15.06.2023 @ 10:45

Med en reaktionstid på under et sekund for at skifte fra lys til mørk linse er de fotokromiske cykelbriller fra sportsbrillefirmaet Out Of i en liga for sig selv.

FAKTA

Producent: Out Of

Produkt: Bot 2-cykelbriller

Vægt: 29,5 gram

Vejl. udsalgspris: Kr. 2.395,-

 

Introduktion

Den italienske sportsbrilleproducent Out Of er et relativt nyt firma, som primært laver briller til cykling og skiløb. Firmaet er startet af to brødre, der begge har det faglige grundlag i orden - den ene er fysiker, den anden er industriel designer - og firmaets produkter har allerede taget markedet med storm. I 2020 lancerede man som de første i verden en ny fotokromisk teknologi - mere om det senere - og da man året efter sendte en skibrille på markedet, blev den kåret som verdens bedste. Den faglige fane holdes højt, så teamet fra Out Of, der består af ingeniører, videnskabsfolk og designere, arbejder tæt sammen med universitetet i Milano samt optikproducenten Zeiss.

 

Set forfra har brillen et futuristisk design. Solcellen ses som en bjælke over næsen.

 

 

Banebrydende teknologi

Out Of sender med sin Bot 2-cykelbrille en opgraderet og særdeles effektiv fotokromisk brille på markedet. Men lad os indledningsvist få definitionerne på plads. En fotokromisk brille - hvad er det?

 

På fotokromiske solbriller ændrer linsen sig efter lysmængden. Er solen skarp, bliver linsen mørk og beskytter øjnene. Omvendt lukker linsen mere lys ind og bliver klarere, når omgivelserne bliver mørke. De første fotokromiske briller så dagens lys (!) i 1964. Reaktionstiden var et par minutter, og den fulde effekt viste sig efter et kvarters tid. Siden er teknikken forfinet, og i dag regner man med et minut, inden linsen har skiftet helt fra mørk til lys, eller omvendt. Uden at gå i dybden med teknikken bag, så sker der en kemisk reaktion i linsen, når den udsættes for UV-stråler. Når solen skinner direkte på linsen, ændrer molekylerne i linsen sig, og denne bliver mørk - og når solen forsvinder, vender molekylerne tilbage til deres oprindelige tilstand, og linsen bliver lys igen.

 

Denne teknologi har sportsbrillefirmaet Out Of lavet grundlæggende om på med sin nye IRID-teknologi. Firmaets sportsbriller er udstyret med et filter, der indeholder flydende krystaller, og herved kan linsen - som på traditionelle fotokromiske briller - ændre sit indtag af lys. Men hele processen speedes op af et solcelledrevet batteri, der er forbundet med linsen, og det tager mindre end et sekund at skifte klarhed.

 

Set fra siden har brillen wrap-form, der leder vinden væk fra øjnene.

 

Lette, effektive og futuristiske

Displayet viser 29,5 gram, da jeg tjekker Bot-2 på en præcis brevvægt, og sammenlignet med andre mærker er det i den meget lave ende. Af samme grund er der naturligvis sparet på materialerne, men selv om stellet er tyndt, virker det robust.

Set forfra har brillerne et rektangulært look. Over næsen er der indsat en bjælke på fem centimeter, som indeholder et solcelledrevet batteri. Dette er drevet af solceller, skal aldrig skiftes og er vandtæt. Kigger man på brillerne fra siden, er de wrap-formede, så vind og dermed turbulens ledes forbi øjnene, men bøjningen er ikke så markant, som den er på mange andre cykelbriller.

 

Hele vejen rundt har brillen en ramme, hvilket kan indebære fordele og ulemper. Fordelen er, at rammen giver brillen mere stabilitet, og med den lave vægt, kan det være en god ide med forstærkning rundt om glasset. Ulempen kan være, at nogle vil føle deres udsyn begrænset en smule.

 

Der er ingen justeringsmulighed hen over næsen, så har man en bred næse, kan det være en udfordring at få brillen helt ned over næseroden. Men der er påsat en blød næseklemme i silikone, og den tilpasser sig de fleste.

 

De S-formede brillestænger er lidt stive, men lægger sig fint ind til hovedet hen over ørerne. Den del af stangen, som buer indad, gør det netop dér, hvor remmen fra hjelmen kommer forbi - så der er tænkt over tingene.

 

Test

Jeg er aldrig helt tryg ved at køre hurtigt ned, når der kommer en skovstrækning. Når solen skinner, danser træernes skygger rundt på asfalten, hvilket naturligvis er ufarligt, men hvad nu hvis bare én af de mørke pletter ikke er en skygge, men i stedet et hul i vejen eller en gren, der ligger på tværs? Selv ved relativt lave hastigheder kan det gå galt, og kører man i felt, kan det gå endnu mere galt, så fuldt udsyn er et must, når det går stærkt.

 

Målinger viser, at den nye Bot 2-model skærer endnu mere af reaktionstiden, og man er helt nede på en tiendedel sekund. Derfor opsøgte jeg steder, hvor lys og mørke hurtigt afløste hinanden, og hvor brillen fik mulighed for at performe på splitsekunder. Og det gjorde den.

 

Bot 2 skiftede lysindtag øjeblikkeligt, når jeg kørte fra et åbent solbeskinnet landskab og ind i skyggen. Her var vejleegnens mange skovklædte bakker perfekte sted for mine testture, og jeg supplerede med at køre gennem et par tunnelformede jernbaneviadukter. Også her justerede brillen sit lysindtag med det samme.

 

I fart og hen over små bump blev brillen siddende, og jeg mærkede ikke turbulens i øjenkrogene.

 

Mens der således ikke er en finger at sætte på brillernes funktion, er der tre andre forhold, man kan diskutere. Brillernes nærmest futuristiske design kan komme til at dele vandene, og det er ikke den oplagte cafébrille. Det andet forhold går på brillestængerne, som jeg fornemmede sad en anelse stramt ind mod hovedet. Her havde jeg foretrukket justerbare stænger, men som nævnt er de formet, så der er plads til remmen fra hjelmen. Og endelig er der åbningen til næsen - den kan for nogle være for smal.

 

Som en del af testen skal det også nævnes, at jeg var forbi optiker Helle Hein i Vejle for at få de tekniske detaljer helt på plads. Og Helle Hein forhandler netop Out Of.

 

Kvalitetsbrille med lav vægt.

 

Konklusion

Bot 2 har alt det, en kvalitetsbrille skal have - og mere til. Vægten er lav, og når først man har brillerne på, bemærker man dem ikke.

 

Og den banebrydende IRID-teknologi er indiskutabelt den bedste på markedet for fotokromiske briller. Tager man spændet fra et minut til en tiendedel sekund, har Out Of reduceret reaktionstiden med 600 gange, og det kan ikke bare landevejsryttere, men især mountainbikere have glæde af.

 

Når Out Of får arbejdet lidt med brillens design og eventuelt næseklemmen, fortjener Bot 2 topkarakter, men indtil videre får den 9 ud af 10.

 

 

 

 

 

Managerspillet til Tour de Suisse åbnet
Kan Mattias Skjelmose forsvare 2023-sejren i Tour de Suisse? Det finder vi ud af i midten af juni - sæt dit managerhold nu.
Tøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Vi er for mange mennesker på Jorden til, at den kan følge med ressourcemæssigt, derfor banker det danske tøjmærke Re-Behave på carbonstellet og blæser til angreb. 
Danmark kikser ekstra OL-plads
Det gik ikke danskernes vej, da OL-pladserne skulle endelig afgøres - desværre. 
Hvad har Mads P., Roglic og Evenepoel til fælles?
Alle tre stjerner skal køre opvarmningsløbet til Tour de France, Critérium du Dauphiné, og du kan derfor vælge dem i Feltet.dk's store managerspil til etapeløbet.
Dansk dobbeltsejr i World Cuppen i Nové Mesto
Det danske stortalent, Albert Withen Philipsen, bliver bare ved med at imponere, men han har fået konkurrence... af en anden dansker. 
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Dansk MTB'er før OL-afgørelsen: Jeg håber og tror på det
Sofie Heby vil blive skuffet, hvis hun ikke bliver udtaget til OL. 
Sølvhøj og Fini i ny duel i Shimano-ligaens tredje afdeling
Som det var tilfældet i Silkeborg var Shimano-ligaens tredje afdeling i Rold Skov en hård kamp mellem OL-bejleren Sebastian Fini Carstensen (Lapierre Mavic Unity) og den formstærke U-23 rytter Oliver Vedersø Sølvhøj (Scott Creuse Oxygene Gueret). Hos kvinderne var Sofie Heby Pedersen (Wilier-Vittoria Factory Team) ganske suveræn.
Følg Giroen på Feltet.dk's app - nye funktioner
Følg Giro d'Italia på Feltet.dk's app. Følg Alexander Kamp, Tobias Lund, Michael Valgren, Mikkel Honoré samt Mikkel Bjerg på tætteste hold.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Dansk virksomhed sponsor for Vingegaards hold
Jonas Vingegaards Team Visma | Lease a Bike indgår sponsorat med dansk virksomhed.
Vild historie: "Jeg er overbevist om, at de forgiftede mig"
I 1987 i Vuelta a España var Bjarne Riis den eneste rytter tilbage på Lucas - Müllers - Orbea, så holdet ville gerne have, at danskeren stod af, så de kunne komme hjem.
MTB-landstræner giver OL-status efter forrygende EM
Danmark havde et succesfuldt EM for herrer, da Simon Andreassen blev europamester i short track og vandt sølv i XCO-løbet, men er det nok til to OL-pladser?
Simon Andreassen vinder ny EM-medalje - trods punktering
Simon Andreassen fortsætter de imponerende resultater. Danskeren vandt i dag EM-sølv i XCO i Rumænien.
Dansker i top 10 ved EM
Hollandske Puck Pieterse er ny europamester i mountainbike efter en suveræn præstation.
Dansk talent bliver europamester
Den danske succes ved EM i mountainbike fortsætter.
Fyen Rundt 2024: Cykelfest i Middelfart
Danmarks ældste cykelløb indtager søndag den 26. maj de fynske gader, når dette års Fyen Rundt skal afgøres blandt både eliten og motionisterne.
Giro-spillet starter i dag kl. 14.00
Deltag i årets Giro d'Italia managerspil starter i dag klokken 14.00. Spillet slutter søndag den 26. maj 2024.
Dansk etapesejr og førertrøje i Fredsløbet
17-årige Albert Withen Philipsen var suveræn på dagens enkeltstart i Fredsløbet og sejrede suverænt. Danskeren er ny mand i førertrøjen.
Se Jørgen Leths cykelfilm gratis og hør ham fortælle om dem
Jørgen Leths Giro d’Italia-dokumentar ’Stjernerne og vandbærerne’ har 50 års jubilæum. Nu kan du se den samt ’En forårsdag i helvede’ og ’Den umulige time’ gratis online på Filminstituttets streamingsite 'Danmark på Film' og høre et spritnyt interview med Jørgen Leth om hans epokegørende cykelfilm.
Shimano-ligaen skudt i gang i Holte
Årets største danske liga, Shimano-Ligaen, i mountainbike blev i weekenden skudt i gang.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Managerspillet til Tour de Suisse åbnet
Kan Mattias Skjelmose forsvare 2023-sejren i Tour de Suisse? Det finder vi ud af i midten af juni - sæt dit managerhold nu.
Tøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Vi er for mange mennesker på Jorden til, at den kan følge med ressourcemæssigt, derfor banker det danske tøjmærke Re-Behave på carbonstellet og blæser til angreb. 
Danmark kikser ekstra OL-plads
Det gik ikke danskernes vej, da OL-pladserne skulle endelig afgøres - desværre. 
Hvad har Mads P., Roglic og Evenepoel til fælles?
Alle tre stjerner skal køre opvarmningsløbet til Tour de France, Critérium du Dauphiné, og du kan derfor vælge dem i Feltet.dk's store managerspil til etapeløbet.
Dansk dobbeltsejr i World Cuppen i Nové Mesto
Det danske stortalent, Albert Withen Philipsen, bliver bare ved med at imponere, men han har fået konkurrence... af en anden dansker. 
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Dansk MTB'er før OL-afgørelsen: Jeg håber og tror på det
Sofie Heby vil blive skuffet, hvis hun ikke bliver udtaget til OL. 
Sølvhøj og Fini i ny duel i Shimano-ligaens tredje afdeling
Som det var tilfældet i Silkeborg var Shimano-ligaens tredje afdeling i Rold Skov en hård kamp mellem OL-bejleren Sebastian Fini Carstensen (Lapierre Mavic Unity) og den formstærke U-23 rytter Oliver Vedersø Sølvhøj (Scott Creuse Oxygene Gueret). Hos kvinderne var Sofie Heby Pedersen (Wilier-Vittoria Factory Team) ganske suveræn.
Følg Giroen på Feltet.dk's app - nye funktioner
Følg Giro d'Italia på Feltet.dk's app. Følg Alexander Kamp, Tobias Lund, Michael Valgren, Mikkel Honoré samt Mikkel Bjerg på tætteste hold.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet