Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Morten Andersen 22.03.2018 @ 12:15

Har du nogensinde leget med tanken om at køre en af de stores Gran Fondo-løb i udlandet? Så er vores artikelserie her - ’Vejen til Maratona’ måske noget for dig.

Her vil vores udstyrsredaktør Morten Andersen fortælle om hans rejse mod det italienske løb Maratona Dles Dolomites. Du kan få et solidt indblik i at passe op til 10 timers træning ugentligt ind i en travl hverdag, i selve træningen og det at arbejde med en cykeltræner for første gang.


Du kan også samle nogle fif op til egen træning.

 

Du kan også læse om udstyret som bliver brugt til projektet og få et indblik i hvilke overvejelser man kan gøre sig omkring grejet, når der står masser af træning og et langt bjergrigt løb på menuen. Vi har fået en række af vores spændende partnere til at være med.

 

’Vejen til Maratona’ kommer til at køre fra nu og frem til løbet den 1. juli med masser af jævnlige updates.

 

Maratona i Dolomitterne

Maratona dles Dolomites - tag lige og smag på det navn. Flot, ik?


Well, det har det bare at være, for en temmelig stor del af min fritid de næste 4 måneder kommer til at omhandle løbet ved netop dette navn.

 

I sin helhed lyder det jo nærmest mytisk - Maratona dles Dolomites - men for nu, så lad os bare kalde det for det mere ordrette Maratona.


Den italienske Gran Fondo-klassiker, som er en af kronjuvelerne i rækken af hårde motionsløb i Europa, som hvert år tiltrækker i titusindvis af cykelentusiaster fra hele Europa. Mere om det senere.

 

Når 2018-udgaven skydes i gang den 1. juli, så står jeg på startstregen. Det her er min beretning om vejen dertil.  

 

Hvem er jeg?

Hvem er jeg så, spørger du måske?


Hvis du læser med her på siden og interesserer dig for udstyr, så er der en god chance for at vi allerede har mødt hinanden. Jeg fungerer nemlig som udstyrsredaktør og skriver hovedsageligt masser af tests af alverdens cykelprodukter.

 

På den mere private side så er jeg hverken ung eller gammel med mine 34 år. Jeg er nok nærmere midt imellem - formentlig ikke langt fra mange af jer der følger med derude.


Jeg har en lille familie med kone og to børn, et spændende og tidskrævende job og som sådan cirka alle andre, så har jeg alt for travlt med at få alle enderne til at mødes, når alle ambitionerne skal indfries.

 

Nu har jeg så føjet et nyt af slagsen til to-do listen: Maratona.

 

 

Om at trænge til et mål

Hvorfor egentlig det? Svaret er både kompliceret og uendeligt simpelt.

 

Jeg har cyklet i mange år. I starten mest mountainbike, men de seneste 7-8 år næsten udelukkende landevej.

 

For en del år siden cyklede jeg ret meget. Kun motion vel at mærke, men formen var god.


Så ramte børn og job. Hus og realkreditlån. Du kender den, sangen fra de varme lande om hvorfor jeg ikke længere cykler så meget, som jeg gerne ville.
Om hvorfor formen ikke er, hvad den har været. Jeg skal nok spare dig for min jammer.

 

Forstå mig ret, jeg får stadig luftet cyklen og triller året rundt. Men der er for mange udfald. For megen delvis tørke i min træningsdagbog og i hvert fald al for lidt struktur i min træning. Ja, faktisk ingen!


Alt for ofte kan jeg kun få kastet en time ind hist og her og kontinuitet er et svært nok ord i sig selv - måske derfor jeg har valgt helt at slette det fra mit ordforråd, når vi snakker træning.

 

Derfor har der også været et slags mismatch i mit hoved igennem de sidste par år. Det har ulmet lidt det her projekt. For jeg elsker virkelig cykling. Det er min sport. Jeg følger den, jeg dyrker den og jeg identificerer mig med den. Udstyret, fysiologien, kulturen.

 

Men selvforståelsen har døjet lidt med et dilemma på det sidste: Kan man tillade sig at kalde sig cykelrytter, hvis ens tilstedeværelse på landevejene er sporadisk i forhold til tidligere?

 

(Egentligt kan man vel kun tillade sig at kalde sig cykelrytter, hvis man kører rundt med et nummer på ryggen. Respekt for det. Så lad os kalde det motionsrytter).

 

Jeg har i hvert fald været for langt fra efter egen opfattelse og længe pønset på at gøre noget ved det.
Men hvad?

 

Som så mange andre har jeg valgt at sætte mig et mål. Et mål som skal lappe flere huller i min indre cykelslange og reparere lidt af den punkterede selvforståelse. Jeg skal lidt tættere på at kunne kalde mig rytter med god samvittighed igen!

 

Målet er at stå på startstregen til Maratona i god form og give den en over nakken for at køre en god tid.

 

Samtidig skal vejen dertil stille min nysgerrighed på egne evner og på - igen - at tage en mere seriøs tilgang struktureret træning.

 

Motivationen har jeg lige redegjort for - og så hjælper det absolut også at du kigger med over skulderen her på Feltet.dk og jeg står til regnskab overfor andre end mig selv.

 

 

Projektet

Projektet - et upassende stort ord måske, blot fordi jeg skal ned og køre en Gran Fondo. Det er der trods alt ret mange danskere der gør hvert år. Men i mangel af bedre, så vil jeg præsentere det som sådan.

 

Planen er kort og godt, at jeg vil se hvor langt jeg kan drive det med 4 måneders struktureret træning og med mulighed for at køre på og i noget fedt udstyr.

 

Jeg vil give dig muligheden for at læse og se med undervejs. At høre om træningen, planen og de løbende fremskridt. Skrive om de produkter som jeg bruger undervejs og fortælle om de udstyrsovervejelser man kan gøre sig, hvis man selv har planer om at prøve kræfter med en bjergrig Gran Fondo. Hvor kan man tillade sig at spare og hvor kan man ikke? Hvilke dele kan gøre både træningen og løbet sjovere og optimere præstationen?

 

Det bliver en fortælling om at komme i form og om alt det der rører sig, når man skal have træning og resten af hverdagen til at gå op. Om udfordringerne, om løsningerne og alt det der rører sig under 4 måneders dedikeret træning. En uhøjtidelig fortælling på godt og ondt.

 

Meningen er, at det forhåbentligt kan tjene som inspiration eller blot underholdning for andre i samme båd.

 

Træningen

Øverste punkt på dagsordenen er selvsagt træningen. Den skal struktureres og så skal jeg stille mig egen nysgerrighed og dele mine erfaringer med at træne udelukkende watt-baseret og 100 % struktureret.

 

Jeg har dedikeret cirka 10 ugentlige træningstimer til projektet, men det er i sig selv ikke nok.

 

Derfor har jeg allieret mig med ingen ringere end den tidligere professionelle cykelrytter Mads Christensen, som nu er manden bag Cyclo Position. Her tilbyder han både bikefit og træningsrådgivning og jeg er så heldig at få lov til at benytte mig af begge.

 

Al træning er lagt 100 % i Mads’ kyndige hænder og vi er allerede i gang. Mads har planen, jeg har (måske) benene.

 

Undervejs i forløbet vil Mads også give masser af gode træningsråd til alle dem, som gerne vil have (endnu) mere ud af deres træning.

 

 

Udstyret

Det rigtige udstyr kan gøre en stor forskel.

 

Derfor glæder jeg mig til at fortælle mere om nogle af de produkter, som jeg synes er allerfedest når der skal trænes og køres i bjergene.

 

Cyklen til projektet bliver en ægte De Rosa-køremaskine fra Juhl Cycling. Modellen Protos med skivebremser, som jo ser ud til at få det endelige gennembrud i år.

 

Assos Danmark har leveret tøjpakken og kan om nogle bidrage med masser af teknisk know-how, når der skal trænes i al slags vejr og når der skal køres i de altid lunefulde Dolomitter til sommer.

 

Trek har leveret hjelm og sko fra deres Bontrager-mærke, så der er styr på både kontakt med pedalerne og sikkerhed på toppen.

 

Endelig vil jeg køre med en komplet datapakke fra Garmin med Vector3-pedaler og den nye Edge 1030 på styret.

 

Undervejs vil du kunne læse masser af vurderinger og tanker af udstyret og måske blive klogere på nogle af de valg man kan træffe på udstyrssiden.    

 


Masser af updates - vi ses snart

Følg med her på siden og hold øje med overskriften ’Vejen til Maratona’.

 

Der kommer masser af updates - både lidt længere skriv om status og fremgang og mindre indslag om specifikke emner.

 

Kunne du selv tænke dig at prøve kræfter med det udsolgte Maratona Dles Dolomites, så har du chancen her! 

Jeg håber du har lyst til at læse med.

 

Læs hele beretningen her:

Vejen til Maratona - kapitel 1: Syrebad hos Cyclo Position

Vejen til Maratona - kapitel 2: Watt i skuret

Vejen til Maratona - kapitel 3: Maveinfluenza - og hul igennem til benene

Vejen til Maratona - kapitel 4: Første dag i Dolomitterne

GOOD VIBES ONLY – Long Slow Distance - Fra ØV-morgen til supertur
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Oplevelsen af et bikefit
Ekstraordinær bikefit-oplevelse hos Frank Institute of Sports, hvis motto om kompromisløs kvalitet gennemsyrer hele seancen.    
En forårsdag i Hell-singør - godkendt af Cancellara
I år er det 10. gang, CK Kronborg, afvikler "En Forårsdag i Hell-singør". Det sker søndag den 14. april og med sådan et arrangement lige om hjørnet er det naturligvis rart at få et klap på skulderen af en af forårsklassikernes konger, Fabian Cancellara, der i weekenden gæstede Copenhagen Bike Show i Øksnehallen.
Produktnyt: Ny hjelmteknologi fra Trek og Bontrager
Amerikanerne lancerer ny hjelmteknologi, der revolutionerer standarderne for sikkerhed og beskytter mod de farlige skråvinklede slag. Navnet er WaveCel og materialet er op mod 48 gange mere effektiv end almindelige hjelme til at forhindre hjernerystelser.
Øksnehallen skabte den perfekte kulisse for cykelfest
Der var mødt rekord mange udstillere fra ind- og udland op til Copenhagen Bike Show i weekenden, og det samme var Fabian Cancellara. Det var et godt mix, som trak mange besøgende til messen.
Bliv inspireret af Team Motionsfeltet.dk - Touren til Gardsøen uge 6
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til Tour TransAlp her til sommer.  
GOOD VIBES ONLY – Fra cykelmoster til Queen of Mountain?! (Part 1)
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Team Motionsfeltet åbner sæsonen i Jennum
Søndag den 31. marts åbner den danske landevejssæson for alvo, med motionsløbet Gran Fondo Jennum ved Vejle. Det største deltagende hold hedder Team Motionsfeltet.dk.
Jakob Fuglsang medejer af tøjmærke
Cykeltøj-iværksættere får den danske cykelrytter Jakob Fuglsang med på holdet. 

Instagram #motionsfeltet

Cancellara kommer til dansk cykelmesse
Nordic Bike Shows A/S er firmaet bag Copenhagen Bike Show, der siden 2015 har arrangeret Skandinaviens største cykelmesse i København med mere end 100 udstillere fra ind- og udland og over 15.000 besøgende.
Test: Bkool Smart Air
Tiden hvor hjemmetrænere var forbeholdt vinteren er forbi. Nye og smart teknologi gør, at man kan få underholdende træning hele året, men måske vigtigst af alt, så er hjemmetræneren blevet et vigtigt våben for dem som træner seriøst og struktureret. Her kan man nemlig træne særdeles effektivt og målrettet og derved få maksimalt udbytte af sin tid.
Produktnyt: Rapha Custom – teamtøj designet af dig
Nu kan flere af Raphas populære kollektioner fås som teamtøj, som let kan designes af alle med Raphas revolutionerende designmodul.
Aalborg MTB Marathon 2019 giver garanti for gåsehud
27. april 2019 er datoen, hvor det traditionsrige Aalborg MTB Marathon holder sit indtog i Aalborg - og byen fyldes med 3000 MTB-ryttere til en oplevelse, der sætter sig på nethinden.  
Test: Vittoria Barzo 29x2.35
Mange cykelmotionister kender Vittoria for deres landevejsdæk, men faktisk har Vittoria en bred palette af dæk til mountainbike, lige fra de lette XC-dæk til de tunge downhill-dæk. Vi har testet et godt bud på et allround dæk til XC-brug.
Årets største cykeldyst starter klokken 15 i dag
Feltet.dks helårlige spil, Feltet.dk Tour, starter på lørdag, når forårsklassikerne starter med Omloop Het Nieuwsblad. 
Bliv inspireret af Team Motionsfeltet.dk - Touren til Gardasøen uge 4
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til Tour TransAlp her til sommer.  
Cykeloplevelse i Verdensklasse i Odense
Frank Institute of Sports tilbyder nytænkende cykeloplevelse, hvor alt fra bikefit til kaffe gennemsyres af kompromisløs kvalitet.
MTB soloryttere i 2019-udgaven af Bike Transalp
Ruten for 2019-udgaven af mountainbikeløbet Bike Transalp er blevet offentliggjort, og ud over en ny målby kunne arrangørerne også afsløre, at det i år bliver muligt at stille op alene. Der er 1000 startpladser, så vent ikke for længe, hvis du vil prøve kræfter med løbet.
Produktnyt: S-Works EXOS
Specialized har lanceret en ny highend cykelsko, som er den letteste og mest revolutionerende, som den amerikanske gigant nogensinde har skabet. Navnet på skoen er S-Works EXOS. 
Jyllands største cykelmesse har vokseværk
De trange rammer i Ridehuset er skiftet ud med mere end 1.700 m2 i Centralværkstedet og Smedien, når Aarhus Bike Show afholdes den 9.-10. marts 2019. Dermed er Jyllands største cykelmesse blevet endnu større.
Kombinér cykeldrømme med skoleophold
Det pibler frem med talenter på den danske cykelscene. Sejre i både Grand Tours, forårsklassikere, OL, VM og EM vidner om den enorme kvalitet, de danske ryttere besidder. Har du eller en du kender drømme om at opnå det samme, eller er det lysten til socialt samvær i et læringspræget miljø, der trækker i dig, så kunne et efterskole- eller højskoleophold måske være noget for dig.  
Tre cykler på højkant i Feltet.dks Tour
Feltet.dk har startet vores store sæsonmanagerspil kaldet Feltet.dk Tour. Managerspillet starter den 2. marts og kan du køre dig til en podieplacering i spillet, så er du sikker på at vinde en cykel!
Produktfokus: ”Der er en grund til, at aerocyklerne ligner hinanden”
Cannondale SystemSix, det amerikanske mærkes aero-topracer, blev sendt på markedet i 2018, og modellen opnåede hen over efterår og vinter et utal af positive, internationaler anmeldelser samt topresultat i en uafhængig vindtunneltest af aerocykler: som den hurtigste på markedet. Feltet.dk har talt med Cannondale om modellen - og om aerocykler som ny, etableret modeltype.
Cykelbageren i Nørre Aaby har solgt over en halv million romkugler på under et år
Nørre Aaby Bageri har siden marts 2018, hvor de vandt prisen for Danmarks bedste romkugler ved FoodExpo i Herning, solgt over 500.000 romkugler. En stor del af dem er solgt til cykelturister, for det vestfynske bageri har en ganske særlig placering, der gør det nemt at nå på cykel fra flere af områdets større byer.

Seneste indlæg i debatten

Cykelsæsonen har været i gang i to måneder, men for feltets største endagesspecialister har alt indtil nu haft en karakter af forberedelse. Det slutter brat på lørdag, hvor rytterne giver sig i kast med årets første monument, Milano-Sarnremo. Kalenderens længste løb er på én gang det nemmeste af de store klassikere og samtidig det sværeste løb at vinde og signalerer for alvor forårets komme. Lørdag fra klokken 14.25 kan du følge slagets gang på Feltet.dk samt undervejs stille spørgsmål til vores ekspert, Emil Axelgaard Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/foelg_milano-sanremo_paa_feltetdk_1/Omloop Het Nieuwsblad og Strade Bianche fungerede som små teasere, men den rigtige klassikersæson starter først lørdag, når Milano-Sanremo afvikles. Som et af bare fem monumenter og det længste løb på hele kalenderen er den italienske klassiker blandt de allermest prestigefulde løb, og med dets helt unikke rute er det et af de mest åbne, hvor både sprintere og klassikerryttere kan gå efter sejren. Efter mange års forsøg på at gøre ruten hårdere er der igen i år tale om helt klassisk udgave af La Primavera, hvor det skal afgøres i den spændingsmættede finale på de berømte stigninger Cipressa og Poggio, inden det hele afsluttes på Via Roma i Sanremo. Enhver cykelrytter drømmer om at hæve armene i triumf på en af cykelsportens mest berømte opløbsstrækninger og at fejre sejren i klassikeren, der har ry for at være den nemmeste at gennemføre, men samtidig den sværeste at vinde. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_milano-sanremo_2019/Hvis man har svært ved at opnå makspulsen, så er det som regel fordi man ikke gør det rigtigt, eller fordi man ikke er ordentligt restitueret. For mig er letheden ved at få pulsen op den bedste indikation på, hvor meget jeg skal presse mig selv netop den dag. God fornøjelse:) Jeg kan anbefale at lave en lille krog af en gammel eger e.lign. Det gør det en del nemmere at fiske yder-kablet ud af styret igen.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

GOOD VIBES ONLY – Long Slow Distance - Fra ØV-morgen til supertur
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Oplevelsen af et bikefit
Ekstraordinær bikefit-oplevelse hos Frank Institute of Sports, hvis motto om kompromisløs kvalitet gennemsyrer hele seancen.    
En forårsdag i Hell-singør - godkendt af Cancellara
I år er det 10. gang, CK Kronborg, afvikler "En Forårsdag i Hell-singør". Det sker søndag den 14. april og med sådan et arrangement lige om hjørnet er det naturligvis rart at få et klap på skulderen af en af forårsklassikernes konger, Fabian Cancellara, der i weekenden gæstede Copenhagen Bike Show i Øksnehallen.
Produktnyt: Ny hjelmteknologi fra Trek og Bontrager
Amerikanerne lancerer ny hjelmteknologi, der revolutionerer standarderne for sikkerhed og beskytter mod de farlige skråvinklede slag. Navnet er WaveCel og materialet er op mod 48 gange mere effektiv end almindelige hjelme til at forhindre hjernerystelser.
Øksnehallen skabte den perfekte kulisse for cykelfest
Der var mødt rekord mange udstillere fra ind- og udland op til Copenhagen Bike Show i weekenden, og det samme var Fabian Cancellara. Det var et godt mix, som trak mange besøgende til messen.
Bliv inspireret af Team Motionsfeltet.dk - Touren til Gardsøen uge 6
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til Tour TransAlp her til sommer.  
GOOD VIBES ONLY – Fra cykelmoster til Queen of Mountain?! (Part 1)
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Team Motionsfeltet åbner sæsonen i Jennum
Søndag den 31. marts åbner den danske landevejssæson for alvo, med motionsløbet Gran Fondo Jennum ved Vejle. Det største deltagende hold hedder Team Motionsfeltet.dk.
Jakob Fuglsang medejer af tøjmærke
Cykeltøj-iværksættere får den danske cykelrytter Jakob Fuglsang med på holdet. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

AndetBoligadvokat