Sønderjylland i gult
Foto: VisitSønderjylland
23.05.2022 @ 10:35

I Sønderjylland er nedtællingen til årets cykelfest - afslutningen på Tourens tredje etape den 3. juli 2022 - allerede begyndt. Christian X’s bro i Sønderborg er svøbt i gult, og overalt langs ruten er lokale kræfter i gang med at forberede sig. Et af de mange initiativer er udgivelsen af guidebogen som udkommer medio juni.

Op ad bakken ved Genner Strand stiger det med lidt over 3 %. Vi holder stadig en nogenlunde fart på cyklerne, men bakken er lang, og med de 123 kilometers cykling, som Tour-rytterne vil have i benene på dette tidspunkt, skal der graves dybt for at spurte hele vejen til toppen.

 

Côte de Genner Strand er én af de bakkespurter, Tour-rytterne præsenteres for på tredje etape. Herfra fortsættes mod syd, men et godt stykke nord for Aabenraa drejer vi fra den officielle Tour-rute.

 

Mange afstikkere frister. Fra Ballebro kan man sejle til Als og køre øen rundt. Foto: Konny Christiansen


God løsning
Umiddelbart lyder det fristende at køre hele vejen i Tour-feltets hjulspor, som går ned gennem Sønderjylland, men forskellige faktorer gør, at man med fordel kan overveje at tage et par afstikkere fra den officielle rute. For at få feltet og karavanen frem benytter man ofte store og brede veje, der naturligvis er spærret af under selve løbet, men de samme veje er åbne for tung trafik til hverdag.

 

De mange spektakulære spots på ruten - fx Côte de Hejlsminde Strand, Christiansfelds brosten samt opløbsstrækningen ved havnefronten i Sønderborg - skal man naturligvis have med, men transportstykkerne indimellem er ikke altid lige spændende.

 

Derfor har Destination Sønderjylland lavet ruteforslag, der både inkluderer store dele af Tour-ruten, men som også guider gæsterne ad smukke og mindre trafikerede veje, der løber parallelt med den officielle rute. Kender man fornemmelsen af at blive overhalet af tunge lastvognstog, der suser forbi mindre end en meter fra cyklen, forstår man Destination Sønderjyllands beslutning. Den er optimal!

 

Tour-feltet kører over Chr. X’s Bro i Sønderborg, der selvfølgelig er klædt i gult. Foto: Konny Christiansen

 

Langs vandet
I selve Aabenraa finder vi tilbage på sporet og kører et stykke på den officielle Tour-rute. Vi kører ad Flensborgvej, der går langs havnen og stranden, og herfra præsenteres Aabenraa på den flottest tænkelige måde.

 

På både nord- og sydsiden af fjorden domineres bakkerne af grønne, bøgeklædte skovstrækninger, i lystbådehavnen ligger danske og tyske fartøjer side om side, og langs vejen ligger smukke pakhuse.


Vi har stadig friske ben og lægger ikke noget symbolsk i, at næste by på ruten hedder Styrtom. Syd for Aabenraa byder ruten ikke på de lange og stejle opkørsler, men landskabet er let kuperet, så mens højdemeterne tikker ind på cykelcomputeren, åbnes hele tiden op for nye udsigter.

 

Et godt stykke fra Gråsten, som er officiel Tour-gennemfartsby, drejer vi endnu en gang fra Tour-ruten og kommer ud på et stykke med små kringlede veje, der stort set ikke byder på anden trafik. Talrige mindesten i vejkanten vidner om områdets dramatiske fortid, da både krigen i 1864 samt besættelsen 9. april 1940 førte til kampe i landsdelen.

 

 

Et oplagt pitstop er Iskonditoriet i Sønderborg. Foto: Konny Christiansen

 

Danmarks bedste is
Ved Gråsten kommer vi kortvarigt ud på den officielle Tour-rute igen. Byen ligger smukt ud til Flensborg Fjord, og kongefamilien benytter stadig byens slot som sommerresidens. De helikoptere, som til juli vil følge feltet, vil netop her få optimale muligheder for gode billeder i fugleperspektiv.


Næste markante sted er Dybbøl, der både er kendt for den ikoniske mølle samt slagmarken fra slaget i 1864. Fra Dybbøl går det nedad mod Sønderborg og Christian X’s bro, der forbinder Jylland med Als. Her vil helikopterfotograferne endnu en gang få travlt, for Als’ hovedstad, der udstråler modernitet, dynamik og vitalitet, har taget et kæmpe spring ind i det nye årtusinde.

 

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry har tegnet masterplanen for den nye havnefront, man har sin egen afdeling af Syddansk Universitet, og kunst- og kulturlivet blomstrer. Det er også i Sønderborg, man finder et af Danmarks nyeste high end-hoteller samt Nordeuropas mest luksuriøse biograf.

 

I Gråsten kan Tour-helikopteren få gode billeder af feltet. Foto: VisitSønderjylland

 

Vi triller langs det trafikerede Alssund og nærmer os Tour-målstregen i bydelen Spang. Men selv om der blot resterer få kilometer, standser vi op og parkerer cyklerne foran en smuk og klassisk rosafarvet bygning i Sønder Havnegade.

 

Her - helt ud til vandet og i et miljø, der minder om Nyhavn - ligger Iskonditoriet, som i 2020 officielt blev kåret som Danmarks bedste.

 

Vi er heldige at finde et bord i solen, rundt om os summer det af liv, og ved flere andre borde sidder gæster i cykeltøj. Med en anretning bestående af islagkage og cappuccino er det svært at forestille sig et mere oplagt pitstop i målbyen for det danske Tour-eventyr. 

 

Selv om Tour-feltet ikke kommer over brostenene i Aabenraas gamle bydel, er stedet et besøg værd. Foto: VisitSønderjylland
 

Praktiske oplysninger
Generelt er Sønderjylland en både oplagt og særdeles veludviklet cykeldestination. Med hensyn til ”det oplagte”, så ligger de forskellige ruter som perler på en snor.

Sønderjylland er omgivet af vand til begge sider, så man kan vælge mellem Vesterhavet, digerne og marsken ved Tønder og Højer samt Flensborg Fjords kuperede terræn og Østersøens grønne kyststrækninger ved fx Kollund, Aabenraa og Sønderborg. Og med hensyn til ”det veludviklede”, så er tingene sat effektivt i system.

 

De forskellige ruter er godt afmærkede, og både i brochureform samt på nettet kan man få detaljerede oplysninger om de mange muligheder.  

 

Ikoniske Dybbøl Mølle passeres få kilometer fra målstregen. Foto: Konny Christiansen

 

Guidebøger samt eksempler på cykelruter
Der er etableret cykelruter i alle sønderjyske kommuner. En familieegnet tur er Flensburg Fjord Ruten  

Man behøver ikke køre alle 307 kilometer, men kan udvælge enkelte etaper.

 

Guidebøger med endnu flere ruter kan bestilles ved Destination Sønderjylland.

 

Ekstra service
Som nævnt er de gode til at organisere tingene i Sønderjylland. Man har udviklet en række cykelpakker med forskelligt indhold, og der er sørget for overnatning, madpakke, samt bagagetransport.


60 forskellige steder har man etableret bike stations, hvor mindre reparationer kan udføres. De er nemme at finde, for de står langs cykelruterne og er gule eller grå. Endvidere er der opstillet en række pausebænke, der ligeledes er klædt i gult eller polkaprikker. Her kan man få gratis internet og uploade sin mobiltelefon. Læs endvidere om bikefriend-ordningen.


Overnatning og spisning
Vi boede og spiste på Hotel Europa i Aabenraa. Et godt hotel, der er med i ovennævnte bikefriends-ordning. Beliggenheden er central i forhold til både Aabenraas bymidte samt til Tour-ruten, og på hotellets restaurant Number Ten serveres gourmetmad. Et pitstop ved Iskonditoriet i Sønderborg er et must!

Klar til cykelsæsonen? Opret en spillekonto - Få 1000 kr i velkomstbonus og 2 managerhold
Feltet.dk har lavet en samarbejdsaftale med spiludbyderen ComeOn, som gælder hele VM-slutrunden i fodbold. Det er en aftale, som sender Feltet.dk's brugere i udbrud, når det kommer til gambling på sportsbegivenheder eller casino. Vi tilbyder i samarbejde med ComeOn helt op til 1.000 kroner i bonus og to gratis managerhold til 2023-sæsonen.
Anmeldelse: Pro Cycling Quiz
Feltet.dk har anmeldt brætspillet Pro Cycling Quiz.
Feltet.dk lancerer "Jul i Feltet"
Feltet.dk lancerer en julekalender, som kommer på sitet fra den 1. til den 24. december med forskellige cykelkendisser.
Cykelbrands advarer om falske hjemmesider og webshops
Falske hjemmesider og webshops, der henviser til FSA og VISION uden autorisation, er på spil.
Boganmeldelse: Mads P - Væddeløber og Verdensmester
Sin unge alder til trods har Mads Pedersen allerede opnået mere end mange etablerede stjerner når gennem en hel karriere. I sin selvbiografi, der er skrevet sammen med Per Bausager, kommer hovedpersonen omkring alt fra verdensmesterskab til vanvittige træningspas og vilde finaler.
Kom på billig cykelferie på Mallorca
Har du lyst til at køre på lækre racercykler på skønne Mallorca, så er Python Camp Mallorca måske lige noget for dig?
Oplev det bedste af Sierra Nevada på cykel
Det lyder som opskriften på den perfekte cykeldestination; masser af bjerge med hårnålesving og panoramiske udsigter, hyggelige tapasbarer i de små landsbyer og endelig mulighed for at slutte dagen med en svømmetur i Middelhavets blå bølger. Alt det kan man opleve, hvis man besøger ”Cycle Sierra Nevada” i det sydlige Spanien.
Tacx lancerer en ny indendørscykel
Alt i én indendørs smart bike tilbyder en af de mest præcise, realistiske og støjsvage indendørs cykeloplevelser - plus en fuldt justerbar pasform.
Test: Rapha Pro Team Training – efterårstøj
Lækre produkter i høj kvalitet, hvor især bukserne lukker et hul i markedet, som denne tester har efterlyst. 

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Produktfokus: Magnus Cort kører kun på SystemSix
Vi har set nærmere på Magnus Corts vindermaskine - Cannondales SystemSix.
Test: Stages SB20 indoor bike
Vintersæsonen er i gang og rigtig mange ryttere rykker lige nu deres træning - eller i hvert fald noget af den - indenfor. Vi er også rykket delvist indenfor og har i den forbindelse kørt lidt på den stationære, indendørscykel fra Stages kaldet SB20. Har du endnu ikke læst vores optakt til testen og cyklens baggrund, så kan du læse den her.
Test: Northwave Rebel 3
Rebel 3 er en flot sko til gravel og MTB  med et suverænt spædensystem. Pasform, komfort og god kraftoverførsel kendetegner Northwaves nye Rebel 3-model og med detaljer som Northwaves helt eget spændesystem, X-Dial, holder skoen et højt niveau.  
Test: Bontrager Circuit Road Shoe
Med Bontrager Circuit Road Shoe får man en god landevejssko til en rimelig pris, velegnet til længere træningsture samt visuel rigtig flot. Og så kan den bruges af både damer og herrer.  
Test: Giordana G-Shield cykeltøj
G-Shield-serien er en kraftfuld, men yderst komfortabel kollektion af funktionelt cykeltøj, som er suverænt til danske forhold - til en pris, som er mere end konkurrencedygtig. 
Ny bog: Uden for kategori - Dagbog fra Tour de France 2022
Cykelsportsekspert Brian Nygaard fulgte Tour de France gennem en brandvarm sommer og i sin meget personlige dagbog endte han med at skrive sig helt ind på løbets sjæl og på de skæbner, der inkarnerer de vigtigste øjeblikke, fulde af lidelse og forløsning. Det blev en sommer, vi aldrig glemmer.
Ny bog fra Bastian Emil - Forudbestil nu og få rabat!
Før tv og radio transmitterede direkte fra helikoptere og motorcykler, blev de store løb præsenteret gennem reportager i de europæiske dagblade. Denne tradition vækker Bastian Emil Goldschmidt til live i 32 reportager fra et mindeværdigt år på landevejene.
Nye bøger i webshoppen - få rabat
Der udkommer mange bøger i øjeblikket. Vi har netop fyldt webshoppen med bøger og giver dig her et overblik over de nyeste.  
Produktnyt: Mavic sender nyt MTB-hjul på markedet
Mavic har lanceret et nyt MTB-hjul, Crossmax SL Ultimate, som blandt andet Sebastian Fini kører med.
Test: Polar Pacer Pro løbe- og multisportsur
Polar Pacer Pro er Polar’s nyeste multisportsur, som ligger i den prisvenlige ende, med et funktionsspektrum, der ikke lader meget tilbage at ønske. Med dette ur på håndleddet bliver dine fysiologiske data ”registreret” 24/7. Det sidder ubemærket på armen og uanset sportsgren eller navigationsopgave, så kan denne ”schweizerkniv” af et ur, løse opgaven. Uden touch-skærm, men button-only betjening skæmmer bestemt ikke betjeningsoplevelsen, ligesom uret imponerer med en forrygende betjeningshastighed.
Optakt: Test af Stages SB20 indoor bike
Indendørs-sæsonen står for døren og vi er i gang med at teste en komplet indendørs cykel fra Stages.
Produktnyt: Flowgun One - Nyeste massageteknologi fra Flowlife
Flowlifes næste innovation til massage og restitution er Flowgun One - avanceret teknologi med et gummi belagt aluminiumshus for perfekt massage og kontrol. Dette giver en dybdegående behandling og en helt ny massagefornemmelse.
VeloDays - en ny cykelmesse ser dagens lys
Christian Ritter er idémanden bag Copenhagen Bike Show, som afholdes hvert år i marts måned. Det er Skandinaviens største cykelmesse med mange internationale udstillere og besøgende.
Nu udkommer Mads P.s nye bog - og spar 20%
Mads Pedersen har længe arbejdet på en bogudgivelse: "Væddeløber og verdensmester"! Den udkommer i næste uge og Feltet.dk har udsender fra starten af næste uge.
Bankede hele manager-feltet: Hvem er den anonyme Vuelta-vinder?
Den beskedne nu-ikke-længere-helt-så-anonyme etter fortæller: "Der skal lidt rygvind til."

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Klar til cykelsæsonen? Opret en spillekonto - Få 1000 kr i velkomstbonus og 2 managerhold
Feltet.dk har lavet en samarbejdsaftale med spiludbyderen ComeOn, som gælder hele VM-slutrunden i fodbold. Det er en aftale, som sender Feltet.dk's brugere i udbrud, når det kommer til gambling på sportsbegivenheder eller casino. Vi tilbyder i samarbejde med ComeOn helt op til 1.000 kroner i bonus og to gratis managerhold til 2023-sæsonen.
Anmeldelse: Pro Cycling Quiz
Feltet.dk har anmeldt brætspillet Pro Cycling Quiz.
Feltet.dk lancerer "Jul i Feltet"
Feltet.dk lancerer en julekalender, som kommer på sitet fra den 1. til den 24. december med forskellige cykelkendisser.
Cykelbrands advarer om falske hjemmesider og webshops
Falske hjemmesider og webshops, der henviser til FSA og VISION uden autorisation, er på spil.
Boganmeldelse: Mads P - Væddeløber og Verdensmester
Sin unge alder til trods har Mads Pedersen allerede opnået mere end mange etablerede stjerner når gennem en hel karriere. I sin selvbiografi, der er skrevet sammen med Per Bausager, kommer hovedpersonen omkring alt fra verdensmesterskab til vanvittige træningspas og vilde finaler.
Kom på billig cykelferie på Mallorca
Har du lyst til at køre på lækre racercykler på skønne Mallorca, så er Python Camp Mallorca måske lige noget for dig?
Oplev det bedste af Sierra Nevada på cykel
Det lyder som opskriften på den perfekte cykeldestination; masser af bjerge med hårnålesving og panoramiske udsigter, hyggelige tapasbarer i de små landsbyer og endelig mulighed for at slutte dagen med en svømmetur i Middelhavets blå bølger. Alt det kan man opleve, hvis man besøger ”Cycle Sierra Nevada” i det sydlige Spanien.
Tacx lancerer en ny indendørscykel
Alt i én indendørs smart bike tilbyder en af de mest præcise, realistiske og støjsvage indendørs cykeloplevelser - plus en fuldt justerbar pasform.
Test: Rapha Pro Team Training – efterårstøj
Lækre produkter i høj kvalitet, hvor især bukserne lukker et hul i markedet, som denne tester har efterlyst. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x