03.01.2022 @ 21:30

Scalpel HT Hi-MOD 1 har et rigtig godt forhold mellem effektivitet, adræthed, kontrol og stabilitet, mens cyklens geometri og lethed skaber en meget progressiv high-end mountainbike, der tilfredsstiller den konkurrenceorienterede og kræsne hardtail-rytters høje krav.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

Fakta:

Producent: Cannondale
Model: Scalpel HT Hi-Mod 1
Størrelser: Testet i Large - fås i S, M, L og XL
Pris: Kr. 56.499,-

 

Udstyr

Hjulsæt: 29” HolloGram 25 Carbon
Forgaffel: Lefty Ocho 110 mm vandring
Dæk: Schwalbe Racing EVO, 29 x 2.25" (tubeless ready)
Ramme: Scalpel HT Hi-MOD Carbon
Bagskifter: Shimano XTR
Gear-setup: Shimano XT 12-speed (34T/10-54T)
Bremse-setup: Shimano XT hydraulisk
Krankboks: Cannondale Alloy PressFit30
Saddel: Prologo Dimension NDR, Tirox rails

 

 

Introduktion

 

Den nye 2022 Cannondale Scalpel HT Hi-MOD 1 er en letvægts-mountainbike, der kommer med en progressiv geometri. Med størrelsesspecifikke kædestræbere, en Lefty Ocho-forgafel med 110 mm vandring og en ”slack” kronrørsvinkel på 66.5 grader, er cyklen forud for sin tid og giver XC-rytteren et godt udgangspunkt for at konkurrere om topplaceringerne.

Vi har testet cyklen igennem november og december måned i primært mudret terræn. Længder og geometrimål, som er beskrevet i testen, er for en størrelse Large.

 

Udstyr og lav vægt

 

Cannondale Scalpel HT Hi-MOD 1 er lavet i mærkets bedste og ultralette carbon, som blandt andet er med til at sikre cyklens lave vægt. Til at bidrage yderligere til en lav er cyklen forsynet med mærkets egne HollowGram komponenter - herunder 29” hjulsæt, styr og saddelpind i carbon, mens HollowGram kranksættet er lavet i aluminium.

HollowGram 25 carbon hjulsættet, kører helt fantastisk og er meget responsivt. Her er der absolut ikke behov for at opgradere. Dækkene kommer med en fornuftig brede på 2.25 tommer og er selvfølgelig tubeless ready.

Mountainbiken er udstyret med Shimano XTR bagskifter og Deore XT bremser og gearskifter. Cyklen kommer med 1x12-setup, hvor 34T tandhjulet og 10-51T kassetten dækker den erfarne rytters gear-præferencer.

Unikt for Scalpel HT Hi-MOD 1 er, at den kommer med Canondales Lefty Ocho-forgaffel med 110 mm vandring og et offset på 50 mm, som giver ekstra fordele på nedkørslerne. Lefty’en er også blevet lettere og bidrager til den samlede lave vægt.

Den testede Scalpel HT Hi-MOD 1 fremstilles i et flot sort og hvidt design med flotte detaljer. Hi-MOD 1 rammen har en vægt på 895 gram og samlet med de komponenter, som mountainbiken er udstyret med fra producentens side, vejer den 9.680 kg i størrelse medium. Derved placerer cyklen sig i en lavvægts-kategori og gør den yderst attraktiv for rytterne, som har performance for øje og som især gerne vil hurtigt op ad bakkerne.

Scalpel HT Hi-MOD 1 er forsynet med en sensor på forhjulet, som kan forbindes med en Cannondale-app. Gennem app’en, får du blandt andet indblik blandt andet fart og distance, men den informerer dig også om, hvornår det er tid til service. Har man ikke et professionelt team til at lave løbende service af cyklen, er det en god feature, at du automatisk bliver mindet om, hvornår du skal tage kontakt til cykelmekanikeren.

 

 

Affjedring

 

Lefty Ocho-forgaflen kommer som tidligere skrevet med en 110 mm vandring på den nye Scalpel HT Hi-MOD 1. Forgaflen giver ikke blot cyklen et ægte Cannondale-udtryk, men giver også ekstra fordele, når du gerne vil køre tekniske nedkørsler mere aggressivt og hurtigt. Lefty Ocho-forgaflen er virkelig lækker at køre med, og den absorberer rigtig godt de store og små udfordringer, som du møder på sporet. Forgaflen giver den ønskede stivhed og lethed, som er ønskværdig for XC-rytteren.

Cannondale har sænket sadelstræbere og sammen med flex-zoner i kædestræberne, giver det ekstra absorbering af slag fra underlaget. Minimering af stød op gennem cykel og rytter resulterer ikke blot i øget kontrol, men betyder også, at rytterens træthed udskydes.

Cannondale har formået at lave en hardtail-mountainbike, som har fundet en fin balance mellem den stivhed og lethed, man ønsker fra en HT for mest mulig effektivitet, og en stødabsorbering, som udsætter træthed. Denne type affjedring er selvfølgelig ikke sammenlignelig med en fullsuspension-mountainbike, men i HT-kategorien er Cannondale nået langt i processen.

 

 

Geometri

 

Cannondale har med deres nye Scalpel HT Hi-MOD 1 tænkt ud af boksen og fokuseret på geometri og køreevne, som led i at optimere og give bedste forudsætninger for at være med i toppen af klassementet.  Den nye Scalpel Hi-MOD 1 HT er ifølge Cannondale den mest aggressive og progressive HT lavet af Cannondale til dato. Mest iøjnefaldende og progressivt ved geometrien er kronrørsvinklen på 66.5 grader, som skubber frontakslen længere frem i forhold til rytteren. Her har Cannondale tydeligvis ladet sig inspirere af trail-geometrien, hvis mål er at give mere stabilitet og kontrol på nedkørsler, som man herved kan køre hurtigere. Til trods for den meget trail-inspirerede kronrørsvinkel er cyklen stadig adræt og med et 50mm offset, går det overraskende ikke ud over styreegenskaberne.  

På Scalpel HT Hi-MOD 1 er der en stejl 74.5 graders sadelrørsvinkel, som fungerer med godt med et længere reach på 450 mm og den 66.5 graders kronrørsvinkel. Den stejle sadelrørsvinkel skubber dig længer ind over kranken og giver et effektivt tråd på de stejle opkørsler. Cannondale arbejder med "Proportional Response" - der betyder at kædestræbere er tilpasset rammestørrelsen og vokser med 5 mm hver gang størrelsen går op. Herved sikrer Cannondale, at uafhængig af rammestørrelse er rytteren centreret mellem hjulene på nogenlunde den samme måde. Cannondale mener, at den unikke position rytteren herved får, giver den bedste kontrol, styreegenskaber og trækkraft. I en størrelse large er kædestræberne 440 mm. Geometrien giver en tilpas aggressiv køreposition, som er ønsket af konkurrence-rytteren.

Cannondale har formået at lave en hardtail med en geometri, som i høj grad tilgodeser de mere tekniske XC-spor, man ser i dag. Til trods for relativt mudrede test-forhold, har cyklen haft et fantastisk greb og været mulig at køre aggressivt på både op- og nedkørsler. Op ad bakkerne - såvel i siddende og stående position - er cyklen vildt effektiv. På nedkørslerne kan du med ro i sindet presse cyklen mere end normalt, hvis du er vant til at køre hardtail. Cyklen er stabil, uden at det går udover styreegenskaberne. 

 

 

Konklusion

 

Scalpel HT Hi-MOD 1 kommer med en række lækre karbonkomponenter og er absolut en mountainbike, der hører til på øverste hylde, hvad angår komponenter og effektivitet.

Cannondale har virkelig tænkt ud af boksen med deres Scalpel HT Hi-MOD 1. Sammensætningen af Lefty Ocho-forgaflens 110 mm vandring, kronrørsvinkelen på 66.5 grader, saddelrørsvinkelen på 74.5 grader og cyklens lethed, skaber en meget progressiv high-end mountainbike, der tilfredsstiller den konkurrenceorienterede og kræsne hardtail-rytters høje krav. Scalpel HT Hi-MOD 1 har fundet et rigtig godt forhold mellem effektivitet, adræthed, kontrol og stabilitet til XC-sporenes mere tekniske udfordringer, og cyklen henvender sig derfor til den erfarne rytter, der fortsat foretrækker HT-mountainbikens egenskaber. Scalpel HT Hi-MOD 1, er absolut et vellykket bud på en hardtail, der integrerer elementer fra trail-kategorien rigtig godt.

 

...

 

Stillet til rådighed af: Cannondale

 

 

Test-rapport

 

Brand: Cannondale

 

ModelScalpel HT Hi-MOD 1

 

Hvad er cyklen lavet til, og hvem henvender den sig til?

XC-konkurrence på højt niveau.

 

Bedøm hvordan producenten er lykkedes med at ramme formål og målgruppe

Scalpel HT Hi-MOD 1 har ramt målgruppen 100%, da cyklen er effektiv på stejle og tekniske op- og nedkørsler, og den giver konkurrencerytteren bedste forudsætninger for at være med i toppen af klassementet.

 

Hvordan er prisen i forhold til lignende cykler?

For en cykel i den kvalitet Scalpel HT Hi-MOD 1 står for og med cyklens udstyr, er prisen rimelig.

 

Bedøm rammens udførsel / konstruktion

Rammen er lavet til konkurrence og til aggressiv kørsel. Den er let, stiv og elegant i sin udformning.

 

Hvordan er indstillingsmulighederne?

Der er helt normaler indstillingsmuligheder - saddel, saddelhøjde og styr.

 

Hvad vejer den testede cykel?

9.680 kg i størrelse medium (den testede cykel er en large)

 

Er cyklen komfortabel at køre?

Med flex-zoner i kædestræberne, lavere sadelstræbere, og en eminent Lefty Ocho-forgaffel er komforten god.

 

Beskriv cyklens køregenskaber

Cyklen er let at manøvre rundt på tekniske passager og samtidig stabil, når farten øges og sværhedsgraden stiger på nedkørslerne. Med en meget ”slack” kronrørsvinkel på 66.5 grader får du en god stabilitet nedad.

 

Bedøm cyklens stivhed og kraftoverførsel

Cyklen er effektiv på tekniske opkørsler og i accelerationer. Med saddelrørsvinklen på 74.5 grader og kædestræberne defineret af rammestørrelsen får du som rytter en god position for er godt tråd og træk.

 

Beskriv styring - er den livlig, neutral eller doven?

Til trods for den lave kronrørsvinkel, har Cannondale formået at bibeholde gode styringsegenskaber, og cyklen er absolut ikke doven.

 

Matcher de valgte komponenter rammens egenskaber?

Ja. Overalt på cyklen er vi i high end-afdelingen - lige fra hjul til ramme.

 

Er der nogle komponenter som bør opgraderes i forhold til rammen?

Til prisen og i forhold til rammen er komponenter velvalgte.

 

Bedøm hjulsættet

HollowGram 25 Carbon har samme egenskaber som rammen - man har tilstræbt et optimalt miks mellem lethed og stivhed. Begge dele er lykkedes. Hjulene er hurtige at accelerere op i fart.

 

Konklusion

En ægte hardtail konkurrencecykel, som formår at inkorporere nogle af trail-cyklernes egenskaber rigtig godt. Geometrien er med den iøjnefaldende kronrørsvinkel på 66.5 grader nytænkende og progressiv - og Cannondale er absolut lykkedes med det. Alt spiller - og det gælder lige fra cyklens geometri og komponenter til dens køreegenskaber samt udseende.

 

Om testeren

Alder: 29
Højde: 180 centimeter
Vægt: 68 kilo

Jeg har cyklet i: 12 år 
Så ofte cykler jeg: 2-4 gange om ugen

Jeg kører disse discipliner: Landevej og mountainbike

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

Hundredvis opretter sig i Danmarks nye cykelregister!
Har du fået stjålet din cykel? Hvis svaret er ja, har du noget tilfælles med cirka 40.000 andre danskere. De fleste af os har hverken kvittering eller stelnummer gemt og risikerer derfor ikke at få den retmæssige erstatning. Så er Wolli-løsningen.
Ideer til fars dag 5. juni - Køb signeret Rolf Sørensen-Tour-bog
Mangler du gaven til verdens bedste far, der har alt? Vi har i webshoppen netop tilføjet bøger hvor Rolf Sørensen har skrevet en Tour hilsen. Der er også kommet Tour de France merchandise på lager igen - både kasketter, handsker, trøjer og bukser.  
Nyt managerspil - Vind kontanter og VIP-billetter til Touren
Tour de France starten i Danmark nærmer sig og i starten af juni køres opvarmningsløbet Critérium du Dauphiné. Deltag i opvarmningsmanagerspillet forud for Tour de France.
Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Feltet.dk og Emil Axelgaard vil gerne udfordre vores brugere til en lille duel på forudsigelser i 2022. 
Køb cykeltrøje og træd til for kræftramte - ligesom Michael Mørkøv
Cykelrytter, Michael Mørkøv, træder til for kræftsagen. Sammen hylder Michael Mørkøv og Kræftens Bekæmpelse alle de hjælperyttere, der er så afgørende - uanset om det er på cyklen eller i et kræftforløb. Du kan også træde til ved at købe den unikke TRÆD TIL-cykeltrøje.
Produktnyt: Specialized lancerer ny sko
Specialized har i dag lanceret en ny cykelsko - S-Works Torch.
Kun til Feltet.dk's brugere: Følg Giroens kongeetape og studie fra kl 10.00
Se det bedste cykling med Discovery+. Det koster normalt kun 129 kroner pr. måned, men Feltet.dk har et eksklusivt specialtilbud i maj under Giro d'Italia. Få Disocvery+ til halv pris, så du kun betaler 64,50 kroner for en måned uden binding.
Danske Framesandgear er specialist i Garmin og Wahoo mounts
Med over 60 unikke mounts til Garmin og Wahoo, er danske Framesandgear markedsledende indenfor udvalget af CNC skårne aluminium mounts, til mærker der spænder fra Colnago til Zipp. 
Dansk firma er specialist i Garmin og Wahoo mounts
Med over 60 unikke mounts til Garmin og Wahoo, er danske Framesandgear markedsledende indenfor udvalget af CNC skårne aluminium mounts til mærker, der spænder fra Colnago til Zipp.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Test: Aeroe Bike Rack og tasker
Flere og flere har fundet glæden ved at køre afsted ud i det blå på cykel og medbringe nok til at kunne klare sig selv et par dage. Det kræver dog, at man kan laste cyklen godt og sikkert.  Vi har testet bikerack/bagagebærer og tasker fra Aeroe. En løsning som gør det nemmere at pakke din cykel, når du skal afsted med mere end bare lappegrej og energibarer.
Sønderjylland i gult
I Sønderjylland er nedtællingen til årets cykelfest - afslutningen på Tourens tredje etape den 3. juli 2022 - allerede begyndt. Christian X’s bro i Sønderborg er svøbt i gult, og overalt langs ruten er lokale kræfter i gang med at forberede sig. Et af de mange initiativer er udgivelsen af guidebogen som udkommer medio juni.
Flowlife tilbyder nu tre forskellige massagepistoler
Massagepistoler er blevet et stadigt mere populært redskab at bruge i forbindelse med kroppens restitution. Det svenske Flowlife udvider nu sortimentet til at bestå af tre modeller: Flowgun Pocket, Flowgun Go og Flowgun Pro.
Anmeldelse: Cyrille Guimard - Tour de France bag kulisserne
Af naturlige grunde er der ekstra hype omkring årets Tour de France, hvor løbets første tre etaper som bekendt afvikles i Danmark. Adskillige forlag rider med på bølgen, og en af de seneste udgivelser er en selvbiografi af den franske rytter og sportsdirektør Cyrille Guimard.
Bliv påklædt til den danske Tour-start
De tre første dage i juli i år bliver historiske! For første og måske eneste gang gæster Tour de France-feltet lille Danmark. Skal du være festklædt?
Produktnyt: Baglygteradar med indbygget kamera
Garmin introducerer Varia RCT716 baglygteradar med indbygget kamera, som løbende optager dine omgivelser under en tur og gemmer automatisk optagelser, hvis en hændelse registreres.
Østrig - et gravel paradis
Det er ikke kun i Danmark, at gravel er super populært. Det er det også i Østrig, hvor der er muligheder for rigtige gode ruter. 
U23-dansker med ny topplacering
I weekenden blev der kørt mountainbike World Cup for U23-kvinder i Nové Mesto i Tjekkiet, hvor danske Sofie Heby Pedersen nok en gang leverede en topplacering.
Verdensetteren henter ny triumf
Verdensetteren, Gustav Heby, sejrede også i weekend, da han triumferede foran verdens bedste juniorer.
"Fuldstændig sindssyg dag"
Danske Caroline Bohé bliver bare ved og ved med at imponere. I hendes blot tredje World Cup-løb for eliten lykkedes det at slutte på podiet.
Ustoppelige Pidcock sejrer igen
Tom Pidcock sikrede sig i weekenden sejren i World Cup-løbet i Nové Mesto i Tjekkiet. Sidste uge kunne han række armene i vejret, efter han vandt i Albstadt.   
Vind Jacques Anquetils cykel!
Jysk Fynske Medier udlodder i samarbejde med Feltet.dk en af Jacques Anquetils cykler. Ja, du læste rigtigt!
DM-ruterne for 2022 præsenteret med hårde finaler
Aalborg danner rammen for DM i landevejscykling i 2022 og 2023. Tirsdag blev ruterne i landevejscykling præsenteret.
Se Rolf fortælle om sin nye bog
Danmarks mest vindende cykelrytter gennem tiderne sætter i en ny bog fokus på verdens største etapeløb, der starter i Danmark i 2022. Bogen udkommer den 2. maj 2022. Du kan nu forudbestille bogen med 15% rabat i webshoppen. 
Dansker sejrede: Nummer ét på verdensranglisten
Nordjyderne Gustav og Sofie Heby Pedersen dominerer den internationale scene for mountainbikeryttere, og nu kan en af dem kalde sig verdens pt. bedste.

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Hundredvis opretter sig i Danmarks nye cykelregister!
Har du fået stjålet din cykel? Hvis svaret er ja, har du noget tilfælles med cirka 40.000 andre danskere. De fleste af os har hverken kvittering eller stelnummer gemt og risikerer derfor ikke at få den retmæssige erstatning. Så er Wolli-løsningen.
Ideer til fars dag 5. juni - Køb signeret Rolf Sørensen-Tour-bog
Mangler du gaven til verdens bedste far, der har alt? Vi har i webshoppen netop tilføjet bøger hvor Rolf Sørensen har skrevet en Tour hilsen. Der er også kommet Tour de France merchandise på lager igen - både kasketter, handsker, trøjer og bukser.  
Nyt managerspil - Vind kontanter og VIP-billetter til Touren
Tour de France starten i Danmark nærmer sig og i starten af juni køres opvarmningsløbet Critérium du Dauphiné. Deltag i opvarmningsmanagerspillet forud for Tour de France.
Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Feltet.dk og Emil Axelgaard vil gerne udfordre vores brugere til en lille duel på forudsigelser i 2022. 
Køb cykeltrøje og træd til for kræftramte - ligesom Michael Mørkøv
Cykelrytter, Michael Mørkøv, træder til for kræftsagen. Sammen hylder Michael Mørkøv og Kræftens Bekæmpelse alle de hjælperyttere, der er så afgørende - uanset om det er på cyklen eller i et kræftforløb. Du kan også træde til ved at købe den unikke TRÆD TIL-cykeltrøje.
Produktnyt: Specialized lancerer ny sko
Specialized har i dag lanceret en ny cykelsko - S-Works Torch.
Kun til Feltet.dk's brugere: Følg Giroens kongeetape og studie fra kl 10.00
Se det bedste cykling med Discovery+. Det koster normalt kun 129 kroner pr. måned, men Feltet.dk har et eksklusivt specialtilbud i maj under Giro d'Italia. Få Disocvery+ til halv pris, så du kun betaler 64,50 kroner for en måned uden binding.
Danske Framesandgear er specialist i Garmin og Wahoo mounts
Med over 60 unikke mounts til Garmin og Wahoo, er danske Framesandgear markedsledende indenfor udvalget af CNC skårne aluminium mounts, til mærker der spænder fra Colnago til Zipp. 
Dansk firma er specialist i Garmin og Wahoo mounts
Med over 60 unikke mounts til Garmin og Wahoo, er danske Framesandgear markedsledende indenfor udvalget af CNC skårne aluminium mounts til mærker, der spænder fra Colnago til Zipp.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x