Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

08.02.2020 @ 06:26

Feltet.dk var i den sidste weekend af januar 2020 inviteret af Shimano til en weekend i cykelcrossen’s navn, nærmere bestemt World Cup finale i den hollandske by Hoogerheide. De ville gerne vise, hvordan deres Dura-Ace landevejsgruppe kan holde til de knubs, den får under et cykelcrossløb, samt vise os hvordan et crossløb på højeste niveau bliver afholdt.

Cykelcross i Holland/Belgien

Holland har, ligesom Danmark, en meget rodfæstet cykelkultur, hvor det for mange er helt naturligt at bruge cyklen som dagligt transportmiddel, eller til at dyrke forskellige discipliner inden for cykelsport.

 

Og specielt inden for cykelcross har Holland (sammen med Belgien) gjort sig særligt bemærket. I mange år har de to nationer siddet tungt på tronen, inden denne særlige disciplin, som primært dyrkes i vintermånederne.

 

Igennem mange år har den lille hollandske by Hoogerheide haft en særlig plads i cross-kalenderen. 15 gange inden for de seneste 20 har de været vært for finalen i UCI World Cuppen. Og de har afholdt VM i 2009 og 2014.

 

 

Hoogerheide er en typisk, lidt søvnig, provinsby med et lille torv med en par cafeer, en livlig handelsgade, en sportsplads, et rådhus osv.

 

Men i denne weekend er den omdannet til en kæmpe cross-fest, med 25.000 ellevilde tilskuere, som hygger sig med cykelcross, belgisk øl, fritter og et kæmpe telt med hollandsk unga-bunga musik. Hollænderne (og belgierne; vi er kun få kilometer fra grænsen) går rigtigt meget op i cykelcross og støtter deres idoler helhjertet. Det er lidt ligesom at se danske håndboldfans.

 

Nu var denne weekend undertegnedes første erfaring med cykelcross; jeg havde naturligvis set det i TV, så jeg vidste naturligvis godt, hvad det gik ud på. Og de fleste af Feltet.dks ved nok også godt, hvad det handler om.

 


Men lad os lige gennemgå det. Banen eller ruten er typisk omkring tre kilometer lang og er en blanding af lige strækninger, masser af 180 graders sving, ultra korte og ultra stejle stigninger, vanvittige off-camber sektioner og skrækindjagende nedkørsler.

 

Underlaget er for de meste opkørte græsplæner, og hvis man er heldig, har det regnet, så snakker vi mudder, krydret med lidt asfalt og løst sand.


Man starter med en spurt og holder fuld gas i 45-60 minutter. Og så kører man i øvrigt på en racercykel med knoppede dæk, der ikke er meget bredere end landevejsdæk er i dag.

 

Vi var så heldige, at vi efter træningen var afsluttet lørdag, fik lov at prøve at køre nogle omgange. Det var der i øvrigt masser af andre, der også ville være med til, så selvom det var en rute, der var underlagt og godkendt af cykelverdens øverste myndighed, UCI, var der en meget afslappet stemning omkring offentlighedens adgang til ruten.

 


At køre offroad på en crosscykel er noget helt andet end at køre på en MTB, hvor affjedringen og de store dæk tilgiver mange kørerfejl. På en crosscykel har du ingen affjedring, smalle dæk, stejl styregeometri og smalt styr.

 

Du bliver straffet for hver eneste fejl, du laver, og du skal millimeterpræcist vælge de rigtige linjer gennem svingene. Men efter et par omgange begynder man at finde rytmen og de rigtige linjer, og nedkørslen fra toppen af sandpitten er knapt så skrækindjagende. I øvrigt, hvis du vælter, lander du i blødt sand.

 

Søndag gik det så løst. Med flot solskinsvejr, otte grader, og tørt underlag, havde 25 - 30.000 hollændere og belgiere linet op til cross fest.
Først kørte de unge, og herefter var det dame elite klassen.

 

Dette skulle udvikle sig til et dramatisk løb, både undervejs og ikke mindst ganske kort før målstregen. Rytterne fulgtes ad i et højt tempo på det tørre, hurtige underlag, indtil kort inden sidste omgang, hvor Lucinda Brand sætter et angreb ind og får et lille hul.

 

Men hun kommer ikke rigtigt væk og på trappen med de 47 trin, bliver hun overhalet en af forhåndsfavoritterne, Ceylin Del Carmen Alvarado, som også kommer først ind på off camber stykket inden sidste sving. Men Ceylin styrter på off camberen få meter før sidste sving inden opløbsstrækningen.

 

 

Derfor kan Lucinda brand spurte over målstregen som vinder af den sidste afdeling af World Cuppen i cykelcross.

 

Så gjaldt det herrerne. Det helt store trækplaster var naturligvis fænomenet Matheiu Van Der Poel.

 

Når man kigger på hans resultater i denne crosssæson, virker det nærmest som om han er ligeglad med den samlede World Cup titel. Han har ikke stillet til start i alle WC-afdelingerne, men de fem han har stillet op i, har han vundet. Han har i skrivende stund stillet til start i 25 cross løb siden november 2019, og vundet de 24.  

 

Det siger lidt om hans dominans.

 

Fra start prøvede Mathieu van der Poel at komme væk fra feltet, men de hang på ført an af Toon Aerts og Eli Iserbyt. Herefter fulgtes favoritterne ad indtil sjette omgang, hvor Van Der Poel rykkede fra feltet. Da de passerede målstregen til syvende omgang, var han seks sekunder foran.

 

Herfra lagde han blot yderligere afstand til forfølgerne omgang for omgang, og han vinder løbet med 38 sekunder foran Toon Aerts, selvom han tydeligt tog det med ro på den sidste omgang. Den samlede vinder af World cuppen blev Toon Aerts.

 

Cykelcross er modsat landevejscykling en meget publikumsvenlig sport, da det hele foregår på et meget begrænset område, hvor man som tilskuer kan se rytterne komme forbi flere gange på en omgang, og du er meget tæt på rytterne, så du kan virkelig se deres lidende udtryk, når de kommer forbi.

 

Ceylin Del Carmen Alvarado kort før sidste sving i World Cuppen og endte med at misse den samlede sejr i World Cuppen
 

Shimano Dura Ace i mudder

Når en drivlinie (gear, kæde, kassette og kranksæt) bliver udsat for så barske forhold som en mudret cykelcross rute, stilles der særlige krav til systemets funktionalitet og stabilitet.

 

En MTB drivlinie synes som det oplagte valg, med en kobling, der sørger for at holde kæden stram, så den ikke ryger af klingen, når underlaget bliver ujævnt. Men Shimano stiller Dura Ace Di2 R9150 til rådighed for Alpecin-Fenix, Matheiu Van Der Poel’s hold.

 

Med Di2 teknologien behøver rytterne ikke bekymre sig om de nu også fik skiftet ordentligt, om der kommer mudder i kablet osv.


Team manager, Philip Roodhooft, fortalte at rytterne i starten var lidt lunkne ved Shimano’s Syncro Shift teknologi, hvor systemet styrer skiftene på forskifteren.

 

Men nu er de efter en testperiode trygge ved systemet. Jeg spurgte ham om, hvorfor de stadig kørte med to klinger foran, når det nu er på mode med en enkelt klinge foran. Årsagen til dette er ganske simpel.

 

Shimano fremstiller ikke et enkelt klinge kranksæt som er let nok, og Shimano vil ikke garantere den lovende performance, hvis holdet sætter et tredje parts produkt på.


I stedet for kører de med et kranksæt, der kun er tilgængeligt for profferne, med to klinger, der har et meget lille spring mellem klingerne, dette giver hurtige og sikre skift mellem klingerne. Og med Syncro Shift behøver man som sagt ikke bekymre sig om forskifteren, da systemet altid finder den optimale kædelinie, således der går færrest mulige watt tabt.


At man benytter en fintunet landevejsgruppe til så ekstreme forhold, viser noget om hvor gode geargrupperne i dag er blevet.

 

Tak til Shimano for invitationen og til Irmo Keizer for brug af billeder. Se flere billeder fra weekenden på Feltet.dks Instagram.

Mangler du et påskeæg til cykelentusiasten
Hvis du ligesom os bare ikke kan få nok af Tour de France, så tjek de sportslige babushkadukker vi har fået i webshoppen.
Produktnyt: Canyon Neuron AL 2020
Canyon lancerer i dag en ny mountainbike, Canyon Neuron AL. Vi ser nærmere på cyklen.
4 skøre, sjove og nyttige ideer til pedal-elskere
Hvordan udfordrer man sig selv? Hvordan gør jeg min cykelrutine lidt sjovere? Og hvor finder jeg live streaming af cykelløb? Vi har samlet 4 måder du kan forbedre dit cykelliv.
LIVESTREAM: Feltet.dk Race Series
I aften den 31. marts klokken 20.15 slutter vi Feltet.dk Race Series med manér. Ved seriens 7. og sidste afdeling er nemlig flere point på spil end ved nogen anden etape, og der kan således avanceres kraftigt og rykkes godt og grundigt rundt på topstillingen i seriens respektive klassementer. Du kan følge det hele her på Feltet.dk eller på vores forskellige sociale platforme, hvor vi kommenterer slagets gang og hylder vinderne.
GOOD VIBES (ONLY) - Fra ret fed plan til RIDE SOLO - FLATTEN THE CURVE!
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...
Test: Pirelli Zero Cinturato dæk
Pirelli har med Cinturato dækket leveret et rigtigt kompetent dæk til de koldere måneder samt pendling. Særligt rullemodstand og vægt imponerer på dette super velrullende dæk.  
Ny cykelbog i shoppen: Læs løbet - taktik for cykelryttere
Feltet.dk fejrer fødselsdag og giver 20% rabat på hele webshoppen resten af marts med rabatkoden HURRA. Vi har i shoppen netop tilføjet bogen "Læs løbet - taktik for cykelrytteren" af Henrik Zachariassen og med forord af Brian Holm.
Hyggetyk eller hardcore?
I de seneste år har vi set en eksplosiv udvikling i salget af hometrainere og e-cykling.
Test: Plantronics BackBeat FIT 2100 – Wireless Sport
Et solidt og robust headset med fine funktioner og en god indstilling, som gør det nemmere at høre sine omgivelser, mens man hører musik.

Instagram #motionsfeltet

Produktnyt: Snup en vingummi - og kom i mål
Hurtige kulhydrater er din ven, når du er ved at køre træt på turen. Her har både energi-snacks, energidrikke og forskellige gel-produkter længe været et populært valg. Men nu kan du snuppe en energi-vingummi i stedet. Det er meget nemmere og knapt så besværligt at spise, når du er på hjul. Læs med, og find ud af, hvorfor det er så smart.
VIND ET HJULSÆT - VÆRDI 7.399!
Nu kan du vinde et lækkert 45mm carbon hjulsæt med keramiske lejer til en værdi af 7.399 kroner!
Test: Lazer Genesis
Lazers nyeste tophjelm - Genesis - kombinerer (usædvanlig) let vægt med aerodynamiske egenskaber og et avanceret justeringssystem, der giver gode tilpasningsmuligheder for de fleste. Det hele pakket ind i et ret cool og lækkert look.
Test: Rapha Pro Team Thermal Base Layer
Et teknisk meget veludført base layer som dækker alle de kolde måneder i Danmark.
Test: Isadore Thermerino Jersey
Slovakiske Isadore fortsætter med at producere high-end cykeltøj med baggrund i erfaringerne fra de nu pensionerede cykelbrødre Peter og Martin Velits.
Test: isolés Charles Storm Jacket
Vi har testet Charles Storm Jacket, som er en vind- og vandtæt jakke, der kan bruges som et ultrabeskyttende yderste lag i alle de kolde måneder i Danmark.
Vi udlodder 5 x Tour-præmier i aften kl. 19
Vind et flot Tour de France sæt til en værdi af 249 kroner. Feltet.dk udlodder i samarbejde med cykelsøgemaskinen Velomio.com fem sæt. 
Canyon lancerer sin første e-trekking cykel
Canyon har i dag lanceret endnu en ny cykel. Denne gang en e-trekking cykel - Canyon Pathlite:On.
Interesseret i cykeludstyr, rabatter, guides - se her!
Feltet.dk har siden 2010 haft en nyhedsbrev om cykler, udstyr og tilbehør, men vi har ikke serviceret vores nyhedsbrevsmodtagere specielt godt indenfor dette område...
Sidste chance: Vind cykel til 15.990 kroner og over 8.000 kroner kontant
Er du klar til en fantastisk cykelsæson? Sammensæt dit managerhold til 2020-sæsonen og vind kontante præmier.
Test: Rapha Pro Team sko
Rapha lancerer en ny sko som kører sig direkte ind i eliten med et vanvittigt godt miks af stivhed og komfort og et nyt, spændende materiale; Powerweave.
Deltag på Python Camp Mallorca
Det danske cykelbrand, Python Pro, har i 2020 lavet en Camp på Mallorca, hvor danske cykelmotionister kan deltage og låne Python-cykler.
Test: Knog Lil’ Cobber lygtesæt
Et kompakt lygtesæt i god kvalitet, som gør opmærksom på sin rytter og lyser godt op i mørket for god synlighed og tryghed.
Atlanterhavets cykel-hotspot
300 kilometer fra Afrikas kyst ligger De kanariske Øer, og den største af disse - Tenerife - byder på optimale forhold for cykling. Flere steder fremhæves øen som en af verdens bedste cykeldestinationer.
Test: Trek Supercaliber 9.8 2020
Med den nye Supercaliber er Trek startet med et blankt stykke papir og tænkt ud af boksen, da de skulle designe deres nye full suspension XC MTB. Det er der kommet et nyt og hyper-effektivt affjedringsdesign ud af.  

Seneste indlæg i debatten

Zipp hjul plejer at at fejle ved at navenes flanger knækker grundet underdimensionerede nav og for høj egerspænding :-) Det kan ske imens lågen står parkeret i skuret. Egerbrud er usædvanlige hvis egerspændingen i hjulet er jævn - med mindre man pumper clinchers for hårdt således at trykket komprimerer hjulet hvilket kan fører til at én eller flere egre mister spænding under brug. Enhver butik med eget værksted der sælger cykler med skive bremser bør IMHO have en kvalificeret mekaniker med det rette værktøj - Jeg er ikke i tvivl om at det ikke nødvendigvis forholder sig således :-( men jeg er også bare en halvgammel sur mand der irriteres over inkompetance.Feltet.dk har endnu engang været i det sociale hjørne, og på de sociale medier begynder det at vrimle med cykelryttere, som længes efter hverdagen. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/det_sociale_hjoerne_der_kaempes_for_det_gode_humoer/Jeg kan godt være enig så langt at kalde det “gyldne gensyn”, måske er at strække den, i hvert fald med dem vi på nuværende tidspunkt ved var dopede. I fht franskmændende tilbage i 90’erne, er det vel ikke så meget anerledes end nu, hvis man ser bort fra alaphilippe. Jeg tror ikke det var fordi de var mindre dopede, jeg tror det er deres mentalitet. De tror selv at de hele tiden ved bedst, også selvom de ikke gør. Man kan jo trække en reference til F1. Verdens største bilfabrikant, signer nogle af de bedste kørere, har det største budget og alligevel får de prygl af andre der kører med deres egen motor...

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Mangler du et påskeæg til cykelentusiasten
Hvis du ligesom os bare ikke kan få nok af Tour de France, så tjek de sportslige babushkadukker vi har fået i webshoppen.
Produktnyt: Canyon Neuron AL 2020
Canyon lancerer i dag en ny mountainbike, Canyon Neuron AL. Vi ser nærmere på cyklen.
4 skøre, sjove og nyttige ideer til pedal-elskere
Hvordan udfordrer man sig selv? Hvordan gør jeg min cykelrutine lidt sjovere? Og hvor finder jeg live streaming af cykelløb? Vi har samlet 4 måder du kan forbedre dit cykelliv.
LIVESTREAM: Feltet.dk Race Series
I aften den 31. marts klokken 20.15 slutter vi Feltet.dk Race Series med manér. Ved seriens 7. og sidste afdeling er nemlig flere point på spil end ved nogen anden etape, og der kan således avanceres kraftigt og rykkes godt og grundigt rundt på topstillingen i seriens respektive klassementer. Du kan følge det hele her på Feltet.dk eller på vores forskellige sociale platforme, hvor vi kommenterer slagets gang og hylder vinderne.
GOOD VIBES (ONLY) - Fra ret fed plan til RIDE SOLO - FLATTEN THE CURVE!
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...
Test: Pirelli Zero Cinturato dæk
Pirelli har med Cinturato dækket leveret et rigtigt kompetent dæk til de koldere måneder samt pendling. Særligt rullemodstand og vægt imponerer på dette super velrullende dæk.  
Ny cykelbog i shoppen: Læs løbet - taktik for cykelryttere
Feltet.dk fejrer fødselsdag og giver 20% rabat på hele webshoppen resten af marts med rabatkoden HURRA. Vi har i shoppen netop tilføjet bogen "Læs løbet - taktik for cykelrytteren" af Henrik Zachariassen og med forord af Brian Holm.
Hyggetyk eller hardcore?
I de seneste år har vi set en eksplosiv udvikling i salget af hometrainere og e-cykling.
Test: Plantronics BackBeat FIT 2100 – Wireless Sport
Et solidt og robust headset med fine funktioner og en god indstilling, som gør det nemmere at høre sine omgivelser, mens man hører musik.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet