16.07.2021 @ 19:48

Se danske cykelryttere vader i succes, det vil Danmarks Cykle Union udnytte til at få endnu flere talenter i gang med cykelsporten. 

Når de danske stjerner træder frem på den helt store arena, så skal den synlighed der skabes for dansk cykling udnyttes som den helt store løftestang til rekruttering og fastholdelse. Derfor vil Danmarks Cykle Union proaktivt udnytte ”Tour-effekten” og den popularitet de danske herre- og damerytter har internationalt.

 
I disse dage er især unge Jonas Vingegaard (Team Jumbo-Visma) på alles læber. En ung dansk rytter på vej helt til tops i cykelsporten og en podieplads i Tour de France.

Jonas Vingegaard er udsprunget af det udviklingsarbejde, der sker i de danske landevejsklubber. Netop fokus på 
børn og unge er centralt for Danmark Cykle Unions arbejde, således at Unionen fremadrettet kan sikre opretholdelsen af Danmarks fornemme præstationer på elite niveau og i det hele taget i forhold til at udbrede sporten overfor ungdommen.
 
Den samlede medlemsudvikling i DCU medlemsklubber i alderen 0-18 år har siden 2012 været positiv, så set fra helikopter-perspektiv ser det fornuftigt ud, men hvis man dykker ned i tallene, så anes der et fald i netop landevejscykling, mens MTB-disciplinen er vokset kraftigt.
 
Medlemsudvikling 0-18 år:
                    2018             2019             2020
MTB            1478             1819             1896
Landevej     1264             1190             1011
BMX            1086             1104             1115
 
Uden en bred medlemsskare af børn og unge snævres talentmassen ind, hvilket på sigt kan resultere i en nedgang af antallet af udøvere på eliteplan. Årsagerne til nedgangen i medlemmerne i landevejsklubberne kan være mange, hvor generelle samfundstendenser med en øget mængde tilbud til børn og unge, kan være en vanskelig modstander, skriver Danmarks Cykle Union i en pressemeddelelse.

Hvorfor overhaler MTB landevejscykling i popularitet?
Alligevel ser Danmarks Cykle Union en vækst i antallet af MTB-medlemmer, hvilket til dels skyldes at flere MTB-foreninger er optaget, som klubber i DCU-regi, men samtidig vokser de etablerede klubber fortsat.

 Årsagerne er mange, men man kan ikke komme udenom, at MTB i sig selv indeholder flere tekniske og legende elementer end landevejssporten i traditionel forstand, hvilket kan gøre den mere attraktiv for nybegyndere.

Tilmed kører rigtig mange 
børn og unge på en MTB til hverdag, så udstyrsbarrieren er mindre end i landevejssporten. Sikkerhedsaspektet ved at sende sine børn til cykling i et lukket miljø i skoven fremfor ud i trafikken på landevejen, kan ligeledes spille ind i forhold til medlemsudviklingen.
 
Formanden glæder sig over Jonas Vingegaards succes
Danmarks Cykle Unions formand Henrik Jess Jensen sætter disse ord på udviklingen. 

”Det er igen i år et helt fantastisk Tour de France, som vi er vidne til, hvor Jonas Vingegaard med sin fantastiske præstation i udholdenhed og vilje viser hele verden styrken af dansk cykelsport. "

"Jeg vil altid anerkende alle dem - de frivillige - der har støttet Jonas i hans cykelopvækst lige fra de første tråd i Thy Cykle Ring til nu, hvor han er blevet helten på det professionelle team Jumbo-Visma," lyder det anerkendende fra formanden. 
Med alle disse forudsætninger taget i betragtning har Danmarks Cykle Union valgt at sætte et proaktivt fokus på det momentum, som landevejscykling på eliteplan har i tiden, især baseret på de flotte resultater de danske WorldTour-ryttere viser.

De danske herre- og dameryttere er fantastiske eksponenter og stærke rollemodeller for kommende ryttere. Næste år lander verdens største cykelløb i Danmark, når Tour de France starter i København. En gigantisk mulighed for at skabe endnu mere fokus på dansk cykling.

 
Derfor har Danmarks Cykle Union ved siden af forskellige understøttende tiltag målrettet klubberne netop lanceret BørneTour, der med et direkte afsæt i Tourens popularitet, skal sætte fokus på, hvor sjovt det at cykle på landevejen, og det vil Danmarks Cykle Union gerne have, at børn og unge får lov at opleve på egen krop.
 
Nu er dine børn muligheden med BørneTour 
BørneTour handler netop om at give børn og unge en god og sjov oplevelse med cykling.

Løbene køres på en sikker og 100% afspærret rute og de unge mennesker får en unik mulighed for at lege Jonas Vingegaard, Mads Pedersen, Jakob Fuglsang, Michael Mørkøv, Cecilie Uttrup Ludwig, Amalie Didriksen eller Emma Norsgaard for en dag sammen med deres venner og jævnaldrende. 

Meningen med det hele er et ønske om at mange 
børn og unge får lyst til at snuse lidt mere til cyklingen. Derfor har DCU sammen med den lokale landevejscykelklub sat et målrettet opstartsforløb op, som alle deltagere i et BørneTour-event bliver tilbudt at være en del af.


Her kan man snuse lidt mere til cykelsportens mange spændende elementer - både de fysiske, tekniske, social og ikke mindst sikkerhedsmæssige. De lokale cykelklubber står således klar med stærke og relevante tilbud til både børn og unge, og resultatet af BørneTour skal således være at rekruttere medlemmer til den lokale cykelklub.
 
Derfor afholder DCU ikke BørneTour uden den lokale cykelklub er med som samarbejdspartner og prioriterer at afvikle BørneTour i byer, hvor den lokale landevejscykelklub har en B&U afdeling. Alternativt at de har ønsket om at få en.
 
”Næste sommer rammes Danmark af ‘gul feber’, når Grand Depart Tour de France starter med tre spændende etaper i Danmark. Det fokus og den energi, der skabes ved at netop verdens største cykelløb har valgt vores danske landeveje, er en fantastisk chance for at vise cykelsporten frem," forklarer Henrik Jess Jensen. 

"Vi arbejder derfor målrettet på at tænde ilden hos endnu flere børn og unge til at tage del i cykelsporten - uanset hvilken cykel de elsker. Jeg vil opfordre alle, der har mulighed for at deltage i BørneTour om at tilmelde dig og mærke suset og møde energien fra den gule farve," lyder opfordringen. 

Forventningerne til de kommende års indsatser er således høje og Danmarks Cykel Union glæder sig til at byde en masse nye børn og unge velkomne i landets landevejsklubber.
 


Fakta:

- BørneTour afvikles i samarbejde mellem Danmarks Cykle Union, Grand Depart Copenhagen Denmark, Skoda Danmark, cykelklubber og kommuner landet over.

 

- I 2021 afvikles BørneTour 20 steder rundt om i landet og i 2022 forventes 25 events.

- BørneTour er begyndercykelløb for børn i alderen 7-15 år og henvender sig til børn, der ikke er aktive i en cykelklub.

- Formålet med BørneTour er at skabe gode oplevelser omkring cykling for deltagerne og derigennem rekruttering til den lokale cykelklub.

Se mere om BørneTour

Simon Andreassen blev dansk mester i VM-testen
I dag blev DM i maraton afviklet i Haderslev, som også var en generalprøve på VM, når det afvikles i Danmark i 2022.
Job: CeramicSpeed søger Teknisk Salgsassistent
Kan du forvandle din passion og tekniske forståelse for cykling til support i øjenhøjde for vores kunder? Så læs blot videre.
Test: Garmin Rally XC200 wattpedaler
Garmin Rally XC200 pedalerne fra Garmin har wattmålere i begge cykelpedaler, som giver dig pålidelige effektmålinger og er nem at overføre fra cykel til cykel - uanset cykeltype.
Afdød rytters mindefond støtter danske talenter
For første gang nogensinde udtager Andreas Sarbos mindefond "Rideforandreas" to legater til to danske talenter. 
Test: Mseven cykeltøj fra Kalas Sportswear
Tjekkisk tøjmærke, der har lavet et rigtig godt sæt cykeltøj i samarbejde med OL-Guldvinder Michael Mørkøv og hans lillebror den tidligere seksdags-rytter Jesper Mørkøv.
Se alle 33 danske UCI-sejre i 2021
Feltet.dk samler her alle de danske UCI-sejre på landevejen. Se eller gense de største danske cykelmomenter i 2021!
Oakley-drømmeland i Hellerup
Test: Fizik Tempo R5
En flot og funktionel sko i dyrt look, men til en overkommelig pris.
Feltet.dk til Scott Spark demo days
Verden over har den nye Scott Spark (2022 model) med integreret affjedring i stellet og justerbar kronrørsvinkel gjort stort indtryk. Det var derfor med en vis portion nysgerrighed at Feltet.dk blev inviteret til Scott-event ved Langesø på Fyn.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Fini og Andreassen til start til VM-generalprøve på dansk grund
I 2022 er der VM i MTB maraton på dansk grund, og de danske topryttere Simon Andreassen og Sebastian Fini er klar, når der i år afholdes DM i MTB maraton på ruten.
Bliv en bedre cykelrytter og undgå skader
Nu kan du få adgang til din krops interne performance data både før, under og efter din træning. Graspor er en nyudviklet moniteringsenhed, indbygget i et tyndt lår-sleeve, som placeres under cykelbukserne.
MTB Maraton: Prøv den virtuelle rute inden DM 2021 og VM 2022
Den virtuelle verden vokser og vokser. Nu kan du prøve kræfter med ruterne til mountainbike DM i 2021 og VM 2022. Mesterskaberne afvikles i Haderslev. Du kan nu kører marathon ruten, som er tilgængelig på den virtuelle platform Bkool.
Cykelløb, Tour de France-nørderi og festival i samme weekend
Der bliver ikke sparet på cykelfesten i Vejle. Oven på en dramatisk kongeetape til PostNord Danmark Rundt kan cykelinteresserede nu se frem til to cykelevents i samme weekend - endda med besøg af nogle af cykelsportens stjerner.
Produktnyt: Cadex udvider samlingen af cykelkomponenter med racerstyr
Cadex har lanceret et racerstyr, som er et superlet styr støbt i ét carbonstykke, der leverer en ydeevne med fokus på stivhed, komfort og håndtering.
Livestream Vueltaen for 99 kroner - uden afbrydelser
Vil du gerne se alle etaper af Vuelta a España, så har Feltet.dk i samarbejde med Discovery+ et godt tilbud.
Produktnyt: Shimano lancerer nye 12-speed geargrupper
Shimano har netop lanceret to nye geargrupper. En 12-speed Shimano Dura-ace gruppe (R9200) og en 12-speed Ultegra gruppe (R8100).
Cross-DM til Aarhus: Arrangør lover stor DM-fest
Det bliver til en gentagelse og mere til af sidste DM-fest, når også 2022-udgaven skal arrangeres af Grote Prijs CK Aarhus. Denne gang håber arrangørerne at kunne afholde eventet i den form, de havde planlagt sidste år, hvor coronasituationen udgjorde et benspænd.
Livestream nu: Rent Liv løbet i Skive
I dag bliver det danske UCI-løb, Rent Liv-løbet i Skive, afviklet. Hele løbet kan ses GRATIS på Feltet.dk.
Weekendens to danske UCI-løb streames på Feltet.dk
Lørdag og søndag køres der i denne uge UCI-løb i Danmark, og startlisterne tager form til weekendens to brag på de danske landeveje. 
Produktnyt: Cannondale lancerer SuperSix EVO CX og SE
Cannondale lancerer i dag to nye gravelcykler, som er bygget på deres succesfulde EVO-landevejsramme.
Se billeder og video af Corts sejr
Magnus Cort vandt en helt fantastisk etapesejr i Vuelta a España, da hans vandt torsdagens etape.
Stor Vuelta a España-guide
Feltet.dk giver dig i denne artikel en guide til årets Vuelta a España. Find alle de væsentlige oplysninger om løbet.
Produktnyt: Canyon Lux Trail
Den nye Lux Trail indeholder alt det, der gør Lux’en fremragende.
Test: Wilier Jena Hybrid E-gravel
Elcykel fra Wilier til terrænet, der overrasker med sin lave vægt og sin gode komfort.

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

> Det var et godt cykelløb at se. Flot af Valle. Enig. Det var et fantastisk løb med meget få stille momenter. Den danske kørsel med Cort og Asgreen i angreb 170 km. fra mål virkede lidt hovedløst. Og specielt ærgerligt uheld med Mads P. Så det så tidligt skidt ud. Men Valle redder hele æren med sin bronzemedalje. Der er virkelig få ryttere jeg kunne unde en VM-medalje mere end ham. [quote]Bagefter kommer undskyldningerne. Det er typisk Rolf[/quote] Han sagde nu også at efter 250 km. kan man aldrig helt vide. At han er lidt overoptimistisk på Valgrens vegne i slutningen af en 6 timers hektisk livekommentering kan virkelig ikke hidse mig op. Michael Valgren leverede et fantastisk resultat ved dagens VM, hvor han tog en sikrede sig bronzen. Ingen kunne røre Julian Alaphilippe ved dagens VM, hvor han med kørte de sidste 17 kilometer solo på vej mod guldet.  Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/valgren_sikrer_dansk_bronze_da_alaphilippe_forsvarer_vm-titlen/Mads Pedersen og Andreas Kron er færdige ved dette års VM. De to danskere er udgået af årets VM, som har budt på styrt, splittelser og masser af væddeløb fra starten. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/styrt_to_danskere_ude_af_vm/Der er fortsat ikke ligeløn på minimumslønnen mellem mænd og kvinder i cykelsporten, men UCI meddeler i forbindelse med VM, at det fortsat er en prioritet, og første store skridt tages i 2023. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/uci_understreger_vi_arbejder_stadig_for_ligeloen_i_sporten/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Simon Andreassen blev dansk mester i VM-testen
I dag blev DM i maraton afviklet i Haderslev, som også var en generalprøve på VM, når det afvikles i Danmark i 2022.
Job: CeramicSpeed søger Teknisk Salgsassistent
Kan du forvandle din passion og tekniske forståelse for cykling til support i øjenhøjde for vores kunder? Så læs blot videre.
Test: Garmin Rally XC200 wattpedaler
Garmin Rally XC200 pedalerne fra Garmin har wattmålere i begge cykelpedaler, som giver dig pålidelige effektmålinger og er nem at overføre fra cykel til cykel - uanset cykeltype.
Afdød rytters mindefond støtter danske talenter
For første gang nogensinde udtager Andreas Sarbos mindefond "Rideforandreas" to legater til to danske talenter. 
Test: Mseven cykeltøj fra Kalas Sportswear
Tjekkisk tøjmærke, der har lavet et rigtig godt sæt cykeltøj i samarbejde med OL-Guldvinder Michael Mørkøv og hans lillebror den tidligere seksdags-rytter Jesper Mørkøv.
Se alle 33 danske UCI-sejre i 2021
Feltet.dk samler her alle de danske UCI-sejre på landevejen. Se eller gense de største danske cykelmomenter i 2021!
Oakley-drømmeland i Hellerup
Test: Fizik Tempo R5
En flot og funktionel sko i dyrt look, men til en overkommelig pris.
Feltet.dk til Scott Spark demo days
Verden over har den nye Scott Spark (2022 model) med integreret affjedring i stellet og justerbar kronrørsvinkel gjort stort indtryk. Det var derfor med en vis portion nysgerrighed at Feltet.dk blev inviteret til Scott-event ved Langesø på Fyn.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x