TILBAGE TIL OVERSIGTENHvor Danmark og ikke mindst danske ryttere satte et stort præg på Tour de France i 2022, er det nu Spaniens tur. Hele tre etaper starter på den iberiske halvø og lokationerne er ikke tilfældigt valgt.

 

Spanien har en stolt fortid i både cykling generelt, men specifikt også i Tour de France-historien. Ryttere som Indurain, Contador og Sastre har alle stået øverst på podiet i Paris - og før dem Delgado, Ocana samt Bahamontes. Derfor er det naturligt, at Touren i respekt for den spanske cykelhistorie i år starter i Bilbao. Fokus er på både den spanske og franske del af Baskerlandet - og kendt som Euskadi.

 

Tour de France - 3 dages Grand Depart

 

Første etape lørdag 1. juli 2023 - så er vi i gang!
Ofte lægger man forsigtigt ud i Touren med en kort prolog eller en lidt længere enkeltstart. Men i år skal det være anderledes, for man begynder med en 185 kilometer lang etape, der både starter og slutter i Bilbao.

 

Rytterne kan se frem til 3.300 højdemeter, og blot ti kilometer fra mål skal Côte de Pike besejres, så det bliver næppe en sprinter, der ifører sig løbets gule førertrøje.

 

Og står man ved vejsiden, kan et besøg i Bilbao anbefales. Bilbao, der er den største by i den spanske del af Baskerlandet, er blandt andet kendt for sine gode restauranter samt for det futuristiske Guggenheimmuseum, som er tegnet af Frank Gehry.

 

Foto: Bilbao byder på lækre restauranter

 

Anden etape søndag 2. juli - afslutning i smuk badeby

Her startes i Vitoria-Gasteiz, som ligger 35 kilometer syd for Bilbao. Etapen tager rytterne gennem den spanske del af Baskerlandet, og et af højdepunkter bliver opløbet i den smukke badeby San Sebastian, der - med bjergene i baggrunden - ligger helt ud til kysten. I alt køres 210 kilometer på Tourens andendag.

 

Også i San Sebastian lokker byens krogede gader med barer, designerbutikker og restauranter, ligesom en dukkert i Atlanterhavet er et must.

 

Tredje etape mandag 3. juli - over grænsen

Etapen starter i den nordspanske by med det mundrette navn Amorebieta-Etxano, men ender i fransk Bayonne. Hovedparten af etapen køres langs Atlanterhavets kyst, så der er lagt op til smukke TV-billeder fra de medfølgende helikoptere. Selv om rytterne krydser den spansk-franske grænse ved Hendaye, forbliver man i Baskerlandet, idet Bayonne er hovedbyen i det franske del af Baskerlandet.

 

God cykeltur

I juli kommer mange danskere sikkert til at slå et sving omkring Nordspanien for at få stemningen, rytterne og karavanen med, og vil man spare den lange køretur i bil, er der via det spanske luftfartsselskab Vueling direkte forbindelse mellem Danmark og Bilbao. 

 

Men også på andre tidspunkter strømmer danske cykelentusiaster til Spanien. Spanien er uden sammenligning det land, flest danske cykelmotionister søger til, og det er der mange forklaringer på.

 

Først og fremmest er der varmen, den gode mad og det relativt billige prisniveau, men også cykelkulturen er et plus. Turistindustrien ser et stort potentiale i udenlandske gæster, så ofte finder man separate cykelveje, og biler må kun overhale, hvis der er halvanden meters afstand til cyklisten. Her følger et par steder i det nordlige Spanien, der lægger op til et besøg.

 

Bilbao har skabt Euskadi Cycling, et projekt, der skal involvere alle cykelelskere til at opdage Baskerlandet på en anden måde, som du kan se i nedenstående videoen.

 

 

Cykelruter i Baskerlandet (Euskadi)

Euskadi Cycling-projektet har udarbejdet et rutekort, der er organiseret efter varighed og startsteder i området.

 

Der er fire hovedbyer, hvorfra ruterne køres fra for turister i Baskerlandet: Bilbao, Vitoria-Gasteiz, Donostia-San Sebastián og Eibar.

 

Hvis vi antager, at du besøger Bilbao for at se Tour de France, kan du her se de vigtigste lange ruter med afgang fra Bilbao:

 

- Fra Bilbao til Orduña

Denne 169 km lange rute er en af de mest naturskønne, fordi den forbinder den vigtigste by i Baskerlandet med et af de mest berømte bjergpas: Orduña, som grænser op til byen Burgos. Dette bjergpas er et af de højeste sammen med Urkiola og Herrera. Det har også været en del af etapeløbet Vuelta a España, som en af de mest afgørende etaper.

 

- Fra Bilbao til San Juan de Gaztelugatxe
Denne 131 km lange rute byder på ekstraordinære landskaber langs den baskiske kyst. Den krydser et af de mest elskværdige punkter på den biscayanske kyst: San Juan de Gaztelugatxe, et mytisk sted, som kun kan nås via en smal trappe, der forbinder en klippefremspringende klippe med halvøen. Dette sted har dannet rammen om nogle produktioner af Game of Thrones.

 

 

Du har også mulighed for at nyde andre kortere ruter fra de vigtigste bycentre i Euskadi. Denne slags ruter giver de besøgende mulighed for at lære mere om de vigtigste byer, der opretholder et forhold til naturen i det nordlige Spanien. 

 

- Rundtur i det grønne bælte Vitoria Gasteiz (2t, 30 min)
30,8 km rundstrækning, som er en let rute, der forbinder alle de parker, der udgør det grønne bælte. Du kan komme til ruten fra alle dele af byen. Ruten krydser meget forskellige miljøer; fra det typisk skovprægede, når den kører ind i Zabalgana- og Armentia-parkerne. Overalt på ruten finder du steder af miljømæssig og kulturel interesse og områder som f.eks. springvand og udsigtspunkter, hvor du kan holde en pause. Du kan også nyde godt af caféer og butikker kun få meter fra ruten.

 

- Rundt om Ullíbarri-Gamboa-reservoiret (5 timer)
43,6 km rundstrækning, der byder på et vidunderligt landskab omkring Ullíbarri-Gamboa reservoiret. Du kan starte fra Landa o Garaio eller fra Victoria-Gasteiz. En rute af stor interesse, hvor man kan nyde at gå langs forskellige gangbroer, betragte gangbroer, betragte vidunderlige grønne landskaber og endda nyde fuglene på de forskellige udsigtspunkter, som denne rute byder på.

 

 

Der er mulighed for at tage en kortere rute, som løber langs den sydlige del af reservoiret - kendt som vådområdet.


- Panoramaudsigt over Bilbao's floden (50min)
5,9 km rute så de rejsende kan se nogle af ikonerne for denne by: Guggenheim-museet, Euskalduna-paladset eller flodmundingen, San Mamés stadion, Sagrado Corazón de Jesús eller parken Doña Casilda de Iturriza Park, hvor man kan slappe af og nyde denne smukke by.

 

Foto: Guggenheimmuseum

 

- San Sebastian byrute (2t 30min)

25,1 km lang rute rundt om San Sebastian-området i Donostia by, tæt på en af de vigtigste strande i verden: La Concha.

 

På denne rute kan de besøgende betragte det imponerende billede af Kursaal, som er rutens udgangspunkt, cykle langs stranden "La Concha" eller besøge Eduardo Chillidas skulptur "El peine del viento", Real Sociedads stadion, Anoeta, eller nyde den smukke udsigt over broerne, der krydser Urumea-floden, inden den løber ud i Det Kantabriske Hav.


Mere inspiration

Du kan finde flere oplysninger på DEN SPANSKE STATS TURISTBUREAU og BASQUETOUR eller kontakte dem via deres websteder.

TILBAGE TIL OVERSIGTEN

Facts om rejseguiden - bliv en del af den!

Skandinaviens førende portal for cykelsport besøges dagligt af tusindvis af mænd, kvinder, drenge og piger – i alle aldre. Mange af disse er selv aktive ryttere og søger mod spændende udenlandsk cykelterræn, hvor de ønsker at overvinde sig selv, klargøre sig til den kommende sæson eller blot få sig en cykeloplevelse med hjem.

I 1. januar 2013 lancerede Motionsfeltet.dk en Rejseguide for at gøre denne voksende gruppe opmærksomme på de tilbud og muligheder, som findes. Frem for at søge i timevis kan man her danne sig et overblik over spændende og attraktive cykelrejser/udbyder. Rejseguiden er inspireret af den Skoleguide, som allerede findes på Motionsfeltet.dk.

Motionsfeltet.dk har gennemsnitligt ca. 33.000 daglige besøgende, hvoraf 60% er i alderen 30-60 år og dermed blandt de mest cykelrejselystne. De får på Rejseguiden en unik mulig for at finde og læse om cykelrejser og – muligheder – samlet på ét sted.

Ønsker du at blive et del af Motionsfeltet.dks rejseguide - så kontakt Bjarne fra Motionsfeltet.dk på Mail: bjarne@feltet.dk eller 22 25 89 66

Kæmpe graveloplevelse i Finland - Formel 1-kører stod bag!
Et nyt verdensklasse cykelløb så i weekenden dagens lys. På grusstierne udenfor Lahti i Finland blev der kørt gravelløb både for de professionelle herrer og damer. Feltet.dk var med før, under og efter løbet. Masser af billeder og video nederst i artiklen.
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Hvem kunne ikke tænke sig at opleve stemningen, når Tour de France-feltet kæmper sig op over de høje pas i Alperne - eller måske endnu bedre - hvem drømmer ikke om selv at bestige et af de ikoniske bjergpas, man kender fra sommerens tv-transmissioner fra Touren. Denne sommer kan begge dele lade sig gøre i franske Serre Chevalier-Briancondalen.
Når de franske bjerge skiftes ud med ruter langs vandet
Cykelferie kan være andet end stejle alpeveje, skarpe kurver og dagsruter på plus hundrede kilometer. Vil man opleve en mere afslappet form for cykelferie, hvor der også er plads til en god frokost og et koldt glas vin, er området syd for Bretagne - det hedder Atlantique-Loire - det perfekte sted.
I Mojn-land med flot udsigt til Fyn, Jylland og Tyskland
Als kom for alvor på cykelverdenskortet, da Tourens tredje etape i løbets 2022-udgave sluttede i Sønderborg. Den bølge af interesse, begivenheden kastede af sig, har turistmyndigheder fulgt op på ved at etablere en række cykelruter gennem det smukke landskab.
Kom på billig cykelferie på Mallorca
Har du lyst til at køre på lækre racercykler på skønne Mallorca, så er Python Camp Mallorca måske lige noget for dig?
Oplev det bedste af Sierra Nevada på cykel
Det lyder som opskriften på den perfekte cykeldestination; masser af bjerge med hårnålesving og panoramiske udsigter, hyggelige tapasbarer i de små landsbyer og endelig mulighed for at slutte dagen med en svømmetur i Middelhavets blå bølger. Alt det kan man opleve, hvis man besøger ”Cycle Sierra Nevada” i det sydlige Spanien.
Managers på tur 3: Sommeren er forbi nu og den nærmest fløj afsted
For de fleste er det blevet hverdag igen og ferien er forbi - også for sypigen og den pensionerede overlærer, som hver især skal tilbage til deres respektive jobs bag katederet og på spinningscyklen. Den sidste uge af ferien har vi brugt på 6 cykeldage i det vestjyske -  en kombination af historie, geografi og ikke mindst gastronomi - garneret med masser af frisk luft i okay dansk sommervejr.
Managers på tur 2: Sommeren er forbi nu og den nærmest fløj afsted
For de fleste er det blevet hverdag igen og ferien er forbi - også for sypigen og den pensionerede overlærer, som hver især skal tilbage til deres respektive jobs bag katederet og på spinningscyklen. Den sidste uge af ferien har vi brugt på 6 cykeldage i det vestjyske -  en kombination af historie, geografi og ikke mindst gastronomi - garneret med masser af frisk luft i okay dansk sommervejr.
Managers på tur 1: Sommeren er forbi nu og den nærmest fløj afsted
For de fleste er det blevet hverdag igen og ferien er forbi - også for sypigen og den pensionerede overlærer, som hver især skal tilbage til deres respektive jobs bag katederet og på spinningscyklen. Den sidste uge af ferien har vi brugt på 6 cykeldage i det vestjyske -  en kombination af historie, geografi og ikke mindst gastronomi - garneret med masser af frisk luft i okay dansk sommervejr.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x