02.05.2022 @ 20:00

Cirka midtvejs mellem Danmark og Sverige ligger Danmarks ellevtestørste ø, Læsø. For en weekend byder øen på gode cykelmuligheder, og efter turen er der masser af kultur, gastronomi og seværdigheder at kaste sig over.

Ved kysten mærker vi vinden fra Kattegat. Det rykker let i cyklerne, der er små skumtoppe på bølgerne, og på den anden side af vandet skimtes den jyske østkyst som en tynd, mørk streg i horisonten. Det eneste punkt, der rager markant op, er Pikkerbakken i Frederikshavn, som ligger omkring 30 kilometer mod nordøst.

 


Øen rundt
Vi er på cykeltur på Læsø, og med øens ”overkommelige” størrelse - Læsø er 20 kilometer lang og 12 kilometer på det bredeste sted - er dagens projekt at køre øen rundt, en tur på omkring 50 kilometer. Mange steder lokker terrænet til små afstikkere, så vi har valgt at køre på gravelcykler.


Vores tur starter i Østerby, hvor der er masser af liv. I vandet ligger danske og svenske lystbåde samt enkelte fiskekuttere, på havnen handles fisk, og på caféerne sidder gæster med dagens første cappuccino.

 

Turen fortsætter mod urets retning, og snart dukker øens golfbane - Læsø Seaside Golfklub - op. Banen omtales som en af Danmarks smukkest beliggende, og med sin placering helt ud til vandet, er det svært at være uenig. Vi holder os stadig til de asfalterede veje, men ved Horneks Odde, der ligger midt mellem Østerby og Vesterø, laver vi dagens første afstikker.

 

Her skulle der efter sigende være stor chance for at spotte sæler, og vi har bid i første hug. Omkring 100 meter ude i vandet ligger en gråsæl og soler sig på en stor sten. Qua sin kamuflage falder den godt ind i omgivelserne og kan umiddelbart være svær at få øje på, men turistforeningen har sat stationære kikkerter op på kysten, og gennem dem har man et perfekt udsyn.

 

Saltsyderhytten er en omvej værd. Foto: Konny Christiansen

 

Gode veje
Læsø egner sig fortrinligt til cykling. Man kan både finde asfalt- og grusveje, og mange steder egner sig desuden til mountainbikes. Holder man sig til de mindre veje, er den motoriserede trafik begrænset, og på de store veje, fx hovedvejen fra Byrum til Østerby, er der anlagt cykelsti.

 

Skulle man pege på én enkelt ”mangel” i cykelterrænet, er det fraværet af bakker og højdemeter, men i det samlede billede af Læsø som cykeldestination har det mindre betydning.


Vi kører gennem Vesterø og passerer den tidligere kirke, der nu indeholder et af Danmarks bedste spa- og wellnesscentre. Umiddelbart en kuriøs løsning, men via arkitektonisk snilde og respekt for det oprindelige byggeri er det færdige resultat virkelig flot.

 

Turen fortsætter mod Byrum, hvor vi har planlagt turens andet pitstop, Læsø Saltsyderi. Egentlig er det meningen, at vi blot skal kigge os omkring i ti minutter og snuppe en hurtig kop kaffe, men ved et tilfælde havner vi midt i et foredrag om saltsydning, og det viser sig at være spændende. Så først en halv time senere sætter vi ud på sidste etape mod udgangspunktet i Østerby.

 

På de store veje er der etableret cykelsti. Foto: Konny Christiansen

 

Endnu en gang laver vi en afstikker, da vi lidt før Østerby følger ruten med de specielle tangtagshuse - en byggestil, man som det eneste sted i verden kun oplever på Læsø.


Vores tur slutter, hvor den startede, i Østerby. Ikke bare på havnen, men også i det trafikerede farvand mellem Læsø og Sverige er der liv. Der er godt 40 kilometer til den nærmeste svenske skærgård, så nabolandet kan ikke ses med det blotte øje, men om natten ses lysene fra Göteborg.


Turen rundt om Læsø kan varieres på rigtig mange måder, men vores rundtur har budt på hele pakken. Vi har fået en god cykeloplevelse, et kig til naturen samt en introduktion til Læsøs særlige historie med saltsydning og tangtage. Et udvalg af ruteforslag ses her!

 

Det årlige cykelløb Læsø Rundt tiltrækker både motions- og konkurrenceryttere. Foto: Martin Witt

 

Cykelø med eget cykelløb
Læsø indbyder virkelig til cykling og byder på gode oplevelser for cykelmotionister. Hvert år arrangeres motionscykelløbet Læsø Rundt. Her kan deltagerne vælge mellem fire forskellige ruter, og der er noget for enhver.

 

På asfalt tilbyder man Øen Rundt-ruten på 50 kilometer samt den 32 kilometer lange Tanghusrute. For gravel- og mountainbikeentusiaster er der Klitplantage-ruten på 27 kilometer samt Saltsyderruten på 15 kilometer for børn og familier. Man kører med startgrupper, så der både er noget for hyggemotionisterne samt dem, der vil køre stærkt.

 

Især omkring Østerby finder man mange huse med tangtag. Foto: Konny Christiansen

 

Meget mere end cykling
Ud over gode cykelruter byder Læsø også på smuk natur, særegen kultur samt et væld af aktivitetsmuligheder. Naturen er et kapitel for sig. Sammen med Bornholm er Læsø det sted i Danmark, som lokker med flest årlige solskinstimer, og øens mange strande indbyder til afslapning.

 

Her ser man ofte sæler, der ligger og soler sig, og floraen byder på alt fra vilde orkideer til kødædende planter. Flere store indlandssandarealer vidner om menneskets kamp mod naturen. I middelalderen fældede man træ for at skaffe brænde til saltproduktionen, men det førte til sandflugt, som man fra 1930-erne fik bremset med plantager.

 

Saltsydningen foregår ved naturområdet Rønnerne. Foto: Konny Christiansen

 

Læsø er især kendt for sit salt, og i en periode på mange hundrede år var salt øens største indtægtskilde. Saltet udvindes af sydkystens grundvand, der på grund af ler i undergrunden forbliver i overfladen, og i takt med at vandet fordamper, øges saltkoncentrationen.

 

Et andet særpræg er de huse med tage af tang, som man ser flere steder på øen. Da tangen er naturligt imprægneret med salt, kan den ikke rådne, og flere tage er 400 år gamle.


Og så er der aktivitetsmulighederne, der spænder fra vandring og ridning til golf. Hardcore-vandrere kan gå øen rundt langs kysten - en tur på omkring 100 kilometer - men er man til kortere ture, er der anlagt ruter ved Rønnerne, i klitplantagen, rundt om Fuglsangssøen samt ved Østerby og Vesterø.

 

Rideentusiaster strømmer også til øen, for på islandske heste kan man komme rundt på særlige ridestier både langs vandet og i indlandet. Golfen spilles på Læsø Seaside Golfklub, der ligger med direkte udsigt til Kattegat, og banen skulle som nævnt være en af Danmarks smukkest beliggende.

 

Læsøs røde guld - de rosafarvede jomfruhummere. Foto: Konny Christiansen

Praktiske oplysninger


Ophold 
Vi er indlogeret i en ferielejlighed på Pilegaarden, der ligger godt placeret midt i Læsøs natur, og vil man handle, er der mindre end en kilometer til butikkerne i Byrum. For en familie eller et cykelhold er der god plads, for Pilegaarden byder på fem ferieboliger, og i det nærliggende feriecenter Gammelgaarden kan man benytte den indendørs pool.


Alt godt fra havet
Jomfruhummeren, der fiskes hele året, er en af Læsøs særlige delikatesser, som man kan opleve til Læsø Jomfruhummerfestival den første lørdag i august. Ved Østerby Havn kan man se fiskerne komme ind med jomfruhummerne morgen eller aften, og ”det røde guld” kan købes ved fiskehandlere i Vesterø og Østerby eller direkte ved fiskerne. Et must, hvis man bor i ferielejlighed med mulighed for at lave sin egen mad. 


Cykeludlejning
I Vesterø, hvor man kommer ind med færgen, ligger Læsø Cykeludlejning og Service. Fra færgelejet er der blot 300 meter til butikken, der råder over elcykler og turcykler. I butikken kan man hjælpe med gode turforslag, når gæster skal øen rundt på cykel.


Læsø Turistbureau
Turistkontoret på Læsø hjælper gerne med planlægning, praktiske oplysninger, arrangementer og brochurer. Det anbefales at downloade GoVisit appen og købe et kort til 20 kroner.


Til og fra Læsø
For at komme til Læsø, skal man sejle med Læsøfærgen fra Frederikshavn. Turen tager 90 minutter, og der er mange afgange hver dag.

Klar til cykelsæsonen? Opret en spillekonto - Få 1000 kr i velkomstbonus og 2 managerhold
Feltet.dk har lavet en samarbejdsaftale med spiludbyderen ComeOn, som gælder hele VM-slutrunden i fodbold. Det er en aftale, som sender Feltet.dk's brugere i udbrud, når det kommer til gambling på sportsbegivenheder eller casino. Vi tilbyder i samarbejde med ComeOn helt op til 1.000 kroner i bonus og to gratis managerhold til 2023-sæsonen.
Anmeldelse: Pro Cycling Quiz
Feltet.dk har anmeldt brætspillet Pro Cycling Quiz.
Feltet.dk lancerer "Jul i Feltet"
Feltet.dk lancerer en julekalender, som kommer på sitet fra den 1. til den 24. december med forskellige cykelkendisser.
Cykelbrands advarer om falske hjemmesider og webshops
Falske hjemmesider og webshops, der henviser til FSA og VISION uden autorisation, er på spil.
Boganmeldelse: Mads P - Væddeløber og Verdensmester
Sin unge alder til trods har Mads Pedersen allerede opnået mere end mange etablerede stjerner når gennem en hel karriere. I sin selvbiografi, der er skrevet sammen med Per Bausager, kommer hovedpersonen omkring alt fra verdensmesterskab til vanvittige træningspas og vilde finaler.
Kom på billig cykelferie på Mallorca
Har du lyst til at køre på lækre racercykler på skønne Mallorca, så er Python Camp Mallorca måske lige noget for dig?
Oplev det bedste af Sierra Nevada på cykel
Det lyder som opskriften på den perfekte cykeldestination; masser af bjerge med hårnålesving og panoramiske udsigter, hyggelige tapasbarer i de små landsbyer og endelig mulighed for at slutte dagen med en svømmetur i Middelhavets blå bølger. Alt det kan man opleve, hvis man besøger ”Cycle Sierra Nevada” i det sydlige Spanien.
Tacx lancerer en ny indendørscykel
Alt i én indendørs smart bike tilbyder en af de mest præcise, realistiske og støjsvage indendørs cykeloplevelser - plus en fuldt justerbar pasform.
Test: Rapha Pro Team Training – efterårstøj
Lækre produkter i høj kvalitet, hvor især bukserne lukker et hul i markedet, som denne tester har efterlyst. 

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Produktfokus: Magnus Cort kører kun på SystemSix
Vi har set nærmere på Magnus Corts vindermaskine - Cannondales SystemSix.
Test: Stages SB20 indoor bike
Vintersæsonen er i gang og rigtig mange ryttere rykker lige nu deres træning - eller i hvert fald noget af den - indenfor. Vi er også rykket delvist indenfor og har i den forbindelse kørt lidt på den stationære, indendørscykel fra Stages kaldet SB20. Har du endnu ikke læst vores optakt til testen og cyklens baggrund, så kan du læse den her.
Test: Northwave Rebel 3
Rebel 3 er en flot sko til gravel og MTB  med et suverænt spædensystem. Pasform, komfort og god kraftoverførsel kendetegner Northwaves nye Rebel 3-model og med detaljer som Northwaves helt eget spændesystem, X-Dial, holder skoen et højt niveau.  
Test: Bontrager Circuit Road Shoe
Med Bontrager Circuit Road Shoe får man en god landevejssko til en rimelig pris, velegnet til længere træningsture samt visuel rigtig flot. Og så kan den bruges af både damer og herrer.  
Test: Giordana G-Shield cykeltøj
G-Shield-serien er en kraftfuld, men yderst komfortabel kollektion af funktionelt cykeltøj, som er suverænt til danske forhold - til en pris, som er mere end konkurrencedygtig. 
Ny bog: Uden for kategori - Dagbog fra Tour de France 2022
Cykelsportsekspert Brian Nygaard fulgte Tour de France gennem en brandvarm sommer og i sin meget personlige dagbog endte han med at skrive sig helt ind på løbets sjæl og på de skæbner, der inkarnerer de vigtigste øjeblikke, fulde af lidelse og forløsning. Det blev en sommer, vi aldrig glemmer.
Ny bog fra Bastian Emil - Forudbestil nu og få rabat!
Før tv og radio transmitterede direkte fra helikoptere og motorcykler, blev de store løb præsenteret gennem reportager i de europæiske dagblade. Denne tradition vækker Bastian Emil Goldschmidt til live i 32 reportager fra et mindeværdigt år på landevejene.
Nye bøger i webshoppen - få rabat
Der udkommer mange bøger i øjeblikket. Vi har netop fyldt webshoppen med bøger og giver dig her et overblik over de nyeste.  
Produktnyt: Mavic sender nyt MTB-hjul på markedet
Mavic har lanceret et nyt MTB-hjul, Crossmax SL Ultimate, som blandt andet Sebastian Fini kører med.
Test: Polar Pacer Pro løbe- og multisportsur
Polar Pacer Pro er Polar’s nyeste multisportsur, som ligger i den prisvenlige ende, med et funktionsspektrum, der ikke lader meget tilbage at ønske. Med dette ur på håndleddet bliver dine fysiologiske data ”registreret” 24/7. Det sidder ubemærket på armen og uanset sportsgren eller navigationsopgave, så kan denne ”schweizerkniv” af et ur, løse opgaven. Uden touch-skærm, men button-only betjening skæmmer bestemt ikke betjeningsoplevelsen, ligesom uret imponerer med en forrygende betjeningshastighed.
Optakt: Test af Stages SB20 indoor bike
Indendørs-sæsonen står for døren og vi er i gang med at teste en komplet indendørs cykel fra Stages.
Produktnyt: Flowgun One - Nyeste massageteknologi fra Flowlife
Flowlifes næste innovation til massage og restitution er Flowgun One - avanceret teknologi med et gummi belagt aluminiumshus for perfekt massage og kontrol. Dette giver en dybdegående behandling og en helt ny massagefornemmelse.
VeloDays - en ny cykelmesse ser dagens lys
Christian Ritter er idémanden bag Copenhagen Bike Show, som afholdes hvert år i marts måned. Det er Skandinaviens største cykelmesse med mange internationale udstillere og besøgende.
Nu udkommer Mads P.s nye bog - og spar 20%
Mads Pedersen har længe arbejdet på en bogudgivelse: "Væddeløber og verdensmester"! Den udkommer i næste uge og Feltet.dk har udsender fra starten af næste uge.
Bankede hele manager-feltet: Hvem er den anonyme Vuelta-vinder?
Den beskedne nu-ikke-længere-helt-så-anonyme etter fortæller: "Der skal lidt rygvind til."

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Klar til cykelsæsonen? Opret en spillekonto - Få 1000 kr i velkomstbonus og 2 managerhold
Feltet.dk har lavet en samarbejdsaftale med spiludbyderen ComeOn, som gælder hele VM-slutrunden i fodbold. Det er en aftale, som sender Feltet.dk's brugere i udbrud, når det kommer til gambling på sportsbegivenheder eller casino. Vi tilbyder i samarbejde med ComeOn helt op til 1.000 kroner i bonus og to gratis managerhold til 2023-sæsonen.
Anmeldelse: Pro Cycling Quiz
Feltet.dk har anmeldt brætspillet Pro Cycling Quiz.
Feltet.dk lancerer "Jul i Feltet"
Feltet.dk lancerer en julekalender, som kommer på sitet fra den 1. til den 24. december med forskellige cykelkendisser.
Cykelbrands advarer om falske hjemmesider og webshops
Falske hjemmesider og webshops, der henviser til FSA og VISION uden autorisation, er på spil.
Boganmeldelse: Mads P - Væddeløber og Verdensmester
Sin unge alder til trods har Mads Pedersen allerede opnået mere end mange etablerede stjerner når gennem en hel karriere. I sin selvbiografi, der er skrevet sammen med Per Bausager, kommer hovedpersonen omkring alt fra verdensmesterskab til vanvittige træningspas og vilde finaler.
Kom på billig cykelferie på Mallorca
Har du lyst til at køre på lækre racercykler på skønne Mallorca, så er Python Camp Mallorca måske lige noget for dig?
Oplev det bedste af Sierra Nevada på cykel
Det lyder som opskriften på den perfekte cykeldestination; masser af bjerge med hårnålesving og panoramiske udsigter, hyggelige tapasbarer i de små landsbyer og endelig mulighed for at slutte dagen med en svømmetur i Middelhavets blå bølger. Alt det kan man opleve, hvis man besøger ”Cycle Sierra Nevada” i det sydlige Spanien.
Tacx lancerer en ny indendørscykel
Alt i én indendørs smart bike tilbyder en af de mest præcise, realistiske og støjsvage indendørs cykeloplevelser - plus en fuldt justerbar pasform.
Test: Rapha Pro Team Training – efterårstøj
Lækre produkter i høj kvalitet, hvor især bukserne lukker et hul i markedet, som denne tester har efterlyst. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x