Sønderjylland i gult
Foto: VisitSønderjylland
23.05.2022 @ 10:35

I Sønderjylland er nedtællingen til årets cykelfest - afslutningen på Tourens tredje etape den 3. juli 2022 - allerede begyndt. Christian X’s bro i Sønderborg er svøbt i gult, og overalt langs ruten er lokale kræfter i gang med at forberede sig. Et af de mange initiativer er udgivelsen af guidebogen som udkommer medio juni.

Op ad bakken ved Genner Strand stiger det med lidt over 3 %. Vi holder stadig en nogenlunde fart på cyklerne, men bakken er lang, og med de 123 kilometers cykling, som Tour-rytterne vil have i benene på dette tidspunkt, skal der graves dybt for at spurte hele vejen til toppen.

 

Côte de Genner Strand er én af de bakkespurter, Tour-rytterne præsenteres for på tredje etape. Herfra fortsættes mod syd, men et godt stykke nord for Aabenraa drejer vi fra den officielle Tour-rute.

 

Mange afstikkere frister. Fra Ballebro kan man sejle til Als og køre øen rundt. Foto: Konny Christiansen


God løsning
Umiddelbart lyder det fristende at køre hele vejen i Tour-feltets hjulspor, som går ned gennem Sønderjylland, men forskellige faktorer gør, at man med fordel kan overveje at tage et par afstikkere fra den officielle rute. For at få feltet og karavanen frem benytter man ofte store og brede veje, der naturligvis er spærret af under selve løbet, men de samme veje er åbne for tung trafik til hverdag.

 

De mange spektakulære spots på ruten - fx Côte de Hejlsminde Strand, Christiansfelds brosten samt opløbsstrækningen ved havnefronten i Sønderborg - skal man naturligvis have med, men transportstykkerne indimellem er ikke altid lige spændende.

 

Derfor har Destination Sønderjylland lavet ruteforslag, der både inkluderer store dele af Tour-ruten, men som også guider gæsterne ad smukke og mindre trafikerede veje, der løber parallelt med den officielle rute. Kender man fornemmelsen af at blive overhalet af tunge lastvognstog, der suser forbi mindre end en meter fra cyklen, forstår man Destination Sønderjyllands beslutning. Den er optimal!

 

Tour-feltet kører over Chr. X’s Bro i Sønderborg, der selvfølgelig er klædt i gult. Foto: Konny Christiansen

 

Langs vandet
I selve Aabenraa finder vi tilbage på sporet og kører et stykke på den officielle Tour-rute. Vi kører ad Flensborgvej, der går langs havnen og stranden, og herfra præsenteres Aabenraa på den flottest tænkelige måde.

 

På både nord- og sydsiden af fjorden domineres bakkerne af grønne, bøgeklædte skovstrækninger, i lystbådehavnen ligger danske og tyske fartøjer side om side, og langs vejen ligger smukke pakhuse.


Vi har stadig friske ben og lægger ikke noget symbolsk i, at næste by på ruten hedder Styrtom. Syd for Aabenraa byder ruten ikke på de lange og stejle opkørsler, men landskabet er let kuperet, så mens højdemeterne tikker ind på cykelcomputeren, åbnes hele tiden op for nye udsigter.

 

Et godt stykke fra Gråsten, som er officiel Tour-gennemfartsby, drejer vi endnu en gang fra Tour-ruten og kommer ud på et stykke med små kringlede veje, der stort set ikke byder på anden trafik. Talrige mindesten i vejkanten vidner om områdets dramatiske fortid, da både krigen i 1864 samt besættelsen 9. april 1940 førte til kampe i landsdelen.

 

 

Et oplagt pitstop er Iskonditoriet i Sønderborg. Foto: Konny Christiansen

 

Danmarks bedste is
Ved Gråsten kommer vi kortvarigt ud på den officielle Tour-rute igen. Byen ligger smukt ud til Flensborg Fjord, og kongefamilien benytter stadig byens slot som sommerresidens. De helikoptere, som til juli vil følge feltet, vil netop her få optimale muligheder for gode billeder i fugleperspektiv.


Næste markante sted er Dybbøl, der både er kendt for den ikoniske mølle samt slagmarken fra slaget i 1864. Fra Dybbøl går det nedad mod Sønderborg og Christian X’s bro, der forbinder Jylland med Als. Her vil helikopterfotograferne endnu en gang få travlt, for Als’ hovedstad, der udstråler modernitet, dynamik og vitalitet, har taget et kæmpe spring ind i det nye årtusinde.

 

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry har tegnet masterplanen for den nye havnefront, man har sin egen afdeling af Syddansk Universitet, og kunst- og kulturlivet blomstrer. Det er også i Sønderborg, man finder et af Danmarks nyeste high end-hoteller samt Nordeuropas mest luksuriøse biograf.

 

I Gråsten kan Tour-helikopteren få gode billeder af feltet. Foto: VisitSønderjylland

 

Vi triller langs det trafikerede Alssund og nærmer os Tour-målstregen i bydelen Spang. Men selv om der blot resterer få kilometer, standser vi op og parkerer cyklerne foran en smuk og klassisk rosafarvet bygning i Sønder Havnegade.

 

Her - helt ud til vandet og i et miljø, der minder om Nyhavn - ligger Iskonditoriet, som i 2020 officielt blev kåret som Danmarks bedste.

 

Vi er heldige at finde et bord i solen, rundt om os summer det af liv, og ved flere andre borde sidder gæster i cykeltøj. Med en anretning bestående af islagkage og cappuccino er det svært at forestille sig et mere oplagt pitstop i målbyen for det danske Tour-eventyr. 

 

Selv om Tour-feltet ikke kommer over brostenene i Aabenraas gamle bydel, er stedet et besøg værd. Foto: VisitSønderjylland
 

Praktiske oplysninger
Generelt er Sønderjylland en både oplagt og særdeles veludviklet cykeldestination. Med hensyn til ”det oplagte”, så ligger de forskellige ruter som perler på en snor.

Sønderjylland er omgivet af vand til begge sider, så man kan vælge mellem Vesterhavet, digerne og marsken ved Tønder og Højer samt Flensborg Fjords kuperede terræn og Østersøens grønne kyststrækninger ved fx Kollund, Aabenraa og Sønderborg. Og med hensyn til ”det veludviklede”, så er tingene sat effektivt i system.

 

De forskellige ruter er godt afmærkede, og både i brochureform samt på nettet kan man få detaljerede oplysninger om de mange muligheder.  

 

Ikoniske Dybbøl Mølle passeres få kilometer fra målstregen. Foto: Konny Christiansen

 

Guidebøger samt eksempler på cykelruter
Der er etableret cykelruter i alle sønderjyske kommuner. En familieegnet tur er Flensburg Fjord Ruten  

Man behøver ikke køre alle 307 kilometer, men kan udvælge enkelte etaper.

 

Guidebøger med endnu flere ruter kan bestilles ved Destination Sønderjylland.

 

Ekstra service
Som nævnt er de gode til at organisere tingene i Sønderjylland. Man har udviklet en række cykelpakker med forskelligt indhold, og der er sørget for overnatning, madpakke, samt bagagetransport.


60 forskellige steder har man etableret bike stations, hvor mindre reparationer kan udføres. De er nemme at finde, for de står langs cykelruterne og er gule eller grå. Endvidere er der opstillet en række pausebænke, der ligeledes er klædt i gult eller polkaprikker. Her kan man få gratis internet og uploade sin mobiltelefon. Læs endvidere om bikefriend-ordningen.


Overnatning og spisning
Vi boede og spiste på Hotel Europa i Aabenraa. Et godt hotel, der er med i ovennævnte bikefriends-ordning. Beliggenheden er central i forhold til både Aabenraas bymidte samt til Tour-ruten, og på hotellets restaurant Number Ten serveres gourmetmad. Et pitstop ved Iskonditoriet i Sønderborg er et must!

Produktnyt: Garmin lancerer en ny hometrainer
Garmin lancerer Tacx NEO 3M: En kraftfuld indendørs smart trainer med bevægelse i flere retninger!
Test: GripGrab tøj
En imponerende debutkollektion fra GripGrab, som beviser, at de har helt styr på at lave tøj i høj kvalitet og med den rette funktionalitet til de kolde, dansk forhold.
Test: AGU Vigarous MIPS
Julekonkurrence: Vind vintertøj fra AGU - værdi 3.148 kr
Feltet.dk's podcast: 'Forrest i Feltet' har fået en rigtig god start og er i top 40 over alle danske podcast på Spotify. 
Test: POC Ventral Air Mips
Et absolut sikkert valg, hvis man er på jagt efter en hjelm i højeste kvalitet, som er lige dele hurtigt og ventileret og efterlader et fejlfrit indtryk.  
Test: Fizik Omna
Kan en sko performe uden en ren carbonsål? Svaret er ja og faktisk giver det mening for de fleste. Det gør Omna-modellen fra Fizik også i sin helhed - en flot pakke, som bare fungerer og ser godt ud.
Ekoï Black Week: 60% rabat på alt!
Ekoï kan ikke lide halve løsninger - undtagen når det gælder rabatter. 
Test: Lezyne Macro Drive 1400+ forlygte og Strip Drive Pro 400+ baglygte
Lygterne fra Lezyne giver lys i mørket. De praktiske og kraftige lygter kan både bruges i skoven om natten, men er også anvendelige i dagligdagen.
Test: Scott Speedster 10 Gravel
En rigtig fin gravelcykel fra Scott, som beviser at aluminium ikke er dødt endnu.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Sådan endte EM i cross
I dag køres EM i cyklecross i franske Pontchâteau. Hele seks discipliner afvikles søndag.
Test: Principia Gravel Carbon
En komfortabel og alsidig cykel til eventyr og race: Principia Gravel Carbon er en gravel-cykel, der kan klare både asfalt og grusveje med lethed. Den har en affjedret forgaffel, der giver ekstra komfort, og sammen med de gode muligheder for at montere tasker, er den meget velegnet til bikepacking.
Ny pumptrack giver muligheder for legebørn i alle aldre
Folk med hang til motion på en sjov måde kan glæde sig til lørdag den 21. oktober. Her åbner Hvidovres nye Pumptrackbane på Brøndby Havnevej 2.
Produktnyt: Canyon lancerer ny Grail til race
Den nye Grail er Canyons hurtigste gravelcykel til dato - aerodynamisk optimeret, effektiv og kompatibel ramme, fængende styregenskaber og selvfølgelig klar til de hårde udfordringer, som terrænet byder på. Og så har det ikoniske styr fra den tidligere model måtte lade livet!
AGU præsenterer ny efterårs- og vinterkollektion i samarbejde med Team Jumbo-Visma
Det hollandske tøjmærke AGU, som er tøjsponsor for Team Jumbo-Visma, præsenterer nu deres efterårs- og vinterkollektion for 2023/2024.
Pronghorn med ny allroad-cykel til både landevej og gravel
Den danske cykelproducent, Pronghorn, har lanceret deres nye hybridmodel Road-X. Cyklen er designet til både at kunne køre landevej og gravel. Nu lanceres den i den nye farve Candy Red, der kommer til at lyse godt op i den mørke tid.
Produktnyt: BMC Teammachine R
Et af verdens mest eksklusive cykelmærker - schweiziske BMC - lancerer en ny version af deres moderne klassiker. Sig hej til den nye Teammachine R.
Drama og flot dansk resultat i World Cup-finalen
Tom Pidcock, Nino Schürter og Mathias Flückiger var i går i fokus.
Test: Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex
Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex mountainbike-sko, er optimale til meget kolde temperaturer og sammen med en afbalanceret stivhed, et nemt betjeneligt BOA-spændesystem samt Gore-TEX, kan skoen hurtigt gå hen og blive din bedste ven gennem vinterens træningspas.
Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Produktnyt: Garmin lancerer en ny hometrainer
Garmin lancerer Tacx NEO 3M: En kraftfuld indendørs smart trainer med bevægelse i flere retninger!
Test: GripGrab tøj
En imponerende debutkollektion fra GripGrab, som beviser, at de har helt styr på at lave tøj i høj kvalitet og med den rette funktionalitet til de kolde, dansk forhold.
Test: AGU Vigarous MIPS
Julekonkurrence: Vind vintertøj fra AGU - værdi 3.148 kr
Feltet.dk's podcast: 'Forrest i Feltet' har fået en rigtig god start og er i top 40 over alle danske podcast på Spotify. 
Test: POC Ventral Air Mips
Et absolut sikkert valg, hvis man er på jagt efter en hjelm i højeste kvalitet, som er lige dele hurtigt og ventileret og efterlader et fejlfrit indtryk.  
Test: Fizik Omna
Kan en sko performe uden en ren carbonsål? Svaret er ja og faktisk giver det mening for de fleste. Det gør Omna-modellen fra Fizik også i sin helhed - en flot pakke, som bare fungerer og ser godt ud.
Ekoï Black Week: 60% rabat på alt!
Ekoï kan ikke lide halve løsninger - undtagen når det gælder rabatter. 
Test: Lezyne Macro Drive 1400+ forlygte og Strip Drive Pro 400+ baglygte
Lygterne fra Lezyne giver lys i mørket. De praktiske og kraftige lygter kan både bruges i skoven om natten, men er også anvendelige i dagligdagen.
Test: Scott Speedster 10 Gravel
En rigtig fin gravelcykel fra Scott, som beviser at aluminium ikke er dødt endnu.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x