17.04.2015 @ 10:08

Siden 2003 er antallet af tilskadekomne cyklister næsten halveret. Rådet for Sikker Trafik peger på, at øget fokus på sikkerhed har fået antallet af cykelulykker til at dale. Samtidig er antallet af danskere, som kører med hjelm, steget kraftigt.

Færre danske cyklister kommer til skade i trafikken. Ifølge Danmarks Statistik kom 1.498 danske cyklister til skade i trafikken i 2003, mens kun 808 cyklister kom til skade i 2013. Det er et fald på 46 procent over ti år. Ifølge Rådet for Sikker Trafik er udviklingen i høj grad båret af forbedringer i de danske vejkryds og nye lovkrav om blandt andet cykellygter og lavere hastighed hos billister.

 

"Siden 2003 er der indført mange målrettede tiltag, som har påvirket antallet af tilskadekomne cyklister positivt. Billisternes fart er sænket, og rigtig mange vejkryds har nu tilbagetrukne stoplinjer. Det gør meget for cyklisternes synlighed og sikkerhed. Det er nemlig i vejkryds, at to tredjedele af alle cyklister kommer til skade," siger dokumentationschef Jesper Sølund fra Rådet for Sikker Trafik.

 

Hjelmen gør en forskel

Tiltagene smitter også positivt af på antallet af dræbte cyklister. Ifølge tal fra Danmarks Statistik mistede 47 danske cyklister livet i trafikken i 2003, mens 33 personer blev dræbt i 2013 - et fald på 30 procent. Men tiltagene beskytter ikke cyklisterne mod hovedskader, som kun en cykelhjelm kan afhjælpe. I 75 procent af dødsulykkerne dør cyklisterne netop af hovedskader, forklarer overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

 

"Hovedskader er den dominerende faktor i dødsulykker for cyklister, og derfor er kan det være livsvigtigt, at man kører med cykelhjelm. Cyklister reducerer desuden deres risiko for svær hjerneskade væsentligt, hvis de bærer hjelm i forbindelse med et uheld. Hjelmen hjælper især mod hjerneskader i de tilfælde, hvor cyklisten styrter, og hovedet er det første, der rammer asfalten," forklarer Jens Lauritsen.

 

Han pointerer samtidig, at det reelle antal af danske cykelulykker er meget højere end det, som fremgår af de officielle statistikker. Analyser fra Ulykkes Analyse Gruppen har i følge Jens Lauritsen vist, at antallet af tilskadekomne cyklister er mindst ti gange højere.

 

Tjek din hjelm jævnligt

Hvis du er blandt den tredjedel af de danske cyklister, som kører med cykelhjelm, bør du jævnligt tjekke din hjelm for revner. Taber du hjelmen eller påfører den et hårdt slag, er der risiko for, at den ikke længere beskytter dit hoved.

 

"De fleste cykelhjelme har indvendige puder, som gør hjelmen komfortabel at bruge, men puderne kan også skjule fine revner i flamingoen. Derfor er det en god idé at fjerne puderne og kigge hjelmen igennem, hvis du har haft den i længere tid. Hvis du vælter eller bliver involveret i ulykke, bør du ofte udskifte hjelmen," siger Category Manager Anders Holgaard fra ABUS-Gruppen Nordic A/S, der producerer cykelhjelme.

 

Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Følg Kasper Asgreen, Michael Valgren, Andreas Kron, Johan Price-Pejtersen samt Christopher Juul-Jensen i Romandiet Rundt.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.

Instagram #motionsfeltet

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet