02.05.2022 @ 20:00

Cirka midtvejs mellem Danmark og Sverige ligger Danmarks ellevtestørste ø, Læsø. For en weekend byder øen på gode cykelmuligheder, og efter turen er der masser af kultur, gastronomi og seværdigheder at kaste sig over.

Ved kysten mærker vi vinden fra Kattegat. Det rykker let i cyklerne, der er små skumtoppe på bølgerne, og på den anden side af vandet skimtes den jyske østkyst som en tynd, mørk streg i horisonten. Det eneste punkt, der rager markant op, er Pikkerbakken i Frederikshavn, som ligger omkring 30 kilometer mod nordøst.

 


Øen rundt
Vi er på cykeltur på Læsø, og med øens ”overkommelige” størrelse - Læsø er 20 kilometer lang og 12 kilometer på det bredeste sted - er dagens projekt at køre øen rundt, en tur på omkring 50 kilometer. Mange steder lokker terrænet til små afstikkere, så vi har valgt at køre på gravelcykler.


Vores tur starter i Østerby, hvor der er masser af liv. I vandet ligger danske og svenske lystbåde samt enkelte fiskekuttere, på havnen handles fisk, og på caféerne sidder gæster med dagens første cappuccino.

 

Turen fortsætter mod urets retning, og snart dukker øens golfbane - Læsø Seaside Golfklub - op. Banen omtales som en af Danmarks smukkest beliggende, og med sin placering helt ud til vandet, er det svært at være uenig. Vi holder os stadig til de asfalterede veje, men ved Horneks Odde, der ligger midt mellem Østerby og Vesterø, laver vi dagens første afstikker.

 

Her skulle der efter sigende være stor chance for at spotte sæler, og vi har bid i første hug. Omkring 100 meter ude i vandet ligger en gråsæl og soler sig på en stor sten. Qua sin kamuflage falder den godt ind i omgivelserne og kan umiddelbart være svær at få øje på, men turistforeningen har sat stationære kikkerter op på kysten, og gennem dem har man et perfekt udsyn.

 

Saltsyderhytten er en omvej værd. Foto: Konny Christiansen

 

Gode veje
Læsø egner sig fortrinligt til cykling. Man kan både finde asfalt- og grusveje, og mange steder egner sig desuden til mountainbikes. Holder man sig til de mindre veje, er den motoriserede trafik begrænset, og på de store veje, fx hovedvejen fra Byrum til Østerby, er der anlagt cykelsti.

 

Skulle man pege på én enkelt ”mangel” i cykelterrænet, er det fraværet af bakker og højdemeter, men i det samlede billede af Læsø som cykeldestination har det mindre betydning.


Vi kører gennem Vesterø og passerer den tidligere kirke, der nu indeholder et af Danmarks bedste spa- og wellnesscentre. Umiddelbart en kuriøs løsning, men via arkitektonisk snilde og respekt for det oprindelige byggeri er det færdige resultat virkelig flot.

 

Turen fortsætter mod Byrum, hvor vi har planlagt turens andet pitstop, Læsø Saltsyderi. Egentlig er det meningen, at vi blot skal kigge os omkring i ti minutter og snuppe en hurtig kop kaffe, men ved et tilfælde havner vi midt i et foredrag om saltsydning, og det viser sig at være spændende. Så først en halv time senere sætter vi ud på sidste etape mod udgangspunktet i Østerby.

 

På de store veje er der etableret cykelsti. Foto: Konny Christiansen

 

Endnu en gang laver vi en afstikker, da vi lidt før Østerby følger ruten med de specielle tangtagshuse - en byggestil, man som det eneste sted i verden kun oplever på Læsø.


Vores tur slutter, hvor den startede, i Østerby. Ikke bare på havnen, men også i det trafikerede farvand mellem Læsø og Sverige er der liv. Der er godt 40 kilometer til den nærmeste svenske skærgård, så nabolandet kan ikke ses med det blotte øje, men om natten ses lysene fra Göteborg.


Turen rundt om Læsø kan varieres på rigtig mange måder, men vores rundtur har budt på hele pakken. Vi har fået en god cykeloplevelse, et kig til naturen samt en introduktion til Læsøs særlige historie med saltsydning og tangtage. Et udvalg af ruteforslag ses her!

 

Det årlige cykelløb Læsø Rundt tiltrækker både motions- og konkurrenceryttere. Foto: Martin Witt

 

Cykelø med eget cykelløb
Læsø indbyder virkelig til cykling og byder på gode oplevelser for cykelmotionister. Hvert år arrangeres motionscykelløbet Læsø Rundt. Her kan deltagerne vælge mellem fire forskellige ruter, og der er noget for enhver.

 

På asfalt tilbyder man Øen Rundt-ruten på 50 kilometer samt den 32 kilometer lange Tanghusrute. For gravel- og mountainbikeentusiaster er der Klitplantage-ruten på 27 kilometer samt Saltsyderruten på 15 kilometer for børn og familier. Man kører med startgrupper, så der både er noget for hyggemotionisterne samt dem, der vil køre stærkt.

 

Især omkring Østerby finder man mange huse med tangtag. Foto: Konny Christiansen

 

Meget mere end cykling
Ud over gode cykelruter byder Læsø også på smuk natur, særegen kultur samt et væld af aktivitetsmuligheder. Naturen er et kapitel for sig. Sammen med Bornholm er Læsø det sted i Danmark, som lokker med flest årlige solskinstimer, og øens mange strande indbyder til afslapning.

 

Her ser man ofte sæler, der ligger og soler sig, og floraen byder på alt fra vilde orkideer til kødædende planter. Flere store indlandssandarealer vidner om menneskets kamp mod naturen. I middelalderen fældede man træ for at skaffe brænde til saltproduktionen, men det førte til sandflugt, som man fra 1930-erne fik bremset med plantager.

 

Saltsydningen foregår ved naturområdet Rønnerne. Foto: Konny Christiansen

 

Læsø er især kendt for sit salt, og i en periode på mange hundrede år var salt øens største indtægtskilde. Saltet udvindes af sydkystens grundvand, der på grund af ler i undergrunden forbliver i overfladen, og i takt med at vandet fordamper, øges saltkoncentrationen.

 

Et andet særpræg er de huse med tage af tang, som man ser flere steder på øen. Da tangen er naturligt imprægneret med salt, kan den ikke rådne, og flere tage er 400 år gamle.


Og så er der aktivitetsmulighederne, der spænder fra vandring og ridning til golf. Hardcore-vandrere kan gå øen rundt langs kysten - en tur på omkring 100 kilometer - men er man til kortere ture, er der anlagt ruter ved Rønnerne, i klitplantagen, rundt om Fuglsangssøen samt ved Østerby og Vesterø.

 

Rideentusiaster strømmer også til øen, for på islandske heste kan man komme rundt på særlige ridestier både langs vandet og i indlandet. Golfen spilles på Læsø Seaside Golfklub, der ligger med direkte udsigt til Kattegat, og banen skulle som nævnt være en af Danmarks smukkest beliggende.

 

Læsøs røde guld - de rosafarvede jomfruhummere. Foto: Konny Christiansen

Praktiske oplysninger


Ophold 
Vi er indlogeret i en ferielejlighed på Pilegaarden, der ligger godt placeret midt i Læsøs natur, og vil man handle, er der mindre end en kilometer til butikkerne i Byrum. For en familie eller et cykelhold er der god plads, for Pilegaarden byder på fem ferieboliger, og i det nærliggende feriecenter Gammelgaarden kan man benytte den indendørs pool.


Alt godt fra havet
Jomfruhummeren, der fiskes hele året, er en af Læsøs særlige delikatesser, som man kan opleve til Læsø Jomfruhummerfestival den første lørdag i august. Ved Østerby Havn kan man se fiskerne komme ind med jomfruhummerne morgen eller aften, og ”det røde guld” kan købes ved fiskehandlere i Vesterø og Østerby eller direkte ved fiskerne. Et must, hvis man bor i ferielejlighed med mulighed for at lave sin egen mad. 


Cykeludlejning
I Vesterø, hvor man kommer ind med færgen, ligger Læsø Cykeludlejning og Service. Fra færgelejet er der blot 300 meter til butikken, der råder over elcykler og turcykler. I butikken kan man hjælpe med gode turforslag, når gæster skal øen rundt på cykel.


Læsø Turistbureau
Turistkontoret på Læsø hjælper gerne med planlægning, praktiske oplysninger, arrangementer og brochurer. Det anbefales at downloade GoVisit appen og købe et kort til 20 kroner.


Til og fra Læsø
For at komme til Læsø, skal man sejle med Læsøfærgen fra Frederikshavn. Turen tager 90 minutter, og der er mange afgange hver dag.

Tour de France-spillet er åbnet!
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 1. juli! Tour de France køres frem til søndag den 23. juli. 
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Hvem kunne ikke tænke sig at opleve stemningen, når Tour de France-feltet kæmper sig op over de høje pas i Alperne - eller måske endnu bedre - hvem drømmer ikke om selv at bestige et af de ikoniske bjergpas, man kender fra sommerens tv-transmissioner fra Touren. Denne sommer kan begge dele lade sig gøre i franske Serre Chevalier-Briancondalen.
SIDSTE CHANCE: Skal Vingegaard på dit managerhold?
Det er nu muligt at sætte dit managerhold til Critérium du Dauphiné. Jonas Vingegaards sidste forberedelsesløb før Tour de France-forsvaret.
Giro-manager: Vinderne er fundet
Årets Giro d'Italia er slut og dermed er det tid til at gøre status på årets første grand tour managerspil.
Heby: Kørte jo nærmest solo hele vejen
Sofie Heby er Danmarks pt. bedste kvindelige MTB-rytter.
Sejrende Fini afslører: Havde siver i afslutningen
Sebastian Fini er dobbelt dansk mester anno 2023. Den seneste titel blev vundet trods en punktering til allersidst. Det afslører han overfor Feltet.dk kort efter løbet.
Den erfarne stjerne besejrer opkomling i spurten
Endnu en dag, endnu en DM-titel for Sebastian Fini, der i dag kunne lade sig hylde som danmarksmester på XCC-distancen.
To DM-sejre på to dage: Heby overlegen i Aalborg
Sofie Heby kunne i dag følge op på gårsdagens DM-sejr på den lange distance med endnu en på den korte af slagsen.
Ny vild DM-duel imellem Fini og Andreassen
Sebastian Fini genvinder DM-titlen i en tæt duel imod Simon Andreassen.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Heby og Vedersø kæmpede om U23-titlen
Gustav Heby Pedersen blev dansk mester i U23-klassen i mountainbike, da Danmarks største talenter dystede om XCO-titlen.
DM-tronen skifter: Bohés stime brudt
22-årige Sofie Heby Pedersen er ny dansk mester i mountainbike!
MAD,ONE: Slip dit indre bæst løs med innovativt cykeltøj
Den danske cykelrytter, Jakob Fuglsang, står bag et nyt cykeltøjsmærke, som Feltet.dk kigger nærmere på i denne artikel.
Feltet.dk lancerer en ny Giro-app
Feltet.dk lancerer en gratis app til årets Giro d'Italia. Det er en gratis beta-version, hvor du kan følge Giro-etaperne helt tæt.
Test: WTB Gravelier-sadel
For en cykelrytter som har rigtig svært ved at finde en sadel, som føles komfortabel, så vil begejstringen ingen ende tage, når man finder en sadel, som giver timevis på cyklen uden ubehag. WTB Gravelier har været netop den oplevelse og er en meget komfortabel sadel med nogle fede gravel specifikke features.  
Test: Assos R Bibshorts S9
Virkelig lækre bibs med vanlig Assos-teknologi, god materialekvalitet, lækre materialer og en pris som er yderst fair i et marked, hvor prisen for bibshorts ellers er stukket af.  
Produktnyt: Nyt dæk fra Pirelli - det hurtigste nogensinde
Mads Pedersen og Mattias Skjelmose kan se frem til at rulle bedre i 2023, da dæksponsoren Pirelli har gode nyheder til dem.
Danmarks Højeste Motionscykelløb fejrer jubilæum Kr. Himmmelfartsdag - skal du køre?
Danmarks Højeste Motionscykelløb afholdes igen i år Kr. Himmelfartsdag den 18. maj 2023.
Sidste chance: Deltag i årets Giro-spil! Præmier for over 40.000 kroner
Deltag i årets Giro d'Italia managerspil starter lørdag den 6. maj og slutter søndag den 28. maj 2022.
Test: Northwave gravel-tøj
Et afslappet sæt tøj til gravel-turene hvor udseende, funktion og komfort går op i en højere enhed.  
Langtidstest: Principia Gravel Carbon
Feltet.dk langtidstester Principia Gravel Carbon med HiRide Suspension forgaffel. Følg med de kommende måneder. 
Når de franske bjerge skiftes ud med ruter langs vandet
Cykelferie kan være andet end stejle alpeveje, skarpe kurver og dagsruter på plus hundrede kilometer. Vil man opleve en mere afslappet form for cykelferie, hvor der også er plads til en god frokost og et koldt glas vin, er området syd for Bretagne - det hedder Atlantique-Loire - det perfekte sted.
Talenterne kæmpede om sejrene i MTB Ligaen
Tobias Lillelund og Caroline Bohe triumferede i årets første afdeling af Shimano MTB Ligaen i Randers.
Test: Northwave Crossland Plus
Den trend, der lige nu buldrer frem i Sydeuropa, med all mountain-sko, som både kan bruges på cyklen, til og fra arbejde eller på café, er ved at vinde indpas i Danmark. Northwave introducerer nu Crossland Plus-modellen, der kan det hele.
Vind en signeret Jonas Vingegaard-trøje
Du kan vinde en signeret Jonas Vingegaard-trøje i Feltet.dk's Giro-managerspil. Tilmeld dig nu!

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Fra onsdag til søndag køres det fem dage lange ProSeries-løb ZLM Tour, der med sin prolog og fire helt flade etaper er en ganske speciel sag, der ofte er blevet brugt som Tour-forberedelse for de helt rene sprintere. I disse Dauphiné-tider tillader tiden ikke store optakter til hver etape, men vi vil hver dag komme med en kortere lynoptakt til den efterfølgende dags etape. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/lynoptakt_4_etape_af_zlm_tour_2023/Sidste års udgave var en undtagelse, men normalt er det tempospecialisterne, der har det første ord i Tour de Suisse, og det gælder i særlig grad i år, hvor åbningsetapen er historisk vigtig. Med en distance på hele 12,7 km er der nemlig tale om den længste indledende enkeltstart i mands minde, og dermed vil der med det samme blive gjort væsentlige forskelle på en flad tur rundt om søen Sihlsee, hvor specialisterne vil slikke sig om munden over udsigten til flade veje uden tekniske udfordringer. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_1_etape_af_tour_de_suisse_2023/Sidste års udgave var en undtagelse, men normalt er det tempospecialisterne, der har det første ord i Tour de Suisse, og det gælder i særlig grad i år, hvor åbningsetapen er historisk vigtig. Med en distance på hele 12,7 km er der nemlig tale om den længste indledende enkeltstart i mands minde, og dermed vil der med det samme blive gjort væsentlige forskelle på en flad tur rundt om søen Sihlsee, hvor specialisterne vil slikke sig om munden over udsigten til flade veje uden tekniske udfordringer. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_1_etape_af_tour_de_suisse_2023/For Robin Juel Skivild kommer næste uges Baby-Giro til at handle om at jagte personlig succes, så drømmen om VM på både banen og landevejen kan realiseres.  Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/ung_dansker_jagter_vm_paa_baade_landevejen_og_banen_til_baby-giroen/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Tour de France-spillet er åbnet!
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 1. juli! Tour de France køres frem til søndag den 23. juli. 
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Hvem kunne ikke tænke sig at opleve stemningen, når Tour de France-feltet kæmper sig op over de høje pas i Alperne - eller måske endnu bedre - hvem drømmer ikke om selv at bestige et af de ikoniske bjergpas, man kender fra sommerens tv-transmissioner fra Touren. Denne sommer kan begge dele lade sig gøre i franske Serre Chevalier-Briancondalen.
SIDSTE CHANCE: Skal Vingegaard på dit managerhold?
Det er nu muligt at sætte dit managerhold til Critérium du Dauphiné. Jonas Vingegaards sidste forberedelsesløb før Tour de France-forsvaret.
Giro-manager: Vinderne er fundet
Årets Giro d'Italia er slut og dermed er det tid til at gøre status på årets første grand tour managerspil.
Heby: Kørte jo nærmest solo hele vejen
Sofie Heby er Danmarks pt. bedste kvindelige MTB-rytter.
Sejrende Fini afslører: Havde siver i afslutningen
Sebastian Fini er dobbelt dansk mester anno 2023. Den seneste titel blev vundet trods en punktering til allersidst. Det afslører han overfor Feltet.dk kort efter løbet.
Den erfarne stjerne besejrer opkomling i spurten
Endnu en dag, endnu en DM-titel for Sebastian Fini, der i dag kunne lade sig hylde som danmarksmester på XCC-distancen.
To DM-sejre på to dage: Heby overlegen i Aalborg
Sofie Heby kunne i dag følge op på gårsdagens DM-sejr på den lange distance med endnu en på den korte af slagsen.
Ny vild DM-duel imellem Fini og Andreassen
Sebastian Fini genvinder DM-titlen i en tæt duel imod Simon Andreassen.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x