19.11.2022 @ 06:50

Sin unge alder til trods har Mads Pedersen allerede opnået mere end mange etablerede stjerner når gennem en hel karriere. I sin selvbiografi, der er skrevet sammen med Per Bausager, kommer hovedpersonen omkring alt fra verdensmesterskab til vanvittige træningspas og vilde finaler.

 "Vi boede hele løbet på et megaklamt truckerhotel på firemandsstuer med nogle lortesenge, hvor fjedrene stak op gennem madrassen. Der kom truckere døgnet rundt, fordi luderne boede på samme etage som os."

 

Sådan mindes Mads Pedersen starten af sin professionelle karriere, og det var nok meget godt, at han i sin tid valgte cyklingen frem for retorikken eller diplomatiet. Sproget er ufiltreret og direkte, men til gengæld er Mads Pedersens udsagn også ærlige. Han pakker ikke noget ind.


Mads Pedersen vil hellere tage en konflikt up front, end han vil please, og det er stærkt underholdende at læse om de episoder, hvor grænserne skal markeres. En af de ryttere, som bliver konfronteret, er Yves Lampaert, der på et tidspunkt udtrykte sig ufordelagtigt om Mads under et interview:

 

"Hvad Fanden er det for noget pis at sige i pressen. Næste gang du eller Quick-Step ikke vil køre, skal jeg så begynde at tude? spurgte jeg. Jamen han havde jo beklaget, undskyldte han sig. Det kan godt være, men hvis du nogensinde siger sådan noget igen, så skal jeg fandme sørge for, at det ikke bliver sjovt for dig at køre cykelløb, sagde jeg."


Fra actionpacked drama til stemningsfulde passager
Som nævnt har Mads Pedersen sammen med Per Bausager skrevet Mads P - Væddeløber og Verdensmester, og bogen er bygget kronologisk op, så man følger hovedpersonens udvikling fra talentfuld drengerytter til international stjerne. Men ind imellem de kronologiske kapitler har der indsneget sig enkelte tematiske afsnit - fx om udstyr, om venskaber i feltet og om forholdene på Trek-Segafredo - og det giver en god variation og fungerer fint.


Mens Mads Pedersens stemme - som jeg fortæller og med indre synsvinkel - høres i størstedelen af bogen, er det Per Bausager, der via indledning og epilog omkranser fortællingen. Og når bogen giver plads til Bausagers pen, erstattes de dramatiske og actionmættede løbsbeskrivelser af passager, der nærmest har et lyrisk præg:


"Der er ikke meget, der kan måle sig med en tidlig morgentræning på landet i maj måned i Danmark. Når morgensolen skinner, vinden er stille, og alt ånder fred. Man ser en hare og et dyr på en mark her og der. Når de hører cykeldækkenes sang, tager de flugten. De skal ikke have noget klinket over for det ukendte. Kattene, der altid ligger og trykker sig i grøfter eller rabatter ved bondegårdene, har hørt dækkenes rullen mod asfalten, længe inden man ser dem. Men katte flygter ikke."

 

KØB BOGEN HER MED 20% RABAT

 

Artiklen fortsætter under billedet.

 

Insiderviden
Som læser føres man ind i World Tour-universet af to forfattere, der kender det hele indefra. Begge øser af deres viden, når taktik, opløb, træningsmetoder og indbyrdes hierarki på holdene beskrives, og via hovedpersonens ærlige og ofte rå tone kommer man for alvor bag kulisserne.


Selv om jeg har læst mange rytterbiografier, har jeg sjældent været så optaget og underholdt af en cykelbog som denne. Og det skyldes ikke bare de dramatiske optrin, de fængende løbsreferater og de rå beskrivelser af konkurrenterne. Det skyldes i lige så høj grad, at man kommer tættere på psykologien hos en sportsudøver, der er kompromisløs i sin tilgang til målsætning, træning, opofrelse, materiel samt vilje til at vinde.


Er bogen skrevet for tidligt? Det spørgsmål trænger sig på, da Mads Pedersen stadig er en ung mand, hvis karriere langt fra er slut, og havde forlaget trukket udgivelsen bare nogle få uger mere, kunne Mads’ tre etapesejre i Vueltaen have været med. I takt med at man bliver ældre, opbygger man - forhåbentlig - også mere livsvisdom og en større evne til at reflektere, så hvis der om ti år skrives endnu en Mads Pedersen-biografi, vil den givetvis tage sig anderledes ud.


Men trods hovedpersonens unge alder er det alligevel lykkedes at tegne et godt, nuanceret og indholdsrigt portræt, både af hovedpersonen og af det professionelle cykelunivers, og det må tilskrives Per Bausager. I rollen som medskribent har han stillet skarpt på de væsentlige emner, han har stillet de intelligente spørgsmål, og han har haft den modne mands overvejelser med i baghovedet under hele skriveprocessen. Men samtidig har Per Bausager ladet ordene komme ufiltreret fra Mads Pedersens egen mund, og det giver bogen en uspoleret friskhed og ærlighed.

 

KØB BOGEN HER MED 20% RABAT

Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.
Test: Trek Ballista MIPS
Sæsonen mest hypede hjelm skuffer ikke og leverer god komfort og ventilation samtidig med at den er hurtigt. Nå ja, så ser den også virkelig hurtigt ud!

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Test: Canyon Endurace CFR
Den moderne rytter kan være svær at definere, men Canyon har givet sig i kast med at fange dens opmærksomhed med komfort og integration.
Guide: Alt om tubeless
Tubeless på racercyklen er efterhånden ved at være almindeligt. Det forstår man godt, når man har prøvet den komfort, som følger med. Feltet.dk har derfor testet forskellige setup og vi vil se på fordele og ulemper, som trods alt følger med brugen af væske i dækkene.  
Nyt dansk cykelregister i kæmpe fremgang
Bliver din cykel stjålet er chancerne for at du får den tilbage nærmest ikke eksisterende - det vil Bikekey ændre på, og de danske cykelejere tager det til sig.
Ferrand-Prevot skriver VM-historie - Dansker kæmpede bravt
31-årige Pauline Ferrand-Prevot er verdensmester igen på den olympiske distance. Ferrand-Prevot skriver dermed historie og er den første kvinde nogensinde, der vinder fem VM-titler på den olympiske distance.
Feltet.dk kører Maratona Dolomites 2023
Jeg kæmper mig op af det sidste af løbets mange bjerge. 786 højdemeter bringer mig over Passo Valparola via Falzarego i over 2200 meters højde. Solen skinner og de flotte bjerge står lodret op omkring mig. Endelig er jeg oppe og nu går det stærkt ned mod mål i Corvara.
Nedtur: Sofie Heby misser VM-titlen efter styrt og dårlig dag
Sofie Heby Pedersen var kæmpe favorit til at vinde VM-titlen i mountainbike, men danskeren styrtede i starten af løbet - og det kostede dyrt.
Produktnyt: Specialized lancerer ny version af Tarmac
Specialized lancerer næste generation af den populære Tarmac-platform - Tarmac SL8 er på gaden nu.
Sidste chance: Efterårsspillet starter søndag kl. 12.00
Managersæsonen fortsætter efter Tour de France med et helt nyt spil - og anderledes spilformat!
Abu Dhabi bliver VM-værter i 2028 og 2029
VM i landsvejscykling finder sted i Abu Dhabi i 2028. Det blev annonceret i dag på en UCI-konference forud for verdensmesterskaberne i Glasgow. VM i banecykling i 2029 vil også blive afholdt i hovedstaden af De Forenede Arabiske Emirater.
Så du det? Det danske hold kører på vilde nye banecykler til VM
Canyon bliver ny cykelsponsor for det danske og amerikanske banelandshold med en banebrydende cykel, der jagter fart.
Man kan da ikke stoppe efter fire ture?
På trods af, at det blev en fysisk hård omgang på en ellers let tur og med flere mindre uheld, blev det samlet en stor oplevelse for Torsten Brix at cykle til Paris for femte gang. Her kommer hans dagbog!
Klar til weekenden!? Køb Tour-merchandise til nedsat pris!
Skal du have den officielle gule førertrøje? 
Vind 24 karats Tour de France-guldmønt til en værdi af 4.500 kroner!
Feltet.dk udlodder smuk og stærkt limiteret guldmønt i samarbejde med Mønthuset Danmark.
12 gode Tour-bøger - SPAR 15-50%
Feltet.dk har udvalgt 12 gode Tour de France-bøger - og givet store rabatter til dig! God læselyst, når du får Tour-feber.
Ny bog fra Jørgen Leth og Bastian Emil
Forfatterne Jørgen Leth ​og Bastian Emil Goldschmidt er klar med en ny bog omhandlende legenden Fausto Coppi.
Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.
Test: Trek Ballista MIPS
Sæsonen mest hypede hjelm skuffer ikke og leverer god komfort og ventilation samtidig med at den er hurtigt. Nå ja, så ser den også virkelig hurtigt ud!

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x