03.03.2022 @ 13:00

UltiWax tilbyder spændende, danskproducerede produkter til kæden. Smørrelsen er voksbaseret og alle produkter er 100% bionedbrydelige. Produkterne har vakt bejestring i vores test.

Fakta:

Producent: UltiWax
Produkter og pris:
Performance Wax (100 milliliter) - kr. 99,-

Race Paste (75 gram) - kr. 169,-

CleanZilla kæderens (500 milliliter) - kr. 119,-

 

(Performance Wax + Race Paste fås som bundle til kr. 249,-)

                                           

Introduktion:

Som du måske allerede har læst i Feltet.dk’s Produktnyt er danske Ultiproducts I/S på gaden med en række produkter, UltiWax, til den miljøbevidste cykelrytter, der ikke ønsker at gå på kompromis med performance.

 

Firmaet Ultiproducts I/S er temmelig nyt og blev stiftet i juni 2021. Cykling er dog ikke nyt for folkene bag, de kender markedet, ved hvad de er oppe imod og hvad kunderne efterspørger.

 

Både UltiWax produkterne og koncept er innovative. Produkterne er vandbaserede og 100% bionedbrydelige. Emballagen er genanvendelig, og UltiWax har tilmed et Cashback-System, hvor du får kr. 10,- for din tomme emballage, når du køber et nyt UltiWax produkt hos en af deres forhandlere.

 

UltiWax kalder konceptet ”Cycle and Recycle” og tapper direkte ind i tidens trend, og det er svært ikke allerede at blive begejstret.

 

Alle produkter er udviklet til det danske omskiftelige og ofte krævende og fugtige vejr. På dette punkt adskiller de så også fra flere af de etablerede eller kendte mærker, hvor man ofte skal, eller bør, skifte produkt alt efter vejrforholdene. UltiWax produkterne er gode i såvel tørre som våde forhold.

 

Samtlige produkter er derudover udviklet og produceret i Danmark.

 

Produkterne

Produkterne jeg har haft til test, er henholdsvis deres Performance Wax, Race Paste og CleanZilla-kæderens.

 

Performance Wax er tiltænkt høj performance i al slags vejr. Den er tyndtflydende som en almindelig kædeolie, men det er ikke en almindelig olie. Det er en såkaldt flydende kædevoks, som man påfører og lader tørre, inden man begiver sig ud på cyklen. I omskifteligt dansk vejr, skriver UltiWax, at Performance Wax’en holder ca. 300km, inden man skal rense, påføre og lade tørre igen.

 

Performance Wax - skal sikre høj performance i alt slags vejr.

 

Race Pasten er en mere regulær kædevoks. Den er beregnet til cykelløb og/eller intervaltræning, hvor de sidste watt er vigtige. Den er produceret uden brug af syntetiske olier, fortyndere eller lignende, og har en forholdsvis fast konsistens grundet det høje indhold af voks og paraffin.

 

Race Pasten er ligesom de øvrige produkter, produceret til det danske vejr, og UltiWax oplyser at holdbarheden er 200km i blandet vejr. Herefter renser og tørrer man kæden, påfører Race Paste igen og er klar til at køre med det samme. Den skal altså ikke tørre op, på samme måde som Performance Wax’en skal.

 

Race Paste er til væddeløb og skal bruges, når alle watt tæller.

 

CleanZilla kæderens er umiddelbart en traditionel kæderens, og så alligevel ikke. Ligesom de øvrige produkter er CleanZilla 100% bionedbrydelig. Den indeholder dog stadig opløsningsmidler, som renser kæden for såvel UltiWax produkter og traditionelle olier og voks.

 

CleanZilla kommer i en traditionel sprayflaske.

 

CleanZilla er helt neutral i lugten, og den synes langt mindre giftig end andre typer kæderens jeg har brugt.

 

Både Performance Wax og Race Paste lugter til gengæld lidt af tyggegummi. Det er dog kun noget man bemærker når det påføres, så man skal ikke være bange for at køre rundt og dufte som en slikbutik.

 

Hvordan har jeg testet?

Produkterne er testet på både landevej, MTB og hometrainer. Kæden er blevet renset i bund inden første brug, og når jeg har skiftet mellem Performance Wax og Race Paste. Jeg har testet CleanZilla både på UltiWax produkter og det produkt, min kæde var smurt med inden test.

 

Umiddelbart er produkter til kæden, for mig, et lidt svært produkt at teste.

 

Kæde- eller vedligeholdelses produkter er, for mig, først noget jeg egentlig lægger mærke til, når ikke de møder min forventning. Jeg har selvfølgelig kigget på, hvad de har lovet i forhold til effektivitet, sparede watt og så videre, men har aldrig målt det - jeg har bare været tilfreds, eller utilfreds - aldrig egentlig begejstret. Produkterne fra UltiWax har ikke skuffet.

 

Jeg har kørt på grus og landevej i både køligt og semifugtigt vejr i løbet af januar/februar måned. Jeg har også kørt decideret vådt og mudret vejr, ligesom jeg har testet begge produkter på hometraineren.

 

Turene jeg har kørt på landevejen, har været af 50-60 kilometer. På MTB’en har turene været kortere men af ca. 1-1½ times varighed.

Både Performance Wax og Race Paste har leveret, hvad man kan forvente af et godt produkt. De har beskyttet kæden og smurt godt. Kæden har ikke været stiv eller rusten i dagene efter. På turene jeg har kørt, har der ikke været en mærkbar forskel.

 

Som nævnt ovenfor, har jeg aldrig testet om mit smøremiddel rent faktisk har været lige så effektivt som producenten lovede.

På hometraineren lavede jeg derfor for sjov, en lidt smånørdet, test, for at se om jeg kunne spore en forskel mellem min normale voks, Race Paste og Performance Wax.

 

Jeg fandt testen er interessant, da forskellen mellem pedalerne og traineren, alt andet lige, må være grundet effekttabet på drivlinjen.

Normalt måler jeg et effekttab på 4-5% på drivlinjen, men ved brug af Performance Wax’en, var mit effekttab kun 2%.

 

Jeg har i testperioden ikke fået kørt langt nok med produkterne, til at kunne konstatere, hvorvidt de overholder de oplyste distancer ift. holdbarhed. Et umiddelbart bud er dog, at det gør de. Kæden har ikke på noget tidspunkt virket tør, eller som om det har været nødvendigt at tilføre mere voks. Kæden har været beskidt, er blevet tørret af, smurt meget lidt igen, hvorefter den var klar til næste tur.

 

Test

Alt i alt er jeg meget tilfreds med produkterne. De holder umiddelbart, hvad de lover.

 

Til at starte med, var jeg meget begejstret for konceptet, specielt at alle produkter er 100% bionedbrydelige. Efter at have taget et grundigt kig på min hylde med olier, voks, kæderens og lignende, kan jeg dog se, at flere af mine produkter også skriver at de er 100% miljøvenlige/nedbrydelige. Dette gælder dog ikke min eksisterende kæderens.

 

Performance Wax’en er relativt nem at dosere og fordeler sig fint på kæden og trænger ind i kæde leddene.

 

UltiWax skriver i deres produktinformation, at Performance Wax bør opbevares ved stuetemperatur, da det kan ændre konsistens, hvis det bliver opbevaret koldt. Jeg har opbevaret det ved cirka 20-22 grader, hvilket også er den temperatur det har haft når jeg har påført det, det fungerer fint, den er hverken for tynd eller for tyk.

 

Performance Wax’en tørrer ok op som de beskriver det skal. Man slipper dog nok ikke helt for lige at skulle køre en klud over kæden, inden man kører. Tørretiden er opgivet til 2 timer, hvilket ikke er uvant med lignende produkter.

 

Kæde påført Performance Wax.

 

CleanZilla kæderensen fungerede fint, og levede fuldt op til mine forventninger. Da jeg første gang skulle rense min kæde i bund, måtte jeg dog gøre det 2 gange - jeg havde muligvis været lidt for nærig den første gang jeg påførte det. Kæden skal være våd, og den skal dryppe - dette er også tilfældet med den jeg plejer at bruge. En klar fordel ved CleanZilla er i dette tilfælde at den er 100% nedbrydelig.

 

CleanZilla var nem at bruge og nem at dosere. Den kommer i en traditionel sprayflaske, og ligesom med alle andre flasker af samme type, skal man lige være lidt nænsom med aftrækket.

 

Kæde renset med CleanZilla.

 

Race Pasten var ret nem at påføre, og efterlader kæden tør og klar til brug, direkte efter påførsel. Det kan dog næppe undgås, at man lige skal tørre kæden over, for at fjerne overskydende rester af voks fra eksempelvis ydersiden af kæden. Den er tydelig i farven, så det er nemt at se, hvis man er sprunget over et kædeled ved et uheld. Er man nøjagtig med at påføre voksen, er det mit indtryk at den er drøj i brug, og der er til mange gange.

 

Race Pasten er i øvrigt paraffin baseret, og det er meget tydeligt at se på kæden, at den er temmelig vandafvisende. Den virker også mere afvisende end Performance Wax’en, da den heller ikke tiltrak sig skidt på samme måde.

 

Race Paste påføres direkte på kæden med fingrene.

 

Komfort og anvendelse

Som beskrevet ovenfor, er alle 3 produkter nemme at anvende, og de adskiller sig altså ikke nævneværdigt fra andre produkter, når det kommer til den egentlige påførsel.

 

Som tidligere nævnt, dufter både Performance Wax og Race Paste af tyggegummi, mens CleanZilla umiddelbart fremstår neutral i lugt.

 

Konklusion

Umiddelbart er jeg ret vild med UltiWax. Et danskproduceret produkt, 100% nedbrydeligt og fuldt på højde med andre produkter jeg har prøvet. Prisen er måske lidt i den høje ende når man lige scanner markedet - en langtidstest kommer til at afgøre, om det er i virkeligheden, måske er billigere, da det eventuelt holder længere. Indrømmet, jeg har ikke overblik over, hvor langt jeg kører mellem mine kædesmøringer, eller hvor lang tid der går mellem jeg indkøber nye produkter til vedligeholdelsen, og prisen er heller ikke det vigtigste for mig.

 

Jeg holder normalt øje med min kæde, og smører når det er tid, og hellere en gang for meget, end en gang for lidt, så de oplyste distancer på 300 kilometer for Performance Wax og 200 kilometer for Race Paste falder helt sikkert indenfor mine normale smøreintervaller.

 

Én ting kunne jeg dog godt ønske mig. En af de, for mig, vigtige argumenter er, at produkterne er 100% bionedbrydelige. Jeg kan dog ikke se, hverken på produkterne, på UltiWax hjemmeside, eller andre steder jeg har researchet, hvad produkterne rent faktisk indeholder.

 

Personligt kan jeg godt lide, at producenterne er lidt transparent omkring indhold. Dette skal dog på ingen måde sløre opfattelsen af nogle, efter min opfattelse og test, rigtig gode produkter, som jeg vil se frem til at bruge og langtidsteste i de kommende forårsmåneder.

 

Stillet til rådighed af: UltiWax

 

Sådan har vi testet: Produkterne er testet over ca. 1 ½ måned i løbet af januar og februar. Vejret har været normalt dansk vintervejr - dog ikke så koldt som vi oftest har det på denne tid af året. Jeg har kørt landevej, MTB og på hometrainer.

 

 

TESTRAPPORT

 

Brand: UltiWax

Produkt: Performance Wax, Race Paste, CleanZilla kæderens

 

Hvad er produktet lavet til?

Cykling - smøring og rens af kæde.

 

Hvilke særlige tekniske features har produktet?

100% bionedbrydelige.

Genanvendelig emballage.

Cashback-System, hvor man få kr. 10,- i rabat, hvis man afleverer tom emballage ifm. køb af nyt produkt.

 

Bedøm produktets ydeevne

I løbet af testen, har produkterne levet op til forventningen. Faktisk har produkterne overgået min forventning ift. minimering af effekttab på drivlinjen.

 

Derudover er jeg positivt overrasket over, at et tilsyneladende uskadeligt produkt (CleanZilla) faktisk renser kæden lige så godt, som de noget mere ”kradse” typer kæderens.

 

Bedøm kvalitet/holdbarhed

Kvalitet og holdbarhed er altid svært at vurdere på produkter som disse. Mit indtryk er dog, at kvaliteten er helt på højde med andre produkter jeg har brugt.

 

Bedøm ’Value-for-money’

Svært at bedømme på produkter som disse. Jeg er dog typen, der tiltales af brugen af miljøvenlige produkter. Dvs. at prisen for mig er sekundær i dette tilfælde. Man får et godt produkt, der dækker behovet, og som ikke påvirker samvittigheden i negativ retning. Det er ”value for money” for mig, i hvert fald i dette tilfælde.

 

Hvad kunne du især lide ved produktet?

Reduktion af effekttab via drivlinjen.

Bionedbrydeligt.

Cashback-System.

 

Var det noget som du ikke kunne lide?

Nej.

 

Hvordan er prisen sammenlignet med andre, tilsvarende produkter?

Prisen er umiddelbart lidt i den høje ende. En pris jeg dog gerne betaler, hvis produktet holder hvad det lover på den lange bane.

 

Konklusion

Jeg er meget positiv. Konceptet og produkterne tiltaler mig meget. Flere producenter skriver at de er miljøvenlige, nedbrydelige osv., men ingen er, så vidt jeg er orienteret, så konsekvente og tydelige ift. at nævne det i deres produktbeskrivelser. Jeg ser meget frem til den fortsatte brug af produkterne.

 

Om testeren:

Alder: 45 år
Højde: 182 cm
Vægt: 75 kg

Jeg har cyklet i:  16 år
Så ofte cykler jeg: 4-5 gange om ugen

Jeg kører disse discipliner: MTB, gravel, landevej og Zwift i vinterhalvåret

 

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Schurter og Fini ender på podiet – Ghost Factory triumferer på kvindesiden
Det blev til en samlet andenplads for Sebastian Fini og Nino Schurter i Absa Cape Epic.
Chefens hjørne: Feltet.dk startede for alvor på lokummet
Feltet.dk fylder i dag 21 år, men hvordan startede Skandivinaens største cykelside egentligt?
Nyt dansk talent smadrer Vingegaards gamle rekord
Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Bosch eBike Systems lancerer en ny batteriinnovation til el-cykler. PowerPack 800 Frame er navnet på det nye powerfulde batteri, men med batteriet følger flere store nyheder fra producenten.  

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet