07.06.2023 @ 19:00

Hvem kunne ikke tænke sig at opleve stemningen, når Tour de France-feltet kæmper sig op over de høje pas i Alperne - eller måske endnu bedre - hvem drømmer ikke om selv at bestige et af de ikoniske bjergpas, man kender fra sommerens tv-transmissioner fra Touren. Denne sommer kan begge dele lade sig gøre i franske Serre Chevalier-Briancondalen.

Området omkring de franske bjergbyer Serre Chevalier og Briancon er spækket med historie, ikke mindst Tour-historie, og ikoniske bjergpas som Galibier, Granon, Izoard og Lautaret ligger som perler på en snor. Det var på podiet på toppen af det 2.413 meter høje Col de Granon, Jonas Vingegaard i 2022 fik trukket den gule førertrøje over hovedet, det var i 1998, at Marco Pantani som første mand klatrede over berygtede Galibier, og tilbage i 1972 kom Eddy Merckx først over Col d’Izoard.

 

På vej mod toppen af Granon, strømmer frisk kildevand ud fra bjerget. Foto: Pierre Derouet / alpesphotographies.com

 

Hårnålesving og panoramiske udsigter

Mange kender sikkert Serre Chevalier som et af Alpernes største skiområder, hvor liftene går helt op til 2.800 meters højde. Og det betyder samtidig, at området om sommeren har alt det, man som dansk cykelturist drømmer om - stejle ramper, snævre hårnålesving og panoramiske udsigter til bjerge, gletsjere og vandfald. Toppet op med områdets øvrige attraktioner - hyggelige landsbyer, et væld af sommeraktiviteter samt talrige spisesteder, der rækker fra caféer og små brasserier til gourmetrestauranter, er Serre Chevalier- Briancondalen et oplagt rejsemål denne sommer.

 

Serre Chevalier og Briancon, supplerer hinanden godt. Hvor Serre Chevalier som nævnt er synonymt med stejle bjergveje, råt alpint terræn og cykelmæssige udfordringer, byder Briancon på middelalderstemning, smalle, kringlede gader og store åbne pladser. Dele af byen er UNESCO-fredet, og man kan besøge de mange specialbutikker, dykke ned i historien eller smage på det lokale køkken. Italien ligger blot 15 kilometer væk, så det gastronomiske niveau er højt.

 

Flere steder er der anlagt downhill-nedkørsler. Foto Andre Quere / alpesphotographies.com

 

Masser af aktiviteter

Det udfordrende landevejsterræn i Serre Chevalier-Briancondalen lægger op til spektakulære ture, og da Tour de France-feltet i 2022 kom forbi - oven i købet to gange - vil mange måske nikke genkendende til flere passager fra løbets 11. etape. Her dominerede Jonas Vingegaard på turen over Galibier, Lautaret og Granon, og da rytterne dagen efter blev sendt afsted, foregik det i Briancon. Som cykelgæst har man bogstavelig talt alle muligheder for køre i Tour-rytternes hjulspor. 

 

Ud over landevejsterrænet lokker de stejle bjergsider med nedkørsler af enhver art, og Serre Chevalier Bike Park er stedet, hvis man er til enduro- eller mtb-kørsel. Der er anlagt 55 forskellige enduro-ruter samt en park med tre separate områder, hvor man stille og roligt kan arbejde med sin teknik. Er man til fart og heftig action, finder man en række udfordrende nedkørsler i Serre Chevalier Altitude Area. Turen op i terrænet foregår med skilift, mens nedkørslen går ad kringlede ruter med hop og kurver.

 

Udsigterne fejler ikke noget / Foto: Pierre Derouet / alpesphotographies.com

 

Aktive sommergæster, der ønsker at supplere cyklingen med andre oplevelser, har talrige muligheder. Området byder på alt fra ridning, wellness og spa til actionmættede discipliner som klatring, rafting og paragliding. Og skal det aktive sættes på stand by, er der fra 30/6 til 02/7 middelalderfestival i Briancon, mens alle områdets bryggerier går sammen om en ølfestival fra 07/7 til 08/7.

 

Planlæg sommerferien

I 2023 kommer feltet ikke gennem selve Serre Chevalier-Briancondalen, men vil man være på plads i vejsiden, slutter 17. etape i Courchevel, mens 18. etape starter i Moutiers. Begge steder ligger godt et par timers kørsel nord for Briancon.

 

Til gengæld har cykelgæster førsteklasses forhold i nærområdet, hvor man på bestemte datoer lukker nogle af passene for biltrafik.

 

Fra 03/7 til 07/7 arrangeres Tournée des Grands Cols, så fra morgenstunden er opkørslerne til Echelle, Izoard, Agnel, Galibier og Granon lukket for motoriseret trafik. Her har man bjerget for sig selv og kan nyde sin cykeltur i fulde drag.

 

Det kan man også ved de såkaldte Cols Reserves-arrangementer, hvor enkelte bjerge spærres af for alle andre end cyklister. Hav derfor følgende datoer med i din rejseplanlægning:

 

Col du Granon: 07/07, 13/07 og 16/08

Col du Galibier: 06/07, 20/07 og 17/08

Col d'Izoard: 04/07 og 03/08

 

Briefing inden nedkørslen / Foto: Pierre Derouet / alpesphotographies.com

 

På alle måder er der lagt op til en aktiv og indholdsrig ferie, hvis sommerturen går forbi Serre Chevalier-Briancondalen. Og da Middelhavet blot ligger 300 kilometer længere med syd, er det oplagt at kombinere en aktiv uge i Alperne med en uges badeferie ved Rivieraen.

 

Test: Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex
Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex mountainbike-sko, er optimale til meget kolde temperaturer og sammen med en afbalanceret stivhed, et nemt betjeneligt BOA-spændesystem samt Gore-TEX, kan skoen hurtigt gå hen og blive din bedste ven gennem vinterens træningspas.
Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Test: Trek Ballista MIPS
Sæsonen mest hypede hjelm skuffer ikke og leverer god komfort og ventilation samtidig med at den er hurtigt. Nå ja, så ser den også virkelig hurtigt ud!
Test: Canyon Endurace CFR
Den moderne rytter kan være svær at definere, men Canyon har givet sig i kast med at fange dens opmærksomhed med komfort og integration.
Guide: Alt om tubeless
Tubeless på racercyklen er efterhånden ved at være almindeligt. Det forstår man godt, når man har prøvet den komfort, som følger med. Feltet.dk har derfor testet forskellige setup og vi vil se på fordele og ulemper, som trods alt følger med brugen af væske i dækkene.  
Nyt dansk cykelregister i kæmpe fremgang
Bliver din cykel stjålet er chancerne for at du får den tilbage nærmest ikke eksisterende - det vil Bikekey ændre på, og de danske cykelejere tager det til sig.
Ferrand-Prevot skriver VM-historie - Dansker kæmpede bravt
31-årige Pauline Ferrand-Prevot er verdensmester igen på den olympiske distance. Ferrand-Prevot skriver dermed historie og er den første kvinde nogensinde, der vinder fem VM-titler på den olympiske distance.
Feltet.dk kører Maratona Dolomites 2023
Jeg kæmper mig op af det sidste af løbets mange bjerge. 786 højdemeter bringer mig over Passo Valparola via Falzarego i over 2200 meters højde. Solen skinner og de flotte bjerge står lodret op omkring mig. Endelig er jeg oppe og nu går det stærkt ned mod mål i Corvara.
Nedtur: Sofie Heby misser VM-titlen efter styrt og dårlig dag
Sofie Heby Pedersen var kæmpe favorit til at vinde VM-titlen i mountainbike, men danskeren styrtede i starten af løbet - og det kostede dyrt.
Produktnyt: Specialized lancerer ny version af Tarmac
Specialized lancerer næste generation af den populære Tarmac-platform - Tarmac SL8 er på gaden nu.
Sidste chance: Efterårsspillet starter søndag kl. 12.00
Managersæsonen fortsætter efter Tour de France med et helt nyt spil - og anderledes spilformat!
Abu Dhabi bliver VM-værter i 2028 og 2029
VM i landsvejscykling finder sted i Abu Dhabi i 2028. Det blev annonceret i dag på en UCI-konference forud for verdensmesterskaberne i Glasgow. VM i banecykling i 2029 vil også blive afholdt i hovedstaden af De Forenede Arabiske Emirater.
Så du det? Det danske hold kører på vilde nye banecykler til VM
Canyon bliver ny cykelsponsor for det danske og amerikanske banelandshold med en banebrydende cykel, der jagter fart.
Man kan da ikke stoppe efter fire ture?
På trods af, at det blev en fysisk hård omgang på en ellers let tur og med flere mindre uheld, blev det samlet en stor oplevelse for Torsten Brix at cykle til Paris for femte gang. Her kommer hans dagbog!
Klar til weekenden!? Køb Tour-merchandise til nedsat pris!
Skal du have den officielle gule førertrøje? 
Vind 24 karats Tour de France-guldmønt til en værdi af 4.500 kroner!
Feltet.dk udlodder smuk og stærkt limiteret guldmønt i samarbejde med Mønthuset Danmark.
12 gode Tour-bøger - SPAR 15-50%
Feltet.dk har udvalgt 12 gode Tour de France-bøger - og givet store rabatter til dig! God læselyst, når du får Tour-feber.
Test: Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex
Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex mountainbike-sko, er optimale til meget kolde temperaturer og sammen med en afbalanceret stivhed, et nemt betjeneligt BOA-spændesystem samt Gore-TEX, kan skoen hurtigt gå hen og blive din bedste ven gennem vinterens træningspas.
Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x