10.06.2022 @ 13:30

Den tyske ø Sild, hvis nordspids ligger på højde med Rømøs sydspids, er den tyske pendant til Rivieraen. Øen er kendt som velhavernes mondæne hideaway, der frister med ferier i stråtækte huse, restaurantbesøg og aftenture på promenaden, men Tysklands fjerdestørste ø byder også på gode cykelmuligheder.

 

Det er tidligt på formiddagen, og vi triller ud af havnebyen List. De udendørs barer er for længst indtaget af dagens første gæster, som sidder med cappuccinoer eller kølige forfriskninger, og designbutikkerne har allerede inviteret morgenfriske kunder indenfor.

 

I klitterne rager et rød-hvidstribet fyrtårn op mellem de farverige strandstole, og langs kysten ligger enklaver med små stråtækte huse. Der er ingen tvivl om, at Sild, der på tysk hedder Sylt, tiltrækker gæster med store økonomiske muskler, men en række mindre hoteller vidner om, at der også er plads til et bredere publikum.

 

Picnic i en af de strandstole der er så typiske for Sild. Foto: Konny Christiansen

 

40 kilometer fra nord til syd
Ruteplanlægningen for dagens cykling er hurtigt overstået. Vi vil køre fra List på Silds nordlige del til øens sydligste punkt, Hörnum - i alt 80 kilometer tur/retur - og har vi energi til det, laver vi på hjemturen en afstikker østpå til Keitum. Uden for List fanger vi en flot anlagt cykelsti, der snor sig mellem de marehalms- og lyngklædte klitter, og her kan cyklister og vandrere færdes uden at blive forstyrret af motoriseret trafik.

 

Langs cykelstien ligger smukke stråtækte huse. Foto: Konny Christiansen

 

Til venstre for os har tidevandet trukket sig tilbage og efterladt en række brune revler, og på den anden side af vandet kan vi skimte Jyllands kyst, som blot ligger 15 kilometer væk.

 

Pludselig rammes vi af en række vindstød, der fører sand med sig, og vi kniber øjnene sammen. På Sild ligger flere vandreklitter, og den manglende beplantning betyder, at de bevæger sig tværs over øen med en hastighed på op til ti meter om året. Den livlige aktivitet - på Sild har man Europas største sammenhængende område med vandreklitter - betyder også, at den største af dem skyder 30 meter i vejret og dermed udgør øens højeste punkt.

 

Vi nærmer os det eksklusive badested Kampen, der traditionelt huser velhavere og prominente gæster. Her leder cykelstien effektivt uden om byen, men med det ry, som Kampen har, får vores nysgerrighed overtaget, så vi laver en afstikker og triller gennem et af byens mondæne villakvarterer.

 

Hvert eneste hus er en arkitektonisk perle, og græsplænerne rundt om minder mere om parker end om haver. Bilerne er store og dyre, og uden for et af palæerne holder en Rolls Royce cabriolet parkeret. Enkelte steder ligger huse, som i Danmark ville blive betegnet som almindelige og ordinære, men alligevel runder prisskiltene tocifrede millionbeløb i kroner.

 

 

Vi laver en afstikker til et af Kampens mondæne kvarterer. Foto: Konny Christiansnen
 

Efter Kampen skifter vi til den store klinge og sætter kursen sydpå. Hvad Sild ikke har i bakker og højdemeter, har øen til gengæld i sidevind. Ude fra Vesterhavet rammer vinden oftest land med pæn styrke, og alle træer samt buske bøjer tydeligt mod øst. Vi skiftes til at ligge i læ, holder en god fart, og snart dukker Silds sydspids ved Hörnum op. Her finder man gyldne strande, så langt øjet rækker, og det 50 meter høje fyrtårn advarer fremmede skibe mod overraskelser fra den store tidevandsforskel.

 

Desværre! 300 meter var det tætteste, fotografen kom på Silds nudistbadestrand. Foto: Konny Christiansen

 

Stor kontrast

Vi kan ikke komme længere mod syd, så vi vender cyklerne og kører nordpå. Vinden slipper vi ikke for, nu kommer den bare blæsende fra modsatte side, men vi har fint overskud til at nyde de mange små perler, vi kører igennem.

 

Forude dukker silhuetten af Silds hovedby, Westerland, op, og vi har aftalt et pitstop på en af caféerne. Men hvor Silds opland er præget af eksklusivitet og smuk arkitektur, ser billedet anderledes ud i Westerland. På plussiden tæller, at byen lokker med flere spændende butikker samt gode restauranter, og gågaderne er livlige, men på minussiden skal arkitekturen fremhæves. Store højhuse - de fleste bygget i grå betonelementer - skyder markant op, og det virker alt andet end forskønnende. Men Westerland summer af liv, så vi finder en lille café, parkerer vi cyklerne og bestiller en kold forfriskning.

 

Der resterer 20 kilometer hjem til hotellet i List, og for at se nyt vælger vi at køre så tæt på vesterhavskysten som muligt. Flere steder er stranden oversået med klynger af de ikoniske strandkurve, og der kræves betaling, hvis man vil besøge de bedste af strandene. Modsat vadehavskystens stille vand er her høje bølger, og det tiltrækker kitesurferne, der krydser frem og tilbage langs kysten med deres farverige skærme. Inde på land kæmper vi mod vinden på vore cykler, men til sidst dukker List op.

 

Selv øens busskure har stråtag. Foto: Konny Christiansen

 

Sild er synonymt med nydelse
Den livsnydelse, Sild er så kendt for, får vi et glimt af, da vi har parkeret cyklerne. Vores hotel - Easy Living i List - er komfortabelt og råder over wellnessafdeling og solterrasse samt sushi- og kødrestaurant, hvor hotellets egen sushikok står og tilbereder friske råvarer fra Vesterhavet. Alt er tjekket, men priserne er ikke stukket helt af, så kommer man uden for højsæsonen, kan et dobbeltværelse fås til omkring 1.000 kroner. 

 

Vi vælger en af Lists andre restauranter. Den har specialiseret sig i fisk og skaldyr, og midt i restauranten står et stort kar, hvori der blandt andet ligger hummere og friske østers. Et hurtigt tjek af vinkortet afgør sagen, så en lang, flot og vindfyldt cykeldag slutter med bobler og muslingepasta. 

 

 

Meget mere end luksus
Selv om Sild især tiltrækker velhavere, er der meget andet end de dyre hoteller og restauranter at komme efter. Naturen er barsk og uberørt, strandene er brede, og aktivitetsmulighederne rækker fra cykling og vandring til kitesurfing, golf og ridning. Som nævnt snor cykelstierne sig gennem det flotte landskab, og tager man turen fra Ellenbogen i nord til Hörnum i syd, venter en tur på 100 kilometer t/r. Så er man til aktivferie - herunder en cykelweekend i anderledes rammer - er Sild et frisk pust.

 

Hvordan kommer jeg til Sild?

Man kan komme til Sild på tre måder. Den nemmeste er at køre til Havneby på Rømø og herfra sejle til List på Sild. Det tager 40 minutter.

 

En anden mulighed er biltoget, der kører fra Nieböl på det tyske fastland til Westerland på Sild. Og endelig kan man flyve til øens lufthavn, der ligger lidt uden for Westerland. Det benytter flere velhavende gæster sig af, og mange af dem ankommer i private fly eller helikoptere.

Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Feltet.dk og Emil Axelgaard vil gerne udfordre vores brugere til en lille duel på forudsigelser i 2022. 
Livestream Touren uden afbrydelser til halv pris
Tour de France starter på fredag. Det fejrer Feltet.dk i samarbejde med Warner Bros. Discovery, da du nu kan streame hele Touren for kun 64,50 kroner! Så skal du til stranden eller andet, så kan du have Touren med på tur. 
Byd på fede cykelauktioner doneret af stjerneryttere
Er du stor cykelfan? Så har du nu mulighed for at få fingrene i unikke cykeloplevelser såsom VIP-billetter med INEOS Grenadiers, pladser i karavanen, signeret cykeltøj og meget mere, når Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med Lauritz.com auktionerer en masse fede præmier i anledning af Tour de France i Danmark.
Asgreen og co. får ny hjelm til enkeltstarten
Kasper Asgreen og co. kommer til at starte dagens enkeltstart med en helt ny hjelm fra Specialized.
Vindmålinger og data fra lufthavnen - sådan vil EF Education vinde enkeltstarten
EF Education-Easypost-direktøren Jonathan Vaughters løftede lidt af sløret for, hvordan de tackler dagens enkeltstart, da Cannondale holdte Tour-fest i København.
Managers på Tour: Hvad er den bedste optakt til Tour de France?
Eksperter har i flere år diskuteret, hvad der er den mest fornuftige forberedelse til Tour de France: Critérium du Dauphiné eller Tour de Suisse. I år har der endda været yderligere to muligheder: Tour of Slovenia og La Route d’Occitanie. Alle løb, hvor håbefulde klassementsryttere har kunnet teste formen forud for årets absolutte højdepunkt.
Sæt dit Tour-managerhold - Præmier for over 100.000 kroner
Sæt dit Tour de France-managerhold og vind nogle af de mange flotte præmier! Dyst imod vennerne og familien!
Made in Denmark: CeramicSpeed fejrer det danske brands ophav
CeramicSpeed og fire professionelle hold teamer op under Tour de France for at fejre det danske brands ophav. 
Produktnyt: Trek Madone SLR 2023
Trek har udviklet en lettere, hurtigere og mere aerodynamisk Madone SLR og udfordrer grænserne med deres innovative design.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Tour de France-manager: Hvem har 9 rigtige?
Det havde Nicolai Hurup sidste år, da managerspillet i forbindelse med Tour de France blev gjort op efter 21 etaper. Eller rettere - han havde faktisk kun 6 helt rigtige. Plus et par halvkiksede og en enkelt fuser. Men alt i alt var det nok til en forholdsvis komfortabel sejr med godt 200 points ned til nummer to.
Cannondale i vovet Tour-design
Cannondale er klar til at vælte cykelverdenen endnu en gang, når både kvinder og mænd kører årets Tour i et vovet design fra ikoniske Palace Skateboards og Rapha for at fejre at kvindernes Tour er tilbage.
Bliv klar til den danske Tour-start
De tre første dage i juli i år bliver historiske! For første og måske eneste gang gæster Tour de France-feltet lille Danmark. Skal du være festklædt?
Mads P: Cykel med lygter i dagtimerne
Bliv set, når du er ude at cykle - kør med cykellygter fra Bontrager. 
2ned - Danmarks nye cykelunivers
En løs samtale mellem to cykelentusiastiske venner, udviklede sig til en fuldtids ambition om at skabe et samlende dansk cykelunivers med et mangfoldigt fokus, som hjælper dig, uanset om du mangler cykeltøj, inspiration eller et frit cykelfællesskab. Ambitionen kalder vennerne i dag 2ned.
Vind Jacques Anquetils cykel!
Jysk Fynske Medier udlodder i samarbejde med Feltet.dk en af Jacques Anquetils cykler. Ja, du læste rigtigt!
Guide: Sådan kommer du bedst frem til Tour de France
De tre Tour de France-etaper bliver uden tvivl det største event i Danmark i hele 2022, og rigtig mange danskere vil gerne være en del af cykelfesten. Vejdirektoratet anbefaler derfor, at man planlægger sin tur til Touren i ekstra god tid og booker en parkeringsplads på forhånd, så man ved, hvornår man skal hjemmefra for at nå frem til den perfekte Tour-udkigspost i tide.
Cykelfan udgiver sang til den danske Tour-start
Sten Lindegaard har netop udgivet singlen ”Tour de France i Danmark - får alle op at stå”, og du kan høre den her!
Tronskifte: Fini presset af stortalent til målstregen
Sebastian Fini vandt i dag det danske mesterskab i XCO-disciplinen foran stortalent.
Byd på fede cykelauktioner doneret af stjerneryttere
Er du stor cykelfan? Så har du nu mulighed for at få fingrene i unikke cykeloplevelser såsom VIP-billetter med INEOS Grenadiers, pladser i karavanen, signeret cykeltøj og meget mere, når Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med Lauritz.com auktionerer en masse fede præmier i anledning af Tour de France i Danmark.
Ikke en Tour - uden at vinde et multisportsur
I samarbejde med Polar udlodder Feltet.dk hele tre Grit X Pro Titan luksusmultisportsur. Urene har en værdi af 4.499 kroner!
Overblik: DM-program og starttider til enkeltstarterne
I Aalborg er alle sejl sat for at skabe en fantastisk kulisse for det nye tiltag: DM-ugen, som samler de officielle danmarksmesterskaber for 28 specialforbund, hvilket dækker over flere end 50 sportsgrene med flere end 100 discipliner. Over 180 medalje sæt skal uddeles, når DM-ugen afvikles den 23.-26. juni.
Anmeldelse: Pro Cycling Manager 2022
2022-udgaven af Pro Cycling Manager har ramt hylderne, og traditionen tro anmelder Feltet.dk den nyeste udgave af branchens førende cykelsimulator.
Politiet før Touren: Vi har aldrig prøvet noget af samme format før
Feltet.dk bringer denne artikel i samarbejde med Politiforbundet. Artiklen har været bragt i Politiets fagblad: "DANSK POLITI" forud for Tour de France kommer til Danmark og giver et godt indblik i politiets arbejde før og under begivenheden.
De 7 populæreste Tour de France-bøger lige nu
Der udkommer rigtig mange Tour de France-bøger forud for verdens største cykelløb, og du kan naturligvis købe bøgerne til en skarp pris på Feltet.dks webshop. Vi har samlet de 7 nyeste bedst sælgende bøger til dig!

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Hvad med vore egne stjerner? Er vi 100% sikre på, at en del af disse ikke også er dopede? NEJ det er vi IKKE. Det er et valg. TDF og andre tv-transmitterede cykelløb er underholdning. A: Hvis jeg tror, at ingen snyder, er det god underholdning som jeg ser. B: Hvis jeg tror at vinderne - eller alle - snyder og ikke bliver afsløret eller kan afsløres, er det dårlig underholdning, som jeg ikke ser. Jeg vælger A med forventning om, at evt snyd bliver afsløret. At snyde planlagt i en konkurrence er æreløst. Og bliver snyderiet afsløret bør konkurrencepræstationen selvfølgelig markeres som "opnået via snyd". Der er ingen tvivl om at Bjarne Riis' sejr i TDF 1996 blev opnået via snyd. Der kan være tvivl om, hvor mange af de andre 197 startende ryttere, der også snød - og om de snød mere eller mindre end Riis - men man kan altså ikke akkrediteres for en sejr, hvor man beviseligt har snydt sig til den. At Riis og andre (se Brasch' indlæg) er erklæret som vindere, på diverse lister er ikke noget argument. Hvis man vælger at tro at snyd i dag ikke er accepteret i elitecykelsport er det absurd at en redaktør for "feltet.dk" akkrediterer Bjarne Riis for sejr i 96 og det er mindst ligeså slemt at se tv2's intro med billeder af både Riis og Armstrong. Beklager jeg (gen)startede dette snydeemne. Jeg glæder mig til resten af touren. Han fører med 8 - 9 sekunder til JV og PR Ingen katastrofe klap lige hesten.Få timer efter den store triumf i Københavns gader stopper fejringen brat for Quick-Step. Coronasmitte har nemlig ramt holdet. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/efter_stor_triumf_coronasmitte_rammer_quick-step_alpha_vinyl/Yves Lampaert og Quick-Step blev de store vindere, da dårligt vejr forvandlede den med spænding imødesete enkeltstart til et sandt lotteri, men det lykkedes alligevel Tadej Pogacar at sende et klart signal om, hvem der skal slås i årets Tour. Det belgiske storhold får endda chancen for at tage to sejre i træk, når den danske Tour-fest fortsætter med den stort opslåede storebæltsetape, der desværre ser ud til at blive en ganske klassisk sprinteretape, da vinden ikke kunne have stået meget værre for dem, der måtte ønske sig et mindeværdigt sidevindsslag. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_2_etape_af_tour_de_france_2022/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Feltet.dk og Emil Axelgaard vil gerne udfordre vores brugere til en lille duel på forudsigelser i 2022. 
Livestream Touren uden afbrydelser til halv pris
Tour de France starter på fredag. Det fejrer Feltet.dk i samarbejde med Warner Bros. Discovery, da du nu kan streame hele Touren for kun 64,50 kroner! Så skal du til stranden eller andet, så kan du have Touren med på tur. 
Byd på fede cykelauktioner doneret af stjerneryttere
Er du stor cykelfan? Så har du nu mulighed for at få fingrene i unikke cykeloplevelser såsom VIP-billetter med INEOS Grenadiers, pladser i karavanen, signeret cykeltøj og meget mere, når Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med Lauritz.com auktionerer en masse fede præmier i anledning af Tour de France i Danmark.
Asgreen og co. får ny hjelm til enkeltstarten
Kasper Asgreen og co. kommer til at starte dagens enkeltstart med en helt ny hjelm fra Specialized.
Vindmålinger og data fra lufthavnen - sådan vil EF Education vinde enkeltstarten
EF Education-Easypost-direktøren Jonathan Vaughters løftede lidt af sløret for, hvordan de tackler dagens enkeltstart, da Cannondale holdte Tour-fest i København.
Managers på Tour: Hvad er den bedste optakt til Tour de France?
Eksperter har i flere år diskuteret, hvad der er den mest fornuftige forberedelse til Tour de France: Critérium du Dauphiné eller Tour de Suisse. I år har der endda været yderligere to muligheder: Tour of Slovenia og La Route d’Occitanie. Alle løb, hvor håbefulde klassementsryttere har kunnet teste formen forud for årets absolutte højdepunkt.
Sæt dit Tour-managerhold - Præmier for over 100.000 kroner
Sæt dit Tour de France-managerhold og vind nogle af de mange flotte præmier! Dyst imod vennerne og familien!
Made in Denmark: CeramicSpeed fejrer det danske brands ophav
CeramicSpeed og fire professionelle hold teamer op under Tour de France for at fejre det danske brands ophav. 
Produktnyt: Trek Madone SLR 2023
Trek har udviklet en lettere, hurtigere og mere aerodynamisk Madone SLR og udfordrer grænserne med deres innovative design.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x