07.11.2023 @ 16:30

En rigtig fin gravelcykel fra Scott, som beviser at aluminium ikke er dødt endnu.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(7/10)

Fakta

Producent: Scott
Produkt: Scott Speedster Gravel
Størrelse: 47, 49, 52, 54, 56, 58 og 61 cm
Vægt: 10,1 kilo

Pris: 23.999,-

 

Fakta om cyklen

Ramme: Alumium

Forgaffel: Carbon

Geargruppe: Sram Rival eTap AXS

Kranksæt: Sram Rival 42 T single speed

Bremser: Sram Rival

Hjulsæt: Syncross race

Dæk: Schwalbe G-One 700x45c Performance

Saddel: Syncross Tofino Regular 2.5
 

 

Introduktion

Det schweiziske cykelmærke Scott har en stor historie i cykelsporten. Scott var blandt de første til at lave mountainbikes. Siden har de også haft stor succes med deres landevejscykler og de seneste år har de naturligvis fået et bredt sortiment af gravelcykler. Scott laver både gravelcykler i carbon og aluminium.

Scott Speedster Gravel 10 er den seneste af Scotts gravelcykler i aluminium og høj kvalitet. Dette er Scotts bud på en alsidig gravelcykel med den nye elektroniske geargruppe fra Sram Rival eTap AXS.   

 

Test

Ved første øjekast springer cyklen i øjnene fordi rammen er lakeret i en lidt sjov grøn farve. Nærmest avocado-farvet. Men en farve, der kan passe udmærket til en cykel til terrænet. Det næste man ligger mærke til er de mange beslag til forskellige cykeltasker, som man har mulighed for at montere på cyklen. Derudover er der også muligheder for at montere gode solide skærme.

 

Segmentet for adventure-cykling og bikepacking er blevet enormt populært den seneste tid og her har cykelproducenterne også skulle følge med i den udvikling, og det er muligt at få forskellige cykeltasker til cyklen, fra Scotts undermærke Syncross.

 

 

Køreoplevelsen

Jeg har kørt rigtig meget gravel, også før gravel for alvor blev en ting.


Dengang brugte jeg min crosscykel med 33 mm. dæk til at køre på forskellige underlag. Gravelcykling kan foregå på alt slags underlag og er det man gør det til. De første ture jeg tog på cyklen fra Scott, var min lokale gravel-rute på 50 kilometer, med en del asfalt stykker, men også nogle forskellige passager med skov, grus, sand og lidt singletrack. En god rute til at teste, hvor alsidig cyklen er. Det kommer ikke som nogen overraskelse, at cyklen klarer sig godt på det meste underlag, men særligt på de meget ujævne grusveje, med store sten, som der er en del af de områder, hvor jeg kører. Der klarer den sig godt, og man kan virkelig mærke komforten i specielt de store dæk.

 

Speedster Gravel er med andre ord en alsidig cykel, som kan klare lidt af hvert og giver en balanceret køreoplevelse på næsten alt slags underlag. Køregenskaberne er gode og man føler sig ikke på udebane, hvis man giver den gas på landevejen eller kører mere tekniske stykker i terrænet - ud over det som den er født til, nemlig at være god på det mere faste grus og jord, som nutidens gravel trods alt benytter sig allermest af. Speedster Gravel er absolut bedst på varieret underlag, hvor man bør bruge den mest, mens landevejen kan være en afstikker.

 

Stellet er bygget i aluminium og i en tid, hvor der er meget fokus på carbon, så bliver der altså stadig plads til alu-rammer og denne cykel føles komfortabel at køre, men samtidig responderer den godt, når man træder i pedalerne. Alu-rammer kan nemt få et discountmærkat, men det er ikke retvisende, for rammen er både tilpas stiv og responsiv til, at langt de fleste motionister vil få en god oplevelse.

 

Efteråret og vinteren byder ofte på dårligt vejr, og derfor er en gravelcykel i et rigtig godt bud på en vintercykel, da man har muligheden for at tage den med i skoven, men samtidig kan man montere nogle gode skærme og så har man en ganske fin cykel til landevejen også.  Der er dog ingen tvivl om, at der hvor denne cykel er i sit rette element er på grusvejene og de store stier i skoven. Her gør den det rigtig godt.    

 

Gear og bremser

Elektroniske og trådløse geargrupper ses ofte på high-end cykler. Men efterhånden er geargrupperne fra SRAM og Shimano kommet ned i en pris, hvor det også er blevet muligt at montere det på de lidt billigere cykler. På Scott Gravel Speedster 10 får man den helt nye elektroniske geargruppe fra SRAM: Rival eTap AXS.

Gruppen har de samme egenskaber som Red og Force AXS dog en lille smule tungere. Den ligner også meget SRAMs andre elektroniske geargrupper med en gruppe der er pålidelig og skifter godt. En lille ting der faktisk er bedre ved Rival gruppen er hoodsene, de er mindre og passer bedre til mine hænder og kørestil. 

 

Cyklen leveres naturligvis med hydrauliske skivebremser, og det virker som om de fleste cykelproducenter er gået væk fra mekaniske skivebremser. De hydrauliske skivebremser kan man ikke sige noget til. De fungerer bare og leverer rigtig god bremsekraft, og der har ikke været behov for yderligere justering.

 

 

Hjul og dæk

Cyklen bliver leveret med hjul fra Scotts undermærke Syncross, der generelt er kendt for at lave nogle fine hjul, og det er også et godt hjulsæt til gravel. Hjulene er stive og de accelerer godt. Et rigtig godt allround hjulsæt.

 

Hjulene bliver leveret med dæk fra Schwalbe. G-One i 700x45c til dæk og slange. Mange cykler bliver som standard leveret med et tubeless setup, men synes faktisk det er fint, at man her leverer med dæk og slange, og så selv har muligheden for at sætte den op til tubeless, hvis man vil det.

 

De 700x45c brede dæk gør det - ikke overraskende - godt når terrænet bliver meget ujævnt og bumlet med store sten. 45 mm. dæk har naturligvis en højere rullemodstand end 28 eller 30 mm. landevejsdæk.

Men med 3 bar i dækkene ruller de faktisk ganske udmærket og med en svag modvind kunne jeg godt holde den omkring 30 km/t uden at gå alt for dybt. Selvom forskellige dæktryk er blevet testet så er fornemmelsen dog, at skal man bruge cyklen lidt mere på landevejen, så skal man nok smide et andet dæk på, måske en anelse smallere og med et andet dækmønster.

 

Konklusion

Scott er lykkedes rigtig godt med at lave en rigtig fin gravelcykel i aluminium. Cyklen leverer godt på de parametre vi har testet. Cyklen har været brugt på grusvejene, lidt i skoven og på landevejen. Og der er ingen tvivl om, at det er en cykel til terrænet, hvor den er i sit es, mens kørsel på landevejen er sekundært. Den er overordnet set meget behagelig at køre på, men er man 100% raceorienteret, så er der andre modeller, som dyrker disse egenskaber bedre. Til gengæld får man en cykel med en rigtig fornuftig elektronisk geargruppe, der næsten er på højde med top grupperne.


Cyklen er også klar til bikepacking og adventure-ture. Så er man ny i gravel, eller ude efter en lidt billigere vintercykel med noget godt udstyr så er dette et rigtig godt bud.   Sådan har vi testet
Cyklen er blevet testet den seneste måned i alt slags vejr.

Stillet til rådighed af: Scott


 

Motionsfeltet.dk's vurdering: (7/10)

Produktnyt: Garmin lancerer en ny hometrainer
Garmin lancerer Tacx NEO 3M: En kraftfuld indendørs smart trainer med bevægelse i flere retninger!
Test: GripGrab tøj
En imponerende debutkollektion fra GripGrab, som beviser, at de har helt styr på at lave tøj i høj kvalitet og med den rette funktionalitet til de kolde, dansk forhold.
Test: AGU Vigarous MIPS
Julekonkurrence: Vind vintertøj fra AGU - værdi 3.148 kr
Feltet.dk's podcast: 'Forrest i Feltet' har fået en rigtig god start og er i top 40 over alle danske podcast på Spotify. 
Test: POC Ventral Air Mips
Et absolut sikkert valg, hvis man er på jagt efter en hjelm i højeste kvalitet, som er lige dele hurtigt og ventileret og efterlader et fejlfrit indtryk.  
Test: Fizik Omna
Kan en sko performe uden en ren carbonsål? Svaret er ja og faktisk giver det mening for de fleste. Det gør Omna-modellen fra Fizik også i sin helhed - en flot pakke, som bare fungerer og ser godt ud.
Ekoï Black Week: 60% rabat på alt!
Ekoï kan ikke lide halve løsninger - undtagen når det gælder rabatter. 
Test: Lezyne Macro Drive 1400+ forlygte og Strip Drive Pro 400+ baglygte
Lygterne fra Lezyne giver lys i mørket. De praktiske og kraftige lygter kan både bruges i skoven om natten, men er også anvendelige i dagligdagen.
Test: Scott Speedster 10 Gravel
En rigtig fin gravelcykel fra Scott, som beviser at aluminium ikke er dødt endnu.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Sådan endte EM i cross
I dag køres EM i cyklecross i franske Pontchâteau. Hele seks discipliner afvikles søndag.
Test: Principia Gravel Carbon
En komfortabel og alsidig cykel til eventyr og race: Principia Gravel Carbon er en gravel-cykel, der kan klare både asfalt og grusveje med lethed. Den har en affjedret forgaffel, der giver ekstra komfort, og sammen med de gode muligheder for at montere tasker, er den meget velegnet til bikepacking.
Ny pumptrack giver muligheder for legebørn i alle aldre
Folk med hang til motion på en sjov måde kan glæde sig til lørdag den 21. oktober. Her åbner Hvidovres nye Pumptrackbane på Brøndby Havnevej 2.
Produktnyt: Canyon lancerer ny Grail til race
Den nye Grail er Canyons hurtigste gravelcykel til dato - aerodynamisk optimeret, effektiv og kompatibel ramme, fængende styregenskaber og selvfølgelig klar til de hårde udfordringer, som terrænet byder på. Og så har det ikoniske styr fra den tidligere model måtte lade livet!
AGU præsenterer ny efterårs- og vinterkollektion i samarbejde med Team Jumbo-Visma
Det hollandske tøjmærke AGU, som er tøjsponsor for Team Jumbo-Visma, præsenterer nu deres efterårs- og vinterkollektion for 2023/2024.
Pronghorn med ny allroad-cykel til både landevej og gravel
Den danske cykelproducent, Pronghorn, har lanceret deres nye hybridmodel Road-X. Cyklen er designet til både at kunne køre landevej og gravel. Nu lanceres den i den nye farve Candy Red, der kommer til at lyse godt op i den mørke tid.
Produktnyt: BMC Teammachine R
Et af verdens mest eksklusive cykelmærker - schweiziske BMC - lancerer en ny version af deres moderne klassiker. Sig hej til den nye Teammachine R.
Drama og flot dansk resultat i World Cup-finalen
Tom Pidcock, Nino Schürter og Mathias Flückiger var i går i fokus.
Test: Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex
Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex mountainbike-sko, er optimale til meget kolde temperaturer og sammen med en afbalanceret stivhed, et nemt betjeneligt BOA-spændesystem samt Gore-TEX, kan skoen hurtigt gå hen og blive din bedste ven gennem vinterens træningspas.
Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Produktnyt: Garmin lancerer en ny hometrainer
Garmin lancerer Tacx NEO 3M: En kraftfuld indendørs smart trainer med bevægelse i flere retninger!
Test: GripGrab tøj
En imponerende debutkollektion fra GripGrab, som beviser, at de har helt styr på at lave tøj i høj kvalitet og med den rette funktionalitet til de kolde, dansk forhold.
Test: AGU Vigarous MIPS
Julekonkurrence: Vind vintertøj fra AGU - værdi 3.148 kr
Feltet.dk's podcast: 'Forrest i Feltet' har fået en rigtig god start og er i top 40 over alle danske podcast på Spotify. 
Test: POC Ventral Air Mips
Et absolut sikkert valg, hvis man er på jagt efter en hjelm i højeste kvalitet, som er lige dele hurtigt og ventileret og efterlader et fejlfrit indtryk.  
Test: Fizik Omna
Kan en sko performe uden en ren carbonsål? Svaret er ja og faktisk giver det mening for de fleste. Det gør Omna-modellen fra Fizik også i sin helhed - en flot pakke, som bare fungerer og ser godt ud.
Ekoï Black Week: 60% rabat på alt!
Ekoï kan ikke lide halve løsninger - undtagen når det gælder rabatter. 
Test: Lezyne Macro Drive 1400+ forlygte og Strip Drive Pro 400+ baglygte
Lygterne fra Lezyne giver lys i mørket. De praktiske og kraftige lygter kan både bruges i skoven om natten, men er også anvendelige i dagligdagen.
Test: Scott Speedster 10 Gravel
En rigtig fin gravelcykel fra Scott, som beviser at aluminium ikke er dødt endnu.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x