15.08.2022 @ 21:30

Trods beskedenhed og ydmyghed har Michael Mørkøv gjort det til sit speciale at blande sig i den mest brutale af landevejens discipliner: sprinternes positionskamp før målstregen. Biografien Min Vej kommer omkring den dygtige og sympatiske sprinter.

”Min forberedelse til en massespurt begynder længe før løbsdagen. I et etapeløb som Tour de France har jeg studeret ruterne og udpeget de sandsynlige massespurter. De ruter har jeg så studeret endnu mere indgående og gør det også i dagene op til hver enkelt etape.”


”Forud for et cykelløb vender jeg flere gange tilbage til rutekortet for at studere det og danne mig et indtryk. I dag har vi så gode programmer på computeren til den slags. Jeg har Veloviewer, hvor alle ruterne ligger. Ofte ligger de der endda længe i forvejen, og jeg har mulighed for at gå ind og se den detaljerede rute på et kort. Her er angivet distancer, så man kan se, hvor langt der er til mål.” 


Respekteret og ydmyg
I en verden af sprintere, hvor aggressivitet, egoisme og brutalitet hører til dagsordenen, stikker Michael Mørkøv ud. På positivsiden tæller, at Mørkøvs evner på en cykel kombineret med hans afdæmpede personlighed har gjort ham afholdt og respekteret overalt i det professionelle univers. Men tilbage står det åbne spørgsmål; hvad ville der være sket, hvis Mørkøv i højere grad havde slået i bordet, brugt albuerne og kørt sin egen chance? Hvad var der sket, hvis det netop var Mørkøv, som fik leadout af en specialist på området? Okay, tre danske landevejsmesterskaber samt en etapesejr i Vueltaen er absolut flotte resultater, men med en større portion egoisme kunne det sikkert være endt med langt flere podieplaceringer på landevejen. Men som Mørkøv selv beretter, har det aldrig været hans mål. Han har til gengæld fundet sit ”kald” i at være der for andre.


Det skal naturligvis tages med i ligningen, at Mørkøv på banen har opnået langt mere end de fleste. Guld ved både VM og OL taler for sig selv, men bogens primære fokus ligger på landevejen.

 

KØB BOGEN MED 20% RABAT


Let at læse
I Min Vej får journalisten Carsten Ritter givet et nuanceret portræt af Mørkøv. Den første og længste del af bogen er bygget kronologisk op, og man følger Michael Mørkøvs vej fra drengerytter til Tour-stjerne. Til gengæld er bogens sidste del bygget tematisk op, og her handler kapitlerne om andre personers - trænerens, sportsdirektørens og hustruens - syn på Mørkøv, og der er separate kapitler om Cavendish samt om begreberne ærgerrighed og motivation.


Sproget er let tilgængeligt, og der er brugt en åben kommunikation, hvor læseren ikke på forhånd behøver kende til cykelverdenens lingo. Endelig har Ritter valgt, at Mørkøv beretter som jeg-fortæller og med indre synsvinkel, så bogen følger konsekvent hovedpersonens tanker og refleksioner.


Billedmaterialet er varieret. Der er både nærportrætter og panoramabilleder, og hvor nogle fotos viser Mørkøv som rolig familiefar, viser andre ham i actionprægede situationer. 

 


For få røverhistorier
Den ordentlighed, som kendetegner Michael Mørkøv, er naturligvis en egenskab, der kun kan kaste superlativer af sig. Mørkøv er ikke typen, der kritiserer eller bagtaler sine konkurrenter og kolleger - han begrænser sig til et par kommentarer om Marc Cavendishs iltre temperament - men 340 sider uden væsentlige dramaer er en stor mundfuld. Jeg (anmelderen) var en gang til et forfatterforedrag med Leif Davidsen, og han udtalte de bevingede ord: ”Der er sgu’ ingen, der gider læse om et lykkeligt ægteskab.” Men selv om Mørkøv i en periode kørte under den flamboyante Oleg Tinkovs regime, kaster det ingen indiskretioner eller kontroversielle historier af sig. Her savnede jeg et par gedigne røverhistorier.


Dobbelttydig titel
Bogens titel, Min Vej, kan forstås på flere måder. Den hentyder naturligvis til Mørkøvs vej gennem livet med alle de valg og fravalg, han har taget. Men titlen kan også forstås helt jordnært som en reference til den kringlede vej gennem forreste del af feltet - ofte fra hjul til hjul og med mere end 70 km/t - som Michael Mørkøv er en mester i at finde til sin sprinter. Og netop på dét område er han verdens måske allerbedste.


På bogens egne præmisser, altså som et portræt af en sublim banerytter og leadout-man, fungerer den fint. Men løftet op i et større perspektiv har bogen også nogle begrænsninger. Rigtig mange af landevejssportens facetter - enkeltstart, holdløb og bjergkørsel - berøres kun perifært, så man skal som læser være forberedt på, at Min Vej handler om en af cykelsportens nicher. Men hér er man til gængæld også helt inde i maskinrummet.


Fakta
Titel: Michael Mørkøv - Min Vej
Forfatter: Michael Mørkøv og Carsten Ritter
Forlag: Turbine
Antal sider: 340

 

KØB BOGEN MED 20% RABAT

Managerspillet til Tour de Suisse åbnet
Kan Mattias Skjelmose forsvare 2023-sejren i Tour de Suisse? Det finder vi ud af i midten af juni - sæt dit managerhold nu.
Tøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Vi er for mange mennesker på Jorden til, at den kan følge med ressourcemæssigt, derfor banker det danske tøjmærke Re-Behave på carbonstellet og blæser til angreb. 
Danmark kikser ekstra OL-plads
Det gik ikke danskernes vej, da OL-pladserne skulle endelig afgøres - desværre. 
Hvad har Mads P., Roglic og Evenepoel til fælles?
Alle tre stjerner skal køre opvarmningsløbet til Tour de France, Critérium du Dauphiné, og du kan derfor vælge dem i Feltet.dk's store managerspil til etapeløbet.
Dansk dobbeltsejr i World Cuppen i Nové Mesto
Det danske stortalent, Albert Withen Philipsen, bliver bare ved med at imponere, men han har fået konkurrence... af en anden dansker. 
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Dansk MTB'er før OL-afgørelsen: Jeg håber og tror på det
Sofie Heby vil blive skuffet, hvis hun ikke bliver udtaget til OL. 
Sølvhøj og Fini i ny duel i Shimano-ligaens tredje afdeling
Som det var tilfældet i Silkeborg var Shimano-ligaens tredje afdeling i Rold Skov en hård kamp mellem OL-bejleren Sebastian Fini Carstensen (Lapierre Mavic Unity) og den formstærke U-23 rytter Oliver Vedersø Sølvhøj (Scott Creuse Oxygene Gueret). Hos kvinderne var Sofie Heby Pedersen (Wilier-Vittoria Factory Team) ganske suveræn.
Følg Giroen på Feltet.dk's app - nye funktioner
Følg Giro d'Italia på Feltet.dk's app. Følg Alexander Kamp, Tobias Lund, Michael Valgren, Mikkel Honoré samt Mikkel Bjerg på tætteste hold.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Dansk virksomhed sponsor for Vingegaards hold
Jonas Vingegaards Team Visma | Lease a Bike indgår sponsorat med dansk virksomhed.
Vild historie: "Jeg er overbevist om, at de forgiftede mig"
I 1987 i Vuelta a España var Bjarne Riis den eneste rytter tilbage på Lucas - Müllers - Orbea, så holdet ville gerne have, at danskeren stod af, så de kunne komme hjem.
MTB-landstræner giver OL-status efter forrygende EM
Danmark havde et succesfuldt EM for herrer, da Simon Andreassen blev europamester i short track og vandt sølv i XCO-løbet, men er det nok til to OL-pladser?
Simon Andreassen vinder ny EM-medalje - trods punktering
Simon Andreassen fortsætter de imponerende resultater. Danskeren vandt i dag EM-sølv i XCO i Rumænien.
Dansker i top 10 ved EM
Hollandske Puck Pieterse er ny europamester i mountainbike efter en suveræn præstation.
Dansk talent bliver europamester
Den danske succes ved EM i mountainbike fortsætter.
Fyen Rundt 2024: Cykelfest i Middelfart
Danmarks ældste cykelløb indtager søndag den 26. maj de fynske gader, når dette års Fyen Rundt skal afgøres blandt både eliten og motionisterne.
Giro-spillet starter i dag kl. 14.00
Deltag i årets Giro d'Italia managerspil starter i dag klokken 14.00. Spillet slutter søndag den 26. maj 2024.
Dansk etapesejr og førertrøje i Fredsløbet
17-årige Albert Withen Philipsen var suveræn på dagens enkeltstart i Fredsløbet og sejrede suverænt. Danskeren er ny mand i førertrøjen.
Se Jørgen Leths cykelfilm gratis og hør ham fortælle om dem
Jørgen Leths Giro d’Italia-dokumentar ’Stjernerne og vandbærerne’ har 50 års jubilæum. Nu kan du se den samt ’En forårsdag i helvede’ og ’Den umulige time’ gratis online på Filminstituttets streamingsite 'Danmark på Film' og høre et spritnyt interview med Jørgen Leth om hans epokegørende cykelfilm.
Shimano-ligaen skudt i gang i Holte
Årets største danske liga, Shimano-Ligaen, i mountainbike blev i weekenden skudt i gang.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Managerspillet til Tour de Suisse åbnet
Kan Mattias Skjelmose forsvare 2023-sejren i Tour de Suisse? Det finder vi ud af i midten af juni - sæt dit managerhold nu.
Tøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Vi er for mange mennesker på Jorden til, at den kan følge med ressourcemæssigt, derfor banker det danske tøjmærke Re-Behave på carbonstellet og blæser til angreb. 
Danmark kikser ekstra OL-plads
Det gik ikke danskernes vej, da OL-pladserne skulle endelig afgøres - desværre. 
Hvad har Mads P., Roglic og Evenepoel til fælles?
Alle tre stjerner skal køre opvarmningsløbet til Tour de France, Critérium du Dauphiné, og du kan derfor vælge dem i Feltet.dk's store managerspil til etapeløbet.
Dansk dobbeltsejr i World Cuppen i Nové Mesto
Det danske stortalent, Albert Withen Philipsen, bliver bare ved med at imponere, men han har fået konkurrence... af en anden dansker. 
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Dansk MTB'er før OL-afgørelsen: Jeg håber og tror på det
Sofie Heby vil blive skuffet, hvis hun ikke bliver udtaget til OL. 
Sølvhøj og Fini i ny duel i Shimano-ligaens tredje afdeling
Som det var tilfældet i Silkeborg var Shimano-ligaens tredje afdeling i Rold Skov en hård kamp mellem OL-bejleren Sebastian Fini Carstensen (Lapierre Mavic Unity) og den formstærke U-23 rytter Oliver Vedersø Sølvhøj (Scott Creuse Oxygene Gueret). Hos kvinderne var Sofie Heby Pedersen (Wilier-Vittoria Factory Team) ganske suveræn.
Følg Giroen på Feltet.dk's app - nye funktioner
Følg Giro d'Italia på Feltet.dk's app. Følg Alexander Kamp, Tobias Lund, Michael Valgren, Mikkel Honoré samt Mikkel Bjerg på tætteste hold.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet