Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

19.02.2020 @ 12:00

Med den nye Supercaliber er Trek startet med et blankt stykke papir og tænkt ud af boksen, da de skulle designe deres nye full suspension XC MTB. Det er der kommet et nyt og hyper-effektivt affjedringsdesign ud af.

 

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

Fakta

Producent: Trek
Produkt: Supercaliber 9.8
Farver: Gul/turkis testet, fås også i Rød/hvid og Sort)
Størrelse: Testet i Large, fås i S, M, M/L, L og XL
Vægt: 11,4 kg. Angivet af producenten
Vejledende udsalgspris: 47.999,-  kroner (Rød koster 52.999,-)

 

Fakta om cyklen

Ramme: OCLV Mountain carbon, Isostrut dæmper, 60 mm vandring

Forgaffel: Fox Performance 32 Step Cast, GRIP dæmper, 100 mm vandring

Bag-støddæmper: Trek IsoStrut, Fox Performance, DPS dæmper

Hjulsæt: Bontrager Kovee Elite 30 kulfiber, Tubeless Ready, 54T Rapid Drive 29”, 29 mm indre bredde

Dæk: For: Bontrager XR2 Team Issue, 29x2.25, tubeless ready

Kranksæt: Truvativ Stylo Carbon DUB, 32T

Krankboks: SRAM DUB PF30

Bagskifter: SRAM GX Eagle 1 X 12

Skiftegreb: SRAM GX Trigger Eagle

Bremser: Shimano XT M8100

Bremsegreb: Shimano XT M8100

Kassette: SRAM XG-1275, 10-50T, 12s

Sadel: Bontrager Montrose Elite, Titanium rails

Sadelpind: Bontrager Pro, OCLV Carbon, 31,6 mm
Styr og frempind: Bontrager Line Pro kulfiber, 35 mm, 5 mm højde, 720 mm bredde
Frempind: Bontrager Kovee Pro, 35mm, Knock Block, Blendr-kompatibel, 0 grader, 80 mm længde

 


Introduktion

Er man fan af XC World Cup racing, ville man i det meste af 2019 sæsonen kunne se Trek holdets ryttere, køre på en ny MTB, hvor der under den bagerste del af overrøret tilsyneladende foregik noget mystisk.

 

Det var nemlig dækket at et overtræk, Rygterne florerede gennem hele sæsonen, og så i september til VM afslørerede Trek så, hvad der gemte sig under klædet. De fleste havde nok gættet det; et nyt og anderledes full suspension design.

 

Men det var nok de færreste, der havde gættet på det design som Trek havde udviklet sammen med Fox. De kalder det for Isostrut.
 

 

Ramme og geometri

Med Isostrut har Trek/FOX integreret den bagerste dæmper i stellet, således at dæmperen er spændt fast i begge ender.

 

Dæmperen har altså ikke nogen led den vipper omkring, som andre affjedringsdesign gør det. Hele den bagerste ramme er støbt i et stykke kulfiber og er kun hængslet i et led lige over krankboksen.

 

Ydermere er dæmperens føringer integreret i stellet og da hele systemet kun har 1 led, taber det meget lidt energi, når der hamres igennem i pedalerne. (Advarsel; nu bliver det nørdet) Denne form for design forudsætter af kædestagene kan flexe, da man med kun et led, ikke kan sikre, at dæmperen kun skal optage kræfter langs centerlinien af dæmperen, men også sideværts kræfter.

 

Der vil uundgåeligt være større belastning på dæmperens føringer og kædestagene. Det har Trek/FOX helt sikkert taget højde for, da de designet systemet, og da den er blevet testet under de absolut sværeste forhold under World Cuppen, må vi gå ud fra at det kan holde til de tæsk, det er udsat for.

 

 

En af fordelene ve kun at have 1 led er, når du bruger lockout’en, og låser dæmperen, bliver den supereffektiv til at overføre kræften til underlaget.


”Ja ja” tænker du. ”Når jeg låser dæmperen, på min full suspension, bliver den da også rigtigt effektiv”.

 

Korrekt, men bare ikke lige så effektiv som dette system!!

 

Jeg var ganske overrasket over den forskel på en ”normal” fully, som har flere led, og så Supercaliber’en, når dæmperne er låst. Der er åbenbart mere flex i leddene end man lige tænker over.

 

Jeg har for nylig testet Canyon Lux, et virkeligt skarpt XC-våben, men der var en mærkbar forskel på, hvor effektivt de føltes på stigningerne. Om det så giver de afgørende sekunder på stigningerne, skal jeg lade være usagt.

 

Nu kører man jo ikke altid med dæmper låst, og med åben dæmper føles Supercaliber også mere effektiv end andre full suspension XC MTB’ere.

 

Med kun 60 mm vandring siger det næsten sig selv, at den ikke vugger så meget i affjedringen som en cykel med 100 mm vandring.
En anden afgørende faktor for XC rytterne er vægten. Med en vægt på 1950 gram inklusiv dæmper er Trek’en ikke den letteste, Den er dog kun overgået af Scott Spark RC.

 

Det kompakte design bevirker at Trek har fået fint plads til 2 store flasker, hvilket bestemt ikke er normalen på full suspension MTB’ere.

 

Hvor Trek har været meget nyskabende på affjedringsdesignet, er de gået lidt mere forsigtigt til værks med geometrien. De har stadigvæk flyttet sig hen imod en mere moderne geometri, men dog ikke så langt som Mondraker F-Podium eller Norco Revolver.

 

En kronrørsvinkel på 69 grader giver hurtige, men sikre styreegenskaber, og med en sadelrørsvinkel på 74 grader sidder man nogenlunde midt i cyklen. Jeg var dog nødt til at skubbe sadlen længst frem i sadelbeslaget for at få den rigtige vægtfordeling mellem for- og baghjul.

 

De korte bagstræbere på 430 mm, gør det let at få cyklen rundt på de snævre spor.

 

 

Køreegenskaberne

Nu har jeg rost denne ramme til skyerne, men hvordan kører den, når der bliver skruet nogle gode komponenter på.

 

Ja, Supercaliber er jo en XC MTB og kører også derefter. Den er virkelig affektiv, når du træder i pedalerne, både med åben og med låste dæmpere. Geometrien gør det let at finde den korrekte vægtfordeling mellem for og baghjul, når det bliver stejlt opad, så du både kan styre og få greb på baghjulet.

 

Når man så har nået toppen af stigningen og skal nedad igen, opfører cyklen sig rigtigt pænt. Med 69 grader i kronrørsvinklen, er den hurtig på styringen, men bliver aldrig nervøs, den tager svingene med stor sikkerhed, både de små skarpe, og den lange hurtige sving.

 

Med 60 mm affjedring bagude, vil man naturligvis ikke have den samme bundløse fornemmelse som en 160 mm Enduro cykel, og Supercaliber’en føles da også mere stram bagude end andre 100 mm XC MTB’er.

 

Men den bliver aldrig ukomfortabel, og den danser ikke rundt hen over rødderne som en hardtail, men den føles bare mere stram end andre full suspension XC MTB’er.

 

 

Komponenter

Da Trek har udviklet det nye affjedringssystem i samarbejde med FOX, er der naturligvis FOX forgaffel og dæmper på.

 

FOX IsoStrut dæmperen er fra FOX’s Performance serie, som ligger lige under Factory serien. Forskellen på de 2 er, at Performance serie har lidt færre justeringsmuligheder og så har den ikke den ultra glatte Kashima coating på dæmper benet.

 

Men der er stadig tale om en dæmper i virkelig høj kvalitet, med en god følsomhed over for små vibrationer og når terrænet bliver mere råt giver den masser af støtte og holder fin kontakt med underlaget.

 

Forgaflen er fra samme serie, og kvaliteten følger her dæmperen. Knap så mange justeringsmuligheder, men masser af kvalitet i affjedringen.

 

Den isolerer rigtig godt mod de slag og vibrationer fra sporet, og holder forhjulet i jorden, så du kan koncentrere dig om at styre.

 

Hjulene er Bontragers Kovee Elite 30, hvis carbonfælge har en indvendig bredde på 29 mm, som giver XR2 dækkene en rigtig god og stabil profil, og så får man masser af volumen i dækkene. Med den store volumen kan man lige sænke dæktrykket et par PSI og få endnu mere greb og komfort.

 

Med en vægt på 1700 gram er det ikke de letteste hjul, men da de er ganske stive, føles de forholdsvis lette at træde op i fart.

 

At de også kan tage nogle tæsk, fik jeg konstateret på den første tur på Trek’en, da jeg bliver overrasket over et gap jump med hårde kanter bygget af træ.

 

Jeg kommer næsten over, men forhjulet hamrer med høj fart direkte ind i kanten, jeg fortsætter ud over styret og lander i den bløde skovbund.

 

Med et par blå mærker gik det værre ud over mig end med forhjulet, som hverken blev skævt eller fik nogle løse eger.

 

Gearskiftet klares af SRAM GX Eagle bagskifter og skiftegreb i samarbejde med et Truvativ Stylo Carbon kranksæt. Det er SRAM’s mellemklasse 1 x 12 system, som giver nogle præcise og hurtige skift.

 

Det er kun få forskelle, der adskiller GX fra de dyrere serier, og med en 32 tands klinge og 10-50 tænder på kassetten, har man et fuldt tilstrækkeligt gearområde.

 

Bremserne er Shimano’s XT M8100. Der er en bremser, der ligger lige under Shimano’s topklasse XTR serie. Men det er bestemt en bremse, der kan matche nogle at de bedste bremser på markedet. Der er masser af bremsekraft, som er let at kontrollere.

 

Nu kan der være forskellige præferencer for, hvordan en bremse skal føles, men jeg er stor fan af den meget kontante fornemmelse, man får med Shimano’s  bremser.

 

Og så er reservedelene meget rimelige i pris og med Shimanos åbne system er de utroligt nemme at udlufte. Det faktum, at den benytter harmløs mineralsk olie i stedet for den skrappe DOT5 bremsevæske er også værd at tage med i overvejelserne.

 

Youtuberen Seths Bike Hacks har vist, at de kører fint på babyolie…

 

Dette er nok ikke noget som Shimano vil anbefale, og her fra Feltet, vil vi også påpege, at det naturligvis ikke kan anbefales.

 

 

Når man blander SRAM gear med Shimano bremser, kan man ikke drage fordel af den fælles monteringsklampe, SRAM Matchmaker/Shimano I-Spec, men det har ikke forhindret mig i at finde den korrekte position for både gearskifter og bremsehåndtag.

 

Konklusion

Men SuperCaliber har Trek sendt noget nyt og anderledes på ud på sporet. Og er du 100 % fokuseret på XC race kan det være en god ide og se om ikke SuperCaliber skal være din næste MTB.


SuperCaliber er ikke en MTB for alle. Det er et XC MTB’ernes svar på en Formel 1 racer. Supereffektiv, kompromisløs og hurtig. Det er som beskrevet mere stram end andre XC MTB’er og ikke så blød bagude.

 

Det er et par småting, jeg nok ville ændre. I de store størrelser ville jeg sætte et lidt bredere styr på. 720 mm er efter min smag for lille for os høje typer.

 

Og så ville jeg sætte en dropper post på. Men det vejer jo adskillige hundrede gram. Og for en kompromisløs XC’er er vægten jo altafgørende.

 

 

Sådan har vi testet:

Cyklen er testet på sporet i Rude skov. Det er et teknisk svært spor, som stiller krav til rytterens teknik.

 

Der er også nogle lækre flowstykker med berms og hop, og der er svære tekniske nedkørsler med sten og rødder, samt nogle lange teknisk svære opkørsler.

 

Den er testet i december til februar måned, hvor underlaget primært var vådt og glat.


Stillet til rådighed af: Trek Bikes Danmark

 

 

TESTRAPPORT

 

Brand

Trek

 

Model

Supercaliber 9.8

 

Hvad er cyklen lavet til og hvem henvender den sig til?

Cyklen henvender sig til den rendyrkede XC supermotionist eller licensrytter, som ønsker en løbsklar MTB. Cyklen er med sine 100 mm vandring på forgaflen og 60 mm bagpå, en hyper effektiv racermaskine.

 

Bedøm hvordan producenten er lykkedes med at ramme formål og målgruppe

Trek henvender sig til de hurtige piger og drenge i XC feltet, og her rammer de plet.

 

Hvordan er prisen i forhold til lignende cykler?

Når man betaler 47.999, - kr. for en cykel kan man også forvente en høj kvalitet. Og man får da også lette og stærke carbon komponenter hele vejen rundt. Kun hvad angår bagskifter og bremser har Trek nedgraderet en smule.

 

Ramme

Bedøm rammens udførsel / konstruktion

 

Den specielle ramme har en meget flot finish, med mange gode detaljer. Med Trek’s Control Freak kabel management, er kablerne ført internt og de kommer ud præcist, hvor de skal bruges.

 

Der er blevet plads til 2 store flasker, og med Knock Block featuren, sikrer du dig mod at forgaffel/styr banker mod rammen i tilfælde af styrt.

 

Beskriv rammegeometrien

Hvor rammens konstruktion er meget nyskabende, er geometrien mere traditionel.  Med en kronrørvinkel på 69 gr. og en sadelvinkel på 74 gr. og et reach på 455 mm sidder man godt placeret i midten af cyklen uden at være strakt helt ud.

 

Hvordan er indstillingsmulighederne?

Med den specielle og gennemførte rammekonstruktion, er det lidt spøjst at Trek har valgt at bruge en helt almindelig sadelklampe.

 

Men den er mere praktisk end en integreret. Det lige sadelrør, bevirker at der er masser at mulighed for at finde den rigtige sadelhøjde.

 

Styret er kun 720 mm bredt. Det kunne godt være bredere (specielt i de store størrelser), så kan man skære det til efter behov.

 

Hvad vejer den testede cykel?

Vægten for en størrelse Large er 10,8 kg.

 

Køreegenskaber

Er cyklen komfortabel at køre?

 

Med begge dæmpere åbne er cyklen komfortabel, men med en fast bagende.

 

Beskriv cyklens køregenskaber

Til trods for at der er tale om en rendyrker XC racer, er cyklen ganske letkørt, og styrer sikkert og hurtigt, gennem de svære passager på sporet. Til trods for at det er en full suspension MTB, opleves den væsentlig ”strammere” end andre XC fully’er.

 

Bedøm cyklens stivhed og kraftoverførsel

I forbindelse med denne test, har jeg måtte redefinere min opfattelse af, hvor effektiv en full suspension MTB kan være, når det gælder om at klatre til toppen af bakkerne. Denne MTB er lige en tand mere effektiv end andre full suspension MTB’er.

 

Beskriv styring - er den livlig, neutral eller doven?

Supercaliber er en rendyrket XC, og derfor er styringen hurtig, men den føles aldrig nervøs. Styringen opleves som sikker, både i de små skarpe sving og de hurtige brede sving,

 

Den testede størrelse er en Large, og her har Trek valgt at sætte et styr på med en bredde på 720 mm. Jeg tror, at med et bredere styr ville man opnå endnu bedre kontrol.

 

Komponenter

Matcher de valgte komponenter rammens egenskaber?

 

Drivlinien og bremser pasfungere rigtigt fint sammen med rammen, til trods for at der ”kun” er tale om mellemklasse komponenter.

 

Er der nogle komponenter som bør opgraderes i forhold til rammen?

Man kunne argumentere for at opgradere bagskifter og skiftegreb, men kun af hensyn til vægten.

 

Bedøm hjulsættet

Hjulsættet er et virkeligt godt hjulsæt, Til trods for at det ikke er specielt let, men det er dejligt stift og overfører kræfterne rigtigt godt. 29 mm indvendig bredde er et stort plus.

 

Konklusion

Med Supercaliber har Trek smidt en lille revolution ind i XC-klassen. Det nyskabende rammedesign fungerer fantastisk effektivt.

 

Og selv om den koster mange penge, synes jeg at man for god værdi for pengene. Og hvis den er hurtig nok til Jolanda Neff, er den helt sikkert også hurtig nok til alle andre.

 

Om testeren:

Alder: 52 år
Højde: 186 cm
Vægt: 79 kg

Jeg har cyklet i: 10 år
Så ofte cykler jeg: 2-3 gange om ugen.

Jeg kører disse discipliner: MTB (og en gang imellem sniger jeg mig ud på de smalle dæk)

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

Mangler du et påskeæg til cykelentusiasten
Hvis du ligesom os bare ikke kan få nok af Tour de France, så tjek de sportslige babushkadukker vi har fået i webshoppen.
Produktnyt: Canyon Neuron AL 2020
Canyon lancerer i dag en ny mountainbike, Canyon Neuron AL. Vi ser nærmere på cyklen.
4 skøre, sjove og nyttige ideer til pedal-elskere
Hvordan udfordrer man sig selv? Hvordan gør jeg min cykelrutine lidt sjovere? Og hvor finder jeg live streaming af cykelløb? Vi har samlet 4 måder du kan forbedre dit cykelliv.
LIVESTREAM: Feltet.dk Race Series
I aften den 31. marts klokken 20.15 slutter vi Feltet.dk Race Series med manér. Ved seriens 7. og sidste afdeling er nemlig flere point på spil end ved nogen anden etape, og der kan således avanceres kraftigt og rykkes godt og grundigt rundt på topstillingen i seriens respektive klassementer. Du kan følge det hele her på Feltet.dk eller på vores forskellige sociale platforme, hvor vi kommenterer slagets gang og hylder vinderne.
GOOD VIBES (ONLY) - Fra ret fed plan til RIDE SOLO - FLATTEN THE CURVE!
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...
Test: Pirelli Zero Cinturato dæk
Pirelli har med Cinturato dækket leveret et rigtigt kompetent dæk til de koldere måneder samt pendling. Særligt rullemodstand og vægt imponerer på dette super velrullende dæk.  
Ny cykelbog i shoppen: Læs løbet - taktik for cykelryttere
Feltet.dk fejrer fødselsdag og giver 20% rabat på hele webshoppen resten af marts med rabatkoden HURRA. Vi har i shoppen netop tilføjet bogen "Læs løbet - taktik for cykelrytteren" af Henrik Zachariassen og med forord af Brian Holm.
Hyggetyk eller hardcore?
I de seneste år har vi set en eksplosiv udvikling i salget af hometrainere og e-cykling.
Test: Plantronics BackBeat FIT 2100 – Wireless Sport
Et solidt og robust headset med fine funktioner og en god indstilling, som gør det nemmere at høre sine omgivelser, mens man hører musik.

Instagram #motionsfeltet

Produktnyt: Snup en vingummi - og kom i mål
Hurtige kulhydrater er din ven, når du er ved at køre træt på turen. Her har både energi-snacks, energidrikke og forskellige gel-produkter længe været et populært valg. Men nu kan du snuppe en energi-vingummi i stedet. Det er meget nemmere og knapt så besværligt at spise, når du er på hjul. Læs med, og find ud af, hvorfor det er så smart.
VIND ET HJULSÆT - VÆRDI 7.399!
Nu kan du vinde et lækkert 45mm carbon hjulsæt med keramiske lejer til en værdi af 7.399 kroner!
Test: Lazer Genesis
Lazers nyeste tophjelm - Genesis - kombinerer (usædvanlig) let vægt med aerodynamiske egenskaber og et avanceret justeringssystem, der giver gode tilpasningsmuligheder for de fleste. Det hele pakket ind i et ret cool og lækkert look.
Test: Rapha Pro Team Thermal Base Layer
Et teknisk meget veludført base layer som dækker alle de kolde måneder i Danmark.
Test: Isadore Thermerino Jersey
Slovakiske Isadore fortsætter med at producere high-end cykeltøj med baggrund i erfaringerne fra de nu pensionerede cykelbrødre Peter og Martin Velits.
Test: isolés Charles Storm Jacket
Vi har testet Charles Storm Jacket, som er en vind- og vandtæt jakke, der kan bruges som et ultrabeskyttende yderste lag i alle de kolde måneder i Danmark.
Vi udlodder 5 x Tour-præmier i aften kl. 19
Vind et flot Tour de France sæt til en værdi af 249 kroner. Feltet.dk udlodder i samarbejde med cykelsøgemaskinen Velomio.com fem sæt. 
Canyon lancerer sin første e-trekking cykel
Canyon har i dag lanceret endnu en ny cykel. Denne gang en e-trekking cykel - Canyon Pathlite:On.
Interesseret i cykeludstyr, rabatter, guides - se her!
Feltet.dk har siden 2010 haft en nyhedsbrev om cykler, udstyr og tilbehør, men vi har ikke serviceret vores nyhedsbrevsmodtagere specielt godt indenfor dette område...
Sidste chance: Vind cykel til 15.990 kroner og over 8.000 kroner kontant
Er du klar til en fantastisk cykelsæson? Sammensæt dit managerhold til 2020-sæsonen og vind kontante præmier.
Test: Rapha Pro Team sko
Rapha lancerer en ny sko som kører sig direkte ind i eliten med et vanvittigt godt miks af stivhed og komfort og et nyt, spændende materiale; Powerweave.
Deltag på Python Camp Mallorca
Det danske cykelbrand, Python Pro, har i 2020 lavet en Camp på Mallorca, hvor danske cykelmotionister kan deltage og låne Python-cykler.
Test: Knog Lil’ Cobber lygtesæt
Et kompakt lygtesæt i god kvalitet, som gør opmærksom på sin rytter og lyser godt op i mørket for god synlighed og tryghed.
Atlanterhavets cykel-hotspot
300 kilometer fra Afrikas kyst ligger De kanariske Øer, og den største af disse - Tenerife - byder på optimale forhold for cykling. Flere steder fremhæves øen som en af verdens bedste cykeldestinationer.
Test: Trek Supercaliber 9.8 2020
Med den nye Supercaliber er Trek startet med et blankt stykke papir og tænkt ud af boksen, da de skulle designe deres nye full suspension XC MTB. Det er der kommet et nyt og hyper-effektivt affjedringsdesign ud af.  

Seneste indlæg i debatten

Vi er nød til at splitte det op, det nytter simpelthen ikke at sammenligne på tværs af tidslommer. Du er nød til at se på det ud fra samtidens moral (ikke lovgivning). 1960/1967 - Enevold & Simpsons højt profilerede dødsfald under henholdsvis OL & TDF: Ingen, hverken tilskuere, medier, stater, forbund, sponsorer eller udøvere havde nogen form for foragt for doping. Bloddoping: Vi ved ikke hvornår det starter, men start 80'erne på Olympisk niveau som et led i den kolde krig er godt bud. Vi ved at Morser's timerekord fra 1983 og det Amerikanske Bane & landvejsholds success ved OL 1984 skyldtes blod doping. Jeg husker at min idrætslærer i syvende klassse 1984/1985 beskrev det. Bloddoping var stadig lovligt imens de vandt. Bloddoping havde forgået i årevis i andre Olympisek sportsgrene, men i vesten var begge begivenheder og åbenheden om at der blev brugt blod doping den første øjenåbner. I forhold til alt andet vi tidligere har set er brugen af bloddoping som at opgradere våbenarsenalet fra en spisegaffel til et maskingevær ... også financielt grundet afhængigheden af læger, sundhedspersonale mm. EPO +1989: De første dødsfald blandt hollandske ungdoms ryttere dør kort efter EPO er gjort tilgængelig i vesten som behandling for anemia (frigivet i US 1989). Cononi lægerne som allerede havde erfaring med bloddoping skifter fra blod doping til EPO behandling hvad de anser som nemmere og sikrere at admistre. Ét eller andet sted er Ferrari's forsvar for EPO i 1994/95 validt. EPO var var en demokratisering af våbenkapløbet og det var langt sikrere for atleterne - i 1990/1991/1992 var denne antageligt ikke slået bredt igennem endnu. Hvem der skifter først ved vi ikke rigtigt. Men jeg husker J.Leth på TV2 lovpriste Ferrari, Checini osv som de store preperatures for sine helte og i flæng kunne nævne hvilke læger der arbejde med hvilke ryttere. Det er FØR Riis's TDF gennembrud i 93. Der er stadig ingen medier i europa der rynker på næsen i 1993-1996. I 1997 sæsonnen blev hemtocrit grænsen på 50% indført med støtte fra rytterne da de vidste at dødsfaldene var et problem. Jeg husker at Riis var én af dem der advokerede for 50% imens P.Richard protesterede som et overgreb på rytterne (han var OL mester og involveret i rytternes fagforening). Enkelte journalister begynder at undersøge hvordan det står til i baggrunden - ikke mindst DR's journalister. Ca samtidig sker der noget på statsligt niveau i primært Italien og Frankrig hvor politikkerne og den udøvende magt begynder at efterforske cykelsporten. Det fører til Festina sagen i 1998. 1998 burde have været en lussing til sporten, sponsorenes kunder ville ikke være med mere, sporten lænede sig stadig op af HC grænsen og mente at en var nok til at undgå dødsfald og dermed lade som om at sporten var reformeret. Man skulle være virkelig naiv i 1999 for at tro at LA i 1999 var ren, og at resten var rene - de havde højst skruet lidt ned for doserne pga HC test og den EPO test der var på trapperne. (mht EPO testen ved vi at Concioni var med til at udvikle den for den olympiske komite samtidig med at hans læger fik insider viden om hvordan man kunne ungå positive tests). Næste nedslag burde have været Oil for Drugs - men ingen uden for Italien intereseerde sig for den - for det var jo ikke TDF. Vilkårlige ofre var Hamilton, Landis, Vanderbrüke, Pantani - dem med mange financiele resurser skiftede tilbage til blod og de dem der havde råd til de bedste læger kunne tillige stadig mikro dossere EPO i daglige under træning. Den naive offentlighed som betalte for gildet klappede og lod som om det ikke forgik, men insidere og entusiaster som os burde have vidst at 1998 ikke var et cleanup. Det franske forbund og hold på alle nivauer begyndte stille og roligt at forme en ny generation af unge ryttere efter 1998. 2006 Operation puerto var det næste nedslag - herefter kan INGEN være i tvivl om at det er alvor, jeg vi tro at de fleste hold efterfølgende ophører at organisere EPO og blod doping. Enkelte satser stadig og bliver nappet, eks M.Rasmussen men han var sluppet fri hvis ikke det var fordi direktøren for hans eget nationale forbund var vedholdende nok og gik på nationalt TV både før og under TDF for at gøre opmærksom på at der stadig var et problem. Det bilogiske pas indføres først af RIis, dernæst af hele cykel (og skisporten). En dansker udvikler testen men forlader anti dopingen organisationerne og lader sig ansætte af af alle Brÿnell for at ligitimere LA's comeback. I dag ved vi at alle spor peger på at Ferrari, LA & Breünell formåede at fake testene - om Damsgaard var vidende ved vi ikke, enten var han eller også var Ferrari bare et skridt foran. (Senest har Damsgaard udemærket sig ved ikke at kunne detecte blod manipualtion i landrends skisporten). Sidste og havd der burde være det endegyldige nedslag er USADA's sag imod LA i 2011/2012. Alt efterfølegende, selv et pift for meget fra Asthma sprayen burde nu være uacceptabelt - men vi ved at det biologiske pas stadig kan slås og der er stadig ryttere der nuppes for blodmanipulation - men mønsteret er det samme som i Breünell/Armstrong/Ferrari årene - de blive snuppet efter de har forladt et af de helt store hold. eks som Suitsu der i sin karrieres efterår pludselig har taget EPO for første gnag i sit liv efter at have været ansat på Moviestar, Sky og Bahrain :-( Journalisterne, UCI og tilsyneladende også seerne tror på røver historien og der er ingen der har lyst til at grave i eks hans tid på Sky. Vi stiller cykelløbsabstinenserne med lidt guld fra gemmerne - i dag kan du gense Fabio Jakobsens imponerende sejr i Scheldeprijs fra 2019. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/gense_momentet_jakobsen_tager_anden_scheldeprijs-sejr_i_traek/Giovanni Visconti og Luca Scinto har et nært forhold, som har ført dem sammen af flere omgange gennem en lang karriere for den erfarne italienske veteran. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/visconti_scinto_smed_mig_ud_af_en_bil_i_2009/Det nyeste afsnit af Eurosports Radio Tour er på gaden. Jacob Staehelin leder snakken med de faste eksperter Thomas Bay og Brian Holm, som kommer vidt omkring. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/holm_i_radio_tour_det_er_jo_lidt_en_fis_i_en_hornlygte/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Mangler du et påskeæg til cykelentusiasten
Hvis du ligesom os bare ikke kan få nok af Tour de France, så tjek de sportslige babushkadukker vi har fået i webshoppen.
Produktnyt: Canyon Neuron AL 2020
Canyon lancerer i dag en ny mountainbike, Canyon Neuron AL. Vi ser nærmere på cyklen.
4 skøre, sjove og nyttige ideer til pedal-elskere
Hvordan udfordrer man sig selv? Hvordan gør jeg min cykelrutine lidt sjovere? Og hvor finder jeg live streaming af cykelløb? Vi har samlet 4 måder du kan forbedre dit cykelliv.
LIVESTREAM: Feltet.dk Race Series
I aften den 31. marts klokken 20.15 slutter vi Feltet.dk Race Series med manér. Ved seriens 7. og sidste afdeling er nemlig flere point på spil end ved nogen anden etape, og der kan således avanceres kraftigt og rykkes godt og grundigt rundt på topstillingen i seriens respektive klassementer. Du kan følge det hele her på Feltet.dk eller på vores forskellige sociale platforme, hvor vi kommenterer slagets gang og hylder vinderne.
GOOD VIBES (ONLY) - Fra ret fed plan til RIDE SOLO - FLATTEN THE CURVE!
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...
Test: Pirelli Zero Cinturato dæk
Pirelli har med Cinturato dækket leveret et rigtigt kompetent dæk til de koldere måneder samt pendling. Særligt rullemodstand og vægt imponerer på dette super velrullende dæk.  
Ny cykelbog i shoppen: Læs løbet - taktik for cykelryttere
Feltet.dk fejrer fødselsdag og giver 20% rabat på hele webshoppen resten af marts med rabatkoden HURRA. Vi har i shoppen netop tilføjet bogen "Læs løbet - taktik for cykelrytteren" af Henrik Zachariassen og med forord af Brian Holm.
Hyggetyk eller hardcore?
I de seneste år har vi set en eksplosiv udvikling i salget af hometrainere og e-cykling.
Test: Plantronics BackBeat FIT 2100 – Wireless Sport
Et solidt og robust headset med fine funktioner og en god indstilling, som gør det nemmere at høre sine omgivelser, mens man hører musik.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet