02.05.2022 @ 20:00

Cirka midtvejs mellem Danmark og Sverige ligger Danmarks ellevtestørste ø, Læsø. For en weekend byder øen på gode cykelmuligheder, og efter turen er der masser af kultur, gastronomi og seværdigheder at kaste sig over.

Ved kysten mærker vi vinden fra Kattegat. Det rykker let i cyklerne, der er små skumtoppe på bølgerne, og på den anden side af vandet skimtes den jyske østkyst som en tynd, mørk streg i horisonten. Det eneste punkt, der rager markant op, er Pikkerbakken i Frederikshavn, som ligger omkring 30 kilometer mod nordøst.

 


Øen rundt
Vi er på cykeltur på Læsø, og med øens ”overkommelige” størrelse - Læsø er 20 kilometer lang og 12 kilometer på det bredeste sted - er dagens projekt at køre øen rundt, en tur på omkring 50 kilometer. Mange steder lokker terrænet til små afstikkere, så vi har valgt at køre på gravelcykler.


Vores tur starter i Østerby, hvor der er masser af liv. I vandet ligger danske og svenske lystbåde samt enkelte fiskekuttere, på havnen handles fisk, og på caféerne sidder gæster med dagens første cappuccino.

 

Turen fortsætter mod urets retning, og snart dukker øens golfbane - Læsø Seaside Golfklub - op. Banen omtales som en af Danmarks smukkest beliggende, og med sin placering helt ud til vandet, er det svært at være uenig. Vi holder os stadig til de asfalterede veje, men ved Horneks Odde, der ligger midt mellem Østerby og Vesterø, laver vi dagens første afstikker.

 

Her skulle der efter sigende være stor chance for at spotte sæler, og vi har bid i første hug. Omkring 100 meter ude i vandet ligger en gråsæl og soler sig på en stor sten. Qua sin kamuflage falder den godt ind i omgivelserne og kan umiddelbart være svær at få øje på, men turistforeningen har sat stationære kikkerter op på kysten, og gennem dem har man et perfekt udsyn.

 

Saltsyderhytten er en omvej værd. Foto: Konny Christiansen

 

Gode veje
Læsø egner sig fortrinligt til cykling. Man kan både finde asfalt- og grusveje, og mange steder egner sig desuden til mountainbikes. Holder man sig til de mindre veje, er den motoriserede trafik begrænset, og på de store veje, fx hovedvejen fra Byrum til Østerby, er der anlagt cykelsti.

 

Skulle man pege på én enkelt ”mangel” i cykelterrænet, er det fraværet af bakker og højdemeter, men i det samlede billede af Læsø som cykeldestination har det mindre betydning.


Vi kører gennem Vesterø og passerer den tidligere kirke, der nu indeholder et af Danmarks bedste spa- og wellnesscentre. Umiddelbart en kuriøs løsning, men via arkitektonisk snilde og respekt for det oprindelige byggeri er det færdige resultat virkelig flot.

 

Turen fortsætter mod Byrum, hvor vi har planlagt turens andet pitstop, Læsø Saltsyderi. Egentlig er det meningen, at vi blot skal kigge os omkring i ti minutter og snuppe en hurtig kop kaffe, men ved et tilfælde havner vi midt i et foredrag om saltsydning, og det viser sig at være spændende. Så først en halv time senere sætter vi ud på sidste etape mod udgangspunktet i Østerby.

 

På de store veje er der etableret cykelsti. Foto: Konny Christiansen

 

Endnu en gang laver vi en afstikker, da vi lidt før Østerby følger ruten med de specielle tangtagshuse - en byggestil, man som det eneste sted i verden kun oplever på Læsø.


Vores tur slutter, hvor den startede, i Østerby. Ikke bare på havnen, men også i det trafikerede farvand mellem Læsø og Sverige er der liv. Der er godt 40 kilometer til den nærmeste svenske skærgård, så nabolandet kan ikke ses med det blotte øje, men om natten ses lysene fra Göteborg.


Turen rundt om Læsø kan varieres på rigtig mange måder, men vores rundtur har budt på hele pakken. Vi har fået en god cykeloplevelse, et kig til naturen samt en introduktion til Læsøs særlige historie med saltsydning og tangtage. Et udvalg af ruteforslag ses her!

 

Det årlige cykelløb Læsø Rundt tiltrækker både motions- og konkurrenceryttere. Foto: Martin Witt

 

Cykelø med eget cykelløb
Læsø indbyder virkelig til cykling og byder på gode oplevelser for cykelmotionister. Hvert år arrangeres motionscykelløbet Læsø Rundt. Her kan deltagerne vælge mellem fire forskellige ruter, og der er noget for enhver.

 

På asfalt tilbyder man Øen Rundt-ruten på 50 kilometer samt den 32 kilometer lange Tanghusrute. For gravel- og mountainbikeentusiaster er der Klitplantage-ruten på 27 kilometer samt Saltsyderruten på 15 kilometer for børn og familier. Man kører med startgrupper, så der både er noget for hyggemotionisterne samt dem, der vil køre stærkt.

 

Især omkring Østerby finder man mange huse med tangtag. Foto: Konny Christiansen

 

Meget mere end cykling
Ud over gode cykelruter byder Læsø også på smuk natur, særegen kultur samt et væld af aktivitetsmuligheder. Naturen er et kapitel for sig. Sammen med Bornholm er Læsø det sted i Danmark, som lokker med flest årlige solskinstimer, og øens mange strande indbyder til afslapning.

 

Her ser man ofte sæler, der ligger og soler sig, og floraen byder på alt fra vilde orkideer til kødædende planter. Flere store indlandssandarealer vidner om menneskets kamp mod naturen. I middelalderen fældede man træ for at skaffe brænde til saltproduktionen, men det førte til sandflugt, som man fra 1930-erne fik bremset med plantager.

 

Saltsydningen foregår ved naturområdet Rønnerne. Foto: Konny Christiansen

 

Læsø er især kendt for sit salt, og i en periode på mange hundrede år var salt øens største indtægtskilde. Saltet udvindes af sydkystens grundvand, der på grund af ler i undergrunden forbliver i overfladen, og i takt med at vandet fordamper, øges saltkoncentrationen.

 

Et andet særpræg er de huse med tage af tang, som man ser flere steder på øen. Da tangen er naturligt imprægneret med salt, kan den ikke rådne, og flere tage er 400 år gamle.


Og så er der aktivitetsmulighederne, der spænder fra vandring og ridning til golf. Hardcore-vandrere kan gå øen rundt langs kysten - en tur på omkring 100 kilometer - men er man til kortere ture, er der anlagt ruter ved Rønnerne, i klitplantagen, rundt om Fuglsangssøen samt ved Østerby og Vesterø.

 

Rideentusiaster strømmer også til øen, for på islandske heste kan man komme rundt på særlige ridestier både langs vandet og i indlandet. Golfen spilles på Læsø Seaside Golfklub, der ligger med direkte udsigt til Kattegat, og banen skulle som nævnt være en af Danmarks smukkest beliggende.

 

Læsøs røde guld - de rosafarvede jomfruhummere. Foto: Konny Christiansen

Praktiske oplysninger


Ophold 
Vi er indlogeret i en ferielejlighed på Pilegaarden, der ligger godt placeret midt i Læsøs natur, og vil man handle, er der mindre end en kilometer til butikkerne i Byrum. For en familie eller et cykelhold er der god plads, for Pilegaarden byder på fem ferieboliger, og i det nærliggende feriecenter Gammelgaarden kan man benytte den indendørs pool.


Alt godt fra havet
Jomfruhummeren, der fiskes hele året, er en af Læsøs særlige delikatesser, som man kan opleve til Læsø Jomfruhummerfestival den første lørdag i august. Ved Østerby Havn kan man se fiskerne komme ind med jomfruhummerne morgen eller aften, og ”det røde guld” kan købes ved fiskehandlere i Vesterø og Østerby eller direkte ved fiskerne. Et must, hvis man bor i ferielejlighed med mulighed for at lave sin egen mad. 


Cykeludlejning
I Vesterø, hvor man kommer ind med færgen, ligger Læsø Cykeludlejning og Service. Fra færgelejet er der blot 300 meter til butikken, der råder over elcykler og turcykler. I butikken kan man hjælpe med gode turforslag, når gæster skal øen rundt på cykel.


Læsø Turistbureau
Turistkontoret på Læsø hjælper gerne med planlægning, praktiske oplysninger, arrangementer og brochurer. Det anbefales at downloade GoVisit appen og købe et kort til 20 kroner.


Til og fra Læsø
For at komme til Læsø, skal man sejle med Læsøfærgen fra Frederikshavn. Turen tager 90 minutter, og der er mange afgange hver dag.

Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Schurter og Fini ender på podiet – Ghost Factory triumferer på kvindesiden
Det blev til en samlet andenplads for Sebastian Fini og Nino Schurter i Absa Cape Epic.
Chefens hjørne: Feltet.dk startede for alvor på lokummet
Feltet.dk fylder i dag 21 år, men hvordan startede Skandivinaens største cykelside egentligt?
Nyt dansk talent smadrer Vingegaards gamle rekord
Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Bosch eBike Systems lancerer en ny batteriinnovation til el-cykler. PowerPack 800 Frame er navnet på det nye powerfulde batteri, men med batteriet følger flere store nyheder fra producenten.  
Feltet.dk har store planer for nyt magasin
Skandinaviens største online cykelportal Feltet.dk køber Bikemania Magazine og stifter samtidig et nyt selskab Motionsfeltet.dk ApS. 

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet