25.08.2022 @ 10:35

En af verdens største producenter af bildæk, vendte i 2018 tilbage til markedet for dæk til cykler.
Vi tester her et sæt Peak MTB-dæk, som er Goodyear’s bud på et hurtigt dæk til XC-kørsel.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(7/10)

Fakta:

Producent: Goodyear
Produkt: Peak Tubeless Complete Ultimate
Farver: Sort (Kan også fås med naturfarvede sider)
Størrelse: Testet i 29 x2,4 (for) og 29 x 2,25 (bag). Fås også i 29”
Vægt: 29x2,4: 770 gram / 29x2,25; 743 gram.
Vejl. pris: 499,- kroner


Introduktion:

At vælge et dæk til MTB’en er en afvejning af mange faktorer, rullemodstand, greb, punkteringsresistens, pris osv. Der er naturligvis forskellige dæk til forskellige discipliner, XC, trail eller downhill, og i denne test evaluerer vi et dæk som er beregnet til XC-kørsel.


Jeg vil betegne det som et semi-aggressivt XC-dæk, dvs. at det har nogle forholdsvis kraftige knopper i siderne og nogle lidt lavere og mere tætsiddende knopper i midten af dækket. Modsat andre fabrikanter har Goodyear kun 1 dæk i deres program til XC-kørsel, og derfor må vi formode, at de har forsøgt at udvikle et allround dæk, der skal kunne excellere i både tørt og vådt terræn.


Tubeless Complete Ultimate-dækket har 120 tpi casing, hvilket giver et mere smidigt dæk, som bedre kan tilpasse sig underlaget. Vi har testet dækket hen over sommeren.


Til oktober lancerer Goodyear i øvrigt flere Trail og XC-dæk i deres Newton-model.

 


Test:

Da dækket er tubeless kompatibelt, og jeg i øvrigt ikke har kørt med slanger de sidste otte år, skal dækket naturligvis monteres tubeless. Dette plejer aldrig at være et problem, de dæk jeg har monteret, plejer altid at “sætte” sig med det samme. Det skulle dog vise sig at være lidt af en udfordring, at få Peak-dækket til at sætte sig på mine fælge. Men efter adskillige forsøg og en tur på den lokale tankstation for at bruge deres kompressor pumpe, lykkedes det endeligt, og det har holdt luft siden.


Dæktrykket for MTB-dæk er meget afgørende for oplevelsen på sporet, og ofte skal det være lavere end man skulle tro. Min oplevelse er, at der er mange (særligt nybegyndere) der kører med for højt et tryk i dækkene, og hvis de sænkede trykket, ville de få en bedre oplevelse, med bedre komfort og greb til følge.

Med mine 90 kilo i alt (rytter + tøj +cykel) har jeg typisk et dæktryk på 1,6 bar bag og 1,4-1,5 foran.

På turen frem og tilbage fra mit lokale spor er der et par kilometer på asfalt og her afsløres det om dækkene har meget, eller knap så meget rullemodstand, og Peak dækkene har ikke udpræget rullemodstand, faktisk er de ganske letløbende, selv om de har nogle større og mere spredte knopper end mange andre XC-dæk til tørt og hårdt underlag.

Disse knopper kommer jo til sin ret, når man kommer ind på sporet, hvor det mere handler om den rette kombination af rullemodstand og greb på både vådt og tørt underlag. Peak dækket giver masser af greb på tørt og fugtigt underlag, også på både sten og tørre rødder, samt i skovbunden.

På mit lokale spor er der en rockgarden på en nedkørsel, som ender i et skarpt højresving. Her skal man altså bremse hårdt på stenene, og her viser dækket sig at have rigeligt med greb til at kunne foretage en kontrolleret nedbremsning.

Hvis man kigger nærmere på knopperne på midten af mønsteret, vil man se at forsiden af knopperne har en rampe, hvorimod bagsiden af knoppen er mere vinkelret på slidbanen. Dette er et velkendt trick, producenterne bruger til at sænke rullemodstanden og forbedre bremseevnen, og i dette tilfælde virker det fortrinligt.
At køre på rødder er altid en balancegang og så længe de er tørre, er der også godt med greb i Peak-dækket. På tekniske opkørsler hvor man skal køre op over store rødder og skal bruge alle sine tips og tricks for at få baghjulet med op over, kan man sagtens regne med at dækket griber fat og hjælper dig over.


Det er en anden historie, hvis rødderne er våde og slidte, så må næsten alle dæk give fortabt, hvilket jeg ved selvsyn måtte erkende (av mine ribben) da jeg prøvede at dreje og bremse på samme tid på en våd rod.

Når man ikke begår den slags kørefejl, har dækket fint med greb i svingene, så længe du læner cyklen ind i svingene og udnytter de kraftigere sideknopper. Når du nærmer dig grænsen for dækkets formåen, vil du kunne mærke en begyndende udskridning. Det slipper altså ikke grebet pludseligt og forsvinder under dig.


Når underlaget skifter til det deciderede mudrede møder dækket sine begrænsninger. I mudderet har dækket begrænset greb, og det kræver at du finder den rigtige balance mellem for-og bagdæk og du doserer trykket i pedalerne korrekt, hvis ikke du bare skal fedte rundt på baghjulet eller miste grebet på forhjulet. Dette er ikke unormalt for et allround XC-dæk og Peak dækket er hverken værre eller bedre end mange andre lignende dæk.


Når man kører fra mudder til tørt/hårdt underlagt har de forholdsvis let ved at smide mudderet så de ikke er pakkede med mudder, når du rammer det næste mudderhul.
Konklusion:

Goodyear har med Peak kommet med et godt bud på et allround XC-dæk, der kan bruges af alle ryttere fra søndagsmotionisten til elite-rytteren.


Dækket giver fint med greb på de fleste underlag og er smidigt og komfortabelt, og det leverer også gode bremseegenskaber, hvor det er er nemt at dosere bremsekraften, uden det skrider ukontrolleret ud.


Det eneste kritikpunkt jeg havde, var det besværlige tubeless-setup, men dette skyldes sandsynligvis en uheldig kombination af fælg og dæk.


Goodyear Peak er et anbefalelsesværdigt dæk til dig, der ønsker et let rullende dæk med fornuftigt greb, og som ikke ønsker af skifte mellem forskellige dæktyper afhængig af underlaget beskaffenhed.


Sådan har vi testet:

Dækket er testet gennem forår/sommer, hvilket vil sige alt fra 12 grader og regn til 26-28 grader og høj sol.
Den er testet på de nordsjællandske spor i Rude og Geels skov.


Stillet til rådighed af: Peakbike

Motionsfeltet.dk's vurdering: (7/10)

DM-vinder var kritisk før løb, men: Vi fik de rigtige vindere
Den mangedobbelte danmarksmester i XCO, Sebastian Fini, havde før det netop overståede DM i Roskilde kaldt valget af det lokale “Gulddyssespor” for “ikke et danmarksmesterskab værdigt”, men han roser efterfølgende arrangørerne og kalder DM et fint event.
Danske OL-deltagere viste god form
Sofie Heby blev i weekenden dobbelt dansk mester.
Se Fini blive dobbelt dansk mester
Sebastian Fini blev dobbelt dansk mester i den forgangne weekend.
Følg Schweiz Rundt på Feltet.dk's app - nye funktioner
Følg Tour de Suisse på Feltet.dk's app. Følg Mattias Skjelmose, Tobias Lund, Anders Foldager, Frederik Wandahl, Søren Kragh Andersen, Michael Mørkøv og Johan Price-Pejtersen på tætteste hold.
Vingegaard og co i blåt til Touren? 124 sponsorpladser!
Der florerer masser af billeder af blandt andet Jonas Vingegaard og Wout van Aert, som træner på nye blå cykler, som forventes at blive lanceret til årets Tour de France. 
Fini vinder DM efter nervepirrende duel
Sebastian Fini genvandt DM i XCO-disciplinen efter en yderst tæt duel med Tobias Lillelund.
Sofie Heby stryger konkurrenterne og genvinder DM
Der var ingen slinger i valsen, da Sofie Heby Pedersen i dag skulle forsvare sit DM-mesterskab fra i fjor.
Sæt dit managerhold til Tour de Suisse nu
Kan Mattias Skjelmose genvinde Tour de Suisse-titlen?
MTB-landstræneren melder målsætning ud til OL
Den danske landstræner Mads Bødker satte onsdag navne på de tre ryttere, der skal kæmpe om OL-medaljer til Danmark ved legene i Paris.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Det danske MTB-landshold udtaget til OL
Så er spændingen udløst!
Dansk virksomhed investerer i vindtunnel
En nordjysk virksomhed bliver verdens første sportstøj-mærke med egen vindtunnel, det meddeler de i en pressemeddelelse mandag.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Managerspillet til Tour de Suisse åbnet
Kan Mattias Skjelmose forsvare 2023-sejren i Tour de Suisse? Det finder vi ud af i midten af juni - sæt dit managerhold nu.
Tøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Vi er for mange mennesker på Jorden til, at den kan følge med ressourcemæssigt, derfor banker det danske tøjmærke Re-Behave på carbonstellet og blæser til angreb. 
Danmark kikser ekstra OL-plads
Det gik ikke danskernes vej, da OL-pladserne skulle endelig afgøres - desværre. 
Dansk dobbeltsejr i World Cuppen i Nové Mesto
Det danske stortalent, Albert Withen Philipsen, bliver bare ved med at imponere, men han har fået konkurrence... af en anden dansker. 
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Dansk MTB'er før OL-afgørelsen: Jeg håber og tror på det
Sofie Heby vil blive skuffet, hvis hun ikke bliver udtaget til OL. 
Sølvhøj og Fini i ny duel i Shimano-ligaens tredje afdeling
Som det var tilfældet i Silkeborg var Shimano-ligaens tredje afdeling i Rold Skov en hård kamp mellem OL-bejleren Sebastian Fini Carstensen (Lapierre Mavic Unity) og den formstærke U-23 rytter Oliver Vedersø Sølvhøj (Scott Creuse Oxygene Gueret). Hos kvinderne var Sofie Heby Pedersen (Wilier-Vittoria Factory Team) ganske suveræn.
Dansk virksomhed sponsor for Vingegaards hold
Jonas Vingegaards Team Visma | Lease a Bike indgår sponsorat med dansk virksomhed.
Vild historie: "Jeg er overbevist om, at de forgiftede mig"
I 1987 i Vuelta a España var Bjarne Riis den eneste rytter tilbage på Lucas - Müllers - Orbea, så holdet ville gerne have, at danskeren stod af, så de kunne komme hjem.
MTB-landstræner giver OL-status efter forrygende EM
Danmark havde et succesfuldt EM for herrer, da Simon Andreassen blev europamester i short track og vandt sølv i XCO-løbet, men er det nok til to OL-pladser?
Simon Andreassen vinder ny EM-medalje - trods punktering
Simon Andreassen fortsætter de imponerende resultater. Danskeren vandt i dag EM-sølv i XCO i Rumænien.
Dansker i top 10 ved EM
Hollandske Puck Pieterse er ny europamester i mountainbike efter en suveræn præstation.

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

For andet år i træk tog Søren Wærenskjold et stort skridt mod den samlede sejr ved at vinde enkeltstarten, og måske får han chancen for at styrke sin føring yderligere. Torsdag gælder det nemlig den helt klassiske sprinteretape til Knokke-Heist, hvor nordmanden vil håbe at sikre sig nogle bonussekunder - men det bliver ikke let i et uhyggeligt stærkt sprinterfelt. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_2_etape_af_baloise_belgium_tour_2024/ Der kan jeg godt følge dig, jeg har heller ikke noget imod at betale det ekstra, så længe det giver mening. Jeg må lige i gang med, at finde nogle flere 11-speed cykler, som jeg kan komme ud og se på i weekenden. Dylan Groenewegen fortsatte sin succes i det slovenske løb ved at vinde første etape, og han får chancen for at gøre det igen allerede torsdag. Her venter nemlig løbets sidste sprinteretaper, og derfor vil det være mærkeligt, hvis der ikke igen er lagt op til et brag af en massespurt. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_2_etape_af_tour_of_slovenia_2024/Torstein Træen tog karrierens første sejr på den helt store scene, men den største vinder på den første bjergetape var Adam Yates, der gav rivalerne et nyrestød fra start. I denne brutale udgave får han imidlertid ikke tid til at hvile på laurbærrene, for torsdag venter allerede det næste store bjergslag, når der som i 2016 skal sluttes på den ganske stejle Cari-stigning, der vil være rammen om endnu et vigtigt opgør i kampen om den samlede sejr. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_5_etape_af_tour_de_suisse_2024/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

DM-vinder var kritisk før løb, men: Vi fik de rigtige vindere
Den mangedobbelte danmarksmester i XCO, Sebastian Fini, havde før det netop overståede DM i Roskilde kaldt valget af det lokale “Gulddyssespor” for “ikke et danmarksmesterskab værdigt”, men han roser efterfølgende arrangørerne og kalder DM et fint event.
Danske OL-deltagere viste god form
Sofie Heby blev i weekenden dobbelt dansk mester.
Se Fini blive dobbelt dansk mester
Sebastian Fini blev dobbelt dansk mester i den forgangne weekend.
Følg Schweiz Rundt på Feltet.dk's app - nye funktioner
Følg Tour de Suisse på Feltet.dk's app. Følg Mattias Skjelmose, Tobias Lund, Anders Foldager, Frederik Wandahl, Søren Kragh Andersen, Michael Mørkøv og Johan Price-Pejtersen på tætteste hold.
Vingegaard og co i blåt til Touren? 124 sponsorpladser!
Der florerer masser af billeder af blandt andet Jonas Vingegaard og Wout van Aert, som træner på nye blå cykler, som forventes at blive lanceret til årets Tour de France. 
Fini vinder DM efter nervepirrende duel
Sebastian Fini genvandt DM i XCO-disciplinen efter en yderst tæt duel med Tobias Lillelund.
Sofie Heby stryger konkurrenterne og genvinder DM
Der var ingen slinger i valsen, da Sofie Heby Pedersen i dag skulle forsvare sit DM-mesterskab fra i fjor.
Sæt dit managerhold til Tour de Suisse nu
Kan Mattias Skjelmose genvinde Tour de Suisse-titlen?
MTB-landstræneren melder målsætning ud til OL
Den danske landstræner Mads Bødker satte onsdag navne på de tre ryttere, der skal kæmpe om OL-medaljer til Danmark ved legene i Paris.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet