02.05.2022 @ 20:00

Cirka midtvejs mellem Danmark og Sverige ligger Danmarks ellevtestørste ø, Læsø. For en weekend byder øen på gode cykelmuligheder, og efter turen er der masser af kultur, gastronomi og seværdigheder at kaste sig over.

Ved kysten mærker vi vinden fra Kattegat. Det rykker let i cyklerne, der er små skumtoppe på bølgerne, og på den anden side af vandet skimtes den jyske østkyst som en tynd, mørk streg i horisonten. Det eneste punkt, der rager markant op, er Pikkerbakken i Frederikshavn, som ligger omkring 30 kilometer mod nordøst.

 


Øen rundt
Vi er på cykeltur på Læsø, og med øens ”overkommelige” størrelse - Læsø er 20 kilometer lang og 12 kilometer på det bredeste sted - er dagens projekt at køre øen rundt, en tur på omkring 50 kilometer. Mange steder lokker terrænet til små afstikkere, så vi har valgt at køre på gravelcykler.


Vores tur starter i Østerby, hvor der er masser af liv. I vandet ligger danske og svenske lystbåde samt enkelte fiskekuttere, på havnen handles fisk, og på caféerne sidder gæster med dagens første cappuccino.

 

Turen fortsætter mod urets retning, og snart dukker øens golfbane - Læsø Seaside Golfklub - op. Banen omtales som en af Danmarks smukkest beliggende, og med sin placering helt ud til vandet, er det svært at være uenig. Vi holder os stadig til de asfalterede veje, men ved Horneks Odde, der ligger midt mellem Østerby og Vesterø, laver vi dagens første afstikker.

 

Her skulle der efter sigende være stor chance for at spotte sæler, og vi har bid i første hug. Omkring 100 meter ude i vandet ligger en gråsæl og soler sig på en stor sten. Qua sin kamuflage falder den godt ind i omgivelserne og kan umiddelbart være svær at få øje på, men turistforeningen har sat stationære kikkerter op på kysten, og gennem dem har man et perfekt udsyn.

 

Saltsyderhytten er en omvej værd. Foto: Konny Christiansen

 

Gode veje
Læsø egner sig fortrinligt til cykling. Man kan både finde asfalt- og grusveje, og mange steder egner sig desuden til mountainbikes. Holder man sig til de mindre veje, er den motoriserede trafik begrænset, og på de store veje, fx hovedvejen fra Byrum til Østerby, er der anlagt cykelsti.

 

Skulle man pege på én enkelt ”mangel” i cykelterrænet, er det fraværet af bakker og højdemeter, men i det samlede billede af Læsø som cykeldestination har det mindre betydning.


Vi kører gennem Vesterø og passerer den tidligere kirke, der nu indeholder et af Danmarks bedste spa- og wellnesscentre. Umiddelbart en kuriøs løsning, men via arkitektonisk snilde og respekt for det oprindelige byggeri er det færdige resultat virkelig flot.

 

Turen fortsætter mod Byrum, hvor vi har planlagt turens andet pitstop, Læsø Saltsyderi. Egentlig er det meningen, at vi blot skal kigge os omkring i ti minutter og snuppe en hurtig kop kaffe, men ved et tilfælde havner vi midt i et foredrag om saltsydning, og det viser sig at være spændende. Så først en halv time senere sætter vi ud på sidste etape mod udgangspunktet i Østerby.

 

På de store veje er der etableret cykelsti. Foto: Konny Christiansen

 

Endnu en gang laver vi en afstikker, da vi lidt før Østerby følger ruten med de specielle tangtagshuse - en byggestil, man som det eneste sted i verden kun oplever på Læsø.


Vores tur slutter, hvor den startede, i Østerby. Ikke bare på havnen, men også i det trafikerede farvand mellem Læsø og Sverige er der liv. Der er godt 40 kilometer til den nærmeste svenske skærgård, så nabolandet kan ikke ses med det blotte øje, men om natten ses lysene fra Göteborg.


Turen rundt om Læsø kan varieres på rigtig mange måder, men vores rundtur har budt på hele pakken. Vi har fået en god cykeloplevelse, et kig til naturen samt en introduktion til Læsøs særlige historie med saltsydning og tangtage. Et udvalg af ruteforslag ses her!

 

Det årlige cykelløb Læsø Rundt tiltrækker både motions- og konkurrenceryttere. Foto: Martin Witt

 

Cykelø med eget cykelløb
Læsø indbyder virkelig til cykling og byder på gode oplevelser for cykelmotionister. Hvert år arrangeres motionscykelløbet Læsø Rundt. Her kan deltagerne vælge mellem fire forskellige ruter, og der er noget for enhver.

 

På asfalt tilbyder man Øen Rundt-ruten på 50 kilometer samt den 32 kilometer lange Tanghusrute. For gravel- og mountainbikeentusiaster er der Klitplantage-ruten på 27 kilometer samt Saltsyderruten på 15 kilometer for børn og familier. Man kører med startgrupper, så der både er noget for hyggemotionisterne samt dem, der vil køre stærkt.

 

Især omkring Østerby finder man mange huse med tangtag. Foto: Konny Christiansen

 

Meget mere end cykling
Ud over gode cykelruter byder Læsø også på smuk natur, særegen kultur samt et væld af aktivitetsmuligheder. Naturen er et kapitel for sig. Sammen med Bornholm er Læsø det sted i Danmark, som lokker med flest årlige solskinstimer, og øens mange strande indbyder til afslapning.

 

Her ser man ofte sæler, der ligger og soler sig, og floraen byder på alt fra vilde orkideer til kødædende planter. Flere store indlandssandarealer vidner om menneskets kamp mod naturen. I middelalderen fældede man træ for at skaffe brænde til saltproduktionen, men det førte til sandflugt, som man fra 1930-erne fik bremset med plantager.

 

Saltsydningen foregår ved naturområdet Rønnerne. Foto: Konny Christiansen

 

Læsø er især kendt for sit salt, og i en periode på mange hundrede år var salt øens største indtægtskilde. Saltet udvindes af sydkystens grundvand, der på grund af ler i undergrunden forbliver i overfladen, og i takt med at vandet fordamper, øges saltkoncentrationen.

 

Et andet særpræg er de huse med tage af tang, som man ser flere steder på øen. Da tangen er naturligt imprægneret med salt, kan den ikke rådne, og flere tage er 400 år gamle.


Og så er der aktivitetsmulighederne, der spænder fra vandring og ridning til golf. Hardcore-vandrere kan gå øen rundt langs kysten - en tur på omkring 100 kilometer - men er man til kortere ture, er der anlagt ruter ved Rønnerne, i klitplantagen, rundt om Fuglsangssøen samt ved Østerby og Vesterø.

 

Rideentusiaster strømmer også til øen, for på islandske heste kan man komme rundt på særlige ridestier både langs vandet og i indlandet. Golfen spilles på Læsø Seaside Golfklub, der ligger med direkte udsigt til Kattegat, og banen skulle som nævnt være en af Danmarks smukkest beliggende.

 

Læsøs røde guld - de rosafarvede jomfruhummere. Foto: Konny Christiansen

Praktiske oplysninger


Ophold 
Vi er indlogeret i en ferielejlighed på Pilegaarden, der ligger godt placeret midt i Læsøs natur, og vil man handle, er der mindre end en kilometer til butikkerne i Byrum. For en familie eller et cykelhold er der god plads, for Pilegaarden byder på fem ferieboliger, og i det nærliggende feriecenter Gammelgaarden kan man benytte den indendørs pool.


Alt godt fra havet
Jomfruhummeren, der fiskes hele året, er en af Læsøs særlige delikatesser, som man kan opleve til Læsø Jomfruhummerfestival den første lørdag i august. Ved Østerby Havn kan man se fiskerne komme ind med jomfruhummerne morgen eller aften, og ”det røde guld” kan købes ved fiskehandlere i Vesterø og Østerby eller direkte ved fiskerne. Et must, hvis man bor i ferielejlighed med mulighed for at lave sin egen mad. 


Cykeludlejning
I Vesterø, hvor man kommer ind med færgen, ligger Læsø Cykeludlejning og Service. Fra færgelejet er der blot 300 meter til butikken, der råder over elcykler og turcykler. I butikken kan man hjælpe med gode turforslag, når gæster skal øen rundt på cykel.


Læsø Turistbureau
Turistkontoret på Læsø hjælper gerne med planlægning, praktiske oplysninger, arrangementer og brochurer. Det anbefales at downloade GoVisit appen og købe et kort til 20 kroner.


Til og fra Læsø
For at komme til Læsø, skal man sejle med Læsøfærgen fra Frederikshavn. Turen tager 90 minutter, og der er mange afgange hver dag.

Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Feltet.dk og Emil Axelgaard vil gerne udfordre vores brugere til en lille duel på forudsigelser i 2022. 
Livestream Touren uden afbrydelser til halv pris
Tour de France starter på fredag. Det fejrer Feltet.dk i samarbejde med Warner Bros. Discovery, da du nu kan streame hele Touren for kun 64,50 kroner! Så skal du til stranden eller andet, så kan du have Touren med på tur. 
Byd på fede cykelauktioner doneret af stjerneryttere
Er du stor cykelfan? Så har du nu mulighed for at få fingrene i unikke cykeloplevelser såsom VIP-billetter med INEOS Grenadiers, pladser i karavanen, signeret cykeltøj og meget mere, når Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med Lauritz.com auktionerer en masse fede præmier i anledning af Tour de France i Danmark.
Asgreen og co. får ny hjelm til enkeltstarten
Kasper Asgreen og co. kommer til at starte dagens enkeltstart med en helt ny hjelm fra Specialized.
Vindmålinger og data fra lufthavnen - sådan vil EF Education vinde enkeltstarten
EF Education-Easypost-direktøren Jonathan Vaughters løftede lidt af sløret for, hvordan de tackler dagens enkeltstart, da Cannondale holdte Tour-fest i København.
Managers på Tour: Hvad er den bedste optakt til Tour de France?
Eksperter har i flere år diskuteret, hvad der er den mest fornuftige forberedelse til Tour de France: Critérium du Dauphiné eller Tour de Suisse. I år har der endda været yderligere to muligheder: Tour of Slovenia og La Route d’Occitanie. Alle løb, hvor håbefulde klassementsryttere har kunnet teste formen forud for årets absolutte højdepunkt.
Sæt dit Tour-managerhold - Præmier for over 100.000 kroner
Sæt dit Tour de France-managerhold og vind nogle af de mange flotte præmier! Dyst imod vennerne og familien!
Made in Denmark: CeramicSpeed fejrer det danske brands ophav
CeramicSpeed og fire professionelle hold teamer op under Tour de France for at fejre det danske brands ophav. 
Produktnyt: Trek Madone SLR 2023
Trek har udviklet en lettere, hurtigere og mere aerodynamisk Madone SLR og udfordrer grænserne med deres innovative design.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Tour de France-manager: Hvem har 9 rigtige?
Det havde Nicolai Hurup sidste år, da managerspillet i forbindelse med Tour de France blev gjort op efter 21 etaper. Eller rettere - han havde faktisk kun 6 helt rigtige. Plus et par halvkiksede og en enkelt fuser. Men alt i alt var det nok til en forholdsvis komfortabel sejr med godt 200 points ned til nummer to.
Cannondale i vovet Tour-design
Cannondale er klar til at vælte cykelverdenen endnu en gang, når både kvinder og mænd kører årets Tour i et vovet design fra ikoniske Palace Skateboards og Rapha for at fejre at kvindernes Tour er tilbage.
Bliv klar til den danske Tour-start
De tre første dage i juli i år bliver historiske! For første og måske eneste gang gæster Tour de France-feltet lille Danmark. Skal du være festklædt?
Mads P: Cykel med lygter i dagtimerne
Bliv set, når du er ude at cykle - kør med cykellygter fra Bontrager. 
2ned - Danmarks nye cykelunivers
En løs samtale mellem to cykelentusiastiske venner, udviklede sig til en fuldtids ambition om at skabe et samlende dansk cykelunivers med et mangfoldigt fokus, som hjælper dig, uanset om du mangler cykeltøj, inspiration eller et frit cykelfællesskab. Ambitionen kalder vennerne i dag 2ned.
Vind Jacques Anquetils cykel!
Jysk Fynske Medier udlodder i samarbejde med Feltet.dk en af Jacques Anquetils cykler. Ja, du læste rigtigt!
Guide: Sådan kommer du bedst frem til Tour de France
De tre Tour de France-etaper bliver uden tvivl det største event i Danmark i hele 2022, og rigtig mange danskere vil gerne være en del af cykelfesten. Vejdirektoratet anbefaler derfor, at man planlægger sin tur til Touren i ekstra god tid og booker en parkeringsplads på forhånd, så man ved, hvornår man skal hjemmefra for at nå frem til den perfekte Tour-udkigspost i tide.
Cykelfan udgiver sang til den danske Tour-start
Sten Lindegaard har netop udgivet singlen ”Tour de France i Danmark - får alle op at stå”, og du kan høre den her!
Tronskifte: Fini presset af stortalent til målstregen
Sebastian Fini vandt i dag det danske mesterskab i XCO-disciplinen foran stortalent.
Byd på fede cykelauktioner doneret af stjerneryttere
Er du stor cykelfan? Så har du nu mulighed for at få fingrene i unikke cykeloplevelser såsom VIP-billetter med INEOS Grenadiers, pladser i karavanen, signeret cykeltøj og meget mere, når Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med Lauritz.com auktionerer en masse fede præmier i anledning af Tour de France i Danmark.
Ikke en Tour - uden at vinde et multisportsur
I samarbejde med Polar udlodder Feltet.dk hele tre Grit X Pro Titan luksusmultisportsur. Urene har en værdi af 4.499 kroner!
Overblik: DM-program og starttider til enkeltstarterne
I Aalborg er alle sejl sat for at skabe en fantastisk kulisse for det nye tiltag: DM-ugen, som samler de officielle danmarksmesterskaber for 28 specialforbund, hvilket dækker over flere end 50 sportsgrene med flere end 100 discipliner. Over 180 medalje sæt skal uddeles, når DM-ugen afvikles den 23.-26. juni.
Anmeldelse: Pro Cycling Manager 2022
2022-udgaven af Pro Cycling Manager har ramt hylderne, og traditionen tro anmelder Feltet.dk den nyeste udgave af branchens førende cykelsimulator.
Politiet før Touren: Vi har aldrig prøvet noget af samme format før
Feltet.dk bringer denne artikel i samarbejde med Politiforbundet. Artiklen har været bragt i Politiets fagblad: "DANSK POLITI" forud for Tour de France kommer til Danmark og giver et godt indblik i politiets arbejde før og under begivenheden.
De 7 populæreste Tour de France-bøger lige nu
Der udkommer rigtig mange Tour de France-bøger forud for verdens største cykelløb, og du kan naturligvis købe bøgerne til en skarp pris på Feltet.dks webshop. Vi har samlet de 7 nyeste bedst sælgende bøger til dig!

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Hvad med vore egne stjerner? Er vi 100% sikre på, at en del af disse ikke også er dopede? NEJ det er vi IKKE. Det er et valg. TDF og andre tv-transmitterede cykelløb er underholdning. A: Hvis jeg tror, at ingen snyder, er det god underholdning som jeg ser. B: Hvis jeg tror at vinderne - eller alle - snyder og ikke bliver afsløret eller kan afsløres, er det dårlig underholdning, som jeg ikke ser. Jeg vælger A med forventning om, at evt snyd bliver afsløret. At snyde planlagt i en konkurrence er æreløst. Og bliver snyderiet afsløret bør konkurrencepræstationen selvfølgelig markeres som "opnået via snyd". Der er ingen tvivl om at Bjarne Riis' sejr i TDF 1996 blev opnået via snyd. Der kan være tvivl om, hvor mange af de andre 197 startende ryttere, der også snød - og om de snød mere eller mindre end Riis - men man kan altså ikke akkrediteres for en sejr, hvor man beviseligt har snydt sig til den. At Riis og andre (se Brasch' indlæg) er erklæret som vindere, på diverse lister er ikke noget argument. Hvis man vælger at tro at snyd i dag ikke er accepteret i elitecykelsport er det absurd at en redaktør for "feltet.dk" akkrediterer Bjarne Riis for sejr i 96 og det er mindst ligeså slemt at se tv2's intro med billeder af både Riis og Armstrong. Beklager jeg (gen)startede dette snydeemne. Jeg glæder mig til resten af touren. Han fører med 8 - 9 sekunder til JV og PR Ingen katastrofe klap lige hesten.Få timer efter den store triumf i Københavns gader stopper fejringen brat for Quick-Step. Coronasmitte har nemlig ramt holdet. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/efter_stor_triumf_coronasmitte_rammer_quick-step_alpha_vinyl/Yves Lampaert og Quick-Step blev de store vindere, da dårligt vejr forvandlede den med spænding imødesete enkeltstart til et sandt lotteri, men det lykkedes alligevel Tadej Pogacar at sende et klart signal om, hvem der skal slås i årets Tour. Det belgiske storhold får endda chancen for at tage to sejre i træk, når den danske Tour-fest fortsætter med den stort opslåede storebæltsetape, der desværre ser ud til at blive en ganske klassisk sprinteretape, da vinden ikke kunne have stået meget værre for dem, der måtte ønske sig et mindeværdigt sidevindsslag. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_2_etape_af_tour_de_france_2022/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Feltet.dk og Emil Axelgaard vil gerne udfordre vores brugere til en lille duel på forudsigelser i 2022. 
Livestream Touren uden afbrydelser til halv pris
Tour de France starter på fredag. Det fejrer Feltet.dk i samarbejde med Warner Bros. Discovery, da du nu kan streame hele Touren for kun 64,50 kroner! Så skal du til stranden eller andet, så kan du have Touren med på tur. 
Byd på fede cykelauktioner doneret af stjerneryttere
Er du stor cykelfan? Så har du nu mulighed for at få fingrene i unikke cykeloplevelser såsom VIP-billetter med INEOS Grenadiers, pladser i karavanen, signeret cykeltøj og meget mere, når Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med Lauritz.com auktionerer en masse fede præmier i anledning af Tour de France i Danmark.
Asgreen og co. får ny hjelm til enkeltstarten
Kasper Asgreen og co. kommer til at starte dagens enkeltstart med en helt ny hjelm fra Specialized.
Vindmålinger og data fra lufthavnen - sådan vil EF Education vinde enkeltstarten
EF Education-Easypost-direktøren Jonathan Vaughters løftede lidt af sløret for, hvordan de tackler dagens enkeltstart, da Cannondale holdte Tour-fest i København.
Managers på Tour: Hvad er den bedste optakt til Tour de France?
Eksperter har i flere år diskuteret, hvad der er den mest fornuftige forberedelse til Tour de France: Critérium du Dauphiné eller Tour de Suisse. I år har der endda været yderligere to muligheder: Tour of Slovenia og La Route d’Occitanie. Alle løb, hvor håbefulde klassementsryttere har kunnet teste formen forud for årets absolutte højdepunkt.
Sæt dit Tour-managerhold - Præmier for over 100.000 kroner
Sæt dit Tour de France-managerhold og vind nogle af de mange flotte præmier! Dyst imod vennerne og familien!
Made in Denmark: CeramicSpeed fejrer det danske brands ophav
CeramicSpeed og fire professionelle hold teamer op under Tour de France for at fejre det danske brands ophav. 
Produktnyt: Trek Madone SLR 2023
Trek har udviklet en lettere, hurtigere og mere aerodynamisk Madone SLR og udfordrer grænserne med deres innovative design.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x