15.03.2023 @ 09:48

Als kom for alvor på cykelverdenskortet, da Tourens tredje etape i løbets 2022-udgave sluttede i Sønderborg. Den bølge af interesse, begivenheden kastede af sig, har turistmyndigheder fulgt op på ved at etablere en række cykelruter gennem det smukke landskab.

Den lille færge fyldes langsomt op med køretøjer - biler, motorcykler, autocampere og cykler - og mens billettøren med et ”mojn” kommer rundt til alle passagerer, sættes kursen mod Ballebro på den anden side af vandet. Vi nyder den lille pause fra cyklingen og betragter livet på vandet, hvor sejlbåde krydser tæt forbi færgen, og den jyske kyst kommer nærmere og nærmere.

 

  1. Als’ mange kyststrækninger byder på flotte scenerier. Foto: Destination Sønderjylland

  2.  

  3. Den klassiske rundtur

Går cykelturen til Als, kan man vælge mellem en lang række ruter, og disse er anlagt med stor variation. Nogle, fx Dybbølruten, lægger op til at man dykker ned i historien, mens andre, fx turen gennem Nørreskoven, lægger op til gravelkørsel. Vi har valgt den klassiske tur, Alssund-ruten, der med start i Sønderborg fører op over det nordlige Als, hvor vandet krydses ved overfarten mellem Hardeshøj og Ballebro, og derefter fortsætter turen på Jyllandssiden tilbage til Sønderborg. I alt cirka 65 kilometer samt små 400 højdemeter.

 

Als kan være svær at sætte i bås, og det skal forstås positivt. På den ene side byder den frodige ø på kørsel langs blomstrende kornmarker, gennem brostensbelagte stræder i små landsbyer og forbi kyststrækninger med panoramiske udsigter. Men på den anden side er Danmarks ottendestørste ø også et højt udviklet samfund med universitet, lufthavn, betydelig industri og en tjekket hovedby i form af Sønderborg. På Alssund-ruten får vi det meste med.

 

  1. De gule cykelstationer er lette at få øje på - her er både luft og værktøj. Foto: Konny Christiansen

  2.  

Beskedne stigninger

Første stop er Augustenborg, hvor det flotte gamle hertugslot stadig dominerer bybilledet. Vi triller forbi lystbådehavnen og kommer forbi KunstVærket i det gamle rådhus - et kreativt hus med mere end 60 kunstværksteder og atelierer, der byder på udstillinger, events og koncerter i så stort et omfang, at Augustenborg har udviklet sig til en regulær kunstnerby.

 

På listen over Danmarks største cykelstigninger, climbs.dk, finder man en enkelt bakke på Als - nemlig den 1.300 meter lange Egen Bakke, der stiger med beskedne 2,8 %. Vi kører op med vinden i ryggen og mærker næsten ikke stigningen, så det er ikke på Als, man tager på højdetræningslejr. Nær toppen passerer vi et kunstværk med det mærkværdige navn Paragraf Fem. Navnet henviser til en paragraf i Prag-freden, der åbnede for en folkeafstemning, som gav de dansksindede i Slesvig mulighed for at stemme sig ”hjem” til moderlandet igen. Derfor antog flere landevejskroer navnet.

 

  1. Mange steder i landskabet ser man minder fra 1864-krigen. Foto: Colourbox Jesper Frehr

 

Industrieventyr

Ruten fortsætter til Als’ østside, hvorfra Fyn kan skimtes på den anden side af Lillebælt. Med en kystlinje på knap 200 kilometer byder Als på masser af spektakulære panoramastrækninger, og uanset hvor man kører langs vandet, er der enten udsigt til enten den jyske, fynske eller nordtyske kyst. 

 

Nær ved nordspidsen af Als drejer vi sydpå, og efter få kilometer dukker Nordborg op. Byen er især kendt for industrigiganten Danfoss samt Universe-parken, der har fokus på naturvidenskab og teknologi. Ligesom mange andre tiltag på Als har Universe Danfoss-kroner i ryggen, og virksomheden har stor betydning for øen. 

 

Sejlturen fra Hardeshøj på Als til Ballebro i Jylland er en kærkommen pause. Vi mangler blot 20 kilometers cykling på den jyske side, inden vi igen er i Sønderborg. Turen har budt på mange flotte scenerier, hyggelige bymiljøer og lange strækninger, hvor vi kunne gå på den store klinge og sætte fart på. På de trafikerede strækninger har cykelstier parallelt med vejen sørget for, at vi har været afskærmet fra den tunge trafik. Og sidst, men ikke mindst - vi har fået en rigtig god introduktion til Als, der giver os lyst til at komme tilbage. 

 

Der er anlagt cykelsti ved de fleste trafiktunge veje. Foto: Konny Christiansen
 

Cykelruter på Als
Der findes en lang række cykelruter på Als. I en særlig folder har Sønderborg Turistbureau samlet 12 af de bedste, og på et kort - der både er lamineret og vejrbestandigt - er de forskellige ruter grundigt beskrevet. Et par af dem, Dybbøl- og Nørreskovruten, er allerede nævnt, men herudover skal et par stykker mere fremhæves. 

 

Den 30 kilometer lange Sydalsrute går fortrinsvis langs kysten med udsigt til Tyskland, og man kører gennem flere små landsbyer. Har man yderligere energi, kan turen forlænges med den 25 kilometer lange Kegnæsrute, der via en dæmning kan nås fra Skovby. Også her er der garanteret havudsigt og landsbyidyl. 

 

Endelig skal turen gennem Sønderborg by nævnes. Der er mere tale om en sightseeingtur end en hård træningsrute, men kan man sætte en time af til at trille langs Sønderborgs havnefront, der byder på en blanding af moderne byggeri i glas og stål kombineret med cafestrækningen, som minder om københavnske Nyhavn, får man et godt indtryk af Als’ livlige hovedby.

 

  1. Sønderborg er omgivet af vand, og havnefronten minder om Nyhavn. Foto: Destination Sønderjylland

 

  1. Overnatning    

Vi boede på Hotel Sønderborg Strand. Hotellet ligger, som navnet antyder, lige ud til Sønderborgs mest populære badestrand og i gåafstand (fem minutter) til centrum. Fra hotellet kan man køre direkte ud på Als Rundt-ruten, eller man kan via Chr. den X’s Bro hurtigt komme til Jylland og den spektakulære Flensborg Fjord. Hotel Sønderborg Strand har gode cykelfaciliteter, og kommer man uden for højsæsonen, tilbydes attraktive pakkeløsninger med halvpension.

 

Links:

Cykelpakke: Se mere her

Cykling på Als: Tag på cykletur - Tag cyklen med på øferie på Als i Sønderborg-området

Cykling i Sønderjylland: På cykelferie i Sønderjylland | læs mere og book din næste oplevelse

Cykelferie / ferieophold: Booksonderjylland.dk

 

 

  1. Hotel Sønderborg Strand. Foto: Konny Christiansen     

Giro-spillet åbnet for tilmelding
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Følg Kasper Asgreen, Michael Valgren, Andreas Kron, Johan Price-Pejtersen samt Christopher Juul-Jensen i Romandiet Rundt.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Arnaud De Lie er på vej tilbage efter en længere pause, og pausen gør, at det nu er usikkert, om De Lie skal køre Tour de France eller ej.   Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/belgisk_stjerne_usikker_til_touren/Fra 2025 vil Baloise - Trek Lions ikke længere have Trek som navnesponsor. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/trek_traekker_sig_fra_sponsorat/Er der andre på feltet.dk, som er træt af at prædikatet "vidunderbarn" åbenbart altid skal sættes på unge, dygtige cykelryttere i artikler og analyser? Der er tale om voksne mænd i fantastisk form, som kæmper med og vinder over nogle af de bedste atleter i verden. Så venligst, kan i på feltet.dk ikke godt give disse fantastiske, unge mænd den respekt ikke at kalde dem børn. Og heller ikke "vidunderbørn", som i øvrigt på alle måder, også i andre henseender, er et virkelig upassende prædikat. Tak :-) > Er dcu så fattige, at landevejen ikke engang kan tage sine egne folk med, men skal påtvinges en, i øvrigt dygtig på landjord, banerytter med... > > Pointen med CJJ er at han har stamina til at holde 300 km på dagen og yde på topniveau for holdet, mens Mørkøv er tvunget til at økonomisere med kræfterne og derfor sandsynligvis dropper ud relativt tidligt. Hvis hensynet til banen er så stort, så hvorfor ikke tage Lasse Norman eller Julius med som fjerdemand...? Kan godt fornemme du har lidt et horn i siden på Anders Lund/DCU, men det er ikke DCU, der selv har fundet på det af pengehensyn. Det er UCI/IOC, der har sat skrappe restriktioner op ift. hvor mange ryttere der må udtages til de forskellige discipliner. Så hvis ikke Mørkøv var en del af landevejstruppen, måtte man enten droppe Mørkøv/Normann i holdløbet eller skære en rytter fra 4-km holdet (hvor Mørkøv så skulle træde ind). Men han må godt køre baneløb og landevej - så det var næsten givet på forhånd, at han ville få en af de fire pladser. Det er pænt komplekst, men nogenlunde gennemskueligt beskrevet her: https://www.auscycling.org.au/nat/news/paris-2024-olympic-track-cycling-qualification "For the team pursuit, the top 10 nations each qualify a team of 4 athletes. Those nations also automatically qualify 2 athletes for the Madison, and one 1 for the omnium. Note, however, that the athletes who participate in those other events must already be entered into another track event or cycling discipline. In practice, this means two of your team sprinters will contest the individual sprint and keirin, and two (or three) of your pursuiters will contest the Madison and omnium. It’s also possible for a road cyclist to compete in the road race, then head to the track for the bunch races." På samme måde er der jo også idiotiske regler om at det kun er ryttere fra linjeløbet, der må stille op i enkeltstart. Så det er jo næsten 100% givet at den sidste plads går til Asgreen eller Bjerg (med Vingegaard som en lille outsier).

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Giro-spillet åbnet for tilmelding
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Følg Kasper Asgreen, Michael Valgren, Andreas Kron, Johan Price-Pejtersen samt Christopher Juul-Jensen i Romandiet Rundt.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet