03.01.2022 @ 21:30

Scalpel HT Hi-MOD 1 har et rigtig godt forhold mellem effektivitet, adræthed, kontrol og stabilitet, mens cyklens geometri og lethed skaber en meget progressiv high-end mountainbike, der tilfredsstiller den konkurrenceorienterede og kræsne hardtail-rytters høje krav.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

Fakta:

Producent: Cannondale
Model: Scalpel HT Hi-Mod 1
Størrelser: Testet i Large - fås i S, M, L og XL
Pris: Kr. 56.499,-

 

Udstyr

Hjulsæt: 29” HolloGram 25 Carbon
Forgaffel: Lefty Ocho 110 mm vandring
Dæk: Schwalbe Racing EVO, 29 x 2.25" (tubeless ready)
Ramme: Scalpel HT Hi-MOD Carbon
Bagskifter: Shimano XTR
Gear-setup: Shimano XT 12-speed (34T/10-54T)
Bremse-setup: Shimano XT hydraulisk
Krankboks: Cannondale Alloy PressFit30
Saddel: Prologo Dimension NDR, Tirox rails

 

 

Introduktion

 

Den nye 2022 Cannondale Scalpel HT Hi-MOD 1 er en letvægts-mountainbike, der kommer med en progressiv geometri. Med størrelsesspecifikke kædestræbere, en Lefty Ocho-forgafel med 110 mm vandring og en ”slack” kronrørsvinkel på 66.5 grader, er cyklen forud for sin tid og giver XC-rytteren et godt udgangspunkt for at konkurrere om topplaceringerne.

Vi har testet cyklen igennem november og december måned i primært mudret terræn. Længder og geometrimål, som er beskrevet i testen, er for en størrelse Large.

 

Udstyr og lav vægt

 

Cannondale Scalpel HT Hi-MOD 1 er lavet i mærkets bedste og ultralette carbon, som blandt andet er med til at sikre cyklens lave vægt. Til at bidrage yderligere til en lav er cyklen forsynet med mærkets egne HollowGram komponenter - herunder 29” hjulsæt, styr og saddelpind i carbon, mens HollowGram kranksættet er lavet i aluminium.

HollowGram 25 carbon hjulsættet, kører helt fantastisk og er meget responsivt. Her er der absolut ikke behov for at opgradere. Dækkene kommer med en fornuftig brede på 2.25 tommer og er selvfølgelig tubeless ready.

Mountainbiken er udstyret med Shimano XTR bagskifter og Deore XT bremser og gearskifter. Cyklen kommer med 1x12-setup, hvor 34T tandhjulet og 10-51T kassetten dækker den erfarne rytters gear-præferencer.

Unikt for Scalpel HT Hi-MOD 1 er, at den kommer med Canondales Lefty Ocho-forgaffel med 110 mm vandring og et offset på 50 mm, som giver ekstra fordele på nedkørslerne. Lefty’en er også blevet lettere og bidrager til den samlede lave vægt.

Den testede Scalpel HT Hi-MOD 1 fremstilles i et flot sort og hvidt design med flotte detaljer. Hi-MOD 1 rammen har en vægt på 895 gram og samlet med de komponenter, som mountainbiken er udstyret med fra producentens side, vejer den 9.680 kg i størrelse medium. Derved placerer cyklen sig i en lavvægts-kategori og gør den yderst attraktiv for rytterne, som har performance for øje og som især gerne vil hurtigt op ad bakkerne.

Scalpel HT Hi-MOD 1 er forsynet med en sensor på forhjulet, som kan forbindes med en Cannondale-app. Gennem app’en, får du blandt andet indblik blandt andet fart og distance, men den informerer dig også om, hvornår det er tid til service. Har man ikke et professionelt team til at lave løbende service af cyklen, er det en god feature, at du automatisk bliver mindet om, hvornår du skal tage kontakt til cykelmekanikeren.

 

 

Affjedring

 

Lefty Ocho-forgaflen kommer som tidligere skrevet med en 110 mm vandring på den nye Scalpel HT Hi-MOD 1. Forgaflen giver ikke blot cyklen et ægte Cannondale-udtryk, men giver også ekstra fordele, når du gerne vil køre tekniske nedkørsler mere aggressivt og hurtigt. Lefty Ocho-forgaflen er virkelig lækker at køre med, og den absorberer rigtig godt de store og små udfordringer, som du møder på sporet. Forgaflen giver den ønskede stivhed og lethed, som er ønskværdig for XC-rytteren.

Cannondale har sænket sadelstræbere og sammen med flex-zoner i kædestræberne, giver det ekstra absorbering af slag fra underlaget. Minimering af stød op gennem cykel og rytter resulterer ikke blot i øget kontrol, men betyder også, at rytterens træthed udskydes.

Cannondale har formået at lave en hardtail-mountainbike, som har fundet en fin balance mellem den stivhed og lethed, man ønsker fra en HT for mest mulig effektivitet, og en stødabsorbering, som udsætter træthed. Denne type affjedring er selvfølgelig ikke sammenlignelig med en fullsuspension-mountainbike, men i HT-kategorien er Cannondale nået langt i processen.

 

 

Geometri

 

Cannondale har med deres nye Scalpel HT Hi-MOD 1 tænkt ud af boksen og fokuseret på geometri og køreevne, som led i at optimere og give bedste forudsætninger for at være med i toppen af klassementet.  Den nye Scalpel Hi-MOD 1 HT er ifølge Cannondale den mest aggressive og progressive HT lavet af Cannondale til dato. Mest iøjnefaldende og progressivt ved geometrien er kronrørsvinklen på 66.5 grader, som skubber frontakslen længere frem i forhold til rytteren. Her har Cannondale tydeligvis ladet sig inspirere af trail-geometrien, hvis mål er at give mere stabilitet og kontrol på nedkørsler, som man herved kan køre hurtigere. Til trods for den meget trail-inspirerede kronrørsvinkel er cyklen stadig adræt og med et 50mm offset, går det overraskende ikke ud over styreegenskaberne.  

På Scalpel HT Hi-MOD 1 er der en stejl 74.5 graders sadelrørsvinkel, som fungerer med godt med et længere reach på 450 mm og den 66.5 graders kronrørsvinkel. Den stejle sadelrørsvinkel skubber dig længer ind over kranken og giver et effektivt tråd på de stejle opkørsler. Cannondale arbejder med "Proportional Response" - der betyder at kædestræbere er tilpasset rammestørrelsen og vokser med 5 mm hver gang størrelsen går op. Herved sikrer Cannondale, at uafhængig af rammestørrelse er rytteren centreret mellem hjulene på nogenlunde den samme måde. Cannondale mener, at den unikke position rytteren herved får, giver den bedste kontrol, styreegenskaber og trækkraft. I en størrelse large er kædestræberne 440 mm. Geometrien giver en tilpas aggressiv køreposition, som er ønsket af konkurrence-rytteren.

Cannondale har formået at lave en hardtail med en geometri, som i høj grad tilgodeser de mere tekniske XC-spor, man ser i dag. Til trods for relativt mudrede test-forhold, har cyklen haft et fantastisk greb og været mulig at køre aggressivt på både op- og nedkørsler. Op ad bakkerne - såvel i siddende og stående position - er cyklen vildt effektiv. På nedkørslerne kan du med ro i sindet presse cyklen mere end normalt, hvis du er vant til at køre hardtail. Cyklen er stabil, uden at det går udover styreegenskaberne. 

 

 

Konklusion

 

Scalpel HT Hi-MOD 1 kommer med en række lækre karbonkomponenter og er absolut en mountainbike, der hører til på øverste hylde, hvad angår komponenter og effektivitet.

Cannondale har virkelig tænkt ud af boksen med deres Scalpel HT Hi-MOD 1. Sammensætningen af Lefty Ocho-forgaflens 110 mm vandring, kronrørsvinkelen på 66.5 grader, saddelrørsvinkelen på 74.5 grader og cyklens lethed, skaber en meget progressiv high-end mountainbike, der tilfredsstiller den konkurrenceorienterede og kræsne hardtail-rytters høje krav. Scalpel HT Hi-MOD 1 har fundet et rigtig godt forhold mellem effektivitet, adræthed, kontrol og stabilitet til XC-sporenes mere tekniske udfordringer, og cyklen henvender sig derfor til den erfarne rytter, der fortsat foretrækker HT-mountainbikens egenskaber. Scalpel HT Hi-MOD 1, er absolut et vellykket bud på en hardtail, der integrerer elementer fra trail-kategorien rigtig godt.

 

...

 

Stillet til rådighed af: Cannondale

 

 

Test-rapport

 

Brand: Cannondale

 

ModelScalpel HT Hi-MOD 1

 

Hvad er cyklen lavet til, og hvem henvender den sig til?

XC-konkurrence på højt niveau.

 

Bedøm hvordan producenten er lykkedes med at ramme formål og målgruppe

Scalpel HT Hi-MOD 1 har ramt målgruppen 100%, da cyklen er effektiv på stejle og tekniske op- og nedkørsler, og den giver konkurrencerytteren bedste forudsætninger for at være med i toppen af klassementet.

 

Hvordan er prisen i forhold til lignende cykler?

For en cykel i den kvalitet Scalpel HT Hi-MOD 1 står for og med cyklens udstyr, er prisen rimelig.

 

Bedøm rammens udførsel / konstruktion

Rammen er lavet til konkurrence og til aggressiv kørsel. Den er let, stiv og elegant i sin udformning.

 

Hvordan er indstillingsmulighederne?

Der er helt normaler indstillingsmuligheder - saddel, saddelhøjde og styr.

 

Hvad vejer den testede cykel?

9.680 kg i størrelse medium (den testede cykel er en large)

 

Er cyklen komfortabel at køre?

Med flex-zoner i kædestræberne, lavere sadelstræbere, og en eminent Lefty Ocho-forgaffel er komforten god.

 

Beskriv cyklens køregenskaber

Cyklen er let at manøvre rundt på tekniske passager og samtidig stabil, når farten øges og sværhedsgraden stiger på nedkørslerne. Med en meget ”slack” kronrørsvinkel på 66.5 grader får du en god stabilitet nedad.

 

Bedøm cyklens stivhed og kraftoverførsel

Cyklen er effektiv på tekniske opkørsler og i accelerationer. Med saddelrørsvinklen på 74.5 grader og kædestræberne defineret af rammestørrelsen får du som rytter en god position for er godt tråd og træk.

 

Beskriv styring - er den livlig, neutral eller doven?

Til trods for den lave kronrørsvinkel, har Cannondale formået at bibeholde gode styringsegenskaber, og cyklen er absolut ikke doven.

 

Matcher de valgte komponenter rammens egenskaber?

Ja. Overalt på cyklen er vi i high end-afdelingen - lige fra hjul til ramme.

 

Er der nogle komponenter som bør opgraderes i forhold til rammen?

Til prisen og i forhold til rammen er komponenter velvalgte.

 

Bedøm hjulsættet

HollowGram 25 Carbon har samme egenskaber som rammen - man har tilstræbt et optimalt miks mellem lethed og stivhed. Begge dele er lykkedes. Hjulene er hurtige at accelerere op i fart.

 

Konklusion

En ægte hardtail konkurrencecykel, som formår at inkorporere nogle af trail-cyklernes egenskaber rigtig godt. Geometrien er med den iøjnefaldende kronrørsvinkel på 66.5 grader nytænkende og progressiv - og Cannondale er absolut lykkedes med det. Alt spiller - og det gælder lige fra cyklens geometri og komponenter til dens køreegenskaber samt udseende.

 

Om testeren

Alder: 29
Højde: 180 centimeter
Vægt: 68 kilo

Jeg har cyklet i: 12 år 
Så ofte cykler jeg: 2-4 gange om ugen

Jeg kører disse discipliner: Landevej og mountainbike

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

Giro-spillet åbnet for tilmelding
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Følg Kasper Asgreen, Michael Valgren, Andreas Kron, Johan Price-Pejtersen samt Christopher Juul-Jensen i Romandiet Rundt.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Gu've om det bringer ham til spil til den sidste OL plads, der er vel en mulighed for at det løb bliver afgjort i en spurt? Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/giro-spillet_aabnet_for_tilmelding/De fleste spanske etapeløb er enten blevet aflyst eller forkortet, men enkelte af de regionale tours er overlevet. En af dem er Vuelta Asturias, der afvikles i en af de meste bjergrige egne af Spanien og har en lang og glorværdig historie, men desværre har den økonomiske krise også ramt det løb hårdt. Nu om dage er det bare et tre dage langt løb, der domineres af spanske hold og stort set ikke har deltagelse af de store internationale mandskaber, men det åbner til gengæld døren for, at nogle talenter og hjælpere kan få chancen i kamp med Movistar, UAE og Polti, der bruger løbet som den sidste forberedelse frem mod Giroen for flere af deres ryttere. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_vuelta_asturias_2024/Tobias Lund fortsatte sin pludselige sejrsstime ved at tage sin anden triumf på to dage, men der bliver intet hattrick til den formstærke dansker. Fredag skal klassementet nemlig efter alt at dømme afgøres på løbet kongeetape, hvor der ganske vist ikke skal sluttes på Tyrkiets sværeste stigning, men hvor der burde være rigeligt med terræn til, at klatrerne endelig kan boltre sig efter fem dages venten. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_6_etape_af_presidential_tour_of_trkiye_2024/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Giro-spillet åbnet for tilmelding
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Følg Kasper Asgreen, Michael Valgren, Andreas Kron, Johan Price-Pejtersen samt Christopher Juul-Jensen i Romandiet Rundt.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet