08.01.2023 @ 00:38

Den konstante udvikling af materialer og teknologi, giver os motionister bedre og hurtige cykler. Og Canyon har med deres topmodel af deres lagt endnu et lag på når det gælder om at komme først til stregen.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(8/10)

Fakta

Producent: Canyon
Produkt: LUX World Cup CFR Team
Størrelse: Testet i Large, fås fra XS til XL
Vægt: 10,7 kg. (Vejet af tester).
Pris: 54.999,- kroner

 

 

Fakta om cyklen
Ramme: Canyon Lux World Cup CFR, 100 mm
Forgaffel: FOX 32 SC Factory Remote, 100mm vandring
Bag-støddæmper: FOX Float DPS Remote
Hjulsæt: DT Swiss XRC 1200, 30 mm indre bredde
Dæk: Maxxis Ikon 29x2.35, tubeless ready
Kranksæt: Race Face Next SL, 34T
Drivline: Shimano XTR 9100 12 gear
Bremser: Shimano XTR 9100 XC
Sadel: Ergon SR10 Pro Carbon
Sadelpind: Canyon carbon 30,9 mm
Styr og frempind: Canyon CP0008

 

Introduktion

Canyon sendte i efteråret 2022 en ny version af deres XC full suspension MTB, Lux World Cup, på gaden, og i den forbindelse introducerede de en ny udgave af rammen, CFR (Canyon Factory Racing), som et high-end supplement til den mere prisgunstige World Cup CF udgave, samt den mere trail-orienterede Lux Trail CF version.

 

Profferne, blandt andet Matheiu Van Der Poel og Loana Lecomte, har naturligvis kørt på den længe, men nu er den også tilgængelig for os motionister.

 

Hvis man sammenligner den gamle og den nye version af Lux’en ser forskellen ved første øjekast ikke ud til at være specielt synlig. Og umiddelbart er der heller ikke den store forskel på de 2 årgange, Men når man kigger grundigere på de 2 rammers geometri, vil man kunne se nogle forskellige mål og vinkler, der viser at Canyon har opdateret rammens geometri efter trenden “longer, lower and slacker”, dog uden at lave radikalt om på rammen. Canyon har valgt en forholdsvis konservativ geometri efter dagens standarder, og ikke gået all in på long, low and slack filosofien, men vælger en mere afbalanceret geometri.

 

Kronrørsvinklen og sadelrørsvinklen er begge ændret 1,5 grad fra den tidligere model. Kronrørsvinklen er nu 68,5 grader og sadelrørsvinklen er nu blevet lidt stejlere på 75 grader. Dette er ikke en radikal ændring, men nok til, at det kan mærkes i form at øget stabilitet på nedkørslerne, og da Canyon samtidig her øget reach med 20 mm, gjort frempinden 20 mm kortere og øget styrets bredde med 20 mm, føles cyklen nu væsentlig mere stabil på tekniske nedkørsler.

 

Grundet den konstante udvikling af lettere og stærkere kulfibre er vægten naturligvis også blevet reduceret; Canyon kalder den selv en af verden letteste full suspension rammer, og med en vægt på knapt 1900 gram inkl. dæmper, placerer den sig da også midt i feltet af konkurrenter; ikke den letteste, men bestemt heller ikke den tungeste.

 

Som det er standard på full suspension rammer i denne klasse, er bagrammen også i carbon og uden link ved bagakslen. Og linket som sidder ved sammenføjningen mellem sadel- og overrør er et af de mindste jeg har set, og med dæmperen placeret helt oppe under overrøret er der masser af plads til 2 store 750 ml drikkedunke i rammen. Og dette gælder også på størrelse XS, hvilket er et særsyn.

 

En af ulemperne ved full suspension MTB’er er den øgede vedligeholdelse af lejerne i de links, der kontrollerer bagerste ramme’s bevægelser. Her er Canyon gået radikalt til værks og udstyret alle lejer i rammen, inkl. headset og kranklejer med Ceramicspeed SLT lejer. Det er lejer i rustfrit stål og keramiske kugler, som i stedet for at være smurt med fedt, i stedet er omsluttet af en fast, porøs polymer som indeholder olie, og sammen med en ydre tætning sikrer de, at der ikke trænger vand og snavs ind i lejerne. 

 

CeramicSpeed tror så meget på disse lejers holdbarhed, at de giver livtidsgaranti på deres produkt, hvilket kan virke som et dristigt standpunkt, når vi taler om en sliddel, som er udsat for grus, vand og mudder. Nærlæser man garantibetingelserne er der dog også visse begrænsninger, men der er ingen tvivl om, at der er længere mellem den nødvendige service.

 

Til sidst skal det bemærkes at rammen er udstyret med en indvendig kabelføring, som gør det nemt at skifte kabler, da der er støbt rør ind i rammen, så man ikke skal kæmpe med at fiske bremseslanger og gearkabler ud inde fra rammen. 

 

Affjedringen

Canyon har 2 modeller af Lux CFR, og på denne Team model har de benyttet sig af Fox som leverandør af affjedringskomponenterne. 

 

 

Forgaflen er en FOX 32 SC Factory, med FOX’s FIT 4 dæmper, som giver mulighed for low speed compression indstilling i 22 trin, samt rebound justering. Desuden har den en remote på styret, hvor man låser både dæmper og forgaffel på samme tid.

 

Dæmperen er en FOX Float DPS, som også byder på rebound dæmpning og låsning via remoten på styret. Dæmperen var monteret med rebound skruen opad mod undersiden på overrøret, hvilket gjorde det ganske besværligt at justere rebounden. Man skulle have en lille unbrakonøgle eller lignende ind i nogle små huller i rebound skruen og vippe den et trin ad gangen, inden man så skulle sætte unbrakonøglen i næste hul. Det var ærligt talt ikke brugervenligt, men det er gudskelov ikke så tit, man skal justere på rebound’en.

 

Øvrige komponenter

Drivlinien og bremser er taget fra øverste hylde hos Shimano. I en tid hvor konkurrenten SRAM går mere og mere over til trådløs elektronisk gear, er XTR M9100 stadigvæk med “gammeldags” kabeltræk på skifteren; men det gør overhovedet ikke noget... For den seneste XTR med Hyperglide+ teknologi er en fantastisk drivlinie med hurtige, lydløse og sikre skift, uanset om du skifter op eller ned af kassetten, og selv og du har træder hårdt i pedalerne.

 


Bremserne er der ikke så meget at sige til. De er kraftfulde og nemme og dosere.

 

Til en topklassescykel hører der også nogle topklasse-hjul, og i dette tilfælde er det et sæt DT Swiss XRC 1200 med 30 mm indvendig bredde. Dette hjul ses ofte på XC cykler på øverste niveau, og med god grund. Det er let, 1500 gram, stift i begge retninger, så der ikke går kræfter tabt i accelerationer og det ikke flexer for meget i sving, og de 30 mm indvendig bredde kan man faktisk godt mærke, i form af en større volumen i dækket, som gør at du kan sænke trykket, og derved opnå større greb i underlaget.

 

 

Den sidste komponent jeg vil nævne, er styret, eller det vil sige styr/frempind combo’en i kulfiber. Det ser lækkert ud, men er ikke særlig praktisk med dens koniske/5 kantede form. At få monteret en lygte som typisk sidder med en form for spændebånd rundt om styret, er umuligt at få til at sidde sikkert og samtidig pege i den rigtige retning. Og vil du have din computer siddende på styret, skal du købe Canyons computer-mount, der sidder på toppen af frempinden, da det er meget svært at montere noget på selve styret, så det sidder hensigtsmæssigt og sikkert. 

 

 

Køreoplevelsen

Selv om Canyon har givet den nye Lux en mere afslappet geometri, er der intet afslappende over køreoplevelsen, tværtimod er det en MTB, der kun har et fokus, og der er at være så hurtig og effektiv som muligt. Hurtigheden er naturligvis afhængig af benene, men selv med et par gennemsnitlige motionist-ben er der ingen tvivl om, at det er en meget effektiv cykel, hvilket man mærker fra første tråd. Om det er rammen, hjulene eller drivlinien, der afgør det, er svært at sætte en finger på, og i virkeligheden er det nok kombinationen af de forskellige komponenter, der gør udslaget. 

 

Hvad man dog kan mærke, er at i forhold til den tidligere version, så er den nye Lux mere stabil og ikke så nervøs på tekniske nedkørsler, pga. den ændrede geometri, men det betyder ikke at den er blevet langsommere, når det går opad, eller at den har svært ved at komme rundt på de snævre switchbacks, når det går opad. Du sidder mere i midten af cyklen, og da kædestagene er blevet 5 mm kortere, er det ikke noget problem at foretage de snævre manøvrer, for at kravle op til toppen af nedkørslerne.

 

Når det gælder op at komme først til toppen er den nye Lux som sagt meget effektiv. Det er meget lidt af kræfterne der går tabt, når man træder til i pedalerne, og selv med en åben dæmber bagpå er der også kun ganske lidt pedal-bobbing. På de tekniske opkørsler er den rigtig god til at holde baghjulet i kontakt med underlaget, så man kan bevare grebet, når man skal over rødder o. lign. Bruger du remoten og låser både forgaffel og bagdæmper, føles cyklen som en hardtail med stiv forgaffel. 

 

 

På tekniske nedkørsler mærker man, at Lux’en er en rendyrket race MTB, for selv om der er 100 mm affjedring bagpå, er det som om, at der skal køres hurtigt og hårdt ned over forhindringerne, inden man rigtigt kan udnytte affjedringen. Kører man langsom over dem, er det som om den ikke rigtigt bliver vagt til live. Dertil er den for stiv (effektiv). Det må ikke forstås sådan, at affjedringen ikke virker, for det gør den; men Lux’en er en MTB beregnet til race, og den skal køres sådan, for at man kan udnytte den optimalt,

 

Med til den effektive fremdrift hører også de stive og lette hjul, som med deres bredde på 30 mm giver mulighed for at sænke dæktrykket, da man pga. bredden har et større volumen i dækket.

 

Dækkene var et sæt Maxxis Ikon i bredden 2.35, og med mine 78 kg. kørte jeg med 1,4 bar foran og 1,5 bar bagpå. Den store volumen i dækket og lave tryk gør virkelig en forskel i forhold til greb og rullemodstand, og forbedrer også komforten betydeligt.

 

Nu var jeg lidt hård ved styret tidligere i artiklen, men det føles som om, at dette også bidrager til effektiviteten, da det er meget stift. Så der er næsten ikke noget flex i det, når man træder til op ad bakker og river hårdt i styret. Ofte er carbon styr med til at dæmpe vibrationer og give lidt komfort, men det er ikke tilfældet her. Her er effektivitet i højsædet.

 

Til sidst skal lige nævnes drivlinien igen. Shimano beviser med XTR gruppen, at man ikke behøver et smart trådløs elektronisk gear for at levere performance. Skiftegrebet går meget let, men er samtidig meget taktilt, så du mærker tydeligt i fingrene, når du rammer det næste gear.

 

Skiftene kommer lydløst, hurtigt og præcis, og selv når du skifter med pres på pedalerne, vil man ikke opleve, at kæden har problemer med at falde i hak på det næste tandhjul. 

 

 

Konklusion

Hvis jeg skal beskrive den nye Canyon Lux World Cup CFR med et ord, må det være “effektiv”. 

 

Når man skal ud at investere i en ny MTB, skal man altid overveje, hvad skal den bruges til, og denne MTB er en rendyrket “XC race machine”. Det betyder ikke, at en gennemsnitlig motionist som jeg, ikke får glæde af den, men for at udnytte dens fulde potentiale, skal den køres hårdt og hurtigt. 

 

Den er særdeles effektiv (jeg har godt nok brugt det ord mange gange) på bakkerne og kører stabilt og hurtigt nedad, og til trods for en pris på 55.000 kr. giver den masser af værdi for pengene, når man sammenligner med topmodellerne fra de andre store mærker. 

Motionsfeltet.dk's vurdering: (8/10)

Det danske landshold udtaget til cross-VM
Den 4.-5. februar er der VM i cross i hollandske Hoogerheide, hvor et ungt dansk landshold stiller til start. 
Sæsonmanagerspillene er åbnet - 40.000 kroner i startpuljen
Er du klar til cykelsæsonen 2023? Nu er Feltet.dk's to store sæsonmanagerspil åbnet for tilmelding! Vi har puttet 40.000 kroner samlet i startpuljerne, så hvis du sætte de andre manager af, så er det kontant afregning!
Fini og Degns hold med store nyheder
Malene Degn og Sebastian Finis hold skifter sponsorer, får nyt navn og et helt nyt cykelmærke.
Spilstart rykket til Tour Down Under-managerspillet
Er du klar til WorldTouren? Sæt dit managerhold inden tirsdag klokken 08.30!
Test: Mavic Crossmax SL Ultimate 25 / Conway RLC FS 7.9
Hvor stor forskel gør det for en god cykel at få skiftet standardhjulene ud med et sæt i topklasse? Det prøver vi at give et bud på med denne test, hvor vi tester Conways full suspension MTB med en seriøs opgradering på hjulfronten.
Kom til Tysklands største cykelfestival BEMER Cyclassics
Kom til Tysklands største cykelfestival BEMER Cyclassics i Hamborg søndag den 20. august 2023. Cykl selv med og se WorldTour-løbet.
Løbsberetning: BEMER Cyclassics Hamburg 2022
Tine Mathiesen fortæller her om sin oplevelse ved motionsløbet Bemer Cyclassics i Hamborg.
Test: Canyon Lux WC CFR team
Den konstante udvikling af materialer og teknologi, giver os motionister bedre og hurtige cykler. Og Canyon har med deres topmodel af deres lagt endnu et lag på når det gælder om at komme først til stregen.
Produktfokus: DT Swiss leverer populære hjulsæt
DT Swiss har produkter til stort set alle kategorier blandt andet MTB, landevej, Gravel, Cross Country, E-MTB og flere. 

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Glædelig jul til alle
Feltet.dk og Motionsfeltet.dk ønsker alle en rigtig glædelig jul!
Test: Assos Löwenkralle jakke
En spændende opfindelse fra Assos, som giver mulighed for at lave en fleksibel og lækker jakke om til en styrtaske, så man kan have den med overalt. Som altid leverer Assos sublim kvalitet og løsninger.
Klar til cykelsæsonen? Opret en spillekonto - Få 1000 kr i velkomstbonus og 2 managerhold
Feltet.dk har lavet en samarbejdsaftale med spiludbyderen ComeOn, som gælder hele VM-slutrunden i fodbold. Det er en aftale, som sender Feltet.dk's brugere i udbrud, når det kommer til gambling på sportsbegivenheder eller casino. Vi tilbyder i samarbejde med ComeOn helt op til 1.000 kroner i bonus og to gratis managerhold til 2023-sæsonen.
Test: Trek Commuter Pro RT og Flare RT lygtesæt
Lygtesættet fra Trek bestående af Commuter Pro RT-forlygte og Flare RT-baglygte dækker rigeligt de behov, du har som cykelrytter eller cykel-pendler i vinterhalvåret. Lygtesættet gør dig synlig på god afstand, blænder ikke modkørende og kan forbindes med hinanden, så du kan styre begge lygter på én og samme tid.
En aften med Jens Voigt - The Shut Up Legs Tour
Unik aften med en af cykelsportens mest elskede karakterer, den tyske tempomaskine, speedsnakker og standupkomiker, tyske Jens Voigt. 
EL-pendlercykel EL-ler ej?
Kan der blive en vaskeægte EL-cykelpendler ud af en racerrøv? Cykelmosteren Tine Mathiesen har de seneste måneder testet en EL-pendlercykel. Læs om hendes erfaringer og konklusioner med en EL-cykel i denne artikel.
Test: Polar Pacer Pro løbe- og multisportsur
Polar Pacer Pro er Polar’s nyeste multisportsur, som ligger i den prisvenlige ende, med et funktionsspektrum, der ikke lader meget tilbage at ønske. Med dette ur på håndleddet bliver dine fysiologiske data ”registreret” 24/7. Det sidder ubemærket på armen og uanset sportsgren eller navigationsopgave, så kan denne ”schweizerkniv” af et ur, løse opgaven. Uden touch-skærm, men button-only betjening skæmmer bestemt ikke betjeningsoplevelsen, ligesom uret imponerer med en forrygende betjeningshastighed.
Anmeldelse: Pro Cycling Quiz
Feltet.dk har anmeldt brætspillet Pro Cycling Quiz.
Feltet.dk lancerer "Jul i Feltet"
Feltet.dk lancerer en julekalender, som kommer på sitet fra den 1. til den 24. december med forskellige cykelkendisser.
Cykelbrands advarer om falske hjemmesider og webshops
Falske hjemmesider og webshops, der henviser til FSA og VISION uden autorisation, er på spil.
Boganmeldelse: Mads P - Væddeløber og Verdensmester
Sin unge alder til trods har Mads Pedersen allerede opnået mere end mange etablerede stjerner når gennem en hel karriere. I sin selvbiografi, der er skrevet sammen med Per Bausager, kommer hovedpersonen omkring alt fra verdensmesterskab til vanvittige træningspas og vilde finaler.
Kom på billig cykelferie på Mallorca
Har du lyst til at køre på lækre racercykler på skønne Mallorca, så er Python Camp Mallorca måske lige noget for dig?
Oplev det bedste af Sierra Nevada på cykel
Det lyder som opskriften på den perfekte cykeldestination; masser af bjerge med hårnålesving og panoramiske udsigter, hyggelige tapasbarer i de små landsbyer og endelig mulighed for at slutte dagen med en svømmetur i Middelhavets blå bølger. Alt det kan man opleve, hvis man besøger ”Cycle Sierra Nevada” i det sydlige Spanien.
Tacx lancerer en ny indendørscykel
Alt i én indendørs smart bike tilbyder en af de mest præcise, realistiske og støjsvage indendørs cykeloplevelser - plus en fuldt justerbar pasform.
Test: Rapha Pro Team Training – efterårstøj
Lækre produkter i høj kvalitet, hvor især bukserne lukker et hul i markedet, som denne tester har efterlyst. 

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Min vanlige cykelpusher er heldigvis en af de store, så jeg tror ikke den er i fare. Personligt betaler jeg gerne en overpris for at støtte min butik. Forrige uge købte jeg en ny Garmin Varia til 1500 bobs og kunne nok have sparet 400 ved at handle på nettet. Men hvis de igen i år ikke gider/kan få de rigtige slanger hjem, så køber jeg dem på nettet, i stedet for at køre med nogle andre. De sælger heller ikke det tøj jeg gerne vil køre i, så det kommer Postmand Per også med. Mere hellig er jeg altså heller ikke. Men sliddele og den slags…. Jeg sender også cyklen til forårscheck på værkstedet hvert år, selvom der ikke er noget jeg ikke selv kunne lave. Til gengæld står de på hænder for mig, hvis jeg kommer og lokummet brænder, så “hjælpen” går begge veje.Sprinterne har ofte haft det første ord i Valencia-regionens etapeløb, og det drømmer de også om at få i år. Som det er stilen i årets udgave, der slet ikke byder på én eneste klassisk sprinteretape, skal der imidlertid graves dybt, hvis man vil have en chance for at spurte sig til den første førertrøje, når en lang og flad tur langs kysten afsluttes med en tur ind i bakkerne omkring målbyen Altea, hvor der formentlig vil være en del udskilning inden en forventet reduceret massespurt ved den østspanske feriekyst. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_1_etape_af_volta_a_la_comunitat_valenciana_2023/Når verdensmesterskaberne afvikles i weekenden i Hoogerheide bliver det på en rute, som rytterne har besøgt de sidste mange år. Dog er der blev lavet flere finjusteringer. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/van_der_poels_far_aendrer_paa_vm-ruten/Efter halvandet år øjner Lizzie Deignan et comeback ude i horisonten. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/trek-stjerne_forklarer_roubaix-fravalg_og_udpeger_comeback/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Det danske landshold udtaget til cross-VM
Den 4.-5. februar er der VM i cross i hollandske Hoogerheide, hvor et ungt dansk landshold stiller til start. 
Sæsonmanagerspillene er åbnet - 40.000 kroner i startpuljen
Er du klar til cykelsæsonen 2023? Nu er Feltet.dk's to store sæsonmanagerspil åbnet for tilmelding! Vi har puttet 40.000 kroner samlet i startpuljerne, så hvis du sætte de andre manager af, så er det kontant afregning!
Fini og Degns hold med store nyheder
Malene Degn og Sebastian Finis hold skifter sponsorer, får nyt navn og et helt nyt cykelmærke.
Spilstart rykket til Tour Down Under-managerspillet
Er du klar til WorldTouren? Sæt dit managerhold inden tirsdag klokken 08.30!
Test: Mavic Crossmax SL Ultimate 25 / Conway RLC FS 7.9
Hvor stor forskel gør det for en god cykel at få skiftet standardhjulene ud med et sæt i topklasse? Det prøver vi at give et bud på med denne test, hvor vi tester Conways full suspension MTB med en seriøs opgradering på hjulfronten.
Kom til Tysklands største cykelfestival BEMER Cyclassics
Kom til Tysklands største cykelfestival BEMER Cyclassics i Hamborg søndag den 20. august 2023. Cykl selv med og se WorldTour-løbet.
Løbsberetning: BEMER Cyclassics Hamburg 2022
Tine Mathiesen fortæller her om sin oplevelse ved motionsløbet Bemer Cyclassics i Hamborg.
Test: Canyon Lux WC CFR team
Den konstante udvikling af materialer og teknologi, giver os motionister bedre og hurtige cykler. Og Canyon har med deres topmodel af deres lagt endnu et lag på når det gælder om at komme først til stregen.
Produktfokus: DT Swiss leverer populære hjulsæt
DT Swiss har produkter til stort set alle kategorier blandt andet MTB, landevej, Gravel, Cross Country, E-MTB og flere. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x