04.07.2024 @ 09:00

... det er vigtigt, at benytte sig af de rette.

Team Visma | Lease a Bike anvender bagepulver at forbedre deres rytters præstationer. Tidligere har Feltet.dk skrevet om, at Primoz Roglic og Wout van Aert anvender det. 

 

Til Feltet.dk fremhævede humanfysiolog Nikolai Nordsborg i januar 2023 bagepulver blandt de lovlige stoffer, som atleter i dag kan tænkes at bruge. Ligeledes vurderede han dog stoffets effekt på præstationsevnen som beskeden og risikoen for dårlig mave og opkast som ret høj.

 

Nyt studie drager klare konklusioner

Mange atleter benytter sig af en kombination af forskellige kosttilskud i et forsøg på at øge præstationsevnen. Et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, støttet af og designet i samarbejde med Team Danmark, viste positiv effekt af kreatin og koffein, hvorimod bikarbonat ikke havde nogen effekt.

 

Forskerne håber, at den nye viden kan bidrage til, at atleter vælger kosttilskud afhængigt af deres sportsgren.

 

Meget små forskelle i præstationen kan være afgørende for, om man vinder i elitesport. Derfor benytter mange atleter sig af en sammensætning af forskellige kosttilskud i håbet om at opnå en fordel.

 

Ingen gavn af kombination af kosttilskud

Nu viser ny forskning, at kreatin forbedrede konkurrencecykelrytteres evne til at sprinte, og at koffein forbedrede deres præstation i en 6-minutters tidskørsel, hvorimod der ikke blev fundet en effekt af bikarbonat (bagepulver). Kombinationen af kosttilskud gavnede ikke præstationen mere end kreatin eller koffein alene.

 

I forsøget deltog 23 forsøgspersoner, der alle lavede udholdenhedstræning (træning der udføres som et antal korte gentagelser ved relativt høj arbejdsintensitet) flere gange om ugen.

 

Forsøgspersonerne blev inddelt i grupper, der over fem dage dagligt indtog enten kreatin eller placebo (et stof uden effekt). Herefter gennemførte de fem forsøgsdage, hvor de indtog enten koffein, bikarbonat eller placebo - eller kombinationen af koffein og bikarbonat - før de gennemførte forskellige præstationstests, der blandt andet bestod af 15-sekunders sprinttest og 6-minutters tidskørsel.

 

”Rigtig mange atleter bruger flere forskellige kosttilskud, og derfor havde vi egentlig også forventet, at kombineret brug af disse kosttilskud ville have en gavnlig effekt på vores forsøgspersoners præstation," forklarer ph.d.-studerende ved Institut fra Idræt og Ernæring Lukas Moesgaard, der er en af hovedkræfterne bag studiet.

 

"Det virkede ikke til at være tilfældet, hvilket måske kan få atleter til at overveje, hvilke kosttilskud de reelt har gavn af, eftersom mange oplever bivirkninger ved et kosttilskud som bikarbonat, hvor vi ikke så nogen præstationsfremmende effekt,” tilføjer Lukas Moesgaard. 

 

Brugen af både kreatin og koffein kan give mening for nogle atleter
Selvom resultaterne fra studiet viste, at kombinationen af kreatin og koffein ikke yderligere forbedrede sprint og tidskørsel, kan der stadig være god grund til at benytte netop disse to kosttilskud, fastslår forskerne.

 

”Den kombinerede brug af kreatin og koffein øgede ikke atleternes præstation mere end brugen af kreatin alene gjorde for sprint og koffein gjorde for tidskørslen," fortæller lektor Morten Hostrup, som stod i spidsen for studiet.

 

"Men derfor tyder vores resultater stadig på, at atleter i sportsgrene, der involverer både sprint og længerevarende høj-intenst arbejde, som fx cykling og fodbold, kan drage fordel af kombineret brug af kreatin og koffein. Her vil kreatin bidrage til at øge præstationsevnen i sprint, hvor koffein vil øge præstationsevnen ved længerevarende høj-intenst arbejde,” tilføjer lektoren. 
 

Resultaterne styrker effekten af rådgivningen
Forskningsprojektet er udført i et samarbejde med Team Danmark ved sportsfysiolog Peter Møller Christensen, der ser en direkte sammenhæng mellem studier som dette og udviklingen af fremtidens topatleter. 

 

”Det er afgørende for os i Team Danmark, at vi medvirker til at give vores atleter de bedst mulige vilkår for at præstere. Derfor søger vi altid efter at udvikle vores viden om, hvordan atleterne kan optimere deres præstation - og det sker blandt andet i samarbejder som dette med Københavns Universitet. For når vi får ny viden om effekten af kosttilskud, så øger vi også vores evne til at rådgive atleterne,” siger Peter Møller Christensen.

 

Studiet "No additive effect of creatine, caffeine, and sodium bicarbonate on intense exercise performance in endurance-trained individuals" er udgivet i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. 

 

Yderligere om studiet

- 23 forsøgspersoner (12 mænd med gennemsnitligt konditionstal på 56.7 mL ilt pr. minut/vægt (kg); 11 kvinder med konditionstal: 50.2 mL ilt pr. minut/vægt (kg)) fik kreatin og forbedrede gennemsnitligt deres power output med 34 watt i 15-sekunder sprint i forhold til dem, der fik placebo. Derudover forbedrede koffein gennemsnitligt power output i 6-minutters tidskørsel med 12 watt.


- Kombinationen af kreatin og koffein førte ikke til yderligere fremgang i præstation på hverken 15-sekunders sprint eller 6-minutters tidskørsel.


- Der var ingen effekt af bikarbonat på præstationsevne.


- Studiet er udført af sportsfysiolog Peter Møller Christensen, Team Danmark og ph.d.-studerende Lukas Moesgaard, postdoc Søren Jessen, professor Jens Bangsbo og lektor Morten Hostrup, alle Institut for Idræt og Ernæring. 


- Direkte link til den videnskabelige artikel bag studiet.

 

- Studiet er en del af netværket ’Træningsmodeller og konkurrenceforberedelse’, støttet af Team Danmark gennem en bevilling fra Novo Nordisk Fonden (Grant number NNF.22SA0078293).
 

- Team Danmark og Institut for Idræt og Ernæring afholder i november 2024 en konsensuskonference, hvor mere end 20 førende forskere fra hele verden præsenterer aktuel forskning relateret til træningsfysiologi og præstation. Her vil ovennævnte studie og resultaternes praktiske betydning for atleterne også blive diskuteret.

 

Læs også: Stofferne er lovlige - men ifølge ekspert er de "en gråzone"

 

Feltet.dk og Motionsfeltet.dk anbefaler, at hvis du vil bruge kosttilskud eller lignende produkter, så søg altid hjælp hos din læge eller andre eksperter, før du indtager dem. 

Her er overblikket over alt cykling ved OL
OL starter i næste uge. Feltet.dk har samlet overblikket over alle cykeldisciplinerne, så du ved, hvornår du skal følge med.
Oplagt udbrudsdag i vente - følg med på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på Tour de France på Feltet.dk's app. Følg Jonas Vingegaard og Tadej Pogacars kamp om Tour-sejren og kom tæt på danskerne og alle de øvrige stjerner.
Test: Supreme sommertøj fra Re-Behave
Et lækkert sommersæt i god kvalitet og hvor Re-Behave demonstrerer god know-how ifølge med en grøn tilgang til cykeltøj.
Podcast: Hvem er den danske julemand ved Touren?
Har du set den danske julemand ved Giro d'Italia, Tour de France eller måske PostNord Danmark Rundt? Hvem er det? 
Cypern: Det oversete paradis for cykelryttere
Næsten 65% af Feltet.dk's læsere rejser med deres cykel, og måske hører du til de heldige, der har prøvet at cykle rundt i bjergene på en solskinsdag?
Test: Canyon Tempr CFR
Canyon træder ind på skomarkedet, og det er første skridt, der klarer sig overraskende godt. 
Test: Magped ROAD2 magnetiske pedaler
Er du ikke helt tryg ved almindelige klikpedaler, og bekymret for om du kan komme til at vælte, så skulle du måske prøve pedaler med magneter?
UDSALG: 12 gode Tour-bøger - SPAR 15-60%
Feltet.dk har udvalgt 12 gode Tour de France-bøger - og givet store rabatter til dig! God læselyst, når du får Tour-feber.
Virker bagepulver? Kosttilskud kan optimere din præstationen, men...
... det er vigtigt, at benytte sig af de rette.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Holm kårer årets nye Tour-trøje: Vinderen overrasker
Der er fem nye trøjer i årets Tour de France, men ikke alle kommer helt i mål. Feltet.dk har spurgt Brian Holm, hvem kan være stolte, og hvem der skal øve sig lidt mere. Samtidigt har Feltet.dk også spurgt jer, læsere. Og selvom der er stor konsensus, er favoritten ikke den samme. 
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Svar rigtigt på 3 Tour de France spørgsmål, så kan du vinde en Cannondale cykel til en værdi på 22.000 kroner.
SIDSTE CHANCE: I dag starter Touren - sæt dit hold
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 29. juni! Tour de France køres frem til søndag den 21. juli. 
Produktnyt: Nye aerohjul fra DT Swiss
DT Swiss har genopfundet deres højtydende ARC-hjul og gjort disse endnu bedre og hurtigere, skriver producenten i en pressemeddelelse. 
Er det årsagen til Vingegaard dropper Vueltaen?
Der har været mange spekulationer om Jonas Vingegaard efter styrtet i Baskerlandet Rundt. 
Touren i tal: Se alle de bedste detaljer og statistikker fra årets historiske Tour
Bliv klogere på alle statistikkerne og detaljerne ved årets Tour de France lige her.
Produktnyt og First Ride: Trek Madone Gen 8
Feltet.dk har været i Spanien på besøg hos Trek for at teste den nye generation af Trek Madone-serien. En cykel, som Trek selv beskriver som det ultimative våben til alle formål og Mads Pedersens nye supercykel.
ABUS sikrer kvaliteten i Italien
Når store stjerner på World Touren cykler og vinder, så er det ind i mellem med ABUS hjelme, som er udviklet og produceret i Italien, hvor producenten har valgt at rykke sin produktion til.
Test: Trek CarBack Radar Tail Light
Amerikanske Trek tilbyder med sin CarBack Radar Tail Light en stor optimering af sikkerheden, når man cykler på landevejen med en førsteklasses cykelradar.
Produktnyt: Ny Garmin Edge 1050 med højttaler
Garmin sender lige før Tour de France en ny cykelcomputer på markedet, som blandt andet har et levende farvedisplay, forbedrede gruppekørselsfunktioner, indbygget højttaler og meget mere - alt sammen uden at ofre batteritiden
”Ingen på holdet ville smide penge på det” – Holdkammerat tvivler på Vingegaards podiechancer
Tiesj Benoot og resten af holdkammeraterne ville ikke sætte penge på, at Jonas Vingegaard når podiet i årets Tour de France.
Stor overraskelse: Udviklingsrytter vinder DM efter mange favoritangreb
Rasmus Søjberg Pedersen er ny dansk mester efter et løb, hvor finalen åbnede meget tidligt, og mange favoritter angreb på skift.
Test: Scott Foil RC 30
En rendyrket aeroracer, som gør sig godt, hvis man er til høj fart og en stabil platform, når der køres stærkt i en vanvittig flot finish med en klar opgraderingsmulighed for at optimere oplevelsen endnu mere.  
Tidligere dansk WorldTour-rytter bliver talentchef og sportsdirektør
Niklas Eg fortsætter i cykelsporten, men det bliver ikke kun i sadlen.
Udbygger sin vilde World Cup-rekorder
Fantastiske Nino Schurter (38 år gammel!) sejrede på 4. afdeling af World Cuppen i Val di Sole (Italien), dermed sætter han nu to nye rekorder. 

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Her er overblikket over alt cykling ved OL
OL starter i næste uge. Feltet.dk har samlet overblikket over alle cykeldisciplinerne, så du ved, hvornår du skal følge med.
Oplagt udbrudsdag i vente - følg med på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på Tour de France på Feltet.dk's app. Følg Jonas Vingegaard og Tadej Pogacars kamp om Tour-sejren og kom tæt på danskerne og alle de øvrige stjerner.
Test: Supreme sommertøj fra Re-Behave
Et lækkert sommersæt i god kvalitet og hvor Re-Behave demonstrerer god know-how ifølge med en grøn tilgang til cykeltøj.
Podcast: Hvem er den danske julemand ved Touren?
Har du set den danske julemand ved Giro d'Italia, Tour de France eller måske PostNord Danmark Rundt? Hvem er det? 
Cypern: Det oversete paradis for cykelryttere
Næsten 65% af Feltet.dk's læsere rejser med deres cykel, og måske hører du til de heldige, der har prøvet at cykle rundt i bjergene på en solskinsdag?
Test: Canyon Tempr CFR
Canyon træder ind på skomarkedet, og det er første skridt, der klarer sig overraskende godt. 
Test: Magped ROAD2 magnetiske pedaler
Er du ikke helt tryg ved almindelige klikpedaler, og bekymret for om du kan komme til at vælte, så skulle du måske prøve pedaler med magneter?
UDSALG: 12 gode Tour-bøger - SPAR 15-60%
Feltet.dk har udvalgt 12 gode Tour de France-bøger - og givet store rabatter til dig! God læselyst, når du får Tour-feber.
Virker bagepulver? Kosttilskud kan optimere din præstationen, men...
... det er vigtigt, at benytte sig af de rette.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet