25.08.2022 @ 10:35

En af verdens største producenter af bildæk, vendte i 2018 tilbage til markedet for dæk til cykler.
Vi tester her et sæt Peak MTB-dæk, som er Goodyear’s bud på et hurtigt dæk til XC-kørsel.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(7/10)

Fakta:

Producent: Goodyear
Produkt: Peak Tubeless Complete Ultimate
Farver: Sort (Kan også fås med naturfarvede sider)
Størrelse: Testet i 29 x2,4 (for) og 29 x 2,25 (bag). Fås også i 29”
Vægt: 29x2,4: 770 gram / 29x2,25; 743 gram.
Vejl. pris: 499,- kroner


Introduktion:

At vælge et dæk til MTB’en er en afvejning af mange faktorer, rullemodstand, greb, punkteringsresistens, pris osv. Der er naturligvis forskellige dæk til forskellige discipliner, XC, trail eller downhill, og i denne test evaluerer vi et dæk som er beregnet til XC-kørsel.


Jeg vil betegne det som et semi-aggressivt XC-dæk, dvs. at det har nogle forholdsvis kraftige knopper i siderne og nogle lidt lavere og mere tætsiddende knopper i midten af dækket. Modsat andre fabrikanter har Goodyear kun 1 dæk i deres program til XC-kørsel, og derfor må vi formode, at de har forsøgt at udvikle et allround dæk, der skal kunne excellere i både tørt og vådt terræn.


Tubeless Complete Ultimate-dækket har 120 tpi casing, hvilket giver et mere smidigt dæk, som bedre kan tilpasse sig underlaget. Vi har testet dækket hen over sommeren.


Til oktober lancerer Goodyear i øvrigt flere Trail og XC-dæk i deres Newton-model.

 


Test:

Da dækket er tubeless kompatibelt, og jeg i øvrigt ikke har kørt med slanger de sidste otte år, skal dækket naturligvis monteres tubeless. Dette plejer aldrig at være et problem, de dæk jeg har monteret, plejer altid at “sætte” sig med det samme. Det skulle dog vise sig at være lidt af en udfordring, at få Peak-dækket til at sætte sig på mine fælge. Men efter adskillige forsøg og en tur på den lokale tankstation for at bruge deres kompressor pumpe, lykkedes det endeligt, og det har holdt luft siden.


Dæktrykket for MTB-dæk er meget afgørende for oplevelsen på sporet, og ofte skal det være lavere end man skulle tro. Min oplevelse er, at der er mange (særligt nybegyndere) der kører med for højt et tryk i dækkene, og hvis de sænkede trykket, ville de få en bedre oplevelse, med bedre komfort og greb til følge.

Med mine 90 kilo i alt (rytter + tøj +cykel) har jeg typisk et dæktryk på 1,6 bar bag og 1,4-1,5 foran.

På turen frem og tilbage fra mit lokale spor er der et par kilometer på asfalt og her afsløres det om dækkene har meget, eller knap så meget rullemodstand, og Peak dækkene har ikke udpræget rullemodstand, faktisk er de ganske letløbende, selv om de har nogle større og mere spredte knopper end mange andre XC-dæk til tørt og hårdt underlag.

Disse knopper kommer jo til sin ret, når man kommer ind på sporet, hvor det mere handler om den rette kombination af rullemodstand og greb på både vådt og tørt underlag. Peak dækket giver masser af greb på tørt og fugtigt underlag, også på både sten og tørre rødder, samt i skovbunden.

På mit lokale spor er der en rockgarden på en nedkørsel, som ender i et skarpt højresving. Her skal man altså bremse hårdt på stenene, og her viser dækket sig at have rigeligt med greb til at kunne foretage en kontrolleret nedbremsning.

Hvis man kigger nærmere på knopperne på midten af mønsteret, vil man se at forsiden af knopperne har en rampe, hvorimod bagsiden af knoppen er mere vinkelret på slidbanen. Dette er et velkendt trick, producenterne bruger til at sænke rullemodstanden og forbedre bremseevnen, og i dette tilfælde virker det fortrinligt.
At køre på rødder er altid en balancegang og så længe de er tørre, er der også godt med greb i Peak-dækket. På tekniske opkørsler hvor man skal køre op over store rødder og skal bruge alle sine tips og tricks for at få baghjulet med op over, kan man sagtens regne med at dækket griber fat og hjælper dig over.


Det er en anden historie, hvis rødderne er våde og slidte, så må næsten alle dæk give fortabt, hvilket jeg ved selvsyn måtte erkende (av mine ribben) da jeg prøvede at dreje og bremse på samme tid på en våd rod.

Når man ikke begår den slags kørefejl, har dækket fint med greb i svingene, så længe du læner cyklen ind i svingene og udnytter de kraftigere sideknopper. Når du nærmer dig grænsen for dækkets formåen, vil du kunne mærke en begyndende udskridning. Det slipper altså ikke grebet pludseligt og forsvinder under dig.


Når underlaget skifter til det deciderede mudrede møder dækket sine begrænsninger. I mudderet har dækket begrænset greb, og det kræver at du finder den rigtige balance mellem for-og bagdæk og du doserer trykket i pedalerne korrekt, hvis ikke du bare skal fedte rundt på baghjulet eller miste grebet på forhjulet. Dette er ikke unormalt for et allround XC-dæk og Peak dækket er hverken værre eller bedre end mange andre lignende dæk.


Når man kører fra mudder til tørt/hårdt underlagt har de forholdsvis let ved at smide mudderet så de ikke er pakkede med mudder, når du rammer det næste mudderhul.
Konklusion:

Goodyear har med Peak kommet med et godt bud på et allround XC-dæk, der kan bruges af alle ryttere fra søndagsmotionisten til elite-rytteren.


Dækket giver fint med greb på de fleste underlag og er smidigt og komfortabelt, og det leverer også gode bremseegenskaber, hvor det er er nemt at dosere bremsekraften, uden det skrider ukontrolleret ud.


Det eneste kritikpunkt jeg havde, var det besværlige tubeless-setup, men dette skyldes sandsynligvis en uheldig kombination af fælg og dæk.


Goodyear Peak er et anbefalelsesværdigt dæk til dig, der ønsker et let rullende dæk med fornuftigt greb, og som ikke ønsker af skifte mellem forskellige dæktyper afhængig af underlaget beskaffenhed.


Sådan har vi testet:

Dækket er testet gennem forår/sommer, hvilket vil sige alt fra 12 grader og regn til 26-28 grader og høj sol.
Den er testet på de nordsjællandske spor i Rude og Geels skov.


Stillet til rådighed af: Peakbike

Motionsfeltet.dk's vurdering: (7/10)

Test: GripGrab Polaris 2 Waterproof Winter handsker
GripGrab har lavet et par vinterhandsker, som er perfekte til de rigtig kolde dage samtidig med, at de er lette og bevægelige.
Test: Fizik Tempo Decos Carbon
Den nye Fizik Tempo Decos Carbon landevejssko kombinerer høj komfort og ydeevne og er velegnet til hverdagens lange træningsture, Gran Fondos og bjergkørsel. En flot og minimalistisk sko, der med sin ene BOA-spænde er hurtig og nem at justere - også på farten. En stiv carbonsål, tilbagetrukne klampehuller og et godt greb om hælen er blot nogle af de features, som gør skoen effektiv.
Team Rynkeby indsamler 77,9 millioner kroner til børn
Team Rynkeby indsamler 77,9 millioner kroner til børn med kritiske sygdomme.
Test: Garmin Varia RCT716 - Radar med kamera og lygte
Den populære cykelradar baglygte fra Garmin har fået en kraftig opdatering med længere batteritid og ikke mindst indbygget kamera.
Køb VM- og WorldTour-rytternes cykler hos ny virksomhed
Ny italiensk hjemmeside tilbyder cykelfans og motionister muligheden for at købe deres stjerners racercykler.
Forudbestil: Mads P.s nye bog - og spar 20%
Mads Pedersen har længe arbejdet på en bogudgivelse: "Væddeløber og verdensmester"! Den udkommer den 13. oktober i år.
Produktnyt: Nye dæk og nyt hjulsæt fra Specialized
Specialized har lanceret en ny dækserie, hvilket er en stor opdatering af de populære Turbo-dæk.
Test: Trek Madone SLR 9 Gen 7
Den helt nye Trek Madone SLR 9 Gen 7-model hører til det ypperste på markedet og med sit innovative design og sine imponerende teknologiske features skubber Trek grænserne for, hvad landevejscykler kan præstere. Den nye IsoFlow-teknologi og cyklens geometri bidrager på én og samme tid til øget fart og komfort.
Produktnyt: Van der Poel får nye sko til VM
Shimano sender en ny landevejscykelsko på markedet, som hedder S-Phyre RC903 (herremodellen) og RC903W (kvindemodellen).

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Talent om VM i Danmark: Var fandme en fed dag
21-årige Sofie Heby Pedersen missede lige akkurat en VM-medalje i Danmark, da verdensmesterskabet i marathondistancen blev kørt. 
Formand glæder sig over VM-medalje
Der var glæde i dag over et vellykket VM i mountainbike på dansk grund, som blev kronet med en dansk medalje.
Simon Andreassen vinder VM-medalje
Simon Andreassen vandt VM-medalje på hjemmebane i Haderslev og bekræftede endnu engang, at han er på vej tilbage.
Dansk stortalent misser akkurat VM-medalje på hjemmebane
Det danske stortalent, Sofie Heby Pedersen, var lige ved at hente en medalje, da mountainbikeverdensmesterskabet i marathondisciplinen blev kørt i Haderslev. 
Produktnyt + First Ride: Assos GTS efterårskollektion
Schweiziske Assos har altid været kendte for deres ypperlige bibshorts, men på vores breddegrader er der også mange, der efterhånden har stiftet bekendtskab med deres ingeniørkunst, når det kommer til tøj i ydersæsonerne, hvor vejr og vind stiller store krav til påklædningen, hvis det skal være sjovt at træne udenfor.
Test: Garmin Edge 1040 Solar
Garmin har netop sendt en ny topmodel af deres Edge cykel computer på gaden. Og med den nye Edge 1040 Solar rykker Garmin lige en klasse op i form af flere funktioner, nyt layout og længere batteri tid. Meget længere batteritid!
Dansker før VM på hjemmebane: Vil prøve at køre med om sejren
Simon Andreassen er på vej tilbage fra en drilsk skade i år og han mener, topformen er ved at være der, så hvorfor ikke gå efter at blive verdensmester på lørdag.
Dansk talent tager UCI-sejr
Sidste afdeling af Shimano Ligaen blev afviklet søndag og Sofie Heby Pedersen var helt suveræn.
Dansk stjerne tilbage øverst på podiet
24-årige Simon Andreassen har haft en svær sæson, hvor han har været ude med sygdom. Men efter sommerferien er danskeren kommet tilbage og i går kulminerede det med en UCI-sejr på hjemmebane.
Dyst imod Emil Axelgaard i cykelduellen
Feltet.dk og Emil Axelgaard vil gerne udfordre vores brugere til en lille duel på forudsigelser i 2022. 
VeloDays - en ny cykelmesse ser dagens lys
Christian Ritter er idémanden bag Copenhagen Bike Show, som afholdes hvert år i marts måned. Det er Skandinaviens største cykelmesse med mange internationale udstillere og besøgende.
Managers på tur 3: Sommeren er forbi nu og den nærmest fløj afsted
For de fleste er det blevet hverdag igen og ferien er forbi - også for sypigen og den pensionerede overlærer, som hver især skal tilbage til deres respektive jobs bag katederet og på spinningscyklen. Den sidste uge af ferien har vi brugt på 6 cykeldage i det vestjyske -  en kombination af historie, geografi og ikke mindst gastronomi - garneret med masser af frisk luft i okay dansk sommervejr.
Managers på tur 2: Sommeren er forbi nu og den nærmest fløj afsted
For de fleste er det blevet hverdag igen og ferien er forbi - også for sypigen og den pensionerede overlærer, som hver især skal tilbage til deres respektive jobs bag katederet og på spinningscyklen. Den sidste uge af ferien har vi brugt på 6 cykeldage i det vestjyske -  en kombination af historie, geografi og ikke mindst gastronomi - garneret med masser af frisk luft i okay dansk sommervejr.
Managers på tur 1: Sommeren er forbi nu og den nærmest fløj afsted
For de fleste er det blevet hverdag igen og ferien er forbi - også for sypigen og den pensionerede overlærer, som hver især skal tilbage til deres respektive jobs bag katederet og på spinningscyklen. Den sidste uge af ferien har vi brugt på 6 cykeldage i det vestjyske -  en kombination af historie, geografi og ikke mindst gastronomi - garneret med masser af frisk luft i okay dansk sommervejr.
Førstehåndsindtryk af Canyon Ultimate CF SLX 8 Di2 2023
Den nye Ultimate CF SLX 2023-model kommer med en række forbedringer og kan nu byde på fuldt integreret kabelføring, mulighed for dækbredde på op til 32 mm og optimeret aerodynamik. Cyklen er i dag mere end en landevejsracer til bjergkørsel og den bevæger sig mere i retning af en allround-landevejscykel. 

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Du skal blot konfigurere dit gear setup efter du har paret dit EPS (version 3 min) via Ant+ til Garmin. Du angiver antallet af klinger og tænder for klingerne - enten forvalgte 53-39, 52-36 eller 50-34, i modsat fald kan du også vælge det selv. På samme måde med kassetten: Vælg antal speed, og enten vælg mellem forvalgte kassetter, eller angiv selv tænder.Enkelte af klatrerne har afsluttet sæsonen, men heldigvis er der alligevel ganske mange, der har bevaret motivationen til at gå efter sæsonens sidste helt store mål, næste uges Il Lombardia. Lørdag får de chancen for at teste benene i Giro dell’Emilia, der heldigvis har genvundet sin prestige efter en nylig restrukturering af kalenderen, og som efter nogle sløje år atter kan fremvise en fabelagtig liste af stjerner, der er klar til at slås om sejren på den legendariske San Luca-stigning i Bologna - en ikonisk stigning, som enhver klatrer drømmer om at erobre. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_giro_dellemilia_2022/ Jeg kan for så vidt godt acceptere at man kører uden radioer til et mesterskabsløb på en aflukket og velkontrolleret rute som rytterne kan have rekognoseret på forhånd. Der burde risici alt andet være noget mindre. Selvfølgelig under forudsætning at man er i stand til at kommunikere ordentligt med skiltene. Om jeg så tror det er væsentligt mere spændende uden radio tvivler jeg nok noget på. Axel Laurance kom bedst ud af det livsfarlige mylder af sving i Crikvenica, men med 9 bonussekunder styrkede Jonathan Milan sit greb om den samlede føring. Han får imidlertid kam til sit hår, hvis han skal forsvare den lørdag, hvor det gælder løbets kongeetape, og selvom løbets eneste rigtige bjerg, Ucka, har top med næsten 100 km til mål, er der lagt op til, at en vis dansk Tour-konge skal teste bjergbenene, inden der mod slutningen venter en puncheurfinale, som er stejlere, end det var udmeldt inden løbet. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_5_etape_af_cro_race_2022/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Test: GripGrab Polaris 2 Waterproof Winter handsker
GripGrab har lavet et par vinterhandsker, som er perfekte til de rigtig kolde dage samtidig med, at de er lette og bevægelige.
Test: Fizik Tempo Decos Carbon
Den nye Fizik Tempo Decos Carbon landevejssko kombinerer høj komfort og ydeevne og er velegnet til hverdagens lange træningsture, Gran Fondos og bjergkørsel. En flot og minimalistisk sko, der med sin ene BOA-spænde er hurtig og nem at justere - også på farten. En stiv carbonsål, tilbagetrukne klampehuller og et godt greb om hælen er blot nogle af de features, som gør skoen effektiv.
Team Rynkeby indsamler 77,9 millioner kroner til børn
Team Rynkeby indsamler 77,9 millioner kroner til børn med kritiske sygdomme.
Test: Garmin Varia RCT716 - Radar med kamera og lygte
Den populære cykelradar baglygte fra Garmin har fået en kraftig opdatering med længere batteritid og ikke mindst indbygget kamera.
Køb VM- og WorldTour-rytternes cykler hos ny virksomhed
Ny italiensk hjemmeside tilbyder cykelfans og motionister muligheden for at købe deres stjerners racercykler.
Forudbestil: Mads P.s nye bog - og spar 20%
Mads Pedersen har længe arbejdet på en bogudgivelse: "Væddeløber og verdensmester"! Den udkommer den 13. oktober i år.
Produktnyt: Nye dæk og nyt hjulsæt fra Specialized
Specialized har lanceret en ny dækserie, hvilket er en stor opdatering af de populære Turbo-dæk.
Test: Trek Madone SLR 9 Gen 7
Den helt nye Trek Madone SLR 9 Gen 7-model hører til det ypperste på markedet og med sit innovative design og sine imponerende teknologiske features skubber Trek grænserne for, hvad landevejscykler kan præstere. Den nye IsoFlow-teknologi og cyklens geometri bidrager på én og samme tid til øget fart og komfort.
Produktnyt: Van der Poel får nye sko til VM
Shimano sender en ny landevejscykelsko på markedet, som hedder S-Phyre RC903 (herremodellen) og RC903W (kvindemodellen).

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x