Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

08.02.2020 @ 06:26

Feltet.dk var i den sidste weekend af januar 2020 inviteret af Shimano til en weekend i cykelcrossen’s navn, nærmere bestemt World Cup finale i den hollandske by Hoogerheide. De ville gerne vise, hvordan deres Dura-Ace landevejsgruppe kan holde til de knubs, den får under et cykelcrossløb, samt vise os hvordan et crossløb på højeste niveau bliver afholdt.

Cykelcross i Holland/Belgien

Holland har, ligesom Danmark, en meget rodfæstet cykelkultur, hvor det for mange er helt naturligt at bruge cyklen som dagligt transportmiddel, eller til at dyrke forskellige discipliner inden for cykelsport.

 

Og specielt inden for cykelcross har Holland (sammen med Belgien) gjort sig særligt bemærket. I mange år har de to nationer siddet tungt på tronen, inden denne særlige disciplin, som primært dyrkes i vintermånederne.

 

Igennem mange år har den lille hollandske by Hoogerheide haft en særlig plads i cross-kalenderen. 15 gange inden for de seneste 20 har de været vært for finalen i UCI World Cuppen. Og de har afholdt VM i 2009 og 2014.

 

 

Hoogerheide er en typisk, lidt søvnig, provinsby med et lille torv med en par cafeer, en livlig handelsgade, en sportsplads, et rådhus osv.

 

Men i denne weekend er den omdannet til en kæmpe cross-fest, med 25.000 ellevilde tilskuere, som hygger sig med cykelcross, belgisk øl, fritter og et kæmpe telt med hollandsk unga-bunga musik. Hollænderne (og belgierne; vi er kun få kilometer fra grænsen) går rigtigt meget op i cykelcross og støtter deres idoler helhjertet. Det er lidt ligesom at se danske håndboldfans.

 

Nu var denne weekend undertegnedes første erfaring med cykelcross; jeg havde naturligvis set det i TV, så jeg vidste naturligvis godt, hvad det gik ud på. Og de fleste af Feltet.dks ved nok også godt, hvad det handler om.

 


Men lad os lige gennemgå det. Banen eller ruten er typisk omkring tre kilometer lang og er en blanding af lige strækninger, masser af 180 graders sving, ultra korte og ultra stejle stigninger, vanvittige off-camber sektioner og skrækindjagende nedkørsler.

 

Underlaget er for de meste opkørte græsplæner, og hvis man er heldig, har det regnet, så snakker vi mudder, krydret med lidt asfalt og løst sand.


Man starter med en spurt og holder fuld gas i 45-60 minutter. Og så kører man i øvrigt på en racercykel med knoppede dæk, der ikke er meget bredere end landevejsdæk er i dag.

 

Vi var så heldige, at vi efter træningen var afsluttet lørdag, fik lov at prøve at køre nogle omgange. Det var der i øvrigt masser af andre, der også ville være med til, så selvom det var en rute, der var underlagt og godkendt af cykelverdens øverste myndighed, UCI, var der en meget afslappet stemning omkring offentlighedens adgang til ruten.

 


At køre offroad på en crosscykel er noget helt andet end at køre på en MTB, hvor affjedringen og de store dæk tilgiver mange kørerfejl. På en crosscykel har du ingen affjedring, smalle dæk, stejl styregeometri og smalt styr.

 

Du bliver straffet for hver eneste fejl, du laver, og du skal millimeterpræcist vælge de rigtige linjer gennem svingene. Men efter et par omgange begynder man at finde rytmen og de rigtige linjer, og nedkørslen fra toppen af sandpitten er knapt så skrækindjagende. I øvrigt, hvis du vælter, lander du i blødt sand.

 

Søndag gik det så løst. Med flot solskinsvejr, otte grader, og tørt underlag, havde 25 - 30.000 hollændere og belgiere linet op til cross fest.
Først kørte de unge, og herefter var det dame elite klassen.

 

Dette skulle udvikle sig til et dramatisk løb, både undervejs og ikke mindst ganske kort før målstregen. Rytterne fulgtes ad i et højt tempo på det tørre, hurtige underlag, indtil kort inden sidste omgang, hvor Lucinda Brand sætter et angreb ind og får et lille hul.

 

Men hun kommer ikke rigtigt væk og på trappen med de 47 trin, bliver hun overhalet en af forhåndsfavoritterne, Ceylin Del Carmen Alvarado, som også kommer først ind på off camber stykket inden sidste sving. Men Ceylin styrter på off camberen få meter før sidste sving inden opløbsstrækningen.

 

 

Derfor kan Lucinda brand spurte over målstregen som vinder af den sidste afdeling af World Cuppen i cykelcross.

 

Så gjaldt det herrerne. Det helt store trækplaster var naturligvis fænomenet Matheiu Van Der Poel.

 

Når man kigger på hans resultater i denne crosssæson, virker det nærmest som om han er ligeglad med den samlede World Cup titel. Han har ikke stillet til start i alle WC-afdelingerne, men de fem han har stillet op i, har han vundet. Han har i skrivende stund stillet til start i 25 cross løb siden november 2019, og vundet de 24.  

 

Det siger lidt om hans dominans.

 

Fra start prøvede Mathieu van der Poel at komme væk fra feltet, men de hang på ført an af Toon Aerts og Eli Iserbyt. Herefter fulgtes favoritterne ad indtil sjette omgang, hvor Van Der Poel rykkede fra feltet. Da de passerede målstregen til syvende omgang, var han seks sekunder foran.

 

Herfra lagde han blot yderligere afstand til forfølgerne omgang for omgang, og han vinder løbet med 38 sekunder foran Toon Aerts, selvom han tydeligt tog det med ro på den sidste omgang. Den samlede vinder af World cuppen blev Toon Aerts.

 

Cykelcross er modsat landevejscykling en meget publikumsvenlig sport, da det hele foregår på et meget begrænset område, hvor man som tilskuer kan se rytterne komme forbi flere gange på en omgang, og du er meget tæt på rytterne, så du kan virkelig se deres lidende udtryk, når de kommer forbi.

 

Ceylin Del Carmen Alvarado kort før sidste sving i World Cuppen og endte med at misse den samlede sejr i World Cuppen
 

Shimano Dura Ace i mudder

Når en drivlinie (gear, kæde, kassette og kranksæt) bliver udsat for så barske forhold som en mudret cykelcross rute, stilles der særlige krav til systemets funktionalitet og stabilitet.

 

En MTB drivlinie synes som det oplagte valg, med en kobling, der sørger for at holde kæden stram, så den ikke ryger af klingen, når underlaget bliver ujævnt. Men Shimano stiller Dura Ace Di2 R9150 til rådighed for Alpecin-Fenix, Matheiu Van Der Poel’s hold.

 

Med Di2 teknologien behøver rytterne ikke bekymre sig om de nu også fik skiftet ordentligt, om der kommer mudder i kablet osv.


Team manager, Philip Roodhooft, fortalte at rytterne i starten var lidt lunkne ved Shimano’s Syncro Shift teknologi, hvor systemet styrer skiftene på forskifteren.

 

Men nu er de efter en testperiode trygge ved systemet. Jeg spurgte ham om, hvorfor de stadig kørte med to klinger foran, når det nu er på mode med en enkelt klinge foran. Årsagen til dette er ganske simpel.

 

Shimano fremstiller ikke et enkelt klinge kranksæt som er let nok, og Shimano vil ikke garantere den lovende performance, hvis holdet sætter et tredje parts produkt på.


I stedet for kører de med et kranksæt, der kun er tilgængeligt for profferne, med to klinger, der har et meget lille spring mellem klingerne, dette giver hurtige og sikre skift mellem klingerne. Og med Syncro Shift behøver man som sagt ikke bekymre sig om forskifteren, da systemet altid finder den optimale kædelinie, således der går færrest mulige watt tabt.


At man benytter en fintunet landevejsgruppe til så ekstreme forhold, viser noget om hvor gode geargrupperne i dag er blevet.

 

Tak til Shimano for invitationen og til Irmo Keizer for brug af billeder. Se flere billeder fra weekenden på Feltet.dks Instagram.

Deltag på Python Camp Mallorca
Det danske cykelbrand, Python Pro, har i 2020 lavet en Camp på Mallorca, hvor danske cykelmotionister kan deltage og låne Python-cykler.
Futurum: Kæmp som en ulv, klæd dig som et lam
Futurum har været på en mission for at ændre markedet af cykeltøj siden 2012. I jagten på at skabe high-end cykeltøj som er langtidsholdbart bruger Futurum blandt andet merinould på mange forskellige måder.
MacAskill gør det igen: MTB-akrobaten i træningscenter
Januar står ofte på nytårsforsætter, og også den skotske MTB-rytter Danny MacAskill følte først i det nye år for at udfordre sig selv. Derfor meldte han sig ind i det lokale træningscenter. Det er der, ikke overraskende, kommet en ganske seværdig video ud af.
Interesseret i cykeludstyr, rabatter, guides - se her!
Feltet.dk har siden 2010 haft en nyhedsbrev omkring cykler, udstyr og tilbehør, men vi har ikke serviceret vores nyhedsbrevsmodtagere specielt godt indenfor dette område...
Test: Garmin Tacx Neo 2T
High-end hometrainer der gør den sure vintertræning sjovere. Tacx Neo 2T gør det godt på de fleste parametre, dog er prisen også i den høje ende af skalaen.
Atlanterhavets cykel-hotspot
300 kilometer fra Afrikas kyst ligger De kanariske Øer, og den største af disse - Tenerife - byder på optimale forhold for cykling. Flere steder fremhæves øen som en af verdens bedste cykeldestinationer.
Produktnyt: Canyon lancerer Grand Canyon:On
Canyon er på banen med en helt ny generation af deres populære e-mountainbikes. Det nye barn i klassen hedder "Grand Canyon:On".
På tur til World Cup cross i van der Poels baghave
Feltet.dk var i den sidste weekend af januar 2020 inviteret af Shimano til en weekend i cykelcrossen’s navn, nærmere bestemt World Cup finale i den hollandske by Hoogerheide. De ville gerne vise, hvordan deres Dura-Ace landevejsgruppe kan holde til de knubs, den får under et cykelcrossløb, samt vise os hvordan et crossløb på højeste niveau bliver afholdt.
GOOD VIBES ONLY - 2020 - Ny cykel - Nye mål
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...

Instagram #motionsfeltet

Produktnyt: Specialized lancerer Turbo Levo SL
Specialized udvider i dag Levo-familien, så den nu består af en helt ny modelserie: Turbo Levo SL. 
Test: Scott Addict Gravel 20 Disc
Gravel-cykel fra Scott, der udmærker sig ved at være hurtig på det ujævne underlag, med en solid geargruppe specielt til gravel-kørsel og en ramme, der skiller sig ud med nogle flotte farver.
Tag på en aktiv ferie
Anmeldelse: Den hemmelige cykelrytter
Den Hemmelige Cykelrytter giver et udmærket og til tider interessant indblik i de professionelle rytteres liv og karrierer, men bringer ikke meget nyt til bordet.
Professionelle ryttere hjælper med at teste udstyr
Før en ny kollektion sendes på markedet, så går der en lang udviklingsproces forud. Ofte bliver produkter testet af verdens bedste cykelryttere, som giver deres feedback og vejledning. Så en kollektion kan forbedres, før den sendes ud til forbrugerne.
Bliv en del af cykellinjen på Idrætsefterskolen Klintsøgaard
Er du ung og leder efter et skoleophold, hvor du får mulighed for at dyrke din store passion - cykling?
Test: Garmin Tacx Flux 2 Smart
Garmin Tacx Flux 2 er den nyeste udgave af mærkets mellemklasse-model. Den er blevet opdateret på en række punkter i forhold til de tidligere generationer og har derfor en mere præcis dataindsamling, er mere støjsvag og forsynet med større watt-kapacitet.
Test: AGU Vintercykeltøj til kvinder
Det hollandske mærke AGU leverer cykeltøj til hele året. Deres vinter- og overgangskollektion byder på lækre merinouldstrøjer, bukser i vind- og vandtæt materiale og jakker med indbyggede varmepaneler, som kan give ekstra varme på de helt kolde vinterdage.
Test: AGU Vintercykeltøj til herrer
Det hollandske mærke AGU leverer cykeltøj til hele året. Deres vinter- og overgangskollektion byder på lækre merinouldstrøjer, bukser i vind- og vandtæt materiale og jakker med indbyggede varmepaneler, som kan give ekstra varme på de helt kolde vinterdage.
Test: Pirelli Cinturato Cross – Mixed Terrain
Pirelli er ikke længere kun til de 4-hjulede, men har også set muligheder i at levere dæk til cykler. Pirelli begyndte at producere dæk til landevejsraceren for nogle år siden, men er nu også tilgængelige til cross og gravel. Pirelli er kommet med en større serie til det lidt blødere underlag og her bliver cross dækkende til blandet underlag testet.
Test: Flowpillow Heat
Flowpillow Heat er et massageapparat, der i kombination med varmebehandling giver en god, dyb og effektiv massage i både velværds- og restitutionsøjemed. Den er lavet i et lækkert materiale, er overraskende robust og ikke mindst er den nem at tage med på farten.
Nye headsets på Feltet.dks webshop
Vi har fået nye lækre headsets i vores webshop. Vi giver dig her et overblik over de nye headsets.
Nye på det danske marked: Futurum med vandtæt cykeltøj
Den hollandske virksomhed, Futurum, er på vej ind på det danske cykelmarked. Futurum har allerede stor succes i Holland og Belgien med deres kollektion 4 Seasons.
Test: Cannondale SuperSix EVO Hi-Mod
En vanvittig god køremaskine som ikke alene løfter arven fra en af verdens mest respekterede rammer, men formår at lægge yderligere på og derved katapultere Cannondale ind i fremtiden.
Konkurrence: Vind den nye Egde 530 eller Egde 830 fra Garmin
Garmin udlodder i samarbejde med Feltet.dk to modeller af deres nyeste cykelcomputere. Skal en af dem sidde på din cykel?

Seneste indlæg i debatten

Udbruddet af den såkaldte coronavirus i Italien får nu også sportslige konsekvenser i det nordlige Italien, hvor myndighederne opfordrer de relevante sportsforbund til at aflyse begivenheder i Lombardiet og Veneto. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/coronavirus_i_italien_myndigheder_opfordrer_til_aflysninger/ Jeg mener stort set det du selv nævner samt at betjening ser bøvlet ud og at processoren er urimeligt langsom. > For mig ser det ud til at man reelt kun kan bruge en 5x0 til navigation, i kombination med et andet device som bruges til at lægge ruten på forhånd.* *Alt med forbehold for at jeg ikke ejer en. Vedr. Komoot så er det da muligt at mapy er bedre, jeg har ikke prøvet, men 1000000x er nok en overdrivelse :-) Komoot har virket fint i mine test. Den ene udelukker heller ikke den anden. Det vigtige er at de kender til hvilke veje og stier som er farbare på cykel, så man ikke ender på en muddersti i buldermørke eller en motortrafikvej som man slet ikke må cykle på. Jeg har prøvet begge dele. Det er ikke så sjovt og potentielt livsfarligt. ( var engang 50cm fra at køre ud på en stejl stentrappe fordi min cykel-u-egnede gps mente at det var den vej jeg skulle cykle hjem i mørket)På tredje etape af Setmana Cicilista Valenciana blev det mexicanske Lizbeth Yareli Salazar, der løb med etapesejren efter et stærk udbrud. Emma Norsgaard viste dog endnu engang højt niveau og tog en topplacering. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/norsgaard_med_topplacering_i_mexicansk_triumf/ Alting flyder i vore dage som da Bob Dylan fik Nobels litteratur pris, skulle en musiker ha' den ville den eneste oplagte være Cohen, som også har forfattet ganske udmærket prosa ... og så'en kan man blive ved ... Synd at lange ud efter Friis og Møllehave som begge er/var fantastiske formidlere, og morsomt at du efter din Fuglsang-bredside, ender med at tage de samme forbehold som alle os andre:grin: ... er ganske enig i at denne debat, samt JF-debatten har været ført ganske sobert ...

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Deltag på Python Camp Mallorca
Det danske cykelbrand, Python Pro, har i 2020 lavet en Camp på Mallorca, hvor danske cykelmotionister kan deltage og låne Python-cykler.
Futurum: Kæmp som en ulv, klæd dig som et lam
Futurum har været på en mission for at ændre markedet af cykeltøj siden 2012. I jagten på at skabe high-end cykeltøj som er langtidsholdbart bruger Futurum blandt andet merinould på mange forskellige måder.
MacAskill gør det igen: MTB-akrobaten i træningscenter
Januar står ofte på nytårsforsætter, og også den skotske MTB-rytter Danny MacAskill følte først i det nye år for at udfordre sig selv. Derfor meldte han sig ind i det lokale træningscenter. Det er der, ikke overraskende, kommet en ganske seværdig video ud af.
Interesseret i cykeludstyr, rabatter, guides - se her!
Feltet.dk har siden 2010 haft en nyhedsbrev omkring cykler, udstyr og tilbehør, men vi har ikke serviceret vores nyhedsbrevsmodtagere specielt godt indenfor dette område...
Test: Garmin Tacx Neo 2T
High-end hometrainer der gør den sure vintertræning sjovere. Tacx Neo 2T gør det godt på de fleste parametre, dog er prisen også i den høje ende af skalaen.
Atlanterhavets cykel-hotspot
300 kilometer fra Afrikas kyst ligger De kanariske Øer, og den største af disse - Tenerife - byder på optimale forhold for cykling. Flere steder fremhæves øen som en af verdens bedste cykeldestinationer.
Produktnyt: Canyon lancerer Grand Canyon:On
Canyon er på banen med en helt ny generation af deres populære e-mountainbikes. Det nye barn i klassen hedder "Grand Canyon:On".
På tur til World Cup cross i van der Poels baghave
Feltet.dk var i den sidste weekend af januar 2020 inviteret af Shimano til en weekend i cykelcrossen’s navn, nærmere bestemt World Cup finale i den hollandske by Hoogerheide. De ville gerne vise, hvordan deres Dura-Ace landevejsgruppe kan holde til de knubs, den får under et cykelcrossløb, samt vise os hvordan et crossløb på højeste niveau bliver afholdt.
GOOD VIBES ONLY - 2020 - Ny cykel - Nye mål
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet