15.08.2022 @ 21:30

Trods beskedenhed og ydmyghed har Michael Mørkøv gjort det til sit speciale at blande sig i den mest brutale af landevejens discipliner: sprinternes positionskamp før målstregen. Biografien Min Vej kommer omkring den dygtige og sympatiske sprinter.

”Min forberedelse til en massespurt begynder længe før løbsdagen. I et etapeløb som Tour de France har jeg studeret ruterne og udpeget de sandsynlige massespurter. De ruter har jeg så studeret endnu mere indgående og gør det også i dagene op til hver enkelt etape.”


”Forud for et cykelløb vender jeg flere gange tilbage til rutekortet for at studere det og danne mig et indtryk. I dag har vi så gode programmer på computeren til den slags. Jeg har Veloviewer, hvor alle ruterne ligger. Ofte ligger de der endda længe i forvejen, og jeg har mulighed for at gå ind og se den detaljerede rute på et kort. Her er angivet distancer, så man kan se, hvor langt der er til mål.” 


Respekteret og ydmyg
I en verden af sprintere, hvor aggressivitet, egoisme og brutalitet hører til dagsordenen, stikker Michael Mørkøv ud. På positivsiden tæller, at Mørkøvs evner på en cykel kombineret med hans afdæmpede personlighed har gjort ham afholdt og respekteret overalt i det professionelle univers. Men tilbage står det åbne spørgsmål; hvad ville der være sket, hvis Mørkøv i højere grad havde slået i bordet, brugt albuerne og kørt sin egen chance? Hvad var der sket, hvis det netop var Mørkøv, som fik leadout af en specialist på området? Okay, tre danske landevejsmesterskaber samt en etapesejr i Vueltaen er absolut flotte resultater, men med en større portion egoisme kunne det sikkert være endt med langt flere podieplaceringer på landevejen. Men som Mørkøv selv beretter, har det aldrig været hans mål. Han har til gengæld fundet sit ”kald” i at være der for andre.


Det skal naturligvis tages med i ligningen, at Mørkøv på banen har opnået langt mere end de fleste. Guld ved både VM og OL taler for sig selv, men bogens primære fokus ligger på landevejen.

 

KØB BOGEN MED 20% RABAT


Let at læse
I Min Vej får journalisten Carsten Ritter givet et nuanceret portræt af Mørkøv. Den første og længste del af bogen er bygget kronologisk op, og man følger Michael Mørkøvs vej fra drengerytter til Tour-stjerne. Til gengæld er bogens sidste del bygget tematisk op, og her handler kapitlerne om andre personers - trænerens, sportsdirektørens og hustruens - syn på Mørkøv, og der er separate kapitler om Cavendish samt om begreberne ærgerrighed og motivation.


Sproget er let tilgængeligt, og der er brugt en åben kommunikation, hvor læseren ikke på forhånd behøver kende til cykelverdenens lingo. Endelig har Ritter valgt, at Mørkøv beretter som jeg-fortæller og med indre synsvinkel, så bogen følger konsekvent hovedpersonens tanker og refleksioner.


Billedmaterialet er varieret. Der er både nærportrætter og panoramabilleder, og hvor nogle fotos viser Mørkøv som rolig familiefar, viser andre ham i actionprægede situationer. 

 


For få røverhistorier
Den ordentlighed, som kendetegner Michael Mørkøv, er naturligvis en egenskab, der kun kan kaste superlativer af sig. Mørkøv er ikke typen, der kritiserer eller bagtaler sine konkurrenter og kolleger - han begrænser sig til et par kommentarer om Marc Cavendishs iltre temperament - men 340 sider uden væsentlige dramaer er en stor mundfuld. Jeg (anmelderen) var en gang til et forfatterforedrag med Leif Davidsen, og han udtalte de bevingede ord: ”Der er sgu’ ingen, der gider læse om et lykkeligt ægteskab.” Men selv om Mørkøv i en periode kørte under den flamboyante Oleg Tinkovs regime, kaster det ingen indiskretioner eller kontroversielle historier af sig. Her savnede jeg et par gedigne røverhistorier.


Dobbelttydig titel
Bogens titel, Min Vej, kan forstås på flere måder. Den hentyder naturligvis til Mørkøvs vej gennem livet med alle de valg og fravalg, han har taget. Men titlen kan også forstås helt jordnært som en reference til den kringlede vej gennem forreste del af feltet - ofte fra hjul til hjul og med mere end 70 km/t - som Michael Mørkøv er en mester i at finde til sin sprinter. Og netop på dét område er han verdens måske allerbedste.


På bogens egne præmisser, altså som et portræt af en sublim banerytter og leadout-man, fungerer den fint. Men løftet op i et større perspektiv har bogen også nogle begrænsninger. Rigtig mange af landevejssportens facetter - enkeltstart, holdløb og bjergkørsel - berøres kun perifært, så man skal som læser være forberedt på, at Min Vej handler om en af cykelsportens nicher. Men hér er man til gængæld også helt inde i maskinrummet.


Fakta
Titel: Michael Mørkøv - Min Vej
Forfatter: Michael Mørkøv og Carsten Ritter
Forlag: Turbine
Antal sider: 340

 

KØB BOGEN MED 20% RABAT

Ny vild DM-duel imellem Fini og Andreassen
Sebastian Fini genvinder DM-titlen i en tæt duel imod Simon Andreassen.
Heby og Vedersø kæmpede om U23-titlen
Gustav Heby Pedersen blev dansk mester i U23-klassen i mountainbike, da Danmarks største talenter dystede om XCO-titlen.
DM-tronen skifter: Bohés stime brudt
22-årige Sofie Heby Pedersen er ny dansk mester i mountainbike!
Skal Vingegaard på dit managerhold?
Det er nu muligt at sætte dit managerhold til Critérium du Dauphiné. Jonas Vingegaards sidste forberedelsesløb før Tour de France-forsvaret.
MAD,ONE: Slip dit indre bæst løs med innovativt cykeltøj
Den danske cykelrytter, Jakob Fuglsang, står bag et nyt cykeltøjsmærke, som Feltet.dk kigger nærmere på i denne artikel.
Feltet.dk lancerer en ny Giro-app
Feltet.dk lancerer en gratis app til årets Giro d'Italia. Det er en gratis beta-version, hvor du kan følge Giro-etaperne helt tæt.
Test: WTB Gravelier-sadel
For en cykelrytter som har rigtig svært ved at finde en sadel, som føles komfortabel, så vil begejstringen ingen ende tage, når man finder en sadel, som giver timevis på cyklen uden ubehag. WTB Gravelier har været netop den oplevelse og er en meget komfortabel sadel med nogle fede gravel specifikke features.  
Test: Assos R Bibshorts S9
Virkelig lækre bibs med vanlig Assos-teknologi, god materialekvalitet, lækre materialer og en pris som er yderst fair i et marked, hvor prisen for bibshorts ellers er stukket af.  
Produktnyt: Nyt dæk fra Pirelli - det hurtigste nogensinde
Mads Pedersen og Mattias Skjelmose kan se frem til at rulle bedre i 2023, da dæksponsoren Pirelli har gode nyheder til dem.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Danmarks Højeste Motionscykelløb fejrer jubilæum Kr. Himmmelfartsdag - skal du køre?
Danmarks Højeste Motionscykelløb afholdes igen i år Kr. Himmelfartsdag den 18. maj 2023.
Sidste chance: Deltag i årets Giro-spil! Præmier for over 40.000 kroner
Deltag i årets Giro d'Italia managerspil starter lørdag den 6. maj og slutter søndag den 28. maj 2022.
Test: Northwave gravel-tøj
Et afslappet sæt tøj til gravel-turene hvor udseende, funktion og komfort går op i en højere enhed.  
Langtidstest: Principia Gravel Carbon
Feltet.dk langtidstester Principia Gravel Carbon med HiRide Suspension forgaffel. Følg med de kommende måneder. 
Når de franske bjerge skiftes ud med ruter langs vandet
Cykelferie kan være andet end stejle alpeveje, skarpe kurver og dagsruter på plus hundrede kilometer. Vil man opleve en mere afslappet form for cykelferie, hvor der også er plads til en god frokost og et koldt glas vin, er området syd for Bretagne - det hedder Atlantique-Loire - det perfekte sted.
Talenterne kæmpede om sejrene i MTB Ligaen
Tobias Lillelund og Caroline Bohe triumferede i årets første afdeling af Shimano MTB Ligaen i Randers.
Test: Northwave Crossland Plus
Den trend, der lige nu buldrer frem i Sydeuropa, med all mountain-sko, som både kan bruges på cyklen, til og fra arbejde eller på café, er ved at vinde indpas i Danmark. Northwave introducerer nu Crossland Plus-modellen, der kan det hele.
Vind en signeret Jonas Vingegaard-trøje
Du kan vinde en signeret Jonas Vingegaard-trøje i Feltet.dk's Giro-managerspil. Tilmeld dig nu!
Stream Liege-Bastogne-Liege uden afbrydelser fra kl. 11
Discovery+ sender i dag Liege-Bastogne-Liege både for herrer og damer samt har optakts- og nedtaktsstudie. 
Produktnyt: Argon 18 lancerer ny cykel
Argon 18 har netop introduceret den helt nye Krypton cykel, som passer til alle terræner. 
Produktnyt: Gravelier - Ny sadel fra WTB
Det californiske mærke, WTB, lancerer en ny sadel, kaldet Gravelier, som er specielt designet til alle gravel-rytterne.
Highend brand tilbyder 25% rabat på cykelsko
Spar 25% på italienske topcykelsko i flotte designs. Benyt dette tilbud og få cykelsko med en unik historie.
Produktnyt: Nye cykelcomputere fra Garmin
Garmin er klar med to nye modeller af deres populære cykelcomputere. De hedder Edge 540 og Edge 840.
Manager: Vinderen af Baskerlandet Rundt fundet
”Satser du på Vingegaard?” blev der spurgt i teaseren til managerspillet i Baskerlandet Rundt. Det hurtige svar er: ”Ja, selvfølgelig!”, men er det nok - skal der ikke mere til end bare en genert knægt fra Salling? Det hurtige svar er: ”Jo, syv ryttere mere!”
Test: Trek Checkpoint SLR 9 AXS gravel
Ny gravelcykel fra Trek, hvor komfort og aerodynamik går hånd i hånd.

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Ny vild DM-duel imellem Fini og Andreassen
Sebastian Fini genvinder DM-titlen i en tæt duel imod Simon Andreassen.
Heby og Vedersø kæmpede om U23-titlen
Gustav Heby Pedersen blev dansk mester i U23-klassen i mountainbike, da Danmarks største talenter dystede om XCO-titlen.
DM-tronen skifter: Bohés stime brudt
22-årige Sofie Heby Pedersen er ny dansk mester i mountainbike!
Skal Vingegaard på dit managerhold?
Det er nu muligt at sætte dit managerhold til Critérium du Dauphiné. Jonas Vingegaards sidste forberedelsesløb før Tour de France-forsvaret.
MAD,ONE: Slip dit indre bæst løs med innovativt cykeltøj
Den danske cykelrytter, Jakob Fuglsang, står bag et nyt cykeltøjsmærke, som Feltet.dk kigger nærmere på i denne artikel.
Feltet.dk lancerer en ny Giro-app
Feltet.dk lancerer en gratis app til årets Giro d'Italia. Det er en gratis beta-version, hvor du kan følge Giro-etaperne helt tæt.
Test: WTB Gravelier-sadel
For en cykelrytter som har rigtig svært ved at finde en sadel, som føles komfortabel, så vil begejstringen ingen ende tage, når man finder en sadel, som giver timevis på cyklen uden ubehag. WTB Gravelier har været netop den oplevelse og er en meget komfortabel sadel med nogle fede gravel specifikke features.  
Test: Assos R Bibshorts S9
Virkelig lækre bibs med vanlig Assos-teknologi, god materialekvalitet, lækre materialer og en pris som er yderst fair i et marked, hvor prisen for bibshorts ellers er stukket af.  
Produktnyt: Nyt dæk fra Pirelli - det hurtigste nogensinde
Mads Pedersen og Mattias Skjelmose kan se frem til at rulle bedre i 2023, da dæksponsoren Pirelli har gode nyheder til dem.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x