15.02.2024 @ 20:18

Tacx NEO 3M er muligvis den bedste direct drive hometrainer på markedet lige nu. Den giver en fantastisk køreoplevelse og har tilføjet nye funktioner for at øge realismen. Men hvad gør det for din træning?

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(7/10)

 

 

Producent: Garmin
Produkt: Tacx NEO 3M

Farver: Sort

Størrelse: 630 x 800 mm
Vægt: 23,6kg

Tilslutning: Bluetooth og ANT+

Kassette: 11/28 Shimano 11-Speed

Pris: 16.668 kr.

 

Introduktion

Den spritnye Tacx NEO 3M fra Garmin er uden tvivl den bedste hometrainer, jeg hidtil har kørt på. For den inkarnerede Zwifter, som bruger vintersæsonen indendørs, og som mig, synes det lidt for koldt at cykle ude, selv i 6 grader, er Tacx NEO 3M en rigtig god maskine til at holde formen ved lige. Over de sidste 10 år har vi set en kæmpe udvikling på markedet for hometrainers. Fra simple 'dumb-trainers' uden data input og output, til de nu multifunktionelle og simulerende smart trainers, kan man som cykelrytter eller motionist få en virkelig god og givende køreoplevelse i de kolde vintermåneder. Selv har jeg brugt indendørstræning, og især platformen Zwift, over de sidste 4 år til at komme gennem vintermånederne. Jeg vil også gå så langt som at sige, at man med et godt setup nærmest kan gå og glæde sig til at tackle de virtuelle kilometer.

 

Testens omfang

Siden min first impressions artikel om denne hometrainer har jeg cyklet og trænet meget mere på NEO'en. Det har været med test af hver funktion flere gange, hvilket virkelig har givet et bedre helhedsindtryk. Der er tale om en gennemarbejdet maskine, og Tacx (nu ejet af Garmin) har mange års erfaring med at udvikle hometrainers. NEO 3M er den tredje i rækken af deres topmodel hometrainer, som bygger videre på den teknologi, der har holdt Tacx førende inden for hometrainers. Det kan tydeligt mærkes i brugen af hometraineren.

Som det også fremgår af vores anmeldelsesvideo, så ankommer hometraineren nærmest direkte klar til brug. Man løfter den ud af kassen, slår den ud, sætter to convertere på til thru-axles, og så skal der faktisk ikke mere til derfra. Det vil sige, at man på ret kort tid kan stille hele setuppet op og komme i gang med at cykle. Det har haft stor betydning for min oplevelse af traineren, eftersom jeg bor i en mindre lejlighed og har behov for at kunne pakke både hometrainer og cykel væk. Det er bare ikke en bekymring, man skal have med den her hometrainer, som fylder betydeligt mindre, når den er klappet sammen.

 

Design

Selve udseendet på denne hometrainer er, som alle hometrainers, i princippet. Dog vil jeg sige, at spaceship-looket faktisk kan noget. Man skal jo ikke lægge skjul på, at det er en futuristisk måde at køre cykel på, og når man alligevel på Zwift-platformen kører rundt på en selvlysende cykel, så gør det ikke noget, at vi også matcher stilen i virkeligheden. Det er en stor maskine. Den er større end de fleste andre direct drive hometrainers, hvilket jo kan se voldsomt ud, når den er slået ud. Det indbyder til, at man skal tage det seriøst, når man kører på den, og det gør man bare. Det magnetiske svinghjul midt på traineren er ret lille i forhold til resten af maskinen, hvilket adskiller den fra andre hometrainers, men det er muliggjort gennem den magnetiske teknologi, som også gør maskinen meget støjsvag. Alt i alt fungerer udseendet ret godt med en blanding af sort og sølvgrå (og lidt lysshow), så pynter maskinen ret fint i et rum, når den er slået ud.

 

image

 

Køreoplevelsen

NEO 3M kører simpelthen helt perfekt. Hver eneste gang jeg selv havde et eller andet mindre problem med min oplevelse, skyldtes det hver gang noget med min cykel og altså ikke maskinen. Som med alle andre direct drive maskiner, skal man selvfølgelig sørge for, at cyklen, der sidder på maskinen, er justeret, smurt og indstillet ordentligt. Har man gjort det, så er hele oplevelsen lige i skabet. Hometraineren synkroniserer perfekt op med enhver træningsplatform. For mig er det primært Zwift, hvor jeg forbinder via Bluetooth. Jeg havde aldrig udfald, når maskinen var sat til strøm. Kørte jeg uden ekstern strømforsyning, fungerede NEO 3M stadig helt fint med Zwift. Hvis man stopper med at træde, kan der komme et kortvarigt udfald (så lad da være med det).

 

Funktioner

Det kan godt blive omfattende at gennemgå og beskrive hver en funktion, men nu skal jeg prøve at give et overblik og vurdere lidt af det hele.

Alt moderne træning på hometrainers og virtuelle platforme er centreret omkring watt. Derfor fylder oplevelsen af wattmåleren rigtig meget i den samlede vurdering. Garmin skriver selv, at Tacx NEO 3M er inden for 1% nøjagtighed af alle benchmark wattmålere, hvilket er ved at være standardbeskrivelsen på alle hometrainers. Man kan ikke sælge en hometrainer uden at skrive det længere. Det har jeg selvfølgelig testet selv. Jeg kører med et par watt pedaler fra Assioma (Favero Uno), som generelt er anset for at være gode til dual recording. Min egen test, baseret på Zwift-races, viser, at Garmin har ret. Vi er inden for 1%, faktisk endda tæt på 0,5%, hvilket er så lille et udsving, at jeg ikke skal klage. Denne hometrainer er til at stole på ift. præcision i data.

 

Simuleringen og ERG-funktionerne er tæt på det næstvigtigste. I forhold til simuleringen så er der ud over de klassiske simuleringer af stigningsprocent også en roadfeel funktion i denne hometrainer. Det vil sige, at rammer du f.eks. et stykke med virtuelle brosten eller grus, så simulerer traineren en følelse af det underlag, ved at ryste under dig mens du kører. Det er en sjov gimmick, som kan give en mere realistisk følelse. Det giver ikke noget ekstra til din træning, men kan give en mere realistisk følelse, som minder om at køre udendørs. Simulering af stigningsprocenter er helt op til det forventelige, og ja, selvfølgelig hårdt, når man også skruer trainer difficulty op på 100% i Zwift. Dertil kommer ERG-funktionen, som kan dynamisk simulere modstand, mens du f.eks. kører intervaller, så du kun skal tænke på at træde og ikke skifte gear. Den funktion fungerer helt upåklageligt, og er man den type, som elsker at køre strukturerede intervaller og træningsplaner over vinteren, så er den her hometrainer også perfekt til det.

 

Det helt store med denne trainer er den dynamiske og ret frie bevægelighed. Med indbyggede rocker/motion plates kan du bevæge dig frem og tilbage, mens traineren også har fleksibilitet til siderne. Det betyder, at du kan opnå en mere dynamisk og til dels også realistisk køreoplevelse. Jeg har virkelig haft svært ved, hvad jeg skal synes om funktionen. Sidevejs bevægelsen er virkelig rar, når man står op i pedalerne, men samtidig kan fremad bevægelsen virke voldsom, når man er stående i pedalerne. Modsat mærker man ikke rigtigt til sidevejs bevægelsen siddende, men lige netop dér er frem- og tilbagebevægelsen nærmest uundværlig rar. Som jeg nævner i videoen, har jeg haft en tendens til at slå motion plates fra, fordi jeg kører meget zwift racing, hvor man jo gerne vil stå op i pedalerne. Der har min oplevelse været, at det generelt var for voldsomt, og derfor har jeg for det meste slået den her funktion fra, hvilket jo er lidt ærgerligt, når det er en af de unikke ting ved produktet. Dog har jeg siden jeg optog videoen, forsøgt mig et par gange mere med racing og motion plates. Det er gået bedre hver gang, hvilket kunne tyde på, at det også er en tilvænningssag. Faktisk kørte jeg min bedste spurt nogensinde med motion plates slået til. Om det skyldes funktionen eller min styrke og form, må være op til fri fortolkning. Det er en ret unik og fed funktion, som tidligere er blevet løst med hjemmehåndværksløsninger af mange motionister. Derfor må der være et behov for det, som jeg måske også skal lære at sætte lige så stor pris på.

 

Kvalitet

Der er tale om en robust (og tung!) maskine. 23,6 kg kan for en cykelmotionist med cykelrytterarme være ret hårdt at bære rundt på. Jeg har nu klaret den, og med et håndtag så går det hele meget nemmere. Maskinen er tung også fordi den er af god kvalitet. Man har ikke en følelse af, at du kan komme til at ødelægge den, tværtimod er jeg mere bange for, hvad den kan gøre ved mine fødder, hvis jeg ikke er opmærksom, når jeg slår benene ud. Elektronikken spiller, hvor den bare virker uanset om du har sat den til med strømforsyning eller ej. Det er virkelig upåklageligt på alle punkter. Kassetten, som kommer pre-installeret, er en klassisk 11/28 Shimano kassette, som i mit tilfælde, passer perfekt til min cykel. Det vil den ikke gøre med de fleste nyere modeller, som alle kommer med 12-speed kassetter, uanset om det er Shimano, Campagnolo eller SRAM. Der er simpelthen ikke en mulighed for at tilvælge en 12-speed kassette. Det vil sige, at de brugere, som kører og zwifter på en 12-speed cykel, skal afmontere og skifte kassetten. Heldigvis passer kassettehuset til 12-speed kassetter, hvilket gør det nemmere at skifte over. Det er en svær overvejelse, om det her er den rigtige måde at løse kassetteproblemet på, så det vil jeg lade være op til jer læsere, selv at overveje. I mit tilfælde passede det hele, hvilket har gjort brugen af traineren gnidningsfri.

 

image

 

Pris

Prisen er det ømmeste punkt for den her maskine. Det er ikke en af de billige direct drive trainers, tværtimod er det (med margin) den dyreste direct drive hometrainer på markedet. En sådan pris skal gerne afspejle sig i funktionerne, kvaliteten og køreoplevelsen. Det er en stor opgave at relativisere de ting. Med en upåklagelig oplevelse af alle funktionerne, kunne man fristes til at sige, at ja, prisen er rigtigt sat. Men mange af de særlige funktioner, er egentlig mere leg og sjov, end de er reelt træningsforbedrende. Så hvad så med prisen? Der findes andre hometrainers fra sidste år med indbyggede motion plates, som måske er det helt store unikke tiltag på den her hometrainer. De er prissat betydeligt lavere, hvilket frister mig til at sige, at Tacx NEO 3M, simpelthen er sat lidt for dyrt. Når det så er sagt, så får man kvalitet, komfort, high-end setup og generelt alt man behøver for pengene.

 

Konklusion

Tacx NEO 3M er muligvis den bedste direct drive hometrainer på markedet lige nu. Maskinen har nye funktioner, som gør køreoplevelsen ikke bare realistisk, men også bedre. For en motionist eller trænet cykelrytter, får man en hometrainer, som leverer på alle ens ønsker, med en præcis wattmåler og en maskine som er nem at stille op og bruge. Dog er prisen og timingen af produktet en smule uheldig, hvor denne hometrainer går direkte ind og konkurrerer med andre modeller, som også har f.eks. indbyggede motion plates til en helt anden pris. Prisen og timing har vejet tungt i bedømmelsen af denne hometrainer.

Karakteren er 7/10. Det er den, fordi selve produktet er tæt på perfekt, men i forhold til hvad der har været med til at prissætte hometraineren (ekstra funktionerne), så har jeg personligt haft en tendens til at slå disse funktioner fra, da de til tider var mere forstyrrende end givende for min træning. For at have opnået en bedre score, skulle prisen have været lidt mere konkurrencedygtig med de tilsvarende produkter fra andre producenter.

 

Jeg vil anbefale produktet til den træningsgale motionist eller cykelrytter, som ikke vil gå ned på kvalitet eller funktioner. Man får en troværdig og stabil maskine, som er up-to-date på alle udviklinger inden for hometrainers. Det er det perfekte mellemstykke mellem direct drive hometrainers og smart bikes.

 

Sådan har vi testet: Testen er udført over 2 måneders anvendelse af maskinen, hvor hometraineren er brugt cirka fem gange om ugen. Alle funktioner er testet af og prøvet i forbindelse med træningsplatformen, Zwift.

 

Stillet til rådighed af: Garmin Danmark

 

Karakter: 7

 

Motionsfeltet.dk's vurdering: (7/10)

Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Schurter og Fini ender på podiet – Ghost Factory triumferer på kvindesiden
Det blev til en samlet andenplads for Sebastian Fini og Nino Schurter i Absa Cape Epic.
Chefens hjørne: Feltet.dk startede for alvor på lokummet
Feltet.dk fylder i dag 21 år, men hvordan startede Skandivinaens største cykelside egentligt?
Nyt dansk talent smadrer Vingegaards gamle rekord
Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Bosch eBike Systems lancerer en ny batteriinnovation til el-cykler. PowerPack 800 Frame er navnet på det nye powerfulde batteri, men med batteriet følger flere store nyheder fra producenten.  
Feltet.dk har store planer for nyt magasin
Skandinaviens største online cykelportal Feltet.dk køber Bikemania Magazine og stifter samtidig et nyt selskab Motionsfeltet.dk ApS. 

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet