18.08.2021 @ 15:00

Elcykel fra Wilier til terrænet, der overrasker med sin lave vægt og sin gode komfort.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

Fakta:

Producent: Wilier
Produkt: Wilier Jena Hybrid
Farver: Drop Bar Green og Drop Bar Blue/Orange Glossy
Størrelse: S, M, L og XL  (Testet i størrelse i M)
Vægt: 13,2 kilo 

Vejledende udsalgspirs: 29.999,- kroner

 

Fakta om cyklen:

Ramme:  Carbon

Forgaffel: Carbon

Geargruppe: Shimano GRX 1x11

Kranksæt: Shimano GRX 40 T

Bremser: Shimano GRX disc

Hjulsæt: Wilier Trestina alu hjul

Dæk: Vittoria Terreno Dry 700x38 mm

Saddelpind: Ritchey

Saddel: Selle Italia X3 Boost  

Frempind: Ritchey Comp

Styr: Ritchey Ergomax Road Comp

Motor: Mahle Ebikemotion X35+


Introduktion

Dagene er talte, hvor det at køre på en elcykel var en falliterklæring i forhold til ens krop og form.


I dag ser man alle slags elcykler i gadebilledet, der oveni købet bliver kørt af personer i alle aldre. Igennem de senere år er det også blevet mere og mere populært at købe MTB, racer eller gravelcykel med motor.

 

Og netop gravelcykler er det nyeste inden for sportscykler, og enhver cykelgal med bare lidt respekt for sig selv har erhvervet sig en gravelcykel.

 

Men hvorfor skal man så bruge de ekstra penge på en gravelcykel med el-motor?


Det har vi forsøgt at komme tættere på et svar med denne test af Wilier Jena Hybrid.

 

 

Test

De dage hvor en elcykel var en cykel, hvor batteriet sad bagpå, og så stor og klodset ud er også talte.

 

Wilier Jena Hybrid ligner ved første øjekast en helt almindelig gravelcykel og kun det lidt større skrårør ved kranken og det store bagnav afslører, at her er der tale om en elcykel.


Den italienske cykelproducent Wilier har taget designet fra deres i forvejen flotte standard gravelcykel, og tilføjet et eksternt batteri og en ladeport ved kranken. Jena Hybrid har en rigtig god og behagelig rammegeometri, der giver en god følelse, når man kører på cyklen.


Jeg synes endda, den er lidt mere aggressiv end andre modeller jeg tidligere har testet, hvilket gør den føles ret hurtig og lidt mere som en landevejsracer.


Hos Wilier har man ikke ligesom andre mærker installeret stødabsorberende features, ud over de naturligt dæmpende egenskaber i carbon-materialet og de bredde 700x38 millimeter dæk.
 

Kigger man på komforten, når man cykler, så er der ikke en finger at sætte på det.

 

Jena Hybrid er en rigtig komfortabel cykel at køre på, men samtidig gør carbon-stellet også at den er hurtig og forholdsvis let at få op i fart.

 

En sidste ting ved stellet er, at der er blevet gjort plads til at montere cykeltasker således man rigtig kan komme på eventyr med cyklen. Dette er ret fedt, og noget der ses på flere og flere gravelcykler.

 

 

Hjulsæt   

Hjulene der er monteret på cyklen er fra Wilier selv, kaldet ’Wilier Triestina Carbon’, og er firmaets  svar på et solidt carbon-hjulsæt til gravel.

 

Hjulsættet er det samme, der er standard på mange af Wiliers gravelcykler, den eneste forskel her er, at der er bygget en motor ind i baghjulet. Hjulsættet vejer 1600 gram uden motor, hvilket er til den lettere side for et solidt hjul til alle terræner.

 

Hjulene er monteret med Vittoria Terreno Mix, der er et solidt allround dæk til gravel. Det mærker man også med det samme, når man kører på asfalt, her har dækket bestemt ikke sin force.

 

Til gengæld kommer dækket til sin ret ude i terrænet, hvor det virkelig gør det godt. Cyklen har udelukkende været testet under tørre forhold, men her gør dækket det rigtig godt. 

 

 

Geargruppe

Wilier Jena Hybrid kommer monteret med geargruppen GRX 1x11, der er designet specifikt til gravel. Gruppen er mekanisk med hydrauliske skivebremser. Gruppen fås også i en elektronisk version.

 

Den specifikke gravelgruppe har nogle bestemte karakteristika, som den almindelige landevejsgruppe ikke har. For eksempel er grebene på styret blevet længere, således det er mere komfortabelt at holde ved styret på de bumlede grusveje. Bremsegrebene er også blevet gjort nemmere at håndtere, så det er nemmere at bremse i terrænet.

 

Cyklen er monteret med en 11-42 kassette og en 42 klinge foran. Jeg er generelt ret stor fortaler for et-klinge setup på terræncykler, og på Wilier Jena Hybrid fungerer det også rigtig godt, men man skal lige vænne sig til, at der er lidt større spring mellem gearene.

 

 

Elektronikken

Motoren på Wilier Jena Hybrid styres via en kontrolknap, der sidder på styret. Der er fire forskellige indstillingsmuligheder, hver indstilling symboliseres via forskellige farver. Rød er maksimum power, grøn for minimum. Knappen på styret er nem at betjene når man cykler. Selve motoren yder 250 watt, ligesom standard elcykler man ellers kan købe.


Således slår motoren også selv fra når man rammer 25 kilometer i timen, og følger derfor reglerne for elcykler i Danmark. Batteriet sidder integreret i rammen og påvirker faktisk ikke størrelsen på skrårøreret, der også uden batteriet er ret kraftig bygget.

 

Derfor ligner det heller ikke ved første øjekast en elcykel, det ses dog ved det store nav i baghjulet, hvor motoren er placeret, og bunden af stellet, hvor ladeporten er placeret.

 

Cyklen er blevet testet i forskelligt terræn, og man må bare sige at køre med elcykel er lækkert, specielt i terrænet, når man kommer til en stejl bakke, er det bare rart at have muligheden for at slå en elmotor til. Man bestemmer selv, hvor meget hjælp man vil have fra motoren, det er nok mest benene, der afgør det.

 

Batteriets holdbarhed afhænger i hvilket terræn man kører i. Kører man udelukkende landevej vil batteriet selvsagt holde længere tid. Cyklen er dog lavet til terræn og derfor skal den naturligvis også bruges i terrænet.

 

Jeg har kørt cirka 50 kilometer i varieret terræn på én opladning under testen. Man kan med fordel spare lidt på batteriet på landevejen ved at slå motoren fra. Cyklen ruller overraskende godt uden elmotor også, og derved kan man slå motoren til og fra efter behov.  

 

 

Konklusion

Først og fremmest er det virkelig lækkert at køre på en elcykel, om det er på landevejen eller terrænet, så ruller den virkelig godt.


Wilier Jena Hybrid er en elcykel, der i det store hele ligner en almindelig gravelcykel. Det der adskiller denne elcykel fra en almindelig cykel, er motoren i baghjulet, der gør at navet er større en normalt, og så kan man se en ladeport i bunden af stellet, ellers ligner i det en almindelig gravelcykel, hvilket er et stort plus.


Jeg har haft stor glæde af at køre på denne cykel. Selvom jeg selv føler jeg er ret god form, så er det bare sjovt. Men for mig vil det ikke være en cykel jeg selv ville investere i, men tror, at der er rigtig mange der vil have stor glæde af Wilier Jena Hybrid, og vil derfor være et godt bud, hvis man gerne vil have en elcykel til terrænet.  

 

Sådan har vi testet:
Cyklen er blevet testet den seneste måned i alt slags vejr. Den er blevet testet i varieret terræn.

Stillet til rådighed af: Belgian Cycling Club


TESTRAPPORT

 

Brand: Wilier

Model: Wilier Jena Hybrid gravelcykel

 

Hvad er cyklen lavet til og hvem henvender den sig til?

Cyklen henvender sig til mange forskellige typer mennesker. Men især nok til en målgruppe, der i højere grad vil nyde en cykeltur, og derfor vil have glæde af en hjælpemotor.

 

Bedøm hvordan producenten er lykkedes med at ramme formål og målgruppe

Synes at Wilier er lykkedes rigtig godt med denne cykel, og den skiller sig ud fra andre elcykler.

 

Hvordan er prisen i forhold til lignende cykler?

Prisen ligger på omkring 30.000,- og det i den høje ende i forhold til almindelige elcykler. Men ud fra, at det er en god gravelcykel med elmotor, så synes jeg faktisk, at det er en rigtig fornuftig pris.

 

Bedøm rammens udførsel / konstruktion

Wilier har lavet en rigtig flot ramme, hvilket italienske Wilier er kendt for, og den ligner ved første øjekast ikke en elcykel, hvilket må siges at være et plus.

 

Hvordan er indstillingsmulighederne?

Det er ganske simpelt at indstille både saddel og styrhøjde.

 

Hvad vejer den testede cykel?

Cyklen vejer omkring 13 kilo.

 

Er cyklen komfortabel at køre?

Ja den er komfortabel at køre på, specielt Vittoria Terreno dækkene gør den ret komfortabel.


Beskriv cyklens køregenskaber

De overordnede styreegenskaber er rigtig gode. Den reagerer på det, man vil have den til.

 

Bedøm cyklens stivhed og kraftoverførsel

Wilier Jena Hybrid er en carbon-cykel, og er derfor utrolig stiv og reagerer rigtig godt når man træder i pedalerne.

 

Beskriv styring - er den livlig, neutral eller doven?

Styringen er neutral.

 

Matcher de valgte komponenter rammens egenskaber?

Komponenterne matcher godt til rammen.

 

Er der nogle komponenter som bør opgraderes i forhold til rammen?

Hvis man måske skal opgradere, så skulle det være 700x40 mm dæk i stedet for 38 mm, men det er en mindre detalje, der dog vil gøre cyklen endnu mere komfortabelt at køre på.

 

Bedøm hjulsættet

Hjulene fra Wilier er nogle rigtig gode allround hjul.

 

Konklusion

Overordnede konklusion er, at italienske Wilier har lavet en rigtig god gravel elcykel med lav vægt i forhold til, at det er en elcykel, og gør det godt på de testede parametre.

 

Om testeren:

Alder: 32 år.  
Højde: 173 cm
Vægt: 73 kg

Jeg har cyklet i: 10 år   
Så ofte cykler jeg: 4-5 gange om ugen  

Jeg kører disse discipliner: Landevej, gravel og E-cykling.  

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

Simon Andreassen blev dansk mester i VM-testen
I dag blev DM i maraton afviklet i Haderslev, som også var en generalprøve på VM, når det afvikles i Danmark i 2022.
Job: CeramicSpeed søger Teknisk Salgsassistent
Kan du forvandle din passion og tekniske forståelse for cykling til support i øjenhøjde for vores kunder? Så læs blot videre.
Test: Garmin Rally XC200 wattpedaler
Garmin Rally XC200 pedalerne fra Garmin har wattmålere i begge cykelpedaler, som giver dig pålidelige effektmålinger og er nem at overføre fra cykel til cykel - uanset cykeltype.
Afdød rytters mindefond støtter danske talenter
For første gang nogensinde udtager Andreas Sarbos mindefond "Rideforandreas" to legater til to danske talenter. 
Test: Mseven cykeltøj fra Kalas Sportswear
Tjekkisk tøjmærke, der har lavet et rigtig godt sæt cykeltøj i samarbejde med OL-Guldvinder Michael Mørkøv og hans lillebror den tidligere seksdags-rytter Jesper Mørkøv.
Se alle 33 danske UCI-sejre i 2021
Feltet.dk samler her alle de danske UCI-sejre på landevejen. Se eller gense de største danske cykelmomenter i 2021!
Oakley-drømmeland i Hellerup
Test: Fizik Tempo R5
En flot og funktionel sko i dyrt look, men til en overkommelig pris.
Feltet.dk til Scott Spark demo days
Verden over har den nye Scott Spark (2022 model) med integreret affjedring i stellet og justerbar kronrørsvinkel gjort stort indtryk. Det var derfor med en vis portion nysgerrighed at Feltet.dk blev inviteret til Scott-event ved Langesø på Fyn.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Fini og Andreassen til start til VM-generalprøve på dansk grund
I 2022 er der VM i MTB maraton på dansk grund, og de danske topryttere Simon Andreassen og Sebastian Fini er klar, når der i år afholdes DM i MTB maraton på ruten.
Bliv en bedre cykelrytter og undgå skader
Nu kan du få adgang til din krops interne performance data både før, under og efter din træning. Graspor er en nyudviklet moniteringsenhed, indbygget i et tyndt lår-sleeve, som placeres under cykelbukserne.
MTB Maraton: Prøv den virtuelle rute inden DM 2021 og VM 2022
Den virtuelle verden vokser og vokser. Nu kan du prøve kræfter med ruterne til mountainbike DM i 2021 og VM 2022. Mesterskaberne afvikles i Haderslev. Du kan nu kører marathon ruten, som er tilgængelig på den virtuelle platform Bkool.
Cykelløb, Tour de France-nørderi og festival i samme weekend
Der bliver ikke sparet på cykelfesten i Vejle. Oven på en dramatisk kongeetape til PostNord Danmark Rundt kan cykelinteresserede nu se frem til to cykelevents i samme weekend - endda med besøg af nogle af cykelsportens stjerner.
Produktnyt: Cadex udvider samlingen af cykelkomponenter med racerstyr
Cadex har lanceret et racerstyr, som er et superlet styr støbt i ét carbonstykke, der leverer en ydeevne med fokus på stivhed, komfort og håndtering.
Livestream Vueltaen for 99 kroner - uden afbrydelser
Vil du gerne se alle etaper af Vuelta a España, så har Feltet.dk i samarbejde med Discovery+ et godt tilbud.
Produktnyt: Shimano lancerer nye 12-speed geargrupper
Shimano har netop lanceret to nye geargrupper. En 12-speed Shimano Dura-ace gruppe (R9200) og en 12-speed Ultegra gruppe (R8100).
Cross-DM til Aarhus: Arrangør lover stor DM-fest
Det bliver til en gentagelse og mere til af sidste DM-fest, når også 2022-udgaven skal arrangeres af Grote Prijs CK Aarhus. Denne gang håber arrangørerne at kunne afholde eventet i den form, de havde planlagt sidste år, hvor coronasituationen udgjorde et benspænd.
Livestream nu: Rent Liv løbet i Skive
I dag bliver det danske UCI-løb, Rent Liv-løbet i Skive, afviklet. Hele løbet kan ses GRATIS på Feltet.dk.
Weekendens to danske UCI-løb streames på Feltet.dk
Lørdag og søndag køres der i denne uge UCI-løb i Danmark, og startlisterne tager form til weekendens to brag på de danske landeveje. 
Produktnyt: Cannondale lancerer SuperSix EVO CX og SE
Cannondale lancerer i dag to nye gravelcykler, som er bygget på deres succesfulde EVO-landevejsramme.
Se billeder og video af Corts sejr
Magnus Cort vandt en helt fantastisk etapesejr i Vuelta a España, da hans vandt torsdagens etape.
Stor Vuelta a España-guide
Feltet.dk giver dig i denne artikel en guide til årets Vuelta a España. Find alle de væsentlige oplysninger om løbet.
Produktnyt: Canyon Lux Trail
Den nye Lux Trail indeholder alt det, der gør Lux’en fremragende.
Test: Wilier Jena Hybrid E-gravel
Elcykel fra Wilier til terrænet, der overrasker med sin lave vægt og sin gode komfort.

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Simon Andreassen blev dansk mester i VM-testen
I dag blev DM i maraton afviklet i Haderslev, som også var en generalprøve på VM, når det afvikles i Danmark i 2022.
Job: CeramicSpeed søger Teknisk Salgsassistent
Kan du forvandle din passion og tekniske forståelse for cykling til support i øjenhøjde for vores kunder? Så læs blot videre.
Test: Garmin Rally XC200 wattpedaler
Garmin Rally XC200 pedalerne fra Garmin har wattmålere i begge cykelpedaler, som giver dig pålidelige effektmålinger og er nem at overføre fra cykel til cykel - uanset cykeltype.
Afdød rytters mindefond støtter danske talenter
For første gang nogensinde udtager Andreas Sarbos mindefond "Rideforandreas" to legater til to danske talenter. 
Test: Mseven cykeltøj fra Kalas Sportswear
Tjekkisk tøjmærke, der har lavet et rigtig godt sæt cykeltøj i samarbejde med OL-Guldvinder Michael Mørkøv og hans lillebror den tidligere seksdags-rytter Jesper Mørkøv.
Se alle 33 danske UCI-sejre i 2021
Feltet.dk samler her alle de danske UCI-sejre på landevejen. Se eller gense de største danske cykelmomenter i 2021!
Oakley-drømmeland i Hellerup
Test: Fizik Tempo R5
En flot og funktionel sko i dyrt look, men til en overkommelig pris.
Feltet.dk til Scott Spark demo days
Verden over har den nye Scott Spark (2022 model) med integreret affjedring i stellet og justerbar kronrørsvinkel gjort stort indtryk. Det var derfor med en vis portion nysgerrighed at Feltet.dk blev inviteret til Scott-event ved Langesø på Fyn.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x