Sønderjylland i gult
Foto: VisitSønderjylland
23.05.2022 @ 10:35

I Sønderjylland er nedtællingen til årets cykelfest - afslutningen på Tourens tredje etape den 3. juli 2022 - allerede begyndt. Christian X’s bro i Sønderborg er svøbt i gult, og overalt langs ruten er lokale kræfter i gang med at forberede sig. Et af de mange initiativer er udgivelsen af guidebogen som udkommer medio juni.

Op ad bakken ved Genner Strand stiger det med lidt over 3 %. Vi holder stadig en nogenlunde fart på cyklerne, men bakken er lang, og med de 123 kilometers cykling, som Tour-rytterne vil have i benene på dette tidspunkt, skal der graves dybt for at spurte hele vejen til toppen.

 

Côte de Genner Strand er én af de bakkespurter, Tour-rytterne præsenteres for på tredje etape. Herfra fortsættes mod syd, men et godt stykke nord for Aabenraa drejer vi fra den officielle Tour-rute.

 

Mange afstikkere frister. Fra Ballebro kan man sejle til Als og køre øen rundt. Foto: Konny Christiansen


God løsning
Umiddelbart lyder det fristende at køre hele vejen i Tour-feltets hjulspor, som går ned gennem Sønderjylland, men forskellige faktorer gør, at man med fordel kan overveje at tage et par afstikkere fra den officielle rute. For at få feltet og karavanen frem benytter man ofte store og brede veje, der naturligvis er spærret af under selve løbet, men de samme veje er åbne for tung trafik til hverdag.

 

De mange spektakulære spots på ruten - fx Côte de Hejlsminde Strand, Christiansfelds brosten samt opløbsstrækningen ved havnefronten i Sønderborg - skal man naturligvis have med, men transportstykkerne indimellem er ikke altid lige spændende.

 

Derfor har Destination Sønderjylland lavet ruteforslag, der både inkluderer store dele af Tour-ruten, men som også guider gæsterne ad smukke og mindre trafikerede veje, der løber parallelt med den officielle rute. Kender man fornemmelsen af at blive overhalet af tunge lastvognstog, der suser forbi mindre end en meter fra cyklen, forstår man Destination Sønderjyllands beslutning. Den er optimal!

 

Tour-feltet kører over Chr. X’s Bro i Sønderborg, der selvfølgelig er klædt i gult. Foto: Konny Christiansen

 

Langs vandet
I selve Aabenraa finder vi tilbage på sporet og kører et stykke på den officielle Tour-rute. Vi kører ad Flensborgvej, der går langs havnen og stranden, og herfra præsenteres Aabenraa på den flottest tænkelige måde.

 

På både nord- og sydsiden af fjorden domineres bakkerne af grønne, bøgeklædte skovstrækninger, i lystbådehavnen ligger danske og tyske fartøjer side om side, og langs vejen ligger smukke pakhuse.


Vi har stadig friske ben og lægger ikke noget symbolsk i, at næste by på ruten hedder Styrtom. Syd for Aabenraa byder ruten ikke på de lange og stejle opkørsler, men landskabet er let kuperet, så mens højdemeterne tikker ind på cykelcomputeren, åbnes hele tiden op for nye udsigter.

 

Et godt stykke fra Gråsten, som er officiel Tour-gennemfartsby, drejer vi endnu en gang fra Tour-ruten og kommer ud på et stykke med små kringlede veje, der stort set ikke byder på anden trafik. Talrige mindesten i vejkanten vidner om områdets dramatiske fortid, da både krigen i 1864 samt besættelsen 9. april 1940 førte til kampe i landsdelen.

 

 

Et oplagt pitstop er Iskonditoriet i Sønderborg. Foto: Konny Christiansen

 

Danmarks bedste is
Ved Gråsten kommer vi kortvarigt ud på den officielle Tour-rute igen. Byen ligger smukt ud til Flensborg Fjord, og kongefamilien benytter stadig byens slot som sommerresidens. De helikoptere, som til juli vil følge feltet, vil netop her få optimale muligheder for gode billeder i fugleperspektiv.


Næste markante sted er Dybbøl, der både er kendt for den ikoniske mølle samt slagmarken fra slaget i 1864. Fra Dybbøl går det nedad mod Sønderborg og Christian X’s bro, der forbinder Jylland med Als. Her vil helikopterfotograferne endnu en gang få travlt, for Als’ hovedstad, der udstråler modernitet, dynamik og vitalitet, har taget et kæmpe spring ind i det nye årtusinde.

 

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry har tegnet masterplanen for den nye havnefront, man har sin egen afdeling af Syddansk Universitet, og kunst- og kulturlivet blomstrer. Det er også i Sønderborg, man finder et af Danmarks nyeste high end-hoteller samt Nordeuropas mest luksuriøse biograf.

 

I Gråsten kan Tour-helikopteren få gode billeder af feltet. Foto: VisitSønderjylland

 

Vi triller langs det trafikerede Alssund og nærmer os Tour-målstregen i bydelen Spang. Men selv om der blot resterer få kilometer, standser vi op og parkerer cyklerne foran en smuk og klassisk rosafarvet bygning i Sønder Havnegade.

 

Her - helt ud til vandet og i et miljø, der minder om Nyhavn - ligger Iskonditoriet, som i 2020 officielt blev kåret som Danmarks bedste.

 

Vi er heldige at finde et bord i solen, rundt om os summer det af liv, og ved flere andre borde sidder gæster i cykeltøj. Med en anretning bestående af islagkage og cappuccino er det svært at forestille sig et mere oplagt pitstop i målbyen for det danske Tour-eventyr. 

 

Selv om Tour-feltet ikke kommer over brostenene i Aabenraas gamle bydel, er stedet et besøg værd. Foto: VisitSønderjylland
 

Praktiske oplysninger
Generelt er Sønderjylland en både oplagt og særdeles veludviklet cykeldestination. Med hensyn til ”det oplagte”, så ligger de forskellige ruter som perler på en snor.

Sønderjylland er omgivet af vand til begge sider, så man kan vælge mellem Vesterhavet, digerne og marsken ved Tønder og Højer samt Flensborg Fjords kuperede terræn og Østersøens grønne kyststrækninger ved fx Kollund, Aabenraa og Sønderborg. Og med hensyn til ”det veludviklede”, så er tingene sat effektivt i system.

 

De forskellige ruter er godt afmærkede, og både i brochureform samt på nettet kan man få detaljerede oplysninger om de mange muligheder.  

 

Ikoniske Dybbøl Mølle passeres få kilometer fra målstregen. Foto: Konny Christiansen

 

Guidebøger samt eksempler på cykelruter
Der er etableret cykelruter i alle sønderjyske kommuner. En familieegnet tur er Flensburg Fjord Ruten  

Man behøver ikke køre alle 307 kilometer, men kan udvælge enkelte etaper.

 

Guidebøger med endnu flere ruter kan bestilles ved Destination Sønderjylland.

 

Ekstra service
Som nævnt er de gode til at organisere tingene i Sønderjylland. Man har udviklet en række cykelpakker med forskelligt indhold, og der er sørget for overnatning, madpakke, samt bagagetransport.


60 forskellige steder har man etableret bike stations, hvor mindre reparationer kan udføres. De er nemme at finde, for de står langs cykelruterne og er gule eller grå. Endvidere er der opstillet en række pausebænke, der ligeledes er klædt i gult eller polkaprikker. Her kan man få gratis internet og uploade sin mobiltelefon. Læs endvidere om bikefriend-ordningen.


Overnatning og spisning
Vi boede og spiste på Hotel Europa i Aabenraa. Et godt hotel, der er med i ovennævnte bikefriends-ordning. Beliggenheden er central i forhold til både Aabenraas bymidte samt til Tour-ruten, og på hotellets restaurant Number Ten serveres gourmetmad. Et pitstop ved Iskonditoriet i Sønderborg er et must!

Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Feltet.dk og Emil Axelgaard vil gerne udfordre vores brugere til en lille duel på forudsigelser i 2022. 
Livestream Touren uden afbrydelser til halv pris
Tour de France starter på fredag. Det fejrer Feltet.dk i samarbejde med Warner Bros. Discovery, da du nu kan streame hele Touren for kun 64,50 kroner! Så skal du til stranden eller andet, så kan du have Touren med på tur. 
Byd på fede cykelauktioner doneret af stjerneryttere
Er du stor cykelfan? Så har du nu mulighed for at få fingrene i unikke cykeloplevelser såsom VIP-billetter med INEOS Grenadiers, pladser i karavanen, signeret cykeltøj og meget mere, når Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med Lauritz.com auktionerer en masse fede præmier i anledning af Tour de France i Danmark.
Asgreen og co. får ny hjelm til enkeltstarten
Kasper Asgreen og co. kommer til at starte dagens enkeltstart med en helt ny hjelm fra Specialized.
Vindmålinger og data fra lufthavnen - sådan vil EF Education vinde enkeltstarten
EF Education-Easypost-direktøren Jonathan Vaughters løftede lidt af sløret for, hvordan de tackler dagens enkeltstart, da Cannondale holdte Tour-fest i København.
Managers på Tour: Hvad er den bedste optakt til Tour de France?
Eksperter har i flere år diskuteret, hvad der er den mest fornuftige forberedelse til Tour de France: Critérium du Dauphiné eller Tour de Suisse. I år har der endda været yderligere to muligheder: Tour of Slovenia og La Route d’Occitanie. Alle løb, hvor håbefulde klassementsryttere har kunnet teste formen forud for årets absolutte højdepunkt.
Sæt dit Tour-managerhold - Præmier for over 100.000 kroner
Sæt dit Tour de France-managerhold og vind nogle af de mange flotte præmier! Dyst imod vennerne og familien!
Made in Denmark: CeramicSpeed fejrer det danske brands ophav
CeramicSpeed og fire professionelle hold teamer op under Tour de France for at fejre det danske brands ophav. 
Produktnyt: Trek Madone SLR 2023
Trek har udviklet en lettere, hurtigere og mere aerodynamisk Madone SLR og udfordrer grænserne med deres innovative design.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Tour de France-manager: Hvem har 9 rigtige?
Det havde Nicolai Hurup sidste år, da managerspillet i forbindelse med Tour de France blev gjort op efter 21 etaper. Eller rettere - han havde faktisk kun 6 helt rigtige. Plus et par halvkiksede og en enkelt fuser. Men alt i alt var det nok til en forholdsvis komfortabel sejr med godt 200 points ned til nummer to.
Cannondale i vovet Tour-design
Cannondale er klar til at vælte cykelverdenen endnu en gang, når både kvinder og mænd kører årets Tour i et vovet design fra ikoniske Palace Skateboards og Rapha for at fejre at kvindernes Tour er tilbage.
Bliv klar til den danske Tour-start
De tre første dage i juli i år bliver historiske! For første og måske eneste gang gæster Tour de France-feltet lille Danmark. Skal du være festklædt?
Mads P: Cykel med lygter i dagtimerne
Bliv set, når du er ude at cykle - kør med cykellygter fra Bontrager. 
2ned - Danmarks nye cykelunivers
En løs samtale mellem to cykelentusiastiske venner, udviklede sig til en fuldtids ambition om at skabe et samlende dansk cykelunivers med et mangfoldigt fokus, som hjælper dig, uanset om du mangler cykeltøj, inspiration eller et frit cykelfællesskab. Ambitionen kalder vennerne i dag 2ned.
Vind Jacques Anquetils cykel!
Jysk Fynske Medier udlodder i samarbejde med Feltet.dk en af Jacques Anquetils cykler. Ja, du læste rigtigt!
Guide: Sådan kommer du bedst frem til Tour de France
De tre Tour de France-etaper bliver uden tvivl det største event i Danmark i hele 2022, og rigtig mange danskere vil gerne være en del af cykelfesten. Vejdirektoratet anbefaler derfor, at man planlægger sin tur til Touren i ekstra god tid og booker en parkeringsplads på forhånd, så man ved, hvornår man skal hjemmefra for at nå frem til den perfekte Tour-udkigspost i tide.
Cykelfan udgiver sang til den danske Tour-start
Sten Lindegaard har netop udgivet singlen ”Tour de France i Danmark - får alle op at stå”, og du kan høre den her!
Tronskifte: Fini presset af stortalent til målstregen
Sebastian Fini vandt i dag det danske mesterskab i XCO-disciplinen foran stortalent.
Byd på fede cykelauktioner doneret af stjerneryttere
Er du stor cykelfan? Så har du nu mulighed for at få fingrene i unikke cykeloplevelser såsom VIP-billetter med INEOS Grenadiers, pladser i karavanen, signeret cykeltøj og meget mere, når Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med Lauritz.com auktionerer en masse fede præmier i anledning af Tour de France i Danmark.
Ikke en Tour - uden at vinde et multisportsur
I samarbejde med Polar udlodder Feltet.dk hele tre Grit X Pro Titan luksusmultisportsur. Urene har en værdi af 4.499 kroner!
Overblik: DM-program og starttider til enkeltstarterne
I Aalborg er alle sejl sat for at skabe en fantastisk kulisse for det nye tiltag: DM-ugen, som samler de officielle danmarksmesterskaber for 28 specialforbund, hvilket dækker over flere end 50 sportsgrene med flere end 100 discipliner. Over 180 medalje sæt skal uddeles, når DM-ugen afvikles den 23.-26. juni.
Anmeldelse: Pro Cycling Manager 2022
2022-udgaven af Pro Cycling Manager har ramt hylderne, og traditionen tro anmelder Feltet.dk den nyeste udgave af branchens førende cykelsimulator.
Politiet før Touren: Vi har aldrig prøvet noget af samme format før
Feltet.dk bringer denne artikel i samarbejde med Politiforbundet. Artiklen har været bragt i Politiets fagblad: "DANSK POLITI" forud for Tour de France kommer til Danmark og giver et godt indblik i politiets arbejde før og under begivenheden.
De 7 populæreste Tour de France-bøger lige nu
Der udkommer rigtig mange Tour de France-bøger forud for verdens største cykelløb, og du kan naturligvis købe bøgerne til en skarp pris på Feltet.dks webshop. Vi har samlet de 7 nyeste bedst sælgende bøger til dig!

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Hvad med vore egne stjerner? Er vi 100% sikre på, at en del af disse ikke også er dopede? NEJ det er vi IKKE. Det er et valg. TDF og andre tv-transmitterede cykelløb er underholdning. A: Hvis jeg tror, at ingen snyder, er det god underholdning som jeg ser. B: Hvis jeg tror at vinderne - eller alle - snyder og ikke bliver afsløret eller kan afsløres, er det dårlig underholdning, som jeg ikke ser. Jeg vælger A med forventning om, at evt snyd bliver afsløret. At snyde planlagt i en konkurrence er æreløst. Og bliver snyderiet afsløret bør konkurrencepræstationen selvfølgelig markeres som "opnået via snyd". Der er ingen tvivl om at Bjarne Riis' sejr i TDF 1996 blev opnået via snyd. Der kan være tvivl om, hvor mange af de andre 197 startende ryttere, der også snød - og om de snød mere eller mindre end Riis - men man kan altså ikke akkrediteres for en sejr, hvor man beviseligt har snydt sig til den. At Riis og andre (se Brasch' indlæg) er erklæret som vindere, på diverse lister er ikke noget argument. Hvis man vælger at tro at snyd i dag ikke er accepteret i elitecykelsport er det absurd at en redaktør for "feltet.dk" akkrediterer Bjarne Riis for sejr i 96 og det er mindst ligeså slemt at se tv2's intro med billeder af både Riis og Armstrong. Beklager jeg (gen)startede dette snydeemne. Jeg glæder mig til resten af touren. Han fører med 8 - 9 sekunder til JV og PR Ingen katastrofe klap lige hesten.Få timer efter den store triumf i Københavns gader stopper fejringen brat for Quick-Step. Coronasmitte har nemlig ramt holdet. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/efter_stor_triumf_coronasmitte_rammer_quick-step_alpha_vinyl/Yves Lampaert og Quick-Step blev de store vindere, da dårligt vejr forvandlede den med spænding imødesete enkeltstart til et sandt lotteri, men det lykkedes alligevel Tadej Pogacar at sende et klart signal om, hvem der skal slås i årets Tour. Det belgiske storhold får endda chancen for at tage to sejre i træk, når den danske Tour-fest fortsætter med den stort opslåede storebæltsetape, der desværre ser ud til at blive en ganske klassisk sprinteretape, da vinden ikke kunne have stået meget værre for dem, der måtte ønske sig et mindeværdigt sidevindsslag. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_2_etape_af_tour_de_france_2022/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Feltet.dk og Emil Axelgaard vil gerne udfordre vores brugere til en lille duel på forudsigelser i 2022. 
Livestream Touren uden afbrydelser til halv pris
Tour de France starter på fredag. Det fejrer Feltet.dk i samarbejde med Warner Bros. Discovery, da du nu kan streame hele Touren for kun 64,50 kroner! Så skal du til stranden eller andet, så kan du have Touren med på tur. 
Byd på fede cykelauktioner doneret af stjerneryttere
Er du stor cykelfan? Så har du nu mulighed for at få fingrene i unikke cykeloplevelser såsom VIP-billetter med INEOS Grenadiers, pladser i karavanen, signeret cykeltøj og meget mere, når Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med Lauritz.com auktionerer en masse fede præmier i anledning af Tour de France i Danmark.
Asgreen og co. får ny hjelm til enkeltstarten
Kasper Asgreen og co. kommer til at starte dagens enkeltstart med en helt ny hjelm fra Specialized.
Vindmålinger og data fra lufthavnen - sådan vil EF Education vinde enkeltstarten
EF Education-Easypost-direktøren Jonathan Vaughters løftede lidt af sløret for, hvordan de tackler dagens enkeltstart, da Cannondale holdte Tour-fest i København.
Managers på Tour: Hvad er den bedste optakt til Tour de France?
Eksperter har i flere år diskuteret, hvad der er den mest fornuftige forberedelse til Tour de France: Critérium du Dauphiné eller Tour de Suisse. I år har der endda været yderligere to muligheder: Tour of Slovenia og La Route d’Occitanie. Alle løb, hvor håbefulde klassementsryttere har kunnet teste formen forud for årets absolutte højdepunkt.
Sæt dit Tour-managerhold - Præmier for over 100.000 kroner
Sæt dit Tour de France-managerhold og vind nogle af de mange flotte præmier! Dyst imod vennerne og familien!
Made in Denmark: CeramicSpeed fejrer det danske brands ophav
CeramicSpeed og fire professionelle hold teamer op under Tour de France for at fejre det danske brands ophav. 
Produktnyt: Trek Madone SLR 2023
Trek har udviklet en lettere, hurtigere og mere aerodynamisk Madone SLR og udfordrer grænserne med deres innovative design.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x