17.06.2019 @ 07:30

Dækproducenten Continental er i år main partner for Tour de France, og den synlighed producenten får derigennem, vil de bruge til at øge opmærksomheden om bæredygtighed. I den forbindelse lancerer de nu et dæk lavet af miljøvenligt mælkebøtte-gummi.

De er en plage for de fleste husejere, men hos Continental ser de på dem med helt andre øjne.

 

Taraxacum, løvetand eller slet og ret mælkebøtte. Den lille gule blomst, der har givet adskillige haveejere grå hår i hovedet, er ikke nødvendigvis bare en plage, der skal holdes nede.

 

Feltet.dk var i maj på besøg hos Continental-fabrikken i tyske Korbach, hvor de producerer både bildæk og håndlavede cykeldæk. Sortimentet til de tohjulede strækker sig lige fra mtb-dæk over allround-dæk til citybikes og til state-of-the-art racerdæk som Grand Prix 5000 og topmodellen Competition Pro LTD. Det var dog et nyt og innovativt dæk, der fangede vores opmærksomhed.

 

Hos den tyske dækproduccent har de nemlig fundet ud af, at de kan udvinde gummi, der kvalitetsmæssigt er på højde med konventionel gummi fra gummitræer, fra mælkebøttens rod.

 

Sammen med Fraunhofer institute for Molecular Biology and Applied Ecology (IME) har Continental startet et pilotprojekt, hvis mål er at udvikle produktionen af mælkebøtte-gummi, så man i fremtiden vil kunne producere både bil- og cykeldæk udelukkende med bæredygtigt, lokalproduceret gummi. 

 

 

Konventionel gummi udvindes fra gummitræer, der oprindeligt kun fandtes i Amazonas, men som i dag også dyrkes i både Asien og Afrika.

 

Gummitræere har dog den markante begrænsning, at de kun vokser syd for den 30. nordlige breddekreds (Kairo i Egypten ligger på denne breddegrad) og nord for den 30. sydlige breddekreds i det såkaldt ’gummibælte’.

 

Denne begrænsning har mælkebøtten ingenlunde, og mens et gummitræ er syv år gammelt, før det producerer sin første gummi, opnås dette allerede efter seks måneder hos mælkebøtten.

 

Pilotprojekt tæt på Danmark

Pilotprojektet har base i den nordøsttyske by Anklam cirka 150 kilometer sydvest for Bornholm. Her dyrkes den russiske mælkebøtte, Taraxacum koksaghyz, som er den type mælkebøtte, der har vist sig mest brugbar til gummiudvinding.

 

Selvom der fra en hektar mælkebøtter kan udvindes cirka ét ton naturgummi, hvilket er nogenlunde tilsvarende høsten fra gummitræer på samme areal, går der stadig noget tid, inden de hos Continental og IME når en volumen, der kan opretholde en dæk-produktion udelukkende bestående af denne type gummi.

 

Christian Kötz, chef for Continentals dæk-afdeling, indrømmer også, at sidste års høst fra Anklam ikke var så høj som forventet, men dette skyldtes den usædvanligt tørre sommer, hvilket bare understreger vigtigheden af ikke at være afhængig af et enkelt produktionssted.

 

Som de fleste haveejere formentlig vil skrive under på, er mælkebøtten ikke sart, når det kommer til klima og jordtype, og Continental vil derfor have relativt let ved at flytte produktionen tæt på deres fabrikker, og på den måde skære markant ned på transporten af deres gummi-råstof.

 

På gaden inden Tour de France

Continental var allerede sidste år officiel partner for Tour de France, men den tyske dækgigant tager i år skridtet videre og bliver en af fem main partnere.

 

 

Det betyder blandt andet, at firmaet vil være synlig med sponsorater på buen over både målstregen og flamme rouge. Derudover vil repræsentanter fra det tyske firma overrække et trofæ til etapevinderne for hvert enkelte etape.

 

Mens rytterne hos både Ineos, FDJ, Movistar, Bahrain-Merida, Katusha og Sunweb alle vil køre på det tyskproducerede dæk, vil ingen af rytterne, endnu, køre på dæk lavet af mælkebøtter, men derimod på topmodellen Competition Pro LTD, som er et dæk forbeholdt de professionelle hold.

 

Også chaufførerne i de officielle Tour de France-biler vil nyde Continental-dækkenes egenskaber, når de ruller ud på firmaets PremiumContact 6-dæk. Det er nemlig ikke kun på cykler, at dæktryk og vejgreb er vigtigt. Når det kommer til sikkerhed og benzinøkonomi i de firehjulede, er det rigtige dæk og dæktryk altafgørende.

 

Urban Taraxagum-dækket, som mælkebøttedækket hedder, er et allround-dæk i størrelsen 700x35c, og det udkommer, i et begrænset antal, forud for årets Tour de France.

Giro-spillet åbnet for tilmelding
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Følg Kasper Asgreen, Michael Valgren, Andreas Kron, Johan Price-Pejtersen samt Christopher Juul-Jensen i Romandiet Rundt.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Frank van den Broek fortsatte DSMs helt ustoppelige succes med sejr på kongeetapen, og nu skal meget gå galt, hvis ikke også det hollandske hold skal vinde samlet. De kan endda fortsætte succesen lørdag, hvor der venter en af de to helt lette etaper, når der skal sluttes i sprinterbyen Izmir, hvor de rene sprintere kan se frem til deres første opgør siden 1. etape. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_7_etape_af_presidential_tour_of_trkiye_2024/Brandon McNulty rejste sig efter en skuffende start på løbet og tog en ganske suveræn sejr på den vigtige enkeltstart, der samtidig sendte Juan Ayuso i trøjen. Den store spanier har derfor nu kurs mod sin anden sejr i et WorldTour-etapeløb, men forinden skal han overleve den vigtigste bjergtest, når løbet lørdag fortsætter med sin kongeetape, der dog byder på en relativt blød målstigning og en del modvind i finalen. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_4_etape_af_tour_de_romandie_2024/Juan Ayuso kan stadig mærke, at kroppen ikke er helt på toppen efter oplevelsen i Fleche Wallonne. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/ayuso_er_stadig_maerket_af_kuldechok/I disse dage køres Tour de Romandie, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 3. etape. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/tour_de_romandie-analyse_da_det_arabiske_tempomirakel_fortsatte/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Giro-spillet åbnet for tilmelding
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Følg Kasper Asgreen, Michael Valgren, Andreas Kron, Johan Price-Pejtersen samt Christopher Juul-Jensen i Romandiet Rundt.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet