Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Thure Kjaer 08.09.2018 @ 11:40

Den danske Nortec-atlet Claus Robl nåede 5.253 kilometer af ultracykelløbet NorthCape-Tarifa, inden hans løb sluttede i Nice i Frankrig efter 19 dage. Læs her hvad en af Danmarks mest erfarne ultracykelryttere har taget med sig fra det vilde cykelløb.

Ingen atleter starter et løb for ikke at gennemføre. Det gjorde Nortecs Claus Robl heller ikke, da han den 20. juni stod på Europas nordligste punkt, Nordkap.

 

Her startede ultracykelløbet NorthCape - Tarifa, og rytteren der stammer fra Sønderjylland men til dagligt har til huse i Hillerød, var en af deltagerne, som skulle i gang med de 7.253 kilometer til Spaniens sydligste punkt.

 

19 og et halv døgn senere cyklede han ind i den franske middelhavsby Nice. På cykelcomputeren stod der 5.283 kilometer, og mens solen bagte ned over ham og Middelhavsbyen stod det bøjet i neon for den 50-årige ultrarytter: hans deltagelse i løbet var slut.

 

At stoppe sin deltagelse i et løb er en beslutning, som ingen atleter har det godt med. Alligevel var beslutningen ikke svær at tage for Claus Robl. Han var afklaret og sagde stop i Nice, uden at det skar i hjertet.

 

Det fortæller han til motionsfeltet.dk. Og det handler i høj grad om turens første knap tyve dage, siger Claus Robl.

 

Hjælp udefra eller ej

NorthCape - Tarifa er et ”unsupported” cykelløb, og det betyder, at deltagerne ikke må få hjælp udefra. Alle rytterne skal selv have alt deres udstyr med på cyklen, men de må gerne gøre holdt for at sove på hoteller og spise på restauranter.

 

Da starten gik var der forgået gået mange måneder med planlægning og fastlæggelse af den strategi, som skulle holdes igennem løbet.

 

”Min plan var at finde ind i en rytme med at cykle fire-fem dage, hvor jeg skulle sove i min medbragte sovepose. Og så ville jeg finde et hotel eller motel, hvor jeg kunne få en god nats søvn og et bad og være klar igen. Derefter gik det løs med en ny tørn på egen hånd,” forklarer Claus Robl.

 

At den plan langsomt men sikkert gik af fløjten, tæller med i det billede, der tegner sig af hans næsten tyve døgn lange dyst for at holde hovedet inde i den hårde kamp med elementerne og mod den uendeligt lange rute.

 

Claus Robl har en lang karriere i forsvaret bag sig og her bruger man udtrykket at de bedste planer sjældent overlever en tur i slagmarken. Det gjorde den danske rytters slagplan for North Cape - Tarifa heller ikke:

 

”Der gik ikke mere end 400 kilometer, så var alt mit grej vådt. Det regnede helt vildt fra starten oppe nord på, og jeg må erkende, at jeg ikke helt var dygtig nok til at have det rigtige grej med. Mit tøj og min sovepose var gennemblødt, og der var fire graders varme og ingen udsigt til at det skulle stoppe med at stå ned i stænger. Det var situationen i starten oppe i Norge og Finland, og det slog temaet for turen an: Det blev mere en overlevelsestur end et cykelløb,” fortæller han.

 

Claus Robl har som en af meget få danskere tidligere deltaget i og gennemført cykelløbet RAAM, som går på tværs af USA. Det løb er ”supported”. Det betyder, at rytterne hele tiden har en følgebil tæt på - og må få støtte hele tiden fra deres hold af hjælpere.

 

”Efter at have prøvet at køre både ”supported” og ”unsupported” løb, så mener jeg, at man slet ikke kan sammenligne de to måder at køre ultracykling på. Det er to vidt forskellige discipliner, som kræver noget helt forskelligt.

 

Til et løb som RAAM handler det om fart, og der er man mere en atlet. En cykelrytter. Til et løb som NorthCape-Tarifa, skal man være en urmand. Man skal kunne lide at sove i et skur på en forblæst landevej, og når man vågner så begynde at lede efter mad, så man kan cykle 300 kilometer, inden man skal finde en ny grøft at sove i,” forklarer den 50-årige Claus Robl.

 

Da han efter tyve dage i løbet sagde stop, var det med en erkendelse af, at lysten var væk.

 

”Det med at sove i en grøftekant eller på parkeringsplads i et busskur. En måned i træk. Det er ikke mig. Jeg har været soldat i næsten 20 år, og det har jeg prøvet nok. Så efter 5.253 kilometer og 19 dage, så var jeg mæt. Det var nok. Jeg sidder ikke og siger, at det var knæets skyld eller bagdelen eller at energien slap op. Jeg ramte bare barrieren og grænsen for, hvad jeg havde lyst til. Jeg cykler jo og deltager i løb som dem her, fordi jeg godt kan lide det. Her endte det bare som en sur pligt efter tyve dage med udsigten til 2.000 kilometer mere. Da vidste jeg, det var slut, og det har jeg det fint med,” fortæller han.

 

Målet var vejen - ikke Tarifa

Selvom deltagelsen i NorthCape - Tarifa ikke havde den udgang han havde håbet på, så ser Claus Robl alligevel på oplevelsen i et optimistisk skær. Den har nemlig bekræftet ham i den positive side ved at kaste sig ud i store udfordringer:

 

”Da jeg kom til Nice, var min glæde ved at cykle på den her måde væk. Og så var der ikke mere at komme efter. Det er ikke det samme som at sige, at hver dag skal være en fest, for at jeg bliver i det. Men lysten i min krop var ebbet ud. Det blev en sur pligt at nå målet, hvis målet er at ende i Tarifa i Spanien. Men det var det ikke kun. Helt overordnet så har det gennem hele det løb været vejen, der er målet. Det, jeg er, ude på vejen og det, jeg oplever på vejen, det er ligeså meget dét, der er målet. Det synes jeg, at jeg havde opnået, og så var der ingen grund til at fortsætte.”

 

Af samme grund så slår ultracykelrytteren fast, at han da slet ikke er færdig med at cykle, bare fordi han ikke gennemførte løbet. Det illustrerer hans fortælling om hjemturen:

 

”Jeg bøvlede lidt med at komme hjem fra Nice og med at finde en kasse til min cykel, så den kunne komme med flyet. Mine ting stod jo i Tarifa og ventede på mig, så jeg måtte ud og finde en anden transportkasse. Derfor stod jeg i lufthavnen i København med en kæmpekasse, som ikke kunne være i en taxa. Så jeg tog toget fra Kastrup, og endte faktisk med at samle cyklen og køre noget af vejen hjem. Da jeg satte mig på cyklen igen, blev jeg med det samme ramt af helt meget befriende følelse. Jeg havde pludselig ikke en GPS-tracker på, som fulgte hver kilometer, og jeg skulle ikke præstere, når jeg trådte i pedalerne. Og så var lysten med det samme retur,” fortæller han.

 

Af samme grund så tager den erfarne Nortec-rytter en masse positive erfaringer med sig efter hans deltagelse.

 

”Til at starte med var jeg overrasket over hvor frisk, jeg var efter løbet. Faktisk vil jeg mene at jeg blev i bedre og bedre form af turen. Men det vigtigste jeg fik ud af min deltagelse var at jeg fik bekræfter at jeg deltager i så vilde og store udfordringer, fordi jeg elsker at cykle. Og den passion er på ingen måde slukket - heller ikke selvom jeg efterhånden er oppe i årene,” fortæller Claus Robl, som dog ikke kan løfte sløret for hans næste store ultracykelløb.

 

”Det foregår ikke sådan, at jeg sidder og googler for at finde de løb, som jeg bare skal køre og gennemføre. Nu skal jeg lige sidde og marinere lidt på alle indtrykkene og lade erfaringerne falde på plads. Og så ved jeg at der dukker et nyt og spændende projekt op, som jeg skal i gang med.”

 

Fakta om løbet:

Startsted: Nordkapp, Norge

Mål: Tarifa, Spanien

Distance: 7.253 kilometer

Antal højdemeter: 78.632 højdemeter

Lande der cykles i: Norge, Finland, Letland, Litauen, Polen, Tjekkiet, Tyskland, Østrig, Schweiz, Italien, Frankrig, Andorra, Spanien.

Hjemmeside: www.northcape-tarifa.com

Læs mere om Claus Robls deltagelse på: www.nortecsports.com

GOOD VIBES ONLY – Long Slow Distance - Fra ØV-morgen til supertur
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Oplevelsen af et bikefit
Ekstraordinær bikefit-oplevelse hos Frank Institute of Sports, hvis motto om kompromisløs kvalitet gennemsyrer hele seancen.    
En forårsdag i Hell-singør - godkendt af Cancellara
I år er det 10. gang, CK Kronborg, afvikler "En Forårsdag i Hell-singør". Det sker søndag den 14. april og med sådan et arrangement lige om hjørnet er det naturligvis rart at få et klap på skulderen af en af forårsklassikernes konger, Fabian Cancellara, der i weekenden gæstede Copenhagen Bike Show i Øksnehallen.
Produktnyt: Ny hjelmteknologi fra Trek og Bontrager
Amerikanerne lancerer ny hjelmteknologi, der revolutionerer standarderne for sikkerhed og beskytter mod de farlige skråvinklede slag. Navnet er WaveCel og materialet er op mod 48 gange mere effektiv end almindelige hjelme til at forhindre hjernerystelser.
Øksnehallen skabte den perfekte kulisse for cykelfest
Der var mødt rekord mange udstillere fra ind- og udland op til Copenhagen Bike Show i weekenden, og det samme var Fabian Cancellara. Det var et godt mix, som trak mange besøgende til messen.
Bliv inspireret af Team Motionsfeltet.dk - Touren til Gardsøen uge 6
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til Tour TransAlp her til sommer.  
GOOD VIBES ONLY – Fra cykelmoster til Queen of Mountain?! (Part 1)
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Team Motionsfeltet åbner sæsonen i Jennum
Søndag den 31. marts åbner den danske landevejssæson for alvo, med motionsløbet Gran Fondo Jennum ved Vejle. Det største deltagende hold hedder Team Motionsfeltet.dk.
Jakob Fuglsang medejer af tøjmærke
Cykeltøj-iværksættere får den danske cykelrytter Jakob Fuglsang med på holdet. 

Instagram #motionsfeltet

Cancellara kommer til dansk cykelmesse
Nordic Bike Shows A/S er firmaet bag Copenhagen Bike Show, der siden 2015 har arrangeret Skandinaviens største cykelmesse i København med mere end 100 udstillere fra ind- og udland og over 15.000 besøgende.
Test: Bkool Smart Air
Tiden hvor hjemmetrænere var forbeholdt vinteren er forbi. Nye og smart teknologi gør, at man kan få underholdende træning hele året, men måske vigtigst af alt, så er hjemmetræneren blevet et vigtigt våben for dem som træner seriøst og struktureret. Her kan man nemlig træne særdeles effektivt og målrettet og derved få maksimalt udbytte af sin tid.
Produktnyt: Rapha Custom – teamtøj designet af dig
Nu kan flere af Raphas populære kollektioner fås som teamtøj, som let kan designes af alle med Raphas revolutionerende designmodul.
Aalborg MTB Marathon 2019 giver garanti for gåsehud
27. april 2019 er datoen, hvor det traditionsrige Aalborg MTB Marathon holder sit indtog i Aalborg - og byen fyldes med 3000 MTB-ryttere til en oplevelse, der sætter sig på nethinden.  
Test: Vittoria Barzo 29x2.35
Mange cykelmotionister kender Vittoria for deres landevejsdæk, men faktisk har Vittoria en bred palette af dæk til mountainbike, lige fra de lette XC-dæk til de tunge downhill-dæk. Vi har testet et godt bud på et allround dæk til XC-brug.
Årets største cykeldyst starter klokken 15 i dag
Feltet.dks helårlige spil, Feltet.dk Tour, starter på lørdag, når forårsklassikerne starter med Omloop Het Nieuwsblad. 
Bliv inspireret af Team Motionsfeltet.dk - Touren til Gardasøen uge 4
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til Tour TransAlp her til sommer.  
Cykeloplevelse i Verdensklasse i Odense
Frank Institute of Sports tilbyder nytænkende cykeloplevelse, hvor alt fra bikefit til kaffe gennemsyres af kompromisløs kvalitet.
MTB soloryttere i 2019-udgaven af Bike Transalp
Ruten for 2019-udgaven af mountainbikeløbet Bike Transalp er blevet offentliggjort, og ud over en ny målby kunne arrangørerne også afsløre, at det i år bliver muligt at stille op alene. Der er 1000 startpladser, så vent ikke for længe, hvis du vil prøve kræfter med løbet.
Produktnyt: S-Works EXOS
Specialized har lanceret en ny highend cykelsko, som er den letteste og mest revolutionerende, som den amerikanske gigant nogensinde har skabet. Navnet på skoen er S-Works EXOS. 
Jyllands største cykelmesse har vokseværk
De trange rammer i Ridehuset er skiftet ud med mere end 1.700 m2 i Centralværkstedet og Smedien, når Aarhus Bike Show afholdes den 9.-10. marts 2019. Dermed er Jyllands største cykelmesse blevet endnu større.
Kombinér cykeldrømme med skoleophold
Det pibler frem med talenter på den danske cykelscene. Sejre i både Grand Tours, forårsklassikere, OL, VM og EM vidner om den enorme kvalitet, de danske ryttere besidder. Har du eller en du kender drømme om at opnå det samme, eller er det lysten til socialt samvær i et læringspræget miljø, der trækker i dig, så kunne et efterskole- eller højskoleophold måske være noget for dig.  
Tre cykler på højkant i Feltet.dks Tour
Feltet.dk har startet vores store sæsonmanagerspil kaldet Feltet.dk Tour. Managerspillet starter den 2. marts og kan du køre dig til en podieplacering i spillet, så er du sikker på at vinde en cykel!
Produktfokus: ”Der er en grund til, at aerocyklerne ligner hinanden”
Cannondale SystemSix, det amerikanske mærkes aero-topracer, blev sendt på markedet i 2018, og modellen opnåede hen over efterår og vinter et utal af positive, internationaler anmeldelser samt topresultat i en uafhængig vindtunneltest af aerocykler: som den hurtigste på markedet. Feltet.dk har talt med Cannondale om modellen - og om aerocykler som ny, etableret modeltype.
Cykelbageren i Nørre Aaby har solgt over en halv million romkugler på under et år
Nørre Aaby Bageri har siden marts 2018, hvor de vandt prisen for Danmarks bedste romkugler ved FoodExpo i Herning, solgt over 500.000 romkugler. En stor del af dem er solgt til cykelturister, for det vestfynske bageri har en ganske særlig placering, der gør det nemt at nå på cykel fra flere af områdets større byer.

Seneste indlæg i debatten

Cykelsæsonen har været i gang i to måneder, men for feltets største endagesspecialister har alt indtil nu haft en karakter af forberedelse. Det slutter brat på lørdag, hvor rytterne giver sig i kast med årets første monument, Milano-Sarnremo. Kalenderens længste løb er på én gang det nemmeste af de store klassikere og samtidig det sværeste løb at vinde og signalerer for alvor forårets komme. Lørdag fra klokken 14.25 kan du følge slagets gang på Feltet.dk samt undervejs stille spørgsmål til vores ekspert, Emil Axelgaard Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/foelg_milano-sanremo_paa_feltetdk_1/Omloop Het Nieuwsblad og Strade Bianche fungerede som små teasere, men den rigtige klassikersæson starter først lørdag, når Milano-Sanremo afvikles. Som et af bare fem monumenter og det længste løb på hele kalenderen er den italienske klassiker blandt de allermest prestigefulde løb, og med dets helt unikke rute er det et af de mest åbne, hvor både sprintere og klassikerryttere kan gå efter sejren. Efter mange års forsøg på at gøre ruten hårdere er der igen i år tale om helt klassisk udgave af La Primavera, hvor det skal afgøres i den spændingsmættede finale på de berømte stigninger Cipressa og Poggio, inden det hele afsluttes på Via Roma i Sanremo. Enhver cykelrytter drømmer om at hæve armene i triumf på en af cykelsportens mest berømte opløbsstrækninger og at fejre sejren i klassikeren, der har ry for at være den nemmeste at gennemføre, men samtidig den sværeste at vinde. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_milano-sanremo_2019/Hvis man har svært ved at opnå makspulsen, så er det som regel fordi man ikke gør det rigtigt, eller fordi man ikke er ordentligt restitueret. For mig er letheden ved at få pulsen op den bedste indikation på, hvor meget jeg skal presse mig selv netop den dag. God fornøjelse:) Jeg kan anbefale at lave en lille krog af en gammel eger e.lign. Det gør det en del nemmere at fiske yder-kablet ud af styret igen.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

GOOD VIBES ONLY – Long Slow Distance - Fra ØV-morgen til supertur
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Oplevelsen af et bikefit
Ekstraordinær bikefit-oplevelse hos Frank Institute of Sports, hvis motto om kompromisløs kvalitet gennemsyrer hele seancen.    
En forårsdag i Hell-singør - godkendt af Cancellara
I år er det 10. gang, CK Kronborg, afvikler "En Forårsdag i Hell-singør". Det sker søndag den 14. april og med sådan et arrangement lige om hjørnet er det naturligvis rart at få et klap på skulderen af en af forårsklassikernes konger, Fabian Cancellara, der i weekenden gæstede Copenhagen Bike Show i Øksnehallen.
Produktnyt: Ny hjelmteknologi fra Trek og Bontrager
Amerikanerne lancerer ny hjelmteknologi, der revolutionerer standarderne for sikkerhed og beskytter mod de farlige skråvinklede slag. Navnet er WaveCel og materialet er op mod 48 gange mere effektiv end almindelige hjelme til at forhindre hjernerystelser.
Øksnehallen skabte den perfekte kulisse for cykelfest
Der var mødt rekord mange udstillere fra ind- og udland op til Copenhagen Bike Show i weekenden, og det samme var Fabian Cancellara. Det var et godt mix, som trak mange besøgende til messen.
Bliv inspireret af Team Motionsfeltet.dk - Touren til Gardsøen uge 6
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til Tour TransAlp her til sommer.  
GOOD VIBES ONLY – Fra cykelmoster til Queen of Mountain?! (Part 1)
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Team Motionsfeltet åbner sæsonen i Jennum
Søndag den 31. marts åbner den danske landevejssæson for alvo, med motionsløbet Gran Fondo Jennum ved Vejle. Det største deltagende hold hedder Team Motionsfeltet.dk.
Jakob Fuglsang medejer af tøjmærke
Cykeltøj-iværksættere får den danske cykelrytter Jakob Fuglsang med på holdet. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

AndetBoligadvokat