17.04.2015 @ 10:08

Siden 2003 er antallet af tilskadekomne cyklister næsten halveret. Rådet for Sikker Trafik peger på, at øget fokus på sikkerhed har fået antallet af cykelulykker til at dale. Samtidig er antallet af danskere, som kører med hjelm, steget kraftigt.

Færre danske cyklister kommer til skade i trafikken. Ifølge Danmarks Statistik kom 1.498 danske cyklister til skade i trafikken i 2003, mens kun 808 cyklister kom til skade i 2013. Det er et fald på 46 procent over ti år. Ifølge Rådet for Sikker Trafik er udviklingen i høj grad båret af forbedringer i de danske vejkryds og nye lovkrav om blandt andet cykellygter og lavere hastighed hos billister.

 

"Siden 2003 er der indført mange målrettede tiltag, som har påvirket antallet af tilskadekomne cyklister positivt. Billisternes fart er sænket, og rigtig mange vejkryds har nu tilbagetrukne stoplinjer. Det gør meget for cyklisternes synlighed og sikkerhed. Det er nemlig i vejkryds, at to tredjedele af alle cyklister kommer til skade," siger dokumentationschef Jesper Sølund fra Rådet for Sikker Trafik.

 

Hjelmen gør en forskel

Tiltagene smitter også positivt af på antallet af dræbte cyklister. Ifølge tal fra Danmarks Statistik mistede 47 danske cyklister livet i trafikken i 2003, mens 33 personer blev dræbt i 2013 - et fald på 30 procent. Men tiltagene beskytter ikke cyklisterne mod hovedskader, som kun en cykelhjelm kan afhjælpe. I 75 procent af dødsulykkerne dør cyklisterne netop af hovedskader, forklarer overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

 

"Hovedskader er den dominerende faktor i dødsulykker for cyklister, og derfor er kan det være livsvigtigt, at man kører med cykelhjelm. Cyklister reducerer desuden deres risiko for svær hjerneskade væsentligt, hvis de bærer hjelm i forbindelse med et uheld. Hjelmen hjælper især mod hjerneskader i de tilfælde, hvor cyklisten styrter, og hovedet er det første, der rammer asfalten," forklarer Jens Lauritsen.

 

Han pointerer samtidig, at det reelle antal af danske cykelulykker er meget højere end det, som fremgår af de officielle statistikker. Analyser fra Ulykkes Analyse Gruppen har i følge Jens Lauritsen vist, at antallet af tilskadekomne cyklister er mindst ti gange højere.

 

Tjek din hjelm jævnligt

Hvis du er blandt den tredjedel af de danske cyklister, som kører med cykelhjelm, bør du jævnligt tjekke din hjelm for revner. Taber du hjelmen eller påfører den et hårdt slag, er der risiko for, at den ikke længere beskytter dit hoved.

 

"De fleste cykelhjelme har indvendige puder, som gør hjelmen komfortabel at bruge, men puderne kan også skjule fine revner i flamingoen. Derfor er det en god idé at fjerne puderne og kigge hjelmen igennem, hvis du har haft den i længere tid. Hvis du vælter eller bliver involveret i ulykke, bør du ofte udskifte hjelmen," siger Category Manager Anders Holgaard fra ABUS-Gruppen Nordic A/S, der producerer cykelhjelme.

 

Giant søger ryttere til talentprogram
Har du lyst, talent og ambitioner om at gå hele vejen til WorldTour niveau? Så vil Giant gerne hjælpe dig på vej!
Sæt holdet til Baskerlandet Rundt - Satser du på Vingegaard?
Managersæsonen fortsætter med Baskerlandt Rundt (Itzulia Basque Country), som starter den 3. april og slutter den 8. april. Du har mulighed for at sætte dit eget managerhold til det stjernespækket etapeløb.
Fra regnjakker til Vingegaards uniform
Hollandske AGU er på vej frem i Danmark efter at have været en del af cykelsporten i mere end fire årtier. I dag nyder Jonas Vingegaard og Wout van Aert godt af mærket, der breder sig over langt mere end udstyr til professionelle.
Bag på sadlen af Feltet.dk’s historie
Du er måske en af dem, som har fulgt Feltet.dk igennem de seneste mange år, men kender du egentligt historien bag og bagmanden? 
Test: WTB Nano 700 graveldæk og TCS tubeless væske
WTB Nano 700 har efterhånden været på markedet i en del år, men det er stadig et virkelig godt gravel dæk. Vi har testet det sammen med WTB’s TCS tubeless væske, og det har bestemt været et positivt bekendtskab.
Feltet.dk fylder 20 år - det skal fejres!
Onsdag den 22. marts fyldte Feltet.dk 20 år - og det fejrer vi med en lille konkurrence og ekstraordinære gode tilbud!
Tour de Frances Grand Depart sætter fokus på Baskerlandet i 2023
Hvor Danmark og ikke mindst danske ryttere satte et stort præg på Tour de France i 2022, er det nu Spaniens tur. Hele tre etaper starter på den iberiske halvø og lokationerne er ikke tilfældigt valgt.
Test: Moon Nebula lygtesæt
  Et helt igennem lækkert sæt lygter med overvældende features, høj kvalitet og gode monteringsmuligheder.
Discovery+ udvider dækningen med studieprogrammer
Discovery+ udvider dækningen af deres enorme cykeldækning. Flere rettigheder og nu satser Discovery også på studieprogrammer fra de store klassikere startende med lørdagens Milano-Sanremo. 

Instagram #motionsfeltet

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x