15.06.2023 @ 10:45

Med en reaktionstid på under et sekund for at skifte fra lys til mørk linse er de fotokromiske cykelbriller fra sportsbrillefirmaet Out Of i en liga for sig selv.

FAKTA

Producent: Out Of

Produkt: Bot 2-cykelbriller

Vægt: 29,5 gram

Vejl. udsalgspris: Kr. 2.395,-

 

Introduktion

Den italienske sportsbrilleproducent Out Of er et relativt nyt firma, som primært laver briller til cykling og skiløb. Firmaet er startet af to brødre, der begge har det faglige grundlag i orden - den ene er fysiker, den anden er industriel designer - og firmaets produkter har allerede taget markedet med storm. I 2020 lancerede man som de første i verden en ny fotokromisk teknologi - mere om det senere - og da man året efter sendte en skibrille på markedet, blev den kåret som verdens bedste. Den faglige fane holdes højt, så teamet fra Out Of, der består af ingeniører, videnskabsfolk og designere, arbejder tæt sammen med universitetet i Milano samt optikproducenten Zeiss.

 

Set forfra har brillen et futuristisk design. Solcellen ses som en bjælke over næsen.

 

 

Banebrydende teknologi

Out Of sender med sin Bot 2-cykelbrille en opgraderet og særdeles effektiv fotokromisk brille på markedet. Men lad os indledningsvist få definitionerne på plads. En fotokromisk brille - hvad er det?

 

På fotokromiske solbriller ændrer linsen sig efter lysmængden. Er solen skarp, bliver linsen mørk og beskytter øjnene. Omvendt lukker linsen mere lys ind og bliver klarere, når omgivelserne bliver mørke. De første fotokromiske briller så dagens lys (!) i 1964. Reaktionstiden var et par minutter, og den fulde effekt viste sig efter et kvarters tid. Siden er teknikken forfinet, og i dag regner man med et minut, inden linsen har skiftet helt fra mørk til lys, eller omvendt. Uden at gå i dybden med teknikken bag, så sker der en kemisk reaktion i linsen, når den udsættes for UV-stråler. Når solen skinner direkte på linsen, ændrer molekylerne i linsen sig, og denne bliver mørk - og når solen forsvinder, vender molekylerne tilbage til deres oprindelige tilstand, og linsen bliver lys igen.

 

Denne teknologi har sportsbrillefirmaet Out Of lavet grundlæggende om på med sin nye IRID-teknologi. Firmaets sportsbriller er udstyret med et filter, der indeholder flydende krystaller, og herved kan linsen - som på traditionelle fotokromiske briller - ændre sit indtag af lys. Men hele processen speedes op af et solcelledrevet batteri, der er forbundet med linsen, og det tager mindre end et sekund at skifte klarhed.

 

Set fra siden har brillen wrap-form, der leder vinden væk fra øjnene.

 

Lette, effektive og futuristiske

Displayet viser 29,5 gram, da jeg tjekker Bot-2 på en præcis brevvægt, og sammenlignet med andre mærker er det i den meget lave ende. Af samme grund er der naturligvis sparet på materialerne, men selv om stellet er tyndt, virker det robust.

Set forfra har brillerne et rektangulært look. Over næsen er der indsat en bjælke på fem centimeter, som indeholder et solcelledrevet batteri. Dette er drevet af solceller, skal aldrig skiftes og er vandtæt. Kigger man på brillerne fra siden, er de wrap-formede, så vind og dermed turbulens ledes forbi øjnene, men bøjningen er ikke så markant, som den er på mange andre cykelbriller.

 

Hele vejen rundt har brillen en ramme, hvilket kan indebære fordele og ulemper. Fordelen er, at rammen giver brillen mere stabilitet, og med den lave vægt, kan det være en god ide med forstærkning rundt om glasset. Ulempen kan være, at nogle vil føle deres udsyn begrænset en smule.

 

Der er ingen justeringsmulighed hen over næsen, så har man en bred næse, kan det være en udfordring at få brillen helt ned over næseroden. Men der er påsat en blød næseklemme i silikone, og den tilpasser sig de fleste.

 

De S-formede brillestænger er lidt stive, men lægger sig fint ind til hovedet hen over ørerne. Den del af stangen, som buer indad, gør det netop dér, hvor remmen fra hjelmen kommer forbi - så der er tænkt over tingene.

 

Test

Jeg er aldrig helt tryg ved at køre hurtigt ned, når der kommer en skovstrækning. Når solen skinner, danser træernes skygger rundt på asfalten, hvilket naturligvis er ufarligt, men hvad nu hvis bare én af de mørke pletter ikke er en skygge, men i stedet et hul i vejen eller en gren, der ligger på tværs? Selv ved relativt lave hastigheder kan det gå galt, og kører man i felt, kan det gå endnu mere galt, så fuldt udsyn er et must, når det går stærkt.

 

Målinger viser, at den nye Bot 2-model skærer endnu mere af reaktionstiden, og man er helt nede på en tiendedel sekund. Derfor opsøgte jeg steder, hvor lys og mørke hurtigt afløste hinanden, og hvor brillen fik mulighed for at performe på splitsekunder. Og det gjorde den.

 

Bot 2 skiftede lysindtag øjeblikkeligt, når jeg kørte fra et åbent solbeskinnet landskab og ind i skyggen. Her var vejleegnens mange skovklædte bakker perfekte sted for mine testture, og jeg supplerede med at køre gennem et par tunnelformede jernbaneviadukter. Også her justerede brillen sit lysindtag med det samme.

 

I fart og hen over små bump blev brillen siddende, og jeg mærkede ikke turbulens i øjenkrogene.

 

Mens der således ikke er en finger at sætte på brillernes funktion, er der tre andre forhold, man kan diskutere. Brillernes nærmest futuristiske design kan komme til at dele vandene, og det er ikke den oplagte cafébrille. Det andet forhold går på brillestængerne, som jeg fornemmede sad en anelse stramt ind mod hovedet. Her havde jeg foretrukket justerbare stænger, men som nævnt er de formet, så der er plads til remmen fra hjelmen. Og endelig er der åbningen til næsen - den kan for nogle være for smal.

 

Som en del af testen skal det også nævnes, at jeg var forbi optiker Helle Hein i Vejle for at få de tekniske detaljer helt på plads. Og Helle Hein forhandler netop Out Of.

 

Kvalitetsbrille med lav vægt.

 

Konklusion

Bot 2 har alt det, en kvalitetsbrille skal have - og mere til. Vægten er lav, og når først man har brillerne på, bemærker man dem ikke.

 

Og den banebrydende IRID-teknologi er indiskutabelt den bedste på markedet for fotokromiske briller. Tager man spændet fra et minut til en tiendedel sekund, har Out Of reduceret reaktionstiden med 600 gange, og det kan ikke bare landevejsryttere, men især mountainbikere have glæde af.

 

Når Out Of får arbejdet lidt med brillens design og eventuelt næseklemmen, fortjener Bot 2 topkarakter, men indtil videre får den 9 ud af 10.

 

 

 

 

 

Giro-spillet åbnet for tilmelding
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Følg Kasper Asgreen, Michael Valgren, Andreas Kron, Johan Price-Pejtersen samt Christopher Juul-Jensen i Romandiet Rundt.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Tobias Aagaard Hansen vandt i dag sit tredje licensløb i A-klassen, da han sejrede i FBL licensløb i Odsherred. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/ny_bornholm-opvisning_-_rydder_podiet_i_odsherred/Tobias Lund fortsatte sin egen og DSMs helt ustoppelige succes med en overraskende sejr på løbets mest rene sprinteretape, og måske kan han endda vinde halvdelen af etaperne. Søndag slutter løbet nemlig som altid i Istanbul, og denne gang sker det med en helt ny afslutning, når en ganske flad dag skal afsluttes med en spurt op ad en lille bakke i den tyrkiske hovedstad. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_8_etape_af_presidential_tour_of_trkiye_2024/Carlos Rodriguez sidder i en meget gunstig position til at vinde Romandiet Rundt, og så vil han opnå noget, han ikke tidligere har gjort i sin karriere. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/rodriguez_i_foerertroejen_inden_sidstedagen_dt_vil_vaere_vigtigt_for_mig/Richard Carapaz bekræftede sin genfødsel med en storslået sejr på kongeetapen, men den største vinder var Carlos Rodriguez, der fik skovlen under Juan Ayuso og nu ligner en stensikker vinder af årets udgave af det schweiziske storløb. Søndag slutter løbet nemlig for andet år i træk med en af sine lettere etaper, og denne gang er den endda historisk let, hvorfor der ikke burde være meget, der kan stå i vejen for, at sprinterne akkurat som sidste år får det sidste ord på det, der ligner en drivvåd dag i Romandiet. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_5_etape_af_tour_de_romandie_2024/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Giro-spillet åbnet for tilmelding
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Følg Kasper Asgreen, Michael Valgren, Andreas Kron, Johan Price-Pejtersen samt Christopher Juul-Jensen i Romandiet Rundt.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet