15.03.2023 @ 09:48

Als kom for alvor på cykelverdenskortet, da Tourens tredje etape i løbets 2022-udgave sluttede i Sønderborg. Den bølge af interesse, begivenheden kastede af sig, har turistmyndigheder fulgt op på ved at etablere en række cykelruter gennem det smukke landskab.

Den lille færge fyldes langsomt op med køretøjer - biler, motorcykler, autocampere og cykler - og mens billettøren med et ”mojn” kommer rundt til alle passagerer, sættes kursen mod Ballebro på den anden side af vandet. Vi nyder den lille pause fra cyklingen og betragter livet på vandet, hvor sejlbåde krydser tæt forbi færgen, og den jyske kyst kommer nærmere og nærmere.

 

  1. Als’ mange kyststrækninger byder på flotte scenerier. Foto: Destination Sønderjylland

  2.  

  3. Den klassiske rundtur

Går cykelturen til Als, kan man vælge mellem en lang række ruter, og disse er anlagt med stor variation. Nogle, fx Dybbølruten, lægger op til at man dykker ned i historien, mens andre, fx turen gennem Nørreskoven, lægger op til gravelkørsel. Vi har valgt den klassiske tur, Alssund-ruten, der med start i Sønderborg fører op over det nordlige Als, hvor vandet krydses ved overfarten mellem Hardeshøj og Ballebro, og derefter fortsætter turen på Jyllandssiden tilbage til Sønderborg. I alt cirka 65 kilometer samt små 400 højdemeter.

 

Als kan være svær at sætte i bås, og det skal forstås positivt. På den ene side byder den frodige ø på kørsel langs blomstrende kornmarker, gennem brostensbelagte stræder i små landsbyer og forbi kyststrækninger med panoramiske udsigter. Men på den anden side er Danmarks ottendestørste ø også et højt udviklet samfund med universitet, lufthavn, betydelig industri og en tjekket hovedby i form af Sønderborg. På Alssund-ruten får vi det meste med.

 

  1. De gule cykelstationer er lette at få øje på - her er både luft og værktøj. Foto: Konny Christiansen

  2.  

Beskedne stigninger

Første stop er Augustenborg, hvor det flotte gamle hertugslot stadig dominerer bybilledet. Vi triller forbi lystbådehavnen og kommer forbi KunstVærket i det gamle rådhus - et kreativt hus med mere end 60 kunstværksteder og atelierer, der byder på udstillinger, events og koncerter i så stort et omfang, at Augustenborg har udviklet sig til en regulær kunstnerby.

 

På listen over Danmarks største cykelstigninger, climbs.dk, finder man en enkelt bakke på Als - nemlig den 1.300 meter lange Egen Bakke, der stiger med beskedne 2,8 %. Vi kører op med vinden i ryggen og mærker næsten ikke stigningen, så det er ikke på Als, man tager på højdetræningslejr. Nær toppen passerer vi et kunstværk med det mærkværdige navn Paragraf Fem. Navnet henviser til en paragraf i Prag-freden, der åbnede for en folkeafstemning, som gav de dansksindede i Slesvig mulighed for at stemme sig ”hjem” til moderlandet igen. Derfor antog flere landevejskroer navnet.

 

  1. Mange steder i landskabet ser man minder fra 1864-krigen. Foto: Colourbox Jesper Frehr

 

Industrieventyr

Ruten fortsætter til Als’ østside, hvorfra Fyn kan skimtes på den anden side af Lillebælt. Med en kystlinje på knap 200 kilometer byder Als på masser af spektakulære panoramastrækninger, og uanset hvor man kører langs vandet, er der enten udsigt til enten den jyske, fynske eller nordtyske kyst. 

 

Nær ved nordspidsen af Als drejer vi sydpå, og efter få kilometer dukker Nordborg op. Byen er især kendt for industrigiganten Danfoss samt Universe-parken, der har fokus på naturvidenskab og teknologi. Ligesom mange andre tiltag på Als har Universe Danfoss-kroner i ryggen, og virksomheden har stor betydning for øen. 

 

Sejlturen fra Hardeshøj på Als til Ballebro i Jylland er en kærkommen pause. Vi mangler blot 20 kilometers cykling på den jyske side, inden vi igen er i Sønderborg. Turen har budt på mange flotte scenerier, hyggelige bymiljøer og lange strækninger, hvor vi kunne gå på den store klinge og sætte fart på. På de trafikerede strækninger har cykelstier parallelt med vejen sørget for, at vi har været afskærmet fra den tunge trafik. Og sidst, men ikke mindst - vi har fået en rigtig god introduktion til Als, der giver os lyst til at komme tilbage. 

 

Der er anlagt cykelsti ved de fleste trafiktunge veje. Foto: Konny Christiansen
 

Cykelruter på Als
Der findes en lang række cykelruter på Als. I en særlig folder har Sønderborg Turistbureau samlet 12 af de bedste, og på et kort - der både er lamineret og vejrbestandigt - er de forskellige ruter grundigt beskrevet. Et par af dem, Dybbøl- og Nørreskovruten, er allerede nævnt, men herudover skal et par stykker mere fremhæves. 

 

Den 30 kilometer lange Sydalsrute går fortrinsvis langs kysten med udsigt til Tyskland, og man kører gennem flere små landsbyer. Har man yderligere energi, kan turen forlænges med den 25 kilometer lange Kegnæsrute, der via en dæmning kan nås fra Skovby. Også her er der garanteret havudsigt og landsbyidyl. 

 

Endelig skal turen gennem Sønderborg by nævnes. Der er mere tale om en sightseeingtur end en hård træningsrute, men kan man sætte en time af til at trille langs Sønderborgs havnefront, der byder på en blanding af moderne byggeri i glas og stål kombineret med cafestrækningen, som minder om københavnske Nyhavn, får man et godt indtryk af Als’ livlige hovedby.

 

  1. Sønderborg er omgivet af vand, og havnefronten minder om Nyhavn. Foto: Destination Sønderjylland

 

  1. Overnatning    

Vi boede på Hotel Sønderborg Strand. Hotellet ligger, som navnet antyder, lige ud til Sønderborgs mest populære badestrand og i gåafstand (fem minutter) til centrum. Fra hotellet kan man køre direkte ud på Als Rundt-ruten, eller man kan via Chr. den X’s Bro hurtigt komme til Jylland og den spektakulære Flensborg Fjord. Hotel Sønderborg Strand har gode cykelfaciliteter, og kommer man uden for højsæsonen, tilbydes attraktive pakkeløsninger med halvpension.

 

Links:

Cykelpakke: Se mere her

Cykling på Als: Tag på cykletur - Tag cyklen med på øferie på Als i Sønderborg-området

Cykling i Sønderjylland: På cykelferie i Sønderjylland | læs mere og book din næste oplevelse

Cykelferie / ferieophold: Booksonderjylland.dk

 

 

  1. Hotel Sønderborg Strand. Foto: Konny Christiansen     

Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.
Test: Trek Ballista MIPS
Sæsonen mest hypede hjelm skuffer ikke og leverer god komfort og ventilation samtidig med at den er hurtigt. Nå ja, så ser den også virkelig hurtigt ud!

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Test: Canyon Endurace CFR
Den moderne rytter kan være svær at definere, men Canyon har givet sig i kast med at fange dens opmærksomhed med komfort og integration.
Guide: Alt om tubeless
Tubeless på racercyklen er efterhånden ved at være almindeligt. Det forstår man godt, når man har prøvet den komfort, som følger med. Feltet.dk har derfor testet forskellige setup og vi vil se på fordele og ulemper, som trods alt følger med brugen af væske i dækkene.  
Nyt dansk cykelregister i kæmpe fremgang
Bliver din cykel stjålet er chancerne for at du får den tilbage nærmest ikke eksisterende - det vil Bikekey ændre på, og de danske cykelejere tager det til sig.
Ferrand-Prevot skriver VM-historie - Dansker kæmpede bravt
31-årige Pauline Ferrand-Prevot er verdensmester igen på den olympiske distance. Ferrand-Prevot skriver dermed historie og er den første kvinde nogensinde, der vinder fem VM-titler på den olympiske distance.
Feltet.dk kører Maratona Dolomites 2023
Jeg kæmper mig op af det sidste af løbets mange bjerge. 786 højdemeter bringer mig over Passo Valparola via Falzarego i over 2200 meters højde. Solen skinner og de flotte bjerge står lodret op omkring mig. Endelig er jeg oppe og nu går det stærkt ned mod mål i Corvara.
Nedtur: Sofie Heby misser VM-titlen efter styrt og dårlig dag
Sofie Heby Pedersen var kæmpe favorit til at vinde VM-titlen i mountainbike, men danskeren styrtede i starten af løbet - og det kostede dyrt.
Produktnyt: Specialized lancerer ny version af Tarmac
Specialized lancerer næste generation af den populære Tarmac-platform - Tarmac SL8 er på gaden nu.
Sidste chance: Efterårsspillet starter søndag kl. 12.00
Managersæsonen fortsætter efter Tour de France med et helt nyt spil - og anderledes spilformat!
Abu Dhabi bliver VM-værter i 2028 og 2029
VM i landsvejscykling finder sted i Abu Dhabi i 2028. Det blev annonceret i dag på en UCI-konference forud for verdensmesterskaberne i Glasgow. VM i banecykling i 2029 vil også blive afholdt i hovedstaden af De Forenede Arabiske Emirater.
Så du det? Det danske hold kører på vilde nye banecykler til VM
Canyon bliver ny cykelsponsor for det danske og amerikanske banelandshold med en banebrydende cykel, der jagter fart.
Man kan da ikke stoppe efter fire ture?
På trods af, at det blev en fysisk hård omgang på en ellers let tur og med flere mindre uheld, blev det samlet en stor oplevelse for Torsten Brix at cykle til Paris for femte gang. Her kommer hans dagbog!
Klar til weekenden!? Køb Tour-merchandise til nedsat pris!
Skal du have den officielle gule førertrøje? 
Vind 24 karats Tour de France-guldmønt til en værdi af 4.500 kroner!
Feltet.dk udlodder smuk og stærkt limiteret guldmønt i samarbejde med Mønthuset Danmark.
12 gode Tour-bøger - SPAR 15-50%
Feltet.dk har udvalgt 12 gode Tour de France-bøger - og givet store rabatter til dig! God læselyst, når du får Tour-feber.
Ny bog fra Jørgen Leth og Bastian Emil
Forfatterne Jørgen Leth ​og Bastian Emil Goldschmidt er klar med en ny bog omhandlende legenden Fausto Coppi.
Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.
Test: Trek Ballista MIPS
Sæsonen mest hypede hjelm skuffer ikke og leverer god komfort og ventilation samtidig med at den er hurtigt. Nå ja, så ser den også virkelig hurtigt ud!

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x