27.04.2023 @ 12:58

Den trend, der lige nu buldrer frem i Sydeuropa, med all mountain-sko, som både kan bruges på cyklen, til og fra arbejde eller på café, er ved at vinde indpas i Danmark. Northwave introducerer nu Crossland Plus-modellen, der kan det hele.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(8/10)

Producent: Northwave
Importør: Peakbike 

Produkt: Crossland Plus cykelsko WMN - men skoen fås også til herrer

Vægt: 271 gram (i størrelse 38 og uden klampe)
Pris: 1.099,- kroner

Farver: Blå/grå

 

Introduktion

Kære læser, dette ér faktisk en testartikel om en cykelsko, men hold ud lidt endnu. Vi starter i Tyskland.

 

Højt oppe ligger middelalderborgene og vogter over Mosels 185 kilometer slyngede løb mellem Koblenz og Trier. På bjergskråningerne, hvor hver kvadratmeter er udnyttet, arbejder de lokale i vinmarkerne, og smalle traktorer med høje hjul finder vej mellem de druefyldte stokke. Ude på floden kæmper en hollandsk kulpram sig op mod strømmen, og i den hyggelige middelalderby Bernkastel, hvor jeg cykler over torvet, frister de kringlede, brostensbelagte gader og vinkældre til pitstop.

 

Cykelferien ved Mosel ligger nogle år tilbage, og jeg cyklede ud den ene vej, mens jeg hoppede om bord på en båd på tilbageturen. Jeg kørte gennem vinmarker, holdt fotostop, var på café og byvandring, og alt sammen foregik på mountainbike, iført klassisk cykeltøj og med hårde og ufleksible mountainbikesko på fødderne. Skulle jeg gennemføre turen i dag, ville mit udstyr være helt anderledes.

 

Jeg ville vælge en gravelbike, iføre mig baggy bukser med matchende jersey og stikke i et par all mountain-sko. Praktisk, komfortabelt og trendy på samme tid. 

 


Test


Især populært i Sydeuropa

Mine sko hedder Crossland Plus, og de kan bedst beskrives som en hybrid mellem et par cykelsko og et par smarte sneakers. Crossland Plus har de vigtigste af cykelskoens karakteristika, så de har en god pasform og er behagelige at stikke i, ligesom de - via Northwaves eget spændesystem - er nemme at justere. Ydermere har ydersålen et fint greb om pedalen, men sålen er flad, og der kan ikke monteres klampe under bunden. Dog skal det fremhæves, at Northwave også producerer allmountain-sko, hvor der kan monteres klampe, fx Rockit- og Corsair-modellerne. Overdelens materialer er en blanding af ventilérbart stof, som er forstærket af TPU-sektioner hen over vristen samt ved forfoden, mens sålen er lavet i vibram-gummi. Og det er hér, sneaker-sammenligningen kommer ind.

 

Først lidt historie. Da den italienske bjergbestiger Vitale Bramani mistede seks kammerater ved en ulykke i Alperne i 1936, fandt man ud af, at datidens klatrefodtøj havde store mangler i evnen til at stå fast. Vitale Bramani satte sig for at udvikle en sål, der både skulle være skridsikker, fleksibel og behagelig at have under fødderne, og i dag bruges Vibram overalt i bjergene. Og nu også på mountainbikesko. For ved at udstyre Crossland Plus med vibramsål har man skabt en cykelsko, der på en cykeltur også kan bruges som almindelige sneakers, og man kan gå flere kilometer i dem, uden at foden trættes.

 

 

Lukkemekanismen er nem at betjene. Skoen er udstyret med én lang wire, der låses af en X-Dial-SLW6-wirespænde. Denne er anbragt øverst på skoen - dér hvor man normalt binder snørebånd - og man spænder ved at dreje, mens man løsner ved at hive i en strop. Finjustering er mulig, da bespændingen foregår i små klik. Det enkle system er utvivlsomt inspireret af Northwaves spænder på de snowboardstøvler, som firmaet også producerer.

 

Skoens design er enkelt og elegant. Smag er naturligvis en individuel sag, men personligt synes jeg, skoen fremtræder flot, og den kunne sagtens gå for at være en almindelig modepræget sneaker-model.

 

I Sydeuropa er netop denne type cykelsko populær. Naturligvis skal man vælge andet fodtøj til en hardcore mountainbiketur ved Gardasøen, eller hvis man prøver kræfter med Alpe d’Huez’ 21 hårnålesving. Men udforsker man Rivieraen med alle dens fristelser, triller man rundt om Comosøen, eller bevæger man sig langs Rhinen eller Mosel på cykel, er skoen ganske enkelt suveræn. Den vil passe perfekt til den københavnske klassiker Strandvejen tur-retur med pause på Café Jorden Rundt, for skoen performer fint på cyklen, og den fungerer samtidig på en gåtur, på café eller under en indkøbstur.

 

Test ved vejlensisk pitstop-klassiker

Desværre kunne jeg ikke få min redaktør - han er jyde - til at sende mig til Mosel for at teste Northwaves Crossland-model, så jeg har i stedet planlagt en serie gravelture på vejleegnen, hvor én af turene inkluderer pitstop ved Bindeballe Købmandsgård. Her mødes dusinvis af konkurrenceryttere og motionister hver weekend for at puste ud over en kop kaffe og et stykke kage, inden turen går videre i vejleegnens kuperede terræn.

 

Jeg hopper i sadlen på min gravelcykel og sætter kursen mod Bindeballe Købmandsgård, som ligger i bunden af Vejle Ådal. Min cykel har vendbare pedaler, så jeg vender den flade side opad og mærker, at skoen med sin skridsikre sål har fin kontakt til pedalen. Skoen holder sin position stabilt, og de få gange, jeg holder foden i en forkert vinkel, indikerer en pibende knirkelyd - den kommer, når vibramsålen rammer stellet - at jeg skal rette foden op.

 

Ruten er flad, og jeg tænker ikke over de manglende klamper. Men for lige at tjekke, hvordan skoen performer på bakker, laver jeg en enkelt afstikker ved Ravning og rammer Fandens Dal-bakken, der i starten byder på mere end 11 % stigning. Og lige hér kan jeg godt savne et par klamper til at trække mig op over rampen, men det skal understreges, at det heller ikke er stigninger af alpin karakter, skoen er bygget til.

 

Al bespænding er som nævnt samlet i et enkelt wirespænde. Mens jeg sidder i sadlen, prøver jeg både at stramme og løsne det et par gange, og alt fungerer fint. Det gør det også ved mit pitstop ved Bindeballe Købmandsgård, hvor jeg løsner spændet helt for at få luft til fødderne. Et enkelt træk er nok.

 

Hér - i cafelignende omgivelser - fungerer skoene som andre sneakers. De er bløde og behagelige at gå rundt i, pasformen er god, og de er frem for alt lette. Når vægten er presset ned på 271 gram, er det naturligvis begrænset, hvor mange materialer der er fyldt i dem, men skoene virker robuste og stabile, også omkring hælkappen.

 

 

Konklusion - ”det nye sort”?

Overordnet er Northwaves Crossland-sko et positivt bekendtskab. Skoen performer, som den skal, og på positivsiden skal især fremhæves den lave vægt, stabiliteten, den gode pasform og det smarte udseende. Crossland kommer lidt til kort på stejle bakker, men det er heller ikke det, den er beregnet til. Og vil man supplere sine cykel-, by- og cafeture med større stigninger, tilbyder Northwave som nævnt også all mountain-sko med klamper.

 

Fremtiden vil vise, om all mountain-sko også her i landet bliver ”det nye sort”. Men ofte udvikles ting parallelt, og da gravelcykler for nogle år siden ramte markedet som de cykler, der mere eller mindre kunne bruges overalt, gik udviklingen stærkt. Det samme kan sikkert ske for all mountain-sko, og her vil Northwaves Crossland-model være et af markedets stærke bud.

 

 

Motionsfeltet.dk's vurdering: (8/10)

Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.
Test: Trek Ballista MIPS
Sæsonen mest hypede hjelm skuffer ikke og leverer god komfort og ventilation samtidig med at den er hurtigt. Nå ja, så ser den også virkelig hurtigt ud!

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Test: Canyon Endurace CFR
Den moderne rytter kan være svær at definere, men Canyon har givet sig i kast med at fange dens opmærksomhed med komfort og integration.
Guide: Alt om tubeless
Tubeless på racercyklen er efterhånden ved at være almindeligt. Det forstår man godt, når man har prøvet den komfort, som følger med. Feltet.dk har derfor testet forskellige setup og vi vil se på fordele og ulemper, som trods alt følger med brugen af væske i dækkene.  
Nyt dansk cykelregister i kæmpe fremgang
Bliver din cykel stjålet er chancerne for at du får den tilbage nærmest ikke eksisterende - det vil Bikekey ændre på, og de danske cykelejere tager det til sig.
Ferrand-Prevot skriver VM-historie - Dansker kæmpede bravt
31-årige Pauline Ferrand-Prevot er verdensmester igen på den olympiske distance. Ferrand-Prevot skriver dermed historie og er den første kvinde nogensinde, der vinder fem VM-titler på den olympiske distance.
Feltet.dk kører Maratona Dolomites 2023
Jeg kæmper mig op af det sidste af løbets mange bjerge. 786 højdemeter bringer mig over Passo Valparola via Falzarego i over 2200 meters højde. Solen skinner og de flotte bjerge står lodret op omkring mig. Endelig er jeg oppe og nu går det stærkt ned mod mål i Corvara.
Nedtur: Sofie Heby misser VM-titlen efter styrt og dårlig dag
Sofie Heby Pedersen var kæmpe favorit til at vinde VM-titlen i mountainbike, men danskeren styrtede i starten af løbet - og det kostede dyrt.
Produktnyt: Specialized lancerer ny version af Tarmac
Specialized lancerer næste generation af den populære Tarmac-platform - Tarmac SL8 er på gaden nu.
Sidste chance: Efterårsspillet starter søndag kl. 12.00
Managersæsonen fortsætter efter Tour de France med et helt nyt spil - og anderledes spilformat!
Abu Dhabi bliver VM-værter i 2028 og 2029
VM i landsvejscykling finder sted i Abu Dhabi i 2028. Det blev annonceret i dag på en UCI-konference forud for verdensmesterskaberne i Glasgow. VM i banecykling i 2029 vil også blive afholdt i hovedstaden af De Forenede Arabiske Emirater.
Så du det? Det danske hold kører på vilde nye banecykler til VM
Canyon bliver ny cykelsponsor for det danske og amerikanske banelandshold med en banebrydende cykel, der jagter fart.
Man kan da ikke stoppe efter fire ture?
På trods af, at det blev en fysisk hård omgang på en ellers let tur og med flere mindre uheld, blev det samlet en stor oplevelse for Torsten Brix at cykle til Paris for femte gang. Her kommer hans dagbog!
Klar til weekenden!? Køb Tour-merchandise til nedsat pris!
Skal du have den officielle gule førertrøje? 
Vind 24 karats Tour de France-guldmønt til en værdi af 4.500 kroner!
Feltet.dk udlodder smuk og stærkt limiteret guldmønt i samarbejde med Mønthuset Danmark.
12 gode Tour-bøger - SPAR 15-50%
Feltet.dk har udvalgt 12 gode Tour de France-bøger - og givet store rabatter til dig! God læselyst, når du får Tour-feber.
Ny bog fra Jørgen Leth og Bastian Emil
Forfatterne Jørgen Leth ​og Bastian Emil Goldschmidt er klar med en ny bog omhandlende legenden Fausto Coppi.

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.
Test: Trek Ballista MIPS
Sæsonen mest hypede hjelm skuffer ikke og leverer god komfort og ventilation samtidig med at den er hurtigt. Nå ja, så ser den også virkelig hurtigt ud!

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x