03.05.2023 @ 18:50

Cykelferie kan være andet end stejle alpeveje, skarpe kurver og dagsruter på plus hundrede kilometer. Vil man opleve en mere afslappet form for cykelferie, hvor der også er plads til en god frokost og et koldt glas vin, er området syd for Bretagne - det hedder Atlantique-Loire - det perfekte sted.

Solen brager ned, jeg har tilbagelagt godt 40 kilometer ad brede stier mellem nåletræer og små vandløb, men pludselig slår ruten et knæk og fører ud af skoven. Foran mig breder Atlanterhavet sig ud. Det enorme ocean blinker i turkisblå og smaragdgrønne nuancer, gyldne sandstrande ligger så langt, øjet rækker, og langt ude skimter jeg et par store containerskibe. Min rute fortsætter langs en strandpromenade, hvor cafeer og tapasbarer lokker til pitstop, og selvom jeg egentlig havde planlagt at køre en times tid mere, får lystfølelsen overtaget. Jeg stopper, bestiller seks østers og et glas chardonnay.

 

Foto: Flere steder passeres frodige vinmarker

 

Et alternativ til bjergene

Frankrig og cykling hører sammen. Har man en svaghed for uendelige stigninger og hårnålesving, er bjerge som Alpe d’Huez, Mont Ventoux og Tourmalet rigtige lækkerbiskener, og vil man pine sig selv, kan man opsøge brostenene omkring Roubaix. De afrundede bakker - ballonerne - i Alsace må heller ikke glemmes.

 

Men et alternativ til de mere kendte franske cykelspots er området Atlantique-Loire. Her har cykelgæster i princippet to muligheder; man kan cykle langs den franske atlanterhavskyst, eller man kan stikke ind i land ved St. Nazaire og følge Loirefloden mod øst.

 

Perfekt til gravelcykling

Det skal indledningsvis slås fast, at det hverken er langs Atlanterhavet eller Loire, der tikker firecifrede højdemeter ind på cykelcomputeren, men det smukke terræn kan noget andet. Fra den belgiske grænse i nord til den spanske i syd venter omkring 1.500 kilometer cykling langs Kanalen og Atlanterhavet - og mindst det dobbelte, hvis man tager alle bugter, vige og næs med. Og Loire, der udspringer i Cevennerbjergene, er med sine 1.012 kilometer Frankrigs længste flod.


Foto: Der er masser af overnatningssteder langs ruten, og prisniveauet er lavere end fx langs middelhavskysten.

 

De relativt flade ruter med udsigt til vand betyder, at både Atlanterhavskysten samt Loirefloden lægger op til cykelferie, hvor hyggen og oplevelserne vægtes lige så meget som træningsudbytte og ømme ben. Over store stræk kører man på grus og er afskærmet fra den motoriserede trafik, andre gange følger man de brede skovstier, så en gravelcykel vil være den oplagte løsning.

 

Langs Loire

Man kan ikke cykle hele Loireflodens længde på tusind kilometer, men må ”nøjes” med de sidste 800, som går fra det bjergrige Midtfrankrig til Saint Nazaire, hvor Loire løber ud i Atlanterhavet. Tager man det hele med, kan man opleve hele spektret af natur, historie, aktivitetsmuligheder, kultur og gastronomi på sin cykeltur. 

 

Loiredalen udgør Frankrigs længste vindistrikt, og med en produktion på mere end 300 millioner flasker årligt er det landets tredjestørste vinregion. Overalt passerer man store vinmarker, og de lokale gårde frister med vinsmagning. Det var også i Loiredalen, at Frankrigs adel foretrak at bosætte sig i renæssancen, og man finder så mange smukke slotte med tilhørende parker, at området mellem Chalon-sur-Loire og Sully-sur-Loire ved årtusindskiftet blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Der er således nok at tage sig til, når der holdes pause fra cyklingen.

 

Der ligger flere spændende byer langs Loire, og en af dem er Tours, der er kendt for World Tour-løbet Paris-Tours. Den franske endagsklassiker, der afvikles i oktober, kørtes første gang i 1896, og har både Rolf Sørensen, Jacob Piil, Søren Kragh Andersen og Casper Pedersen på sejrslisten.

 

Foto: Havnen i den lille by Pornic indbyder til pitstop

 

Langs Atlanterhavet

Turen langs den franske atlanterhavskyst indgår i en endnu længere rute - Eurovelo 1-ruten - som starter i det nordlige Norge. Via Skotland, Irland, Frankrig og Spanien ender man i Portugal, og den samlede længde er på 8.000 kilometer. På en ferie af normal længde vil det være umuligt at nå det hele, men det er oplagt at udvælge nogle af de smukkeste etaper i det midtfranske Atlantique-Loire-område, og her er rigeligt til en uges ferie.

 

Ligesom ved Loirefloden cykles langs vandet, men ved Atlanterhavet kommer man helt tæt på naturens kræfter. I blæsevejr slår de store bølger mod klipperne, og når tidevandet trækker sig tilbage, efterlader det småbåde og kuttere tilbage på havnens mudrede bund.

 

Oplagt til familieferie

Ruterne i området lægger ikke op til fart og træningslejr - dertil er der for mange sving, bomme og modkørende - men terrænet indbyder til familieferie, da landskabet er relativt fladt, og 80 % af strækningen ligger adskilt fra den motoriserede trafik. Og udsigterne skifter hele tiden. Strækkene langs vand afløses af skovstier, undervejs passeres alt fra små fiskerlejer til lidt større byer, og man ser salt- og østersproduktion helt tæt på. Det er et must at give sig tid til at nyde udsigterne samt udforske de hyggelige kystbyer og ikke mindst få smagt på det lokale køkken. I Atlantique-Loire kan alle uanset niveau cykle sammen.

 

Praktisk

 

Cykling i Atlantique-Loire

På cykel ud og med tog tilbage

Vil du leje en cykel

Vil du have din bagage transporteret

Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.
Test: Trek Ballista MIPS
Sæsonen mest hypede hjelm skuffer ikke og leverer god komfort og ventilation samtidig med at den er hurtigt. Nå ja, så ser den også virkelig hurtigt ud!

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Test: Canyon Endurace CFR
Den moderne rytter kan være svær at definere, men Canyon har givet sig i kast med at fange dens opmærksomhed med komfort og integration.
Guide: Alt om tubeless
Tubeless på racercyklen er efterhånden ved at være almindeligt. Det forstår man godt, når man har prøvet den komfort, som følger med. Feltet.dk har derfor testet forskellige setup og vi vil se på fordele og ulemper, som trods alt følger med brugen af væske i dækkene.  
Nyt dansk cykelregister i kæmpe fremgang
Bliver din cykel stjålet er chancerne for at du får den tilbage nærmest ikke eksisterende - det vil Bikekey ændre på, og de danske cykelejere tager det til sig.
Ferrand-Prevot skriver VM-historie - Dansker kæmpede bravt
31-årige Pauline Ferrand-Prevot er verdensmester igen på den olympiske distance. Ferrand-Prevot skriver dermed historie og er den første kvinde nogensinde, der vinder fem VM-titler på den olympiske distance.
Feltet.dk kører Maratona Dolomites 2023
Jeg kæmper mig op af det sidste af løbets mange bjerge. 786 højdemeter bringer mig over Passo Valparola via Falzarego i over 2200 meters højde. Solen skinner og de flotte bjerge står lodret op omkring mig. Endelig er jeg oppe og nu går det stærkt ned mod mål i Corvara.
Nedtur: Sofie Heby misser VM-titlen efter styrt og dårlig dag
Sofie Heby Pedersen var kæmpe favorit til at vinde VM-titlen i mountainbike, men danskeren styrtede i starten af løbet - og det kostede dyrt.
Produktnyt: Specialized lancerer ny version af Tarmac
Specialized lancerer næste generation af den populære Tarmac-platform - Tarmac SL8 er på gaden nu.
Sidste chance: Efterårsspillet starter søndag kl. 12.00
Managersæsonen fortsætter efter Tour de France med et helt nyt spil - og anderledes spilformat!
Abu Dhabi bliver VM-værter i 2028 og 2029
VM i landsvejscykling finder sted i Abu Dhabi i 2028. Det blev annonceret i dag på en UCI-konference forud for verdensmesterskaberne i Glasgow. VM i banecykling i 2029 vil også blive afholdt i hovedstaden af De Forenede Arabiske Emirater.
Så du det? Det danske hold kører på vilde nye banecykler til VM
Canyon bliver ny cykelsponsor for det danske og amerikanske banelandshold med en banebrydende cykel, der jagter fart.
Man kan da ikke stoppe efter fire ture?
På trods af, at det blev en fysisk hård omgang på en ellers let tur og med flere mindre uheld, blev det samlet en stor oplevelse for Torsten Brix at cykle til Paris for femte gang. Her kommer hans dagbog!
Klar til weekenden!? Køb Tour-merchandise til nedsat pris!
Skal du have den officielle gule førertrøje? 
Vind 24 karats Tour de France-guldmønt til en værdi af 4.500 kroner!
Feltet.dk udlodder smuk og stærkt limiteret guldmønt i samarbejde med Mønthuset Danmark.
12 gode Tour-bøger - SPAR 15-50%
Feltet.dk har udvalgt 12 gode Tour de France-bøger - og givet store rabatter til dig! God læselyst, når du får Tour-feber.
Ny bog fra Jørgen Leth og Bastian Emil
Forfatterne Jørgen Leth ​og Bastian Emil Goldschmidt er klar med en ny bog omhandlende legenden Fausto Coppi.
Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.
Test: Trek Ballista MIPS
Sæsonen mest hypede hjelm skuffer ikke og leverer god komfort og ventilation samtidig med at den er hurtigt. Nå ja, så ser den også virkelig hurtigt ud!

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x