Sidevind og brosten ved Vesterhavet
Hotel Ringkøbing ligger midt på torvet og er en af byens mest historiske bygninger
20.04.2020 @ 16:15

Der er noget Matador-agtigt over Ringkøbing, som er en af Danmarks bedst bevarede købstæder. Midt på byens torv finder man Hotel Ringkøbing - det perfekte udgangspunkt for en flot cykeludfordring rundt om fjorden.

 

Selv om dagens program står på 100 kilometer rundt om Ringkøbing Fjord, gør vi holdt i Hvide Sande.

 

I samme øjeblik vi passerer Hvide Sande Røgeri, fristes vi over evne og står ti minutter senere med et lille udvalg af hummere, rejer og laksestykker i hænderne. Cyklerne tager vi med op på Troldbjerg, hvor tyskerne under anden verdenskrig byggede en observationsbunker.

 

Her nyder vi det improviserede måltid samt udsigten over indsejlingen til fjorden.

 

En lyseblå fiskekutter er på vej ud i Vesterhavet, et par surferne leger på vandet, og på vejen strømmer flere grupper af cyklister forbi.

 

Nogle fortsætter i højt tempo, men et par stykker vælger ligesom os at gøre holdt.

 

Danmarks ældste cykelsti

Det er ikke i Vestjylland, man finder Danmarks største stigninger. Men selv om det meste er fladt som en pandekage, er der masser af gode cykelmuligheder.

 

Faktisk opdagede man cykelpotentialet for næsten 100 år siden, for i 1920 etablerede den lokale turistforening Danmarks første cykelsti mellem Søndervig og Ringkøbing. Den planlagte anlægsudgift på 1.000 kroner steg til 37.000 kroner, inden stien stod færdig, så man var nødt til at kræve bompenge af datidens cyklister - 25 øre t/r eller to kroner for et sæsonkort.

 

Siden er der sket meget, og i dag står man med direkte adgang til den nationale cykelrute, Vestkystruten, der strækker sig over 560 indenlandske kilometer.

 

I Danmark byder turen på store kontraster, da man kører fra de stejle klitter i Nordjylland til de flade marskområder i Jyllands sydvestlige del.

 

Vestkystruten fortsætter både nord og syd for grænsen, hvor den bliver en del af den 6000 kilometer lange North Sea Cycling Route, der følger kysterne i Tyskland, Holland, England, Skotland, Norge og Sverige.

 

Der er således rigeligt med strækninger at kaste sig over, men med en weekend til rådighed er begrænsningens kunst nødvendig, så vi vælger at cykle rundt om Ringkøbing Fjord. En tur på godt 100 kilometer.

 

 

De flade strækninger og fiskerhusene vidner om, at Vesterhavet ligger tæt på.

 

Whisky, fly og kamufleret soldaterlejr

Med start i Ringkøbing vælger vi at køre i urets retning, og vi følger de veje, der går tættest på fjorden.

 

Første stop er i Stauning, og den lille by, som ved første øjekast ser meget anonym ud, byder på flere væsentlige attraktioner.  Mest kendt er flyvepladsen, hvorfra der jævnligt arrangeres opvisninger, og her finder man også Danmarks Flymuseum.

 

Besøgende kan se omkring 60 udstillede fly, og samlingen spænder over en lang periode - lige fra de første danske militærfly, som blev bygget for mere end 100 år siden til moderne jetfly.

 

Det er også i Stauning, man finder et det kendte whiskydestilleri - Stauning Whisky - hvis gyldne dråber har markeret sig internationalt.

 

Fra Stauning fortsætter vi mod Nymindegab, hvor Vesterhavet dukker op. Det meste af vejen har vi fulgt ”Fjorden rundt-skiltene”, men det skal man ikke gøre omkring Skjern, hvis man vil undgå grusvej.

 

Derfor vender vi om og søger tilbage til asfalten, selv om vi derved fraviger den autoriserede ”Fjorden rundt-rute” et kort stykke.

 

I Bork passerer ruten forbi den vikingehavn, hvorfra man for 1.000 år siden lavede togter mod England, og i Nymindegab ligger Hjemmeværnets Befalingsmandsskole, der oprindelig blev bygget af tyskerne under 2. Verdenskrig.

 

Under besættelsen fungerede stedet som militærlejr, og lejren var anlagt på en måde, så den fra luften lignede en landsby. Blufnummeret virkede, og man undgik, at englænderne bombede den.

 

Tæt på vandet

Nu venter en lang tur på den smalle landtange, Holmslands Klit, som skiller fjorden fra havet.

 

Da vi kører rundt om fjorden i urets retning, har vi Vesterhavets bølger på venstre side og Ringkøbing Fjord på højre side. I bredden svinger Holmslands Klit mellem en og to kilometer, så man kan hele tiden se vand.

                     

Så sent som i 2015 kom Post Danmark Rundt-feltet forbi Ringkøbing, og her talte man meget om den sidevind, som er typisk for det åbne område. Er vinden kraftig nok, kan den splitte feltet i to, og sker det, kan en flad etape blive afgørende for løbets endelige udfald.

 

Også vi mærker sidevinden tydeligt. Den kommer blæsende ind fra Vesterhavet, så vi skiftes til at tage vinden, indtil vi passerer byskiltet i Hvide Sande.

 

 

Den afmærkede rute går så tæt på vandet som muligt.

 

Byen, der ligger midt på Holmslands Klit, er en livlig kontrast til de lange lige strækninger med sommerhuse til begge sider.

 

Turister strømmer til, og mange søger mod havnen for at gøre en god handel, når fiskekutterne kommer ind og lander deres fangst. Før i tiden havde man jævnligt problemer med oversvømmelse, når der var stormflod, men i 1931 byggede man en effektiv sluse, så man bedre kunne kontrollere vandstanden.

 

Og her gør vi som tidligere nævnt holdt. Vi finder et sted i klitterne, pakker røgeriets delikatesser ud, finder kolde forfriskninger frem og sætter os. Den næste halve time nyder vi sceneriet, mens benene får sig en tiltrængt pause.

 

Sent på eftermiddagen ankommer vi til Ringkøbing, og mens cykelcomputeren netop har sneget sig op på 100 kilometer, er højdemåleren endt på beskedne 120 vertikale meter. Til gengæld er vi blevet blæst godt og grundigt igennem, så vi har fået rigelig motion.

 

Også mountainbike-spor

Turen rundt om fjorden er en cykelklassiker, og hvert år arrangeres da også cykelløb omkring Ringkøbing Fjord. Turen er flot og varieret, og flere steder undervejs indbyder til stop.

 

Ønsker man at udforske området på mountainbike, kan det også lade sig gøre - enten i sporene mellem klitterne, eller i Femhøjsande Plantage, der ligger fire kilometer fra Ringkøbings centrum.

 

Her finder mountainbikerne deres helt eget sted. Man har etableret et syv kilometer langt spor, der er relativt fladt, men teknisk udfordrende. Ruten byder på singletrack gennem løv- og nåleskov og giver en god naturoplevelse.

 

Fuld af charme

Ringkøbing emmer af atmosfære, og en tur forbi det smukke torv og gennem de brostensbelagte gader med gamle bindingsværkshuse bringer mindelser om et Danmark, der ellers kun ses på sort-hvide film. Men Ringkøbing er på ingen måde gået i stå.

 

De mange turister, en fyldt aktivitetskalender med musik og markeder samt besøg af Post Danmark Rundt-karavanen i 2015 vidner om en levende by, der er et besøg værd.

 

 

Flere steder, blandt andet i Hvide Sande, er der cykelpleje- og pumpestationer.

 

Midt på torvet finder man Hotel Ringkøbing, der - bortset fra kirken - er byens ældste hus. Hotellet var oprindelig Ringkøbings største købmandsgård, og den smukke gule bindingsværksbygning blev opført for mere end 400 år siden. Indendørs har man holdt fast i den gamle stil, og hotellet har bevaret sin særlige charme.

 

På Hotel Ringkøbing føres man - på den gode måde - tilbage i tiden.

 

Friskfangede fisk

Hotel Ringkøbing hylder man den danske madtradition med kød- og fiskeretter, og det traditionelle kombineres med det raffinerede. Nærheden til Vesterhavet betyder, at hotellet forsynes med friskfangede fisk fra Hvide Sande, og spisekortet frister da også med adskillige fiskeretter.

                     

Vi vælger en menu, og her er første ret en cremet fiskesuppe med rejer, hvortil der serveres kold argentinsk chardonnay. Herefter følger en anretning af røget krondyrekølle med tranebær og myntepesto, og der kommer shiraz i glassene.

 

Begge retter er velsmagende, og de lægger samtidig op til hovedretten, der består af kalvemedaljon, svampe og grøntsager. Også hovedretten er veltilberedt, og der er rigeligt på tallerkenerne, så selv om vi har 100 kilometer i benene, går vi absolut ikke sultne fra bordet.

                     

Tre ting gør, at vores ophold i Ringkøbing er en sand fornøjelse. For det første er der cykelturen rundt om fjorden - en oplevelse, som enhver, der besøger Vestkysten, bør unde sig selv. Men den samlede oplevelse trækkes yderligere op af det afslappende ophold på hotellet samt Ringkøbings autentiske atmosfære. En cykelweekend i det vestjyske kan klart anbefales.

Her er overblikket over alt cykling ved OL
OL er i gang. Feltet.dk har samlet overblikket over alle cykeldisciplinerne, så du ved, hvornår du skal følge med.
Følg OL på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på OL på Feltet.dk's app. Følg danskernes kamp om OL-medaljer på landvejen, banen, mountainbiken og bmx'en. Kom tæt på danskerne og alle de øvrige stjerner.
Produktnyt: Nye aerohjul fra DT Swiss
DT Swiss har genopfundet deres højtydende ARC-hjul og gjort disse endnu bedre og hurtigere, skriver producenten i en pressemeddelelse. 
Danskernes Tour-historie: Én udgik, da cykelskoene forsvandt
Sådan er det gået danskerne i Tour de France igennem tiderne. 
Pogacar bryder en ny barriere
Tadej Pogacar og Slovenien sætter nye rekorder i Tour de France. Danmark indtager andenplads på én af listerne.
Vanvittige Pogacar slår flere Merckx-rekorder
Tadej Pogacar er nutidens kannibal, som går fra rekord til rekord. Slovenieren sætter nemlig den ene rekord efter den anden og har nu slået flere af Eddy Merckx's rekorder.
Test: Supreme sommertøj fra Re-Behave
Et lækkert sommersæt i god kvalitet og hvor Re-Behave demonstrerer god know-how ifølge med en grøn tilgang til cykeltøj.
Podcast: Hvem er den danske julemand ved Touren?
Har du set den danske julemand ved Giro d'Italia, Tour de France eller måske PostNord Danmark Rundt? Hvem er det? 
Cypern: Det oversete paradis for cykelryttere
Næsten 65% af Feltet.dk's læsere rejser med deres cykel, og måske hører du til de heldige, der har prøvet at cykle rundt i bjergene på en solskinsdag?

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Test: Canyon Tempr CFR
Canyon træder ind på skomarkedet, og det er første skridt, der klarer sig overraskende godt. 
Test: Magped ROAD2 magnetiske pedaler
Er du ikke helt tryg ved almindelige klikpedaler, og bekymret for om du kan komme til at vælte, så skulle du måske prøve pedaler med magneter?
UDSALG: 12 gode Tour-bøger - SPAR 15-60%
Feltet.dk har udvalgt 12 gode Tour de France-bøger - og givet store rabatter til dig! God læselyst, når du får Tour-feber.
Virker bagepulver? Kosttilskud kan optimere din præstationen, men...
... det er vigtigt, at benytte sig af de rette.
Holm kårer årets nye Tour-trøje: Vinderen overrasker
Der er fem nye trøjer i årets Tour de France, men ikke alle kommer helt i mål. Feltet.dk har spurgt Brian Holm, hvem kan være stolte, og hvem der skal øve sig lidt mere. Samtidigt har Feltet.dk også spurgt jer, læsere. Og selvom der er stor konsensus, er favoritten ikke den samme. 
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Svar rigtigt på 3 Tour de France spørgsmål, så kan du vinde en Cannondale cykel til en værdi på 22.000 kroner.
SIDSTE CHANCE: I dag starter Touren - sæt dit hold
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 29. juni! Tour de France køres frem til søndag den 21. juli. 
Er det årsagen til Vingegaard dropper Vueltaen?
Der har været mange spekulationer om Jonas Vingegaard efter styrtet i Baskerlandet Rundt. 
Touren i tal: Se alle de bedste detaljer og statistikker fra årets historiske Tour
Bliv klogere på alle statistikkerne og detaljerne ved årets Tour de France lige her.
Produktnyt og First Ride: Trek Madone Gen 8
Feltet.dk har været i Spanien på besøg hos Trek for at teste den nye generation af Trek Madone-serien. En cykel, som Trek selv beskriver som det ultimative våben til alle formål og Mads Pedersens nye supercykel.
ABUS sikrer kvaliteten i Italien
Når store stjerner på World Touren cykler og vinder, så er det ind i mellem med ABUS hjelme, som er udviklet og produceret i Italien, hvor producenten har valgt at rykke sin produktion til.
Test: Trek CarBack Radar Tail Light
Amerikanske Trek tilbyder med sin CarBack Radar Tail Light en stor optimering af sikkerheden, når man cykler på landevejen med en førsteklasses cykelradar.
Produktnyt: Ny Garmin Edge 1050 med højttaler
Garmin sender lige før Tour de France en ny cykelcomputer på markedet, som blandt andet har et levende farvedisplay, forbedrede gruppekørselsfunktioner, indbygget højttaler og meget mere - alt sammen uden at ofre batteritiden
”Ingen på holdet ville smide penge på det” – Holdkammerat tvivler på Vingegaards podiechancer
Tiesj Benoot og resten af holdkammeraterne ville ikke sætte penge på, at Jonas Vingegaard når podiet i årets Tour de France.
Stor overraskelse: Udviklingsrytter vinder DM efter mange favoritangreb
Rasmus Søjberg Pedersen er ny dansk mester efter et løb, hvor finalen åbnede meget tidligt, og mange favoritter angreb på skift.

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Her er overblikket over alt cykling ved OL
OL er i gang. Feltet.dk har samlet overblikket over alle cykeldisciplinerne, så du ved, hvornår du skal følge med.
Følg OL på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på OL på Feltet.dk's app. Følg danskernes kamp om OL-medaljer på landvejen, banen, mountainbiken og bmx'en. Kom tæt på danskerne og alle de øvrige stjerner.
Produktnyt: Nye aerohjul fra DT Swiss
DT Swiss har genopfundet deres højtydende ARC-hjul og gjort disse endnu bedre og hurtigere, skriver producenten i en pressemeddelelse. 
Danskernes Tour-historie: Én udgik, da cykelskoene forsvandt
Sådan er det gået danskerne i Tour de France igennem tiderne. 
Pogacar bryder en ny barriere
Tadej Pogacar og Slovenien sætter nye rekorder i Tour de France. Danmark indtager andenplads på én af listerne.
Vanvittige Pogacar slår flere Merckx-rekorder
Tadej Pogacar er nutidens kannibal, som går fra rekord til rekord. Slovenieren sætter nemlig den ene rekord efter den anden og har nu slået flere af Eddy Merckx's rekorder.
Test: Supreme sommertøj fra Re-Behave
Et lækkert sommersæt i god kvalitet og hvor Re-Behave demonstrerer god know-how ifølge med en grøn tilgang til cykeltøj.
Podcast: Hvem er den danske julemand ved Touren?
Har du set den danske julemand ved Giro d'Italia, Tour de France eller måske PostNord Danmark Rundt? Hvem er det? 
Cypern: Det oversete paradis for cykelryttere
Næsten 65% af Feltet.dk's læsere rejser med deres cykel, og måske hører du til de heldige, der har prøvet at cykle rundt i bjergene på en solskinsdag?

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet