04.07.2019 @ 06:30

Her på siden vil vi give et indblik i det danske MTB-miljø på motionsplan. Derfor vil vores tester af mountainbike-udstyr - Kent Løngaa - skrive en række blogindlæg om sin sæson: Både om træning, kammeratskab, løb, og udstyr.

I sidste afsnit præsenterede jeg min nye cykel fra Niner. Nu var tiden så kommet til at få cyklen sat sammen!

 

Hvor svært kan det være?

At montere en cykel op fra bunden, kan for mange lyde som en uoverstigelig opgave, og ved man ikke hvilken ende af hammeren, man skal bruge til at slå med, kan det godt være, at man skal overveje det en ekstra gang.

 

Men har man bare en lille smule forstand på at skrue på sine cykel, kan du for eksempel skifte bremseklodser, montere pedaler og så videre, så er det værd at overveje, om ikke man skal give sig i kast med det.

 

Det fede ved at have monteret sin egen cykel er, at man kender hver eneste detalje, også det man ikke kan se udenpå.

 

Hvorfor skal jeg selv montere den?

Der kan være mange grunde til at du selv skal montere din nye cykel: Det kan være, at du selv ønsker at sammensætte din ramme med lige præcis de komponenter af hjul gear og så videre, som der passer til dine behov, og som ikke kan købes som en færdig cykel.

 

Det kan også være at du, som mig, synes det er super interessant at montere din egne cykel.

 

Kræver det ikke en masse dyrt specialværktøj?

Nej - og så dog lidt!

 

90 % af cyklen kan du montere med et sæt unbraco-nøgler og en Torx T20 nøgle.

 

Derudover skal du bruge:
- Et reparationsstativ
- Nedstryger
- Hammer
- Kabelklipper eller skævbider
- Krankværktøj - enten presseværktøj eller en krankboksnøgle. Det afhænger af hvilken type krankboks der sidder i din ramme.
- Kassettenøgle.
- Fedt til montage
- Montagepasta til carbon
- Hvis du ikke er erfaren med at skrue ting sammen, kan det være en god ide at have en momentnøgle. Den sikrer, at du altid spænder med det rigtige moment. Med de mange carbon dele der efterhånden er på moderne cykler, skal der ikke så meget til, før man får ødelagt noget ved at spænde for hårdt.
- Du skal også bruge et kit til udluftning af bremser. Dette afhænger også meget af, hvilke sæt bremser du har på din cykel. De enkelte fabrikanter har forskellige måder at udlufte bremser på. Du kan eventuelt overlade denne afsluttende opgave til din lokale cykelhandler.
 

 

Hvordan gør jeg?

Det vil være for omfattende at beskrive alle opgaverne ved at samle en cykel. I stedet vil jeg prøve at give nogle generelle gode råd til at hjælpe dig på vej.

 

Start med at spænde saddelpinden fast i rammen. Er ramme eller sadelpind (eller begge dele) i carbon, er det vigtigt at smøre et tyndt lag carbon-pasta inde i rammen, der hvor den spænder om sadelpinden, da pinden ellers vil glide, selv om du har spændt den.

 

Når du monterer carbon-dele, skal du altid smøre overfladerne med carbon-pasta. Derved behøver du ikke at voldspænde tingene sammen, med fare for at ødelægge dem. Carbon-pasta er fyldt med små korn, der sikrer at de sammenspændte dele ikke glider fra hinanden.

Herefter kan du spænde rammen op i reparationsstativet, og du kan begynde at montere de øvrige dele.

 

Jeg starter altid med at montere forgaflen. Her skal du være særligt opmærksom på, at du får monteret en ekstra spacer under og over frempinden, inden du mærker af, hvor forgaffelstilken skal skæres af.

 

Specielt hvis det er en ny ramme, hvor du ikke helt kender din endelige siddeposition. Så er det godt at have lidt at give af. Du kan altid skære et ekstra stykke af, men aldrig få noget tilbage, efter du har skåret.

 

 

Til at spænde stakken af styrfittings, spacere og frempind sammen, banker man ofte en stjernemøtrik ned i forgaffelstilken. Den kan være svær at få til at sidde lige, og sidder den først skævt, er den meget svær at rette op. Men det er der råd for: Smid stjernemøtrikken væk og køb et expander set.

 

Den monterer du nede i forgaffelstilken. Der er gevind i den, som du bruger til at fastmontere forgaflen i. Denne dims anbefales også på det kraftigste, hvis din forgaffelstilk er af carbon.

 

Når du monterer kablerne til gear og bremser, skal du huske at styret skal kunne dreje minimum 90 grader, uden at kablerne bliver revet ud af bremse/skiftegrebene. Det er i tilfælde af de uundgåelige styrt, at styret skal kunne dreje frit - på MTB skal man styrte en gang imellem, ellers udvikler man ikke sine færdigheder.


Det kan godt betale sig at bruge noget tid på at få kablerne til at sidde pænt og korrekt. Som regel skal kablerne til bagskifter og bagbremse trækkes langs samme side af rammen, så sørg for at de følges ad som et kabel, indtil de skal skilles ad. Du kan binde dem sammen med strips, elektrikertape eller hvis det skal være rigtigt lækkert, varmekrympet slange.

 

Med fare for at rage uklar med en del af det danske MTB-miljø, anbefaler jeg, at du sætter en forskærm på din MTB. Bare en af de billige som er fremstillet at et tyndt stykke plastik, som du stripser fast på din forgaffel. Den beskytter det nederste styrfitting-leje samt dine gaffelben og pakninger. Det er de 50,- kroner værd, og de fås efterhånden i mange smarte designs.

 

Alt hvad der findes af viden i denne verden findes jo på internettet i en let tilgængelig visuel form. Og naturligvis kan du også finde videoer, der viser hvordan du monterer en cykel.

 

Brug noget tid på at studere disse videoer, så vil du se at det ikke et så svært at montere en cykel fra bunden. Jeg bruger selv kanalen ”Global Mountainbike Network” til at blive klogere på, hvordan jeg løser et problem.

 

 

Niner RKT 9 RDO

Her på siden er vi så privilegerede, at vi får lov at teste en masse lækre cykler, og jeg har fået lov at låne en Niner RKT 9 RDO i denne sæson.

 

Niner leverer deres cykler som build-kit, hvilket betyder du selv skal samle den, som jeg har gjort her.


Eller hvis du ikke har mod på det, kan du naturligvis lade din cykelhandler gøre det.

 

Niner RKT 9 RDO er Niner’s bud på en race-ready full suspension 29” MTB til XC-kørsel, og den giver dig 90 millimeter vandring bagpå og er optimeret til 100-120 millimeter vandring foran.

 

Rammen, både forreste og bagerste del, er i Niner’s RDO (Race day Optimized) carbonfiber. Nu er der jo ingen grænser for superlativerne, når producenterne skal lovprise deres carbon-teknologi.

 

Om Niner’s kompetencer inden for carbon, er konkurrenterne overlegne, skal jeg ikke kunne sige, men når man kigger på rammen, og på detaljerne, kan man se at finishen er høj og der er nogle gennemtænkte detaljer, så som gennemføringer i gummi til den indvendige kabelføring, og Enduro kvalitetslejer i links’ene.

 

 

Niner bruger deres patenterede CVA-system (Constantly Varying Arc) til affjedring af baghjulet. Det vil være for omfattende at forklare i detaljer, hvorledes det fungerer, men kort fortalt giver systemet maksimal anti-squat og minimal pedal-bob lige omkring sag-punktet, omkring de 25-30 % af vandringen.

 

Ydermere bliver anti-squat forstærket, når man kører i de større tandhjul bagpå, hvilket jo også er de tandhjul, du bruger når du kører opad, og derfor har brug for maksimal effektivitet.


Hvis du vil nørde videre, giver Niner selv en meget uddybende forklaring på konstruktionen på deres website.

 

”Ja ja”, tænker du, ”Kan man mærke nogen forskel?” Det korte svar er ”ja”. Efter de første par ture må jeg konstatere at Niner’en er uhyre effektiv, når det går opad. Selv med en helt åben bagdæmper.

 

Når vi tale om affjedringen, så har Niner valgt at plukke varerne fra øverste hylde hos Fox. Forgaflen er en FOX 32 SC Float Factory FIT 4 EVOL Kashima Coating (meget langt navn), og bagdæmperen er en FOX Float DPS Factory EVOL 3 pos. Kashima Coating (også et langt navn).

 

Dette er begge topklasse-komponenter, som benyttes at World Cup-rytterne, og hvis de er gode nok til World Cuppen, falder de nok ikke igennem i DGI Cuppen.

 

Du kan vælge, om du vil have din RKT 9 RDO med en 100 forgaffel eller 120 millimeter forgaffel. Jeg har valgt en 100 millimeter forgaffel, da jeg gerne vil have en rendyrket XC-racer.

 

Det betyder også, at jeg ender med en kronrørsvinkel på 71 grader. Det giver en nærmest hysterisk hurtig styring, og det kan da godt mærkes, at den er mindre stabil på de tekniske nedkørsler, men efter et par ture har kroppen vænnet sig til den livlige styring,

 

 

Drivlinien varetages af SRAM GX Eagle med 12 gear. Med en 32 tands klinge foran og en 12 speed kassette på 10-50 tænder, er en behovet for en forskifter overflødiggjort.

 

Bremserne er et sæt SRAM Guide R.

 

Når det gælder hjulene, har Niner valgt at montere et par Stan’s Notubes Arch S1. Det er ikke et rendyrket XC-hjulsæt, men mere over i Trail-kategorien og S1 serien er Stan’s ”billige” model, hvilket vægten på 1942 gram da også indikerer.

 

Det er bestemt ikke et dårligt hjulsæt. Med en indvendig bredde på 26 millimeter giver det en god form på dækket, og der var ingen problemer med at få dækket på eller med at sætte det op til tubeless.


Indtil videre har det fungeret upåklageligt, men det er klart, at vægten spiller en rolle. Men det er jo bare ekstra træning!

 

Kontakten til underlaget af en killer-combo at et sæt dæk, foran et Maxxis Rekon 29x2.4 og bagpå et Maxxis Rekon Race 29x2.25. Denne kombination giver masser af greb foran, samt et meget letløbende bagdæk.

 

Et lille men skal der dog lyde; hvis underlaget er fedtet, skal du være omhyggelig med vægtfordelingen, når det går opad, for ellers slipper bagdækket underlaget.

 

Jeg kommer til at skrive en mere uddybende test at denne MTB i løbet af sommeren, når jeg rigtigt har fået den ind under huden, og fået justeret på alle de små ting, der kan optimeres.

 

Læs færste artikel i serien:

Motion: Min MTB-sæson

Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Følg Kasper Asgreen, Michael Valgren, Andreas Kron, Johan Price-Pejtersen samt Christopher Juul-Jensen i Romandiet Rundt.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

De fleste spanske etapeløb er enten blevet aflyst eller forkortet, men enkelte af de regionale tours er overlevet. En af dem er Vuelta Asturias, der afvikles i en af de meste bjergrige egne af Spanien og har en lang og glorværdig historie, men desværre har den økonomiske krise også ramt det løb hårdt. Nu om dage er det bare et tre dage langt løb, der domineres af spanske hold og stort set ikke har deltagelse af de store internationale mandskaber, men det åbner til gengæld døren for, at nogle talenter og hjælpere kan få chancen i kamp med Movistar, UAE og Polti, der bruger løbet som den sidste forberedelse frem mod Giroen for flere af deres ryttere. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_vuelta_asturias_2024/Tobias Lund fortsatte sin pludselige sejrsstime ved at tage sin anden triumf på to dage, men der bliver intet hattrick til den formstærke dansker. Fredag skal klassementet nemlig efter alt at dømme afgøres på løbet kongeetape, hvor der ganske vist ikke skal sluttes på Tyrkiets sværeste stigning, men hvor der burde være rigeligt med terræn til, at klatrerne endelig kan boltre sig efter fem dages venten. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_6_etape_af_presidential_tour_of_trkiye_2024/Thibau Nys fortsatte sin opstigen mod stjernerne ved at tage en uventet sejr i uvant terræn på en første bjergetape, som modvinden gjorde endnu mindre selektiv end ventet. Dermed er alt reelt status quo, men det vil det ikke være fredag aften, når rytterne har udkæmpet løbets traditionelt vigtigste slag, nemlig den også i år ganske kuperede enkeltstart - en nøgleetape, der i lyset af dagens udvikling blot er blevet endnu vigtigere. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_3_etape_af_tour_de_romandie_2024/Hverken Kasper Asgreen eller Casper Pedersen har kontrakt i 2025 endnu, men døren er fortsat åben hos deres nuværende arbejdsgiver. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/lefevere_kommenterer_asgreen_og_casper_ps_kontraktsituation/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Følg Kasper Asgreen, Michael Valgren, Andreas Kron, Johan Price-Pejtersen samt Christopher Juul-Jensen i Romandiet Rundt.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet