18.08.2021 @ 15:00

Elcykel fra Wilier til terrænet, der overrasker med sin lave vægt og sin gode komfort.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

Fakta:

Producent: Wilier
Produkt: Wilier Jena Hybrid
Farver: Drop Bar Green og Drop Bar Blue/Orange Glossy
Størrelse: S, M, L og XL  (Testet i størrelse i M)
Vægt: 13,2 kilo 

Vejledende udsalgspirs: 29.999,- kroner

 

Fakta om cyklen:

Ramme:  Carbon

Forgaffel: Carbon

Geargruppe: Shimano GRX 1x11

Kranksæt: Shimano GRX 40 T

Bremser: Shimano GRX disc

Hjulsæt: Wilier Trestina alu hjul

Dæk: Vittoria Terreno Dry 700x38 mm

Saddelpind: Ritchey

Saddel: Selle Italia X3 Boost  

Frempind: Ritchey Comp

Styr: Ritchey Ergomax Road Comp

Motor: Mahle Ebikemotion X35+


Introduktion

Dagene er talte, hvor det at køre på en elcykel var en falliterklæring i forhold til ens krop og form.


I dag ser man alle slags elcykler i gadebilledet, der oveni købet bliver kørt af personer i alle aldre. Igennem de senere år er det også blevet mere og mere populært at købe MTB, racer eller gravelcykel med motor.

 

Og netop gravelcykler er det nyeste inden for sportscykler, og enhver cykelgal med bare lidt respekt for sig selv har erhvervet sig en gravelcykel.

 

Men hvorfor skal man så bruge de ekstra penge på en gravelcykel med el-motor?


Det har vi forsøgt at komme tættere på et svar med denne test af Wilier Jena Hybrid.

 

 

Test

De dage hvor en elcykel var en cykel, hvor batteriet sad bagpå, og så stor og klodset ud er også talte.

 

Wilier Jena Hybrid ligner ved første øjekast en helt almindelig gravelcykel og kun det lidt større skrårør ved kranken og det store bagnav afslører, at her er der tale om en elcykel.


Den italienske cykelproducent Wilier har taget designet fra deres i forvejen flotte standard gravelcykel, og tilføjet et eksternt batteri og en ladeport ved kranken. Jena Hybrid har en rigtig god og behagelig rammegeometri, der giver en god følelse, når man kører på cyklen.


Jeg synes endda, den er lidt mere aggressiv end andre modeller jeg tidligere har testet, hvilket gør den føles ret hurtig og lidt mere som en landevejsracer.


Hos Wilier har man ikke ligesom andre mærker installeret stødabsorberende features, ud over de naturligt dæmpende egenskaber i carbon-materialet og de bredde 700x38 millimeter dæk.
 

Kigger man på komforten, når man cykler, så er der ikke en finger at sætte på det.

 

Jena Hybrid er en rigtig komfortabel cykel at køre på, men samtidig gør carbon-stellet også at den er hurtig og forholdsvis let at få op i fart.

 

En sidste ting ved stellet er, at der er blevet gjort plads til at montere cykeltasker således man rigtig kan komme på eventyr med cyklen. Dette er ret fedt, og noget der ses på flere og flere gravelcykler.

 

 

Hjulsæt   

Hjulene der er monteret på cyklen er fra Wilier selv, kaldet ’Wilier Triestina Carbon’, og er firmaets  svar på et solidt carbon-hjulsæt til gravel.

 

Hjulsættet er det samme, der er standard på mange af Wiliers gravelcykler, den eneste forskel her er, at der er bygget en motor ind i baghjulet. Hjulsættet vejer 1600 gram uden motor, hvilket er til den lettere side for et solidt hjul til alle terræner.

 

Hjulene er monteret med Vittoria Terreno Mix, der er et solidt allround dæk til gravel. Det mærker man også med det samme, når man kører på asfalt, her har dækket bestemt ikke sin force.

 

Til gengæld kommer dækket til sin ret ude i terrænet, hvor det virkelig gør det godt. Cyklen har udelukkende været testet under tørre forhold, men her gør dækket det rigtig godt. 

 

 

Geargruppe

Wilier Jena Hybrid kommer monteret med geargruppen GRX 1x11, der er designet specifikt til gravel. Gruppen er mekanisk med hydrauliske skivebremser. Gruppen fås også i en elektronisk version.

 

Den specifikke gravelgruppe har nogle bestemte karakteristika, som den almindelige landevejsgruppe ikke har. For eksempel er grebene på styret blevet længere, således det er mere komfortabelt at holde ved styret på de bumlede grusveje. Bremsegrebene er også blevet gjort nemmere at håndtere, så det er nemmere at bremse i terrænet.

 

Cyklen er monteret med en 11-42 kassette og en 42 klinge foran. Jeg er generelt ret stor fortaler for et-klinge setup på terræncykler, og på Wilier Jena Hybrid fungerer det også rigtig godt, men man skal lige vænne sig til, at der er lidt større spring mellem gearene.

 

 

Elektronikken

Motoren på Wilier Jena Hybrid styres via en kontrolknap, der sidder på styret. Der er fire forskellige indstillingsmuligheder, hver indstilling symboliseres via forskellige farver. Rød er maksimum power, grøn for minimum. Knappen på styret er nem at betjene når man cykler. Selve motoren yder 250 watt, ligesom standard elcykler man ellers kan købe.


Således slår motoren også selv fra når man rammer 25 kilometer i timen, og følger derfor reglerne for elcykler i Danmark. Batteriet sidder integreret i rammen og påvirker faktisk ikke størrelsen på skrårøreret, der også uden batteriet er ret kraftig bygget.

 

Derfor ligner det heller ikke ved første øjekast en elcykel, det ses dog ved det store nav i baghjulet, hvor motoren er placeret, og bunden af stellet, hvor ladeporten er placeret.

 

Cyklen er blevet testet i forskelligt terræn, og man må bare sige at køre med elcykel er lækkert, specielt i terrænet, når man kommer til en stejl bakke, er det bare rart at have muligheden for at slå en elmotor til. Man bestemmer selv, hvor meget hjælp man vil have fra motoren, det er nok mest benene, der afgør det.

 

Batteriets holdbarhed afhænger i hvilket terræn man kører i. Kører man udelukkende landevej vil batteriet selvsagt holde længere tid. Cyklen er dog lavet til terræn og derfor skal den naturligvis også bruges i terrænet.

 

Jeg har kørt cirka 50 kilometer i varieret terræn på én opladning under testen. Man kan med fordel spare lidt på batteriet på landevejen ved at slå motoren fra. Cyklen ruller overraskende godt uden elmotor også, og derved kan man slå motoren til og fra efter behov.  

 

 

Konklusion

Først og fremmest er det virkelig lækkert at køre på en elcykel, om det er på landevejen eller terrænet, så ruller den virkelig godt.


Wilier Jena Hybrid er en elcykel, der i det store hele ligner en almindelig gravelcykel. Det der adskiller denne elcykel fra en almindelig cykel, er motoren i baghjulet, der gør at navet er større en normalt, og så kan man se en ladeport i bunden af stellet, ellers ligner i det en almindelig gravelcykel, hvilket er et stort plus.


Jeg har haft stor glæde af at køre på denne cykel. Selvom jeg selv føler jeg er ret god form, så er det bare sjovt. Men for mig vil det ikke være en cykel jeg selv ville investere i, men tror, at der er rigtig mange der vil have stor glæde af Wilier Jena Hybrid, og vil derfor være et godt bud, hvis man gerne vil have en elcykel til terrænet.  

 

Sådan har vi testet:
Cyklen er blevet testet den seneste måned i alt slags vejr. Den er blevet testet i varieret terræn.

Stillet til rådighed af: Belgian Cycling Club


TESTRAPPORT

 

Brand: Wilier

Model: Wilier Jena Hybrid gravelcykel

 

Hvad er cyklen lavet til og hvem henvender den sig til?

Cyklen henvender sig til mange forskellige typer mennesker. Men især nok til en målgruppe, der i højere grad vil nyde en cykeltur, og derfor vil have glæde af en hjælpemotor.

 

Bedøm hvordan producenten er lykkedes med at ramme formål og målgruppe

Synes at Wilier er lykkedes rigtig godt med denne cykel, og den skiller sig ud fra andre elcykler.

 

Hvordan er prisen i forhold til lignende cykler?

Prisen ligger på omkring 30.000,- og det i den høje ende i forhold til almindelige elcykler. Men ud fra, at det er en god gravelcykel med elmotor, så synes jeg faktisk, at det er en rigtig fornuftig pris.

 

Bedøm rammens udførsel / konstruktion

Wilier har lavet en rigtig flot ramme, hvilket italienske Wilier er kendt for, og den ligner ved første øjekast ikke en elcykel, hvilket må siges at være et plus.

 

Hvordan er indstillingsmulighederne?

Det er ganske simpelt at indstille både saddel og styrhøjde.

 

Hvad vejer den testede cykel?

Cyklen vejer omkring 13 kilo.

 

Er cyklen komfortabel at køre?

Ja den er komfortabel at køre på, specielt Vittoria Terreno dækkene gør den ret komfortabel.


Beskriv cyklens køregenskaber

De overordnede styreegenskaber er rigtig gode. Den reagerer på det, man vil have den til.

 

Bedøm cyklens stivhed og kraftoverførsel

Wilier Jena Hybrid er en carbon-cykel, og er derfor utrolig stiv og reagerer rigtig godt når man træder i pedalerne.

 

Beskriv styring - er den livlig, neutral eller doven?

Styringen er neutral.

 

Matcher de valgte komponenter rammens egenskaber?

Komponenterne matcher godt til rammen.

 

Er der nogle komponenter som bør opgraderes i forhold til rammen?

Hvis man måske skal opgradere, så skulle det være 700x40 mm dæk i stedet for 38 mm, men det er en mindre detalje, der dog vil gøre cyklen endnu mere komfortabelt at køre på.

 

Bedøm hjulsættet

Hjulene fra Wilier er nogle rigtig gode allround hjul.

 

Konklusion

Overordnede konklusion er, at italienske Wilier har lavet en rigtig god gravel elcykel med lav vægt i forhold til, at det er en elcykel, og gør det godt på de testede parametre.

 

Om testeren:

Alder: 32 år.  
Højde: 173 cm
Vægt: 73 kg

Jeg har cyklet i: 10 år   
Så ofte cykler jeg: 4-5 gange om ugen  

Jeg kører disse discipliner: Landevej, gravel og E-cykling.  

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

Det helårlige managerspil åbnet - To forskellige spil i 2022
Feltet.dk's populære sæsonspil bliver nu udvidet med et aktivt sæsonspil. Du kan tilmelde dig allerede i dag.
Test: isolés vintertøj
Et lækkert sæt fra danske isolés, som viser stor teknisk know-how og kapacitet, hvor især jakken imponerer med høje beskyttelse og masser af varme i en strømlinet pakke.
Spar 50% på vinter- og forårscykeltøj
Feltet.dk og Team Motionsfeltet.dk har sat en række produkter ned på vores webshop, så søger du et godt tilbud - så kig forbi. 
Cannondale lancerer ny Synapse med SmartSense-teknologi
Amerikanerne lancerer en re-designet version af deres endurance-cykel til landevejen med stærkt opdaterede, teknologiske features, som inkluderer lys og radar. Målet er at fusionere performance, komfort og alsidighed i endnu højere grad.
Et klenodie har jubilæum - kender du ALAN?
I sommeren 1972 grundlagde en lille italiener ved navn Falconi Lodovico, et cykelbrand, der i dag, er et klenodie indenfor cykelsporten.
Test: Velocio vintertøj
Det amerikanske brand gør sit indtog med et teknisk ’tøjsystem’ til de koldeste vinterdage, som performer på alle parametre.
Øl skal give Børnecancerfonden halvanden million kroner
Velgørenhedscykelholdet Team Rynkeby har sat sig et ambitiøst mål. På bare fire uger vil de frivillige deltagere sælge over 35.000 gaveæsker med specialøl fra Fur Bryghus. Det skal give op imod halvanden million kroner til Børnecancerfonden.
Produktnyt: Specialized lancerer ny sko med snørebånd
Specialized har netop lanceret en ny sko med snørebånd, som hedder S-Works 7 Lace.
Test: Assos Superléger-tøj til hometrainer
Et komplet sæt optimeret til indendørs cykling, hvor bukserne imponerer så stort, at de er blandt de bedste denne tester har prøvet.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Manager: Mens vi bare venter på en ny sæson #2
Nu er det meget snart alvor. De forskellige WorldTour-mandskaber er ved at være klar - holdopstillingerne er på plads, de nye uniformer er blevet flashet, team-cyklerne fået den sidste lakering og januars obligatoriske træningslejre så småt gået i gang...
Test: Flowfeet by Flowlife
Flowfeet er et massageapparat, der giver dine fødder alt fra en kærlig til en dyb og effektiv massagebehandling, som får dine fødder hurtigt på toppen efter en hård træning. 
Feltet.dk styrker sine SOME-aktiviteter og investerer i fremtiden
I de kommende måneder vil Feltet.dk lancere en række nye aktiviteter både på det redaktionelle, funktions-. og designmæssigt plan. Feltet.dk øger også satsningen på det sociale medie, Instagram.
Produktnyt: Velocio "A better way"
Det der startede som en lancering af en kvindefokuseret kollektion har udviklet sig til en forpligtelse for en grønnere fremtid, hvor amerikansk-baserede Velocio mener, at der er en bedre måde at producere cykeltøj på.
Covid-alarm: Bestil dit Tour-merchandise senest søndag
De tre første dage i juli i år bliver historiske! For første og måske eneste gang gæster Tour de France-feltet lille Danmark. Skal du være festklædt?
Test: Rapha Women’s Explore Down Jacket
Vellykket og virkelig lækker dunjakke, som kan bruges på eventyr på cyklen såvel som i hverdagen.
Specialized præsenterer 2022-teamcykler
Specialized løfter sløret for de nye cykeldesigns til Quick-Step-Alpha Vinyl, Total-Energies og SD Worx. 
Test: 2022 Giant Revolt Advanced Pro 0
Den nye Revolt cementerer sin position som en af markedets bedste gravelcykler med levende styregenskaber, god komfort og muligheden for at ændre køregenskaberne med et udskifteligt dropout, som kan øge akselafstanden.
Test: Cannondale Scalpel HT Hi-MOD 1 2022
Scalpel HT Hi-MOD 1 har et rigtig godt forhold mellem effektivitet, adræthed, kontrol og stabilitet, mens cyklens geometri og lethed skaber en meget progressiv high-end mountainbike, der tilfredsstiller den konkurrenceorienterede og kræsne hardtail-rytters høje krav.
Konggaard / Xtreme sætter gang i generationsskifte
Konggaard ApS lancerer på årets første dag, at de har sat gang i et generationsskifte.
Se alle 35 danske UCI-sejre i 2021
Feltet.dk samler her alle de danske UCI-sejre på landevejen. Se eller gense de største danske cykelmomenter i 2021!
Godt nytår fra Feltet.dk - Tilbageblik og 2022
Feltet.dk ønsker alle et godt nytår og ser tilbage på året og frem på, hvad der venter i 2022.
Podcast: Quiz og kåringer fra året der gik på WorldTouren
Hvilke øjeblikke og ryttere var de mest fantastiske på WorldTouren i 2021? 
Prøv banecykling - Spar 20%
Du har nu igen muligheden for at prøve kræfter med cykelbanen i Ballerup! I en begrænset periode tilbyder Feltet.dk & Velo Events vores læsere muligheden for en helt unik cykeloplevelse på banen i Ballerup Super Arena.
Glædelig jul til alle
Feltet.dk og Motionsfeltet.dk ønsker alle en rigtig glædelig jul!

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Ferien er ovre, og det er tid for de professionelle ryttere at starte den seriøse træning frem mod 2021-sæsonen. Ganske vist betyder coronavirus, at løbene starter senere end vanligt, men i år er fælles træningslejre heldigvis atter mulige, og nedtællingen er for alvor gået i gang. I løbet af de kommende uger vil Feltet.dks cykelekspert Emil Axelgaard klæde dig på til den kommende sæson i en serie af analyser, hvor vi kaster et detaljeret blik på hvert af de 19 WorldTour-hold, og hvad vi kan forvente os af mandskabet i løbet af de kommende 12 måneder. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/opvarmning_til_2022_hvad_kan_vi_forvente_af_bahrain-victorious_1/ areo eger vil jeg ikke anbefale at genbruge, slet ikke de helt tynde CX-ray og Areolite. Tror heller ikke at flade vs. runde eger har nogen videre betydning for aerodynamikken i et hjul med 30mm fælge. Campagnolo's Shamal Carbon er bygget med runde eger, det er stadig et rimeligelig aerodynamisk hjul. Ellers kan du evt bruge pillar egere hvis du ikke vil betale for DT eller Sapim.Baloise Trek Lions-rytterne Lucinda Brand og Shirin van Anrooij var i hopla i lørdagens X2O Trofee Hamme Flandriencross. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/trek_lions-par_til_tops_i_flandriencross/I den afsluttende spurtduel trak Laurens Sweeck det længste strå og vandt årets udgave af X2O Trofee Hamme - Flandriencross. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/sweeck_swipede_konkurrenterne_til_side_i_flandriencross/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Det helårlige managerspil åbnet - To forskellige spil i 2022
Feltet.dk's populære sæsonspil bliver nu udvidet med et aktivt sæsonspil. Du kan tilmelde dig allerede i dag.
Test: isolés vintertøj
Et lækkert sæt fra danske isolés, som viser stor teknisk know-how og kapacitet, hvor især jakken imponerer med høje beskyttelse og masser af varme i en strømlinet pakke.
Spar 50% på vinter- og forårscykeltøj
Feltet.dk og Team Motionsfeltet.dk har sat en række produkter ned på vores webshop, så søger du et godt tilbud - så kig forbi. 
Cannondale lancerer ny Synapse med SmartSense-teknologi
Amerikanerne lancerer en re-designet version af deres endurance-cykel til landevejen med stærkt opdaterede, teknologiske features, som inkluderer lys og radar. Målet er at fusionere performance, komfort og alsidighed i endnu højere grad.
Et klenodie har jubilæum - kender du ALAN?
I sommeren 1972 grundlagde en lille italiener ved navn Falconi Lodovico, et cykelbrand, der i dag, er et klenodie indenfor cykelsporten.
Test: Velocio vintertøj
Det amerikanske brand gør sit indtog med et teknisk ’tøjsystem’ til de koldeste vinterdage, som performer på alle parametre.
Øl skal give Børnecancerfonden halvanden million kroner
Velgørenhedscykelholdet Team Rynkeby har sat sig et ambitiøst mål. På bare fire uger vil de frivillige deltagere sælge over 35.000 gaveæsker med specialøl fra Fur Bryghus. Det skal give op imod halvanden million kroner til Børnecancerfonden.
Produktnyt: Specialized lancerer ny sko med snørebånd
Specialized har netop lanceret en ny sko med snørebånd, som hedder S-Works 7 Lace.
Test: Assos Superléger-tøj til hometrainer
Et komplet sæt optimeret til indendørs cykling, hvor bukserne imponerer så stort, at de er blandt de bedste denne tester har prøvet.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x