19.11.2022 @ 06:50

Sin unge alder til trods har Mads Pedersen allerede opnået mere end mange etablerede stjerner når gennem en hel karriere. I sin selvbiografi, der er skrevet sammen med Per Bausager, kommer hovedpersonen omkring alt fra verdensmesterskab til vanvittige træningspas og vilde finaler.

 "Vi boede hele løbet på et megaklamt truckerhotel på firemandsstuer med nogle lortesenge, hvor fjedrene stak op gennem madrassen. Der kom truckere døgnet rundt, fordi luderne boede på samme etage som os."

 

Sådan mindes Mads Pedersen starten af sin professionelle karriere, og det var nok meget godt, at han i sin tid valgte cyklingen frem for retorikken eller diplomatiet. Sproget er ufiltreret og direkte, men til gengæld er Mads Pedersens udsagn også ærlige. Han pakker ikke noget ind.


Mads Pedersen vil hellere tage en konflikt up front, end han vil please, og det er stærkt underholdende at læse om de episoder, hvor grænserne skal markeres. En af de ryttere, som bliver konfronteret, er Yves Lampaert, der på et tidspunkt udtrykte sig ufordelagtigt om Mads under et interview:

 

"Hvad Fanden er det for noget pis at sige i pressen. Næste gang du eller Quick-Step ikke vil køre, skal jeg så begynde at tude? spurgte jeg. Jamen han havde jo beklaget, undskyldte han sig. Det kan godt være, men hvis du nogensinde siger sådan noget igen, så skal jeg fandme sørge for, at det ikke bliver sjovt for dig at køre cykelløb, sagde jeg."


Fra actionpacked drama til stemningsfulde passager
Som nævnt har Mads Pedersen sammen med Per Bausager skrevet Mads P - Væddeløber og Verdensmester, og bogen er bygget kronologisk op, så man følger hovedpersonens udvikling fra talentfuld drengerytter til international stjerne. Men ind imellem de kronologiske kapitler har der indsneget sig enkelte tematiske afsnit - fx om udstyr, om venskaber i feltet og om forholdene på Trek-Segafredo - og det giver en god variation og fungerer fint.


Mens Mads Pedersens stemme - som jeg fortæller og med indre synsvinkel - høres i størstedelen af bogen, er det Per Bausager, der via indledning og epilog omkranser fortællingen. Og når bogen giver plads til Bausagers pen, erstattes de dramatiske og actionmættede løbsbeskrivelser af passager, der nærmest har et lyrisk præg:


"Der er ikke meget, der kan måle sig med en tidlig morgentræning på landet i maj måned i Danmark. Når morgensolen skinner, vinden er stille, og alt ånder fred. Man ser en hare og et dyr på en mark her og der. Når de hører cykeldækkenes sang, tager de flugten. De skal ikke have noget klinket over for det ukendte. Kattene, der altid ligger og trykker sig i grøfter eller rabatter ved bondegårdene, har hørt dækkenes rullen mod asfalten, længe inden man ser dem. Men katte flygter ikke."

 

KØB BOGEN HER MED 20% RABAT

 

Artiklen fortsætter under billedet.

 

Insiderviden
Som læser føres man ind i World Tour-universet af to forfattere, der kender det hele indefra. Begge øser af deres viden, når taktik, opløb, træningsmetoder og indbyrdes hierarki på holdene beskrives, og via hovedpersonens ærlige og ofte rå tone kommer man for alvor bag kulisserne.


Selv om jeg har læst mange rytterbiografier, har jeg sjældent været så optaget og underholdt af en cykelbog som denne. Og det skyldes ikke bare de dramatiske optrin, de fængende løbsreferater og de rå beskrivelser af konkurrenterne. Det skyldes i lige så høj grad, at man kommer tættere på psykologien hos en sportsudøver, der er kompromisløs i sin tilgang til målsætning, træning, opofrelse, materiel samt vilje til at vinde.


Er bogen skrevet for tidligt? Det spørgsmål trænger sig på, da Mads Pedersen stadig er en ung mand, hvis karriere langt fra er slut, og havde forlaget trukket udgivelsen bare nogle få uger mere, kunne Mads’ tre etapesejre i Vueltaen have været med. I takt med at man bliver ældre, opbygger man - forhåbentlig - også mere livsvisdom og en større evne til at reflektere, så hvis der om ti år skrives endnu en Mads Pedersen-biografi, vil den givetvis tage sig anderledes ud.


Men trods hovedpersonens unge alder er det alligevel lykkedes at tegne et godt, nuanceret og indholdsrigt portræt, både af hovedpersonen og af det professionelle cykelunivers, og det må tilskrives Per Bausager. I rollen som medskribent har han stillet skarpt på de væsentlige emner, han har stillet de intelligente spørgsmål, og han har haft den modne mands overvejelser med i baghovedet under hele skriveprocessen. Men samtidig har Per Bausager ladet ordene komme ufiltreret fra Mads Pedersens egen mund, og det giver bogen en uspoleret friskhed og ærlighed.

 

KØB BOGEN HER MED 20% RABAT

Her er overblikket over alt cykling ved OL
OL starter i næste uge. Feltet.dk har samlet overblikket over alle cykeldisciplinerne, så du ved, hvornår du skal følge med.
Oplagt udbrudsdag i vente - følg med på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på Tour de France på Feltet.dk's app. Følg Jonas Vingegaard og Tadej Pogacars kamp om Tour-sejren og kom tæt på danskerne og alle de øvrige stjerner.
Test: Supreme sommertøj fra Re-Behave
Et lækkert sommersæt i god kvalitet og hvor Re-Behave demonstrerer god know-how ifølge med en grøn tilgang til cykeltøj.
Podcast: Hvem er den danske julemand ved Touren?
Har du set den danske julemand ved Giro d'Italia, Tour de France eller måske PostNord Danmark Rundt? Hvem er det? 
Cypern: Det oversete paradis for cykelryttere
Næsten 65% af Feltet.dk's læsere rejser med deres cykel, og måske hører du til de heldige, der har prøvet at cykle rundt i bjergene på en solskinsdag?
Test: Canyon Tempr CFR
Canyon træder ind på skomarkedet, og det er første skridt, der klarer sig overraskende godt. 
Test: Magped ROAD2 magnetiske pedaler
Er du ikke helt tryg ved almindelige klikpedaler, og bekymret for om du kan komme til at vælte, så skulle du måske prøve pedaler med magneter?
UDSALG: 12 gode Tour-bøger - SPAR 15-60%
Feltet.dk har udvalgt 12 gode Tour de France-bøger - og givet store rabatter til dig! God læselyst, når du får Tour-feber.
Virker bagepulver? Kosttilskud kan optimere din præstationen, men...
... det er vigtigt, at benytte sig af de rette.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Holm kårer årets nye Tour-trøje: Vinderen overrasker
Der er fem nye trøjer i årets Tour de France, men ikke alle kommer helt i mål. Feltet.dk har spurgt Brian Holm, hvem kan være stolte, og hvem der skal øve sig lidt mere. Samtidigt har Feltet.dk også spurgt jer, læsere. Og selvom der er stor konsensus, er favoritten ikke den samme. 
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Svar rigtigt på 3 Tour de France spørgsmål, så kan du vinde en Cannondale cykel til en værdi på 22.000 kroner.
SIDSTE CHANCE: I dag starter Touren - sæt dit hold
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 29. juni! Tour de France køres frem til søndag den 21. juli. 
Produktnyt: Nye aerohjul fra DT Swiss
DT Swiss har genopfundet deres højtydende ARC-hjul og gjort disse endnu bedre og hurtigere, skriver producenten i en pressemeddelelse. 
Er det årsagen til Vingegaard dropper Vueltaen?
Der har været mange spekulationer om Jonas Vingegaard efter styrtet i Baskerlandet Rundt. 
Touren i tal: Se alle de bedste detaljer og statistikker fra årets historiske Tour
Bliv klogere på alle statistikkerne og detaljerne ved årets Tour de France lige her.
Produktnyt og First Ride: Trek Madone Gen 8
Feltet.dk har været i Spanien på besøg hos Trek for at teste den nye generation af Trek Madone-serien. En cykel, som Trek selv beskriver som det ultimative våben til alle formål og Mads Pedersens nye supercykel.
ABUS sikrer kvaliteten i Italien
Når store stjerner på World Touren cykler og vinder, så er det ind i mellem med ABUS hjelme, som er udviklet og produceret i Italien, hvor producenten har valgt at rykke sin produktion til.
Test: Trek CarBack Radar Tail Light
Amerikanske Trek tilbyder med sin CarBack Radar Tail Light en stor optimering af sikkerheden, når man cykler på landevejen med en førsteklasses cykelradar.
Produktnyt: Ny Garmin Edge 1050 med højttaler
Garmin sender lige før Tour de France en ny cykelcomputer på markedet, som blandt andet har et levende farvedisplay, forbedrede gruppekørselsfunktioner, indbygget højttaler og meget mere - alt sammen uden at ofre batteritiden
”Ingen på holdet ville smide penge på det” – Holdkammerat tvivler på Vingegaards podiechancer
Tiesj Benoot og resten af holdkammeraterne ville ikke sætte penge på, at Jonas Vingegaard når podiet i årets Tour de France.
Stor overraskelse: Udviklingsrytter vinder DM efter mange favoritangreb
Rasmus Søjberg Pedersen er ny dansk mester efter et løb, hvor finalen åbnede meget tidligt, og mange favoritter angreb på skift.
Test: Scott Foil RC 30
En rendyrket aeroracer, som gør sig godt, hvis man er til høj fart og en stabil platform, når der køres stærkt i en vanvittig flot finish med en klar opgraderingsmulighed for at optimere oplevelsen endnu mere.  
Tidligere dansk WorldTour-rytter bliver talentchef og sportsdirektør
Niklas Eg fortsætter i cykelsporten, men det bliver ikke kun i sadlen.
Udbygger sin vilde World Cup-rekorder
Fantastiske Nino Schurter (38 år gammel!) sejrede på 4. afdeling af World Cuppen i Val di Sole (Italien), dermed sætter han nu to nye rekorder. 

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Her er overblikket over alt cykling ved OL
OL starter i næste uge. Feltet.dk har samlet overblikket over alle cykeldisciplinerne, så du ved, hvornår du skal følge med.
Oplagt udbrudsdag i vente - følg med på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på Tour de France på Feltet.dk's app. Følg Jonas Vingegaard og Tadej Pogacars kamp om Tour-sejren og kom tæt på danskerne og alle de øvrige stjerner.
Test: Supreme sommertøj fra Re-Behave
Et lækkert sommersæt i god kvalitet og hvor Re-Behave demonstrerer god know-how ifølge med en grøn tilgang til cykeltøj.
Podcast: Hvem er den danske julemand ved Touren?
Har du set den danske julemand ved Giro d'Italia, Tour de France eller måske PostNord Danmark Rundt? Hvem er det? 
Cypern: Det oversete paradis for cykelryttere
Næsten 65% af Feltet.dk's læsere rejser med deres cykel, og måske hører du til de heldige, der har prøvet at cykle rundt i bjergene på en solskinsdag?
Test: Canyon Tempr CFR
Canyon træder ind på skomarkedet, og det er første skridt, der klarer sig overraskende godt. 
Test: Magped ROAD2 magnetiske pedaler
Er du ikke helt tryg ved almindelige klikpedaler, og bekymret for om du kan komme til at vælte, så skulle du måske prøve pedaler med magneter?
UDSALG: 12 gode Tour-bøger - SPAR 15-60%
Feltet.dk har udvalgt 12 gode Tour de France-bøger - og givet store rabatter til dig! God læselyst, når du får Tour-feber.
Virker bagepulver? Kosttilskud kan optimere din præstationen, men...
... det er vigtigt, at benytte sig af de rette.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet