15.06.2023 @ 10:45

Med en reaktionstid på under et sekund for at skifte fra lys til mørk linse er de fotokromiske cykelbriller fra sportsbrillefirmaet Out Of i en liga for sig selv.

FAKTA

Producent: Out Of

Produkt: Bot 2-cykelbriller

Vægt: 29,5 gram

Vejl. udsalgspris: Kr. 2.395,-

 

Introduktion

Den italienske sportsbrilleproducent Out Of er et relativt nyt firma, som primært laver briller til cykling og skiløb. Firmaet er startet af to brødre, der begge har det faglige grundlag i orden - den ene er fysiker, den anden er industriel designer - og firmaets produkter har allerede taget markedet med storm. I 2020 lancerede man som de første i verden en ny fotokromisk teknologi - mere om det senere - og da man året efter sendte en skibrille på markedet, blev den kåret som verdens bedste. Den faglige fane holdes højt, så teamet fra Out Of, der består af ingeniører, videnskabsfolk og designere, arbejder tæt sammen med universitetet i Milano samt optikproducenten Zeiss.

 

Set forfra har brillen et futuristisk design. Solcellen ses som en bjælke over næsen.

 

 

Banebrydende teknologi

Out Of sender med sin Bot 2-cykelbrille en opgraderet og særdeles effektiv fotokromisk brille på markedet. Men lad os indledningsvist få definitionerne på plads. En fotokromisk brille - hvad er det?

 

På fotokromiske solbriller ændrer linsen sig efter lysmængden. Er solen skarp, bliver linsen mørk og beskytter øjnene. Omvendt lukker linsen mere lys ind og bliver klarere, når omgivelserne bliver mørke. De første fotokromiske briller så dagens lys (!) i 1964. Reaktionstiden var et par minutter, og den fulde effekt viste sig efter et kvarters tid. Siden er teknikken forfinet, og i dag regner man med et minut, inden linsen har skiftet helt fra mørk til lys, eller omvendt. Uden at gå i dybden med teknikken bag, så sker der en kemisk reaktion i linsen, når den udsættes for UV-stråler. Når solen skinner direkte på linsen, ændrer molekylerne i linsen sig, og denne bliver mørk - og når solen forsvinder, vender molekylerne tilbage til deres oprindelige tilstand, og linsen bliver lys igen.

 

Denne teknologi har sportsbrillefirmaet Out Of lavet grundlæggende om på med sin nye IRID-teknologi. Firmaets sportsbriller er udstyret med et filter, der indeholder flydende krystaller, og herved kan linsen - som på traditionelle fotokromiske briller - ændre sit indtag af lys. Men hele processen speedes op af et solcelledrevet batteri, der er forbundet med linsen, og det tager mindre end et sekund at skifte klarhed.

 

Set fra siden har brillen wrap-form, der leder vinden væk fra øjnene.

 

Lette, effektive og futuristiske

Displayet viser 29,5 gram, da jeg tjekker Bot-2 på en præcis brevvægt, og sammenlignet med andre mærker er det i den meget lave ende. Af samme grund er der naturligvis sparet på materialerne, men selv om stellet er tyndt, virker det robust.

Set forfra har brillerne et rektangulært look. Over næsen er der indsat en bjælke på fem centimeter, som indeholder et solcelledrevet batteri. Dette er drevet af solceller, skal aldrig skiftes og er vandtæt. Kigger man på brillerne fra siden, er de wrap-formede, så vind og dermed turbulens ledes forbi øjnene, men bøjningen er ikke så markant, som den er på mange andre cykelbriller.

 

Hele vejen rundt har brillen en ramme, hvilket kan indebære fordele og ulemper. Fordelen er, at rammen giver brillen mere stabilitet, og med den lave vægt, kan det være en god ide med forstærkning rundt om glasset. Ulempen kan være, at nogle vil føle deres udsyn begrænset en smule.

 

Der er ingen justeringsmulighed hen over næsen, så har man en bred næse, kan det være en udfordring at få brillen helt ned over næseroden. Men der er påsat en blød næseklemme i silikone, og den tilpasser sig de fleste.

 

De S-formede brillestænger er lidt stive, men lægger sig fint ind til hovedet hen over ørerne. Den del af stangen, som buer indad, gør det netop dér, hvor remmen fra hjelmen kommer forbi - så der er tænkt over tingene.

 

Test

Jeg er aldrig helt tryg ved at køre hurtigt ned, når der kommer en skovstrækning. Når solen skinner, danser træernes skygger rundt på asfalten, hvilket naturligvis er ufarligt, men hvad nu hvis bare én af de mørke pletter ikke er en skygge, men i stedet et hul i vejen eller en gren, der ligger på tværs? Selv ved relativt lave hastigheder kan det gå galt, og kører man i felt, kan det gå endnu mere galt, så fuldt udsyn er et must, når det går stærkt.

 

Målinger viser, at den nye Bot 2-model skærer endnu mere af reaktionstiden, og man er helt nede på en tiendedel sekund. Derfor opsøgte jeg steder, hvor lys og mørke hurtigt afløste hinanden, og hvor brillen fik mulighed for at performe på splitsekunder. Og det gjorde den.

 

Bot 2 skiftede lysindtag øjeblikkeligt, når jeg kørte fra et åbent solbeskinnet landskab og ind i skyggen. Her var vejleegnens mange skovklædte bakker perfekte sted for mine testture, og jeg supplerede med at køre gennem et par tunnelformede jernbaneviadukter. Også her justerede brillen sit lysindtag med det samme.

 

I fart og hen over små bump blev brillen siddende, og jeg mærkede ikke turbulens i øjenkrogene.

 

Mens der således ikke er en finger at sætte på brillernes funktion, er der tre andre forhold, man kan diskutere. Brillernes nærmest futuristiske design kan komme til at dele vandene, og det er ikke den oplagte cafébrille. Det andet forhold går på brillestængerne, som jeg fornemmede sad en anelse stramt ind mod hovedet. Her havde jeg foretrukket justerbare stænger, men som nævnt er de formet, så der er plads til remmen fra hjelmen. Og endelig er der åbningen til næsen - den kan for nogle være for smal.

 

Som en del af testen skal det også nævnes, at jeg var forbi optiker Helle Hein i Vejle for at få de tekniske detaljer helt på plads. Og Helle Hein forhandler netop Out Of.

 

Kvalitetsbrille med lav vægt.

 

Konklusion

Bot 2 har alt det, en kvalitetsbrille skal have - og mere til. Vægten er lav, og når først man har brillerne på, bemærker man dem ikke.

 

Og den banebrydende IRID-teknologi er indiskutabelt den bedste på markedet for fotokromiske briller. Tager man spændet fra et minut til en tiendedel sekund, har Out Of reduceret reaktionstiden med 600 gange, og det kan ikke bare landevejsryttere, men især mountainbikere have glæde af.

 

Når Out Of får arbejdet lidt med brillens design og eventuelt næseklemmen, fortjener Bot 2 topkarakter, men indtil videre får den 9 ud af 10.

 

 

 

 

 

Test: Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex
Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex mountainbike-sko, er optimale til meget kolde temperaturer og sammen med en afbalanceret stivhed, et nemt betjeneligt BOA-spændesystem samt Gore-TEX, kan skoen hurtigt gå hen og blive din bedste ven gennem vinterens træningspas.
Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Test: Trek Ballista MIPS
Sæsonen mest hypede hjelm skuffer ikke og leverer god komfort og ventilation samtidig med at den er hurtigt. Nå ja, så ser den også virkelig hurtigt ud!
Test: Canyon Endurace CFR
Den moderne rytter kan være svær at definere, men Canyon har givet sig i kast med at fange dens opmærksomhed med komfort og integration.
Guide: Alt om tubeless
Tubeless på racercyklen er efterhånden ved at være almindeligt. Det forstår man godt, når man har prøvet den komfort, som følger med. Feltet.dk har derfor testet forskellige setup og vi vil se på fordele og ulemper, som trods alt følger med brugen af væske i dækkene.  
Nyt dansk cykelregister i kæmpe fremgang
Bliver din cykel stjålet er chancerne for at du får den tilbage nærmest ikke eksisterende - det vil Bikekey ændre på, og de danske cykelejere tager det til sig.
Ferrand-Prevot skriver VM-historie - Dansker kæmpede bravt
31-årige Pauline Ferrand-Prevot er verdensmester igen på den olympiske distance. Ferrand-Prevot skriver dermed historie og er den første kvinde nogensinde, der vinder fem VM-titler på den olympiske distance.
Feltet.dk kører Maratona Dolomites 2023
Jeg kæmper mig op af det sidste af løbets mange bjerge. 786 højdemeter bringer mig over Passo Valparola via Falzarego i over 2200 meters højde. Solen skinner og de flotte bjerge står lodret op omkring mig. Endelig er jeg oppe og nu går det stærkt ned mod mål i Corvara.
Nedtur: Sofie Heby misser VM-titlen efter styrt og dårlig dag
Sofie Heby Pedersen var kæmpe favorit til at vinde VM-titlen i mountainbike, men danskeren styrtede i starten af løbet - og det kostede dyrt.
Produktnyt: Specialized lancerer ny version af Tarmac
Specialized lancerer næste generation af den populære Tarmac-platform - Tarmac SL8 er på gaden nu.
Sidste chance: Efterårsspillet starter søndag kl. 12.00
Managersæsonen fortsætter efter Tour de France med et helt nyt spil - og anderledes spilformat!
Abu Dhabi bliver VM-værter i 2028 og 2029
VM i landsvejscykling finder sted i Abu Dhabi i 2028. Det blev annonceret i dag på en UCI-konference forud for verdensmesterskaberne i Glasgow. VM i banecykling i 2029 vil også blive afholdt i hovedstaden af De Forenede Arabiske Emirater.
Så du det? Det danske hold kører på vilde nye banecykler til VM
Canyon bliver ny cykelsponsor for det danske og amerikanske banelandshold med en banebrydende cykel, der jagter fart.
Man kan da ikke stoppe efter fire ture?
På trods af, at det blev en fysisk hård omgang på en ellers let tur og med flere mindre uheld, blev det samlet en stor oplevelse for Torsten Brix at cykle til Paris for femte gang. Her kommer hans dagbog!
Klar til weekenden!? Køb Tour-merchandise til nedsat pris!
Skal du have den officielle gule førertrøje? 
Vind 24 karats Tour de France-guldmønt til en værdi af 4.500 kroner!
Feltet.dk udlodder smuk og stærkt limiteret guldmønt i samarbejde med Mønthuset Danmark.
12 gode Tour-bøger - SPAR 15-50%
Feltet.dk har udvalgt 12 gode Tour de France-bøger - og givet store rabatter til dig! God læselyst, når du får Tour-feber.
Test: Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex
Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex mountainbike-sko, er optimale til meget kolde temperaturer og sammen med en afbalanceret stivhed, et nemt betjeneligt BOA-spændesystem samt Gore-TEX, kan skoen hurtigt gå hen og blive din bedste ven gennem vinterens træningspas.
Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x