15.08.2022 @ 21:30

Trods beskedenhed og ydmyghed har Michael Mørkøv gjort det til sit speciale at blande sig i den mest brutale af landevejens discipliner: sprinternes positionskamp før målstregen. Biografien Min Vej kommer omkring den dygtige og sympatiske sprinter.

”Min forberedelse til en massespurt begynder længe før løbsdagen. I et etapeløb som Tour de France har jeg studeret ruterne og udpeget de sandsynlige massespurter. De ruter har jeg så studeret endnu mere indgående og gør det også i dagene op til hver enkelt etape.”


”Forud for et cykelløb vender jeg flere gange tilbage til rutekortet for at studere det og danne mig et indtryk. I dag har vi så gode programmer på computeren til den slags. Jeg har Veloviewer, hvor alle ruterne ligger. Ofte ligger de der endda længe i forvejen, og jeg har mulighed for at gå ind og se den detaljerede rute på et kort. Her er angivet distancer, så man kan se, hvor langt der er til mål.” 


Respekteret og ydmyg
I en verden af sprintere, hvor aggressivitet, egoisme og brutalitet hører til dagsordenen, stikker Michael Mørkøv ud. På positivsiden tæller, at Mørkøvs evner på en cykel kombineret med hans afdæmpede personlighed har gjort ham afholdt og respekteret overalt i det professionelle univers. Men tilbage står det åbne spørgsmål; hvad ville der være sket, hvis Mørkøv i højere grad havde slået i bordet, brugt albuerne og kørt sin egen chance? Hvad var der sket, hvis det netop var Mørkøv, som fik leadout af en specialist på området? Okay, tre danske landevejsmesterskaber samt en etapesejr i Vueltaen er absolut flotte resultater, men med en større portion egoisme kunne det sikkert være endt med langt flere podieplaceringer på landevejen. Men som Mørkøv selv beretter, har det aldrig været hans mål. Han har til gengæld fundet sit ”kald” i at være der for andre.


Det skal naturligvis tages med i ligningen, at Mørkøv på banen har opnået langt mere end de fleste. Guld ved både VM og OL taler for sig selv, men bogens primære fokus ligger på landevejen.

 

KØB BOGEN MED 20% RABAT


Let at læse
I Min Vej får journalisten Carsten Ritter givet et nuanceret portræt af Mørkøv. Den første og længste del af bogen er bygget kronologisk op, og man følger Michael Mørkøvs vej fra drengerytter til Tour-stjerne. Til gengæld er bogens sidste del bygget tematisk op, og her handler kapitlerne om andre personers - trænerens, sportsdirektørens og hustruens - syn på Mørkøv, og der er separate kapitler om Cavendish samt om begreberne ærgerrighed og motivation.


Sproget er let tilgængeligt, og der er brugt en åben kommunikation, hvor læseren ikke på forhånd behøver kende til cykelverdenens lingo. Endelig har Ritter valgt, at Mørkøv beretter som jeg-fortæller og med indre synsvinkel, så bogen følger konsekvent hovedpersonens tanker og refleksioner.


Billedmaterialet er varieret. Der er både nærportrætter og panoramabilleder, og hvor nogle fotos viser Mørkøv som rolig familiefar, viser andre ham i actionprægede situationer. 

 


For få røverhistorier
Den ordentlighed, som kendetegner Michael Mørkøv, er naturligvis en egenskab, der kun kan kaste superlativer af sig. Mørkøv er ikke typen, der kritiserer eller bagtaler sine konkurrenter og kolleger - han begrænser sig til et par kommentarer om Marc Cavendishs iltre temperament - men 340 sider uden væsentlige dramaer er en stor mundfuld. Jeg (anmelderen) var en gang til et forfatterforedrag med Leif Davidsen, og han udtalte de bevingede ord: ”Der er sgu’ ingen, der gider læse om et lykkeligt ægteskab.” Men selv om Mørkøv i en periode kørte under den flamboyante Oleg Tinkovs regime, kaster det ingen indiskretioner eller kontroversielle historier af sig. Her savnede jeg et par gedigne røverhistorier.


Dobbelttydig titel
Bogens titel, Min Vej, kan forstås på flere måder. Den hentyder naturligvis til Mørkøvs vej gennem livet med alle de valg og fravalg, han har taget. Men titlen kan også forstås helt jordnært som en reference til den kringlede vej gennem forreste del af feltet - ofte fra hjul til hjul og med mere end 70 km/t - som Michael Mørkøv er en mester i at finde til sin sprinter. Og netop på dét område er han verdens måske allerbedste.


På bogens egne præmisser, altså som et portræt af en sublim banerytter og leadout-man, fungerer den fint. Men løftet op i et større perspektiv har bogen også nogle begrænsninger. Rigtig mange af landevejssportens facetter - enkeltstart, holdløb og bjergkørsel - berøres kun perifært, så man skal som læser være forberedt på, at Min Vej handler om en af cykelsportens nicher. Men hér er man til gængæld også helt inde i maskinrummet.


Fakta
Titel: Michael Mørkøv - Min Vej
Forfatter: Michael Mørkøv og Carsten Ritter
Forlag: Turbine
Antal sider: 340

 

KØB BOGEN MED 20% RABAT

Det danske landshold udtaget til cross-VM
Den 4.-5. februar er der VM i cross i hollandske Hoogerheide, hvor et ungt dansk landshold stiller til start. 
Sæsonmanagerspillene er åbnet - 40.000 kroner i startpuljen
Er du klar til cykelsæsonen 2023? Nu er Feltet.dk's to store sæsonmanagerspil åbnet for tilmelding! Vi har puttet 40.000 kroner samlet i startpuljerne, så hvis du sætte de andre manager af, så er det kontant afregning!
Fini og Degns hold med store nyheder
Malene Degn og Sebastian Finis hold skifter sponsorer, får nyt navn og et helt nyt cykelmærke.
Spilstart rykket til Tour Down Under-managerspillet
Er du klar til WorldTouren? Sæt dit managerhold inden tirsdag klokken 08.30!
Test: Mavic Crossmax SL Ultimate 25 / Conway RLC FS 7.9
Hvor stor forskel gør det for en god cykel at få skiftet standardhjulene ud med et sæt i topklasse? Det prøver vi at give et bud på med denne test, hvor vi tester Conways full suspension MTB med en seriøs opgradering på hjulfronten.
Kom til Tysklands største cykelfestival BEMER Cyclassics
Kom til Tysklands største cykelfestival BEMER Cyclassics i Hamborg søndag den 20. august 2023. Cykl selv med og se WorldTour-løbet.
Løbsberetning: BEMER Cyclassics Hamburg 2022
Tine Mathiesen fortæller her om sin oplevelse ved motionsløbet Bemer Cyclassics i Hamborg.
Test: Canyon Lux WC CFR team
Den konstante udvikling af materialer og teknologi, giver os motionister bedre og hurtige cykler. Og Canyon har med deres topmodel af deres lagt endnu et lag på når det gælder om at komme først til stregen.
Produktfokus: DT Swiss leverer populære hjulsæt
DT Swiss har produkter til stort set alle kategorier blandt andet MTB, landevej, Gravel, Cross Country, E-MTB og flere. 

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Glædelig jul til alle
Feltet.dk og Motionsfeltet.dk ønsker alle en rigtig glædelig jul!
Test: Assos Löwenkralle jakke
En spændende opfindelse fra Assos, som giver mulighed for at lave en fleksibel og lækker jakke om til en styrtaske, så man kan have den med overalt. Som altid leverer Assos sublim kvalitet og løsninger.
Klar til cykelsæsonen? Opret en spillekonto - Få 1000 kr i velkomstbonus og 2 managerhold
Feltet.dk har lavet en samarbejdsaftale med spiludbyderen ComeOn, som gælder hele VM-slutrunden i fodbold. Det er en aftale, som sender Feltet.dk's brugere i udbrud, når det kommer til gambling på sportsbegivenheder eller casino. Vi tilbyder i samarbejde med ComeOn helt op til 1.000 kroner i bonus og to gratis managerhold til 2023-sæsonen.
Test: Trek Commuter Pro RT og Flare RT lygtesæt
Lygtesættet fra Trek bestående af Commuter Pro RT-forlygte og Flare RT-baglygte dækker rigeligt de behov, du har som cykelrytter eller cykel-pendler i vinterhalvåret. Lygtesættet gør dig synlig på god afstand, blænder ikke modkørende og kan forbindes med hinanden, så du kan styre begge lygter på én og samme tid.
En aften med Jens Voigt - The Shut Up Legs Tour
Unik aften med en af cykelsportens mest elskede karakterer, den tyske tempomaskine, speedsnakker og standupkomiker, tyske Jens Voigt. 
EL-pendlercykel EL-ler ej?
Kan der blive en vaskeægte EL-cykelpendler ud af en racerrøv? Cykelmosteren Tine Mathiesen har de seneste måneder testet en EL-pendlercykel. Læs om hendes erfaringer og konklusioner med en EL-cykel i denne artikel.
Test: Polar Pacer Pro løbe- og multisportsur
Polar Pacer Pro er Polar’s nyeste multisportsur, som ligger i den prisvenlige ende, med et funktionsspektrum, der ikke lader meget tilbage at ønske. Med dette ur på håndleddet bliver dine fysiologiske data ”registreret” 24/7. Det sidder ubemærket på armen og uanset sportsgren eller navigationsopgave, så kan denne ”schweizerkniv” af et ur, løse opgaven. Uden touch-skærm, men button-only betjening skæmmer bestemt ikke betjeningsoplevelsen, ligesom uret imponerer med en forrygende betjeningshastighed.
Anmeldelse: Pro Cycling Quiz
Feltet.dk har anmeldt brætspillet Pro Cycling Quiz.
Feltet.dk lancerer "Jul i Feltet"
Feltet.dk lancerer en julekalender, som kommer på sitet fra den 1. til den 24. december med forskellige cykelkendisser.
Cykelbrands advarer om falske hjemmesider og webshops
Falske hjemmesider og webshops, der henviser til FSA og VISION uden autorisation, er på spil.
Boganmeldelse: Mads P - Væddeløber og Verdensmester
Sin unge alder til trods har Mads Pedersen allerede opnået mere end mange etablerede stjerner når gennem en hel karriere. I sin selvbiografi, der er skrevet sammen med Per Bausager, kommer hovedpersonen omkring alt fra verdensmesterskab til vanvittige træningspas og vilde finaler.
Kom på billig cykelferie på Mallorca
Har du lyst til at køre på lækre racercykler på skønne Mallorca, så er Python Camp Mallorca måske lige noget for dig?
Oplev det bedste af Sierra Nevada på cykel
Det lyder som opskriften på den perfekte cykeldestination; masser af bjerge med hårnålesving og panoramiske udsigter, hyggelige tapasbarer i de små landsbyer og endelig mulighed for at slutte dagen med en svømmetur i Middelhavets blå bølger. Alt det kan man opleve, hvis man besøger ”Cycle Sierra Nevada” i det sydlige Spanien.
Tacx lancerer en ny indendørscykel
Alt i én indendørs smart bike tilbyder en af de mest præcise, realistiske og støjsvage indendørs cykeloplevelser - plus en fuldt justerbar pasform.
Test: Rapha Pro Team Training – efterårstøj
Lækre produkter i høj kvalitet, hvor især bukserne lukker et hul i markedet, som denne tester har efterlyst. 

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Min vanlige cykelpusher er heldigvis en af de store, så jeg tror ikke den er i fare. Personligt betaler jeg gerne en overpris for at støtte min butik. Forrige uge købte jeg en ny Garmin Varia til 1500 bobs og kunne nok have sparet 400 ved at handle på nettet. Men hvis de igen i år ikke gider/kan få de rigtige slanger hjem, så køber jeg dem på nettet, i stedet for at køre med nogle andre. De sælger heller ikke det tøj jeg gerne vil køre i, så det kommer Postmand Per også med. Mere hellig er jeg altså heller ikke. Men sliddele og den slags…. Jeg sender også cyklen til forårscheck på værkstedet hvert år, selvom der ikke er noget jeg ikke selv kunne lave. Til gengæld står de på hænder for mig, hvis jeg kommer og lokummet brænder, så “hjælpen” går begge veje.Sprinterne har ofte haft det første ord i Valencia-regionens etapeløb, og det drømmer de også om at få i år. Som det er stilen i årets udgave, der slet ikke byder på én eneste klassisk sprinteretape, skal der imidlertid graves dybt, hvis man vil have en chance for at spurte sig til den første førertrøje, når en lang og flad tur langs kysten afsluttes med en tur ind i bakkerne omkring målbyen Altea, hvor der formentlig vil være en del udskilning inden en forventet reduceret massespurt ved den østspanske feriekyst. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_1_etape_af_volta_a_la_comunitat_valenciana_2023/Når verdensmesterskaberne afvikles i weekenden i Hoogerheide bliver det på en rute, som rytterne har besøgt de sidste mange år. Dog er der blev lavet flere finjusteringer. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/van_der_poels_far_aendrer_paa_vm-ruten/Efter halvandet år øjner Lizzie Deignan et comeback ude i horisonten. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/trek-stjerne_forklarer_roubaix-fravalg_og_udpeger_comeback/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Det danske landshold udtaget til cross-VM
Den 4.-5. februar er der VM i cross i hollandske Hoogerheide, hvor et ungt dansk landshold stiller til start. 
Sæsonmanagerspillene er åbnet - 40.000 kroner i startpuljen
Er du klar til cykelsæsonen 2023? Nu er Feltet.dk's to store sæsonmanagerspil åbnet for tilmelding! Vi har puttet 40.000 kroner samlet i startpuljerne, så hvis du sætte de andre manager af, så er det kontant afregning!
Fini og Degns hold med store nyheder
Malene Degn og Sebastian Finis hold skifter sponsorer, får nyt navn og et helt nyt cykelmærke.
Spilstart rykket til Tour Down Under-managerspillet
Er du klar til WorldTouren? Sæt dit managerhold inden tirsdag klokken 08.30!
Test: Mavic Crossmax SL Ultimate 25 / Conway RLC FS 7.9
Hvor stor forskel gør det for en god cykel at få skiftet standardhjulene ud med et sæt i topklasse? Det prøver vi at give et bud på med denne test, hvor vi tester Conways full suspension MTB med en seriøs opgradering på hjulfronten.
Kom til Tysklands største cykelfestival BEMER Cyclassics
Kom til Tysklands største cykelfestival BEMER Cyclassics i Hamborg søndag den 20. august 2023. Cykl selv med og se WorldTour-løbet.
Løbsberetning: BEMER Cyclassics Hamburg 2022
Tine Mathiesen fortæller her om sin oplevelse ved motionsløbet Bemer Cyclassics i Hamborg.
Test: Canyon Lux WC CFR team
Den konstante udvikling af materialer og teknologi, giver os motionister bedre og hurtige cykler. Og Canyon har med deres topmodel af deres lagt endnu et lag på når det gælder om at komme først til stregen.
Produktfokus: DT Swiss leverer populære hjulsæt
DT Swiss har produkter til stort set alle kategorier blandt andet MTB, landevej, Gravel, Cross Country, E-MTB og flere. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x