03.05.2023 @ 18:50

Cykelferie kan være andet end stejle alpeveje, skarpe kurver og dagsruter på plus hundrede kilometer. Vil man opleve en mere afslappet form for cykelferie, hvor der også er plads til en god frokost og et koldt glas vin, er området syd for Bretagne - det hedder Atlantique-Loire - det perfekte sted.

Solen brager ned, jeg har tilbagelagt godt 40 kilometer ad brede stier mellem nåletræer og små vandløb, men pludselig slår ruten et knæk og fører ud af skoven. Foran mig breder Atlanterhavet sig ud. Det enorme ocean blinker i turkisblå og smaragdgrønne nuancer, gyldne sandstrande ligger så langt, øjet rækker, og langt ude skimter jeg et par store containerskibe. Min rute fortsætter langs en strandpromenade, hvor cafeer og tapasbarer lokker til pitstop, og selvom jeg egentlig havde planlagt at køre en times tid mere, får lystfølelsen overtaget. Jeg stopper, bestiller seks østers og et glas chardonnay.

 

Foto: Flere steder passeres frodige vinmarker

 

Et alternativ til bjergene

Frankrig og cykling hører sammen. Har man en svaghed for uendelige stigninger og hårnålesving, er bjerge som Alpe d’Huez, Mont Ventoux og Tourmalet rigtige lækkerbiskener, og vil man pine sig selv, kan man opsøge brostenene omkring Roubaix. De afrundede bakker - ballonerne - i Alsace må heller ikke glemmes.

 

Men et alternativ til de mere kendte franske cykelspots er området Atlantique-Loire. Her har cykelgæster i princippet to muligheder; man kan cykle langs den franske atlanterhavskyst, eller man kan stikke ind i land ved St. Nazaire og følge Loirefloden mod øst.

 

Perfekt til gravelcykling

Det skal indledningsvis slås fast, at det hverken er langs Atlanterhavet eller Loire, der tikker firecifrede højdemeter ind på cykelcomputeren, men det smukke terræn kan noget andet. Fra den belgiske grænse i nord til den spanske i syd venter omkring 1.500 kilometer cykling langs Kanalen og Atlanterhavet - og mindst det dobbelte, hvis man tager alle bugter, vige og næs med. Og Loire, der udspringer i Cevennerbjergene, er med sine 1.012 kilometer Frankrigs længste flod.


Foto: Der er masser af overnatningssteder langs ruten, og prisniveauet er lavere end fx langs middelhavskysten.

 

De relativt flade ruter med udsigt til vand betyder, at både Atlanterhavskysten samt Loirefloden lægger op til cykelferie, hvor hyggen og oplevelserne vægtes lige så meget som træningsudbytte og ømme ben. Over store stræk kører man på grus og er afskærmet fra den motoriserede trafik, andre gange følger man de brede skovstier, så en gravelcykel vil være den oplagte løsning.

 

Langs Loire

Man kan ikke cykle hele Loireflodens længde på tusind kilometer, men må ”nøjes” med de sidste 800, som går fra det bjergrige Midtfrankrig til Saint Nazaire, hvor Loire løber ud i Atlanterhavet. Tager man det hele med, kan man opleve hele spektret af natur, historie, aktivitetsmuligheder, kultur og gastronomi på sin cykeltur. 

 

Loiredalen udgør Frankrigs længste vindistrikt, og med en produktion på mere end 300 millioner flasker årligt er det landets tredjestørste vinregion. Overalt passerer man store vinmarker, og de lokale gårde frister med vinsmagning. Det var også i Loiredalen, at Frankrigs adel foretrak at bosætte sig i renæssancen, og man finder så mange smukke slotte med tilhørende parker, at området mellem Chalon-sur-Loire og Sully-sur-Loire ved årtusindskiftet blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Der er således nok at tage sig til, når der holdes pause fra cyklingen.

 

Der ligger flere spændende byer langs Loire, og en af dem er Tours, der er kendt for World Tour-løbet Paris-Tours. Den franske endagsklassiker, der afvikles i oktober, kørtes første gang i 1896, og har både Rolf Sørensen, Jacob Piil, Søren Kragh Andersen og Casper Pedersen på sejrslisten.

 

Foto: Havnen i den lille by Pornic indbyder til pitstop

 

Langs Atlanterhavet

Turen langs den franske atlanterhavskyst indgår i en endnu længere rute - Eurovelo 1-ruten - som starter i det nordlige Norge. Via Skotland, Irland, Frankrig og Spanien ender man i Portugal, og den samlede længde er på 8.000 kilometer. På en ferie af normal længde vil det være umuligt at nå det hele, men det er oplagt at udvælge nogle af de smukkeste etaper i det midtfranske Atlantique-Loire-område, og her er rigeligt til en uges ferie.

 

Ligesom ved Loirefloden cykles langs vandet, men ved Atlanterhavet kommer man helt tæt på naturens kræfter. I blæsevejr slår de store bølger mod klipperne, og når tidevandet trækker sig tilbage, efterlader det småbåde og kuttere tilbage på havnens mudrede bund.

 

Oplagt til familieferie

Ruterne i området lægger ikke op til fart og træningslejr - dertil er der for mange sving, bomme og modkørende - men terrænet indbyder til familieferie, da landskabet er relativt fladt, og 80 % af strækningen ligger adskilt fra den motoriserede trafik. Og udsigterne skifter hele tiden. Strækkene langs vand afløses af skovstier, undervejs passeres alt fra små fiskerlejer til lidt større byer, og man ser salt- og østersproduktion helt tæt på. Det er et must at give sig tid til at nyde udsigterne samt udforske de hyggelige kystbyer og ikke mindst få smagt på det lokale køkken. I Atlantique-Loire kan alle uanset niveau cykle sammen.

 

Praktisk

 

Cykling i Atlantique-Loire

På cykel ud og med tog tilbage

Vil du leje en cykel

Vil du have din bagage transporteret

Grand Tour-etape slutter i Slovenien ifølge medie
Skal man tro det slovenske medie Siol, får Slovenien en etapeafslutning i næste års Giro d’Italia. 
Stor VM-oversigt: Få alt det bedste fra danskernes magi i Ballerup
En stor uge ved VM i banecykling i Ballerup er slut, og der har været danske succesoplevelser på stribe. Feltet.dk har her samlet alle reaktionerne fra danskerne hele ugen.
Vingegaard-beslutning revses af Bruyneel: Ikke en grund
Jonas Vingegaards beslutning om at afslutte sin sæson tidligt undrer Johan Bruyneel.
Følg Lombardiet Rundt på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på Lombardiet på Feltet.dk's app. Følg danskernes kamp imod Tadej Pogacar og co. 
Verdensstjerne har besluttet sig om fremtiden
38-årige Nino Schurter har taget en beslutning, om han vil fortsætte eller stoppe karrieren.
Officielt: Her afholdes EM i Gravel
Det er lige blevet annonceret at Finland bliver værtsnation for Europamesterskaberne i Gravel i 2027. 
Nyt cykelmagasin på gaden
Motionsfeltet.dk har sendt et nyt efterårsmagasin på gade. 160 sider med masser lækkert stof til motionisten eller pendleren.
Mørkøv vil have fingrene i Vingegaard: Jeg håber selvfølgelig utrolig meget
Den kommende landstræner i landevejscykling, Michael Mørkøv, vil have Jonas Vingegaard med til diverse mesterskaber.
Læserbrev: Pokal eller kiste?
Den teknologiske udvikling har gjort cykelsporten langt farligere, argumenterer Jan Louis Svenningsen i dette læserbrev. Han kræver derfor handling for at øge sikkerheden. 

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Danmark får ny landstræner
DCU har skiftet landstræner.
Simon Andreassen bliver verdensmester
Simon Andreassen vinder VM i mountainbike på marathondistancen.
Konkurrence: Vind en letvægts-børnecykel fra woom
Vind en børnecykel med Motionsfeltet.dk. 
Vild træningstur: Evenepoel er klar til VM
Remco Evenepoel ligger ikke på den lade side her halvanden uge før VM.
”Det var så grotesk” – store sikkerhedsproblemer til dansk licensløb
Sikkerheden var ikke i orden til licensløbet i Lejre i weekenden, melder flere sportsdirektører.
Som en gazelle på savannen – testkørsel af Gazelle Eclipse T11
Feltet har prøvekørt en elcykel fra hollandske Gazelle. En ”neutral” indstilling til elcykler fra testerens side blev vendt til decideret begejstring.
Test: Envy Light sommertøj fra Re-Behave
Et lækkert sommersæt med fine features og med en holdning til miljøet.
Dansker snupper anden medalje ved MTB-VM
Tobias Lillelund har vundet sin anden medalje ved mountainbike VM i Andorra. 
Ny bog: Cykelsportens historie
Bogen "Cykelsportens historie" udkommer den 13. september 2024. 
Asgreen afslører sjov Roglic-historie
Kasper Asgreen har en sjov fortid med stjernen Primoz Roglic, som igen blusede op på gårdagens etape af Vuelta a España.
Kæmpe dansk triumf ved VM: Guld og bronze!
Det danske multitalent, Albert Withen Philipsen, har genvundet sin VM-titel i mountainbike. 
Test: Garmin EDGE 1050
Den nye Garmin EDGE 1050 har hævet barren for, hvad en cykelcomputer kan. En blanding af eksisterende og nye funktioner pakket ind i den sædvanlige Garmin kvalitet - den bliver et sikker hit.
Test: Reform Seymour sadel
Reform Seymour sadlen er et godt bud på at optimere både komfort og effektivitet i trådet med sin individuelle tilpasning til siddelejet.
Produktnyt: BMC URS gravelcykler
BMC lancerer en ny kollektion af gravelcykler optimeret til at give ubegrænset adgang til al slags grus- og terrænkørsel med mottoet: Ride. Unrestrcited.  
VUELTA-SPILLET STARTER KL. 17.30 - TILMELD DIG NU!
Deltag i årets Vuelta a España managerspil, som starter lørdag den 17. august 2024 klokken 16.30 med en 12 km enkeltstart. Spillet slutter søndag den 8. september 2024.

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

uanset hvor mange gange man skriver det samme sluder bliver det ikke rigtigt af den grund men det er din mening og fred være med det og med hensyn til historiebøgerne kommer der ikke til at gå 50 år før de udkommer den dag han stopper står alt i dem dagen efter Jeg interesserer mig egentlig ikke voldsom meget for banecykling. Når jeg kommenterede på det under OL, var det fordi der var så voldsomt meget fokus på de på det tidspunkt få tilbageværende guldhåb. Man skal derfor ikke tage flg som udtryk for at jeg har megen føling med det, men alligevel vil jeg udtrykke tvivl om DK nu er verdens bedste banecyklingsnation, for andre nationer har dels brændt krudtet af under OL, og stiller måske ikke helt med de samme supernavne som ved foregående VM'er og OL i særdeleshed. Så det er ligesom år 0, hvor mange halvnye ryttere har deres første erfaringer med et VM. Dels så spiller hemmebanefordelen altid en rolle, selv om der måske ikke har været voldsom stor bevågenhed i befolkningen, så er der alligevel lidt at hente på den konto. Cykelbaner er som bekendt også forskellige, og der har danskerne kendt banen bedre. Men flotte resultater er det da.37-årige Wout Poels blev i Lombardiet Rundt mindet om, at han formentlig ikke har mange år tilbage af sin karriere. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/poels_saa_pogacars_dominans_og_overvejede_at_stoppe_karrieren/Eli Iserbyt får alligevel lov til at køre cross Exact Cross Heerderstrand på lørdag, selvom han egentlig var blevet suspenderet for en batalje med Ryan Kamp. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/trods_suspendering_belgisk_stjerne_faar_alligevel_lov_at_koere/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Grand Tour-etape slutter i Slovenien ifølge medie
Skal man tro det slovenske medie Siol, får Slovenien en etapeafslutning i næste års Giro d’Italia. 
Stor VM-oversigt: Få alt det bedste fra danskernes magi i Ballerup
En stor uge ved VM i banecykling i Ballerup er slut, og der har været danske succesoplevelser på stribe. Feltet.dk har her samlet alle reaktionerne fra danskerne hele ugen.
Vingegaard-beslutning revses af Bruyneel: Ikke en grund
Jonas Vingegaards beslutning om at afslutte sin sæson tidligt undrer Johan Bruyneel.
Følg Lombardiet Rundt på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på Lombardiet på Feltet.dk's app. Følg danskernes kamp imod Tadej Pogacar og co. 
Verdensstjerne har besluttet sig om fremtiden
38-årige Nino Schurter har taget en beslutning, om han vil fortsætte eller stoppe karrieren.
Officielt: Her afholdes EM i Gravel
Det er lige blevet annonceret at Finland bliver værtsnation for Europamesterskaberne i Gravel i 2027. 
Nyt cykelmagasin på gaden
Motionsfeltet.dk har sendt et nyt efterårsmagasin på gade. 160 sider med masser lækkert stof til motionisten eller pendleren.
Mørkøv vil have fingrene i Vingegaard: Jeg håber selvfølgelig utrolig meget
Den kommende landstræner i landevejscykling, Michael Mørkøv, vil have Jonas Vingegaard med til diverse mesterskaber.
Læserbrev: Pokal eller kiste?
Den teknologiske udvikling har gjort cykelsporten langt farligere, argumenterer Jan Louis Svenningsen i dette læserbrev. Han kræver derfor handling for at øge sikkerheden. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet