10.07.2023 @ 10:00

Alt godt kommer til den der venter. Nu har de fede features fra Garmin Edge 1040 Solar fundet vej til de billigere modeller. Vi tester den (lidt) billigere Edge 840 Solar, og den er et rigtig godt alternativ til den helt dyre model.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(8/10)

Introduktion

Som opfølgning på at Garmin for godt et halvt år siden sendte en ny topmodel Edge 1040 på gaden, er det tid til at lade den nye teknologi drysse ned til de billigere modeller, og derfor er der nu kommet en række nye modeller af Edge 540 og 840 på gaden.

Edge 540 og 840 kommer, ligesom Edge 1040 i 2 forskellige modeller, med og uden solopladning dvs. Edge 540/Edge 540 Solar og Edge 840/Edge 840 Solar, hvor vi har fået lov at låne Edge 840 Solar til test. Denne model er en fuldfed erstatning for topmodellen Edge 1040 Solar, hvis du gerne vil have de samme funktioner, men ikke er villig til at betale den højere pris for topmodellen.

 

Fakta:
Producent: Garmin
Produkt: Edge 840 Solar
Vejl. udsalgspris: Kr. 4699,- 

 

Test
 

Brugerinterface

Brugerinterfacet er magen til interfacet på Edge 1040 Solar, hvilket ikke er en dårlig ting, da det er relativt nemt at finde rundt i. Ligesom på dens storebror, kan du øverst på siden vælge din rytter profil, og Edge 840 Solar kommer med 4 præ-installerede profiler, Road, Gravel, MTB og Indoor. Vælger man en profil, er der defineret de sider og felter med data som Garmin har fundet relevante for den profil. Men disse profiler kan man ændre de sider og data som man finder relevant til ens behov, og det kan gøres enten direkte på Garmin enheden eller fra din telefon via Garmins Connect App.

Når du tænder din Garmin Edge, forbinder den sig med det samme til din telefon, og alle ændringer du foretager i dine rytterprofiler, dukker op med det samme på din Garmin Edge. Det fungerer virkelig godt og uden besværlige tastekommandoer.
Garmin kan vise nærmest alle tænkelige data, og kunsten ligger i at vælge de data ud, der har relevans for dig. Min egen holdning er, at de informationer, der skal være tilgængelige, skal kunne vises på 2 sider, en side med kortnavigation og en side med køredata. På dem måde skal jeg ikke sidde og bladre mellem flere sider for at finde den information, jeg skal bruge. Men det er naturligvis individuelt, hvad man kan overskue under kørslen.


Generelt er brugerinterfacet let at bruge, og i daglig brug kan man bruge forsiden som en genvejs menu til de daglige funktioner, som valg af rytterprofil, valg af træning, hvis man bruger træningsfunktionen, navigation, hvor man kan vælge baner osv.

Garmin Edge 840 Solar kan betjenes både med fysiske knapper og touchskærm.

 


 

Batteritid

Garmin Edge 840 Solar har ligesom topmodellen 1040 fået en ordentlig opgradering på batteritiden. I den mest batteriforbrugende indstilling, med aktiv navigation, den mest præcise GPS-indstilling og flere sensorer tilkoblet, vil den kunne give dig 32timers batteritid, og helt op til 60 timers batteritid i sparetilstand i sollys, så den udnytter solens stråler til at oplade batteriet.

Ligesom Edge 1040 Solar har Edge 840 Solar solceller indbygget i skærmen, så den bliver ladet op, når du kører i sollys. Og det er ikke et ubetydeligt bidrag solen giver; hvis du cykler i klart solskin uden for meget skygge fra træer, er det min erfaring at den godt kan oplade 25-30 min på 2-2,5 timers kørsel.


Climb Pro

Med Climb Pro funktionen viser Garmin dig hvilke bjerge (i DK er det bakker), der kommer på din vej, også selvom du ikke kører efter en rutevejledning. Da kortene ligger præ-installeret inklusiv alle stigninger over en hvis størrelse, ved den altid hvilken vej/sti/spor du kører på, og kommer der en bakke forude, advarer den dig og viser ruteprofilen. Og samme øjeblik du starter på stigningen, viser den dig aktuelle data om stigningsprocent og hvor langt du har tilbage. Når du runder toppen, spiller den en lille fanfare og giver dig tiden for opstigningen.
Denne fanfare kan man gudskelov slå fra, da man hurtigt bliver træt af at høre på den.


Der hvor det bliver rigtigt smart (eller skræmmende...) er hvis vejen deler sig, eller du på anden måde skal foretage et rutevalg undervejs på stigningen. Her vil Garmin gætte på hvilken vej du tager, på basis af din historik på ruten, hvad vej andre Garmin brugere typisk vælger og hvilken type rytter profil du har valgt, Road, Gravel osv. I langt de fleste tilfælde gætter den rigtigt, men jeg havde dog den oplevelse, at jeg undervejs op ad en stigning på asfalt, kunne se at højdeprofilen på skærmen ikke matchede vejens forløb. Så viser det sig, at jeg havde startet min tur som en graveltur, og langs med vejen gik der en skovsti, med et noget mere kuperet forløb. Så Edge 840 Solar havde forventet, at jeg havde taget den sti i stedet for vejen.


For at en stigning dukker op i Climb Pro skal den være min. 500 m lang og have en stigningsprocent på 3 eller derover, eller også skal den have en stigningsscore på minimum 1500, hvilket svarer til en ikke kategoriseret stigning (En kategori 4 stigning har en score på 8000, kategori 3 har en score på 16000 osv.)


Climb Explore

Befinder man sig i et område man ikke kender, og er på jagt efter nogle stigninger, kan man bruge Climb Explore funktionen., som viser en liste med alle stigninger i din nærhed med længde, stigningsprocent og afstand til stigningen, og hvis du trykker på stigningen, viser den dig en grafisk ruteprofil på stigningen, og en "Kør" knap. hvis du trykker på kappen, vil den navigere dig til stigningens begyndelse.

 


Komoot ruter

Jeg er selv stor fan af Komoot appen til at planlægge ture efter, ligesom mange andre, og dette har Garmin taget til sig og har introduceret et interface til Komoot appen via deres Connect IQ funktion. Connect IQ fungerer lidt som Apples App store.


Hvis du opretter en rute i Komoot app'en på din telefon eller på din PC, og gemmer den, vil den helt automatisk dukke op i Komoot interfacet på din Garmin Edge GPS. Disse ruter ligger ikke samme sted som Garmins egne baner, men under Connect IQ menuen i hovedmenuen. Dette er ikke besværligt at finde, men man skal lige vænne sig til at ens ruter kan ligge 2 forskellige steder.


Sikkerhed

Cykling er en sport, der ikke er uden risiko, og jeg tror alle cykel-motionister har været ude en hændelse, hvor det var lige ved at gå galt, eller det rent faktisk gik galt. Garmin har derfor indbygget en hændelses registrering, hvor den automatisk sender en besked til de personer, som du har registreret som dine nødkontakter, i tilfælde at et styrt, Beskeden indeholder en GPS-position så de kan se, hvor du befinder dig.

Da Edge 840 Solar altid ved hvilken vej eller sti du kører på grund af de indbyggede kort, har den også en funktion, hvor den advarer dig, hvis du nærmer dig om farlige sving eller tæt trafik, hvilket kan være meget brugbart, hvis man kører i et område man ikke kender, eller hvis man sidder og er lidt ukoncentreret.


Træningsfunktioner

Her på Feltet har vi tidligere testet topmodellen Edge 1040 Solar (link til denne test), og i denne test beskriver vi grundigt de forskellige træningsfunktioner, som Garmin tilbyder. Edge 840 indeholder nøjagtigt de samme træningsfunktioner, bare i en mindre indpakning.

Man skal dog være opmærksom på at hvis man skal have det fulde udbytte af disse funktioner, så er det nødvendigt at ens cykel er udstyret med et power-meter, da Garmin bruger dine watt tal i relation til puls målinger til at beregne din træningsstatus.

 


Konklusion

Kan du leve med den mindre skærm og “kun” 32 timers batteritid, får du alle funktionerne fra topmodellen Edge 1040 Solar, til en pris der er ca. 1.200 kr. lavere. (og næsten identisk med Edge 1040-modellen).

Lynhurtig og super præcis navigation, masser af træningsrelaterede features, rigeligt batteritid, problemfri integration med en af de bedste ruteplanlægnings-app er blot nogle af de mange gode funktioner der er at finde i den nye Edge 840 Solar.
Hvid jeg skal finde håret i suppen, må det være at skærmen på Solar modellen er en anelse mindre lysstærk end modellen uden solopladning, samt den høje pris. For selvom du får de samme features som på topmodellen til næsten 6.000 kr. til en lavere pris, så er 4.699 kr. stadig mange penge for en cykelcomputer for mange mennesker.

Sådan har vi testet

Edge 1840 Solar er testet maj-juni 2023 - hvilket vil sige alt fra 12 grader og regn til 26-28 grader og høj sol. Testet på de nordsjællandske spor i Rude og Geels skov, samt på landevejene i Nordsjælland.


Stillet til rådighed af: Garmin

 

 

 

 

 

Motionsfeltet.dk's vurdering: (8/10)

Verdensstjerne har besluttet sig om fremtiden
38-årige Nino Schurter har taget en beslutning, om han vil fortsætte eller stoppe karrieren.
Officielt: Her afholdes EM i Gravel
Det er lige blevet annonceret at Finland bliver værtsnation for Europamesterskaberne i Gravel i 2027. 
Nyt cykelmagasin på gaden
Motionsfeltet.dk har sendt et nyt efterårsmagasin på gade. 160 sider med masser lækkert stof til motionisten eller pendleren.
Mørkøv vil have fingrene i Vingegaard: Jeg håber selvfølgelig utrolig meget
Den kommende landstræner i landevejscykling, Michael Mørkøv, vil have Jonas Vingegaard med til diverse mesterskaber.
Læserbrev: Pokal eller kiste?
Den teknologiske udvikling har gjort cykelsporten langt farligere, argumenterer Jan Louis Svenningsen i dette læserbrev. Han kræver derfor handling for at øge sikkerheden. 
Danmark får ny landstræner
DCU har skiftet landstræner.
Følg herrernes VM-linjeløb på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på VM på Feltet.dk's app. Følg Mattias Skjelmose, Mads Pedersen og Jakob Fuglsangs kamp om at blive verdensmester. 
Simon Andreassen bliver verdensmester
Simon Andreassen vinder VM i mountainbike på marathondistancen.
Konkurrence: Vind en letvægts-børnecykel fra woom
Vind en børnecykel med Motionsfeltet.dk. 

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Vild træningstur: Evenepoel er klar til VM
Remco Evenepoel ligger ikke på den lade side her halvanden uge før VM.
”Det var så grotesk” – store sikkerhedsproblemer til dansk licensløb
Sikkerheden var ikke i orden til licensløbet i Lejre i weekenden, melder flere sportsdirektører.
Som en gazelle på savannen – testkørsel af Gazelle Eclipse T11
Feltet har prøvekørt en elcykel fra hollandske Gazelle. En ”neutral” indstilling til elcykler fra testerens side blev vendt til decideret begejstring.
Test: Envy Light sommertøj fra Re-Behave
Et lækkert sommersæt med fine features og med en holdning til miljøet.
Dansker snupper anden medalje ved MTB-VM
Tobias Lillelund har vundet sin anden medalje ved mountainbike VM i Andorra. 
Ny bog: Cykelsportens historie
Bogen "Cykelsportens historie" udkommer den 13. september 2024. 
Asgreen afslører sjov Roglic-historie
Kasper Asgreen har en sjov fortid med stjernen Primoz Roglic, som igen blusede op på gårdagens etape af Vuelta a España.
Kæmpe dansk triumf ved VM: Guld og bronze!
Det danske multitalent, Albert Withen Philipsen, har genvundet sin VM-titel i mountainbike. 
Test: Garmin EDGE 1050
Den nye Garmin EDGE 1050 har hævet barren for, hvad en cykelcomputer kan. En blanding af eksisterende og nye funktioner pakket ind i den sædvanlige Garmin kvalitet - den bliver et sikker hit.
Test: Reform Seymour sadel
Reform Seymour sadlen er et godt bud på at optimere både komfort og effektivitet i trådet med sin individuelle tilpasning til siddelejet.
Produktnyt: BMC URS gravelcykler
BMC lancerer en ny kollektion af gravelcykler optimeret til at give ubegrænset adgang til al slags grus- og terrænkørsel med mottoet: Ride. Unrestrcited.  
VUELTA-SPILLET STARTER KL. 17.30 - TILMELD DIG NU!
Deltag i årets Vuelta a España managerspil, som starter lørdag den 17. august 2024 klokken 16.30 med en 12 km enkeltstart. Spillet slutter søndag den 8. september 2024.
Vuelta a España: Ruten, etaper og etapeprofiler
Vuelta a España 2024 har flade enkeltstarter som både åbning og afslutning, men derimellem er der næsten intet fladt terræn i en rute, der lefler for klatrere og afskrækker sprintere.
Cykeldrømmen på Mallorca: Efterårssol, frihed og din nye carbon-racer
Når de danske efterårsregnbyger truer med at dræbe cykelglæden, hvorfor så ikke flygte til Mallorcas flotte bjerge og solrige strande og forvandle drømmen om den perfekte cykelferie til virkelighed? Python Pro ApS præsenterer et unikt tilbud, som ikke kun lader dig nyde en uforglemmelig cykeltur, men også giver dig chancen for at tage din drømmecykel med hjem til en uhørt pris.
Uno-X får ny dansk tøjsponsor
Uno-X Mobility har fra den kommende sæson fået ny dansk tøjsponsor. 

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Verdensstjerne har besluttet sig om fremtiden
38-årige Nino Schurter har taget en beslutning, om han vil fortsætte eller stoppe karrieren.
Officielt: Her afholdes EM i Gravel
Det er lige blevet annonceret at Finland bliver værtsnation for Europamesterskaberne i Gravel i 2027. 
Nyt cykelmagasin på gaden
Motionsfeltet.dk har sendt et nyt efterårsmagasin på gade. 160 sider med masser lækkert stof til motionisten eller pendleren.
Mørkøv vil have fingrene i Vingegaard: Jeg håber selvfølgelig utrolig meget
Den kommende landstræner i landevejscykling, Michael Mørkøv, vil have Jonas Vingegaard med til diverse mesterskaber.
Læserbrev: Pokal eller kiste?
Den teknologiske udvikling har gjort cykelsporten langt farligere, argumenterer Jan Louis Svenningsen i dette læserbrev. Han kræver derfor handling for at øge sikkerheden. 
Danmark får ny landstræner
DCU har skiftet landstræner.
Følg herrernes VM-linjeløb på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på VM på Feltet.dk's app. Følg Mattias Skjelmose, Mads Pedersen og Jakob Fuglsangs kamp om at blive verdensmester. 
Simon Andreassen bliver verdensmester
Simon Andreassen vinder VM i mountainbike på marathondistancen.
Konkurrence: Vind en letvægts-børnecykel fra woom
Vind en børnecykel med Motionsfeltet.dk. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet