Sønderjylland i gult
Foto: VisitSønderjylland
23.05.2022 @ 10:35

I Sønderjylland er nedtællingen til årets cykelfest - afslutningen på Tourens tredje etape den 3. juli 2022 - allerede begyndt. Christian X’s bro i Sønderborg er svøbt i gult, og overalt langs ruten er lokale kræfter i gang med at forberede sig. Et af de mange initiativer er udgivelsen af guidebogen som udkommer medio juni.

Op ad bakken ved Genner Strand stiger det med lidt over 3 %. Vi holder stadig en nogenlunde fart på cyklerne, men bakken er lang, og med de 123 kilometers cykling, som Tour-rytterne vil have i benene på dette tidspunkt, skal der graves dybt for at spurte hele vejen til toppen.

 

Côte de Genner Strand er én af de bakkespurter, Tour-rytterne præsenteres for på tredje etape. Herfra fortsættes mod syd, men et godt stykke nord for Aabenraa drejer vi fra den officielle Tour-rute.

 

Mange afstikkere frister. Fra Ballebro kan man sejle til Als og køre øen rundt. Foto: Konny Christiansen


God løsning
Umiddelbart lyder det fristende at køre hele vejen i Tour-feltets hjulspor, som går ned gennem Sønderjylland, men forskellige faktorer gør, at man med fordel kan overveje at tage et par afstikkere fra den officielle rute. For at få feltet og karavanen frem benytter man ofte store og brede veje, der naturligvis er spærret af under selve løbet, men de samme veje er åbne for tung trafik til hverdag.

 

De mange spektakulære spots på ruten - fx Côte de Hejlsminde Strand, Christiansfelds brosten samt opløbsstrækningen ved havnefronten i Sønderborg - skal man naturligvis have med, men transportstykkerne indimellem er ikke altid lige spændende.

 

Derfor har Destination Sønderjylland lavet ruteforslag, der både inkluderer store dele af Tour-ruten, men som også guider gæsterne ad smukke og mindre trafikerede veje, der løber parallelt med den officielle rute. Kender man fornemmelsen af at blive overhalet af tunge lastvognstog, der suser forbi mindre end en meter fra cyklen, forstår man Destination Sønderjyllands beslutning. Den er optimal!

 

Tour-feltet kører over Chr. X’s Bro i Sønderborg, der selvfølgelig er klædt i gult. Foto: Konny Christiansen

 

Langs vandet
I selve Aabenraa finder vi tilbage på sporet og kører et stykke på den officielle Tour-rute. Vi kører ad Flensborgvej, der går langs havnen og stranden, og herfra præsenteres Aabenraa på den flottest tænkelige måde.

 

På både nord- og sydsiden af fjorden domineres bakkerne af grønne, bøgeklædte skovstrækninger, i lystbådehavnen ligger danske og tyske fartøjer side om side, og langs vejen ligger smukke pakhuse.


Vi har stadig friske ben og lægger ikke noget symbolsk i, at næste by på ruten hedder Styrtom. Syd for Aabenraa byder ruten ikke på de lange og stejle opkørsler, men landskabet er let kuperet, så mens højdemeterne tikker ind på cykelcomputeren, åbnes hele tiden op for nye udsigter.

 

Et godt stykke fra Gråsten, som er officiel Tour-gennemfartsby, drejer vi endnu en gang fra Tour-ruten og kommer ud på et stykke med små kringlede veje, der stort set ikke byder på anden trafik. Talrige mindesten i vejkanten vidner om områdets dramatiske fortid, da både krigen i 1864 samt besættelsen 9. april 1940 førte til kampe i landsdelen.

 

 

Et oplagt pitstop er Iskonditoriet i Sønderborg. Foto: Konny Christiansen

 

Danmarks bedste is
Ved Gråsten kommer vi kortvarigt ud på den officielle Tour-rute igen. Byen ligger smukt ud til Flensborg Fjord, og kongefamilien benytter stadig byens slot som sommerresidens. De helikoptere, som til juli vil følge feltet, vil netop her få optimale muligheder for gode billeder i fugleperspektiv.


Næste markante sted er Dybbøl, der både er kendt for den ikoniske mølle samt slagmarken fra slaget i 1864. Fra Dybbøl går det nedad mod Sønderborg og Christian X’s bro, der forbinder Jylland med Als. Her vil helikopterfotograferne endnu en gang få travlt, for Als’ hovedstad, der udstråler modernitet, dynamik og vitalitet, har taget et kæmpe spring ind i det nye årtusinde.

 

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry har tegnet masterplanen for den nye havnefront, man har sin egen afdeling af Syddansk Universitet, og kunst- og kulturlivet blomstrer. Det er også i Sønderborg, man finder et af Danmarks nyeste high end-hoteller samt Nordeuropas mest luksuriøse biograf.

 

I Gråsten kan Tour-helikopteren få gode billeder af feltet. Foto: VisitSønderjylland

 

Vi triller langs det trafikerede Alssund og nærmer os Tour-målstregen i bydelen Spang. Men selv om der blot resterer få kilometer, standser vi op og parkerer cyklerne foran en smuk og klassisk rosafarvet bygning i Sønder Havnegade.

 

Her - helt ud til vandet og i et miljø, der minder om Nyhavn - ligger Iskonditoriet, som i 2020 officielt blev kåret som Danmarks bedste.

 

Vi er heldige at finde et bord i solen, rundt om os summer det af liv, og ved flere andre borde sidder gæster i cykeltøj. Med en anretning bestående af islagkage og cappuccino er det svært at forestille sig et mere oplagt pitstop i målbyen for det danske Tour-eventyr. 

 

Selv om Tour-feltet ikke kommer over brostenene i Aabenraas gamle bydel, er stedet et besøg værd. Foto: VisitSønderjylland
 

Praktiske oplysninger
Generelt er Sønderjylland en både oplagt og særdeles veludviklet cykeldestination. Med hensyn til ”det oplagte”, så ligger de forskellige ruter som perler på en snor.

Sønderjylland er omgivet af vand til begge sider, så man kan vælge mellem Vesterhavet, digerne og marsken ved Tønder og Højer samt Flensborg Fjords kuperede terræn og Østersøens grønne kyststrækninger ved fx Kollund, Aabenraa og Sønderborg. Og med hensyn til ”det veludviklede”, så er tingene sat effektivt i system.

 

De forskellige ruter er godt afmærkede, og både i brochureform samt på nettet kan man få detaljerede oplysninger om de mange muligheder.  

 

Ikoniske Dybbøl Mølle passeres få kilometer fra målstregen. Foto: Konny Christiansen

 

Guidebøger samt eksempler på cykelruter
Der er etableret cykelruter i alle sønderjyske kommuner. En familieegnet tur er Flensburg Fjord Ruten  

Man behøver ikke køre alle 307 kilometer, men kan udvælge enkelte etaper.

 

Guidebøger med endnu flere ruter kan bestilles ved Destination Sønderjylland.

 

Ekstra service
Som nævnt er de gode til at organisere tingene i Sønderjylland. Man har udviklet en række cykelpakker med forskelligt indhold, og der er sørget for overnatning, madpakke, samt bagagetransport.


60 forskellige steder har man etableret bike stations, hvor mindre reparationer kan udføres. De er nemme at finde, for de står langs cykelruterne og er gule eller grå. Endvidere er der opstillet en række pausebænke, der ligeledes er klædt i gult eller polkaprikker. Her kan man få gratis internet og uploade sin mobiltelefon. Læs endvidere om bikefriend-ordningen.


Overnatning og spisning
Vi boede og spiste på Hotel Europa i Aabenraa. Et godt hotel, der er med i ovennævnte bikefriends-ordning. Beliggenheden er central i forhold til både Aabenraas bymidte samt til Tour-ruten, og på hotellets restaurant Number Ten serveres gourmetmad. Et pitstop ved Iskonditoriet i Sønderborg er et must!

Tour de France-spillet er åbnet!
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 1. juli! Tour de France køres frem til søndag den 23. juli. 
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Hvem kunne ikke tænke sig at opleve stemningen, når Tour de France-feltet kæmper sig op over de høje pas i Alperne - eller måske endnu bedre - hvem drømmer ikke om selv at bestige et af de ikoniske bjergpas, man kender fra sommerens tv-transmissioner fra Touren. Denne sommer kan begge dele lade sig gøre i franske Serre Chevalier-Briancondalen.
SIDSTE CHANCE: Skal Vingegaard på dit managerhold?
Det er nu muligt at sætte dit managerhold til Critérium du Dauphiné. Jonas Vingegaards sidste forberedelsesløb før Tour de France-forsvaret.
Giro-manager: Vinderne er fundet
Årets Giro d'Italia er slut og dermed er det tid til at gøre status på årets første grand tour managerspil.
Heby: Kørte jo nærmest solo hele vejen
Sofie Heby er Danmarks pt. bedste kvindelige MTB-rytter.
Sejrende Fini afslører: Havde siver i afslutningen
Sebastian Fini er dobbelt dansk mester anno 2023. Den seneste titel blev vundet trods en punktering til allersidst. Det afslører han overfor Feltet.dk kort efter løbet.
Den erfarne stjerne besejrer opkomling i spurten
Endnu en dag, endnu en DM-titel for Sebastian Fini, der i dag kunne lade sig hylde som danmarksmester på XCC-distancen.
To DM-sejre på to dage: Heby overlegen i Aalborg
Sofie Heby kunne i dag følge op på gårsdagens DM-sejr på den lange distance med endnu en på den korte af slagsen.
Ny vild DM-duel imellem Fini og Andreassen
Sebastian Fini genvinder DM-titlen i en tæt duel imod Simon Andreassen.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Heby og Vedersø kæmpede om U23-titlen
Gustav Heby Pedersen blev dansk mester i U23-klassen i mountainbike, da Danmarks største talenter dystede om XCO-titlen.
DM-tronen skifter: Bohés stime brudt
22-årige Sofie Heby Pedersen er ny dansk mester i mountainbike!
MAD,ONE: Slip dit indre bæst løs med innovativt cykeltøj
Den danske cykelrytter, Jakob Fuglsang, står bag et nyt cykeltøjsmærke, som Feltet.dk kigger nærmere på i denne artikel.
Feltet.dk lancerer en ny Giro-app
Feltet.dk lancerer en gratis app til årets Giro d'Italia. Det er en gratis beta-version, hvor du kan følge Giro-etaperne helt tæt.
Test: WTB Gravelier-sadel
For en cykelrytter som har rigtig svært ved at finde en sadel, som føles komfortabel, så vil begejstringen ingen ende tage, når man finder en sadel, som giver timevis på cyklen uden ubehag. WTB Gravelier har været netop den oplevelse og er en meget komfortabel sadel med nogle fede gravel specifikke features.  
Test: Assos R Bibshorts S9
Virkelig lækre bibs med vanlig Assos-teknologi, god materialekvalitet, lækre materialer og en pris som er yderst fair i et marked, hvor prisen for bibshorts ellers er stukket af.  
Produktnyt: Nyt dæk fra Pirelli - det hurtigste nogensinde
Mads Pedersen og Mattias Skjelmose kan se frem til at rulle bedre i 2023, da dæksponsoren Pirelli har gode nyheder til dem.
Danmarks Højeste Motionscykelløb fejrer jubilæum Kr. Himmmelfartsdag - skal du køre?
Danmarks Højeste Motionscykelløb afholdes igen i år Kr. Himmelfartsdag den 18. maj 2023.
Sidste chance: Deltag i årets Giro-spil! Præmier for over 40.000 kroner
Deltag i årets Giro d'Italia managerspil starter lørdag den 6. maj og slutter søndag den 28. maj 2022.
Test: Northwave gravel-tøj
Et afslappet sæt tøj til gravel-turene hvor udseende, funktion og komfort går op i en højere enhed.  
Langtidstest: Principia Gravel Carbon
Feltet.dk langtidstester Principia Gravel Carbon med HiRide Suspension forgaffel. Følg med de kommende måneder. 
Når de franske bjerge skiftes ud med ruter langs vandet
Cykelferie kan være andet end stejle alpeveje, skarpe kurver og dagsruter på plus hundrede kilometer. Vil man opleve en mere afslappet form for cykelferie, hvor der også er plads til en god frokost og et koldt glas vin, er området syd for Bretagne - det hedder Atlantique-Loire - det perfekte sted.
Talenterne kæmpede om sejrene i MTB Ligaen
Tobias Lillelund og Caroline Bohe triumferede i årets første afdeling af Shimano MTB Ligaen i Randers.
Test: Northwave Crossland Plus
Den trend, der lige nu buldrer frem i Sydeuropa, med all mountain-sko, som både kan bruges på cyklen, til og fra arbejde eller på café, er ved at vinde indpas i Danmark. Northwave introducerer nu Crossland Plus-modellen, der kan det hele.
Vind en signeret Jonas Vingegaard-trøje
Du kan vinde en signeret Jonas Vingegaard-trøje i Feltet.dk's Giro-managerspil. Tilmeld dig nu!

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Fra onsdag til søndag køres det fem dage lange ProSeries-løb ZLM Tour, der med sin prolog og fire helt flade etaper er en ganske speciel sag, der ofte er blevet brugt som Tour-forberedelse for de helt rene sprintere. I disse Dauphiné-tider tillader tiden ikke store optakter til hver etape, men vi vil hver dag komme med en kortere lynoptakt til den efterfølgende dags etape. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/lynoptakt_4_etape_af_zlm_tour_2023/Sidste års udgave var en undtagelse, men normalt er det tempospecialisterne, der har det første ord i Tour de Suisse, og det gælder i særlig grad i år, hvor åbningsetapen er historisk vigtig. Med en distance på hele 12,7 km er der nemlig tale om den længste indledende enkeltstart i mands minde, og dermed vil der med det samme blive gjort væsentlige forskelle på en flad tur rundt om søen Sihlsee, hvor specialisterne vil slikke sig om munden over udsigten til flade veje uden tekniske udfordringer. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_1_etape_af_tour_de_suisse_2023/Sidste års udgave var en undtagelse, men normalt er det tempospecialisterne, der har det første ord i Tour de Suisse, og det gælder i særlig grad i år, hvor åbningsetapen er historisk vigtig. Med en distance på hele 12,7 km er der nemlig tale om den længste indledende enkeltstart i mands minde, og dermed vil der med det samme blive gjort væsentlige forskelle på en flad tur rundt om søen Sihlsee, hvor specialisterne vil slikke sig om munden over udsigten til flade veje uden tekniske udfordringer. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_1_etape_af_tour_de_suisse_2023/For Robin Juel Skivild kommer næste uges Baby-Giro til at handle om at jagte personlig succes, så drømmen om VM på både banen og landevejen kan realiseres.  Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/ung_dansker_jagter_vm_paa_baade_landevejen_og_banen_til_baby-giroen/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Tour de France-spillet er åbnet!
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 1. juli! Tour de France køres frem til søndag den 23. juli. 
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Hvem kunne ikke tænke sig at opleve stemningen, når Tour de France-feltet kæmper sig op over de høje pas i Alperne - eller måske endnu bedre - hvem drømmer ikke om selv at bestige et af de ikoniske bjergpas, man kender fra sommerens tv-transmissioner fra Touren. Denne sommer kan begge dele lade sig gøre i franske Serre Chevalier-Briancondalen.
SIDSTE CHANCE: Skal Vingegaard på dit managerhold?
Det er nu muligt at sætte dit managerhold til Critérium du Dauphiné. Jonas Vingegaards sidste forberedelsesløb før Tour de France-forsvaret.
Giro-manager: Vinderne er fundet
Årets Giro d'Italia er slut og dermed er det tid til at gøre status på årets første grand tour managerspil.
Heby: Kørte jo nærmest solo hele vejen
Sofie Heby er Danmarks pt. bedste kvindelige MTB-rytter.
Sejrende Fini afslører: Havde siver i afslutningen
Sebastian Fini er dobbelt dansk mester anno 2023. Den seneste titel blev vundet trods en punktering til allersidst. Det afslører han overfor Feltet.dk kort efter løbet.
Den erfarne stjerne besejrer opkomling i spurten
Endnu en dag, endnu en DM-titel for Sebastian Fini, der i dag kunne lade sig hylde som danmarksmester på XCC-distancen.
To DM-sejre på to dage: Heby overlegen i Aalborg
Sofie Heby kunne i dag følge op på gårsdagens DM-sejr på den lange distance med endnu en på den korte af slagsen.
Ny vild DM-duel imellem Fini og Andreassen
Sebastian Fini genvinder DM-titlen i en tæt duel imod Simon Andreassen.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x