03.05.2023 @ 18:50

Cykelferie kan være andet end stejle alpeveje, skarpe kurver og dagsruter på plus hundrede kilometer. Vil man opleve en mere afslappet form for cykelferie, hvor der også er plads til en god frokost og et koldt glas vin, er området syd for Bretagne - det hedder Atlantique-Loire - det perfekte sted.

Solen brager ned, jeg har tilbagelagt godt 40 kilometer ad brede stier mellem nåletræer og små vandløb, men pludselig slår ruten et knæk og fører ud af skoven. Foran mig breder Atlanterhavet sig ud. Det enorme ocean blinker i turkisblå og smaragdgrønne nuancer, gyldne sandstrande ligger så langt, øjet rækker, og langt ude skimter jeg et par store containerskibe. Min rute fortsætter langs en strandpromenade, hvor cafeer og tapasbarer lokker til pitstop, og selvom jeg egentlig havde planlagt at køre en times tid mere, får lystfølelsen overtaget. Jeg stopper, bestiller seks østers og et glas chardonnay.

 

Foto: Flere steder passeres frodige vinmarker

 

Et alternativ til bjergene

Frankrig og cykling hører sammen. Har man en svaghed for uendelige stigninger og hårnålesving, er bjerge som Alpe d’Huez, Mont Ventoux og Tourmalet rigtige lækkerbiskener, og vil man pine sig selv, kan man opsøge brostenene omkring Roubaix. De afrundede bakker - ballonerne - i Alsace må heller ikke glemmes.

 

Men et alternativ til de mere kendte franske cykelspots er området Atlantique-Loire. Her har cykelgæster i princippet to muligheder; man kan cykle langs den franske atlanterhavskyst, eller man kan stikke ind i land ved St. Nazaire og følge Loirefloden mod øst.

 

Perfekt til gravelcykling

Det skal indledningsvis slås fast, at det hverken er langs Atlanterhavet eller Loire, der tikker firecifrede højdemeter ind på cykelcomputeren, men det smukke terræn kan noget andet. Fra den belgiske grænse i nord til den spanske i syd venter omkring 1.500 kilometer cykling langs Kanalen og Atlanterhavet - og mindst det dobbelte, hvis man tager alle bugter, vige og næs med. Og Loire, der udspringer i Cevennerbjergene, er med sine 1.012 kilometer Frankrigs længste flod.


Foto: Der er masser af overnatningssteder langs ruten, og prisniveauet er lavere end fx langs middelhavskysten.

 

De relativt flade ruter med udsigt til vand betyder, at både Atlanterhavskysten samt Loirefloden lægger op til cykelferie, hvor hyggen og oplevelserne vægtes lige så meget som træningsudbytte og ømme ben. Over store stræk kører man på grus og er afskærmet fra den motoriserede trafik, andre gange følger man de brede skovstier, så en gravelcykel vil være den oplagte løsning.

 

Langs Loire

Man kan ikke cykle hele Loireflodens længde på tusind kilometer, men må ”nøjes” med de sidste 800, som går fra det bjergrige Midtfrankrig til Saint Nazaire, hvor Loire løber ud i Atlanterhavet. Tager man det hele med, kan man opleve hele spektret af natur, historie, aktivitetsmuligheder, kultur og gastronomi på sin cykeltur. 

 

Loiredalen udgør Frankrigs længste vindistrikt, og med en produktion på mere end 300 millioner flasker årligt er det landets tredjestørste vinregion. Overalt passerer man store vinmarker, og de lokale gårde frister med vinsmagning. Det var også i Loiredalen, at Frankrigs adel foretrak at bosætte sig i renæssancen, og man finder så mange smukke slotte med tilhørende parker, at området mellem Chalon-sur-Loire og Sully-sur-Loire ved årtusindskiftet blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Der er således nok at tage sig til, når der holdes pause fra cyklingen.

 

Der ligger flere spændende byer langs Loire, og en af dem er Tours, der er kendt for World Tour-løbet Paris-Tours. Den franske endagsklassiker, der afvikles i oktober, kørtes første gang i 1896, og har både Rolf Sørensen, Jacob Piil, Søren Kragh Andersen og Casper Pedersen på sejrslisten.

 

Foto: Havnen i den lille by Pornic indbyder til pitstop

 

Langs Atlanterhavet

Turen langs den franske atlanterhavskyst indgår i en endnu længere rute - Eurovelo 1-ruten - som starter i det nordlige Norge. Via Skotland, Irland, Frankrig og Spanien ender man i Portugal, og den samlede længde er på 8.000 kilometer. På en ferie af normal længde vil det være umuligt at nå det hele, men det er oplagt at udvælge nogle af de smukkeste etaper i det midtfranske Atlantique-Loire-område, og her er rigeligt til en uges ferie.

 

Ligesom ved Loirefloden cykles langs vandet, men ved Atlanterhavet kommer man helt tæt på naturens kræfter. I blæsevejr slår de store bølger mod klipperne, og når tidevandet trækker sig tilbage, efterlader det småbåde og kuttere tilbage på havnens mudrede bund.

 

Oplagt til familieferie

Ruterne i området lægger ikke op til fart og træningslejr - dertil er der for mange sving, bomme og modkørende - men terrænet indbyder til familieferie, da landskabet er relativt fladt, og 80 % af strækningen ligger adskilt fra den motoriserede trafik. Og udsigterne skifter hele tiden. Strækkene langs vand afløses af skovstier, undervejs passeres alt fra små fiskerlejer til lidt større byer, og man ser salt- og østersproduktion helt tæt på. Det er et must at give sig tid til at nyde udsigterne samt udforske de hyggelige kystbyer og ikke mindst få smagt på det lokale køkken. I Atlantique-Loire kan alle uanset niveau cykle sammen.

 

Praktisk

 

Cykling i Atlantique-Loire

På cykel ud og med tog tilbage

Vil du leje en cykel

Vil du have din bagage transporteret

Her er overblikket over alt cykling ved OL
OL starter i næste uge. Feltet.dk har samlet overblikket over alle cykeldisciplinerne, så du ved, hvornår du skal følge med.
Oplagt udbrudsdag i vente - følg med på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på Tour de France på Feltet.dk's app. Følg Jonas Vingegaard og Tadej Pogacars kamp om Tour-sejren og kom tæt på danskerne og alle de øvrige stjerner.
Test: Supreme sommertøj fra Re-Behave
Et lækkert sommersæt i god kvalitet og hvor Re-Behave demonstrerer god know-how ifølge med en grøn tilgang til cykeltøj.
Podcast: Hvem er den danske julemand ved Touren?
Har du set den danske julemand ved Giro d'Italia, Tour de France eller måske PostNord Danmark Rundt? Hvem er det? 
Cypern: Det oversete paradis for cykelryttere
Næsten 65% af Feltet.dk's læsere rejser med deres cykel, og måske hører du til de heldige, der har prøvet at cykle rundt i bjergene på en solskinsdag?
Test: Canyon Tempr CFR
Canyon træder ind på skomarkedet, og det er første skridt, der klarer sig overraskende godt. 
Test: Magped ROAD2 magnetiske pedaler
Er du ikke helt tryg ved almindelige klikpedaler, og bekymret for om du kan komme til at vælte, så skulle du måske prøve pedaler med magneter?
UDSALG: 12 gode Tour-bøger - SPAR 15-60%
Feltet.dk har udvalgt 12 gode Tour de France-bøger - og givet store rabatter til dig! God læselyst, når du får Tour-feber.
Virker bagepulver? Kosttilskud kan optimere din præstationen, men...
... det er vigtigt, at benytte sig af de rette.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Holm kårer årets nye Tour-trøje: Vinderen overrasker
Der er fem nye trøjer i årets Tour de France, men ikke alle kommer helt i mål. Feltet.dk har spurgt Brian Holm, hvem kan være stolte, og hvem der skal øve sig lidt mere. Samtidigt har Feltet.dk også spurgt jer, læsere. Og selvom der er stor konsensus, er favoritten ikke den samme. 
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Svar rigtigt på 3 Tour de France spørgsmål, så kan du vinde en Cannondale cykel til en værdi på 22.000 kroner.
SIDSTE CHANCE: I dag starter Touren - sæt dit hold
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 29. juni! Tour de France køres frem til søndag den 21. juli. 
Produktnyt: Nye aerohjul fra DT Swiss
DT Swiss har genopfundet deres højtydende ARC-hjul og gjort disse endnu bedre og hurtigere, skriver producenten i en pressemeddelelse. 
Er det årsagen til Vingegaard dropper Vueltaen?
Der har været mange spekulationer om Jonas Vingegaard efter styrtet i Baskerlandet Rundt. 
Touren i tal: Se alle de bedste detaljer og statistikker fra årets historiske Tour
Bliv klogere på alle statistikkerne og detaljerne ved årets Tour de France lige her.
Produktnyt og First Ride: Trek Madone Gen 8
Feltet.dk har været i Spanien på besøg hos Trek for at teste den nye generation af Trek Madone-serien. En cykel, som Trek selv beskriver som det ultimative våben til alle formål og Mads Pedersens nye supercykel.
ABUS sikrer kvaliteten i Italien
Når store stjerner på World Touren cykler og vinder, så er det ind i mellem med ABUS hjelme, som er udviklet og produceret i Italien, hvor producenten har valgt at rykke sin produktion til.
Test: Trek CarBack Radar Tail Light
Amerikanske Trek tilbyder med sin CarBack Radar Tail Light en stor optimering af sikkerheden, når man cykler på landevejen med en førsteklasses cykelradar.
Produktnyt: Ny Garmin Edge 1050 med højttaler
Garmin sender lige før Tour de France en ny cykelcomputer på markedet, som blandt andet har et levende farvedisplay, forbedrede gruppekørselsfunktioner, indbygget højttaler og meget mere - alt sammen uden at ofre batteritiden
”Ingen på holdet ville smide penge på det” – Holdkammerat tvivler på Vingegaards podiechancer
Tiesj Benoot og resten af holdkammeraterne ville ikke sætte penge på, at Jonas Vingegaard når podiet i årets Tour de France.
Stor overraskelse: Udviklingsrytter vinder DM efter mange favoritangreb
Rasmus Søjberg Pedersen er ny dansk mester efter et løb, hvor finalen åbnede meget tidligt, og mange favoritter angreb på skift.
Test: Scott Foil RC 30
En rendyrket aeroracer, som gør sig godt, hvis man er til høj fart og en stabil platform, når der køres stærkt i en vanvittig flot finish med en klar opgraderingsmulighed for at optimere oplevelsen endnu mere.  
Tidligere dansk WorldTour-rytter bliver talentchef og sportsdirektør
Niklas Eg fortsætter i cykelsporten, men det bliver ikke kun i sadlen.
Udbygger sin vilde World Cup-rekorder
Fantastiske Nino Schurter (38 år gammel!) sejrede på 4. afdeling af World Cuppen i Val di Sole (Italien), dermed sætter han nu to nye rekorder. 

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Her er overblikket over alt cykling ved OL
OL starter i næste uge. Feltet.dk har samlet overblikket over alle cykeldisciplinerne, så du ved, hvornår du skal følge med.
Oplagt udbrudsdag i vente - følg med på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på Tour de France på Feltet.dk's app. Følg Jonas Vingegaard og Tadej Pogacars kamp om Tour-sejren og kom tæt på danskerne og alle de øvrige stjerner.
Test: Supreme sommertøj fra Re-Behave
Et lækkert sommersæt i god kvalitet og hvor Re-Behave demonstrerer god know-how ifølge med en grøn tilgang til cykeltøj.
Podcast: Hvem er den danske julemand ved Touren?
Har du set den danske julemand ved Giro d'Italia, Tour de France eller måske PostNord Danmark Rundt? Hvem er det? 
Cypern: Det oversete paradis for cykelryttere
Næsten 65% af Feltet.dk's læsere rejser med deres cykel, og måske hører du til de heldige, der har prøvet at cykle rundt i bjergene på en solskinsdag?
Test: Canyon Tempr CFR
Canyon træder ind på skomarkedet, og det er første skridt, der klarer sig overraskende godt. 
Test: Magped ROAD2 magnetiske pedaler
Er du ikke helt tryg ved almindelige klikpedaler, og bekymret for om du kan komme til at vælte, så skulle du måske prøve pedaler med magneter?
UDSALG: 12 gode Tour-bøger - SPAR 15-60%
Feltet.dk har udvalgt 12 gode Tour de France-bøger - og givet store rabatter til dig! God læselyst, når du får Tour-feber.
Virker bagepulver? Kosttilskud kan optimere din præstationen, men...
... det er vigtigt, at benytte sig af de rette.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet