Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

26.01.2021 @ 21:30

Tre danskere står bag festivalen og de har store planer.

Gravel har i et stykke tid været en stor trend inden for cykelverdenen og har fået både markedet, interessen og kærligheden til cykling til at eksplodere.

 

Samtidig har den mere oplevelsesbaserede tilgang til cyklingens væsen fået mange flere mennesker til at opdage glæden ved naturen. Faktisk så meget, at mange cykelmærker i øjeblikket slet ikke kan levere gravelcykler i samme hastighed, som efterspørgslen stiger.

 

Derfor glæder de tre danskere bag Skandinaviens første gravelfestival - “Backlands” - sig til at kunne lancere eventet til september.


Mødt af stor velvilje

Første udgave af festivalen kommer til at ligge i et af Danmarks smukkeste områder: Odsherred. Herefter er det planen, at der afvikles en række events over hele Danmark og Skandinavien.

 

"Vi har været på research mange forskellige steder i Danmark og har haft samtaler med både lokale myndigheder, skovejere og producenter af lokale råvarer. Vi er kun blevet mødt med stor velvilje, ja, næsten kærlighed fra alle, vi har talt med. Det er superfedt og bestyrker os i, at konceptet her kan noget”, fortæller Kaare Breinholt, der er den ene af de tre festivalskabere og mangeårig bagmand til store events - blandt andet det populære internationale løbekoncept “The Color Run”.

 

Photo: Martin Paldan

 

“Derudover har vi jo cyklet mange tusinde kilometer på grusveje for at finde det bedste sted at afholde en festival, hvor vi skal fejre, dyrke og deles om glæden ved gravelcykling. Her har Odsherred vist sig at være et unikt stykke Danmark, hvor vi kan få mange forskellige typer landskab inden for et relativt begrænset område og samtidig tilbyde alle både udfordring og variation. Både de, der vil ud på lange ture på over 100 kilometer og de, der vil cykle kortere ture og tage sig mere tid til pauser, drikke en fadøl eller tage et billede. Og så gør det jo heller ikke noget, at der er gudesmukt her i GeoPark Odsherred, der er udvalgt som Unesco-program på baggrund af det særegne og kuperede istidslandskab,” forklarer Christian Orry, der udover at være festivalbagmand, også selv er aktiv ambassadør for gravelcykling og har mange års erfaring med stort set alle typer cykling både på konkurrenceplan samt som træner og turguide.

 

“Ja, og netop dét, at gravel favner så mange forskellige typer samtidig med, at det sociale for mange er en ligeså vigtig del af det hele, gør, at både jeg og mange andre knuselsker gravel. Dét, at det ikke nødvendigvis drejer sig om at komme hurtigst fra A til B, men i ligeså høj grad drejer sig om at nyde naturen og få nogle gode oplevelser sammen og så gør det jo ikke noget, at det er på nogle fede cykler, der er skabt til al slags terræn,” fortæller den tredje festivalbagmand Dean Strange, som også er medvært på den populære podcast “Balsam for sjælen - alt om gravelcykling”, der netop handler om kærligheden til gravelcykling og de store naturoplevelser.

 

Fra venstre: Dean Strange, Christian Orry, Kaare Breinholt, Gitte Klausen og Morten Egeskov. Foto: Jakob Carlsen

 

Et unikt sted i Danmark

Premieren på Backlands bliver på Anneberg Kulturpark i Nykøbing Sjælland 10.-12. september 2021. Her vil de tre dage byde på gravelcykling, god mad og drikke, spændende talks, musik, film og events i nogle helt unikke omgivelser.

 

Anneberg Kulturpark ligger naturmæssigt utroligt smukt og har et unikt haveanlæg med tydelig inspiration fra engelske havebyer. Derudover er stedet til daglig et samlingssted for lokale fødevareproducenter og kunstnere og ligger smukt med udsigt over fjorden.

 

Både Gitte Klausen, der er ejer af Anneberg, og direktør for GeoPark Odsherred, Morten Egeskov, glæder sig over næste år at skulle huse en festival netop med fokus på naturoplevelser, cykling og lokal forankring.

 

“Backlands er lige i tråd med de værdier, som vi arbejder med på Anneberg, og både de smukke rammer og naturen her i området er som skabt til den slags events," forklarer Gitte Klausen, der glæder sig til at kunne byde gravelentusiaster velkommen i sensommeren 2021.

 

Morten Egeskov er ligeledes meget begejstret: “Det siger sig selv, at vi er glade for, at Backlands kommer til at ligge her i GeoPark Odsherred. Både fornemmelsen for landskabet og de gode oplevelser samt samarbejdet med lokale aktører gør, at det er en win-win for alle parter. Vi har haft en rigtig god dialog med folkene bag festivalen, og vi deler den samme glæde og tilgang til både festival og lokalmiljø."

 

Flere festivaler og udenlandske gæster

Backlands i Odsherred bliver den første i en række af festivaler, der fra foråret 2022 kommer til at blive afviklet i naturskønne områder i både Danmark og resten af Skandinavien.

 

“Vi har allerede samtaler med flere områder i Danmark, Sverige og Norge, og vi glæder os til at kunne annoncere de kommende events løbende - så hold godt øje med vores digitale platforme”, fortæller Kaare Breinholt.

 

“Det, der er vigtigt for os, er at kunne tilbyde vores festivalgæster unikke omgivelser, fede ruter og et program, der både inkorporerer lokal forankring, cykelglæde og god stemning. Det er noget, som vi er gode til i Danmark, og som vi også gerne vil vise internationale gravelfolk," siger Christian Orry, og Dean Strange tilføjer:

 

“Danmark er et smukt land, og vi arbejder allerede med at gøre festivalen international, så man også kan møde folk fra fx. Tyskland, Norge eller Holland, når man sidder og nyder en kold øl efter en fed cykeltur på en af vores festivaler. Vi er igang med at skabe den festival, som vi altid selv har drømt om at deltage i."

 

Billetterne er netop sat til salg til næste års festival på www.backlands.cc, og man skal være hurtig for at sikre sig en billet, da der på grund af de forventede Corona-retningslinjer udbydes kun 465 billetter til Backlands Odsherred.

 

“Vi vil gerne skabe rammerne om en festival, der både værner om naturen, skaber en intim stemning og som passer til det miljø, den afvikles i," slutter Dean Strange.

 

Gravelcykler på Anneberg. Foto: Jakob Carlsen

 

Hvad er gravelcykling?

Gravelcykling begyndte i USA, hvor lange og øde grusveje forenede traditionel landevejscykling, mountainbike og cyklecross. Det mere øde og let tekniske terræn væk fra landevejen har skabt en opblomstring af interessen for cykling og fået både erfarne cykelfolk - hvad enten det er mænd eller kvinder, licensryttere eller cykelmotionister med de lidt bredere dæk.

Du kan læse mere om gravelcykling på www.feltet.dk/gravel

Sådan supplerer du din cykeltræning med CBD produkter
Test: Tacx Boost Indoor Trainer
Tacx Boost er en entry-level ”wheel-on” indoor trainer, som gør det muligt at køre indendørs samt deltage i virtuelle træninger og løb på platforme som eksempelvis Zwift. Den er nem at sætte op og pakke sammen igen, og gør det muligt at medbringe næsten hvor som helst.
Produktnyt: Mere fornøjelse og færre punkteringer med AW3 landevejsdæk fra Bontrager
Bontrager har opdateret deres AW3 landevejsdæk med helt nye modeller med Hard-Case Lite og Hard-Case, hvilket giver bedre beskyttelse mod punkteringer uden at gå på kompromis med køreoplevelsen.
Produktnyt: Trek lancerer en let E-Caliber MTB
Trek præsenterer den helt nye E-Caliber. Med E-Caliber præsenterer Trek en helt ny familie af lette, elektriske XC-mountainbikes.
Udfordr cykelvennerne - 3 managerspil skudt i gang
Feltet.dk har skudt managersæsonen i gang med 3 managerspil. Det helårlige managerspil Feltet.dk Tour samt til WorldTour-løbene UAE Tour og Paris-Nice.
Sæt dit managerhold til UAE Tour - starter søndag
Managersæsonen skydes i gang med UAE Tour den 21. februar. Du har mulighed for at sætte dit eget managerhold til det stjernespækket etapeløb, som er årets første WorldTour-løb.
Test: isolés Vincent Shelter Plus
En lækker vinterpakke til den kræsne rytter som elsker komfort og lækre materialer.
Fugle på hjul - Nyt dansk gravel- og turcykel brand spreder vingerne
I disse Corona tider hvor restriktioner og "social distancing" har sat en kæp i hjulet for mange og vi har givet afkald på at bruge tiden med venner og bekendte, har turcyklen stået som en trofast ven.
Test: XLC handsker, sokker og skoovertræk
I den kolde og våde tid som vi har, og forventeligt stadigvæk vil have nogle måneder endnu, har Feltets udsendte testet udstyr fra XLC for at se, om produkterne kan holde fødder og hænder varme.

Instagram #motionsfeltet

Få inspiration til vintertræningen - We are danes
Simon Andreassen og en række andre danske idrætsudøver er med i den nye Redbull-film, We are Danes.
Ny bog i webshoppen: Engang var jeg Jesper Skibby
"Engang var jeg Jesper Skibby" er både en sportskrønike og et indgående portræt af et komplekst menneske, som vi alle har mere tilfælles med, end vi tror. Bogen udkommer den 24. marts og kan allerede nu forudbestilles i webshoppen.
Debat: Har du styr på din graveltur eller gravelevent?
Gravelcykling er det nye sort, og de seneste år er det strømmet til med nye ryttere. Herligt! Men kører gravelrytterne, hvor de må? 
Test: Knog Blinder Skull lygtesæt
Nye smarte lygter fra Knog, der er nemme at montere og har masser af power. Perfekt lygtesæt til pendleren eller cykelrytteren, der vil gøre mere opmærksom på sig selv i trafikken.
Produktnyt: Assos Mille GTS bibshorts
Assos lancerer nye bibshorts i deres Mille-kollektion - den mest budgetvenlige kategori fra de schweiziske mestre i komfort.
Produktnyt: Canyon lancerer ny Torque:on
Canyon introducerer en helt ny, e-park cykel, der kombinerer brugbarheden fra mærkets ikoniske Torque model med hjælpen og rækkevidden fra Shimanos nye EP8 pedal-hjælpesystem. Canyon Spectral:on, Neuron:on og Grand Canyon:on opgraderes også med det nye EP8 motor- og batterisystem og udgør et af de mest omfattende og innovative e-mtb serier på markedet.
Gravel Ride: Præsentation af ny skribent bikepacker Tobias
Feltet.dk har fået en ny fast skribent i vores gravelsektion. Han hedder Tobias og du kan her læse hvem han er og hvorfor han kalder sig selv for en cykelnørd.
Vind en signeret cykeltrøje fra Søren Kragh
Skandinaviens første gravelfestival ser dagens lys
Tre danskere står bag festivalen og de har store planer.
Hold varmen under træningen i vinterperioden
Gør de kolde ture på cyklen til en fornøjelse. Den rigtige påklædning er vigtig for, at du kan holde varmen fra start til slut. 
Gravel ride: En vinterdag på grus i Vejle Ådal
Det er blevet vinter i Danmark, og frosten har sat ind. Det afholder dog ikke mig fra at tage en tur i Vejle Ådalen
Test: Vintertøj fra Futurum
”4 Seasons” er navnet på vinterkollektionen fra mærket Futurum. Med tøj fra denne kollektion sæt kommer du godt igennem vinterhalvåret med våde og kolde dage på landevej, grusstier og i skov. Det slidstærke og funktionelle tøj kommer med en række nytænkende detaljer, og det er optimalt til et barsk nordeuropæisk klima. Her får du lækker kvalitet til en meget fornuftig pris.
Produktnyt: Lazer Sphere - Cyklistens nye bedste ven
Ved at bygge videre på successen fra Lazer Genesis, præsenterer Lazer deres nyeste hjelm: Lazer Sphere. 
Test: Rapha Classic vinterjakke
En teknisk jakke i klassisk indpakning, som giver god beskyttelse i kombination med let vægt. En jakke som kan det hele.    
Test: Rapha Pro Team vinterjakke
En virkelig topjakke til den seriøse rytter, som også kører stærkt om vinteren.

Seneste indlæg i debatten

Sålerne er 1 cm tykke. Det fungerer fint hos mig. Skoovertræks formål er både at isolere og tage vinden. Jo mere isolering, des bedre hold på varmen. Det gjorde stor forskel på at holde varmen i mine fødder. Lidt ala 150mm isolering, kontra 250mm isolering på loftet i et hus. Et eksempel: Tiagra 4700 er næsten på niveau med 105 r7000, og 105 r7000 er næsten på niveau med Ultegra r8000, så et Tiagra 4700 gruppesæt vil være at foretrække i forhold til Ultegra 6800, og klart bedre end Ultra 6700, 6600 etc.Foråret har langt om længe meldt sin ankomst, og intet er bedre til at signalere de lysere tider end starten på det første store europæiske etapeløb, Paris-Nice. Symbolikken er tydelig, når rytterne i bevæger sig fra de kolde, vinterlige og blæsende forhold i Nordfrankrig til det flotte solskin på den franske Cote d’Azur, mens terrænet gradvist ændres fra et fladt sprinterparadis til langt mere kuperede og vanskelige udfordringer. Efter nogle år med relativt lette ruter har arrangørerne siden 2017 igen gjort løbet til et mere klassisk og hårdere etapeløb og kombinationen af en enkeltstart, en decideret bjergafslutning, mulig sidevind i nord og klassisk mellemkuperet, sydfransk terræn betyder, at 2021-udgaven af Løbet mod Solen bliver rammen om et stort slag mellem nogle af verdens bedste etapeløbsryttere, der atter belønnes for deres alsidighed. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_paris-nice_2021/ Ja, du kan få sliddele, men prøv at finde en ny bagskifter eller et bremsegreb.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Sådan supplerer du din cykeltræning med CBD produkter
Test: Tacx Boost Indoor Trainer
Tacx Boost er en entry-level ”wheel-on” indoor trainer, som gør det muligt at køre indendørs samt deltage i virtuelle træninger og løb på platforme som eksempelvis Zwift. Den er nem at sætte op og pakke sammen igen, og gør det muligt at medbringe næsten hvor som helst.
Produktnyt: Mere fornøjelse og færre punkteringer med AW3 landevejsdæk fra Bontrager
Bontrager har opdateret deres AW3 landevejsdæk med helt nye modeller med Hard-Case Lite og Hard-Case, hvilket giver bedre beskyttelse mod punkteringer uden at gå på kompromis med køreoplevelsen.
Produktnyt: Trek lancerer en let E-Caliber MTB
Trek præsenterer den helt nye E-Caliber. Med E-Caliber præsenterer Trek en helt ny familie af lette, elektriske XC-mountainbikes.
Udfordr cykelvennerne - 3 managerspil skudt i gang
Feltet.dk har skudt managersæsonen i gang med 3 managerspil. Det helårlige managerspil Feltet.dk Tour samt til WorldTour-løbene UAE Tour og Paris-Nice.
Sæt dit managerhold til UAE Tour - starter søndag
Managersæsonen skydes i gang med UAE Tour den 21. februar. Du har mulighed for at sætte dit eget managerhold til det stjernespækket etapeløb, som er årets første WorldTour-løb.
Test: isolés Vincent Shelter Plus
En lækker vinterpakke til den kræsne rytter som elsker komfort og lækre materialer.
Fugle på hjul - Nyt dansk gravel- og turcykel brand spreder vingerne
I disse Corona tider hvor restriktioner og "social distancing" har sat en kæp i hjulet for mange og vi har givet afkald på at bruge tiden med venner og bekendte, har turcyklen stået som en trofast ven.
Test: XLC handsker, sokker og skoovertræk
I den kolde og våde tid som vi har, og forventeligt stadigvæk vil have nogle måneder endnu, har Feltets udsendte testet udstyr fra XLC for at se, om produkterne kan holde fødder og hænder varme.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet