23.08.2023 @ 11:52

Sæsonen mest hypede hjelm skuffer ikke og leverer god komfort og ventilation samtidig med at den er hurtigt. Nå ja, så ser den også virkelig hurtigt ud!

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

Fakta
Producent: Trek
Produkt: Ballista MIPS
Farve: Sort 
Størrelse: Medium (54-60 cm)
Vægt: 251 gram

Pris: Kr. 2399,-

 

Ballista fra Trek er en af denne sæsons mest hypede cykelhjelme til landevejen - med god grund.

 

Introduktion

Hvis du har set cykelløb i år, så har du helt sikkert set Lidl-Trek duoen Mads P og Mattias Skjelmose tænde ild til feltet. Du har endda set Mads P køre over stregen med hænderne over hovedet i blandt andet Touren.

 

På selvsamme hoved sidder en af Treks nyeste opfindelser, den seneste version af den velansete Ballista-hjelm.

 

Ballista-modellen fra Trek, har altid været en populær aerohjelm. I denne sæson har amerikanerne lanceret en opdateret version, som fik masser af opmærksomhed, da rytterne på Lidl-Trek kørte med den, før den blev lanceret officielt.

 

Treks mål har været at lave en aerodynamisk hjelm til landevejscykling, der er lige så hurtig, som den er let, kølende og komfortabel.

 

Ballista er Treks hurtigste og mest aerodynamisk avancerede cykelhjelm, som man vælger, når hastighed er det vigtigste. Samtidig har den et fuldt integreret MIPS Air-sikkerhedssystem for at sikre optimal sikkerhed og beskyttelse.

 

MIPS-systemet er integreret perfekt og puderne giver god komfort.

 

Test


Treks hurtigste hjelm nogensinde

Ballista er den hurtigste cykelhjelm i Treks sortiment. Hjelmens effektive aerodynamiske egenskaber sparer ifølge Trek 10,1 watt i effekt og mere end en cykellængde i slutspurter sammenlignet med Velocis (Treks anden topmodel) i en standardiseret timetest ved 45 km/t.

 

En ting er tal og data, noget helt andet er den fornemmelse man får som rytter og man bemærker straks, at hjelmen synes enormt optimeret rent aerodynamisk.

 

Silhuetten er aflang og strømlinet og med en ’hale’ i nakken, som tidligere så det med hjelme til tidskørsler. Som det er kutyme med aerohjelme, så er hjelmen forholdsvis lukket, så luften glider effektivt hen over, uden at blive ’fanget’ i for mange ventilationskanaler.

 

Ude på landevejene føles Ballista også hurtigt. Den aflange og smalle form gør, at man føler, at hjelmen er effektiv og ikke tager meget luftmodstand og samtidig er den helt lydløs, på den måde at der ikke er noget vind som skaber turbulens og derved larm.

 

Uventet let

Tiden hvor alt det der er aerodynamisk og per definition var tungt er heldigvis ovre. Det er ikke længere enten eller.

 

Det mærker man tydeligt med den nye Ballista som vejer ind på blot 251 gram på vores vægt i størrelse medium. Det er vanvittigt let for en aerohjelm!

 

Vægt diskuteres altid i cykling og selvom det ofte kan være bagateller i det store billede, så synes jeg faktisk, at hjelmen er et sted, hvor lav vægt for alvor giver mening og forbedrer komforten.

Ballista føles let som en fjer på hovedet og man bemærker den derfor aldrig, hvilket er et kvalitetsstempel for en cykelhjelm.

 

251 gram er mere end godkendt for en ren aero-hjelm.

 

Hurtigt skal også være cool

Trek har som forventet brugt en masse computerkraft til at udforme og udvikle hjelmen. Selvfølgelig i forhold til aerodynamik, men denne gang også i relation til ventilationen.

 

I de rendyrkede aerohjelme er luftgennemstrømningen notorisk udfordrende, men Trek mener at have optimeret denne del med Ballista.

 

Hjelmen har således tre store kanaler foran og en ekstra ovenpå hovedet, hvor luften kan strømme igennem og nedkøle hovedet. Bagpå er der fem huller hvor vinden kan slippe ud igen.

 

Ude på landevejen har jeg virkelig været imponeret af ventilationen. De tre kanaler foran og ’hullet’ ovenpå selve hjelmen sikrer en god strøm af luft og kanalen ovenpå giver også rum til, at overskydende varme kan stige op og ud af hjelmen.

 

Faktisk er Ballista blandt de allermest kølende aerohjelme, jeg har prøvet og foruden den fine luftgennemstrømning, så har jeg især bemærket, at hjelmen sidder ret højt i nakken, hvilket gør, at der er masser af plads til at slippe af med varmen.

 

’Halen’ bagpå peger nærmest lidt opad i sin konstruktion, og det giver masser af luft i nakken, som dermed holdes velafkølet.

 

Tre store kanaler leder luften effektivt igennem hjelmen og 'halen' sidder en anelse højt, så baghovedet forbliver afkølet.

 

360° BOA-justering og MIPS Air-sikkerhed

Pasformen i Ballista-hjelmen justeres via BOA’s 360° hjelmjusteringssystem.
Selve pasformen kan indledende justeres i tre størrelser alt efter ens nøjagtige hovedstørrelse. Herefter kan spændingen justeres ved hjælp af det traditionelle BOA-spænde.


Det er et velkendt system og velsagtens ’guldstandarden’ for hjelmbespændingssystemer, så det er ikke overraskende, at det bare fungerer. Hjelmen har en god pasform og spændingen fordeler sig jævnt og elegant uden at man oplever ’hot-spots’ nogen steder.

 

Indvendig er hjelmen desuden forsynet med de nødvendige puder, der sikrer den komfort, som man forventer i en tophjelm.

 

Ballista har desuden et integreret MIPS Air-system, som forbedrer sikkerheden, hvis uheldet er ude. Igen en feature, som man forventer i en tophjelm og som er integreret virkelig elegant.

 

Hjelmen har desuden fået 5 stjerner i sikkerhedstest fra Virginia Techs uafhængige testanlæg, hvor sikkerheden bedømmes objektivt efter brancheanerkendte standarder.

 

Ballista leveres med udskiftningsgaranti ved styrt: Hjelmen udskiftes gratis i tilfælde af styrt inden for det første år efter købet.

 

Ballista er har tre store liftindtag foran og ét på toppen, så den er velventileret, trods den lukkede aero-form..

 

God plads til briller og klart udsyn

De to yderste ventilationskanaler er optimerede til at kunne tage imod et par solbriller, så de sidder sikkert, hvis man tager dem af og sætter dem i hjelmen.

Hjelmen har desuden en skrå kant over øjenbrynene, så synsfeltet øges. Hvis man har siddet i sadlen, så ved man, at sætter man sig i bukkene, så kan hjelmen komme i vejen for udsynet, når man sidder nede i bukkene. Det er ikke tilfældet her og det klæder en hjelm, som er lavet til at være hurtig og derfor nærmest opfordrer rytteren til at sidde så aggressivt som muligt.

 

Alt på hjelmen er veludført og så ser den hurtig og ond ud!

 

Konklusion
Sæsonens mest hypede hjelm lever til fulde op til både forventninger og forhåbninger.
Den er fremstillet i materialer i høj kvalitet og efterlader et solidt indtryk hele vejen rundt - det gælder også design og finish.

 

Ude på cyklen føles den hurtig og så er den behagelig med en generelt god pasform, som forstærkes at de fine BOA-system og de indvendige puder.

 

Mest markant, så er Trek lykkedes med at lave god ventilation trods det lukkede design og hjelmens bageste del efterlader masser af plads til at luften kan strømme omkring baghovedet, hvilket føles rart på varme dage.

 

Stillet til rådighed af: Trek

 

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

Test: Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex
Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex mountainbike-sko, er optimale til meget kolde temperaturer og sammen med en afbalanceret stivhed, et nemt betjeneligt BOA-spændesystem samt Gore-TEX, kan skoen hurtigt gå hen og blive din bedste ven gennem vinterens træningspas.
Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Test: Trek Ballista MIPS
Sæsonen mest hypede hjelm skuffer ikke og leverer god komfort og ventilation samtidig med at den er hurtigt. Nå ja, så ser den også virkelig hurtigt ud!
Test: Canyon Endurace CFR
Den moderne rytter kan være svær at definere, men Canyon har givet sig i kast med at fange dens opmærksomhed med komfort og integration.
Guide: Alt om tubeless
Tubeless på racercyklen er efterhånden ved at være almindeligt. Det forstår man godt, når man har prøvet den komfort, som følger med. Feltet.dk har derfor testet forskellige setup og vi vil se på fordele og ulemper, som trods alt følger med brugen af væske i dækkene.  
Nyt dansk cykelregister i kæmpe fremgang
Bliver din cykel stjålet er chancerne for at du får den tilbage nærmest ikke eksisterende - det vil Bikekey ændre på, og de danske cykelejere tager det til sig.
Ferrand-Prevot skriver VM-historie - Dansker kæmpede bravt
31-årige Pauline Ferrand-Prevot er verdensmester igen på den olympiske distance. Ferrand-Prevot skriver dermed historie og er den første kvinde nogensinde, der vinder fem VM-titler på den olympiske distance.
Feltet.dk kører Maratona Dolomites 2023
Jeg kæmper mig op af det sidste af løbets mange bjerge. 786 højdemeter bringer mig over Passo Valparola via Falzarego i over 2200 meters højde. Solen skinner og de flotte bjerge står lodret op omkring mig. Endelig er jeg oppe og nu går det stærkt ned mod mål i Corvara.
Nedtur: Sofie Heby misser VM-titlen efter styrt og dårlig dag
Sofie Heby Pedersen var kæmpe favorit til at vinde VM-titlen i mountainbike, men danskeren styrtede i starten af løbet - og det kostede dyrt.
Produktnyt: Specialized lancerer ny version af Tarmac
Specialized lancerer næste generation af den populære Tarmac-platform - Tarmac SL8 er på gaden nu.
Sidste chance: Efterårsspillet starter søndag kl. 12.00
Managersæsonen fortsætter efter Tour de France med et helt nyt spil - og anderledes spilformat!
Abu Dhabi bliver VM-værter i 2028 og 2029
VM i landsvejscykling finder sted i Abu Dhabi i 2028. Det blev annonceret i dag på en UCI-konference forud for verdensmesterskaberne i Glasgow. VM i banecykling i 2029 vil også blive afholdt i hovedstaden af De Forenede Arabiske Emirater.
Så du det? Det danske hold kører på vilde nye banecykler til VM
Canyon bliver ny cykelsponsor for det danske og amerikanske banelandshold med en banebrydende cykel, der jagter fart.
Man kan da ikke stoppe efter fire ture?
På trods af, at det blev en fysisk hård omgang på en ellers let tur og med flere mindre uheld, blev det samlet en stor oplevelse for Torsten Brix at cykle til Paris for femte gang. Her kommer hans dagbog!
Klar til weekenden!? Køb Tour-merchandise til nedsat pris!
Skal du have den officielle gule førertrøje? 
Vind 24 karats Tour de France-guldmønt til en værdi af 4.500 kroner!
Feltet.dk udlodder smuk og stærkt limiteret guldmønt i samarbejde med Mønthuset Danmark.
12 gode Tour-bøger - SPAR 15-50%
Feltet.dk har udvalgt 12 gode Tour de France-bøger - og givet store rabatter til dig! God læselyst, når du får Tour-feber.
Test: Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex
Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex mountainbike-sko, er optimale til meget kolde temperaturer og sammen med en afbalanceret stivhed, et nemt betjeneligt BOA-spændesystem samt Gore-TEX, kan skoen hurtigt gå hen og blive din bedste ven gennem vinterens træningspas.
Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x