Hver anden dansker har statistisk set fået stjålet en cykel, så du har nærmest med garanti selv haft cykeltyveri inde på livet - eller kender én, der har. Har du selv fået stjålet en cykel og gjort dig forhåbninger om at se cyklen igen, er du højst sandsynligt blevet skuffet. I 2022 var opklaringsraten sølle 1.26% ud af i alt 46.131 anmeldte cykeltyverier, og det skal ses i lyset af et markant mørketal.
“Kigger man bare en smule ned i tallene vedrørende cykeltyveri, står det hurtigt klart, at der er tale om et massivt samfundsproblem”, siger René Nørgård, CEO i Bikekey og tilføjer:
“De fleste er måske bekendt med de officielle tal for cykeltyverier, men de er langt fra retvisende, fordi mørketallene er så massive. De reelle tal er formodentlig 2-3 gange højere. Det er en kæmpe stressfaktor for danske cykelejere og en meningsløs belastning for vores samfund og miljø.”.
Efter længere tids research og overvejelser besluttede han sammen med tre kammerater at grundlægge Bikekey, et personverificeret digitalt cykelregister, der skaber mere transparens i brugtmarkedet og skaber en direkte vej til ejeren af en cykel via anonym kommunikation gennem stelnummeret.
Foto: René Nørgård - der sammen med sine kammerater gik sammen om at skabe det digitale cykelregister Bikekey.
“Jeg tror, mange er af den opfattelse, at deres stjålne cykel med det samme bliver kørt til Østeuropa i en varevogn, og dermed er lost for ever. Det sker også for et mindretal, men langt de fleste stjålne cykler bliver enten efterladt eller forsøgt videresolgt indenfor Danmarks grænser. Derfor giver det god mening at fokusere på de danske forhold,” forklarer René Nørgård.”
Bikekey fungerer på den måde, at du registrerer din cykel digitalt på platformen, hvorved stelnummeret på din cykel bliver forbundet til dit personlige MitID. Du modtager efterfølgende et mærkat med en unik QR kode med posten, en såkaldt Bikekey cykelnummerplade, som både præventivt signalerer, at din cykel er registreret og samtidig gør det let for andre at tilgå din cykelregistrering.
Foto: Med en Bikekey cykelregistrering bliver dit stelnummer forbundet til dit Mit-ID. Den medfølgende cykelnummerplade gør din registrering synlig for andre og skaber en digital genvej til din cykelregistrering.
“Systemet gør det markant lettere for andre at kontakte dig, hvis din cykel ser efterladt ud, samtidig med at det skaber nogle massive benspænd for cykeltyve, der vil forsøge at afsætte deres hælervarer. Flytningen af ejerskab er nemlig låst bag både MitID og 2-faktor godkendelse”, forklarer René Nørgård.
“Det skal ultimativt nedbringe incitamentet for at stjæle en Bikekey-registreret cykel samtidig med, at langt flere ejerløse cykler kommer tilbage til deres ejere. Hvis ejeren ikke længere har brug for cyklen, får han i det mindste mulighed for at videregive den, så den ikke - som det alt for ofte sker i dag - ender med at blive destrueret.”
Mange registreret - udbredt i 39 lande allerede
Mange tusinde cykelejere har i dag registreret sig på platformen, og lanceringen af det moderne cykelregister har været så succesfuld, at Bikekey sidenhen har modtaget en investering fra det anerkendte Accelerace og støtte fra Vækstfonden.
“Vi er rigtig stolte af den brugertilvækst, vi har haft. Jeg tror, vi er lykkedes med at give cykelejerne en håndsrækning i en tid, hvor frustrationerne over cykeltyverier har nået et højdepunkt”, tilføjer René Nørgård.
Sideløbende har Bikekey netop annonceret et større partnerskab med cyklingdanmark.cc, som er en del af Danmarks Cykle Union (DCU), og deres tilhørende 33.000 medlemmer, samt et samarbejde med SelectaDNA om et DNA-mærkningskit specifikt til cykler med Bikekey-register integration.
Herudover har Bikekey selv udviklet tillægsproduktet Permamark, som er en mærkepasta tilsat et flourescerende stof, der med en medfølgende skabelon efterlader en permanent og unik kode i cykelstel og -batterier. Den unikke kode, der lyser op under UV-lys, tilknyttes herefter til Bikekey cykelregistreringen, så ejeren på den måde kan identificeres.
Bikekey tilbyder udover deres digitale cykelregistreringer, en række tillægsprodukter såsom DNA-mærkning og Permamark.
“Vores DNA-mærkning er i høj grad tiltænkt til de dyre cykler og ekstraudstyr, hvor udseendet har betydning. Selve DNA-væsken er nemlig transparent og er dermed en meget diskret løsning. DNA-registeret anvendes allerede af politiet i 39 lande, så det er et etableret system for sporbarhed, man køber ind i,” forklarer René Nørgård, og tilføjer:
“Permamark er i højere grad udviklet med henblik på batterier til el-cykler, som vi oplever i stigende grad bliver stjålet. Vi mener, det er vigtigt at få bremset den tendens, så den ikke afholder danskerne fra at købe el-cykler, som jo også kan spille en stor rolle i den grønne omstilling”.
Hvad bringer fremtiden?
Et oplagt spørgsmål er selvfølgelig, hvad Bikekey tænker om fremtiden indenfor cykelsikring.
“Vi vil fortsætte med at kæmpe for bedre betingelser for de danske cykelejere, og lige nu har vi fokus rettet mod forsikringsbranchen. Det en branche, der har meget at vinde ved at cykeltyveriet nedbringes i form af færre forsikringsudbetalinger og forbedret ESG-rapportering, fordi der skrottes så mange velfungerende cykler i dag, som i visse tilfælde ejes af forsikringsselskaberne, men som ikke kan identificeres, fordi stelnummeret kan være svært at tyde. Det vil samtidig komme cykelejerne til gode via lavere omkostninger til indbo- og særskilte cykelforsikringer," slutter René Nørgård.
Til alle læsere af Feltet.dk tilbyder Bikekey 15% på alle cykelregistreringer og tilllægsprodukter med koden: “FELTET15” på deres hjemmeside www.bikekey.dk
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger