Motionsfeltet.dk mener: Cykling fremfor pølsevogn og wienerbrød

Motionsfeltet.dk bakker Cyklistforbundet op i, at du skal give din stemme til cykelkulturen.

Af Jesper Johannesen, Motionsfeltet.dk

Cykling er en essentiel del af den danske kultur. Det er helt naturligt for os at cykle, og vi elsker det. Og nu kan du stemme på cykling som den vigtigste danske kulturarv.

Der er nemlig åbent for at stemme på det forslag, der skal gå videre og potentielt få mulighed for at ende på UNESCO’s liste over immateriel kulturarv.

Cykling fremfor pølsevognen og wienerbrød?

Cyklen konkurrerer med blandt andet pølsevogne, wienerbrød, kolonihaver, Dannebrog, højskoler, håndbold og andelsbevægelsen med mere.

“Jeg synes, vi skal give cykelkulturen vores stemme,” forkalrer cyklistforbundets direktør Kenneth Øhrberg Krag og tilføjer:

“Det er klart, at der er hård konkurrence om, hvad der er den vigtigste og mest danske kulturarv, men cyklismen fortjener al den opbakning, den kan få. Om ikke andet så for at sætte fokus på, hvor vigtig den er for samfundet.”

Kulturministeren har sammen med de to kulturikoner Ghita Nørby og Søren Ryge udgjort den minikomité, der har udvalgt i alt 20 bud, som danskerne nu kan stemme på. Komitéen har fået faglig hjælp fra Det Kongelige Biblioteks vicedirektør Søren Bitsch Christensen.

Motionsfeltet.dk kommer med 10 bud på, hvorfor du skal stemme på cykelkulturen

1. En dybt forankret del af hverdagen
Cykling er ikke bare transport – det er en livsstil. Danskere cykler til arbejde, skole, sport og indkøb. Det er et selvfølgeligt og elsket element i hverdagslivet.

2. Et grønt og bæredygtigt valg
Cykelkulturen bidrager markant til den grønne omstilling. Den reducerer CO₂-udledning, luftforurening og støj, og gør det uden teknologisk afhængighed. Cyklen er klimavenlig mobilitet i sin reneste form.

3. En demokratisk og tilgængelig transportform
Alle kan cykle – uanset alder, økonomi eller social baggrund. Cyklen skaber lighed i mobilitet og styrker sammenhængskraften i samfundet.

4. Et internationalt forbillede
Danmark er kendt verden over for sin cykelkultur og byer som København og Aarhus bliver betragtet som globale fyrtårne for bæredygtig transport og byplanlægning.

5. En aktiv og sund kultur
Daglig cykling giver bedre folkesundhed og forebygger livsstilssygdomme. Det er sundhed, der skaber glæde og overskud i hverdagen.

6. En kultur i bevægelse
Fra budcykler og Long Johns til moderne ladcykler og elcykler – cykelkulturen udvikler sig hele tiden og tilpasser sig nye behov og teknologier.

7. En del af barndommen og opdragelsen
At lære at cykle er en dansk milepæl. Det er noget, de fleste danskere har til fælles – og noget, vi giver videre til næste generation.

8. En social og fællesskabsbærende kultur
Cykelkulturen skaber levende byrum, nærhed og mødesteder. Den fremmer sociale relationer og styrker fællesskabet i både by og land.

9. Et udtryk for dansk innovation og design
Danske cykler og infrastruktur er præget af funktionalitet og æstetik – præcis som resten af vores verdenskendte designtradition.

10. Et kulturelt særkende i verdensklasse
I Danmark cykler statsministre, skolebørn og pensionister side om side. Det er et enestående træk ved den danske folkesjæl og livsstil – og netop det, UNESCO bør anerkende.

Afstemningen løber indtil den 14. maj.
STEM HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *