Når bilister og cyklister deler landevejen, kan der let opstå farlige situationer. Derfor er det afgørende, at begge parter viser hensyn og følger anbefalingerne for at sikre, at alle når trygt frem.
Af: Jesper Johannesen.
En alvorlig hændelse på Ølbyvej ved Lille Skensved illustrerer, hvor galt det kan gå, når vejvrede eller uopmærksomhed får plads i trafikken. En Facebook-opdatering af Søren Olsen beskriver, hvordan en sort SUV med trailer ramte hans cykelmakker, som styrtede og måtte hentes med ambulance. Bilen fortsatte uden at standse trods råb om at stoppe, og hændelsen udløste en voldsom debat på sociale medier med gensidige beskyldninger mellem cyklister og bilister.
Når bilister og cyklister deler landevejen, kan der let opstå farlige situationer. Derfor er det afgørende, at begge parter viser hensyn og følger anbefalingerne for at sikre, at alle når trygt frem.
Råd til cyklister
- Synlighed: Brug farvestrålende tøj og reflekser, og sørg for lys på cyklen i mørke og dårligt vejr.
- Plads på vejen: Hold dig så langt til højre som muligt uden at gå på kompromis med din sikkerhed, fx på ujævne veje.
- Enkeltvis kørsel: Kør på en række, især når biler nærmer sig bagfra.
- Vær årvågen: Vær opmærksom ved kryds, sving og steder med dårlig oversigt.
Råd til bilister
- Hold afstand: Overhal altid cyklister med mindst 1,5 meters afstand, som anbefalet af Rådet for Sikker Trafik og Vejdirektoratet.
- Vær tålmodig: Hvis cyklister ikke straks trækker ind, kan det skyldes usikre forhold i vejkanten eller manglende opmærksomhed på bilens tilstedeværelse.
- Overhal sikkert: Sørg for, at der ikke er modkørende trafik, og undgå at presse cyklister ved unødig brug af hornet.
Sikker afstand: Hvad siger loven i Danmark?
I Danmark siger Færdselsloven, at bilister skal holde ”tilstrækkelig afstand til siden”, når de overhaler cyklister.
Der er dog ikke et fastlagt krav om en konkret minimumsafstand i loven. I praksis anbefales det kraftigt at holde mindst 1,5 meters afstand for at undgå ulykker.

Danmark er bagefter andre lande
Andre lande som Tyskland og Spanien har konkretiseret afstandskravene i loven:
- Tyskland: Minimum 1,5 meter afstand i byområder og 2 meter uden for byområder.
- Spanien: Minimum 1,5 meters afstand, med krav om fuldt vognbaneskift på flersporede veje.
I Danmark diskuterer organisationer som Cyklistforbundet løbende muligheden for at indføre tilsvarende afstandskrav for at forbedre sikkerheden for cyklister.
BLIV MEDLEM AF MOTIONSFELTET.DK FOR KUN 16,58 KR PER MÅNED
Vejvrede: En udfordring i trafikken
Vejvrede opstår ofte på grund af stress, frustration eller mangel på kontrol.
Psykolog Mette Herslund forklarer, at “… det kan være svært for bilisterne at forstå, hvorfor cyklisterne ikke kan køre én og én, men skal fylde på vejbanen. Det hidser bilisterne op og kan give en følelse af at ‘de erobrer vores vej'”.
Magtkampen på de danske landeveje er ikke altid helt lige. På den ene side er bilen potentielt mere farlig end cyklisterne. Omvendt er der i mange tilfælde flere cyklister og kun én bilist. På den måde kommer det også til at handle om magtforhold.
“Det bliver lidt en stammekrig, hvor vi udkæmper et territorial kamp, ud fra en følelse af at der ikke er plads nok til alle. Vores respektive ’stamme’ er synlig og gruppeopdelt med hver vores fartøj og påklædning. Men i bund og grund falder det tilbage på, at vi lever i en stressende hverdag. Når vi er pressede, har vi sværere ved at vise medfølelse. Og selvom vi måske egentlig har god tid, når vi kører på landevejen og møder en flok cykelryttere, er hverdagens stress letvakt og kan hurtigt melde sig på banen alligevel og påvirker vores handlemåde,” siger Mette Herslund.
Læs også: Mangler din indbakke noget kædeolie?
Vejvrede opstår ofte på grund af stress, frustration eller mangel på kontrol. Psykologer peger på tre typiske situationer, der udløser vejvrede:
- Manglende fremdrift: Trafikken går langsommere end forventet.
- Andres fejl: Når andre trafikanter begår fejl, især sikkerhedsrelaterede.
- Reaktion på andres vrede: Aggressiv opførsel hos andre trafikanter.
Sådan håndterer du vejvrede
- Planlæg i god tid: Undgå tidspres ved at planlægge din tur.
- Skab en rolig atmosfære: Lyt til afslappende musik.
- Tag ikke fejl personligt: Acceptér, at fejl sker.
- Bevar roen: Undgå at reagere aggressivt på andres vrede.
Øget tålmodighed, forståelse og gensidig respekt er nøglen til en bedre og mere sikker trafikoplevelse for alle.
Vil du dele din passion for cykling, stille spørgsmål eller finde ny inspiration? Så er det nye åbne Facebook-community stedet for dig. Gruppen er for alle, der dyrker cykling som motionsform – og som ønsker et fællesskab med ligesindede.
Deltag i gruppen her: Motionsfeltet.dk’s åbne community – hop på hjul