15.03.2023 @ 09:48

Als kom for alvor på cykelverdenskortet, da Tourens tredje etape i løbets 2022-udgave sluttede i Sønderborg. Den bølge af interesse, begivenheden kastede af sig, har turistmyndigheder fulgt op på ved at etablere en række cykelruter gennem det smukke landskab.

Den lille færge fyldes langsomt op med køretøjer - biler, motorcykler, autocampere og cykler - og mens billettøren med et ”mojn” kommer rundt til alle passagerer, sættes kursen mod Ballebro på den anden side af vandet. Vi nyder den lille pause fra cyklingen og betragter livet på vandet, hvor sejlbåde krydser tæt forbi færgen, og den jyske kyst kommer nærmere og nærmere.

 

  1. Als’ mange kyststrækninger byder på flotte scenerier. Foto: Destination Sønderjylland

  2.  

  3. Den klassiske rundtur

Går cykelturen til Als, kan man vælge mellem en lang række ruter, og disse er anlagt med stor variation. Nogle, fx Dybbølruten, lægger op til at man dykker ned i historien, mens andre, fx turen gennem Nørreskoven, lægger op til gravelkørsel. Vi har valgt den klassiske tur, Alssund-ruten, der med start i Sønderborg fører op over det nordlige Als, hvor vandet krydses ved overfarten mellem Hardeshøj og Ballebro, og derefter fortsætter turen på Jyllandssiden tilbage til Sønderborg. I alt cirka 65 kilometer samt små 400 højdemeter.

 

Als kan være svær at sætte i bås, og det skal forstås positivt. På den ene side byder den frodige ø på kørsel langs blomstrende kornmarker, gennem brostensbelagte stræder i små landsbyer og forbi kyststrækninger med panoramiske udsigter. Men på den anden side er Danmarks ottendestørste ø også et højt udviklet samfund med universitet, lufthavn, betydelig industri og en tjekket hovedby i form af Sønderborg. På Alssund-ruten får vi det meste med.

 

  1. De gule cykelstationer er lette at få øje på - her er både luft og værktøj. Foto: Konny Christiansen

  2.  

Beskedne stigninger

Første stop er Augustenborg, hvor det flotte gamle hertugslot stadig dominerer bybilledet. Vi triller forbi lystbådehavnen og kommer forbi KunstVærket i det gamle rådhus - et kreativt hus med mere end 60 kunstværksteder og atelierer, der byder på udstillinger, events og koncerter i så stort et omfang, at Augustenborg har udviklet sig til en regulær kunstnerby.

 

På listen over Danmarks største cykelstigninger, climbs.dk, finder man en enkelt bakke på Als - nemlig den 1.300 meter lange Egen Bakke, der stiger med beskedne 2,8 %. Vi kører op med vinden i ryggen og mærker næsten ikke stigningen, så det er ikke på Als, man tager på højdetræningslejr. Nær toppen passerer vi et kunstværk med det mærkværdige navn Paragraf Fem. Navnet henviser til en paragraf i Prag-freden, der åbnede for en folkeafstemning, som gav de dansksindede i Slesvig mulighed for at stemme sig ”hjem” til moderlandet igen. Derfor antog flere landevejskroer navnet.

 

  1. Mange steder i landskabet ser man minder fra 1864-krigen. Foto: Colourbox Jesper Frehr

 

Industrieventyr

Ruten fortsætter til Als’ østside, hvorfra Fyn kan skimtes på den anden side af Lillebælt. Med en kystlinje på knap 200 kilometer byder Als på masser af spektakulære panoramastrækninger, og uanset hvor man kører langs vandet, er der enten udsigt til enten den jyske, fynske eller nordtyske kyst. 

 

Nær ved nordspidsen af Als drejer vi sydpå, og efter få kilometer dukker Nordborg op. Byen er især kendt for industrigiganten Danfoss samt Universe-parken, der har fokus på naturvidenskab og teknologi. Ligesom mange andre tiltag på Als har Universe Danfoss-kroner i ryggen, og virksomheden har stor betydning for øen. 

 

Sejlturen fra Hardeshøj på Als til Ballebro i Jylland er en kærkommen pause. Vi mangler blot 20 kilometers cykling på den jyske side, inden vi igen er i Sønderborg. Turen har budt på mange flotte scenerier, hyggelige bymiljøer og lange strækninger, hvor vi kunne gå på den store klinge og sætte fart på. På de trafikerede strækninger har cykelstier parallelt med vejen sørget for, at vi har været afskærmet fra den tunge trafik. Og sidst, men ikke mindst - vi har fået en rigtig god introduktion til Als, der giver os lyst til at komme tilbage. 

 

Der er anlagt cykelsti ved de fleste trafiktunge veje. Foto: Konny Christiansen
 

Cykelruter på Als
Der findes en lang række cykelruter på Als. I en særlig folder har Sønderborg Turistbureau samlet 12 af de bedste, og på et kort - der både er lamineret og vejrbestandigt - er de forskellige ruter grundigt beskrevet. Et par af dem, Dybbøl- og Nørreskovruten, er allerede nævnt, men herudover skal et par stykker mere fremhæves. 

 

Den 30 kilometer lange Sydalsrute går fortrinsvis langs kysten med udsigt til Tyskland, og man kører gennem flere små landsbyer. Har man yderligere energi, kan turen forlænges med den 25 kilometer lange Kegnæsrute, der via en dæmning kan nås fra Skovby. Også her er der garanteret havudsigt og landsbyidyl. 

 

Endelig skal turen gennem Sønderborg by nævnes. Der er mere tale om en sightseeingtur end en hård træningsrute, men kan man sætte en time af til at trille langs Sønderborgs havnefront, der byder på en blanding af moderne byggeri i glas og stål kombineret med cafestrækningen, som minder om københavnske Nyhavn, får man et godt indtryk af Als’ livlige hovedby.

 

  1. Sønderborg er omgivet af vand, og havnefronten minder om Nyhavn. Foto: Destination Sønderjylland

 

  1. Overnatning    

Vi boede på Hotel Sønderborg Strand. Hotellet ligger, som navnet antyder, lige ud til Sønderborgs mest populære badestrand og i gåafstand (fem minutter) til centrum. Fra hotellet kan man køre direkte ud på Als Rundt-ruten, eller man kan via Chr. den X’s Bro hurtigt komme til Jylland og den spektakulære Flensborg Fjord. Hotel Sønderborg Strand har gode cykelfaciliteter, og kommer man uden for højsæsonen, tilbydes attraktive pakkeløsninger med halvpension.

 

Links:

Cykelpakke: Se mere her

Cykling på Als: Tag på cykletur - Tag cyklen med på øferie på Als i Sønderborg-området

Cykling i Sønderjylland: På cykelferie i Sønderjylland | læs mere og book din næste oplevelse

Cykelferie / ferieophold: Booksonderjylland.dk

 

 

  1. Hotel Sønderborg Strand. Foto: Konny Christiansen     

Sidste chance: Deltag i Tirreno-Adriatico managerspillet
Managerspillet til Tirreno-Adriatico starter mandag klokken 12.30. Dyst i mod alle Feltet.dk's brugere og opret en privat liga, hvor du kun dyster imod dine venner, familie eller arbejdskollegaer.
Feltet.dk's app: Følg Paris-Nice nu
Nu er den her - Feltet.dk's helt nye unikke app! En gratis app. Download den før dine cykelvenner og kom forrest i feltet. 
Feltet.dk køber Bikemania Magazine
Skandinaviens største online cykelportal Feltet.dk køber Bikemania Magazine og stifter samtidig et nyt selskab Motionsfeltet.dk ApS. 
Stor dansk virksomhed går ind i cykelsporten - Ny sponsor i Giroen
Den danske lysvirksomhed VELUX kan kalde sig ny sponsor af nogle af cykelsportens største løb.
Officielt: Københavnsk cykelfusion ser dagens lys
Team Interklima ABC Copenhagen vil fremover være et samarbejde mellem Amager Cykle Ring og ABC København.
Oversigt: Se alle de nye trøjer til 2024
Vi bringer her en oversigt over alle de nye trøjer, der kommer til at pryde landskabet i den kommende sæson.
UCI tager bizar sag op: Mekaniker klædte sig ud som rytter
UCI sanktionerer det amerikanske kontinentalhold, Cynisca Cycling, efter de sidste år forsøgte at snyde sig til en startplads i et belgisk endagsløb.
I dag starter årets store cykeldyst! Er du klar!?
Er du klar til sæsonens ultimative managerspil? Feltet.dk's sæson kører helt fra februar til cykelsæsonen slutter den 20. oktober.
Test: EKOI HEAT Concept 5
Kolde fingre kan ødelægge den gode oplevelse af en vintercykeltur - med EKOI Heat Concept 5 er det bare med at komme afsted.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Sofacykling: Opvarmning til "åbningsweekend"
Første episode af Sofacykling er ude! Vi varmer op til endagsklassikerne Omloop Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne.
Danmarks ”sportsminister” melder om gode ben og luft i dækkene, men genkender ikke kritik
Intet er sikkert endnu, men kulturministeren er positiv stemt. 
Ny podcastserie på Feltet.dk: Sofacykling - Vind managerhold
Cykling skal ses. Om det er fra vejsiden, bagsædet i en Skoda Octavia eller fra en sofa er lige meget. Det skal ses, og det bliver det også af vores to værter på det helt nye program: Sofacykling.
Vidste du det? Opret en liga og dyst imod vennerne!
Få håneretten i Feltet.dks store cykelspil, som kører fra februar til oktober. Spillet starter den 24. februar.
Uttrup, Philipsen og Pedersen løber med fornem hæder
Årets ryttere er kåret af DCU's licenshavende medlemmer. 
Test: EKOI E-Lens
Lynhurtig, kontinuerlig tilpasning af brilleglasset, når lysforhold ændrer sig. EKOI E-Lens brillen giver en rigtig god køreoplevelse og samtidig bedre sikkerhed.
Manager: The Hæmo-riders Ride Again
Et nyt cykelår er i gang og dermed også starten på en ny managersæson. Nogle få managers skal prøve at leve op til sidste års succeser, og rigtig mange managers skal prøve at revanchere 2023’s jammerlige resultater.
Casper Sørensen - Manageren med det magiske touch!
Den 31-årige grafiske designer, bosiddende i Kolding, har god grund til være optimistisk vedrørende den netop startede managersæson. Det blev nemlig til kroner 16.403 plus seks gratishold i 2023. Det hele fordelt på 14 placeringer i præmierækken. Sådan!
Få stor ruteinspiration i hele Danmark - og spar mange penge
Feltet.dk har indledt et samarbejde med 360 DANMARK, der har udgivet tre bøger, som tager dig med på en rejse på 2 eller 4 hjul langs Danmarks smukkeste og mest spændende veje.
Test: Tacx Neo 3M Hometrainer
Tacx NEO 3M er muligvis den bedste direct drive hometrainer på markedet lige nu. Den giver en fantastisk køreoplevelse og har tilføjet nye funktioner for at øge realismen. Men hvad gør det for din træning?
Test: POC Propel solbriller
POC markante og iøjnefaldende stil leverer et par markante hurtigbriller med en lækker linse, hvor det samlede billede trækkes lidt ned af kvalitetsindtrykket af stellet.
DM-vinder havde kramper i begge ben: Alle var færdige
Frederik Muff var egentlig blevet sat, men i et hårdt løb lykkedes det ham alligevel at blive danmarksmester i e-cykling. ”Jeg vidste, at hvis jeg havde ondt i benene, havde de andre det formentlig også,” fortæller han.
Frederik Muff slår verdensmesteren og vinder DM
De danske mesterskaber i e-cykling blev kørt i Aarhus søndag eftermiddag, og flere anerkendte ryttere var til start.
Oversigt: Stor danskeruge med flere stjerner i ilden
En ny uge i cykelsporten truer, og det betyder naturligvis også en ny dansk stjerneparade. Feltet.dk giver her et overblik over dem alle sammen.
Hjerteproblemer rammer flere ryttere - nu sætter danskerhold fokus på problemet
En ny trøje er blandt andet en del af kampagnen "Follow your heart".

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Sidste chance: Deltag i Tirreno-Adriatico managerspillet
Managerspillet til Tirreno-Adriatico starter mandag klokken 12.30. Dyst i mod alle Feltet.dk's brugere og opret en privat liga, hvor du kun dyster imod dine venner, familie eller arbejdskollegaer.
Feltet.dk's app: Følg Paris-Nice nu
Nu er den her - Feltet.dk's helt nye unikke app! En gratis app. Download den før dine cykelvenner og kom forrest i feltet. 
Feltet.dk køber Bikemania Magazine
Skandinaviens største online cykelportal Feltet.dk køber Bikemania Magazine og stifter samtidig et nyt selskab Motionsfeltet.dk ApS. 
Stor dansk virksomhed går ind i cykelsporten - Ny sponsor i Giroen
Den danske lysvirksomhed VELUX kan kalde sig ny sponsor af nogle af cykelsportens største løb.
Officielt: Københavnsk cykelfusion ser dagens lys
Team Interklima ABC Copenhagen vil fremover være et samarbejde mellem Amager Cykle Ring og ABC København.
Oversigt: Se alle de nye trøjer til 2024
Vi bringer her en oversigt over alle de nye trøjer, der kommer til at pryde landskabet i den kommende sæson.
UCI tager bizar sag op: Mekaniker klædte sig ud som rytter
UCI sanktionerer det amerikanske kontinentalhold, Cynisca Cycling, efter de sidste år forsøgte at snyde sig til en startplads i et belgisk endagsløb.
I dag starter årets store cykeldyst! Er du klar!?
Er du klar til sæsonens ultimative managerspil? Feltet.dk's sæson kører helt fra februar til cykelsæsonen slutter den 20. oktober.
Test: EKOI HEAT Concept 5
Kolde fingre kan ødelægge den gode oplevelse af en vintercykeltur - med EKOI Heat Concept 5 er det bare med at komme afsted.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet