23.08.2023 @ 11:52

Sæsonen mest hypede hjelm skuffer ikke og leverer god komfort og ventilation samtidig med at den er hurtigt. Nå ja, så ser den også virkelig hurtigt ud!

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

Fakta
Producent: Trek
Produkt: Ballista MIPS
Farve: Sort 
Størrelse: Medium (54-60 cm)
Vægt: 251 gram

Pris: Kr. 2399,-

 

Ballista fra Trek er en af denne sæsons mest hypede cykelhjelme til landevejen - med god grund.

 

Introduktion

Hvis du har set cykelløb i år, så har du helt sikkert set Lidl-Trek duoen Mads P og Mattias Skjelmose tænde ild til feltet. Du har endda set Mads P køre over stregen med hænderne over hovedet i blandt andet Touren.

 

På selvsamme hoved sidder en af Treks nyeste opfindelser, den seneste version af den velansete Ballista-hjelm.

 

Ballista-modellen fra Trek, har altid været en populær aerohjelm. I denne sæson har amerikanerne lanceret en opdateret version, som fik masser af opmærksomhed, da rytterne på Lidl-Trek kørte med den, før den blev lanceret officielt.

 

Treks mål har været at lave en aerodynamisk hjelm til landevejscykling, der er lige så hurtig, som den er let, kølende og komfortabel.

 

Ballista er Treks hurtigste og mest aerodynamisk avancerede cykelhjelm, som man vælger, når hastighed er det vigtigste. Samtidig har den et fuldt integreret MIPS Air-sikkerhedssystem for at sikre optimal sikkerhed og beskyttelse.

 

MIPS-systemet er integreret perfekt og puderne giver god komfort.

 

Test


Treks hurtigste hjelm nogensinde

Ballista er den hurtigste cykelhjelm i Treks sortiment. Hjelmens effektive aerodynamiske egenskaber sparer ifølge Trek 10,1 watt i effekt og mere end en cykellængde i slutspurter sammenlignet med Velocis (Treks anden topmodel) i en standardiseret timetest ved 45 km/t.

 

En ting er tal og data, noget helt andet er den fornemmelse man får som rytter og man bemærker straks, at hjelmen synes enormt optimeret rent aerodynamisk.

 

Silhuetten er aflang og strømlinet og med en ’hale’ i nakken, som tidligere så det med hjelme til tidskørsler. Som det er kutyme med aerohjelme, så er hjelmen forholdsvis lukket, så luften glider effektivt hen over, uden at blive ’fanget’ i for mange ventilationskanaler.

 

Ude på landevejene føles Ballista også hurtigt. Den aflange og smalle form gør, at man føler, at hjelmen er effektiv og ikke tager meget luftmodstand og samtidig er den helt lydløs, på den måde at der ikke er noget vind som skaber turbulens og derved larm.

 

Uventet let

Tiden hvor alt det der er aerodynamisk og per definition var tungt er heldigvis ovre. Det er ikke længere enten eller.

 

Det mærker man tydeligt med den nye Ballista som vejer ind på blot 251 gram på vores vægt i størrelse medium. Det er vanvittigt let for en aerohjelm!

 

Vægt diskuteres altid i cykling og selvom det ofte kan være bagateller i det store billede, så synes jeg faktisk, at hjelmen er et sted, hvor lav vægt for alvor giver mening og forbedrer komforten.

Ballista føles let som en fjer på hovedet og man bemærker den derfor aldrig, hvilket er et kvalitetsstempel for en cykelhjelm.

 

251 gram er mere end godkendt for en ren aero-hjelm.

 

Hurtigt skal også være cool

Trek har som forventet brugt en masse computerkraft til at udforme og udvikle hjelmen. Selvfølgelig i forhold til aerodynamik, men denne gang også i relation til ventilationen.

 

I de rendyrkede aerohjelme er luftgennemstrømningen notorisk udfordrende, men Trek mener at have optimeret denne del med Ballista.

 

Hjelmen har således tre store kanaler foran og en ekstra ovenpå hovedet, hvor luften kan strømme igennem og nedkøle hovedet. Bagpå er der fem huller hvor vinden kan slippe ud igen.

 

Ude på landevejen har jeg virkelig været imponeret af ventilationen. De tre kanaler foran og ’hullet’ ovenpå selve hjelmen sikrer en god strøm af luft og kanalen ovenpå giver også rum til, at overskydende varme kan stige op og ud af hjelmen.

 

Faktisk er Ballista blandt de allermest kølende aerohjelme, jeg har prøvet og foruden den fine luftgennemstrømning, så har jeg især bemærket, at hjelmen sidder ret højt i nakken, hvilket gør, at der er masser af plads til at slippe af med varmen.

 

’Halen’ bagpå peger nærmest lidt opad i sin konstruktion, og det giver masser af luft i nakken, som dermed holdes velafkølet.

 

Tre store kanaler leder luften effektivt igennem hjelmen og 'halen' sidder en anelse højt, så baghovedet forbliver afkølet.

 

360° BOA-justering og MIPS Air-sikkerhed

Pasformen i Ballista-hjelmen justeres via BOA’s 360° hjelmjusteringssystem.
Selve pasformen kan indledende justeres i tre størrelser alt efter ens nøjagtige hovedstørrelse. Herefter kan spændingen justeres ved hjælp af det traditionelle BOA-spænde.


Det er et velkendt system og velsagtens ’guldstandarden’ for hjelmbespændingssystemer, så det er ikke overraskende, at det bare fungerer. Hjelmen har en god pasform og spændingen fordeler sig jævnt og elegant uden at man oplever ’hot-spots’ nogen steder.

 

Indvendig er hjelmen desuden forsynet med de nødvendige puder, der sikrer den komfort, som man forventer i en tophjelm.

 

Ballista har desuden et integreret MIPS Air-system, som forbedrer sikkerheden, hvis uheldet er ude. Igen en feature, som man forventer i en tophjelm og som er integreret virkelig elegant.

 

Hjelmen har desuden fået 5 stjerner i sikkerhedstest fra Virginia Techs uafhængige testanlæg, hvor sikkerheden bedømmes objektivt efter brancheanerkendte standarder.

 

Ballista leveres med udskiftningsgaranti ved styrt: Hjelmen udskiftes gratis i tilfælde af styrt inden for det første år efter købet.

 

Ballista er har tre store liftindtag foran og ét på toppen, så den er velventileret, trods den lukkede aero-form..

 

God plads til briller og klart udsyn

De to yderste ventilationskanaler er optimerede til at kunne tage imod et par solbriller, så de sidder sikkert, hvis man tager dem af og sætter dem i hjelmen.

Hjelmen har desuden en skrå kant over øjenbrynene, så synsfeltet øges. Hvis man har siddet i sadlen, så ved man, at sætter man sig i bukkene, så kan hjelmen komme i vejen for udsynet, når man sidder nede i bukkene. Det er ikke tilfældet her og det klæder en hjelm, som er lavet til at være hurtig og derfor nærmest opfordrer rytteren til at sidde så aggressivt som muligt.

 

Alt på hjelmen er veludført og så ser den hurtig og ond ud!

 

Konklusion
Sæsonens mest hypede hjelm lever til fulde op til både forventninger og forhåbninger.
Den er fremstillet i materialer i høj kvalitet og efterlader et solidt indtryk hele vejen rundt - det gælder også design og finish.

 

Ude på cyklen føles den hurtig og så er den behagelig med en generelt god pasform, som forstærkes at de fine BOA-system og de indvendige puder.

 

Mest markant, så er Trek lykkedes med at lave god ventilation trods det lukkede design og hjelmens bageste del efterlader masser af plads til at luften kan strømme omkring baghovedet, hvilket føles rart på varme dage.

 

Stillet til rådighed af: Trek

 

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Schurter og Fini ender på podiet – Ghost Factory triumferer på kvindesiden
Det blev til en samlet andenplads for Sebastian Fini og Nino Schurter i Absa Cape Epic.
Chefens hjørne: Feltet.dk startede for alvor på lokummet
Feltet.dk fylder i dag 21 år, men hvordan startede Skandivinaens største cykelside egentligt?
Nyt dansk talent smadrer Vingegaards gamle rekord
Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Bosch eBike Systems lancerer en ny batteriinnovation til el-cykler. PowerPack 800 Frame er navnet på det nye powerfulde batteri, men med batteriet følger flere store nyheder fra producenten.  
Feltet.dk har store planer for nyt magasin
Skandinaviens største online cykelportal Feltet.dk køber Bikemania Magazine og stifter samtidig et nyt selskab Motionsfeltet.dk ApS. 

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet