20.02.2024 @ 17:00

Lynhurtig, kontinuerlig tilpasning af brilleglasset, når lysforhold ændrer sig. EKOI E-Lens brillen giver en rigtig god køreoplevelse og samtidig bedre sikkerhed.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

Indledning

Da jeg for Feltet.dk skulle teste EKOI E-Lens, tjekkede jeg mit lager af cykelbriller - der er flere kasser med glas i nogle forskellige farver, tilpasset til forskellige lysforhold. I praksis vælger man det bedste bud på glasfarver til den forestående cykeltur, der sikrer den bedst balance mellem lysstyrke og skarpe konturer. Man affinder sig med, at forholdene og dermed skarpheden i konturerne ofte ændrer sig, så det er ikke optimalt med fastfarvede glas.

 

Enkelte gange tager man forskellige farver glas med i lommen, accepterer at man må stoppe og manuelt skifte glas - og det gør man i praksis ikke særligt tit. Men med EKOI E-Lens har man en brille, som automatisk og lynhurtigt korrigerer lysgennemtrængningen gennem styring af mørklægningen i glasset, så udsynet og konturerne altid står helt skarpt.

 

EKOI, som er etableret i Roubaix udvikler sine produkter i samarbejde med flere World Tour hold samt stjernerytterne fra blandt andet Lotto Soudal og Confidis.

 

Fakta
Producent:
EKOI
Produkt: EKOI E-Lens Galaxy Sort
Pris: Kr. 3125,- (set i testperioden til kr. 1875,-)
Reaktionstid: 1/10 sekund
Vægt: 37 gram
Batteri: Ingen batteri, energi genereres af indbygget solcellepanel

 

Briller er en vigtig del af den rigtige påklædning til cykelturen

Cykeludstyr er både en jungle og et slaraffenland for os cykelentusiaster.

Jeg skal være ærlig og sige, at jeg før har betragtet cykelbriller mere som en designfeature end som komfort- og sikkerhedsudstyr, specielt på landevejen. Efterhånden har jeg en pæn samling af forskellige briller, fordi farver og design betyder noget for mig.

Briller til mountainbiketure i skoven har dog altid været en vigtig del af sikkerhedsudstyret, både for ikke at få fremmedlegemer i øjnene og ikke mindst for tydeligt at kunne se konturer i det rigtige lys, på cykelture i tætte mørke skove med våde rødder.

 

Lidt historie og teknik

Fotokromiske briller blev første gang introduceret først i 1960erne og blev betragtet som et teknologisk kvantespring. De første fotokromiske briller havde en ganske lang reaktionstid på op til 15 minutter før ligevægten (farven) i brilleglasset blev opnået. Det er selvfølgelig ikke egnet til en cykeltur, hvor der stort set aldrig er de samme lysforhold i længere tid ad gangen, så i realiteten justerede de tidlige fotokromiske briller kontinuerligt uden at finde ligevægt. Brillen blev i starten derfor også mest solgt som almindelige briller med styrke, dog med en lystilpassende funktion, som til en vis grad minimerede behovet for solbriller med styrke.


EKOI E- Lens reagerer og justerer farven via en LCD-skærm, der er integreret i brilleglasset, gennem lyspåvirkning. Lyspåvirkningen omsættes til en elektrisk spænding, som farver de flydende krystaller i glasset og dermed tilpasses lysgennemgangen. Den elektriske spænding til at styre lysgennemgangen, genereres af et diskret indbygget solcellepanel, der danner energi til styrkereguleringen. Den teknologiske udvikling er også her gået utroligt stærkt, og i dag er reaktionstiden ultrakort. EKOI E-Lens reagerer og justerer på 0.1 sekund, svarende til et blink med øjenlågene, hvilket kontinuerligt og behageligt sikrer det optimale syn og konturgenkendelse.

Stellet er designet og produceret i Schweiz, hvilket også gælder glasset (skærmen), som i øvrigt også giver 100 % UV-beskyttelse. Jeg har selv oplevet ubehagelige situationer med mine tidligere designbriller, specielt på passager med hurtigt vekslende lys- og skyggevirkning. Fotokromiske briller er derfor nu en fast del af mit cykelgear, fordi sikkerhed prioriteres højere end tidligere.


Smart brille der på alle måder er behagelig at benytte.

 

Let og smart brille

EKOI E-Lens er en flot og stor brille, som kun vejer 37 gram. Jeg kan ikke lade være med at kigge på og vurdere brillens design og syntes brillen er flot med simple og strømlinede linjer. Den relativt store størrelse er den nye trend, som er tilpasset de nye design cykelhjelme, som er skåret ret højt i fronten.

Der er ekstra brillestænger med af forskellig længde, og det betyder, at brillerne sidder godt fast på store som små hoveder. Brugen af brillen kræver ingen forberedelser eller indstillinger til cykelturen, da brillen umiddelbart starter op og justere sig selv, når den tages ud af etuiet. Der er ingen tilvænning, da justeringen sker kontinuerligt og trinløst, stort set uden det bemærkes.

De flydende krystaller i skærmen betyder, at brillen skal håndteres rimeligt nænsomt. Der medfølger en æske med skumgummiindmad, så brillen kan opbevares hjemme i skuffen. På cykelturen skal man være opmærksom på ikke bare at krølle brillerne ned i en lomme på ryggen. Forskellen mellem traditionelle briller og EKOI E-Lens er netop, at der ikke er behov for at tage brillerne af, fordi de løbende justerer og tilpasser sig.

 

 

EKOI E-Lens ud af etuiet og klar til tur.
 

Testen

Brillen er testet under forskellige forhold både med hensyn til lys og skygge, og jeg havde mulighed for at teste på en vintertur i sne. På grund af årstiden har jeg primært testet brillen på min mountainbike i skoven, men benyttede også muligheden for at afprøve brillen på en gåtur med min hund i et sneklædt landskab i høj solskin.


På mine cykelture i sne virkede brillen overbevisende og sørgede for en optimal lysstyrke og mindst lige så vigtigt skarpe konturer, som gjorde orienteringen og dermed sikkerheden betydelig bedre. Specielt på tidligere cykelture i sne har jeg oplevet et skarp og ubehageligt genskin, som har generet øjet, og dette genskin absorberer EKOI- Lens og øjnene virker mere afslappede.


På en gråvejrsdag i skoven virkede brillen også, som den skulle, god og behagelig tilpasning - men kontrasterne er mindre og justeringerne bemærkes derfor stort set ikke.


På gåture i sne og høj solskin er sikkerhedselementer ikke så relevante, men igen virkede brillen rigtig godt og ”beskyttende” behagelig, så øjnene virkelig slappede af.


Grundet brillens store overfladeareal minimeres generende indstråling fra siderne, og det bidrager også til den gode oplevelse.

 

EKOI E-Lens kan bruges til mange udendørs aktiviteter.

 

Konklusion

Jeg har haft lejlighed til at teste EKOI E-Lens i flere forskellige situationer. EKOI E-Lens fremtræder som et kvalitetsprodukt, med dele produceret i Schweiz og samlet i Italien.

Brillen er behagelig at bære og jeg har ikke oplevet dugsituationer under brug. Personligt er jeg lidt nørdet med øjnene og ved, at jo skarpere du ser, jo mindre skal hjernen bruge energi på processen med at fortolke synsindtrykket, hvilket på længere ture både sparer energi og øger sikkerheden. Den kontinuerlige trinløse justering sikrer netop et optimalt synsindtryk og øger både komfort og sikkerhed.

Så jeg indrømmer gerne, at EKOI E-Lens er blevet min foretrukne brille - faktisk i de fleste udendørs situationer, og ikke kun i forbindelse med cykling.


Vejledende pris er 3125 kr - men er i testperioden se til 1875 kr. Der findes alternativer også til lavere priser. Specielt på tilbud tilbyder EKOI E-Lens god value for money.

 


EKOI E-Lens er nu min foretrukne briller, når jeg er ude.

 

 

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Schurter og Fini ender på podiet – Ghost Factory triumferer på kvindesiden
Det blev til en samlet andenplads for Sebastian Fini og Nino Schurter i Absa Cape Epic.
Chefens hjørne: Feltet.dk startede for alvor på lokummet
Feltet.dk fylder i dag 21 år, men hvordan startede Skandivinaens største cykelside egentligt?
Nyt dansk talent smadrer Vingegaards gamle rekord
Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Bosch eBike Systems lancerer en ny batteriinnovation til el-cykler. PowerPack 800 Frame er navnet på det nye powerfulde batteri, men med batteriet følger flere store nyheder fra producenten.  
Feltet.dk har store planer for nyt magasin
Skandinaviens største online cykelportal Feltet.dk køber Bikemania Magazine og stifter samtidig et nyt selskab Motionsfeltet.dk ApS. 

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet