Test: Panaracer graveldæk – GravelKing X1+ TLR.

Panaracer GravelKing X1+ er det nye ultimative graveldæk, som nærmest er designet til racing. Motionsfeltet.dk har haft et sæt TLR 40c-dæk til test, som er den nyeste udgave af en snart lang serie af gode Panaracer-dæk i GravelKing-serien.

Test udført af: Hans Jessen Andersen.

Det nye GravelKing-dæk er tænkt som et punkterfrit og lynhurtigt dæk. Man kunne nok ikke ønske sig meget mere fra et dæk til sin gravelcykel. Panaracer beskriver dækket som det hurtigst rullende dæk hidtil, men også uden at gå på kompromis med kontrol eller greb. Det dækker mange af de behov, man som rytter kunne møde på de danske grusveje. Ja, vel egentlig for alle behov?

Det tekniske

Hvis et graveldæk skal kunne leve op til et løfte om fart, så er vægten vigtig. Det testede dæk var et 40c-dæk, altså 40 mm i bredden, hvilket ikke nødvendigvis er forbundet med fart. Vi er også oppe på 535 g, hvilket nok gør den testede model, TLR-udgaven, til den tungeste udgave.

Men dækket var utroligt let at montere. Det ene kunne sættes op tubeless med fodpumpe, mens det andet måtte have lidt hjælp fra en airtank. Alt i alt ret problemfrit, og det er vigtigt, når man skal bøvle med nye tubeless-dæk.

Derudover kendetegnes dækket ved et par features, som især fokuserer på at gøre dækket punkteringsresistent samt at sænke rullemodstanden:

– ZSG Gravel Compound

– 120 TPI TuffTex+, dobbeltlagshus

– BeadLock-teknologi

– Fås i både TLR / Tubeless Ready / foldedæk

– Alle dæk er i foldedæksdesign

ZSG (Zero Slip Grip) er et Panaracer-eksklusivt materiale, som er udviklet specifikt med det formål at sænke rullemodstanden, men samtidig holde grebet på vejen. TuffTex+-huset sikrer holdbarheden på dækket (så det også holder om et år), og det er her, den ægte punkteringsresistens findes. BeadLock-teknologien fortjener også en uddybning: Den er skabt for at gøre installationen af dækket supernem. Som jeg også beskrev længere oppe, betyder BeadLock-teknologien, at dækket i princippet skal kunne installeres med en fodpumpe hver gang.

Ud over den nemme installation, som Panaracer markedsfører, og som vi i testen oplevede, skal det heller ikke være nogen hemmelighed, at der under testen heller ikke var én eneste punktering.

Test af dækket

For at teste dækket optimalt har vi prøvet det i så mange forskellige terræner og forhold som muligt. Det gælder både løst grus, fast grus, græs, singletrack, skovveje og mudder – og i forskellige vejrforhold, hvilket heldigvis ikke er svært i Danmark. Det vil sige både våde og tørre forhold.

Lad os først se på rullemodstanden. Én ting er selvfølgelig, om der har været punkteringer, men vigtigere er det nok, om dækket faktisk kører godt. På trods af dækkets relativt høje vægt (535 g ved egen vejning), rullede det godt – endda rigtig godt – på de fleste underlag.

Det gik hurtigt, så hurtigt, at vi havde dækket på til et gravel criterium race. Her kunne dækket holde den høje fart, hvor der for alvor blev kørt til.

Det var også under dette race, at det eneste, meget lille problem, blev oplevet med dækket. Under løbet var der et særligt muddersving, som blev mere tricky, som løbet skred frem. GravelKing X1+ er nok ikke et decideret mudderdæk, og det blev også en udfordring, efterhånden som forholdene ændrede sig. Men her skal man også huske, at mudder generelt er svært at køre igennem.

Løbet blev stadig gennemført med høj fart og uden styrt eller andre problemer.

Skift i dæktryk

Dæktryk betyder meget for alle, der kører gravel. Dækket har et maksimum på 75 psi (ca. 5 bar). Men ingen, absolut ingen, maxer ud på dæktrykket til gravel. Vi har for det meste kørt med 40 psi (2,7 bar) for og bag. Det har klaret det meste, og med en ryttervægt på omkring 80 kg har det været tæt på det perfekte dæktryk.

Men for testens skyld var jeg også med på et langt social ride i vådt føre. Her måtte dæktrykket ned på 30 psi (2 bar) for at få den optimale oplevelse. Egentlig er det også her, jeg normalt ville have dæktrykket. Grunden til, at de fleste ture blev kørt med 40 psi frem for 30 psi, var, at mange af turene foregik på længere stykker med asfalt, og her får man mere ud af dækket med bare 10 psi ekstra. Desuden, med et gravelrace på programmet, ville de ekstra få psi i dækket ikke gå på kompromis med grebet, men stadig sikre høj fart.

Dæktryk er en videnskab, og alle har deres holdninger. GravelKing X1+ fungerede rigtig fint uanset skift i dæktryk.

Anbefaling af dækket

Gravelmarkedet er sprængfyldt med muligheder inden for dæktyper, dækstørrelser og dækfabrikanter. For mange er Panaracer et godt og sikkert valg. Panaracer har længe været kendt for at lave nogle af de hurtigste dæk, og dette nye X1+-dæk – især som tubeless – lever op til det ry.

Det har været en fornøjelse at teste og køre dækket uden at gå på kompromis med den måde, jeg cykler gravel på. Dækket var nemt at sætte op og fungerede bare, så jeg også kunne bruge det til gravel race. Det vægter højt i bedømmelsen, at det både har levet op til forventningerne om fart, men at jeg under hele testperioden (selv med opsætning) ikke har haft en eneste defekt eller et problem med dækket.

Den form for tilgængelighed, komfort og mangel på kompromis med performance gør dette dæk til noget nær det perfekte valg for langt de fleste motionister. Køber man dette dæk, er der ikke meget behov for at skifte rundt, og 40c-udgaven, som testen her er baseret på, har også en god bredde til de fleste underlag.

Derfor vil jeg ud over min anbefaling også give dækket en god karakter. Plusser gives for punkteringsbeskyttelsen, opsætningen samt dækkets allround-egenskaber. Eneste minus er den lidt høje vægt på 535 g. Dog kan dækket fås i en R-udgave, hvis man gerne vil have endnu lavere rullemodstand og vægt.

Karakter: 9/10.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *