07.06.2023 @ 19:00

Hvem kunne ikke tænke sig at opleve stemningen, når Tour de France-feltet kæmper sig op over de høje pas i Alperne - eller måske endnu bedre - hvem drømmer ikke om selv at bestige et af de ikoniske bjergpas, man kender fra sommerens tv-transmissioner fra Touren. Denne sommer kan begge dele lade sig gøre i franske Serre Chevalier-Briancondalen.

Området omkring de franske bjergbyer Serre Chevalier og Briancon er spækket med historie, ikke mindst Tour-historie, og ikoniske bjergpas som Galibier, Granon, Izoard og Lautaret ligger som perler på en snor. Det var på podiet på toppen af det 2.413 meter høje Col de Granon, Jonas Vingegaard i 2022 fik trukket den gule førertrøje over hovedet, det var i 1998, at Marco Pantani som første mand klatrede over berygtede Galibier, og tilbage i 1972 kom Eddy Merckx først over Col d’Izoard.

 

På vej mod toppen af Granon, strømmer frisk kildevand ud fra bjerget. Foto: Pierre Derouet / alpesphotographies.com

 

Hårnålesving og panoramiske udsigter

Mange kender sikkert Serre Chevalier som et af Alpernes største skiområder, hvor liftene går helt op til 2.800 meters højde. Og det betyder samtidig, at området om sommeren har alt det, man som dansk cykelturist drømmer om - stejle ramper, snævre hårnålesving og panoramiske udsigter til bjerge, gletsjere og vandfald. Toppet op med områdets øvrige attraktioner - hyggelige landsbyer, et væld af sommeraktiviteter samt talrige spisesteder, der rækker fra caféer og små brasserier til gourmetrestauranter, er Serre Chevalier- Briancondalen et oplagt rejsemål denne sommer.

 

Serre Chevalier og Briancon, supplerer hinanden godt. Hvor Serre Chevalier som nævnt er synonymt med stejle bjergveje, råt alpint terræn og cykelmæssige udfordringer, byder Briancon på middelalderstemning, smalle, kringlede gader og store åbne pladser. Dele af byen er UNESCO-fredet, og man kan besøge de mange specialbutikker, dykke ned i historien eller smage på det lokale køkken. Italien ligger blot 15 kilometer væk, så det gastronomiske niveau er højt.

 

Flere steder er der anlagt downhill-nedkørsler. Foto Andre Quere / alpesphotographies.com

 

Masser af aktiviteter

Det udfordrende landevejsterræn i Serre Chevalier-Briancondalen lægger op til spektakulære ture, og da Tour de France-feltet i 2022 kom forbi - oven i købet to gange - vil mange måske nikke genkendende til flere passager fra løbets 11. etape. Her dominerede Jonas Vingegaard på turen over Galibier, Lautaret og Granon, og da rytterne dagen efter blev sendt afsted, foregik det i Briancon. Som cykelgæst har man bogstavelig talt alle muligheder for køre i Tour-rytternes hjulspor. 

 

Ud over landevejsterrænet lokker de stejle bjergsider med nedkørsler af enhver art, og Serre Chevalier Bike Park er stedet, hvis man er til enduro- eller mtb-kørsel. Der er anlagt 55 forskellige enduro-ruter samt en park med tre separate områder, hvor man stille og roligt kan arbejde med sin teknik. Er man til fart og heftig action, finder man en række udfordrende nedkørsler i Serre Chevalier Altitude Area. Turen op i terrænet foregår med skilift, mens nedkørslen går ad kringlede ruter med hop og kurver.

 

Udsigterne fejler ikke noget / Foto: Pierre Derouet / alpesphotographies.com

 

Aktive sommergæster, der ønsker at supplere cyklingen med andre oplevelser, har talrige muligheder. Området byder på alt fra ridning, wellness og spa til actionmættede discipliner som klatring, rafting og paragliding. Og skal det aktive sættes på stand by, er der fra 30/6 til 02/7 middelalderfestival i Briancon, mens alle områdets bryggerier går sammen om en ølfestival fra 07/7 til 08/7.

 

Planlæg sommerferien

I 2023 kommer feltet ikke gennem selve Serre Chevalier-Briancondalen, men vil man være på plads i vejsiden, slutter 17. etape i Courchevel, mens 18. etape starter i Moutiers. Begge steder ligger godt et par timers kørsel nord for Briancon.

 

Til gengæld har cykelgæster førsteklasses forhold i nærområdet, hvor man på bestemte datoer lukker nogle af passene for biltrafik.

 

Fra 03/7 til 07/7 arrangeres Tournée des Grands Cols, så fra morgenstunden er opkørslerne til Echelle, Izoard, Agnel, Galibier og Granon lukket for motoriseret trafik. Her har man bjerget for sig selv og kan nyde sin cykeltur i fulde drag.

 

Det kan man også ved de såkaldte Cols Reserves-arrangementer, hvor enkelte bjerge spærres af for alle andre end cyklister. Hav derfor følgende datoer med i din rejseplanlægning:

 

Col du Granon: 07/07, 13/07 og 16/08

Col du Galibier: 06/07, 20/07 og 17/08

Col d'Izoard: 04/07 og 03/08

 

Briefing inden nedkørslen / Foto: Pierre Derouet / alpesphotographies.com

 

På alle måder er der lagt op til en aktiv og indholdsrig ferie, hvis sommerturen går forbi Serre Chevalier-Briancondalen. Og da Middelhavet blot ligger 300 kilometer længere med syd, er det oplagt at kombinere en aktiv uge i Alperne med en uges badeferie ved Rivieraen.

 

DM-vinder var kritisk før løb, men: Vi fik de rigtige vindere
Den mangedobbelte danmarksmester i XCO, Sebastian Fini, havde før det netop overståede DM i Roskilde kaldt valget af det lokale “Gulddyssespor” for “ikke et danmarksmesterskab værdigt”, men han roser efterfølgende arrangørerne og kalder DM et fint event.
Danske OL-deltagere viste god form
Sofie Heby blev i weekenden dobbelt dansk mester.
Se Fini blive dobbelt dansk mester
Sebastian Fini blev dobbelt dansk mester i den forgangne weekend.
Følg Schweiz Rundt på Feltet.dk's app - nye funktioner
Følg Tour de Suisse på Feltet.dk's app. Følg Mattias Skjelmose, Tobias Lund, Anders Foldager, Frederik Wandahl, Søren Kragh Andersen, Michael Mørkøv og Johan Price-Pejtersen på tætteste hold.
Vingegaard og co i blåt til Touren? 124 sponsorpladser!
Der florerer masser af billeder af blandt andet Jonas Vingegaard og Wout van Aert, som træner på nye blå cykler, som forventes at blive lanceret til årets Tour de France. 
Fini vinder DM efter nervepirrende duel
Sebastian Fini genvandt DM i XCO-disciplinen efter en yderst tæt duel med Tobias Lillelund.
Sofie Heby stryger konkurrenterne og genvinder DM
Der var ingen slinger i valsen, da Sofie Heby Pedersen i dag skulle forsvare sit DM-mesterskab fra i fjor.
Sæt dit managerhold til Tour de Suisse nu
Kan Mattias Skjelmose genvinde Tour de Suisse-titlen?
MTB-landstræneren melder målsætning ud til OL
Den danske landstræner Mads Bødker satte onsdag navne på de tre ryttere, der skal kæmpe om OL-medaljer til Danmark ved legene i Paris.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Det danske MTB-landshold udtaget til OL
Så er spændingen udløst!
Dansk virksomhed investerer i vindtunnel
En nordjysk virksomhed bliver verdens første sportstøj-mærke med egen vindtunnel, det meddeler de i en pressemeddelelse mandag.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Managerspillet til Tour de Suisse åbnet
Kan Mattias Skjelmose forsvare 2023-sejren i Tour de Suisse? Det finder vi ud af i midten af juni - sæt dit managerhold nu.
Tøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Vi er for mange mennesker på Jorden til, at den kan følge med ressourcemæssigt, derfor banker det danske tøjmærke Re-Behave på carbonstellet og blæser til angreb. 
Danmark kikser ekstra OL-plads
Det gik ikke danskernes vej, da OL-pladserne skulle endelig afgøres - desværre. 
Dansk dobbeltsejr i World Cuppen i Nové Mesto
Det danske stortalent, Albert Withen Philipsen, bliver bare ved med at imponere, men han har fået konkurrence... af en anden dansker. 
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Dansk MTB'er før OL-afgørelsen: Jeg håber og tror på det
Sofie Heby vil blive skuffet, hvis hun ikke bliver udtaget til OL. 
Sølvhøj og Fini i ny duel i Shimano-ligaens tredje afdeling
Som det var tilfældet i Silkeborg var Shimano-ligaens tredje afdeling i Rold Skov en hård kamp mellem OL-bejleren Sebastian Fini Carstensen (Lapierre Mavic Unity) og den formstærke U-23 rytter Oliver Vedersø Sølvhøj (Scott Creuse Oxygene Gueret). Hos kvinderne var Sofie Heby Pedersen (Wilier-Vittoria Factory Team) ganske suveræn.
Dansk virksomhed sponsor for Vingegaards hold
Jonas Vingegaards Team Visma | Lease a Bike indgår sponsorat med dansk virksomhed.
Vild historie: "Jeg er overbevist om, at de forgiftede mig"
I 1987 i Vuelta a España var Bjarne Riis den eneste rytter tilbage på Lucas - Müllers - Orbea, så holdet ville gerne have, at danskeren stod af, så de kunne komme hjem.
MTB-landstræner giver OL-status efter forrygende EM
Danmark havde et succesfuldt EM for herrer, da Simon Andreassen blev europamester i short track og vandt sølv i XCO-løbet, men er det nok til to OL-pladser?
Simon Andreassen vinder ny EM-medalje - trods punktering
Simon Andreassen fortsætter de imponerende resultater. Danskeren vandt i dag EM-sølv i XCO i Rumænien.
Dansker i top 10 ved EM
Hollandske Puck Pieterse er ny europamester i mountainbike efter en suveræn præstation.

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

For andet år i træk tog Søren Wærenskjold et stort skridt mod den samlede sejr ved at vinde enkeltstarten, og måske får han chancen for at styrke sin føring yderligere. Torsdag gælder det nemlig den helt klassiske sprinteretape til Knokke-Heist, hvor nordmanden vil håbe at sikre sig nogle bonussekunder - men det bliver ikke let i et uhyggeligt stærkt sprinterfelt. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_2_etape_af_baloise_belgium_tour_2024/ Der kan jeg godt følge dig, jeg har heller ikke noget imod at betale det ekstra, så længe det giver mening. Jeg må lige i gang med, at finde nogle flere 11-speed cykler, som jeg kan komme ud og se på i weekenden. Dylan Groenewegen fortsatte sin succes i det slovenske løb ved at vinde første etape, og han får chancen for at gøre det igen allerede torsdag. Her venter nemlig løbets sidste sprinteretaper, og derfor vil det være mærkeligt, hvis der ikke igen er lagt op til et brag af en massespurt. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_2_etape_af_tour_of_slovenia_2024/Torstein Træen tog karrierens første sejr på den helt store scene, men den største vinder på den første bjergetape var Adam Yates, der gav rivalerne et nyrestød fra start. I denne brutale udgave får han imidlertid ikke tid til at hvile på laurbærrene, for torsdag venter allerede det næste store bjergslag, når der som i 2016 skal sluttes på den ganske stejle Cari-stigning, der vil være rammen om endnu et vigtigt opgør i kampen om den samlede sejr. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_5_etape_af_tour_de_suisse_2024/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

DM-vinder var kritisk før løb, men: Vi fik de rigtige vindere
Den mangedobbelte danmarksmester i XCO, Sebastian Fini, havde før det netop overståede DM i Roskilde kaldt valget af det lokale “Gulddyssespor” for “ikke et danmarksmesterskab værdigt”, men han roser efterfølgende arrangørerne og kalder DM et fint event.
Danske OL-deltagere viste god form
Sofie Heby blev i weekenden dobbelt dansk mester.
Se Fini blive dobbelt dansk mester
Sebastian Fini blev dobbelt dansk mester i den forgangne weekend.
Følg Schweiz Rundt på Feltet.dk's app - nye funktioner
Følg Tour de Suisse på Feltet.dk's app. Følg Mattias Skjelmose, Tobias Lund, Anders Foldager, Frederik Wandahl, Søren Kragh Andersen, Michael Mørkøv og Johan Price-Pejtersen på tætteste hold.
Vingegaard og co i blåt til Touren? 124 sponsorpladser!
Der florerer masser af billeder af blandt andet Jonas Vingegaard og Wout van Aert, som træner på nye blå cykler, som forventes at blive lanceret til årets Tour de France. 
Fini vinder DM efter nervepirrende duel
Sebastian Fini genvandt DM i XCO-disciplinen efter en yderst tæt duel med Tobias Lillelund.
Sofie Heby stryger konkurrenterne og genvinder DM
Der var ingen slinger i valsen, da Sofie Heby Pedersen i dag skulle forsvare sit DM-mesterskab fra i fjor.
Sæt dit managerhold til Tour de Suisse nu
Kan Mattias Skjelmose genvinde Tour de Suisse-titlen?
MTB-landstræneren melder målsætning ud til OL
Den danske landstræner Mads Bødker satte onsdag navne på de tre ryttere, der skal kæmpe om OL-medaljer til Danmark ved legene i Paris.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet