10.06.2022 @ 13:30

Den tyske ø Sild, hvis nordspids ligger på højde med Rømøs sydspids, er den tyske pendant til Rivieraen. Øen er kendt som velhavernes mondæne hideaway, der frister med ferier i stråtækte huse, restaurantbesøg og aftenture på promenaden, men Tysklands fjerdestørste ø byder også på gode cykelmuligheder.

 

Det er tidligt på formiddagen, og vi triller ud af havnebyen List. De udendørs barer er for længst indtaget af dagens første gæster, som sidder med cappuccinoer eller kølige forfriskninger, og designbutikkerne har allerede inviteret morgenfriske kunder indenfor.

 

I klitterne rager et rød-hvidstribet fyrtårn op mellem de farverige strandstole, og langs kysten ligger enklaver med små stråtækte huse. Der er ingen tvivl om, at Sild, der på tysk hedder Sylt, tiltrækker gæster med store økonomiske muskler, men en række mindre hoteller vidner om, at der også er plads til et bredere publikum.

 

Picnic i en af de strandstole der er så typiske for Sild. Foto: Konny Christiansen

 

40 kilometer fra nord til syd
Ruteplanlægningen for dagens cykling er hurtigt overstået. Vi vil køre fra List på Silds nordlige del til øens sydligste punkt, Hörnum - i alt 80 kilometer tur/retur - og har vi energi til det, laver vi på hjemturen en afstikker østpå til Keitum. Uden for List fanger vi en flot anlagt cykelsti, der snor sig mellem de marehalms- og lyngklædte klitter, og her kan cyklister og vandrere færdes uden at blive forstyrret af motoriseret trafik.

 

Langs cykelstien ligger smukke stråtækte huse. Foto: Konny Christiansen

 

Til venstre for os har tidevandet trukket sig tilbage og efterladt en række brune revler, og på den anden side af vandet kan vi skimte Jyllands kyst, som blot ligger 15 kilometer væk.

 

Pludselig rammes vi af en række vindstød, der fører sand med sig, og vi kniber øjnene sammen. På Sild ligger flere vandreklitter, og den manglende beplantning betyder, at de bevæger sig tværs over øen med en hastighed på op til ti meter om året. Den livlige aktivitet - på Sild har man Europas største sammenhængende område med vandreklitter - betyder også, at den største af dem skyder 30 meter i vejret og dermed udgør øens højeste punkt.

 

Vi nærmer os det eksklusive badested Kampen, der traditionelt huser velhavere og prominente gæster. Her leder cykelstien effektivt uden om byen, men med det ry, som Kampen har, får vores nysgerrighed overtaget, så vi laver en afstikker og triller gennem et af byens mondæne villakvarterer.

 

Hvert eneste hus er en arkitektonisk perle, og græsplænerne rundt om minder mere om parker end om haver. Bilerne er store og dyre, og uden for et af palæerne holder en Rolls Royce cabriolet parkeret. Enkelte steder ligger huse, som i Danmark ville blive betegnet som almindelige og ordinære, men alligevel runder prisskiltene tocifrede millionbeløb i kroner.

 

 

Vi laver en afstikker til et af Kampens mondæne kvarterer. Foto: Konny Christiansnen
 

Efter Kampen skifter vi til den store klinge og sætter kursen sydpå. Hvad Sild ikke har i bakker og højdemeter, har øen til gengæld i sidevind. Ude fra Vesterhavet rammer vinden oftest land med pæn styrke, og alle træer samt buske bøjer tydeligt mod øst. Vi skiftes til at ligge i læ, holder en god fart, og snart dukker Silds sydspids ved Hörnum op. Her finder man gyldne strande, så langt øjet rækker, og det 50 meter høje fyrtårn advarer fremmede skibe mod overraskelser fra den store tidevandsforskel.

 

Desværre! 300 meter var det tætteste, fotografen kom på Silds nudistbadestrand. Foto: Konny Christiansen

 

Stor kontrast

Vi kan ikke komme længere mod syd, så vi vender cyklerne og kører nordpå. Vinden slipper vi ikke for, nu kommer den bare blæsende fra modsatte side, men vi har fint overskud til at nyde de mange små perler, vi kører igennem.

 

Forude dukker silhuetten af Silds hovedby, Westerland, op, og vi har aftalt et pitstop på en af caféerne. Men hvor Silds opland er præget af eksklusivitet og smuk arkitektur, ser billedet anderledes ud i Westerland. På plussiden tæller, at byen lokker med flere spændende butikker samt gode restauranter, og gågaderne er livlige, men på minussiden skal arkitekturen fremhæves. Store højhuse - de fleste bygget i grå betonelementer - skyder markant op, og det virker alt andet end forskønnende. Men Westerland summer af liv, så vi finder en lille café, parkerer vi cyklerne og bestiller en kold forfriskning.

 

Der resterer 20 kilometer hjem til hotellet i List, og for at se nyt vælger vi at køre så tæt på vesterhavskysten som muligt. Flere steder er stranden oversået med klynger af de ikoniske strandkurve, og der kræves betaling, hvis man vil besøge de bedste af strandene. Modsat vadehavskystens stille vand er her høje bølger, og det tiltrækker kitesurferne, der krydser frem og tilbage langs kysten med deres farverige skærme. Inde på land kæmper vi mod vinden på vore cykler, men til sidst dukker List op.

 

Selv øens busskure har stråtag. Foto: Konny Christiansen

 

Sild er synonymt med nydelse
Den livsnydelse, Sild er så kendt for, får vi et glimt af, da vi har parkeret cyklerne. Vores hotel - Easy Living i List - er komfortabelt og råder over wellnessafdeling og solterrasse samt sushi- og kødrestaurant, hvor hotellets egen sushikok står og tilbereder friske råvarer fra Vesterhavet. Alt er tjekket, men priserne er ikke stukket helt af, så kommer man uden for højsæsonen, kan et dobbeltværelse fås til omkring 1.000 kroner. 

 

Vi vælger en af Lists andre restauranter. Den har specialiseret sig i fisk og skaldyr, og midt i restauranten står et stort kar, hvori der blandt andet ligger hummere og friske østers. Et hurtigt tjek af vinkortet afgør sagen, så en lang, flot og vindfyldt cykeldag slutter med bobler og muslingepasta. 

 

 

Meget mere end luksus
Selv om Sild især tiltrækker velhavere, er der meget andet end de dyre hoteller og restauranter at komme efter. Naturen er barsk og uberørt, strandene er brede, og aktivitetsmulighederne rækker fra cykling og vandring til kitesurfing, golf og ridning. Som nævnt snor cykelstierne sig gennem det flotte landskab, og tager man turen fra Ellenbogen i nord til Hörnum i syd, venter en tur på 100 kilometer t/r. Så er man til aktivferie - herunder en cykelweekend i anderledes rammer - er Sild et frisk pust.

 

Hvordan kommer jeg til Sild?

Man kan komme til Sild på tre måder. Den nemmeste er at køre til Havneby på Rømø og herfra sejle til List på Sild. Det tager 40 minutter.

 

En anden mulighed er biltoget, der kører fra Nieböl på det tyske fastland til Westerland på Sild. Og endelig kan man flyve til øens lufthavn, der ligger lidt uden for Westerland. Det benytter flere velhavende gæster sig af, og mange af dem ankommer i private fly eller helikoptere.

Managerspillet til Tour de Suisse åbnet
Kan Mattias Skjelmose forsvare 2023-sejren i Tour de Suisse? Det finder vi ud af i midten af juni - sæt dit managerhold nu.
Tøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Vi er for mange mennesker på Jorden til, at den kan følge med ressourcemæssigt, derfor banker det danske tøjmærke Re-Behave på carbonstellet og blæser til angreb. 
Danmark kikser ekstra OL-plads
Det gik ikke danskernes vej, da OL-pladserne skulle endelig afgøres - desværre. 
Hvad har Mads P., Roglic og Evenepoel til fælles?
Alle tre stjerner skal køre opvarmningsløbet til Tour de France, Critérium du Dauphiné, og du kan derfor vælge dem i Feltet.dk's store managerspil til etapeløbet.
Dansk dobbeltsejr i World Cuppen i Nové Mesto
Det danske stortalent, Albert Withen Philipsen, bliver bare ved med at imponere, men han har fået konkurrence... af en anden dansker. 
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Dansk MTB'er før OL-afgørelsen: Jeg håber og tror på det
Sofie Heby vil blive skuffet, hvis hun ikke bliver udtaget til OL. 
Sølvhøj og Fini i ny duel i Shimano-ligaens tredje afdeling
Som det var tilfældet i Silkeborg var Shimano-ligaens tredje afdeling i Rold Skov en hård kamp mellem OL-bejleren Sebastian Fini Carstensen (Lapierre Mavic Unity) og den formstærke U-23 rytter Oliver Vedersø Sølvhøj (Scott Creuse Oxygene Gueret). Hos kvinderne var Sofie Heby Pedersen (Wilier-Vittoria Factory Team) ganske suveræn.
Følg Giroen på Feltet.dk's app - nye funktioner
Følg Giro d'Italia på Feltet.dk's app. Følg Alexander Kamp, Tobias Lund, Michael Valgren, Mikkel Honoré samt Mikkel Bjerg på tætteste hold.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Dansk virksomhed sponsor for Vingegaards hold
Jonas Vingegaards Team Visma | Lease a Bike indgår sponsorat med dansk virksomhed.
Vild historie: "Jeg er overbevist om, at de forgiftede mig"
I 1987 i Vuelta a España var Bjarne Riis den eneste rytter tilbage på Lucas - Müllers - Orbea, så holdet ville gerne have, at danskeren stod af, så de kunne komme hjem.
MTB-landstræner giver OL-status efter forrygende EM
Danmark havde et succesfuldt EM for herrer, da Simon Andreassen blev europamester i short track og vandt sølv i XCO-løbet, men er det nok til to OL-pladser?
Simon Andreassen vinder ny EM-medalje - trods punktering
Simon Andreassen fortsætter de imponerende resultater. Danskeren vandt i dag EM-sølv i XCO i Rumænien.
Dansker i top 10 ved EM
Hollandske Puck Pieterse er ny europamester i mountainbike efter en suveræn præstation.
Dansk talent bliver europamester
Den danske succes ved EM i mountainbike fortsætter.
Fyen Rundt 2024: Cykelfest i Middelfart
Danmarks ældste cykelløb indtager søndag den 26. maj de fynske gader, når dette års Fyen Rundt skal afgøres blandt både eliten og motionisterne.
Giro-spillet starter i dag kl. 14.00
Deltag i årets Giro d'Italia managerspil starter i dag klokken 14.00. Spillet slutter søndag den 26. maj 2024.
Dansk etapesejr og førertrøje i Fredsløbet
17-årige Albert Withen Philipsen var suveræn på dagens enkeltstart i Fredsløbet og sejrede suverænt. Danskeren er ny mand i førertrøjen.
Se Jørgen Leths cykelfilm gratis og hør ham fortælle om dem
Jørgen Leths Giro d’Italia-dokumentar ’Stjernerne og vandbærerne’ har 50 års jubilæum. Nu kan du se den samt ’En forårsdag i helvede’ og ’Den umulige time’ gratis online på Filminstituttets streamingsite 'Danmark på Film' og høre et spritnyt interview med Jørgen Leth om hans epokegørende cykelfilm.
Shimano-ligaen skudt i gang i Holte
Årets største danske liga, Shimano-Ligaen, i mountainbike blev i weekenden skudt i gang.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Managerspillet til Tour de Suisse åbnet
Kan Mattias Skjelmose forsvare 2023-sejren i Tour de Suisse? Det finder vi ud af i midten af juni - sæt dit managerhold nu.
Tøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Vi er for mange mennesker på Jorden til, at den kan følge med ressourcemæssigt, derfor banker det danske tøjmærke Re-Behave på carbonstellet og blæser til angreb. 
Danmark kikser ekstra OL-plads
Det gik ikke danskernes vej, da OL-pladserne skulle endelig afgøres - desværre. 
Hvad har Mads P., Roglic og Evenepoel til fælles?
Alle tre stjerner skal køre opvarmningsløbet til Tour de France, Critérium du Dauphiné, og du kan derfor vælge dem i Feltet.dk's store managerspil til etapeløbet.
Dansk dobbeltsejr i World Cuppen i Nové Mesto
Det danske stortalent, Albert Withen Philipsen, bliver bare ved med at imponere, men han har fået konkurrence... af en anden dansker. 
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Dansk MTB'er før OL-afgørelsen: Jeg håber og tror på det
Sofie Heby vil blive skuffet, hvis hun ikke bliver udtaget til OL. 
Sølvhøj og Fini i ny duel i Shimano-ligaens tredje afdeling
Som det var tilfældet i Silkeborg var Shimano-ligaens tredje afdeling i Rold Skov en hård kamp mellem OL-bejleren Sebastian Fini Carstensen (Lapierre Mavic Unity) og den formstærke U-23 rytter Oliver Vedersø Sølvhøj (Scott Creuse Oxygene Gueret). Hos kvinderne var Sofie Heby Pedersen (Wilier-Vittoria Factory Team) ganske suveræn.
Følg Giroen på Feltet.dk's app - nye funktioner
Følg Giro d'Italia på Feltet.dk's app. Følg Alexander Kamp, Tobias Lund, Michael Valgren, Mikkel Honoré samt Mikkel Bjerg på tætteste hold.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet