16.11.2023 @ 16:30

Kan en sko performe uden en ren carbonsål? Svaret er ja og faktisk giver det mening for de fleste. Det gør Omna-modellen fra Fizik også i sin helhed - en flot pakke, som bare fungerer og ser godt ud.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(8/10)

Fakta
Producent: Fizik
Produkt: Fizik Omna
Farver: Hvid (fås også i sort)
Størrelse: 42 (fås fra 37-47)
Vægt: 250 gram (per sko - vejet)

Pris: Kr. 1500,-

 

 

Introduktion

Italienske Fizik er en af mastodonterne indenfor cykelsko og laver produkter til alle discipliner. Det let genkendelige brand har du måske bemærket i World Tour-feltet, hvor det spanske storhold Movistar blandt andet benytter sig af skoene.

 

Men Fizik gør sig ikke kun i high-end-segmentet, hvilket Vento Omna-modellen er et vidnesbyrd på.

 

Vi har testet Fiziks version af en mid-range cykelsko til landevejen.

 

Test

 

Fizik beskriver selv Omna-modellen som en sko, der er designet til landevejscykling og er særligt velegnet til konkurrenceorienterede ryttere. Den er skabt til dem, der elsker at køre hurtigt og ønsker en sko med egenskaber, der er perfekte til løbssituationer.

 

Omna rangerer midt i hierarkiet hos Fizik, et produktsegment som ofte er gearet til at omfavne en bred skare af ryttere og behov og derfor kan lidt af det hele, uden at specialisere sig for alvor.

 

Det gør sig også gældende med Omna, som henvender sig til de fleste landevejsryttere, som gerne vil have en sko fra et anerkendt mærke, hvor man kan forvente gennemtænke features og løsninger, uden at skulle låne fra pensionsopsparingen for at få råd.

 

High-end features på budget

Omna låner teknologier og features fra sine dyrere søskende i kollektionen:

 

BOA Li2
Lukkesystemet er bygget op om BOA’s Li2 Fit-system, hvor skoen spændes via den traditionelle ’BOA-knap’. Systemet er tovejs, så man spænder ved at dreje én vej og løsner gradvist ved at dreje modsat, så man kan finjustere på farten.
 

Perforeret overdel
Overdelen er i PU-læder og har ventilationshuller på begge sider, så man kan komme af med varmen.

 

Nylonsål
Nok den største forskel fra high-end-modellerne er sålen. På de dyrere modeller er sålen som regel i fuld carbon, mens Omna benytter sig af en nylon-sål, som i sagens natur må give afkald på noget stivhed i forhold til de rene carbonsåler.

 

Fedt og veludført design

Ved første øjekast fremstår skoen som veludført og afdæmpet, - helt i tråd med tidens design, hvor hvide sko stadig er manges foretrukne farve.
Fizik kombinerer en gennemgående hvid sko med en masse sorte materialer og detaljer og samlet set fremstår skoen både strømlinet, underspillet og æstetisk pæn - selvom den slags jo er subjektivt. Min mest objektive vurdering siger mig dog, at det er et design, som de fleste vil kunne tilslutte sig.

 

Materialer og kvalitet
Overordnet så er det min oplevelse, at Omna-skoen fremstår i en fin kvalitet.
Skoens konstruktion og finish er der ikke en finger at sætte på og alle detaljer er veludførte. Præcis som man forventer af en erfaren producent som Fizik.


Det kunstige læder er blødt og relativt fleksibelt, hvilket tegner godt for fornemmelse og pasform, mens alle detaljerne omkring BOA-systemet er veludførte, hvilket lover godt for holdbarheden.

 

Hvis man skal sammenligne med topmodellerne fra Fizik, for at få en fornemmelse af, hvor forskellene ligger, så kan man fremhæve ’tungen’ - altså den løse del inde i skoen, som hviler mod fodens overside - som her er lidt mere stiv og lidt mindre blød og lækker, end man eksempelvis får på de dyrere modeller.

Og så er der sålen, som er mærkbart mindre stiv, hvilket man godt kan få en fornemmelse af med skoen i hånden, selvom det selvfølgelig mest kommer til udtryk i pedalerne.

 

Pasform

Min fornemmelse af pasformen er, at den egentlig er ret tilforladelig, selv for en nordisk fod. Dog kan forfoden virke en anelse smal for nogle.
Generelt er tiden hvor ’italienske størrelser’ herskede i cykelbranchen så småt ovre og der er fint med plads i Omna-modellen.

 

Indersiden af hælkappen er forsynet med blød polstring langs med kanten og det er med til at give en rar og behagelig fornemmelse.
Samtidig er hælen forsynet med ’anti-slip’, som hjælper med at holde foden på plads, når man bevæger sig.

Omna kommer med standardsåler uden mulighed for at indsætte svangstøtte, så hvis man har behov for dette, så skal man selv smide et par såler i. Igen en lille forskel fra de absolutte topmodeller, hvor dette ofte er inkluderet.


Sål i komposit - virker det?
Nok den største forskel på Omna og de noget dyrere topmodeller fra Fizik er sålen.
Hvor den er lavet i carbon i topmodellerne, så er sålen her i et nylon-kompositmateriale.

 

Virker det så, kan man spørge?

 

Før jeg svarer, så vil jeg faktisk gerne påpege den opfattelse i mange cykelrytteres hoved, at carbon per automatik er det bedste. Carbon har en fremragende ratio mellem stivhed og vægt, hvilket gør materialet så velegnet til cykeludstyr. Herunder også cykelsko, hvor en del af kraftoverførslen er afhængig af, at skoen kan overføre kræfterne til pedalerne uden for stort energitab.

 

Jeg har selv sværget til carbonsåler og har tidligere været forblændet af det stivhedsindeks, som altid bliver angivet for en sko. Producenterne har altid en intern skala - som i øvrigt er helt og aldeles knyttet til kun deres eget brand og altså uden en branchestandard, som ville gøre, at man kunne sammenligne på tværs af mærker - hvor de rangerer skoens stivhed, således at en topsko til topperformance måske får 10 ud af 10, mens en sko til ’ren motion’ får 4 ud af 10.

 

Men jeg har over årene måtte sande, at selvom en stivere sko på papiret er at foretrække (mere kraft = mere fart = ja tak), så er virkeligheden ofte anderledes.
For en stiv sål er uomtvisteligt også mindre komfortabel. Det betyder, at når jeg har testet de allermest stive sko, så har jeg faktisk oplevet, at der næsten ikke har været tid til at vænne min fod til stivheden, førend testen skulle skrives.
 

Jeg har også flere gange oplevet sko, hvor jeg simpelthen har kastet håndklædet i ringen og skilt mig af med dem fordi, at jeg ikke har fundet den grad af komfort, som er essentiel.

 

Fizik Omna scorer 6 ud af 10 på Fiziks interne skala. Vil det gøre dig langsommere?
Nej, sikkert ikke. Sålen er stadig rigelig rigid til at overføre kræfterne til pedalerne og i praksis mærker man ikke forskellen.

 

Er man udpræget væddeløber eller har man et tårnhøjt niveau (læs: kræfter), så vil man måske spore et energitab, men for langt de fleste som dyrker cykling som en hobby, så fungerer det.

 

Tilmed er chancen for at opnå en virkelig komfortabel sko meget højere og det er også ganske sandsynligt, at du vil opleve fødder som er mindre trætte og ømme, når du kører rigtig langt.
Det vil igen afspejle sig i især underbenets muskulatur, som vil blive mindre træt, og derved kan øget komfort rent faktisk vise sig at give øget performance - sådan som det altid gør.

 
Omna på landevejen
Omna er generelt set en behagelig sko, som fungerer upåklageligt.

 

Den sidder godt på foden og det kræver ikke lang tid at vænne sig til den.

BOA-systemet virker bare - det ved vi allerede - og versionen her med ét spænde er også godkendt. Det er klart, at to spænder giver større mulighed for at finjustere og også gør, at man kan spænde skoen hårdere, men hvis man manuelt lige strammer wiren til fra forfoden og opefter - som man gør med snørebåndene i sine løbesko - inden man drejer på BOA-spændet, så fordeler trykket sig godt og jævnt over foden og det er let at justere undervejs.

 

Jeg nævnte tidligere, at pløsen umiddelbart er lidt rigid og lidt tykkere end man ellers oplever, men faktisk er det positivt i test. Den er nem at rette til ovenpå foden og det flade og stive materiale giver en god buffer op mod BOA-wirene, så man kan spænde det godt ind uden bøvl.


 

Konklusion - en sko til de fleste
Omna er en sko, som henvender sig bredt til 90 % af markedet.
Fizik har brugt gennemprøvede løsninger og materialer, som spiller godt sammen i den samlede pakke. Den primære forskel fra sko, som er dobbelt så dyre, er fraværet af et ekstra BOA-spænde (i nogle tilfælde) og så den lidt mindre stive sål.

 

Det er dog min påstand, at langt de fleste motionister vil finde større glæde ved en mindre stiv sål og man behøver ikke at frygte for performance-tab, medmindre man har rigtig højt niveau eller skal bruge skoen til rendyrket konkurrence, hvor performance trumfer komfort.

Omna er ikke billig, men i et marked hvor der findes masser af sko med et prismærke på over 3000,- kroner, så er 1500,- kroner fair, for en sko som bare fungerer og er lavet i en kvalitet,  som gør, at den kan afskrives over mange sæsoner.

Stillet til rådighed af: Cycle Service Nordic

 

Motionsfeltet.dk's vurdering: (8/10)

Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Schurter og Fini ender på podiet – Ghost Factory triumferer på kvindesiden
Det blev til en samlet andenplads for Sebastian Fini og Nino Schurter i Absa Cape Epic.
Chefens hjørne: Feltet.dk startede for alvor på lokummet
Feltet.dk fylder i dag 21 år, men hvordan startede Skandivinaens største cykelside egentligt?
Nyt dansk talent smadrer Vingegaards gamle rekord
Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Bosch eBike Systems lancerer en ny batteriinnovation til el-cykler. PowerPack 800 Frame er navnet på det nye powerfulde batteri, men med batteriet følger flere store nyheder fra producenten.  
Feltet.dk har store planer for nyt magasin
Skandinaviens største online cykelportal Feltet.dk køber Bikemania Magazine og stifter samtidig et nyt selskab Motionsfeltet.dk ApS. 

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Tobias Foss blev en overraskende vinder af en 1. etape, der mindede os om, hvordan taktik og tilfældigheder ofte kan blive afgørende i Tour of the Alps. Det kan det også gøre tirsdag, når løbet fortsætter med en tilsvarende etape, hvor der igen venter en stejl mur til sidst, og hvor der dermed er lagt op til både en mulig spurtafgørelse og endnu en taktisk finale - hvis da ikke et udbrud får lov at holde. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_2_etape_af_tour_of_the_alps_2024/ Om ikke andet en nedrykning i forhold til garanteret deltagelse i grand tours næste år. Uno-X er som jeg forstår det garanteret deltagelse i de store en-dagsløb, men skal have wildcard i grand tours? [upl-image-preview url=https://www.feltet.dk/forum/assets/files/2024-04-15/1713197064-849842-skaermbillede-2024-04-15-kl-180304.png] Lige nu ligger man på den 19-20. plads der giver adgang til både grand tours og endagsløb fra 2026. Men meget tæt i forhold til Cofidis og i nogen grad tæt i forhold til Tudor. Man skal dog blive overhalet af begge hold for at miste både invitationer til grand tours og world tour endagsløb. Alaphilipe sættes i øvrigt i forbindelse med Cofidis. Lidt samme historie som Asgreen. Tilbage i trygge rammer på et nationalt hold - men også et trin ned. Læg mærke til Astanas helt håbløse placering. En evt. etapesejr nr. 35 i touren til Cavendish vil - den store omtale til trods - forslå som en skrædder i helvede. Det ligner nedrykning. [upl-image-preview url=https://www.feltet.dk/forum/assets/files/2024-04-15/1713197097-375475-skaermbillede-2024-04-15-kl-180412.png] Lotto Dstnys to danskere, Andreas Kron og Jonas Gregaard, stiller i morgen til start i Fleche Wallonne.  Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/danskerduo_klar_til_endnu_en_stor_klassiker/Uno-X Mobilty skriver i en pressemeddelelse deres plan for, hvornår deres WorldTour-drømme skal gå i opfyldelse. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/uno-x_afsloerer_vilde_worldtour-planer/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet