Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Test: Pronghorn MTB Hardtail Alu 29 - GX Eagle 1x12
Designet er flot og geometrien indbyder til at køre hurtigt
Af: Thomas Christiansen 20.11.2018 @ 10:00

Pronghorns letvægts aluminium hardtail mountainbike opfylder cross country-rytterens basale behov for en let og hurtig cykel med en god responsivitet og samtidig til en fornuftig pris.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

Her får du en mountainbike med 29” hjul og GX Eagle 1x12 geargruppe og en cykel, der henvender sig til den øvede mbt-rytter. 

 

Fakta:

Producent: Pronghorn

Model: 2019 MTB Hardtail Alu 29 - 'GX Eagle 1x12'

Størrelser: S, M og L

Kommer i farverne: glossy red/glossy blue/glossy black

Vægt: 10,7 kg i str. M og uden pedaler

Vejledende udsalgspris: 14.990 kroner

 

Fakta om cykel:

Ramme: Hardtail Alu 29

Rammevægt: 1,7 kg

Forgaffel: Rock Shox Reba RL remote lockout 100 mm vandring

Hjulsæt: AMERICAN CLASSIC 101

Dæk: MAXXIS IKON

Gruppe: SRAM GX EAGLE 1X12

Kranksæt: SRAM GX EAGLE 34T

Bremser: SRAM LEVEL T

Kassette: SRAM XG-1275, 12S, 10/50

Sadel: San Marco Monza

 

Introduktion

Det danske cykelmærke, Pronghorn Bikes, har siden starten i 2007 haft sigte på at udvikle den bedste og hurtigste full-suspension MTB til henholdsvis XC og marathondistancen.

 

Over det sidste årti har mærket udviklet sine produkter til hurtige fartmaskiner og udvidet sortimentet til - udover mountainbikes - også at omfatte landevejscykler samt cykler til gravel og cykelcross.

 

Filosofien, som mærket tager udgangspunkt i, er inspireret af den amerikanske pronghorn-buk.

 

Denne gaffelbuk kan gennemsnitlig holde en fart på omkring 80 km/t over længere distancer, og samtidig med at benene arbejder, holdes overkroppen helt rolig, uafhængigt af underlaget.

 

Herved opnås et højt tempo, et minimalt forbrug af energi og watt, og dyret formår derfor at kombinerer elegance og lethed med høj effektivitet og topfart - fire ting, som også Pronghorn Bikes bestræber sig på at integrere i produkterne.

                     

Hos Pronghornracing ser man, at inden for hver kategori, er der kun én type ramme. Det vil sige, at mærkets mountainbikes er bygget op omkring den samme ramme, men komponenterne og det udstyr, som er sat på, varierer og er afgørende for prisforskellene.

 

Kigger man på Pronghorns mountainbikes, kommer disse i både carbon og aluminium, mens resten af mærkets sortiment udelukkende kommer i carbon.

 

Indvendig kabelføring ses oftest kun på carbon-rammer 

 

Test

Pronghorn mountainbiken, jeg har haft til test, henvender sig til cross country, og derfor skal cyklen selvfølgelig også opfylde XC-rytterens behov, og cyklen er blevet testet herefter.

 

Cyklen skal være alsidig og kunne klare udfordringer i et varieret terræn - ruter der indeholder såvel tekniske nedkørsler med små drops, skarpe sving samt snævre opkørsler, hvor rødder og sten går på tværs af stien.

 

Den skal være hurtig og samtidig tilpas absorberende. De mange krav gør det svært at lave en cykel, hvor der ikke er gået på kompromis på den ene eller den anden måde.

 

Geometri og køreevne

Pronghorn arbejder ud fra filosofien om et lille, men godt udvalg, og derfor finder man heller ikke tonsvis af forskellige modeller. Hardtail mountainbike-rammen kommer både i kulfiber og aluminium.

 

Der er et klart fokus på race og konkurrence, og det afspejler også Pronghorns hardtail mountainbikes.

 

Aluminiumsrammen er en anelse længere end carbon-udgaven, men jeg synes, der er fundet en god balancegang mellem racergeometri og elementer, der giver stabilitet. Overrøret og kædestræberne er en anelse længere, hvilket er med til at øge akselafstanden, så på nedkørsler og i store sving giver det en mere stabil cykel, hvilket er optimalt i forhold til mountainbikens målgruppe.

 

Når nedkørslerne ikke bliver alt for tekniske, er mountainbiken virkelig sjov at køre på, og det er klart en cykel, hvor man kan udvikle sine kørefærdigheder. Når der kommer god fart på, føles cyklen sikker, men bliver nedkørslerne meget tekniske og med skarpe sving, bliver det en anelse svært at ”kaste” cyklen rundt i svingene.

 

Med en ”head angle” på 70 grader er cyklen responsiv og nem at styre, når opstigningerne ikke bliver alt for snævre og kringlede. På de tekniske opstigninger, hvor der skal laves mange små og hurtige drej og finjusteringer, må farten sættes en anelse mere ned, for at cyklen kan følge med.

 

Dog vil jeg med målgruppen for øje mene, at forholdet mellem styring og stabilitet er virkelig godt ramt. På mountainbiken sidder jeg med en god foroverbøjet og aerodynamisk position og det er nemt at få lagt vægt ind over forhjulet, når det går stejlt opad, og samtidig holdes et godt greb på baghjulet.

 

GX Eagle 1x12 forsyner dig med et bredt udvalg at gear

 

Detaljer og komponenter

Selve aluminiumsrammen kommer med en vægt på cirka 1700 gram afhængig af størrelse, mens den samlede vægt på mountainbiken er 10,7 kilo, og cyklen kan derfor betegnes som en let aluminiumsmountainbike.

 

Cyklen har et enkelt, flot og raceragtigt design, og der er ingen i tvivl om, at hurtighed er et af de elementer, som cyklen er bygget op omkring.

 

Der er indvendig kabelføring, og designet er simpelt uden alt for mange unødvendige detaljer.

 

Cyklen kommer i enten blå, rød eller sort, med mærke og logo på stellet, samt stelstørrelse og tal, der indikerer længden af overrøret og kædestræberne, så det er nemt og hurtigt at få en indikation af cyklens geometri.

 

RockShox Reba RL-forgaflen gør det godt til de danske mtb-forhold. Med en 100 mm vandring klarer den de fleste af de udfordringer, XC-rytteren udsættes for.

 

Reba står for rebound, da returslaget også kan justeres, så der opnås et optimalt forhold mellem komfort og kontakt med underlaget. RL henviser til remote lockout-systemet, hvor man fra styret nemt og hurtig kan justere graden af stødabsorption.

 

SRAM's 12-speed GX Eagle geargruppe fungerer super godt.

 

Med en 10-50 tænders kassette, og en 34 tænders klinge foran er der gear nok at arbejde med. Jeg havde ikke på noget tidspunkt følelsen af at løbe tør for gear, og der er rig mulighed for at holde en god kadence op ad bakkerne, mens man samtidig kan få et godt tråd på nedkørslerne, eller når farten er høj.

 

Gearskiftene er præcise og - som man kan forvente dem fra SRAM - en anelse mere stramme end hos Shimano.

 

Cyklen kommer med et sæt American Classic 101, der er et let og hurtigt hjulsæt til pengene.

 

Med sin bredde på 25 mm er det ligeledes robust og slidstærkt, og derfor er det et hjulsæt, der med cyklens målgruppe for øje, opfylder både entry-level XC-rytterens og den erfarne mountainbike-rytters behov.

 

Cyklen er udstyret med gode komponenter - herunder et hurtigt hjulsæt

 

Konklusion

Mit overordnede indtryk af Pronghorn’s hardtail aluminiums mountainbike er super godt. Pronghorn har via kombinationen af et godt og let aluminiumsstel med en geometri, der indbyder til race, samt gode komponenter formået at skabe en mountainbike, der opfylder XC-rytterens basale behov.

 

Cyklen er både relativt let, hurtig, nem at styre på ned- og opkørsler, og den er stabil, når der kommer fart under hjulene. Cyklen er efter min mening perfekt til de typer af mountainbikespor, som man primært finder i Danmark, og man vil sagtens kunne tage cyklen med til Alperne.

 

Cyklen opfylder efter min mening målgruppens behov, men skal der køres mere tekniske ruter og stejlere opstigninger, ville jeg overveje om ikke Pronghorns carbon-model med samme komponenter ville være det rigtige valg.

 

Pronghorns aluminiums hardtail mountainbike er altså et godt eksempel på, at en cykel ikke behøver være lavet i carbon for at køre godt.

 

Stod valget for mig mellem denne cykel og en carboncykel med dårligere komponenter i samme prisleje, er jeg ikke i tvivl om, hvilken cykel jeg ville vælge.

 

Stillet til rådighed af: Pronghornracing

Motionsfeltet.dk's vurdering:

Test: Canyon Ultimate CF SLX Disc 9.0 SL
En imponerende let og accelerationsvillig racer med en udstyrspakke som er så lækker, at det er imponerende at Canyon kan sælge den til prisen.
Babysitteren fra helvedet: Danny MacAskill er Danny Daycare
Det er sikkert ikke alle forældre, der ville lade overlade deres børn til Danny MacAskill, men Stu Thomson og hans kone har gjort netop det, og turen med datteren Daisy i cykeltrailer må siges at være… Anderledes.
Schwarzwald Super - udfordring og nydelse
Schwarzwald Super Cykelmaraton den 25. august 2019 i Münstertal / Schwarzwald, er måske det smukkeste og absolut mest krævende cykelterræn i Tyskland.
Touren til Gardasøen – 5 uger tilbage
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til Tour TransAlp her til sommer.
Det skal du være opmærksom på, hvis du skal have ny mountainbike
Trænger du til en ny mountainbike, der kan følge med dig, når du skal ud og opleve skovenes bakkede terræn og Danmarks fede mountainbikebaner? Eller er den gamle mountainbike ved at være lidt slidt i bremserne og kassetten? Uanset hvad der er tilfældet, så er det vigtigt, at du sætter dig godt ind i dine præferencer og ønsker, før du går ud og investerer i en ny mountainbike.
Produktnyt: Shimano GRX
Med udgangspunkt i den fremherskende gravel trend, har Shimano sendt en komplet drivetrain serie på markedet. Serien opfylder behovene for alle type ryttere, lige fra den seriøse gravelracer til motionisten, der foretrækker at nyde turen væk fra alfarvej.
Castelli og den danske forbindelse
Feltet.dk har været på Mallorca for at blive præsenteret for Castellis nyeste aerodynamiske landvindinger og for at mærke italienernes stærke passion for kompromisløst cykeltøj.
Test: Assos S9 bibshorts
Nyt selesystem giver bedre stabilitet og mærkbar komfort i Assos’ nyskabende S9-platform, som holder den høje kvalitet, som schweizerne er kendte for.  
SIDSTE CHANCE: Præmier for 73.055 kroner i Giro-spillet
Vind cykler, rabatkoder, managerhold og årsabonnementer på Eurosport Player m.m. Sæt dine Giro d'Italia managerhold nu!

Instagram #motionsfeltet

Bynært, sjovt og sikkert MTB-spor i Vejle - perfekt til motionsrytteren
Feltet.dk har været til indvielse og gennemkørt et nyt otte kilometer langt mountainbike-spor i Søndermarksskoven, Vejle.
Hjulene ruller på Rydhave: Tidligere ligaprofil og cykelrytter bliver lærer
43-årige Kim Laursen er ansat som ny lærer for cykelrytterne på Rydhave Slots Efterskole, der også bruger verdensmester Dina Thorslund i træningen.
Produktnyt: Rapha lancerer shorts med lommer
Rapha udvider deres serie af Cargo-shorts med lommer til at inkludere den prisbevidste Core-kollektion.
Nyt MTB-spor indvies i Vejle
VisitVejle har offentliggjort, at et nyt otte kilometer langt MTB-spor bliver indviet i Vejle i begyndelsen af maj.
Bliv inspireret af Team Motionsfeltet.dk - Touren til Gardasøen uge 12
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til Tour TransAlp her til sommer.
Se masser af video i Feltet.dks videosektion
Du kan fremover finde masser af videoreaktioner og sammendrag fra verdens største cykelløb. 
Ny cykelmesse i Ballerup Super Arena til november
Den første weekend i november omdannes Ballerup Super Arena til en kæmpe cykelmesse, når Bike Blowout slår dørene op for første gang.
Test: Bergamont Grandurance Elite cykel
Over 3 uger har jeg fået testet Bergamont’s Grandurance Elite. Jeg var heldig at have cyklen i en periode som mest bød på rigtig dårlig dansk forårsvejr. Masser af vand fra oven og meget få solstrejf.
Produktnyt: Garmin lancerer Edge 530 og Edge 830
Garmin har lanceret to nye produkter, som snart kommer i butikkerne. Det er Edge 530 og Edge 830 - GPS-cykelcomputere med avanceret navigation, sikkerhedsfunktioner og præstationsdata.
Aalborg MTB Marathon 2019 giver garanti for gåsehud
27. april 2019 er datoen, hvor det traditionsrige Aalborg MTB Marathon holder sit indtog i Aalborg - og byen fyldes med 3000 MTB-ryttere til en oplevelse, der sætter sig på nethinden.  
Tema om elcykler: Trek Powerfly
På en e-mountainbike kan man følge med uden at kunne køre med. En E-mountainbike kan gøre, at man som cykel-novice kan køre med sine mere rutinerede venner uden først at køre sig i form.
Ny MTB-bog: Slip for dårlige vaner på cyklen
Ny MTB-bog er udkommet: "Kom ud over kanten". Bogen er skrevet af Torben Iisager, som har erfaring med MTB-løb rundt om i verden og ikke mindst mange års undervisning i ind- og udland som personlig træner.
Tema om elcykler: Pininfarina E-volutione
Elcyklerne er over os og har gjort deres indtog særligt hos folk hvor lemmerne på den ene eller anden måde knager eller pendlerne som kan komme hurtigere og nemmere rundt i det daglige.
Tema om elcykler: Cannondale eMTB Moterra NEO 3
At bruge en elektrisk assisteret MTB til motionsformål, lyder måske ikke umiddelbart som en gennemtænkt ide. For man er jo ude for at motionere både ben og lunger, ikke?
Test: ABUS Moventor
Leder du efter en ny hjelm, i det prisgunstige segment, så læs med her. ABUS Moventor er en fornuftig MTB-hjelm, med masser af muligheder  for justeringer, og så er den hestehale-kompatibel.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Test: Canyon Ultimate CF SLX Disc 9.0 SL
En imponerende let og accelerationsvillig racer med en udstyrspakke som er så lækker, at det er imponerende at Canyon kan sælge den til prisen.
Babysitteren fra helvedet: Danny MacAskill er Danny Daycare
Det er sikkert ikke alle forældre, der ville lade overlade deres børn til Danny MacAskill, men Stu Thomson og hans kone har gjort netop det, og turen med datteren Daisy i cykeltrailer må siges at være… Anderledes.
Schwarzwald Super - udfordring og nydelse
Schwarzwald Super Cykelmaraton den 25. august 2019 i Münstertal / Schwarzwald, er måske det smukkeste og absolut mest krævende cykelterræn i Tyskland.
Touren til Gardasøen – 5 uger tilbage
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til Tour TransAlp her til sommer.
Det skal du være opmærksom på, hvis du skal have ny mountainbike
Trænger du til en ny mountainbike, der kan følge med dig, når du skal ud og opleve skovenes bakkede terræn og Danmarks fede mountainbikebaner? Eller er den gamle mountainbike ved at være lidt slidt i bremserne og kassetten? Uanset hvad der er tilfældet, så er det vigtigt, at du sætter dig godt ind i dine præferencer og ønsker, før du går ud og investerer i en ny mountainbike.
Produktnyt: Shimano GRX
Med udgangspunkt i den fremherskende gravel trend, har Shimano sendt en komplet drivetrain serie på markedet. Serien opfylder behovene for alle type ryttere, lige fra den seriøse gravelracer til motionisten, der foretrækker at nyde turen væk fra alfarvej.
Castelli og den danske forbindelse
Feltet.dk har været på Mallorca for at blive præsenteret for Castellis nyeste aerodynamiske landvindinger og for at mærke italienernes stærke passion for kompromisløst cykeltøj.
Test: Assos S9 bibshorts
Nyt selesystem giver bedre stabilitet og mærkbar komfort i Assos’ nyskabende S9-platform, som holder den høje kvalitet, som schweizerne er kendte for.  
SIDSTE CHANCE: Præmier for 73.055 kroner i Giro-spillet
Vind cykler, rabatkoder, managerhold og årsabonnementer på Eurosport Player m.m. Sæt dine Giro d'Italia managerhold nu!

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

AndetBoligadvokat