21.03.2023 @ 12:30

Hvor Danmark og ikke mindst danske ryttere satte et stort præg på Tour de France i 2022, er det nu Spaniens tur. Hele tre etaper starter på den iberiske halvø og lokationerne er ikke tilfældigt valgt.

Spanien har en stolt fortid i både cykling generelt, men specifikt også i Tour de France-historien. Ryttere som Indurain, Contador og Sastre har alle stået øverst på podiet i Paris - og før dem Delgado, Ocana samt Bahamontes. Derfor er det naturligt, at Touren i respekt for den spanske cykelhistorie i år starter i Bilbao. Fokus er på både den spanske og franske del af Baskerlandet - og kendt som Euskadi.

 

Tour de France - 3 dages Grand Depart

 

Første etape lørdag 1. juli 2023 - så er vi i gang!
Ofte lægger man forsigtigt ud i Touren med en kort prolog eller en lidt længere enkeltstart. Men i år skal det være anderledes, for man begynder med en 185 kilometer lang etape, der både starter og slutter i Bilbao.

 

Rytterne kan se frem til 3.300 højdemeter, og blot ti kilometer fra mål skal Côte de Pike besejres, så det bliver næppe en sprinter, der ifører sig løbets gule førertrøje.

 

Og står man ved vejsiden, kan et besøg i Bilbao anbefales. Bilbao, der er den største by i den spanske del af Baskerlandet, er blandt andet kendt for sine gode restauranter samt for det futuristiske Guggenheimmuseum, som er tegnet af Frank Gehry.

 

Foto: Bilbao byder på lækre restauranter

 

Anden etape søndag 2. juli - afslutning i smuk badeby

Her startes i Vitoria-Gasteiz, som ligger 35 kilometer syd for Bilbao. Etapen tager rytterne gennem den spanske del af Baskerlandet, og et af højdepunkter bliver opløbet i den smukke badeby San Sebastian, der - med bjergene i baggrunden - ligger helt ud til kysten. I alt køres 210 kilometer på Tourens andendag.

 

Også i San Sebastian lokker byens krogede gader med barer, designerbutikker og restauranter, ligesom en dukkert i Atlanterhavet er et must.

 

Tredje etape mandag 3. juli - over grænsen

Etapen starter i den nordspanske by med det mundrette navn Amorebieta-Etxano, men ender i fransk Bayonne. Hovedparten af etapen køres langs Atlanterhavets kyst, så der er lagt op til smukke TV-billeder fra de medfølgende helikoptere. Selv om rytterne krydser den spansk-franske grænse ved Hendaye, forbliver man i Baskerlandet, idet Bayonne er hovedbyen i det franske del af Baskerlandet.

 

God cykeltur

I juli kommer mange danskere sikkert til at slå et sving omkring Nordspanien for at få stemningen, rytterne og karavanen med, og vil man spare den lange køretur i bil, er der via det spanske luftfartsselskab Vueling direkte forbindelse mellem Danmark og Bilbao. 

 

Men også på andre tidspunkter strømmer danske cykelentusiaster til Spanien. Spanien er uden sammenligning det land, flest danske cykelmotionister søger til, og det er der mange forklaringer på.

 

Først og fremmest er der varmen, den gode mad og det relativt billige prisniveau, men også cykelkulturen er et plus. Turistindustrien ser et stort potentiale i udenlandske gæster, så ofte finder man separate cykelveje, og biler må kun overhale, hvis der er halvanden meters afstand til cyklisten. Her følger et par steder i det nordlige Spanien, der lægger op til et besøg.

 

Bilbao har skabt Euskadi Cycling, et projekt, der skal involvere alle cykelelskere til at opdage Baskerlandet på en anden måde, som du kan se i nedenstående videoen.

 

 

Cykelruter i Baskerlandet (Euskadi)

Euskadi Cycling-projektet har udarbejdet et rutekort, der er organiseret efter varighed og startsteder i området.

 

Der er fire hovedbyer, hvorfra ruterne køres fra for turister i Baskerlandet: Bilbao, Vitoria-Gasteiz, Donostia-San Sebastián og Eibar.

 

Hvis vi antager, at du besøger Bilbao for at se Tour de France, kan du her se de vigtigste lange ruter med afgang fra Bilbao:

 

- Fra Bilbao til Orduña

Denne 169 km lange rute er en af de mest naturskønne, fordi den forbinder den vigtigste by i Baskerlandet med et af de mest berømte bjergpas: Orduña, som grænser op til byen Burgos. Dette bjergpas er et af de højeste sammen med Urkiola og Herrera. Det har også været en del af etapeløbet Vuelta a España, som en af de mest afgørende etaper.

 

- Fra Bilbao til San Juan de Gaztelugatxe
Denne 131 km lange rute byder på ekstraordinære landskaber langs den baskiske kyst. Den krydser et af de mest elskværdige punkter på den biscayanske kyst: San Juan de Gaztelugatxe, et mytisk sted, som kun kan nås via en smal trappe, der forbinder en klippefremspringende klippe med halvøen. Dette sted har dannet rammen om nogle produktioner af Game of Thrones.

 

 

Du har også mulighed for at nyde andre kortere ruter fra de vigtigste bycentre i Euskadi. Denne slags ruter giver de besøgende mulighed for at lære mere om de vigtigste byer, der opretholder et forhold til naturen i det nordlige Spanien. 

 

- Rundtur i det grønne bælte Vitoria Gasteiz (2t, 30 min)
30,8 km rundstrækning, som er en let rute, der forbinder alle de parker, der udgør det grønne bælte. Du kan komme til ruten fra alle dele af byen. Ruten krydser meget forskellige miljøer; fra det typisk skovprægede, når den kører ind i Zabalgana- og Armentia-parkerne. Overalt på ruten finder du steder af miljømæssig og kulturel interesse og områder som f.eks. springvand og udsigtspunkter, hvor du kan holde en pause. Du kan også nyde godt af caféer og butikker kun få meter fra ruten.

 

- Rundt om Ullíbarri-Gamboa-reservoiret (5 timer)
43,6 km rundstrækning, der byder på et vidunderligt landskab omkring Ullíbarri-Gamboa reservoiret. Du kan starte fra Landa o Garaio eller fra Victoria-Gasteiz. En rute af stor interesse, hvor man kan nyde at gå langs forskellige gangbroer, betragte gangbroer, betragte vidunderlige grønne landskaber og endda nyde fuglene på de forskellige udsigtspunkter, som denne rute byder på.

 

 

Der er mulighed for at tage en kortere rute, som løber langs den sydlige del af reservoiret - kendt som vådområdet.


- Panoramaudsigt over Bilbao's floden (50min)
5,9 km rute så de rejsende kan se nogle af ikonerne for denne by: Guggenheim-museet, Euskalduna-paladset eller flodmundingen, San Mamés stadion, Sagrado Corazón de Jesús eller parken Doña Casilda de Iturriza Park, hvor man kan slappe af og nyde denne smukke by.

 

Foto: Guggenheimmuseum

 

- San Sebastian byrute (2t 30min)

25,1 km lang rute rundt om San Sebastian-området i Donostia by, tæt på en af de vigtigste strande i verden: La Concha.

 

På denne rute kan de besøgende betragte det imponerende billede af Kursaal, som er rutens udgangspunkt, cykle langs stranden "La Concha" eller besøge Eduardo Chillidas skulptur "El peine del viento", Real Sociedads stadion, Anoeta, eller nyde den smukke udsigt over broerne, der krydser Urumea-floden, inden den løber ud i Det Kantabriske Hav.


Mere inspiration

Du kan finde flere oplysninger på DEN SPANSKE STATS TURISTBUREAU og BASQUETOUR eller kontakte dem via deres websteder.

 

Tour de France-spillet er åbnet!
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 1. juli! Tour de France køres frem til søndag den 23. juli. 
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Hvem kunne ikke tænke sig at opleve stemningen, når Tour de France-feltet kæmper sig op over de høje pas i Alperne - eller måske endnu bedre - hvem drømmer ikke om selv at bestige et af de ikoniske bjergpas, man kender fra sommerens tv-transmissioner fra Touren. Denne sommer kan begge dele lade sig gøre i franske Serre Chevalier-Briancondalen.
SIDSTE CHANCE: Skal Vingegaard på dit managerhold?
Det er nu muligt at sætte dit managerhold til Critérium du Dauphiné. Jonas Vingegaards sidste forberedelsesløb før Tour de France-forsvaret.
Giro-manager: Vinderne er fundet
Årets Giro d'Italia er slut og dermed er det tid til at gøre status på årets første grand tour managerspil.
Heby: Kørte jo nærmest solo hele vejen
Sofie Heby er Danmarks pt. bedste kvindelige MTB-rytter.
Sejrende Fini afslører: Havde siver i afslutningen
Sebastian Fini er dobbelt dansk mester anno 2023. Den seneste titel blev vundet trods en punktering til allersidst. Det afslører han overfor Feltet.dk kort efter løbet.
Den erfarne stjerne besejrer opkomling i spurten
Endnu en dag, endnu en DM-titel for Sebastian Fini, der i dag kunne lade sig hylde som danmarksmester på XCC-distancen.
To DM-sejre på to dage: Heby overlegen i Aalborg
Sofie Heby kunne i dag følge op på gårsdagens DM-sejr på den lange distance med endnu en på den korte af slagsen.
Ny vild DM-duel imellem Fini og Andreassen
Sebastian Fini genvinder DM-titlen i en tæt duel imod Simon Andreassen.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Heby og Vedersø kæmpede om U23-titlen
Gustav Heby Pedersen blev dansk mester i U23-klassen i mountainbike, da Danmarks største talenter dystede om XCO-titlen.
DM-tronen skifter: Bohés stime brudt
22-årige Sofie Heby Pedersen er ny dansk mester i mountainbike!
MAD,ONE: Slip dit indre bæst løs med innovativt cykeltøj
Den danske cykelrytter, Jakob Fuglsang, står bag et nyt cykeltøjsmærke, som Feltet.dk kigger nærmere på i denne artikel.
Feltet.dk lancerer en ny Giro-app
Feltet.dk lancerer en gratis app til årets Giro d'Italia. Det er en gratis beta-version, hvor du kan følge Giro-etaperne helt tæt.
Test: WTB Gravelier-sadel
For en cykelrytter som har rigtig svært ved at finde en sadel, som føles komfortabel, så vil begejstringen ingen ende tage, når man finder en sadel, som giver timevis på cyklen uden ubehag. WTB Gravelier har været netop den oplevelse og er en meget komfortabel sadel med nogle fede gravel specifikke features.  
Test: Assos R Bibshorts S9
Virkelig lækre bibs med vanlig Assos-teknologi, god materialekvalitet, lækre materialer og en pris som er yderst fair i et marked, hvor prisen for bibshorts ellers er stukket af.  
Produktnyt: Nyt dæk fra Pirelli - det hurtigste nogensinde
Mads Pedersen og Mattias Skjelmose kan se frem til at rulle bedre i 2023, da dæksponsoren Pirelli har gode nyheder til dem.
Danmarks Højeste Motionscykelløb fejrer jubilæum Kr. Himmmelfartsdag - skal du køre?
Danmarks Højeste Motionscykelløb afholdes igen i år Kr. Himmelfartsdag den 18. maj 2023.
Sidste chance: Deltag i årets Giro-spil! Præmier for over 40.000 kroner
Deltag i årets Giro d'Italia managerspil starter lørdag den 6. maj og slutter søndag den 28. maj 2022.
Test: Northwave gravel-tøj
Et afslappet sæt tøj til gravel-turene hvor udseende, funktion og komfort går op i en højere enhed.  
Langtidstest: Principia Gravel Carbon
Feltet.dk langtidstester Principia Gravel Carbon med HiRide Suspension forgaffel. Følg med de kommende måneder. 
Når de franske bjerge skiftes ud med ruter langs vandet
Cykelferie kan være andet end stejle alpeveje, skarpe kurver og dagsruter på plus hundrede kilometer. Vil man opleve en mere afslappet form for cykelferie, hvor der også er plads til en god frokost og et koldt glas vin, er området syd for Bretagne - det hedder Atlantique-Loire - det perfekte sted.
Talenterne kæmpede om sejrene i MTB Ligaen
Tobias Lillelund og Caroline Bohe triumferede i årets første afdeling af Shimano MTB Ligaen i Randers.
Test: Northwave Crossland Plus
Den trend, der lige nu buldrer frem i Sydeuropa, med all mountain-sko, som både kan bruges på cyklen, til og fra arbejde eller på café, er ved at vinde indpas i Danmark. Northwave introducerer nu Crossland Plus-modellen, der kan det hele.
Vind en signeret Jonas Vingegaard-trøje
Du kan vinde en signeret Jonas Vingegaard-trøje i Feltet.dk's Giro-managerspil. Tilmeld dig nu!

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Anden gang var lykkens gang for tyske Georg Zimmermann. I dag trak han det længste strå i kampen mod Mathieu Burgaudeau og sikrede sig karrierens anden professionelle sejr.   Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/etapevinder_en_andenplads_havde_ogsaa_vaeret_et_godt_resultat/Mens et par af Tour-favoritterne og flere af deres rivaler afslutter deres sidste forberedelsesløb i Dauphiné, gør de fleste af de øvrige store navne til dette års udgave af La Grande Boucle sig klar til deres sidste udfordring inden deres store mål. Trods dets tidligere status som verdens mest prestigefulde ugelange etapeløb har Tour de Suisse tabt meget af dets appel til de største stjerner, der med 2018 som en markant undtagelse klart har tabt kampen om de største navne til Criterium du Dauphiné. Det gælder også i år, hvo antallet af Tour-kaptajner på klassementssiden er ganske lavt, men det ændrer ikke på, at det er en stjerneparade af navne, der vil kaste sig ud i otte dages alsidigt cykelløb på en rute, der byder på lidt for enhver smag. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_tour_de_suisse_2023/Måske er det sommer, men lørdag eftermiddag vil det kortvarigt igen føles som forår, når det herlige grusvejsløb Dwars door Het Hageland løber af stablen. For fjerde gang er det endda en del af den nye ProSeries, og det har ført til en ganske stærk startliste, hvor særligt de belgiske hold møder op med en stor del af deres A-hold til klassikerne og vil se frem til et løb, der på alle måder appellerer til dem, som elsker forårets store endagsløb. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_dwars_door_het_hageland_2023/Fra onsdag til søndag køres det fem dage lange ProSeries-løb ZLM Tour, der med sin prolog og fire helt flade etaper er en ganske speciel sag, der ofte er blevet brugt som Tour-forberedelse for de helt rene sprintere. I disse Dauphiné-tider tillader tiden ikke store optakter til hver etape, men vi vil hver dag komme med en kortere lynoptakt til den efterfølgende dags etape. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/lynoptakt_3_etape_af_zlm_tour_2023/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Tour de France-spillet er åbnet!
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 1. juli! Tour de France køres frem til søndag den 23. juli. 
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Hvem kunne ikke tænke sig at opleve stemningen, når Tour de France-feltet kæmper sig op over de høje pas i Alperne - eller måske endnu bedre - hvem drømmer ikke om selv at bestige et af de ikoniske bjergpas, man kender fra sommerens tv-transmissioner fra Touren. Denne sommer kan begge dele lade sig gøre i franske Serre Chevalier-Briancondalen.
SIDSTE CHANCE: Skal Vingegaard på dit managerhold?
Det er nu muligt at sætte dit managerhold til Critérium du Dauphiné. Jonas Vingegaards sidste forberedelsesløb før Tour de France-forsvaret.
Giro-manager: Vinderne er fundet
Årets Giro d'Italia er slut og dermed er det tid til at gøre status på årets første grand tour managerspil.
Heby: Kørte jo nærmest solo hele vejen
Sofie Heby er Danmarks pt. bedste kvindelige MTB-rytter.
Sejrende Fini afslører: Havde siver i afslutningen
Sebastian Fini er dobbelt dansk mester anno 2023. Den seneste titel blev vundet trods en punktering til allersidst. Det afslører han overfor Feltet.dk kort efter løbet.
Den erfarne stjerne besejrer opkomling i spurten
Endnu en dag, endnu en DM-titel for Sebastian Fini, der i dag kunne lade sig hylde som danmarksmester på XCC-distancen.
To DM-sejre på to dage: Heby overlegen i Aalborg
Sofie Heby kunne i dag følge op på gårsdagens DM-sejr på den lange distance med endnu en på den korte af slagsen.
Ny vild DM-duel imellem Fini og Andreassen
Sebastian Fini genvinder DM-titlen i en tæt duel imod Simon Andreassen.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x