07.11.2023 @ 16:30

En rigtig fin gravelcykel fra Scott, som beviser at aluminium ikke er dødt endnu.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(7/10)

Fakta

Producent: Scott
Produkt: Scott Speedster Gravel
Størrelse: 47, 49, 52, 54, 56, 58 og 61 cm
Vægt: 10,1 kilo

Pris: 23.999,-

 

Fakta om cyklen

Ramme: Alumium

Forgaffel: Carbon

Geargruppe: Sram Rival eTap AXS

Kranksæt: Sram Rival 42 T single speed

Bremser: Sram Rival

Hjulsæt: Syncross race

Dæk: Schwalbe G-One 700x45c Performance

Saddel: Syncross Tofino Regular 2.5
 

 

Introduktion

Det schweiziske cykelmærke Scott har en stor historie i cykelsporten. Scott var blandt de første til at lave mountainbikes. Siden har de også haft stor succes med deres landevejscykler og de seneste år har de naturligvis fået et bredt sortiment af gravelcykler. Scott laver både gravelcykler i carbon og aluminium.

Scott Speedster Gravel 10 er den seneste af Scotts gravelcykler i aluminium og høj kvalitet. Dette er Scotts bud på en alsidig gravelcykel med den nye elektroniske geargruppe fra Sram Rival eTap AXS.   

 

Test

Ved første øjekast springer cyklen i øjnene fordi rammen er lakeret i en lidt sjov grøn farve. Nærmest avocado-farvet. Men en farve, der kan passe udmærket til en cykel til terrænet. Det næste man ligger mærke til er de mange beslag til forskellige cykeltasker, som man har mulighed for at montere på cyklen. Derudover er der også muligheder for at montere gode solide skærme.

 

Segmentet for adventure-cykling og bikepacking er blevet enormt populært den seneste tid og her har cykelproducenterne også skulle følge med i den udvikling, og det er muligt at få forskellige cykeltasker til cyklen, fra Scotts undermærke Syncross.

 

 

Køreoplevelsen

Jeg har kørt rigtig meget gravel, også før gravel for alvor blev en ting.


Dengang brugte jeg min crosscykel med 33 mm. dæk til at køre på forskellige underlag. Gravelcykling kan foregå på alt slags underlag og er det man gør det til. De første ture jeg tog på cyklen fra Scott, var min lokale gravel-rute på 50 kilometer, med en del asfalt stykker, men også nogle forskellige passager med skov, grus, sand og lidt singletrack. En god rute til at teste, hvor alsidig cyklen er. Det kommer ikke som nogen overraskelse, at cyklen klarer sig godt på det meste underlag, men særligt på de meget ujævne grusveje, med store sten, som der er en del af de områder, hvor jeg kører. Der klarer den sig godt, og man kan virkelig mærke komforten i specielt de store dæk.

 

Speedster Gravel er med andre ord en alsidig cykel, som kan klare lidt af hvert og giver en balanceret køreoplevelse på næsten alt slags underlag. Køregenskaberne er gode og man føler sig ikke på udebane, hvis man giver den gas på landevejen eller kører mere tekniske stykker i terrænet - ud over det som den er født til, nemlig at være god på det mere faste grus og jord, som nutidens gravel trods alt benytter sig allermest af. Speedster Gravel er absolut bedst på varieret underlag, hvor man bør bruge den mest, mens landevejen kan være en afstikker.

 

Stellet er bygget i aluminium og i en tid, hvor der er meget fokus på carbon, så bliver der altså stadig plads til alu-rammer og denne cykel føles komfortabel at køre, men samtidig responderer den godt, når man træder i pedalerne. Alu-rammer kan nemt få et discountmærkat, men det er ikke retvisende, for rammen er både tilpas stiv og responsiv til, at langt de fleste motionister vil få en god oplevelse.

 

Efteråret og vinteren byder ofte på dårligt vejr, og derfor er en gravelcykel i et rigtig godt bud på en vintercykel, da man har muligheden for at tage den med i skoven, men samtidig kan man montere nogle gode skærme og så har man en ganske fin cykel til landevejen også.  Der er dog ingen tvivl om, at der hvor denne cykel er i sit rette element er på grusvejene og de store stier i skoven. Her gør den det rigtig godt.    

 

Gear og bremser

Elektroniske og trådløse geargrupper ses ofte på high-end cykler. Men efterhånden er geargrupperne fra SRAM og Shimano kommet ned i en pris, hvor det også er blevet muligt at montere det på de lidt billigere cykler. På Scott Gravel Speedster 10 får man den helt nye elektroniske geargruppe fra SRAM: Rival eTap AXS.

Gruppen har de samme egenskaber som Red og Force AXS dog en lille smule tungere. Den ligner også meget SRAMs andre elektroniske geargrupper med en gruppe der er pålidelig og skifter godt. En lille ting der faktisk er bedre ved Rival gruppen er hoodsene, de er mindre og passer bedre til mine hænder og kørestil. 

 

Cyklen leveres naturligvis med hydrauliske skivebremser, og det virker som om de fleste cykelproducenter er gået væk fra mekaniske skivebremser. De hydrauliske skivebremser kan man ikke sige noget til. De fungerer bare og leverer rigtig god bremsekraft, og der har ikke været behov for yderligere justering.

 

 

Hjul og dæk

Cyklen bliver leveret med hjul fra Scotts undermærke Syncross, der generelt er kendt for at lave nogle fine hjul, og det er også et godt hjulsæt til gravel. Hjulene er stive og de accelerer godt. Et rigtig godt allround hjulsæt.

 

Hjulene bliver leveret med dæk fra Schwalbe. G-One i 700x45c til dæk og slange. Mange cykler bliver som standard leveret med et tubeless setup, men synes faktisk det er fint, at man her leverer med dæk og slange, og så selv har muligheden for at sætte den op til tubeless, hvis man vil det.

 

De 700x45c brede dæk gør det - ikke overraskende - godt når terrænet bliver meget ujævnt og bumlet med store sten. 45 mm. dæk har naturligvis en højere rullemodstand end 28 eller 30 mm. landevejsdæk.

Men med 3 bar i dækkene ruller de faktisk ganske udmærket og med en svag modvind kunne jeg godt holde den omkring 30 km/t uden at gå alt for dybt. Selvom forskellige dæktryk er blevet testet så er fornemmelsen dog, at skal man bruge cyklen lidt mere på landevejen, så skal man nok smide et andet dæk på, måske en anelse smallere og med et andet dækmønster.

 

Konklusion

Scott er lykkedes rigtig godt med at lave en rigtig fin gravelcykel i aluminium. Cyklen leverer godt på de parametre vi har testet. Cyklen har været brugt på grusvejene, lidt i skoven og på landevejen. Og der er ingen tvivl om, at det er en cykel til terrænet, hvor den er i sit es, mens kørsel på landevejen er sekundært. Den er overordnet set meget behagelig at køre på, men er man 100% raceorienteret, så er der andre modeller, som dyrker disse egenskaber bedre. Til gengæld får man en cykel med en rigtig fornuftig elektronisk geargruppe, der næsten er på højde med top grupperne.


Cyklen er også klar til bikepacking og adventure-ture. Så er man ny i gravel, eller ude efter en lidt billigere vintercykel med noget godt udstyr så er dette et rigtig godt bud.   Sådan har vi testet
Cyklen er blevet testet den seneste måned i alt slags vejr.

Stillet til rådighed af: Scott


 

Motionsfeltet.dk's vurdering: (7/10)

DM-vinder var kritisk før løb, men: Vi fik de rigtige vindere
Den mangedobbelte danmarksmester i XCO, Sebastian Fini, havde før det netop overståede DM i Roskilde kaldt valget af det lokale “Gulddyssespor” for “ikke et danmarksmesterskab værdigt”, men han roser efterfølgende arrangørerne og kalder DM et fint event.
Danske OL-deltagere viste god form
Sofie Heby blev i weekenden dobbelt dansk mester.
Se Fini blive dobbelt dansk mester
Sebastian Fini blev dobbelt dansk mester i den forgangne weekend.
Følg Schweiz Rundt på Feltet.dk's app - nye funktioner
Følg Tour de Suisse på Feltet.dk's app. Følg Mattias Skjelmose, Tobias Lund, Anders Foldager, Frederik Wandahl, Søren Kragh Andersen, Michael Mørkøv og Johan Price-Pejtersen på tætteste hold.
Vingegaard og co i blåt til Touren? 124 sponsorpladser!
Der florerer masser af billeder af blandt andet Jonas Vingegaard og Wout van Aert, som træner på nye blå cykler, som forventes at blive lanceret til årets Tour de France. 
Fini vinder DM efter nervepirrende duel
Sebastian Fini genvandt DM i XCO-disciplinen efter en yderst tæt duel med Tobias Lillelund.
Sofie Heby stryger konkurrenterne og genvinder DM
Der var ingen slinger i valsen, da Sofie Heby Pedersen i dag skulle forsvare sit DM-mesterskab fra i fjor.
Sæt dit managerhold til Tour de Suisse nu
Kan Mattias Skjelmose genvinde Tour de Suisse-titlen?
MTB-landstræneren melder målsætning ud til OL
Den danske landstræner Mads Bødker satte onsdag navne på de tre ryttere, der skal kæmpe om OL-medaljer til Danmark ved legene i Paris.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Det danske MTB-landshold udtaget til OL
Så er spændingen udløst!
Dansk virksomhed investerer i vindtunnel
En nordjysk virksomhed bliver verdens første sportstøj-mærke med egen vindtunnel, det meddeler de i en pressemeddelelse mandag.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Managerspillet til Tour de Suisse åbnet
Kan Mattias Skjelmose forsvare 2023-sejren i Tour de Suisse? Det finder vi ud af i midten af juni - sæt dit managerhold nu.
Tøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Vi er for mange mennesker på Jorden til, at den kan følge med ressourcemæssigt, derfor banker det danske tøjmærke Re-Behave på carbonstellet og blæser til angreb. 
Danmark kikser ekstra OL-plads
Det gik ikke danskernes vej, da OL-pladserne skulle endelig afgøres - desværre. 
Dansk dobbeltsejr i World Cuppen i Nové Mesto
Det danske stortalent, Albert Withen Philipsen, bliver bare ved med at imponere, men han har fået konkurrence... af en anden dansker. 
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Dansk MTB'er før OL-afgørelsen: Jeg håber og tror på det
Sofie Heby vil blive skuffet, hvis hun ikke bliver udtaget til OL. 
Sølvhøj og Fini i ny duel i Shimano-ligaens tredje afdeling
Som det var tilfældet i Silkeborg var Shimano-ligaens tredje afdeling i Rold Skov en hård kamp mellem OL-bejleren Sebastian Fini Carstensen (Lapierre Mavic Unity) og den formstærke U-23 rytter Oliver Vedersø Sølvhøj (Scott Creuse Oxygene Gueret). Hos kvinderne var Sofie Heby Pedersen (Wilier-Vittoria Factory Team) ganske suveræn.
Dansk virksomhed sponsor for Vingegaards hold
Jonas Vingegaards Team Visma | Lease a Bike indgår sponsorat med dansk virksomhed.
Vild historie: "Jeg er overbevist om, at de forgiftede mig"
I 1987 i Vuelta a España var Bjarne Riis den eneste rytter tilbage på Lucas - Müllers - Orbea, så holdet ville gerne have, at danskeren stod af, så de kunne komme hjem.
MTB-landstræner giver OL-status efter forrygende EM
Danmark havde et succesfuldt EM for herrer, da Simon Andreassen blev europamester i short track og vandt sølv i XCO-løbet, men er det nok til to OL-pladser?
Simon Andreassen vinder ny EM-medalje - trods punktering
Simon Andreassen fortsætter de imponerende resultater. Danskeren vandt i dag EM-sølv i XCO i Rumænien.
Dansker i top 10 ved EM
Hollandske Puck Pieterse er ny europamester i mountainbike efter en suveræn præstation.

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

For andet år i træk tog Søren Wærenskjold et stort skridt mod den samlede sejr ved at vinde enkeltstarten, og måske får han chancen for at styrke sin føring yderligere. Torsdag gælder det nemlig den helt klassiske sprinteretape til Knokke-Heist, hvor nordmanden vil håbe at sikre sig nogle bonussekunder - men det bliver ikke let i et uhyggeligt stærkt sprinterfelt. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_2_etape_af_baloise_belgium_tour_2024/ Der kan jeg godt følge dig, jeg har heller ikke noget imod at betale det ekstra, så længe det giver mening. Jeg må lige i gang med, at finde nogle flere 11-speed cykler, som jeg kan komme ud og se på i weekenden. Dylan Groenewegen fortsatte sin succes i det slovenske løb ved at vinde første etape, og han får chancen for at gøre det igen allerede torsdag. Her venter nemlig løbets sidste sprinteretaper, og derfor vil det være mærkeligt, hvis der ikke igen er lagt op til et brag af en massespurt. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_2_etape_af_tour_of_slovenia_2024/Torstein Træen tog karrierens første sejr på den helt store scene, men den største vinder på den første bjergetape var Adam Yates, der gav rivalerne et nyrestød fra start. I denne brutale udgave får han imidlertid ikke tid til at hvile på laurbærrene, for torsdag venter allerede det næste store bjergslag, når der som i 2016 skal sluttes på den ganske stejle Cari-stigning, der vil være rammen om endnu et vigtigt opgør i kampen om den samlede sejr. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_5_etape_af_tour_de_suisse_2024/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

DM-vinder var kritisk før løb, men: Vi fik de rigtige vindere
Den mangedobbelte danmarksmester i XCO, Sebastian Fini, havde før det netop overståede DM i Roskilde kaldt valget af det lokale “Gulddyssespor” for “ikke et danmarksmesterskab værdigt”, men han roser efterfølgende arrangørerne og kalder DM et fint event.
Danske OL-deltagere viste god form
Sofie Heby blev i weekenden dobbelt dansk mester.
Se Fini blive dobbelt dansk mester
Sebastian Fini blev dobbelt dansk mester i den forgangne weekend.
Følg Schweiz Rundt på Feltet.dk's app - nye funktioner
Følg Tour de Suisse på Feltet.dk's app. Følg Mattias Skjelmose, Tobias Lund, Anders Foldager, Frederik Wandahl, Søren Kragh Andersen, Michael Mørkøv og Johan Price-Pejtersen på tætteste hold.
Vingegaard og co i blåt til Touren? 124 sponsorpladser!
Der florerer masser af billeder af blandt andet Jonas Vingegaard og Wout van Aert, som træner på nye blå cykler, som forventes at blive lanceret til årets Tour de France. 
Fini vinder DM efter nervepirrende duel
Sebastian Fini genvandt DM i XCO-disciplinen efter en yderst tæt duel med Tobias Lillelund.
Sofie Heby stryger konkurrenterne og genvinder DM
Der var ingen slinger i valsen, da Sofie Heby Pedersen i dag skulle forsvare sit DM-mesterskab fra i fjor.
Sæt dit managerhold til Tour de Suisse nu
Kan Mattias Skjelmose genvinde Tour de Suisse-titlen?
MTB-landstræneren melder målsætning ud til OL
Den danske landstræner Mads Bødker satte onsdag navne på de tre ryttere, der skal kæmpe om OL-medaljer til Danmark ved legene i Paris.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet