22.03.2024 @ 07:55

Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.

Det nåede endnu ikke at blive til en løbsdag på kontinentalscenen for den 18-årige Peter Øxenberg, før han leverede en præstation ud over det sædvanlige. På den spanske stigning Coll de Rates slog han i dag Strava-rekorden - en rekord, som tidligere har været besat af nogle af cykelsportens største stjerner.

 

For Øxenbergs nye hold, danske Team ColoQuick, er træningsturen sydpå en fast del af sæsonen, og det er ikke første gang, det Skive-baserede hold tager rekorden på den sagnomspundne stigning.

 

Ifølge holdets sportsdirektør Christian Moberg var det en kæk bemærkning ved aftensmadsbordet, der motiverede holdet til endnu et rekordforsøg. I både 2018 og 2019 satte holdet hurtigste registrerede tid på stigningen med henholdsvis Jonas Vingegaard og Jacob Hindsgaul.

 

”Jeg har kigget meget på deres træningsfiler, og deres watt pr. kilo er rigtig, rigtig gode. Så jeg kom med en lille sidebemærkning en aften om, at jeg synes, de skulle overveje at gå efter det. Det gjorde de så i går, hvor de planlagde forsøget,” fortæller Moberg til Feltet.dk.

 

På den 6.5 kilometer lange stigning ved Alicante skød det danske talent en gennemsnitsfart på 31 km/t, hvilket betyder, at han slog supertalentet Juan Ayusos rekord, der blev sat for blot en måned siden, med 11 sekunder.

 

”Vi tænkte, at vi lige så godt kunne få kongekronen tilbage, nu når Ayuso har budt op til dans,” siger Moberg kækt, da Feltet.dk taler med ham.

 

Rekorden skulle være gået til holdkammerat

Det var rytterne selv, der lagde planen for forsøget, og de fik tydeligvis lagt en god en af slagsen.

 

”Nu har vi efterhånden prøvet det et par gange, så vi ved, hvilke ting vi skal være opmærksomme på, hvordan sammensætningen af ryttere skal være, og hvordan man kan sidde i læ. Der er mange ting, man skal tage med ind i det, og så skal man selvfølgelig have benene til det, og det havde Peter i dag. Det er helt sikkert,” fortæller Moberg.

 

Præcis som ved holdets tidligere rekordforsøg, er det hele holdet der er spil, når tidtagningen begynder. Som én lang slange kører holdets 14 mand sammen afsted i bunden af stigningen, hvorefter de kører et bjerg-leadout og lader sig falde fra én for én.

 

Bagerst i slangen sidder de stærkeste klatrere - dem, som skal jagte rekorden. Men Peter Øxenberg var ikke placeret bagerst. Under planlægningen af rekordforsøget var det nemlig enten Aksel Skot-Hansen eller Joshua Gudnitz, der skulle blive konge af Coll de Rates.

 

Derfor blev Øxenberg placeret som tredje bagerste mand med 19-årige Tobias Svarre foran sig. Men da det kom til stykket, viste den 18-årige Øxenberg sig stærkere end holdkammeraterne. På de sidste 1500 meter kunne Skot-Hansen og Gudnitz ikke følge med, og derfra var holdets yngste mand alene mod toppen.

 

”Joshua (Gudnitz, red.) blev placeret som den bagerste på grund af nogle af de erfaringer, har gjort os fra tidligere. Vi havde egentlig forventet, at var Aksel eller Joshua, der skulle gøre det færdigt for os, men vi blev klogere på vej deropad.”

 

Nyeste talent i rækken

ColoQuick har i årevis været kendt som et hold, der opfostrer dygtige, danske cykelrytter. For Peter Øxenberg var det dog først i sidste øjeblik, han overhovedet fik en plads på holdet. Pladsen var egentlig givet til det andet danske talent Theodor Storm, men da INEOS tilbød ham en kontrakt, var pladsen pludselig ledig til Øxenberg.

 

Det var først i februar i år, den 18-årige klatrer skrev under på kontrakten med sit nye hold, og derfor har han endnu ikke kørt et løb for det danske kontinentalhold. Men potentialet er ikke til at overse hos holdets yngste rytter efter dagens præstation.

 

”Vi har hele tiden vidst, at hans tal er rigtig gode, men Peter har ikke ret meget løbserfaring, så det er der, hvor vi for alvor skal hjælpe med at udvikle ham. Han kommer med et godt fundament i en god motor, og han er både en dygtig enkeltstartsrytter og bjergrytter.”

 

Det er blot to år siden, Peter Øxenberg for alvor begyndte at cykle. Trods den korte karriere i ungdomsrækkerne, er det alligevel lykkedes ham at skabe flotte resultater hurtigt.

 

Med en sjetteplads i juniorudgaven af Liege-Bastogne-Liege, en samlet sejr i det højtprofilerede etapeløb Acht van Bladel og flere hjemlige sejre, viste han for alvor prøvelser på sit talent i 2023, hvilket medvirkede til, at han i februar rykkede op på kontinentalniveau.

 

”Man vinder jo ikke store cykelløb eller får store kontrakter ved at køre en god test, men det giver et godt billede af, hvor fysikken er i øjeblikket.”

 

Jonas Vingegaards første skridt

For mange cykelkendere ringer stigningen sandsynligvis en klokke. For mange var det nemlig her, Jonas Vingegaard gjorde sig bemærket for første gang, da han blev den første dansker til nuppe rekorden på den spanske stigning.

 

Sidenhen er det som bekendt kun gået én vej for den danske superstjerne. Dengang kørte holdet med nogenlunde samme strategi som ved dagens rekordforsøg, men alligevel slog Øxenberg den daværende rekord med hele 24 sekunder.

 

Året efter var det den nu cykelpensionerede Jacob Hindsgaul, der tog rekorden fra Vingegaard. Det førte en kontrakt hos norske Uno-X med sig i den efterfølgende sæson. Hindsgauls rekord fra 2019 fik lov til at stå øverst på Stravas leaderboard i næsten fem år, indtil UAE’s spanske supertalent Juan Ayuso satte ny bedste tid i starten af februar 2024.

 

Også andre kendte navne har forsøgt sig på den spanske stigning. Ryttere på øverste niveau som Tejay van Garderen, Thibaut Pinot og Ben Hermans har alle sat hurtige tider på Coll de Rates, men ingen af dem overgår de tre danske cykeltalenter, der nu besidder tre af de fire hurtigste tider på stigningen.

Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Schurter og Fini ender på podiet – Ghost Factory triumferer på kvindesiden
Det blev til en samlet andenplads for Sebastian Fini og Nino Schurter i Absa Cape Epic.
Chefens hjørne: Feltet.dk startede for alvor på lokummet
Feltet.dk fylder i dag 21 år, men hvordan startede Skandivinaens største cykelside egentligt?
Nyt dansk talent smadrer Vingegaards gamle rekord
Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Bosch eBike Systems lancerer en ny batteriinnovation til el-cykler. PowerPack 800 Frame er navnet på det nye powerfulde batteri, men med batteriet følger flere store nyheder fra producenten.  
Feltet.dk har store planer for nyt magasin
Skandinaviens største online cykelportal Feltet.dk køber Bikemania Magazine og stifter samtidig et nyt selskab Motionsfeltet.dk ApS. 

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet