03.05.2023 @ 18:50

Cykelferie kan være andet end stejle alpeveje, skarpe kurver og dagsruter på plus hundrede kilometer. Vil man opleve en mere afslappet form for cykelferie, hvor der også er plads til en god frokost og et koldt glas vin, er området syd for Bretagne - det hedder Atlantique-Loire - det perfekte sted.

Solen brager ned, jeg har tilbagelagt godt 40 kilometer ad brede stier mellem nåletræer og små vandløb, men pludselig slår ruten et knæk og fører ud af skoven. Foran mig breder Atlanterhavet sig ud. Det enorme ocean blinker i turkisblå og smaragdgrønne nuancer, gyldne sandstrande ligger så langt, øjet rækker, og langt ude skimter jeg et par store containerskibe. Min rute fortsætter langs en strandpromenade, hvor cafeer og tapasbarer lokker til pitstop, og selvom jeg egentlig havde planlagt at køre en times tid mere, får lystfølelsen overtaget. Jeg stopper, bestiller seks østers og et glas chardonnay.

 

Foto: Flere steder passeres frodige vinmarker

 

Et alternativ til bjergene

Frankrig og cykling hører sammen. Har man en svaghed for uendelige stigninger og hårnålesving, er bjerge som Alpe d’Huez, Mont Ventoux og Tourmalet rigtige lækkerbiskener, og vil man pine sig selv, kan man opsøge brostenene omkring Roubaix. De afrundede bakker - ballonerne - i Alsace må heller ikke glemmes.

 

Men et alternativ til de mere kendte franske cykelspots er området Atlantique-Loire. Her har cykelgæster i princippet to muligheder; man kan cykle langs den franske atlanterhavskyst, eller man kan stikke ind i land ved St. Nazaire og følge Loirefloden mod øst.

 

Perfekt til gravelcykling

Det skal indledningsvis slås fast, at det hverken er langs Atlanterhavet eller Loire, der tikker firecifrede højdemeter ind på cykelcomputeren, men det smukke terræn kan noget andet. Fra den belgiske grænse i nord til den spanske i syd venter omkring 1.500 kilometer cykling langs Kanalen og Atlanterhavet - og mindst det dobbelte, hvis man tager alle bugter, vige og næs med. Og Loire, der udspringer i Cevennerbjergene, er med sine 1.012 kilometer Frankrigs længste flod.


Foto: Der er masser af overnatningssteder langs ruten, og prisniveauet er lavere end fx langs middelhavskysten.

 

De relativt flade ruter med udsigt til vand betyder, at både Atlanterhavskysten samt Loirefloden lægger op til cykelferie, hvor hyggen og oplevelserne vægtes lige så meget som træningsudbytte og ømme ben. Over store stræk kører man på grus og er afskærmet fra den motoriserede trafik, andre gange følger man de brede skovstier, så en gravelcykel vil være den oplagte løsning.

 

Langs Loire

Man kan ikke cykle hele Loireflodens længde på tusind kilometer, men må ”nøjes” med de sidste 800, som går fra det bjergrige Midtfrankrig til Saint Nazaire, hvor Loire løber ud i Atlanterhavet. Tager man det hele med, kan man opleve hele spektret af natur, historie, aktivitetsmuligheder, kultur og gastronomi på sin cykeltur. 

 

Loiredalen udgør Frankrigs længste vindistrikt, og med en produktion på mere end 300 millioner flasker årligt er det landets tredjestørste vinregion. Overalt passerer man store vinmarker, og de lokale gårde frister med vinsmagning. Det var også i Loiredalen, at Frankrigs adel foretrak at bosætte sig i renæssancen, og man finder så mange smukke slotte med tilhørende parker, at området mellem Chalon-sur-Loire og Sully-sur-Loire ved årtusindskiftet blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Der er således nok at tage sig til, når der holdes pause fra cyklingen.

 

Der ligger flere spændende byer langs Loire, og en af dem er Tours, der er kendt for World Tour-løbet Paris-Tours. Den franske endagsklassiker, der afvikles i oktober, kørtes første gang i 1896, og har både Rolf Sørensen, Jacob Piil, Søren Kragh Andersen og Casper Pedersen på sejrslisten.

 

Foto: Havnen i den lille by Pornic indbyder til pitstop

 

Langs Atlanterhavet

Turen langs den franske atlanterhavskyst indgår i en endnu længere rute - Eurovelo 1-ruten - som starter i det nordlige Norge. Via Skotland, Irland, Frankrig og Spanien ender man i Portugal, og den samlede længde er på 8.000 kilometer. På en ferie af normal længde vil det være umuligt at nå det hele, men det er oplagt at udvælge nogle af de smukkeste etaper i det midtfranske Atlantique-Loire-område, og her er rigeligt til en uges ferie.

 

Ligesom ved Loirefloden cykles langs vandet, men ved Atlanterhavet kommer man helt tæt på naturens kræfter. I blæsevejr slår de store bølger mod klipperne, og når tidevandet trækker sig tilbage, efterlader det småbåde og kuttere tilbage på havnens mudrede bund.

 

Oplagt til familieferie

Ruterne i området lægger ikke op til fart og træningslejr - dertil er der for mange sving, bomme og modkørende - men terrænet indbyder til familieferie, da landskabet er relativt fladt, og 80 % af strækningen ligger adskilt fra den motoriserede trafik. Og udsigterne skifter hele tiden. Strækkene langs vand afløses af skovstier, undervejs passeres alt fra små fiskerlejer til lidt større byer, og man ser salt- og østersproduktion helt tæt på. Det er et must at give sig tid til at nyde udsigterne samt udforske de hyggelige kystbyer og ikke mindst få smagt på det lokale køkken. I Atlantique-Loire kan alle uanset niveau cykle sammen.

 

Praktisk

 

Cykling i Atlantique-Loire

På cykel ud og med tog tilbage

Vil du leje en cykel

Vil du have din bagage transporteret

Tour de France-spillet er åbnet!
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 1. juli! Tour de France køres frem til søndag den 23. juli. 
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Hvem kunne ikke tænke sig at opleve stemningen, når Tour de France-feltet kæmper sig op over de høje pas i Alperne - eller måske endnu bedre - hvem drømmer ikke om selv at bestige et af de ikoniske bjergpas, man kender fra sommerens tv-transmissioner fra Touren. Denne sommer kan begge dele lade sig gøre i franske Serre Chevalier-Briancondalen.
SIDSTE CHANCE: Skal Vingegaard på dit managerhold?
Det er nu muligt at sætte dit managerhold til Critérium du Dauphiné. Jonas Vingegaards sidste forberedelsesløb før Tour de France-forsvaret.
Giro-manager: Vinderne er fundet
Årets Giro d'Italia er slut og dermed er det tid til at gøre status på årets første grand tour managerspil.
Heby: Kørte jo nærmest solo hele vejen
Sofie Heby er Danmarks pt. bedste kvindelige MTB-rytter.
Sejrende Fini afslører: Havde siver i afslutningen
Sebastian Fini er dobbelt dansk mester anno 2023. Den seneste titel blev vundet trods en punktering til allersidst. Det afslører han overfor Feltet.dk kort efter løbet.
Den erfarne stjerne besejrer opkomling i spurten
Endnu en dag, endnu en DM-titel for Sebastian Fini, der i dag kunne lade sig hylde som danmarksmester på XCC-distancen.
To DM-sejre på to dage: Heby overlegen i Aalborg
Sofie Heby kunne i dag følge op på gårsdagens DM-sejr på den lange distance med endnu en på den korte af slagsen.
Ny vild DM-duel imellem Fini og Andreassen
Sebastian Fini genvinder DM-titlen i en tæt duel imod Simon Andreassen.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Heby og Vedersø kæmpede om U23-titlen
Gustav Heby Pedersen blev dansk mester i U23-klassen i mountainbike, da Danmarks største talenter dystede om XCO-titlen.
DM-tronen skifter: Bohés stime brudt
22-årige Sofie Heby Pedersen er ny dansk mester i mountainbike!
MAD,ONE: Slip dit indre bæst løs med innovativt cykeltøj
Den danske cykelrytter, Jakob Fuglsang, står bag et nyt cykeltøjsmærke, som Feltet.dk kigger nærmere på i denne artikel.
Feltet.dk lancerer en ny Giro-app
Feltet.dk lancerer en gratis app til årets Giro d'Italia. Det er en gratis beta-version, hvor du kan følge Giro-etaperne helt tæt.
Test: WTB Gravelier-sadel
For en cykelrytter som har rigtig svært ved at finde en sadel, som føles komfortabel, så vil begejstringen ingen ende tage, når man finder en sadel, som giver timevis på cyklen uden ubehag. WTB Gravelier har været netop den oplevelse og er en meget komfortabel sadel med nogle fede gravel specifikke features.  
Test: Assos R Bibshorts S9
Virkelig lækre bibs med vanlig Assos-teknologi, god materialekvalitet, lækre materialer og en pris som er yderst fair i et marked, hvor prisen for bibshorts ellers er stukket af.  
Produktnyt: Nyt dæk fra Pirelli - det hurtigste nogensinde
Mads Pedersen og Mattias Skjelmose kan se frem til at rulle bedre i 2023, da dæksponsoren Pirelli har gode nyheder til dem.
Danmarks Højeste Motionscykelløb fejrer jubilæum Kr. Himmmelfartsdag - skal du køre?
Danmarks Højeste Motionscykelløb afholdes igen i år Kr. Himmelfartsdag den 18. maj 2023.
Sidste chance: Deltag i årets Giro-spil! Præmier for over 40.000 kroner
Deltag i årets Giro d'Italia managerspil starter lørdag den 6. maj og slutter søndag den 28. maj 2022.
Test: Northwave gravel-tøj
Et afslappet sæt tøj til gravel-turene hvor udseende, funktion og komfort går op i en højere enhed.  
Langtidstest: Principia Gravel Carbon
Feltet.dk langtidstester Principia Gravel Carbon med HiRide Suspension forgaffel. Følg med de kommende måneder. 
Når de franske bjerge skiftes ud med ruter langs vandet
Cykelferie kan være andet end stejle alpeveje, skarpe kurver og dagsruter på plus hundrede kilometer. Vil man opleve en mere afslappet form for cykelferie, hvor der også er plads til en god frokost og et koldt glas vin, er området syd for Bretagne - det hedder Atlantique-Loire - det perfekte sted.
Talenterne kæmpede om sejrene i MTB Ligaen
Tobias Lillelund og Caroline Bohe triumferede i årets første afdeling af Shimano MTB Ligaen i Randers.
Test: Northwave Crossland Plus
Den trend, der lige nu buldrer frem i Sydeuropa, med all mountain-sko, som både kan bruges på cyklen, til og fra arbejde eller på café, er ved at vinde indpas i Danmark. Northwave introducerer nu Crossland Plus-modellen, der kan det hele.
Vind en signeret Jonas Vingegaard-trøje
Du kan vinde en signeret Jonas Vingegaard-trøje i Feltet.dk's Giro-managerspil. Tilmeld dig nu!

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Anden gang var lykkens gang for tyske Georg Zimmermann. I dag trak han det længste strå i kampen mod Mathieu Burgaudeau og sikrede sig karrierens anden professionelle sejr.   Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/etapevinder_en_andenplads_havde_ogsaa_vaeret_et_godt_resultat/Mens et par af Tour-favoritterne og flere af deres rivaler afslutter deres sidste forberedelsesløb i Dauphiné, gør de fleste af de øvrige store navne til dette års udgave af La Grande Boucle sig klar til deres sidste udfordring inden deres store mål. Trods dets tidligere status som verdens mest prestigefulde ugelange etapeløb har Tour de Suisse tabt meget af dets appel til de største stjerner, der med 2018 som en markant undtagelse klart har tabt kampen om de største navne til Criterium du Dauphiné. Det gælder også i år, hvo antallet af Tour-kaptajner på klassementssiden er ganske lavt, men det ændrer ikke på, at det er en stjerneparade af navne, der vil kaste sig ud i otte dages alsidigt cykelløb på en rute, der byder på lidt for enhver smag. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_tour_de_suisse_2023/Måske er det sommer, men lørdag eftermiddag vil det kortvarigt igen føles som forår, når det herlige grusvejsløb Dwars door Het Hageland løber af stablen. For fjerde gang er det endda en del af den nye ProSeries, og det har ført til en ganske stærk startliste, hvor særligt de belgiske hold møder op med en stor del af deres A-hold til klassikerne og vil se frem til et løb, der på alle måder appellerer til dem, som elsker forårets store endagsløb. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_dwars_door_het_hageland_2023/Fra onsdag til søndag køres det fem dage lange ProSeries-løb ZLM Tour, der med sin prolog og fire helt flade etaper er en ganske speciel sag, der ofte er blevet brugt som Tour-forberedelse for de helt rene sprintere. I disse Dauphiné-tider tillader tiden ikke store optakter til hver etape, men vi vil hver dag komme med en kortere lynoptakt til den efterfølgende dags etape. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/lynoptakt_3_etape_af_zlm_tour_2023/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Tour de France-spillet er åbnet!
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 1. juli! Tour de France køres frem til søndag den 23. juli. 
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Hvem kunne ikke tænke sig at opleve stemningen, når Tour de France-feltet kæmper sig op over de høje pas i Alperne - eller måske endnu bedre - hvem drømmer ikke om selv at bestige et af de ikoniske bjergpas, man kender fra sommerens tv-transmissioner fra Touren. Denne sommer kan begge dele lade sig gøre i franske Serre Chevalier-Briancondalen.
SIDSTE CHANCE: Skal Vingegaard på dit managerhold?
Det er nu muligt at sætte dit managerhold til Critérium du Dauphiné. Jonas Vingegaards sidste forberedelsesløb før Tour de France-forsvaret.
Giro-manager: Vinderne er fundet
Årets Giro d'Italia er slut og dermed er det tid til at gøre status på årets første grand tour managerspil.
Heby: Kørte jo nærmest solo hele vejen
Sofie Heby er Danmarks pt. bedste kvindelige MTB-rytter.
Sejrende Fini afslører: Havde siver i afslutningen
Sebastian Fini er dobbelt dansk mester anno 2023. Den seneste titel blev vundet trods en punktering til allersidst. Det afslører han overfor Feltet.dk kort efter løbet.
Den erfarne stjerne besejrer opkomling i spurten
Endnu en dag, endnu en DM-titel for Sebastian Fini, der i dag kunne lade sig hylde som danmarksmester på XCC-distancen.
To DM-sejre på to dage: Heby overlegen i Aalborg
Sofie Heby kunne i dag følge op på gårsdagens DM-sejr på den lange distance med endnu en på den korte af slagsen.
Ny vild DM-duel imellem Fini og Andreassen
Sebastian Fini genvinder DM-titlen i en tæt duel imod Simon Andreassen.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x