17.04.2015 @ 10:08

Siden 2003 er antallet af tilskadekomne cyklister næsten halveret. Rådet for Sikker Trafik peger på, at øget fokus på sikkerhed har fået antallet af cykelulykker til at dale. Samtidig er antallet af danskere, som kører med hjelm, steget kraftigt.

Færre danske cyklister kommer til skade i trafikken. Ifølge Danmarks Statistik kom 1.498 danske cyklister til skade i trafikken i 2003, mens kun 808 cyklister kom til skade i 2013. Det er et fald på 46 procent over ti år. Ifølge Rådet for Sikker Trafik er udviklingen i høj grad båret af forbedringer i de danske vejkryds og nye lovkrav om blandt andet cykellygter og lavere hastighed hos billister.

 

"Siden 2003 er der indført mange målrettede tiltag, som har påvirket antallet af tilskadekomne cyklister positivt. Billisternes fart er sænket, og rigtig mange vejkryds har nu tilbagetrukne stoplinjer. Det gør meget for cyklisternes synlighed og sikkerhed. Det er nemlig i vejkryds, at to tredjedele af alle cyklister kommer til skade," siger dokumentationschef Jesper Sølund fra Rådet for Sikker Trafik.

 

Hjelmen gør en forskel

Tiltagene smitter også positivt af på antallet af dræbte cyklister. Ifølge tal fra Danmarks Statistik mistede 47 danske cyklister livet i trafikken i 2003, mens 33 personer blev dræbt i 2013 - et fald på 30 procent. Men tiltagene beskytter ikke cyklisterne mod hovedskader, som kun en cykelhjelm kan afhjælpe. I 75 procent af dødsulykkerne dør cyklisterne netop af hovedskader, forklarer overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

 

"Hovedskader er den dominerende faktor i dødsulykker for cyklister, og derfor er kan det være livsvigtigt, at man kører med cykelhjelm. Cyklister reducerer desuden deres risiko for svær hjerneskade væsentligt, hvis de bærer hjelm i forbindelse med et uheld. Hjelmen hjælper især mod hjerneskader i de tilfælde, hvor cyklisten styrter, og hovedet er det første, der rammer asfalten," forklarer Jens Lauritsen.

 

Han pointerer samtidig, at det reelle antal af danske cykelulykker er meget højere end det, som fremgår af de officielle statistikker. Analyser fra Ulykkes Analyse Gruppen har i følge Jens Lauritsen vist, at antallet af tilskadekomne cyklister er mindst ti gange højere.

 

Tjek din hjelm jævnligt

Hvis du er blandt den tredjedel af de danske cyklister, som kører med cykelhjelm, bør du jævnligt tjekke din hjelm for revner. Taber du hjelmen eller påfører den et hårdt slag, er der risiko for, at den ikke længere beskytter dit hoved.

 

"De fleste cykelhjelme har indvendige puder, som gør hjelmen komfortabel at bruge, men puderne kan også skjule fine revner i flamingoen. Derfor er det en god idé at fjerne puderne og kigge hjelmen igennem, hvis du har haft den i længere tid. Hvis du vælter eller bliver involveret i ulykke, bør du ofte udskifte hjelmen," siger Category Manager Anders Holgaard fra ABUS-Gruppen Nordic A/S, der producerer cykelhjelme.

 

Feltet.dk's app: Følg Paris-Nice nu
Nu er den her - Feltet.dk's helt nye unikke app! En gratis app. Download den før dine cykelvenner og kom forrest i feltet. 
Sidste chance: Deltag i Paris-Nice managerspillet
Managerspillene til Paris-Nice og Tirreno-Adriatico er åbnet. Dyst i mod alle Feltet.dk's brugere og opret en privat liga, hvor du kun dyster imod dine venner, familie eller arbejdskollegaer.
Feltet.dk køber Bikemania Magazine
Skandinaviens største online cykelportal Feltet.dk køber Bikemania Magazine og stifter samtidig et nyt selskab Motionsfeltet.dk ApS. 
Stor dansk virksomhed går ind i cykelsporten - Ny sponsor i Giroen
Den danske lysvirksomhed VELUX kan kalde sig ny sponsor af nogle af cykelsportens største løb.
Officielt: Københavnsk cykelfusion ser dagens lys
Team Interklima ABC Copenhagen vil fremover være et samarbejde mellem Amager Cykle Ring og ABC København.
Oversigt: Se alle de nye trøjer til 2024
Vi bringer her en oversigt over alle de nye trøjer, der kommer til at pryde landskabet i den kommende sæson.
UCI tager bizar sag op: Mekaniker klædte sig ud som rytter
UCI sanktionerer det amerikanske kontinentalhold, Cynisca Cycling, efter de sidste år forsøgte at snyde sig til en startplads i et belgisk endagsløb.
I dag starter årets store cykeldyst! Er du klar!?
Er du klar til sæsonens ultimative managerspil? Feltet.dk's sæson kører helt fra februar til cykelsæsonen slutter den 20. oktober.
Test: EKOI HEAT Concept 5
Kolde fingre kan ødelægge den gode oplevelse af en vintercykeltur - med EKOI Heat Concept 5 er det bare med at komme afsted.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet