21.03.2023 @ 12:30

Hvor Danmark og ikke mindst danske ryttere satte et stort præg på Tour de France i 2022, er det nu Spaniens tur. Hele tre etaper starter på den iberiske halvø og lokationerne er ikke tilfældigt valgt.

Spanien har en stolt fortid i både cykling generelt, men specifikt også i Tour de France-historien. Ryttere som Indurain, Contador og Sastre har alle stået øverst på podiet i Paris - og før dem Delgado, Ocana samt Bahamontes. Derfor er det naturligt, at Touren i respekt for den spanske cykelhistorie i år starter i Bilbao. Fokus er på både den spanske og franske del af Baskerlandet - og kendt som Euskadi.

 

Tour de France - 3 dages Grand Depart

 

Første etape lørdag 1. juli 2023 - så er vi i gang!
Ofte lægger man forsigtigt ud i Touren med en kort prolog eller en lidt længere enkeltstart. Men i år skal det være anderledes, for man begynder med en 185 kilometer lang etape, der både starter og slutter i Bilbao.

 

Rytterne kan se frem til 3.300 højdemeter, og blot ti kilometer fra mål skal Côte de Pike besejres, så det bliver næppe en sprinter, der ifører sig løbets gule førertrøje.

 

Og står man ved vejsiden, kan et besøg i Bilbao anbefales. Bilbao, der er den største by i den spanske del af Baskerlandet, er blandt andet kendt for sine gode restauranter samt for det futuristiske Guggenheimmuseum, som er tegnet af Frank Gehry.

 

Foto: Bilbao byder på lækre restauranter

 

Anden etape søndag 2. juli - afslutning i smuk badeby

Her startes i Vitoria-Gasteiz, som ligger 35 kilometer syd for Bilbao. Etapen tager rytterne gennem den spanske del af Baskerlandet, og et af højdepunkter bliver opløbet i den smukke badeby San Sebastian, der - med bjergene i baggrunden - ligger helt ud til kysten. I alt køres 210 kilometer på Tourens andendag.

 

Også i San Sebastian lokker byens krogede gader med barer, designerbutikker og restauranter, ligesom en dukkert i Atlanterhavet er et must.

 

Tredje etape mandag 3. juli - over grænsen

Etapen starter i den nordspanske by med det mundrette navn Amorebieta-Etxano, men ender i fransk Bayonne. Hovedparten af etapen køres langs Atlanterhavets kyst, så der er lagt op til smukke TV-billeder fra de medfølgende helikoptere. Selv om rytterne krydser den spansk-franske grænse ved Hendaye, forbliver man i Baskerlandet, idet Bayonne er hovedbyen i det franske del af Baskerlandet.

 

God cykeltur

I juli kommer mange danskere sikkert til at slå et sving omkring Nordspanien for at få stemningen, rytterne og karavanen med, og vil man spare den lange køretur i bil, er der via det spanske luftfartsselskab Vueling direkte forbindelse mellem Danmark og Bilbao. 

 

Men også på andre tidspunkter strømmer danske cykelentusiaster til Spanien. Spanien er uden sammenligning det land, flest danske cykelmotionister søger til, og det er der mange forklaringer på.

 

Først og fremmest er der varmen, den gode mad og det relativt billige prisniveau, men også cykelkulturen er et plus. Turistindustrien ser et stort potentiale i udenlandske gæster, så ofte finder man separate cykelveje, og biler må kun overhale, hvis der er halvanden meters afstand til cyklisten. Her følger et par steder i det nordlige Spanien, der lægger op til et besøg.

 

Bilbao har skabt Euskadi Cycling, et projekt, der skal involvere alle cykelelskere til at opdage Baskerlandet på en anden måde, som du kan se i nedenstående videoen.

 

 

Cykelruter i Baskerlandet (Euskadi)

Euskadi Cycling-projektet har udarbejdet et rutekort, der er organiseret efter varighed og startsteder i området.

 

Der er fire hovedbyer, hvorfra ruterne køres fra for turister i Baskerlandet: Bilbao, Vitoria-Gasteiz, Donostia-San Sebastián og Eibar.

 

Hvis vi antager, at du besøger Bilbao for at se Tour de France, kan du her se de vigtigste lange ruter med afgang fra Bilbao:

 

- Fra Bilbao til Orduña

Denne 169 km lange rute er en af de mest naturskønne, fordi den forbinder den vigtigste by i Baskerlandet med et af de mest berømte bjergpas: Orduña, som grænser op til byen Burgos. Dette bjergpas er et af de højeste sammen med Urkiola og Herrera. Det har også været en del af etapeløbet Vuelta a España, som en af de mest afgørende etaper.

 

- Fra Bilbao til San Juan de Gaztelugatxe
Denne 131 km lange rute byder på ekstraordinære landskaber langs den baskiske kyst. Den krydser et af de mest elskværdige punkter på den biscayanske kyst: San Juan de Gaztelugatxe, et mytisk sted, som kun kan nås via en smal trappe, der forbinder en klippefremspringende klippe med halvøen. Dette sted har dannet rammen om nogle produktioner af Game of Thrones.

 

 

Du har også mulighed for at nyde andre kortere ruter fra de vigtigste bycentre i Euskadi. Denne slags ruter giver de besøgende mulighed for at lære mere om de vigtigste byer, der opretholder et forhold til naturen i det nordlige Spanien. 

 

- Rundtur i det grønne bælte Vitoria Gasteiz (2t, 30 min)
30,8 km rundstrækning, som er en let rute, der forbinder alle de parker, der udgør det grønne bælte. Du kan komme til ruten fra alle dele af byen. Ruten krydser meget forskellige miljøer; fra det typisk skovprægede, når den kører ind i Zabalgana- og Armentia-parkerne. Overalt på ruten finder du steder af miljømæssig og kulturel interesse og områder som f.eks. springvand og udsigtspunkter, hvor du kan holde en pause. Du kan også nyde godt af caféer og butikker kun få meter fra ruten.

 

- Rundt om Ullíbarri-Gamboa-reservoiret (5 timer)
43,6 km rundstrækning, der byder på et vidunderligt landskab omkring Ullíbarri-Gamboa reservoiret. Du kan starte fra Landa o Garaio eller fra Victoria-Gasteiz. En rute af stor interesse, hvor man kan nyde at gå langs forskellige gangbroer, betragte gangbroer, betragte vidunderlige grønne landskaber og endda nyde fuglene på de forskellige udsigtspunkter, som denne rute byder på.

 

 

Der er mulighed for at tage en kortere rute, som løber langs den sydlige del af reservoiret - kendt som vådområdet.


- Panoramaudsigt over Bilbao's floden (50min)
5,9 km rute så de rejsende kan se nogle af ikonerne for denne by: Guggenheim-museet, Euskalduna-paladset eller flodmundingen, San Mamés stadion, Sagrado Corazón de Jesús eller parken Doña Casilda de Iturriza Park, hvor man kan slappe af og nyde denne smukke by.

 

Foto: Guggenheimmuseum

 

- San Sebastian byrute (2t 30min)

25,1 km lang rute rundt om San Sebastian-området i Donostia by, tæt på en af de vigtigste strande i verden: La Concha.

 

På denne rute kan de besøgende betragte det imponerende billede af Kursaal, som er rutens udgangspunkt, cykle langs stranden "La Concha" eller besøge Eduardo Chillidas skulptur "El peine del viento", Real Sociedads stadion, Anoeta, eller nyde den smukke udsigt over broerne, der krydser Urumea-floden, inden den løber ud i Det Kantabriske Hav.


Mere inspiration

Du kan finde flere oplysninger på DEN SPANSKE STATS TURISTBUREAU og BASQUETOUR eller kontakte dem via deres websteder.

 

Managerspillet til Tour de Suisse åbnet
Kan Mattias Skjelmose forsvare 2023-sejren i Tour de Suisse? Det finder vi ud af i midten af juni - sæt dit managerhold nu.
Tøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Vi er for mange mennesker på Jorden til, at den kan følge med ressourcemæssigt, derfor banker det danske tøjmærke Re-Behave på carbonstellet og blæser til angreb. 
Danmark kikser ekstra OL-plads
Det gik ikke danskernes vej, da OL-pladserne skulle endelig afgøres - desværre. 
Hvad har Mads P., Roglic og Evenepoel til fælles?
Alle tre stjerner skal køre opvarmningsløbet til Tour de France, Critérium du Dauphiné, og du kan derfor vælge dem i Feltet.dk's store managerspil til etapeløbet.
Dansk dobbeltsejr i World Cuppen i Nové Mesto
Det danske stortalent, Albert Withen Philipsen, bliver bare ved med at imponere, men han har fået konkurrence... af en anden dansker. 
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Dansk MTB'er før OL-afgørelsen: Jeg håber og tror på det
Sofie Heby vil blive skuffet, hvis hun ikke bliver udtaget til OL. 
Sølvhøj og Fini i ny duel i Shimano-ligaens tredje afdeling
Som det var tilfældet i Silkeborg var Shimano-ligaens tredje afdeling i Rold Skov en hård kamp mellem OL-bejleren Sebastian Fini Carstensen (Lapierre Mavic Unity) og den formstærke U-23 rytter Oliver Vedersø Sølvhøj (Scott Creuse Oxygene Gueret). Hos kvinderne var Sofie Heby Pedersen (Wilier-Vittoria Factory Team) ganske suveræn.
Følg Giroen på Feltet.dk's app - nye funktioner
Følg Giro d'Italia på Feltet.dk's app. Følg Alexander Kamp, Tobias Lund, Michael Valgren, Mikkel Honoré samt Mikkel Bjerg på tætteste hold.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Dansk virksomhed sponsor for Vingegaards hold
Jonas Vingegaards Team Visma | Lease a Bike indgår sponsorat med dansk virksomhed.
Vild historie: "Jeg er overbevist om, at de forgiftede mig"
I 1987 i Vuelta a España var Bjarne Riis den eneste rytter tilbage på Lucas - Müllers - Orbea, så holdet ville gerne have, at danskeren stod af, så de kunne komme hjem.
MTB-landstræner giver OL-status efter forrygende EM
Danmark havde et succesfuldt EM for herrer, da Simon Andreassen blev europamester i short track og vandt sølv i XCO-løbet, men er det nok til to OL-pladser?
Simon Andreassen vinder ny EM-medalje - trods punktering
Simon Andreassen fortsætter de imponerende resultater. Danskeren vandt i dag EM-sølv i XCO i Rumænien.
Dansker i top 10 ved EM
Hollandske Puck Pieterse er ny europamester i mountainbike efter en suveræn præstation.
Dansk talent bliver europamester
Den danske succes ved EM i mountainbike fortsætter.
Fyen Rundt 2024: Cykelfest i Middelfart
Danmarks ældste cykelløb indtager søndag den 26. maj de fynske gader, når dette års Fyen Rundt skal afgøres blandt både eliten og motionisterne.
Giro-spillet starter i dag kl. 14.00
Deltag i årets Giro d'Italia managerspil starter i dag klokken 14.00. Spillet slutter søndag den 26. maj 2024.
Dansk etapesejr og førertrøje i Fredsløbet
17-årige Albert Withen Philipsen var suveræn på dagens enkeltstart i Fredsløbet og sejrede suverænt. Danskeren er ny mand i førertrøjen.
Se Jørgen Leths cykelfilm gratis og hør ham fortælle om dem
Jørgen Leths Giro d’Italia-dokumentar ’Stjernerne og vandbærerne’ har 50 års jubilæum. Nu kan du se den samt ’En forårsdag i helvede’ og ’Den umulige time’ gratis online på Filminstituttets streamingsite 'Danmark på Film' og høre et spritnyt interview med Jørgen Leth om hans epokegørende cykelfilm.
Shimano-ligaen skudt i gang i Holte
Årets største danske liga, Shimano-Ligaen, i mountainbike blev i weekenden skudt i gang.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Managerspillet til Tour de Suisse åbnet
Kan Mattias Skjelmose forsvare 2023-sejren i Tour de Suisse? Det finder vi ud af i midten af juni - sæt dit managerhold nu.
Tøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Vi er for mange mennesker på Jorden til, at den kan følge med ressourcemæssigt, derfor banker det danske tøjmærke Re-Behave på carbonstellet og blæser til angreb. 
Danmark kikser ekstra OL-plads
Det gik ikke danskernes vej, da OL-pladserne skulle endelig afgøres - desværre. 
Hvad har Mads P., Roglic og Evenepoel til fælles?
Alle tre stjerner skal køre opvarmningsløbet til Tour de France, Critérium du Dauphiné, og du kan derfor vælge dem i Feltet.dk's store managerspil til etapeløbet.
Dansk dobbeltsejr i World Cuppen i Nové Mesto
Det danske stortalent, Albert Withen Philipsen, bliver bare ved med at imponere, men han har fået konkurrence... af en anden dansker. 
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Dansk MTB'er før OL-afgørelsen: Jeg håber og tror på det
Sofie Heby vil blive skuffet, hvis hun ikke bliver udtaget til OL. 
Sølvhøj og Fini i ny duel i Shimano-ligaens tredje afdeling
Som det var tilfældet i Silkeborg var Shimano-ligaens tredje afdeling i Rold Skov en hård kamp mellem OL-bejleren Sebastian Fini Carstensen (Lapierre Mavic Unity) og den formstærke U-23 rytter Oliver Vedersø Sølvhøj (Scott Creuse Oxygene Gueret). Hos kvinderne var Sofie Heby Pedersen (Wilier-Vittoria Factory Team) ganske suveræn.
Følg Giroen på Feltet.dk's app - nye funktioner
Følg Giro d'Italia på Feltet.dk's app. Følg Alexander Kamp, Tobias Lund, Michael Valgren, Mikkel Honoré samt Mikkel Bjerg på tætteste hold.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet