20.09.2023 @ 20:30

Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(8/10)

Producent: Scott

Produkt: Road RC-landevejssko

Farver: Hvid/sort

Størrelse: 38-48

Vægt: 297 gram i størrelse 44 1/2 (uden klamper)

Pris: 2.499,- kroner

 

Introduktion

Trods det engelskklingende flyttede Scott til Schweiz i 1998 med hovedsæde i Givisiez. Fokus er på outdoorudstyr i den høje ende af kvalitetsskalaen, og blandt hovedprodukterne er løbesko og -tøj, ski og skiudstyr samt motorcykelbriller og -tasker. Herudover producerer Scott hele pakken af cykeludstyr fra hjelme, briller, tøj og sko til landevejs-, gravel- og mountainbikes, og i indeværende sæson kører Team DSM med Romain Bardet og Alberto Dainese i front på Scott-cykler.

 

Og så var der lige det med navnet, for det kommer faktisk fra USA. I 1958 introducerede den amerikanske skiløber og ingeniør Ed Scott verdens første skistav i aluminium, og siden har produktsortimentet bredt sig til andre sportsgrene - stadig i Ed Scotts navn - og i 1978 flyttede hovedkvarteret fra USA til Schweiz.

 

Scott Road RC er to-farvet med to BOA-spænder.

 

Stiv sål

Lad os starte med sålen, for den er stiv - meget stiv endda - og netop det forhold er en af skoens nøglefunktioner. Flere brands kører med deres egne skalaer for stivhed, så en præcis sammenligning mellem forskellige skomærker kan være behæftet med en vis unøjagtighed, men fælles er, at man udsætter sålen for pres, og derefter måler man, hvor meget den bøjer. Ifølge Scotts egen skala for stivhed, der går fra 1 til 10, ligger Road RC-skoen på 10, altså det højeste på skalaen og samtidig det stiveste. Det giver nogle klare fordele, men også en potentiel ulempe.

 

Den oplagte fordel er en kontant kraftoverførsel, når der trædes igennem. Meget få watt absorberes til deformering af sålen, og flest muligt watt går til fremdrift af cyklen. Selv om det mærkes mindre for en almindelig motionist, mærkes det tydeligt for en konkurrencerytter - især under en acceleration. En anden fordel er den reducerede vægt, som anvendelsen af karbon medfører.

 

En potentiel ulempe er den træthed, der kan vise sig efter mange timer i skoen. Den stive sål begrænser fodens mulighed for at variere trykket, og en vis træthed kan hobe sig op. Så skåret ind til benet er der tale om effektivitet kontra komfort, men da Road RC’en er beregnet til performance, har man prioriteret effektivitet og høj grad af stivhed.

 

For at tilgodese komforten er sålen dog knap så stiv i den bagerste del. Her betyder stivheden ikke helt så meget som ved forfoden, der har kontakt med pedalen. Ydermere har man via forsænkede riller i sålens længderetning tilført skoen en vis evne til at kunne vride fra side til side.

 

På sålens yderside - altså den del der har kontakt med asfalten, når man går - er sålen både foran og bagpå udstyret med en gummiagtig forhøjning

 

Som at tage en sok på

Selv om det kan lyde klicheagtigt, føles det som at have en sok på, når man har stukket foden i skoen. Dette skyldes primært skoens lethed samt den bløde overdel, der er fremstillet i TPU, hvilket står for termoplastisk polyurethan. Det er et stærkt og holdbart plastikprodukt, der føles som en mellemting mellem gummi og læder, og det har både elasticitet, blødhed og fleksibilitet over sig. Der er ingen generende syninger, og overdelen smyger sig om foden

 

Et enkelt hul til luftindtag under samt en række udluftningshuller på skoens forreste del giver ventilation under kørslen. Flere andre skomærker har udluftning hele vejen hen langs siden, men Scott holder sig til forfoden og pløsen.

 

Der er tale om en sko til performance, så Scott har ikke ødslet med skoens indre volumen. Road RC’en har et slim fit, sidder relativt stramt omkring forfoden, og den sidder tæt og stabilt omkring hælkappen. Jeg kunne fint komme i skoen, men har man brede fødder, kan man potentielt få en udfordring.

 

Den ergonomiske indersål skal også fremhæves. Her kan man via et aftageligt indlæg finjustere den svangstøtte, man ønsker, og man kan - igen via et aftageligt indlæg - finjustere trykket på mellemfoden. Det sidste er en god løsning, hvis foden begynder at sove.

  1. På forfoden sørger en række ventilationshuller for god udluftning.


Bespænding

Hver sko er udstyret med to Boa Fit System Li2-bespændinger. Ren Boa - og ikke velcro - antyder, at der er tale om en sko fra en af de øvre hylder. Man strammer på traditionel vis ved at dreje på knappen i urets retning på højre sko og mod urets retning på den venstre - samme princip som ved linksgevind. Vil man finjustere og løsne en lille smule, drejer man modsat. Når skoen skal helt af, hives knappen helt op. Knapperne har riller på omkredsen, så man bedre kan få fat.

 

Udseende

En performance-sko er først og fremmest konstrueret, så den skal være effektiv, og i den kontekst er udseendet sekundært. Men derfor må en hurtig sko jo godt være pæn samtidig. Road RC’en er hvid foran og sort bagpå, og bortset fra de kontrasterende farver er designet rent og minimalistisk og uden overflødig pynt.

 

Test

Mine testture blev kørt under forskellige forhold. Jeg kørte korte ture med høj intensitet, og jeg tog nogle ture, der varede mere end tre timer for at tjekke, om sålens høje stivhedsindeks ville trætte foden i længden. Desuden foretog jeg en del accelerationer, og jeg opsøgte nogle af vejleegnens berygtede bakker med stigningsprocenter på over 20, hvor jeg var nødt til at rejse mig fra sadlen.Med en vægt under 300 gram ligger Scott Road RC i den lette ende.
 

Konklusion

Skoen er ikke Scotts absolutte topmodel, men den kommer tæt på. Det, skoen lover, holder den, og jeg mærkede det især på bakkerne, hvor jeg rejste mig op, samt under accelerationerne, hvor jeg trådte igennem. Begge steder kunne jeg mærke sålens stivhed og evne til kontant kraftoverførsel.

 

På de lange ture mærkede jeg ikke andre træthedssymptomer, end jeg gør i mine andre sko. På intet tidspunkt begyndte min fod at sove, og når noget føltes for stramt, kunne det hurtigt klares med finjustering af Boa-spændet.

 

Om skoens design vil dele vandene, må fremtiden vise. Smag kan som bekendt ikke diskuteres, men personligt finder jeg skoens design forfriskende.

 

En test er kun fuldstændig, hvis også de kritiske briller tages på. Så er der områder, hvor RC-modellen underperformer? Hmmm … jeg kan ikke nævne væsentlige mangler, hvilket ovenstående beskrivelse da også vidner om. Men det er faktisk muligt at gå et step op i Scotts program med en Ultimate-model, der er udstyret med carbitex-teknologi. Her har man indvævet karbontråde i overdelen og gjort denne del af skoen stærkere, mere åndbar og nogle gram lettere. Men - uden dog at have testet Ultimate-modellen - formoder jeg, at der er tale om marginaler, som den almindelige bruger næppe mærker. Skoens vægt ligger absolut i den lave ende, men vægten på 297 gram i størrelse 44 1/2 er ikke påfaldende lav, når man sammenligner med andre mærkers topsko.

 

Men summa summarum - på alle vigtige parametre præsterer RC-modellen upåklageligt, og i forholdet mellem pris og kvalitet, får man en rigtig god performance-sko til en fair pris.

Motionsfeltet.dk's vurdering: (8/10)

Test: Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex
Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex mountainbike-sko, er optimale til meget kolde temperaturer og sammen med en afbalanceret stivhed, et nemt betjeneligt BOA-spændesystem samt Gore-TEX, kan skoen hurtigt gå hen og blive din bedste ven gennem vinterens træningspas.
Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Test: Trek Ballista MIPS
Sæsonen mest hypede hjelm skuffer ikke og leverer god komfort og ventilation samtidig med at den er hurtigt. Nå ja, så ser den også virkelig hurtigt ud!
Test: Canyon Endurace CFR
Den moderne rytter kan være svær at definere, men Canyon har givet sig i kast med at fange dens opmærksomhed med komfort og integration.
Guide: Alt om tubeless
Tubeless på racercyklen er efterhånden ved at være almindeligt. Det forstår man godt, når man har prøvet den komfort, som følger med. Feltet.dk har derfor testet forskellige setup og vi vil se på fordele og ulemper, som trods alt følger med brugen af væske i dækkene.  
Nyt dansk cykelregister i kæmpe fremgang
Bliver din cykel stjålet er chancerne for at du får den tilbage nærmest ikke eksisterende - det vil Bikekey ændre på, og de danske cykelejere tager det til sig.
Ferrand-Prevot skriver VM-historie - Dansker kæmpede bravt
31-årige Pauline Ferrand-Prevot er verdensmester igen på den olympiske distance. Ferrand-Prevot skriver dermed historie og er den første kvinde nogensinde, der vinder fem VM-titler på den olympiske distance.
Feltet.dk kører Maratona Dolomites 2023
Jeg kæmper mig op af det sidste af løbets mange bjerge. 786 højdemeter bringer mig over Passo Valparola via Falzarego i over 2200 meters højde. Solen skinner og de flotte bjerge står lodret op omkring mig. Endelig er jeg oppe og nu går det stærkt ned mod mål i Corvara.
Nedtur: Sofie Heby misser VM-titlen efter styrt og dårlig dag
Sofie Heby Pedersen var kæmpe favorit til at vinde VM-titlen i mountainbike, men danskeren styrtede i starten af løbet - og det kostede dyrt.
Produktnyt: Specialized lancerer ny version af Tarmac
Specialized lancerer næste generation af den populære Tarmac-platform - Tarmac SL8 er på gaden nu.
Sidste chance: Efterårsspillet starter søndag kl. 12.00
Managersæsonen fortsætter efter Tour de France med et helt nyt spil - og anderledes spilformat!
Abu Dhabi bliver VM-værter i 2028 og 2029
VM i landsvejscykling finder sted i Abu Dhabi i 2028. Det blev annonceret i dag på en UCI-konference forud for verdensmesterskaberne i Glasgow. VM i banecykling i 2029 vil også blive afholdt i hovedstaden af De Forenede Arabiske Emirater.
Så du det? Det danske hold kører på vilde nye banecykler til VM
Canyon bliver ny cykelsponsor for det danske og amerikanske banelandshold med en banebrydende cykel, der jagter fart.
Man kan da ikke stoppe efter fire ture?
På trods af, at det blev en fysisk hård omgang på en ellers let tur og med flere mindre uheld, blev det samlet en stor oplevelse for Torsten Brix at cykle til Paris for femte gang. Her kommer hans dagbog!
Klar til weekenden!? Køb Tour-merchandise til nedsat pris!
Skal du have den officielle gule førertrøje? 
Vind 24 karats Tour de France-guldmønt til en værdi af 4.500 kroner!
Feltet.dk udlodder smuk og stærkt limiteret guldmønt i samarbejde med Mønthuset Danmark.
12 gode Tour-bøger - SPAR 15-50%
Feltet.dk har udvalgt 12 gode Tour de France-bøger - og givet store rabatter til dig! God læselyst, når du får Tour-feber.
Test: Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex
Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex mountainbike-sko, er optimale til meget kolde temperaturer og sammen med en afbalanceret stivhed, et nemt betjeneligt BOA-spændesystem samt Gore-TEX, kan skoen hurtigt gå hen og blive din bedste ven gennem vinterens træningspas.
Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x