15.09.2022 @ 10:05

Garmin har netop sendt en ny topmodel af deres Edge cykel computer på gaden. Og med den nye Edge 1040 Solar rykker Garmin lige en klasse op i form af flere funktioner, nyt layout og længere batteri tid. Meget længere batteritid!

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

Introduktion
Garmin er en af pionererne inden for GPS-baserede cykelcomputere, og har et meget bredt produktprogram, fra basiscomputere uden navigation og til de store topmodeller med farveskærm og navigation.

Og nu har Garmin præsenteret en ny topmodel med funktioner, der ikke er set i en cykelcomputer før, heriblandt avancerede træningsfunktioner og lynhurtig navigation.


 

Brugerinterface
Brugerinterfacet er blevet opdateret i forhold til forgængeren Edge 1030 Plus. Det skal retfærdigvis siges, at jeg ikke selv har kendskab til forgængeren, så jeg har svært ved at konkludere, om det skulle være bedre eller dårligere end Edge 1030 Plus.

Brugerinterfacet er meget overskueligt, og forsiden fungerer mest som genveje til dine forskellige funktioner. Øverst kan du vælge mellem dine forskellige køreprofiler. Jeg har en MTB- og en racerprofil og under disse profiler kan jeg sætte op hvilke oplysninger, jeg vil have vist, mens jeg kører: Hastighed, watt, tid, kortnavigation, højdeprofil og så videre.


Der er mulighed for at have mange sider med forskellige datafelter og kunsten ligger i ikke at have for mange sider med for mange oplysninger, for så mister man overblikket over, det der er vigtigt. Det er i hvert fald min oplevelse.
Når du har indlæst en ny rute fra din Garmin Connect app, vil den poppe op på forsiden, og når du trykker på den, starter den turen og gør klar til navigation. Det er rigtigt smart, så man ikke skal ind og lede efter den i rutebiblioteket.


Generelt er brugerfladen let at finde rundt i og kort og data er let at læse under kørslen.Navigation

Garmin har på den nye Edge 1040 implementeret en meget præcis og hurtig GPS-teknologi kaldet Multiband GNSS, som både giver dig en lynhurtig opkobling til satellitterne og meget præcis lokation, selv når du kører inde i en tæt skov. Dette lyder næsten for godt til at være sandt, men efter jeg har testet det, er jeg virkelig imponeret over, hvor præcis og hurtig denne GPS er. Når jeg kigger på mine aktiviteter i Garmin Connect efter cykelturen, kan jeg tydelig se at Edge 1040 har tracket mig helt præcist inden for nogle få meter, den kunne se at jeg kørte i højre side af vejen på en smal landevej, og den kunne se der, hvor jeg kørte på vejen, selv om der var en cykelsti to meter til højre for mig.


I skoven, inden på et MTB-spor under træerne, havde den heller ikke nogen problemer med at følge min position helt præcist, og på intet tidspunkt har den tabt signalet, som jeg jævnligt oplever med min egen cykelcomputer.


Et sted, hvor der virkelig er ske store forbedringer i forhold til de tidligere topmodeller, er den tid den er om at beregne en rute. Når du har sendt en rute fra din Garmin Connect App på din telefon til Edge 1040 og du trykker på Ride-knappen for at starte på ruten, er ruten og navigationen klar på et til to sekunder. Hvis du befinder dig et stykke fra rutens startpunkt, vil Edge 1040 spørge dig, om den skal navigere dig til rutens startpunkt, og svarer du “Ja” til det, vil den hurtigere, end du kan nå at klikke i pedalerne, have fundet en rute og startet navigationen. Det er imponerende hurtigt og virkelig en fornøjelse, at man ikke skal vente på den.


Solopladning og batteritid.
Edge 1040 kommer i to udgaver, en med solopladning og 64 GB hukommelse og en uden solopladning og 32 GB hukommelse. Edge 1040 Solar er kendetegnet ved at man kan se et lille solpanel i toppen og bunden af skærmen, men selve skærmen er også dækket af et solpanel, dog med en lavere effektivitet end top- og bund-panelerne, da man skal kunne se igennem.


Hvor meget lader de så op? Ja, Garmin lover at solpanelerne kan give op til 42 minutter ekstra på batteriet for hver time du opholder dig i solen. Dette er under optimale forhold ved en lysstyrke på 75.000 lux og med GPS’en i energispare tilstand. På en dansk sommerdag er der ca. 80-100.000 lux, så det er ikke urealistisk, under forudsætning af at du ikke kører i skygge af træer, solen står højt på himlen, du ikke har solen i ryggen så du skygger for solpanelerne og så videre.


Kører du med Multiband GNSS slået til, og med sensorer (watt/puls) tilkoblet, lover Garmin dig 20 minutter ekstra på batteriet for hver kørt time. Min oplevelse er. at det faktisk ikke er urealistisk. På en fire timers tur under Mallorca’s sol, tankede solcellerne 60 minutter på batteriet, 15 minutter per time. Det er en ikke ubetydelig forlængelse af batteritiden.

Faktisk er det ikke kun, når du bruger Edge 1040 Solar, at den lader op ved hjælp af solen. Når du kommer hjem og har afsluttet din tur og sidder på terrassen og nyder en kold cola, kan du passende lade Edge 1040 Solar ligge på havebordet og tanke batteritid, da den også lader op, selv om den er slukket.


Hvad angår batteritid, så er den anslåede batteriholdbarhed mellem 45 timer og helt op til 180 timer i energisparetilstand på en opladning. De 45 timer er med mest præcise GPS-indstilling, telefonen parret, flere sensorer tilkoblet og kortvisning på skærmen. Om det lige bliver til 45 timer eller mere, skal jeg ikke kunne sige, men for mit eget vedkommende har jeg kørt alle mine ture i den mest strømforbrugende indstilling med watt og puls tilkoblet, og der gik adskillige uger imellem jeg skulle oplade den igen. Det er i den grad en fornøjelse, når man opdager, at man kun har 12-14 % tilbage på batteriet, men uden problemer kan tage ud på en tre-fire timers tur, uden at skulle være nervøs for at løbe tør for strøm.


Den lange batteritid er også vigtig, hvis du bikepacker, hvor du har begrænset afgang til lademuligheder. Slår du nogle af funktionerne fra, vil Edge 1040 Solar kunne holde til en uges bikepacking uden opladning.


MTB-funktioner
For en MTB’er som undertegnede, er der fedt at se, at der også er indbygget MTB-spor i navigations- delen, hvor der ligger MTB-spor som et selvstændigt punkt i menuen for navigation. Det er fint til at finde spor, hvis man er i et område, man ikke kender. Men jeg ville nok aldrig bruge navigationen til at guide mig rundt på et MTB-spor, da man sjældent har tid til at sidde og kigge ned på skærmen, når man kører spor.


’Grit’ og ’Flow’ er to brugbare funktioner, der kan fortælle dig noget om, hvor svært sporet er og hvor god du er til at bevare flowet på sporet.
’Grit’ er en score for, hvor teknisk svært sporet er, hvor meget det går op og ned, hvor mange sving der er og så videre. Det er en score, der akkumuleres gennem hele turen.

’Flow’ viser, hvor god du er til at holde flowet. Jo mere jævnt du kører gennem svingene, jo bedre du kan holde farten uden at bremse, jo lavere score får du (her er en lav score altså godt).

Dette kan du bruge til at sammenligne dine forskellige gennemkørsler af et spor og sammenholde det med dine tider og din egen fornemmelse af, om du kunne holde flow eller ej.
Min oplevelse er, at de ture, hvor jeg sad med en klar fornemmelse af at “i dag var du god til at holde flowet” - der fik jeg også en bedre score.


En sjov detalje er ’Jump’-funktionen. Den registrer dine hop, hvor langt du hopper, din air-time og den hastighed, du hoppede med. Hvor præcis den er, ved jeg ikke - jeg er ikke god til at hoppe og foretrækker at holde hjulene på jorden - men på en tur havde den registreret, at jeg havde fløjet samlet 40 meter med 8 sekunders air-time. En sjov feature, som kan give inspiration til at blive bedre til at hoppe.


Træningsfunktioner
Udviklingen inden for analysefunktioner på sports devices går rigtigt stærkt, og kommer man fra en ældre cykelcomputer og opgraderer til en Egde 1040 Solar, er der en verden til forskel. Garmin opkøbte for nogle år siden det finske firma firstBeat, som har forsket i analyse af variationer af hjerterytmen og på basis af disse data, har de udviklet værktøjer til af kunne give præcise analyser af træningseffekter hos atleter.


Det er denne teknologi, der er implementeret i Edge 1040, som er spækket med værktøjer til af monitorere din formudvikling. Disse funktioner bliver opdateret i Garmin Connect appen som er essentiel for at få det maksimale ud af Edge 1040 og jeg vil herunder beskrive nogle af de forskellige funktioner. Det skal siges, at mange af disse funktioner også findes på forgængeren Edge 1030 Plus.


Træningsstatus
Når du har kørt regelmæssigt med Edge 1040 i et par uger, begynder den at have noget data på dig, og derfra kan den så begynde at fortælle dig, om din træning har været opbyggende, vedligeholdende eller om du ikke træner nok til at vedligeholde din form.
Den kan også fortælle dig, om du har presset dig selv for hårdt og du er i gang med at overtræne, og du bør holde en pause.

Når du går ind på ’Træningsstatus’ vil man på forsiden kunne se sin aktuelle træningsstatus, som bliver ledsaget med nogle gode rå til, hvad man skal gøre fremover for at forbedre sin form.

Lidt flere detaljer får man, hvis man tilgår punktet ’Belastning’, hvor man kan se ens kapacitet i det lave aerobe, det høje aerobe og det anaerobe område i forhold til den optimale sammensætning. Herinde vil den også fortælle dig, hvad du skal gøre for at optimere din træning. Det optimale område er beregnet ud fra din FTP, køn, alder, vægt og træningshistorik.


Træningseffekt
Når man afslutter en tur, vil Edge 1040 give dig en score fra 1 til 5, for den effekt din træning har haft for din formudvikling i det aerobe og det anaerobe område. Derudover fortæller den dig i hvilket område (Basis, Tempo, Threshold, Sprint) turen har givet mest udvikling.
Mit indtryk af denne score er, at det giver en god rettesnor for om træningen har haft den ønskede effekt, og ofte har scoren passet rigtig godt med, den fornemmelse jeg selv har haft af træningsturen.


Cycling Ability (Ryttertype)
På baggrund af din træningshistorik, kan Edge 1040 klassificere dig som rytter-type: All-rounder, Fladbanespecialist, Enkeltstartsmonster, Bjergged og derudad.

Det er lidt en skæg gimmick, men jeg tror bestemt at Edge 1040 rammer rimeligt rigtigt, da den jo har al data på dig, samt kender din aerobe og anaerobe kapacitet og din udholdenhed.

Det gode ved alle disse data er, at når du loader en rute ind i din Edge 1040, vil den kunne fortælle dig om din rytterprofil passer til ruten, og hvor er du stærk, og hvor hænger du lidt i bremsen. Disse råd kan du bruge til at dosere kræfterne de rigtige steder på ruten.


Real-Time Stamina
En helt ny funktion er måling af din stamina i real-tid. Garmin måler konstant på din effekt (hvis du har wattmåler) og din puls, og på basis af din historik, beregner den konstant, hvor meget du har tilbage i tanken - helt konkret hvor mange kilometer du kan køre endnu, inden du rammer muren. Den beskriver det også som en procentværdi af det, du har tilbage i forhold til, da du startede.
Man starter nemlig ikke altid med at have 100 %. Det står i displayet, hvor mange procent du har fra start (Potentiel Stamina), og hvis du ikke har restitueret korrekt, vil man måske kun starte med 90 %.

Real-Time Stamina er altså en dynamisk funktion, hvor værdierne ændrer sig konstant.
Hvis du har kørt 2 x 5 min. VO2-max-intervaller med en kort pause imellem, kan du opleve at din stamina er helt i bund, måske er der kun 3 kilometer tilbage, selv om du kun har kørt i 25 minutter. Kører du så 10 minutters restitution, vil din stamina stige igen.

 


Konklusion
Med Edge 1040 Solar har Garmin introduceret en cykelcomputer, der er et seriøst godt redskab for motionisten, der ønsker at følge alle aspekter af sin træning på tætteste hold med en overflod af data. Derudover har den en virkelig god navigationsdel med en særdeles præcis og hurtig GPS-funktion med et kort, der er nemt at følge.


Den lange batteritid er rigtigt fedt, da man ikke behøver at være nervøs for at løbe tør for strøm, selv om man har glemt at lade - og så er det er virkelig god feature til bikepacking-ture.


Men en pris på næsten 6000,- kr. er meget høj, og dette ville nok skræmme nogle brugere væk. Men det er jo som alt andet cykeludstyr; vil man have det bedste, må man til lommerne.


Sådan har vi testet
Edge 1040 Solar er testet gennem sommeren 2022 - hvilket vil sige alt fra 12 grader og regn til 26-28 grader og høj sol - samt en uge på Mallorca. Testet på de nordsjællandske spor i Rude og Geels skov, samt på landevejene i Nordsjælland


Stillet til rådighed af: Garmin

 

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

DM-vinder var kritisk før løb, men: Vi fik de rigtige vindere
Den mangedobbelte danmarksmester i XCO, Sebastian Fini, havde før det netop overståede DM i Roskilde kaldt valget af det lokale “Gulddyssespor” for “ikke et danmarksmesterskab værdigt”, men han roser efterfølgende arrangørerne og kalder DM et fint event.
Danske OL-deltagere viste god form
Sofie Heby blev i weekenden dobbelt dansk mester.
Se Fini blive dobbelt dansk mester
Sebastian Fini blev dobbelt dansk mester i den forgangne weekend.
Følg Schweiz Rundt på Feltet.dk's app - nye funktioner
Følg Tour de Suisse på Feltet.dk's app. Følg Mattias Skjelmose, Tobias Lund, Anders Foldager, Frederik Wandahl, Søren Kragh Andersen, Michael Mørkøv og Johan Price-Pejtersen på tætteste hold.
Vingegaard og co i blåt til Touren? 124 sponsorpladser!
Der florerer masser af billeder af blandt andet Jonas Vingegaard og Wout van Aert, som træner på nye blå cykler, som forventes at blive lanceret til årets Tour de France. 
Fini vinder DM efter nervepirrende duel
Sebastian Fini genvandt DM i XCO-disciplinen efter en yderst tæt duel med Tobias Lillelund.
Sofie Heby stryger konkurrenterne og genvinder DM
Der var ingen slinger i valsen, da Sofie Heby Pedersen i dag skulle forsvare sit DM-mesterskab fra i fjor.
Sæt dit managerhold til Tour de Suisse nu
Kan Mattias Skjelmose genvinde Tour de Suisse-titlen?
MTB-landstræneren melder målsætning ud til OL
Den danske landstræner Mads Bødker satte onsdag navne på de tre ryttere, der skal kæmpe om OL-medaljer til Danmark ved legene i Paris.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Det danske MTB-landshold udtaget til OL
Så er spændingen udløst!
Dansk virksomhed investerer i vindtunnel
En nordjysk virksomhed bliver verdens første sportstøj-mærke med egen vindtunnel, det meddeler de i en pressemeddelelse mandag.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Managerspillet til Tour de Suisse åbnet
Kan Mattias Skjelmose forsvare 2023-sejren i Tour de Suisse? Det finder vi ud af i midten af juni - sæt dit managerhold nu.
Tøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Vi er for mange mennesker på Jorden til, at den kan følge med ressourcemæssigt, derfor banker det danske tøjmærke Re-Behave på carbonstellet og blæser til angreb. 
Danmark kikser ekstra OL-plads
Det gik ikke danskernes vej, da OL-pladserne skulle endelig afgøres - desværre. 
Dansk dobbeltsejr i World Cuppen i Nové Mesto
Det danske stortalent, Albert Withen Philipsen, bliver bare ved med at imponere, men han har fået konkurrence... af en anden dansker. 
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Dansk MTB'er før OL-afgørelsen: Jeg håber og tror på det
Sofie Heby vil blive skuffet, hvis hun ikke bliver udtaget til OL. 
Sølvhøj og Fini i ny duel i Shimano-ligaens tredje afdeling
Som det var tilfældet i Silkeborg var Shimano-ligaens tredje afdeling i Rold Skov en hård kamp mellem OL-bejleren Sebastian Fini Carstensen (Lapierre Mavic Unity) og den formstærke U-23 rytter Oliver Vedersø Sølvhøj (Scott Creuse Oxygene Gueret). Hos kvinderne var Sofie Heby Pedersen (Wilier-Vittoria Factory Team) ganske suveræn.
Dansk virksomhed sponsor for Vingegaards hold
Jonas Vingegaards Team Visma | Lease a Bike indgår sponsorat med dansk virksomhed.
Vild historie: "Jeg er overbevist om, at de forgiftede mig"
I 1987 i Vuelta a España var Bjarne Riis den eneste rytter tilbage på Lucas - Müllers - Orbea, så holdet ville gerne have, at danskeren stod af, så de kunne komme hjem.
MTB-landstræner giver OL-status efter forrygende EM
Danmark havde et succesfuldt EM for herrer, da Simon Andreassen blev europamester i short track og vandt sølv i XCO-løbet, men er det nok til to OL-pladser?
Simon Andreassen vinder ny EM-medalje - trods punktering
Simon Andreassen fortsætter de imponerende resultater. Danskeren vandt i dag EM-sølv i XCO i Rumænien.
Dansker i top 10 ved EM
Hollandske Puck Pieterse er ny europamester i mountainbike efter en suveræn præstation.

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

For andet år i træk tog Søren Wærenskjold et stort skridt mod den samlede sejr ved at vinde enkeltstarten, og måske får han chancen for at styrke sin føring yderligere. Torsdag gælder det nemlig den helt klassiske sprinteretape til Knokke-Heist, hvor nordmanden vil håbe at sikre sig nogle bonussekunder - men det bliver ikke let i et uhyggeligt stærkt sprinterfelt. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_2_etape_af_baloise_belgium_tour_2024/ Der kan jeg godt følge dig, jeg har heller ikke noget imod at betale det ekstra, så længe det giver mening. Jeg må lige i gang med, at finde nogle flere 11-speed cykler, som jeg kan komme ud og se på i weekenden. Dylan Groenewegen fortsatte sin succes i det slovenske løb ved at vinde første etape, og han får chancen for at gøre det igen allerede torsdag. Her venter nemlig løbets sidste sprinteretaper, og derfor vil det være mærkeligt, hvis der ikke igen er lagt op til et brag af en massespurt. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_2_etape_af_tour_of_slovenia_2024/Torstein Træen tog karrierens første sejr på den helt store scene, men den største vinder på den første bjergetape var Adam Yates, der gav rivalerne et nyrestød fra start. I denne brutale udgave får han imidlertid ikke tid til at hvile på laurbærrene, for torsdag venter allerede det næste store bjergslag, når der som i 2016 skal sluttes på den ganske stejle Cari-stigning, der vil være rammen om endnu et vigtigt opgør i kampen om den samlede sejr. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_5_etape_af_tour_de_suisse_2024/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

DM-vinder var kritisk før løb, men: Vi fik de rigtige vindere
Den mangedobbelte danmarksmester i XCO, Sebastian Fini, havde før det netop overståede DM i Roskilde kaldt valget af det lokale “Gulddyssespor” for “ikke et danmarksmesterskab værdigt”, men han roser efterfølgende arrangørerne og kalder DM et fint event.
Danske OL-deltagere viste god form
Sofie Heby blev i weekenden dobbelt dansk mester.
Se Fini blive dobbelt dansk mester
Sebastian Fini blev dobbelt dansk mester i den forgangne weekend.
Følg Schweiz Rundt på Feltet.dk's app - nye funktioner
Følg Tour de Suisse på Feltet.dk's app. Følg Mattias Skjelmose, Tobias Lund, Anders Foldager, Frederik Wandahl, Søren Kragh Andersen, Michael Mørkøv og Johan Price-Pejtersen på tætteste hold.
Vingegaard og co i blåt til Touren? 124 sponsorpladser!
Der florerer masser af billeder af blandt andet Jonas Vingegaard og Wout van Aert, som træner på nye blå cykler, som forventes at blive lanceret til årets Tour de France. 
Fini vinder DM efter nervepirrende duel
Sebastian Fini genvandt DM i XCO-disciplinen efter en yderst tæt duel med Tobias Lillelund.
Sofie Heby stryger konkurrenterne og genvinder DM
Der var ingen slinger i valsen, da Sofie Heby Pedersen i dag skulle forsvare sit DM-mesterskab fra i fjor.
Sæt dit managerhold til Tour de Suisse nu
Kan Mattias Skjelmose genvinde Tour de Suisse-titlen?
MTB-landstræneren melder målsætning ud til OL
Den danske landstræner Mads Bødker satte onsdag navne på de tre ryttere, der skal kæmpe om OL-medaljer til Danmark ved legene i Paris.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet