16.11.2023 @ 16:30

Kan en sko performe uden en ren carbonsål? Svaret er ja og faktisk giver det mening for de fleste. Det gør Omna-modellen fra Fizik også i sin helhed - en flot pakke, som bare fungerer og ser godt ud.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(8/10)

Fakta
Producent: Fizik
Produkt: Fizik Omna
Farver: Hvid (fås også i sort)
Størrelse: 42 (fås fra 37-47)
Vægt: 250 gram (per sko - vejet)

Pris: Kr. 1500,-

 

 

Introduktion

Italienske Fizik er en af mastodonterne indenfor cykelsko og laver produkter til alle discipliner. Det let genkendelige brand har du måske bemærket i World Tour-feltet, hvor det spanske storhold Movistar blandt andet benytter sig af skoene.

 

Men Fizik gør sig ikke kun i high-end-segmentet, hvilket Vento Omna-modellen er et vidnesbyrd på.

 

Vi har testet Fiziks version af en mid-range cykelsko til landevejen.

 

Test

 

Fizik beskriver selv Omna-modellen som en sko, der er designet til landevejscykling og er særligt velegnet til konkurrenceorienterede ryttere. Den er skabt til dem, der elsker at køre hurtigt og ønsker en sko med egenskaber, der er perfekte til løbssituationer.

 

Omna rangerer midt i hierarkiet hos Fizik, et produktsegment som ofte er gearet til at omfavne en bred skare af ryttere og behov og derfor kan lidt af det hele, uden at specialisere sig for alvor.

 

Det gør sig også gældende med Omna, som henvender sig til de fleste landevejsryttere, som gerne vil have en sko fra et anerkendt mærke, hvor man kan forvente gennemtænke features og løsninger, uden at skulle låne fra pensionsopsparingen for at få råd.

 

High-end features på budget

Omna låner teknologier og features fra sine dyrere søskende i kollektionen:

 

BOA Li2
Lukkesystemet er bygget op om BOA’s Li2 Fit-system, hvor skoen spændes via den traditionelle ’BOA-knap’. Systemet er tovejs, så man spænder ved at dreje én vej og løsner gradvist ved at dreje modsat, så man kan finjustere på farten.
 

Perforeret overdel
Overdelen er i PU-læder og har ventilationshuller på begge sider, så man kan komme af med varmen.

 

Nylonsål
Nok den største forskel fra high-end-modellerne er sålen. På de dyrere modeller er sålen som regel i fuld carbon, mens Omna benytter sig af en nylon-sål, som i sagens natur må give afkald på noget stivhed i forhold til de rene carbonsåler.

 

Fedt og veludført design

Ved første øjekast fremstår skoen som veludført og afdæmpet, - helt i tråd med tidens design, hvor hvide sko stadig er manges foretrukne farve.
Fizik kombinerer en gennemgående hvid sko med en masse sorte materialer og detaljer og samlet set fremstår skoen både strømlinet, underspillet og æstetisk pæn - selvom den slags jo er subjektivt. Min mest objektive vurdering siger mig dog, at det er et design, som de fleste vil kunne tilslutte sig.

 

Materialer og kvalitet
Overordnet så er det min oplevelse, at Omna-skoen fremstår i en fin kvalitet.
Skoens konstruktion og finish er der ikke en finger at sætte på og alle detaljer er veludførte. Præcis som man forventer af en erfaren producent som Fizik.


Det kunstige læder er blødt og relativt fleksibelt, hvilket tegner godt for fornemmelse og pasform, mens alle detaljerne omkring BOA-systemet er veludførte, hvilket lover godt for holdbarheden.

 

Hvis man skal sammenligne med topmodellerne fra Fizik, for at få en fornemmelse af, hvor forskellene ligger, så kan man fremhæve ’tungen’ - altså den løse del inde i skoen, som hviler mod fodens overside - som her er lidt mere stiv og lidt mindre blød og lækker, end man eksempelvis får på de dyrere modeller.

Og så er der sålen, som er mærkbart mindre stiv, hvilket man godt kan få en fornemmelse af med skoen i hånden, selvom det selvfølgelig mest kommer til udtryk i pedalerne.

 

Pasform

Min fornemmelse af pasformen er, at den egentlig er ret tilforladelig, selv for en nordisk fod. Dog kan forfoden virke en anelse smal for nogle.
Generelt er tiden hvor ’italienske størrelser’ herskede i cykelbranchen så småt ovre og der er fint med plads i Omna-modellen.

 

Indersiden af hælkappen er forsynet med blød polstring langs med kanten og det er med til at give en rar og behagelig fornemmelse.
Samtidig er hælen forsynet med ’anti-slip’, som hjælper med at holde foden på plads, når man bevæger sig.

Omna kommer med standardsåler uden mulighed for at indsætte svangstøtte, så hvis man har behov for dette, så skal man selv smide et par såler i. Igen en lille forskel fra de absolutte topmodeller, hvor dette ofte er inkluderet.


Sål i komposit - virker det?
Nok den største forskel på Omna og de noget dyrere topmodeller fra Fizik er sålen.
Hvor den er lavet i carbon i topmodellerne, så er sålen her i et nylon-kompositmateriale.

 

Virker det så, kan man spørge?

 

Før jeg svarer, så vil jeg faktisk gerne påpege den opfattelse i mange cykelrytteres hoved, at carbon per automatik er det bedste. Carbon har en fremragende ratio mellem stivhed og vægt, hvilket gør materialet så velegnet til cykeludstyr. Herunder også cykelsko, hvor en del af kraftoverførslen er afhængig af, at skoen kan overføre kræfterne til pedalerne uden for stort energitab.

 

Jeg har selv sværget til carbonsåler og har tidligere været forblændet af det stivhedsindeks, som altid bliver angivet for en sko. Producenterne har altid en intern skala - som i øvrigt er helt og aldeles knyttet til kun deres eget brand og altså uden en branchestandard, som ville gøre, at man kunne sammenligne på tværs af mærker - hvor de rangerer skoens stivhed, således at en topsko til topperformance måske får 10 ud af 10, mens en sko til ’ren motion’ får 4 ud af 10.

 

Men jeg har over årene måtte sande, at selvom en stivere sko på papiret er at foretrække (mere kraft = mere fart = ja tak), så er virkeligheden ofte anderledes.
For en stiv sål er uomtvisteligt også mindre komfortabel. Det betyder, at når jeg har testet de allermest stive sko, så har jeg faktisk oplevet, at der næsten ikke har været tid til at vænne min fod til stivheden, førend testen skulle skrives.
 

Jeg har også flere gange oplevet sko, hvor jeg simpelthen har kastet håndklædet i ringen og skilt mig af med dem fordi, at jeg ikke har fundet den grad af komfort, som er essentiel.

 

Fizik Omna scorer 6 ud af 10 på Fiziks interne skala. Vil det gøre dig langsommere?
Nej, sikkert ikke. Sålen er stadig rigelig rigid til at overføre kræfterne til pedalerne og i praksis mærker man ikke forskellen.

 

Er man udpræget væddeløber eller har man et tårnhøjt niveau (læs: kræfter), så vil man måske spore et energitab, men for langt de fleste som dyrker cykling som en hobby, så fungerer det.

 

Tilmed er chancen for at opnå en virkelig komfortabel sko meget højere og det er også ganske sandsynligt, at du vil opleve fødder som er mindre trætte og ømme, når du kører rigtig langt.
Det vil igen afspejle sig i især underbenets muskulatur, som vil blive mindre træt, og derved kan øget komfort rent faktisk vise sig at give øget performance - sådan som det altid gør.

 
Omna på landevejen
Omna er generelt set en behagelig sko, som fungerer upåklageligt.

 

Den sidder godt på foden og det kræver ikke lang tid at vænne sig til den.

BOA-systemet virker bare - det ved vi allerede - og versionen her med ét spænde er også godkendt. Det er klart, at to spænder giver større mulighed for at finjustere og også gør, at man kan spænde skoen hårdere, men hvis man manuelt lige strammer wiren til fra forfoden og opefter - som man gør med snørebåndene i sine løbesko - inden man drejer på BOA-spændet, så fordeler trykket sig godt og jævnt over foden og det er let at justere undervejs.

 

Jeg nævnte tidligere, at pløsen umiddelbart er lidt rigid og lidt tykkere end man ellers oplever, men faktisk er det positivt i test. Den er nem at rette til ovenpå foden og det flade og stive materiale giver en god buffer op mod BOA-wirene, så man kan spænde det godt ind uden bøvl.


 

Konklusion - en sko til de fleste
Omna er en sko, som henvender sig bredt til 90 % af markedet.
Fizik har brugt gennemprøvede løsninger og materialer, som spiller godt sammen i den samlede pakke. Den primære forskel fra sko, som er dobbelt så dyre, er fraværet af et ekstra BOA-spænde (i nogle tilfælde) og så den lidt mindre stive sål.

 

Det er dog min påstand, at langt de fleste motionister vil finde større glæde ved en mindre stiv sål og man behøver ikke at frygte for performance-tab, medmindre man har rigtig højt niveau eller skal bruge skoen til rendyrket konkurrence, hvor performance trumfer komfort.

Omna er ikke billig, men i et marked hvor der findes masser af sko med et prismærke på over 3000,- kroner, så er 1500,- kroner fair, for en sko som bare fungerer og er lavet i en kvalitet,  som gør, at den kan afskrives over mange sæsoner.

Stillet til rådighed af: Cycle Service Nordic

 

Motionsfeltet.dk's vurdering: (8/10)

Produktnyt: Garmin lancerer en ny hometrainer
Garmin lancerer Tacx NEO 3M: En kraftfuld indendørs smart trainer med bevægelse i flere retninger!
Test: GripGrab tøj
En imponerende debutkollektion fra GripGrab, som beviser, at de har helt styr på at lave tøj i høj kvalitet og med den rette funktionalitet til de kolde, dansk forhold.
Test: AGU Vigarous MIPS
Julekonkurrence: Vind vintertøj fra AGU - værdi 3.148 kr
Feltet.dk's podcast: 'Forrest i Feltet' har fået en rigtig god start og er i top 40 over alle danske podcast på Spotify. 
Test: POC Ventral Air Mips
Et absolut sikkert valg, hvis man er på jagt efter en hjelm i højeste kvalitet, som er lige dele hurtigt og ventileret og efterlader et fejlfrit indtryk.  
Test: Fizik Omna
Kan en sko performe uden en ren carbonsål? Svaret er ja og faktisk giver det mening for de fleste. Det gør Omna-modellen fra Fizik også i sin helhed - en flot pakke, som bare fungerer og ser godt ud.
Ekoï Black Week: 60% rabat på alt!
Ekoï kan ikke lide halve løsninger - undtagen når det gælder rabatter. 
Test: Lezyne Macro Drive 1400+ forlygte og Strip Drive Pro 400+ baglygte
Lygterne fra Lezyne giver lys i mørket. De praktiske og kraftige lygter kan både bruges i skoven om natten, men er også anvendelige i dagligdagen.
Test: Scott Speedster 10 Gravel
En rigtig fin gravelcykel fra Scott, som beviser at aluminium ikke er dødt endnu.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Sådan endte EM i cross
I dag køres EM i cyklecross i franske Pontchâteau. Hele seks discipliner afvikles søndag.
Test: Principia Gravel Carbon
En komfortabel og alsidig cykel til eventyr og race: Principia Gravel Carbon er en gravel-cykel, der kan klare både asfalt og grusveje med lethed. Den har en affjedret forgaffel, der giver ekstra komfort, og sammen med de gode muligheder for at montere tasker, er den meget velegnet til bikepacking.
Ny pumptrack giver muligheder for legebørn i alle aldre
Folk med hang til motion på en sjov måde kan glæde sig til lørdag den 21. oktober. Her åbner Hvidovres nye Pumptrackbane på Brøndby Havnevej 2.
Produktnyt: Canyon lancerer ny Grail til race
Den nye Grail er Canyons hurtigste gravelcykel til dato - aerodynamisk optimeret, effektiv og kompatibel ramme, fængende styregenskaber og selvfølgelig klar til de hårde udfordringer, som terrænet byder på. Og så har det ikoniske styr fra den tidligere model måtte lade livet!
AGU præsenterer ny efterårs- og vinterkollektion i samarbejde med Team Jumbo-Visma
Det hollandske tøjmærke AGU, som er tøjsponsor for Team Jumbo-Visma, præsenterer nu deres efterårs- og vinterkollektion for 2023/2024.
Pronghorn med ny allroad-cykel til både landevej og gravel
Den danske cykelproducent, Pronghorn, har lanceret deres nye hybridmodel Road-X. Cyklen er designet til både at kunne køre landevej og gravel. Nu lanceres den i den nye farve Candy Red, der kommer til at lyse godt op i den mørke tid.
Produktnyt: BMC Teammachine R
Et af verdens mest eksklusive cykelmærker - schweiziske BMC - lancerer en ny version af deres moderne klassiker. Sig hej til den nye Teammachine R.
Drama og flot dansk resultat i World Cup-finalen
Tom Pidcock, Nino Schürter og Mathias Flückiger var i går i fokus.
Test: Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex
Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex mountainbike-sko, er optimale til meget kolde temperaturer og sammen med en afbalanceret stivhed, et nemt betjeneligt BOA-spændesystem samt Gore-TEX, kan skoen hurtigt gå hen og blive din bedste ven gennem vinterens træningspas.
Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Produktnyt: Garmin lancerer en ny hometrainer
Garmin lancerer Tacx NEO 3M: En kraftfuld indendørs smart trainer med bevægelse i flere retninger!
Test: GripGrab tøj
En imponerende debutkollektion fra GripGrab, som beviser, at de har helt styr på at lave tøj i høj kvalitet og med den rette funktionalitet til de kolde, dansk forhold.
Test: AGU Vigarous MIPS
Julekonkurrence: Vind vintertøj fra AGU - værdi 3.148 kr
Feltet.dk's podcast: 'Forrest i Feltet' har fået en rigtig god start og er i top 40 over alle danske podcast på Spotify. 
Test: POC Ventral Air Mips
Et absolut sikkert valg, hvis man er på jagt efter en hjelm i højeste kvalitet, som er lige dele hurtigt og ventileret og efterlader et fejlfrit indtryk.  
Test: Fizik Omna
Kan en sko performe uden en ren carbonsål? Svaret er ja og faktisk giver det mening for de fleste. Det gør Omna-modellen fra Fizik også i sin helhed - en flot pakke, som bare fungerer og ser godt ud.
Ekoï Black Week: 60% rabat på alt!
Ekoï kan ikke lide halve løsninger - undtagen når det gælder rabatter. 
Test: Lezyne Macro Drive 1400+ forlygte og Strip Drive Pro 400+ baglygte
Lygterne fra Lezyne giver lys i mørket. De praktiske og kraftige lygter kan både bruges i skoven om natten, men er også anvendelige i dagligdagen.
Test: Scott Speedster 10 Gravel
En rigtig fin gravelcykel fra Scott, som beviser at aluminium ikke er dødt endnu.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x