03.05.2023 @ 18:50

Cykelferie kan være andet end stejle alpeveje, skarpe kurver og dagsruter på plus hundrede kilometer. Vil man opleve en mere afslappet form for cykelferie, hvor der også er plads til en god frokost og et koldt glas vin, er området syd for Bretagne - det hedder Atlantique-Loire - det perfekte sted.

Solen brager ned, jeg har tilbagelagt godt 40 kilometer ad brede stier mellem nåletræer og små vandløb, men pludselig slår ruten et knæk og fører ud af skoven. Foran mig breder Atlanterhavet sig ud. Det enorme ocean blinker i turkisblå og smaragdgrønne nuancer, gyldne sandstrande ligger så langt, øjet rækker, og langt ude skimter jeg et par store containerskibe. Min rute fortsætter langs en strandpromenade, hvor cafeer og tapasbarer lokker til pitstop, og selvom jeg egentlig havde planlagt at køre en times tid mere, får lystfølelsen overtaget. Jeg stopper, bestiller seks østers og et glas chardonnay.

 

Foto: Flere steder passeres frodige vinmarker

 

Et alternativ til bjergene

Frankrig og cykling hører sammen. Har man en svaghed for uendelige stigninger og hårnålesving, er bjerge som Alpe d’Huez, Mont Ventoux og Tourmalet rigtige lækkerbiskener, og vil man pine sig selv, kan man opsøge brostenene omkring Roubaix. De afrundede bakker - ballonerne - i Alsace må heller ikke glemmes.

 

Men et alternativ til de mere kendte franske cykelspots er området Atlantique-Loire. Her har cykelgæster i princippet to muligheder; man kan cykle langs den franske atlanterhavskyst, eller man kan stikke ind i land ved St. Nazaire og følge Loirefloden mod øst.

 

Perfekt til gravelcykling

Det skal indledningsvis slås fast, at det hverken er langs Atlanterhavet eller Loire, der tikker firecifrede højdemeter ind på cykelcomputeren, men det smukke terræn kan noget andet. Fra den belgiske grænse i nord til den spanske i syd venter omkring 1.500 kilometer cykling langs Kanalen og Atlanterhavet - og mindst det dobbelte, hvis man tager alle bugter, vige og næs med. Og Loire, der udspringer i Cevennerbjergene, er med sine 1.012 kilometer Frankrigs længste flod.


Foto: Der er masser af overnatningssteder langs ruten, og prisniveauet er lavere end fx langs middelhavskysten.

 

De relativt flade ruter med udsigt til vand betyder, at både Atlanterhavskysten samt Loirefloden lægger op til cykelferie, hvor hyggen og oplevelserne vægtes lige så meget som træningsudbytte og ømme ben. Over store stræk kører man på grus og er afskærmet fra den motoriserede trafik, andre gange følger man de brede skovstier, så en gravelcykel vil være den oplagte løsning.

 

Langs Loire

Man kan ikke cykle hele Loireflodens længde på tusind kilometer, men må ”nøjes” med de sidste 800, som går fra det bjergrige Midtfrankrig til Saint Nazaire, hvor Loire løber ud i Atlanterhavet. Tager man det hele med, kan man opleve hele spektret af natur, historie, aktivitetsmuligheder, kultur og gastronomi på sin cykeltur. 

 

Loiredalen udgør Frankrigs længste vindistrikt, og med en produktion på mere end 300 millioner flasker årligt er det landets tredjestørste vinregion. Overalt passerer man store vinmarker, og de lokale gårde frister med vinsmagning. Det var også i Loiredalen, at Frankrigs adel foretrak at bosætte sig i renæssancen, og man finder så mange smukke slotte med tilhørende parker, at området mellem Chalon-sur-Loire og Sully-sur-Loire ved årtusindskiftet blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Der er således nok at tage sig til, når der holdes pause fra cyklingen.

 

Der ligger flere spændende byer langs Loire, og en af dem er Tours, der er kendt for World Tour-løbet Paris-Tours. Den franske endagsklassiker, der afvikles i oktober, kørtes første gang i 1896, og har både Rolf Sørensen, Jacob Piil, Søren Kragh Andersen og Casper Pedersen på sejrslisten.

 

Foto: Havnen i den lille by Pornic indbyder til pitstop

 

Langs Atlanterhavet

Turen langs den franske atlanterhavskyst indgår i en endnu længere rute - Eurovelo 1-ruten - som starter i det nordlige Norge. Via Skotland, Irland, Frankrig og Spanien ender man i Portugal, og den samlede længde er på 8.000 kilometer. På en ferie af normal længde vil det være umuligt at nå det hele, men det er oplagt at udvælge nogle af de smukkeste etaper i det midtfranske Atlantique-Loire-område, og her er rigeligt til en uges ferie.

 

Ligesom ved Loirefloden cykles langs vandet, men ved Atlanterhavet kommer man helt tæt på naturens kræfter. I blæsevejr slår de store bølger mod klipperne, og når tidevandet trækker sig tilbage, efterlader det småbåde og kuttere tilbage på havnens mudrede bund.

 

Oplagt til familieferie

Ruterne i området lægger ikke op til fart og træningslejr - dertil er der for mange sving, bomme og modkørende - men terrænet indbyder til familieferie, da landskabet er relativt fladt, og 80 % af strækningen ligger adskilt fra den motoriserede trafik. Og udsigterne skifter hele tiden. Strækkene langs vand afløses af skovstier, undervejs passeres alt fra små fiskerlejer til lidt større byer, og man ser salt- og østersproduktion helt tæt på. Det er et must at give sig tid til at nyde udsigterne samt udforske de hyggelige kystbyer og ikke mindst få smagt på det lokale køkken. I Atlantique-Loire kan alle uanset niveau cykle sammen.

 

Praktisk

 

Cykling i Atlantique-Loire

På cykel ud og med tog tilbage

Vil du leje en cykel

Vil du have din bagage transporteret

Feltet.dk's app: Følg Paris-Nice nu
Nu er den her - Feltet.dk's helt nye unikke app! En gratis app. Download den før dine cykelvenner og kom forrest i feltet. 
Sidste chance: Deltag i Paris-Nice managerspillet
Managerspillene til Paris-Nice og Tirreno-Adriatico er åbnet. Dyst i mod alle Feltet.dk's brugere og opret en privat liga, hvor du kun dyster imod dine venner, familie eller arbejdskollegaer.
Feltet.dk køber Bikemania Magazine
Skandinaviens største online cykelportal Feltet.dk køber Bikemania Magazine og stifter samtidig et nyt selskab Motionsfeltet.dk ApS. 
Stor dansk virksomhed går ind i cykelsporten - Ny sponsor i Giroen
Den danske lysvirksomhed VELUX kan kalde sig ny sponsor af nogle af cykelsportens største løb.
Officielt: Københavnsk cykelfusion ser dagens lys
Team Interklima ABC Copenhagen vil fremover være et samarbejde mellem Amager Cykle Ring og ABC København.
Oversigt: Se alle de nye trøjer til 2024
Vi bringer her en oversigt over alle de nye trøjer, der kommer til at pryde landskabet i den kommende sæson.
UCI tager bizar sag op: Mekaniker klædte sig ud som rytter
UCI sanktionerer det amerikanske kontinentalhold, Cynisca Cycling, efter de sidste år forsøgte at snyde sig til en startplads i et belgisk endagsløb.
I dag starter årets store cykeldyst! Er du klar!?
Er du klar til sæsonens ultimative managerspil? Feltet.dk's sæson kører helt fra februar til cykelsæsonen slutter den 20. oktober.
Test: EKOI HEAT Concept 5
Kolde fingre kan ødelægge den gode oplevelse af en vintercykeltur - med EKOI Heat Concept 5 er det bare med at komme afsted.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Sofacykling: Opvarmning til "åbningsweekend"
Første episode af Sofacykling er ude! Vi varmer op til endagsklassikerne Omloop Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne.
Danmarks ”sportsminister” melder om gode ben og luft i dækkene, men genkender ikke kritik
Intet er sikkert endnu, men kulturministeren er positiv stemt. 
Ny podcastserie på Feltet.dk: Sofacykling - Vind managerhold
Cykling skal ses. Om det er fra vejsiden, bagsædet i en Skoda Octavia eller fra en sofa er lige meget. Det skal ses, og det bliver det også af vores to værter på det helt nye program: Sofacykling.
Vidste du det? Opret en liga og dyst imod vennerne!
Få håneretten i Feltet.dks store cykelspil, som kører fra februar til oktober. Spillet starter den 24. februar.
Uttrup, Philipsen og Pedersen løber med fornem hæder
Årets ryttere er kåret af DCU's licenshavende medlemmer. 
Test: EKOI E-Lens
Lynhurtig, kontinuerlig tilpasning af brilleglasset, når lysforhold ændrer sig. EKOI E-Lens brillen giver en rigtig god køreoplevelse og samtidig bedre sikkerhed.
Manager: The Hæmo-riders Ride Again
Et nyt cykelår er i gang og dermed også starten på en ny managersæson. Nogle få managers skal prøve at leve op til sidste års succeser, og rigtig mange managers skal prøve at revanchere 2023’s jammerlige resultater.
Casper Sørensen - Manageren med det magiske touch!
Den 31-årige grafiske designer, bosiddende i Kolding, har god grund til være optimistisk vedrørende den netop startede managersæson. Det blev nemlig til kroner 16.403 plus seks gratishold i 2023. Det hele fordelt på 14 placeringer i præmierækken. Sådan!
Få stor ruteinspiration i hele Danmark - og spar mange penge
Feltet.dk har indledt et samarbejde med 360 DANMARK, der har udgivet tre bøger, som tager dig med på en rejse på 2 eller 4 hjul langs Danmarks smukkeste og mest spændende veje.
Test: Tacx Neo 3M Hometrainer
Tacx NEO 3M er muligvis den bedste direct drive hometrainer på markedet lige nu. Den giver en fantastisk køreoplevelse og har tilføjet nye funktioner for at øge realismen. Men hvad gør det for din træning?
Test: POC Propel solbriller
POC markante og iøjnefaldende stil leverer et par markante hurtigbriller med en lækker linse, hvor det samlede billede trækkes lidt ned af kvalitetsindtrykket af stellet.
DM-vinder havde kramper i begge ben: Alle var færdige
Frederik Muff var egentlig blevet sat, men i et hårdt løb lykkedes det ham alligevel at blive danmarksmester i e-cykling. ”Jeg vidste, at hvis jeg havde ondt i benene, havde de andre det formentlig også,” fortæller han.
Frederik Muff slår verdensmesteren og vinder DM
De danske mesterskaber i e-cykling blev kørt i Aarhus søndag eftermiddag, og flere anerkendte ryttere var til start.
Oversigt: Stor danskeruge med flere stjerner i ilden
En ny uge i cykelsporten truer, og det betyder naturligvis også en ny dansk stjerneparade. Feltet.dk giver her et overblik over dem alle sammen.
Hjerteproblemer rammer flere ryttere - nu sætter danskerhold fokus på problemet
En ny trøje er blandt andet en del af kampagnen "Follow your heart".

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Feltet.dk's app: Følg Paris-Nice nu
Nu er den her - Feltet.dk's helt nye unikke app! En gratis app. Download den før dine cykelvenner og kom forrest i feltet. 
Sidste chance: Deltag i Paris-Nice managerspillet
Managerspillene til Paris-Nice og Tirreno-Adriatico er åbnet. Dyst i mod alle Feltet.dk's brugere og opret en privat liga, hvor du kun dyster imod dine venner, familie eller arbejdskollegaer.
Feltet.dk køber Bikemania Magazine
Skandinaviens største online cykelportal Feltet.dk køber Bikemania Magazine og stifter samtidig et nyt selskab Motionsfeltet.dk ApS. 
Stor dansk virksomhed går ind i cykelsporten - Ny sponsor i Giroen
Den danske lysvirksomhed VELUX kan kalde sig ny sponsor af nogle af cykelsportens største løb.
Officielt: Københavnsk cykelfusion ser dagens lys
Team Interklima ABC Copenhagen vil fremover være et samarbejde mellem Amager Cykle Ring og ABC København.
Oversigt: Se alle de nye trøjer til 2024
Vi bringer her en oversigt over alle de nye trøjer, der kommer til at pryde landskabet i den kommende sæson.
UCI tager bizar sag op: Mekaniker klædte sig ud som rytter
UCI sanktionerer det amerikanske kontinentalhold, Cynisca Cycling, efter de sidste år forsøgte at snyde sig til en startplads i et belgisk endagsløb.
I dag starter årets store cykeldyst! Er du klar!?
Er du klar til sæsonens ultimative managerspil? Feltet.dk's sæson kører helt fra februar til cykelsæsonen slutter den 20. oktober.
Test: EKOI HEAT Concept 5
Kolde fingre kan ødelægge den gode oplevelse af en vintercykeltur - med EKOI Heat Concept 5 er det bare med at komme afsted.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet