16.10.2023 @ 16:31

En komfortabel og alsidig cykel til eventyr og race: Principia Gravel Carbon er en gravel-cykel, der kan klare både asfalt og grusveje med lethed. Den har en affjedret forgaffel, der giver ekstra komfort, og sammen med de gode muligheder for at montere tasker, er den meget velegnet til bikepacking.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(7/10)

Fakta:
Producent: Principia
Produkt: Gravel Carbon
Størrelse: Testet i 52 cm
Vægt: 10,7 kg. (vejet af tester).
Pris: Kr. 39.000, -
 

Specifikationer:
Ramme: Gravel Carbon

Forgaffel: HiRide Sterra, 20 mm vandring

Hjulsæt: LiTE Gravel, 23 mm indre bredde

Dæk: Panaracer Gravelking SK 700x40, tubeless ready

Kranksæt: Shimano GRX 42T

Bagskifter: Shimano GRX Di2 RX815

Bremsegreb: Shimano GRX RX815

Bremser: Shimano GRX RX810

Kassette: Shimano 11 speed, 11-42T

Sadel: Ritchey Comp Streem

Sadelpind: Ritchey Comp 2-Bolt

Styr: Ritchey Comp VentureMax

Frempind: Ritchey Comp 4-Axis-44

 

Introduktion

Principia er et dansk cykelmærke, der har eksisteret siden 1990. De har levet en lidt omtumlet tilværelse, men ejes i dag af en af Danmarks største cykelgrossister, HF Christiansen A/S.
Principia er kendt for at lave cykler i både aluminium, carbon og titanium. Principia startede deres gravel eventyr med en aluminiumsmodel for efterfølgende at introducere en carbon udgave af deres gravelcykel.


Gravel Carbon er deres bud på en gravelcykel i mellem-segmentet, og den er designet til at være alsidig, komfortabel og sjov at køre på.
Cyklen har en carbonramme og er i denne udgave monteret med en affjedret forgaffel af mærket HiRide som giver dig 20 mm affjedring. HiRide forgaflen er et tilkøb for 5000 kr.


Geargruppen på denne udgave den elektroniske udgave a Shimano’s GRX-serie i et 1x11 setup. Med en 42 tands foran og en 11-42 kassette er der rigeligt stort gearområde til at takle de værste stigninger.


Mange menneske køber også en gravelcykel for at kunne tage på bikepacking, og dette har Principia også tænkt på, da de udformede rammen. Der er nemlig masser af muligheder for at montere tasker, skærme, flaskeholdere og bagagebærer.


Jeg har været så heldig at teste cyklen gennem længere tid, fra april til oktober, og på den måde har jeg haft bedre mulighed for at vurdere, hvordan den er “at leve med”, og jeg har også haft mulighed for at få en “second opinion” på cyklen, da min hustru, Lotte, har tilbagelagt en del kilometer på den.


Test

Jeg kører normalt på en str. Large - ca. 58 centimeter - når vi taler racercykel. Men dette mål kunne jeg ikke bare overføre til Principias rammemål. Her var det nødvendigt at kigge på stack og reach mål for min egen cykel, for at finde ud af hvilken størrelse, jeg skulle benytte. Og jeg endte med en str. 52 centimeter, med en frempind på blot 80 mm. Jeg var lidt skeptisk, men jeg følte mig virkelig godt tilpas på cyklen.  

 

HiRide-systemet tager toppen af vibrationerne med 20 millimeter vandring.


Og generelt kommer Principia’en rigtig godt i mål, når vi snakker komfort, hvilket nok også skyldes HiRide forgaflen, som tager toppen af vibrationerne i styret. Med 20 mm vandring vil du stadig få slagene fra større huller, men alle de små vibrationer, som udmatter arme og skuldre på lange ture, bliver dæmpet. Ikke meget mærkbart, men nok til at det kan mærkes i form af mindre udmattelse i overkroppen efter mange timer i sadlen.

Man skal dog være opmærksom på at denne forgaffel vejer 1300 gram, hvilket er 8-900 gram mere end standardforgaflen.
En anden komponent der bidrager til den gode komfort, er Ritchey Comp VentureMax styret. Dette er naturligvis en subjektiv vurdering, men det ergonomiske styr kombineret med et tykt blødt styrbånd, passede bare som hånd i handske for både min hustru og jeg.

Undervejs i testen var jeg på en bikepacking-tur, hvor jeg fik muligheden for at mærke, hvordan Principia håndterede oppakning og mange timer i sadlen med masser af kilometer grusveje under dækkene.

 


Der er masser af punkter til at montere tasker til bikepacking.


Dette gjorde den særdeles godt, da der er virkelig mange muligheder for at spænde forskellige tasker på den, og jeg udnyttede slet ikke alle de muligheder, der var til rådighed.


Der er befæstigelsespunkter til alle tænkelige typer af tasker, uanset om du er til panniers, der er monteret på bagagebærer eller den type tasker, der fastgøres med remme direkte til rammen. Jeg er mest til den sidste type, som jeg brugte på min bikepacking-tur.

Undervejs på min tur kørte jeg en dags-etape på 175 km med mange kilometer på grusveje af varierende kvalitet, og på så lange ture betyder cyklens komfort rigtigt meget, og her skuffede Principia’en absolut ikke.
At sige, at jeg var frisk da jeg kom frem, er nok en overdrivelse, men jeg var ikke så mørbanket, som jeg havde forventet, hvilket jeg tilskriver den gode komfort.


Nu er vægt jo en subjektiv størrelse; min egen holdning er, at det er bedre at tabe sig 3 kg. end at betale dyrt for at lette sin cykel for 1 kg. Men ville man bruge Principia’en til race, ville man nok hellere spare de 5.000, - på forgaflen, og smide pengene efter et lækkert og let hjulsæt, i stedet for det standard-hjulsæt, der følger med cyklen. Så ville man lette cyklen for knap 1,5 kg, og så ville cyklen ende på lidt over 9 kg, hvilket er en konkurrencedygtig vægt. Hjulene er et sæt billige, tunge, men dog solide hjul, som holder cyklen lidt tilbage, hvis du vil bruge den til at gøre dig gældende i cykelløb.


Principia’ens køreegenskaber er klassisk gravel. På landevejen accelererer den godt, når du træder til, og det føles som om, at den effektivt omsætter dine kræfter til fart. Men den er ikke den mest agile og hurtigt reagerende cykel. Det giver dog bonus på grusvejene, hvor en mere retningsstabil og sikker styring er at foretrække, når underlaget byder på huller og skiftende (og til tider manglende) greb.
Dækkene er et sæt Panaracer Gravelking SK, som efterhånden må betegnes som en evergreen. Men det skal ikke lægge dem til last, og generelt leverer de et godt indtryk; så længe det er tørt, for fedtet og mudret underlag er bestemt ikke deres stærke side.
Jeg satte dem op tubeless, og dette har fungeret fint i hele perioden, hvor en punktering på landevej blev lappet af tubeless væsken.


Som beskrevet i starten er cyklen udstyret med Di2 udgaven af Shimano GRX. Der er efterhånden skrevet mange anmeldelser af dette gearsystem, og Shimano har for nyligt introduceret næste generation med 12 gear i en ny og forbedret udgave. Men det gør ikke den gamle version til et dårligere gearsystem. Skiftene er lynhurtige og præcise, og de kraftige bremsegreb med ribber i gummigrebet giver et godt og behageligt greb.

Jeg er klar over at mange foretrækker smallere greb, og selv om jeg ikke har store hænder, er jeg klart til et kraftigere bremsegreb. Og så var de sat op så de kunne skifte som Shimano plejer; op og ned ad kassetten på de 2 knapper i højre bremsegreb, men samtidig var venstre bremsegreb også sat op til at aktivere bagskifteren, bare modsat det højre greb, således at det fungerer nøjagtigt som et SRAM AXS-gear.

Bremserne er også fra Shimano’s øverste GRX-niveau. Og de har fungeret upåklageligt i hele testperioden. Der er masser af bremsekraft og det er nemt at dosere kraften.

 

Shimano GRX Di2 skifter præcist og lynhurtigt.

 

Prisen for Principia’en i denne konfiguration er ca. 39.000, - kr. (34.000,00 kr. uden upgrade af forgaffel).
Er den pengene hver? Tjae, Du får en let og stiv carbonramme med masser af muligheder for at montere tasker, affjedret forgaffel, elektroniske gear og et godt cockpit. Men hjulene holder den lidt tilbage. Men man kan ikke få det hele, og sammenligner men den danske cykel med nogle af de store mærker, får man bestemt masser af værdi for pengene noget for pengene.


Konklusion

Søger du en alsidig og komfortabel gravelcykel i mellemklassen, er Principia Gravel Carbon bestemt en seriøs mulighed. Er du til komfortabel bikepacking, så overvej at opgradere forgaflen. Er du derimod til en hurtig racermaskine, bør du opgradere hjulsættet.
Under alle omstændigheder får du en cykel der er effektiv og med solide køreegenskaber, og med et højt niveau på komponenterne.
Både min hustru og jeg har generelt haft en ganske positiv oplevelse af cyklen, og selvom elektroniske gear er ved at være allemandseje, er det virkelig en fornøjelse at køre med.


Sådan har vi testet

Cyklen er testet i perioden fra april til oktober på de nordsjællandske lande-, grus- og skovveje, samt på bikepacking på Sjælland.

Motionsfeltet.dk's vurdering: (7/10)

DM-vinder var kritisk før løb, men: Vi fik de rigtige vindere
Den mangedobbelte danmarksmester i XCO, Sebastian Fini, havde før det netop overståede DM i Roskilde kaldt valget af det lokale “Gulddyssespor” for “ikke et danmarksmesterskab værdigt”, men han roser efterfølgende arrangørerne og kalder DM et fint event.
Danske OL-deltagere viste god form
Sofie Heby blev i weekenden dobbelt dansk mester.
Se Fini blive dobbelt dansk mester
Sebastian Fini blev dobbelt dansk mester i den forgangne weekend.
Følg Schweiz Rundt på Feltet.dk's app - nye funktioner
Følg Tour de Suisse på Feltet.dk's app. Følg Mattias Skjelmose, Tobias Lund, Anders Foldager, Frederik Wandahl, Søren Kragh Andersen, Michael Mørkøv og Johan Price-Pejtersen på tætteste hold.
Vingegaard og co i blåt til Touren? 124 sponsorpladser!
Der florerer masser af billeder af blandt andet Jonas Vingegaard og Wout van Aert, som træner på nye blå cykler, som forventes at blive lanceret til årets Tour de France. 
Fini vinder DM efter nervepirrende duel
Sebastian Fini genvandt DM i XCO-disciplinen efter en yderst tæt duel med Tobias Lillelund.
Sofie Heby stryger konkurrenterne og genvinder DM
Der var ingen slinger i valsen, da Sofie Heby Pedersen i dag skulle forsvare sit DM-mesterskab fra i fjor.
Sæt dit managerhold til Tour de Suisse nu
Kan Mattias Skjelmose genvinde Tour de Suisse-titlen?
MTB-landstræneren melder målsætning ud til OL
Den danske landstræner Mads Bødker satte onsdag navne på de tre ryttere, der skal kæmpe om OL-medaljer til Danmark ved legene i Paris.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Det danske MTB-landshold udtaget til OL
Så er spændingen udløst!
Dansk virksomhed investerer i vindtunnel
En nordjysk virksomhed bliver verdens første sportstøj-mærke med egen vindtunnel, det meddeler de i en pressemeddelelse mandag.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Managerspillet til Tour de Suisse åbnet
Kan Mattias Skjelmose forsvare 2023-sejren i Tour de Suisse? Det finder vi ud af i midten af juni - sæt dit managerhold nu.
Tøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Vi er for mange mennesker på Jorden til, at den kan følge med ressourcemæssigt, derfor banker det danske tøjmærke Re-Behave på carbonstellet og blæser til angreb. 
Danmark kikser ekstra OL-plads
Det gik ikke danskernes vej, da OL-pladserne skulle endelig afgøres - desværre. 
Dansk dobbeltsejr i World Cuppen i Nové Mesto
Det danske stortalent, Albert Withen Philipsen, bliver bare ved med at imponere, men han har fået konkurrence... af en anden dansker. 
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Dansk MTB'er før OL-afgørelsen: Jeg håber og tror på det
Sofie Heby vil blive skuffet, hvis hun ikke bliver udtaget til OL. 
Sølvhøj og Fini i ny duel i Shimano-ligaens tredje afdeling
Som det var tilfældet i Silkeborg var Shimano-ligaens tredje afdeling i Rold Skov en hård kamp mellem OL-bejleren Sebastian Fini Carstensen (Lapierre Mavic Unity) og den formstærke U-23 rytter Oliver Vedersø Sølvhøj (Scott Creuse Oxygene Gueret). Hos kvinderne var Sofie Heby Pedersen (Wilier-Vittoria Factory Team) ganske suveræn.
Dansk virksomhed sponsor for Vingegaards hold
Jonas Vingegaards Team Visma | Lease a Bike indgår sponsorat med dansk virksomhed.
Vild historie: "Jeg er overbevist om, at de forgiftede mig"
I 1987 i Vuelta a España var Bjarne Riis den eneste rytter tilbage på Lucas - Müllers - Orbea, så holdet ville gerne have, at danskeren stod af, så de kunne komme hjem.
MTB-landstræner giver OL-status efter forrygende EM
Danmark havde et succesfuldt EM for herrer, da Simon Andreassen blev europamester i short track og vandt sølv i XCO-løbet, men er det nok til to OL-pladser?
Simon Andreassen vinder ny EM-medalje - trods punktering
Simon Andreassen fortsætter de imponerende resultater. Danskeren vandt i dag EM-sølv i XCO i Rumænien.
Dansker i top 10 ved EM
Hollandske Puck Pieterse er ny europamester i mountainbike efter en suveræn præstation.

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

For andet år i træk tog Søren Wærenskjold et stort skridt mod den samlede sejr ved at vinde enkeltstarten, og måske får han chancen for at styrke sin føring yderligere. Torsdag gælder det nemlig den helt klassiske sprinteretape til Knokke-Heist, hvor nordmanden vil håbe at sikre sig nogle bonussekunder - men det bliver ikke let i et uhyggeligt stærkt sprinterfelt. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_2_etape_af_baloise_belgium_tour_2024/ Der kan jeg godt følge dig, jeg har heller ikke noget imod at betale det ekstra, så længe det giver mening. Jeg må lige i gang med, at finde nogle flere 11-speed cykler, som jeg kan komme ud og se på i weekenden. Dylan Groenewegen fortsatte sin succes i det slovenske løb ved at vinde første etape, og han får chancen for at gøre det igen allerede torsdag. Her venter nemlig løbets sidste sprinteretaper, og derfor vil det være mærkeligt, hvis der ikke igen er lagt op til et brag af en massespurt. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_2_etape_af_tour_of_slovenia_2024/Torstein Træen tog karrierens første sejr på den helt store scene, men den største vinder på den første bjergetape var Adam Yates, der gav rivalerne et nyrestød fra start. I denne brutale udgave får han imidlertid ikke tid til at hvile på laurbærrene, for torsdag venter allerede det næste store bjergslag, når der som i 2016 skal sluttes på den ganske stejle Cari-stigning, der vil være rammen om endnu et vigtigt opgør i kampen om den samlede sejr. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_5_etape_af_tour_de_suisse_2024/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

DM-vinder var kritisk før løb, men: Vi fik de rigtige vindere
Den mangedobbelte danmarksmester i XCO, Sebastian Fini, havde før det netop overståede DM i Roskilde kaldt valget af det lokale “Gulddyssespor” for “ikke et danmarksmesterskab værdigt”, men han roser efterfølgende arrangørerne og kalder DM et fint event.
Danske OL-deltagere viste god form
Sofie Heby blev i weekenden dobbelt dansk mester.
Se Fini blive dobbelt dansk mester
Sebastian Fini blev dobbelt dansk mester i den forgangne weekend.
Følg Schweiz Rundt på Feltet.dk's app - nye funktioner
Følg Tour de Suisse på Feltet.dk's app. Følg Mattias Skjelmose, Tobias Lund, Anders Foldager, Frederik Wandahl, Søren Kragh Andersen, Michael Mørkøv og Johan Price-Pejtersen på tætteste hold.
Vingegaard og co i blåt til Touren? 124 sponsorpladser!
Der florerer masser af billeder af blandt andet Jonas Vingegaard og Wout van Aert, som træner på nye blå cykler, som forventes at blive lanceret til årets Tour de France. 
Fini vinder DM efter nervepirrende duel
Sebastian Fini genvandt DM i XCO-disciplinen efter en yderst tæt duel med Tobias Lillelund.
Sofie Heby stryger konkurrenterne og genvinder DM
Der var ingen slinger i valsen, da Sofie Heby Pedersen i dag skulle forsvare sit DM-mesterskab fra i fjor.
Sæt dit managerhold til Tour de Suisse nu
Kan Mattias Skjelmose genvinde Tour de Suisse-titlen?
MTB-landstræneren melder målsætning ud til OL
Den danske landstræner Mads Bødker satte onsdag navne på de tre ryttere, der skal kæmpe om OL-medaljer til Danmark ved legene i Paris.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet