15.03.2023 @ 09:48

Als kom for alvor på cykelverdenskortet, da Tourens tredje etape i løbets 2022-udgave sluttede i Sønderborg. Den bølge af interesse, begivenheden kastede af sig, har turistmyndigheder fulgt op på ved at etablere en række cykelruter gennem det smukke landskab.

Den lille færge fyldes langsomt op med køretøjer - biler, motorcykler, autocampere og cykler - og mens billettøren med et ”mojn” kommer rundt til alle passagerer, sættes kursen mod Ballebro på den anden side af vandet. Vi nyder den lille pause fra cyklingen og betragter livet på vandet, hvor sejlbåde krydser tæt forbi færgen, og den jyske kyst kommer nærmere og nærmere.

 

  1. Als’ mange kyststrækninger byder på flotte scenerier. Foto: Destination Sønderjylland

  2.  

  3. Den klassiske rundtur

Går cykelturen til Als, kan man vælge mellem en lang række ruter, og disse er anlagt med stor variation. Nogle, fx Dybbølruten, lægger op til at man dykker ned i historien, mens andre, fx turen gennem Nørreskoven, lægger op til gravelkørsel. Vi har valgt den klassiske tur, Alssund-ruten, der med start i Sønderborg fører op over det nordlige Als, hvor vandet krydses ved overfarten mellem Hardeshøj og Ballebro, og derefter fortsætter turen på Jyllandssiden tilbage til Sønderborg. I alt cirka 65 kilometer samt små 400 højdemeter.

 

Als kan være svær at sætte i bås, og det skal forstås positivt. På den ene side byder den frodige ø på kørsel langs blomstrende kornmarker, gennem brostensbelagte stræder i små landsbyer og forbi kyststrækninger med panoramiske udsigter. Men på den anden side er Danmarks ottendestørste ø også et højt udviklet samfund med universitet, lufthavn, betydelig industri og en tjekket hovedby i form af Sønderborg. På Alssund-ruten får vi det meste med.

 

  1. De gule cykelstationer er lette at få øje på - her er både luft og værktøj. Foto: Konny Christiansen

  2.  

Beskedne stigninger

Første stop er Augustenborg, hvor det flotte gamle hertugslot stadig dominerer bybilledet. Vi triller forbi lystbådehavnen og kommer forbi KunstVærket i det gamle rådhus - et kreativt hus med mere end 60 kunstværksteder og atelierer, der byder på udstillinger, events og koncerter i så stort et omfang, at Augustenborg har udviklet sig til en regulær kunstnerby.

 

På listen over Danmarks største cykelstigninger, climbs.dk, finder man en enkelt bakke på Als - nemlig den 1.300 meter lange Egen Bakke, der stiger med beskedne 2,8 %. Vi kører op med vinden i ryggen og mærker næsten ikke stigningen, så det er ikke på Als, man tager på højdetræningslejr. Nær toppen passerer vi et kunstværk med det mærkværdige navn Paragraf Fem. Navnet henviser til en paragraf i Prag-freden, der åbnede for en folkeafstemning, som gav de dansksindede i Slesvig mulighed for at stemme sig ”hjem” til moderlandet igen. Derfor antog flere landevejskroer navnet.

 

  1. Mange steder i landskabet ser man minder fra 1864-krigen. Foto: Colourbox Jesper Frehr

 

Industrieventyr

Ruten fortsætter til Als’ østside, hvorfra Fyn kan skimtes på den anden side af Lillebælt. Med en kystlinje på knap 200 kilometer byder Als på masser af spektakulære panoramastrækninger, og uanset hvor man kører langs vandet, er der enten udsigt til enten den jyske, fynske eller nordtyske kyst. 

 

Nær ved nordspidsen af Als drejer vi sydpå, og efter få kilometer dukker Nordborg op. Byen er især kendt for industrigiganten Danfoss samt Universe-parken, der har fokus på naturvidenskab og teknologi. Ligesom mange andre tiltag på Als har Universe Danfoss-kroner i ryggen, og virksomheden har stor betydning for øen. 

 

Sejlturen fra Hardeshøj på Als til Ballebro i Jylland er en kærkommen pause. Vi mangler blot 20 kilometers cykling på den jyske side, inden vi igen er i Sønderborg. Turen har budt på mange flotte scenerier, hyggelige bymiljøer og lange strækninger, hvor vi kunne gå på den store klinge og sætte fart på. På de trafikerede strækninger har cykelstier parallelt med vejen sørget for, at vi har været afskærmet fra den tunge trafik. Og sidst, men ikke mindst - vi har fået en rigtig god introduktion til Als, der giver os lyst til at komme tilbage. 

 

Der er anlagt cykelsti ved de fleste trafiktunge veje. Foto: Konny Christiansen
 

Cykelruter på Als
Der findes en lang række cykelruter på Als. I en særlig folder har Sønderborg Turistbureau samlet 12 af de bedste, og på et kort - der både er lamineret og vejrbestandigt - er de forskellige ruter grundigt beskrevet. Et par af dem, Dybbøl- og Nørreskovruten, er allerede nævnt, men herudover skal et par stykker mere fremhæves. 

 

Den 30 kilometer lange Sydalsrute går fortrinsvis langs kysten med udsigt til Tyskland, og man kører gennem flere små landsbyer. Har man yderligere energi, kan turen forlænges med den 25 kilometer lange Kegnæsrute, der via en dæmning kan nås fra Skovby. Også her er der garanteret havudsigt og landsbyidyl. 

 

Endelig skal turen gennem Sønderborg by nævnes. Der er mere tale om en sightseeingtur end en hård træningsrute, men kan man sætte en time af til at trille langs Sønderborgs havnefront, der byder på en blanding af moderne byggeri i glas og stål kombineret med cafestrækningen, som minder om københavnske Nyhavn, får man et godt indtryk af Als’ livlige hovedby.

 

  1. Sønderborg er omgivet af vand, og havnefronten minder om Nyhavn. Foto: Destination Sønderjylland

 

  1. Overnatning    

Vi boede på Hotel Sønderborg Strand. Hotellet ligger, som navnet antyder, lige ud til Sønderborgs mest populære badestrand og i gåafstand (fem minutter) til centrum. Fra hotellet kan man køre direkte ud på Als Rundt-ruten, eller man kan via Chr. den X’s Bro hurtigt komme til Jylland og den spektakulære Flensborg Fjord. Hotel Sønderborg Strand har gode cykelfaciliteter, og kommer man uden for højsæsonen, tilbydes attraktive pakkeløsninger med halvpension.

 

Links:

Cykelpakke: Se mere her

Cykling på Als: Tag på cykletur - Tag cyklen med på øferie på Als i Sønderborg-området

Cykling i Sønderjylland: På cykelferie i Sønderjylland | læs mere og book din næste oplevelse

Cykelferie / ferieophold: Booksonderjylland.dk

 

 

  1. Hotel Sønderborg Strand. Foto: Konny Christiansen     

Giant søger ryttere til talentprogram
Har du lyst, talent og ambitioner om at gå hele vejen til WorldTour niveau? Så vil Giant gerne hjælpe dig på vej!
Sæt holdet til Baskerlandet Rundt - Satser du på Vingegaard?
Managersæsonen fortsætter med Baskerlandt Rundt (Itzulia Basque Country), som starter den 3. april og slutter den 8. april. Du har mulighed for at sætte dit eget managerhold til det stjernespækket etapeløb.
Fra regnjakker til Vingegaards uniform
Hollandske AGU er på vej frem i Danmark efter at have været en del af cykelsporten i mere end fire årtier. I dag nyder Jonas Vingegaard og Wout van Aert godt af mærket, der breder sig over langt mere end udstyr til professionelle.
Bag på sadlen af Feltet.dk’s historie
Du er måske en af dem, som har fulgt Feltet.dk igennem de seneste mange år, men kender du egentligt historien bag og bagmanden? 
Test: WTB Nano 700 graveldæk og TCS tubeless væske
WTB Nano 700 har efterhånden været på markedet i en del år, men det er stadig et virkelig godt gravel dæk. Vi har testet det sammen med WTB’s TCS tubeless væske, og det har bestemt været et positivt bekendtskab.
Feltet.dk fylder 20 år - det skal fejres!
Onsdag den 22. marts fyldte Feltet.dk 20 år - og det fejrer vi med en lille konkurrence og ekstraordinære gode tilbud!
Tour de Frances Grand Depart sætter fokus på Baskerlandet i 2023
Hvor Danmark og ikke mindst danske ryttere satte et stort præg på Tour de France i 2022, er det nu Spaniens tur. Hele tre etaper starter på den iberiske halvø og lokationerne er ikke tilfældigt valgt.
Test: Moon Nebula lygtesæt
  Et helt igennem lækkert sæt lygter med overvældende features, høj kvalitet og gode monteringsmuligheder.
Discovery+ udvider dækningen med studieprogrammer
Discovery+ udvider dækningen af deres enorme cykeldækning. Flere rettigheder og nu satser Discovery også på studieprogrammer fra de store klassikere startende med lørdagens Milano-Sanremo. 

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Highend brand tilbyder 25% rabat på cykelsko
Spar 25% på italienske topcykelsko i flotte designs. Benyt dette tilbud og få cykelsko med en unik historie.
First Ride: Cannondale SuperSix EVO 4
Feltet.dk har eksklusivt testet den nye Cannondale SuperSix EVO i spanske Girona og vores høje forventninger blev indfriet til fulde!
I Mojn-land med flot udsigt til Fyn, Jylland og Tyskland
Als kom for alvor på cykelverdenskortet, da Tourens tredje etape i løbets 2022-udgave sluttede i Sønderborg. Den bølge af interesse, begivenheden kastede af sig, har turistmyndigheder fulgt op på ved at etablere en række cykelruter gennem det smukke landskab.
Jobannonce: Scott søger ny medarbejder
SCOTT Sports SA er en international sportsudstyrsvirksomhed. Vi udvikler, producerer og markedsfører cykel-, vintersport-, motorsport- og løbeprodukter på verdensplan. Er du vores nye medarbejder?
Twelve.Sixteen melder klar til forårsklassikerne: Spænd hjelmen og kør med
Vi kan mærke det. Det er i luften og det sniger sig tættere og tættere på. Foråret - og med det forårsklassikerne, hvor familiefrokoster og fuglefløjt søndag efter søndag behændigt må vige, når cykelsportens fremmeste kamphaner klikker ind til højspændte dramaer som Paris-Roubaix og alle de andre forårsklasikere, der nærmest ceremonielt hvert år blæser sæsonen i gang...
Live Podcast og Social Ride med Dan Martin på Copenhagen Bike Show
Når Skandinaviens største cykelmesse løber af stablen i weekenden lørdag den 25. marts og søndag den 26. marts kan du opleve én af cykelsportens mest vellidte topryttere på tætteste hold, når Argon 18 inviterer sin ambassadør, tidligere professionelle cykelrytter, dobbelte monumentvinder og etapevinder i alle tre grand tours, Dan Martin, til Copenhagen Bike Show til både live podcast med Forhjulslir og social ride med Mikkeller Cycling Club.
Produktnyhed: Cannondale SuperSix EVO 4
Cannondale lancerer den nyeste version af den ikoniske SuperSix EVO, som nu er nået til 4. generation. Kodeordene er mere aerodynamik og endnu større integration, mens de velkendte køreegenskaber skal bibeholdes.
Sæt dine managerhold til Paris-Nice og Tirreno-Adriatico
Kan du forudsige, hvem der vinder Paris-Nice? Bliver det Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar, Mattias Skjelmose eller? 
SIDSTE CHANCE: Tilmeld dig Feltet.dk's store sæsonspil
Er du klar til cykelsæsonen 2023? Nu er Feltet.dk's to store sæsonmanagerspil åbnet for tilmelding! Vi har puttet 20.000 kroner samlet i startpuljen, så hvis du vil sætte de andre manager af, så er det kontant afregning!
Test: Scott Shield (Light Sensitive) briller
SCOTT Shield er en stor, markant brille, som med det helt rigtige look og høj kvalitet er en sikker vinder.
Test: Scott Aqua GTX LF vinterhandsker
Få ting kan ødelægge fornøjelsen ved en cykeltur som våde og gennemfrosne fingre. Men med et par Aqua GTX LF, der er Scotts bud på en solid vinterhandske, er man godt rustet til den del af vinteren, hvor vejret er værst. Regnen kan bare komme an!
Test: Assos Equipe R Habu S9 vinterjakke
En virkelig lækker vinterjakke, med en lækker pasform og masser af teknisk formåen cementerer Assos som kongerne af vinterjakker.
Masterclass: Imponerende palmarès og kronen på værket
Kristian Jensen har noget, som kun de færreste i managerspillere kan matche: Et pokalskab med 3 x guld, 2 x sølv og 2 x bronze. Den sidste af fineste karat vundet i Feltet.dk's helårsspil 2022 uden kaptajn eller i daglig tale kaldet Manager Classic. Nok det spil man allerhelst vil vinde, hvis man er inkarneret virtuel cykelmanager!
Det danske landshold udtaget til cross-VM
Den 4.-5. februar er der VM i cross i hollandske Hoogerheide, hvor et ungt dansk landshold stiller til start. 
Fini og Degns hold med store nyheder
Malene Degn og Sebastian Finis hold skifter sponsorer, får nyt navn og et helt nyt cykelmærke.

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Giant søger ryttere til talentprogram
Har du lyst, talent og ambitioner om at gå hele vejen til WorldTour niveau? Så vil Giant gerne hjælpe dig på vej!
Sæt holdet til Baskerlandet Rundt - Satser du på Vingegaard?
Managersæsonen fortsætter med Baskerlandt Rundt (Itzulia Basque Country), som starter den 3. april og slutter den 8. april. Du har mulighed for at sætte dit eget managerhold til det stjernespækket etapeløb.
Fra regnjakker til Vingegaards uniform
Hollandske AGU er på vej frem i Danmark efter at have været en del af cykelsporten i mere end fire årtier. I dag nyder Jonas Vingegaard og Wout van Aert godt af mærket, der breder sig over langt mere end udstyr til professionelle.
Bag på sadlen af Feltet.dk’s historie
Du er måske en af dem, som har fulgt Feltet.dk igennem de seneste mange år, men kender du egentligt historien bag og bagmanden? 
Test: WTB Nano 700 graveldæk og TCS tubeless væske
WTB Nano 700 har efterhånden været på markedet i en del år, men det er stadig et virkelig godt gravel dæk. Vi har testet det sammen med WTB’s TCS tubeless væske, og det har bestemt været et positivt bekendtskab.
Feltet.dk fylder 20 år - det skal fejres!
Onsdag den 22. marts fyldte Feltet.dk 20 år - og det fejrer vi med en lille konkurrence og ekstraordinære gode tilbud!
Tour de Frances Grand Depart sætter fokus på Baskerlandet i 2023
Hvor Danmark og ikke mindst danske ryttere satte et stort præg på Tour de France i 2022, er det nu Spaniens tur. Hele tre etaper starter på den iberiske halvø og lokationerne er ikke tilfældigt valgt.
Test: Moon Nebula lygtesæt
  Et helt igennem lækkert sæt lygter med overvældende features, høj kvalitet og gode monteringsmuligheder.
Discovery+ udvider dækningen med studieprogrammer
Discovery+ udvider dækningen af deres enorme cykeldækning. Flere rettigheder og nu satser Discovery også på studieprogrammer fra de store klassikere startende med lørdagens Milano-Sanremo. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x