19.02.2020 @ 12:00

Med den nye Supercaliber er Trek startet med et blankt stykke papir og tænkt ud af boksen, da de skulle designe deres nye full suspension XC MTB. Det er der kommet et nyt og hyper-effektivt affjedringsdesign ud af.

 

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

Fakta

Producent: Trek
Produkt: Supercaliber 9.8
Farver: Gul/turkis testet, fås også i Rød/hvid og Sort)
Størrelse: Testet i Large, fås i S, M, M/L, L og XL
Vægt: 11,4 kg. Angivet af producenten
Vejledende udsalgspris: 47.999,-  kroner (Rød koster 52.999,-)

 

Fakta om cyklen

Ramme: OCLV Mountain carbon, Isostrut dæmper, 60 mm vandring

Forgaffel: Fox Performance 32 Step Cast, GRIP dæmper, 100 mm vandring

Bag-støddæmper: Trek IsoStrut, Fox Performance, DPS dæmper

Hjulsæt: Bontrager Kovee Elite 30 kulfiber, Tubeless Ready, 54T Rapid Drive 29”, 29 mm indre bredde

Dæk: For: Bontrager XR2 Team Issue, 29x2.25, tubeless ready

Kranksæt: Truvativ Stylo Carbon DUB, 32T

Krankboks: SRAM DUB PF30

Bagskifter: SRAM GX Eagle 1 X 12

Skiftegreb: SRAM GX Trigger Eagle

Bremser: Shimano XT M8100

Bremsegreb: Shimano XT M8100

Kassette: SRAM XG-1275, 10-50T, 12s

Sadel: Bontrager Montrose Elite, Titanium rails

Sadelpind: Bontrager Pro, OCLV Carbon, 31,6 mm
Styr og frempind: Bontrager Line Pro kulfiber, 35 mm, 5 mm højde, 720 mm bredde
Frempind: Bontrager Kovee Pro, 35mm, Knock Block, Blendr-kompatibel, 0 grader, 80 mm længde

 


Introduktion

Er man fan af XC World Cup racing, ville man i det meste af 2019 sæsonen kunne se Trek holdets ryttere, køre på en ny MTB, hvor der under den bagerste del af overrøret tilsyneladende foregik noget mystisk.

 

Det var nemlig dækket at et overtræk, Rygterne florerede gennem hele sæsonen, og så i september til VM afslørerede Trek så, hvad der gemte sig under klædet. De fleste havde nok gættet det; et nyt og anderledes full suspension design.

 

Men det var nok de færreste, der havde gættet på det design som Trek havde udviklet sammen med Fox. De kalder det for Isostrut.
 

 

Ramme og geometri

Med Isostrut har Trek/FOX integreret den bagerste dæmper i stellet, således at dæmperen er spændt fast i begge ender.

 

Dæmperen har altså ikke nogen led den vipper omkring, som andre affjedringsdesign gør det. Hele den bagerste ramme er støbt i et stykke kulfiber og er kun hængslet i et led lige over krankboksen.

 

Ydermere er dæmperens føringer integreret i stellet og da hele systemet kun har 1 led, taber det meget lidt energi, når der hamres igennem i pedalerne. (Advarsel; nu bliver det nørdet) Denne form for design forudsætter af kædestagene kan flexe, da man med kun et led, ikke kan sikre, at dæmperen kun skal optage kræfter langs centerlinien af dæmperen, men også sideværts kræfter.

 

Der vil uundgåeligt være større belastning på dæmperens føringer og kædestagene. Det har Trek/FOX helt sikkert taget højde for, da de designet systemet, og da den er blevet testet under de absolut sværeste forhold under World Cuppen, må vi gå ud fra at det kan holde til de tæsk, det er udsat for.

 

 

En af fordelene ve kun at have 1 led er, når du bruger lockout’en, og låser dæmperen, bliver den supereffektiv til at overføre kræften til underlaget.


”Ja ja” tænker du. ”Når jeg låser dæmperen, på min full suspension, bliver den da også rigtigt effektiv”.

 

Korrekt, men bare ikke lige så effektiv som dette system!!

 

Jeg var ganske overrasket over den forskel på en ”normal” fully, som har flere led, og så Supercaliber’en, når dæmperne er låst. Der er åbenbart mere flex i leddene end man lige tænker over.

 

Jeg har for nylig testet Canyon Lux, et virkeligt skarpt XC-våben, men der var en mærkbar forskel på, hvor effektivt de føltes på stigningerne. Om det så giver de afgørende sekunder på stigningerne, skal jeg lade være usagt.

 

Nu kører man jo ikke altid med dæmper låst, og med åben dæmper føles Supercaliber også mere effektiv end andre full suspension XC MTB’ere.

 

Med kun 60 mm vandring siger det næsten sig selv, at den ikke vugger så meget i affjedringen som en cykel med 100 mm vandring.
En anden afgørende faktor for XC rytterne er vægten. Med en vægt på 1950 gram inklusiv dæmper er Trek’en ikke den letteste, Den er dog kun overgået af Scott Spark RC.

 

Det kompakte design bevirker at Trek har fået fint plads til 2 store flasker, hvilket bestemt ikke er normalen på full suspension MTB’ere.

 

Hvor Trek har været meget nyskabende på affjedringsdesignet, er de gået lidt mere forsigtigt til værks med geometrien. De har stadigvæk flyttet sig hen imod en mere moderne geometri, men dog ikke så langt som Mondraker F-Podium eller Norco Revolver.

 

En kronrørsvinkel på 69 grader giver hurtige, men sikre styreegenskaber, og med en sadelrørsvinkel på 74 grader sidder man nogenlunde midt i cyklen. Jeg var dog nødt til at skubbe sadlen længst frem i sadelbeslaget for at få den rigtige vægtfordeling mellem for- og baghjul.

 

De korte bagstræbere på 430 mm, gør det let at få cyklen rundt på de snævre spor.

 

 

Køreegenskaberne

Nu har jeg rost denne ramme til skyerne, men hvordan kører den, når der bliver skruet nogle gode komponenter på.

 

Ja, Supercaliber er jo en XC MTB og kører også derefter. Den er virkelig affektiv, når du træder i pedalerne, både med åben og med låste dæmpere. Geometrien gør det let at finde den korrekte vægtfordeling mellem for og baghjul, når det bliver stejlt opad, så du både kan styre og få greb på baghjulet.

 

Når man så har nået toppen af stigningen og skal nedad igen, opfører cyklen sig rigtigt pænt. Med 69 grader i kronrørsvinklen, er den hurtig på styringen, men bliver aldrig nervøs, den tager svingene med stor sikkerhed, både de små skarpe, og den lange hurtige sving.

 

Med 60 mm affjedring bagude, vil man naturligvis ikke have den samme bundløse fornemmelse som en 160 mm Enduro cykel, og Supercaliber’en føles da også mere stram bagude end andre 100 mm XC MTB’er.

 

Men den bliver aldrig ukomfortabel, og den danser ikke rundt hen over rødderne som en hardtail, men den føles bare mere stram end andre full suspension XC MTB’er.

 

 

Komponenter

Da Trek har udviklet det nye affjedringssystem i samarbejde med FOX, er der naturligvis FOX forgaffel og dæmper på.

 

FOX IsoStrut dæmperen er fra FOX’s Performance serie, som ligger lige under Factory serien. Forskellen på de 2 er, at Performance serie har lidt færre justeringsmuligheder og så har den ikke den ultra glatte Kashima coating på dæmper benet.

 

Men der er stadig tale om en dæmper i virkelig høj kvalitet, med en god følsomhed over for små vibrationer og når terrænet bliver mere råt giver den masser af støtte og holder fin kontakt med underlaget.

 

Forgaflen er fra samme serie, og kvaliteten følger her dæmperen. Knap så mange justeringsmuligheder, men masser af kvalitet i affjedringen.

 

Den isolerer rigtig godt mod de slag og vibrationer fra sporet, og holder forhjulet i jorden, så du kan koncentrere dig om at styre.

 

Hjulene er Bontragers Kovee Elite 30, hvis carbonfælge har en indvendig bredde på 29 mm, som giver XR2 dækkene en rigtig god og stabil profil, og så får man masser af volumen i dækkene. Med den store volumen kan man lige sænke dæktrykket et par PSI og få endnu mere greb og komfort.

 

Med en vægt på 1700 gram er det ikke de letteste hjul, men da de er ganske stive, føles de forholdsvis lette at træde op i fart.

 

At de også kan tage nogle tæsk, fik jeg konstateret på den første tur på Trek’en, da jeg bliver overrasket over et gap jump med hårde kanter bygget af træ.

 

Jeg kommer næsten over, men forhjulet hamrer med høj fart direkte ind i kanten, jeg fortsætter ud over styret og lander i den bløde skovbund.

 

Med et par blå mærker gik det værre ud over mig end med forhjulet, som hverken blev skævt eller fik nogle løse eger.

 

Gearskiftet klares af SRAM GX Eagle bagskifter og skiftegreb i samarbejde med et Truvativ Stylo Carbon kranksæt. Det er SRAM’s mellemklasse 1 x 12 system, som giver nogle præcise og hurtige skift.

 

Det er kun få forskelle, der adskiller GX fra de dyrere serier, og med en 32 tands klinge og 10-50 tænder på kassetten, har man et fuldt tilstrækkeligt gearområde.

 

Bremserne er Shimano’s XT M8100. Der er en bremser, der ligger lige under Shimano’s topklasse XTR serie. Men det er bestemt en bremse, der kan matche nogle at de bedste bremser på markedet. Der er masser af bremsekraft, som er let at kontrollere.

 

Nu kan der være forskellige præferencer for, hvordan en bremse skal føles, men jeg er stor fan af den meget kontante fornemmelse, man får med Shimano’s  bremser.

 

Og så er reservedelene meget rimelige i pris og med Shimanos åbne system er de utroligt nemme at udlufte. Det faktum, at den benytter harmløs mineralsk olie i stedet for den skrappe DOT5 bremsevæske er også værd at tage med i overvejelserne.

 

Youtuberen Seths Bike Hacks har vist, at de kører fint på babyolie…

 

Dette er nok ikke noget som Shimano vil anbefale, og her fra Feltet, vil vi også påpege, at det naturligvis ikke kan anbefales.

 

 

Når man blander SRAM gear med Shimano bremser, kan man ikke drage fordel af den fælles monteringsklampe, SRAM Matchmaker/Shimano I-Spec, men det har ikke forhindret mig i at finde den korrekte position for både gearskifter og bremsehåndtag.

 

Konklusion

Men SuperCaliber har Trek sendt noget nyt og anderledes på ud på sporet. Og er du 100 % fokuseret på XC race kan det være en god ide og se om ikke SuperCaliber skal være din næste MTB.


SuperCaliber er ikke en MTB for alle. Det er et XC MTB’ernes svar på en Formel 1 racer. Supereffektiv, kompromisløs og hurtig. Det er som beskrevet mere stram end andre XC MTB’er og ikke så blød bagude.

 

Det er et par småting, jeg nok ville ændre. I de store størrelser ville jeg sætte et lidt bredere styr på. 720 mm er efter min smag for lille for os høje typer.

 

Og så ville jeg sætte en dropper post på. Men det vejer jo adskillige hundrede gram. Og for en kompromisløs XC’er er vægten jo altafgørende.

 

 

Sådan har vi testet:

Cyklen er testet på sporet i Rude skov. Det er et teknisk svært spor, som stiller krav til rytterens teknik.

 

Der er også nogle lækre flowstykker med berms og hop, og der er svære tekniske nedkørsler med sten og rødder, samt nogle lange teknisk svære opkørsler.

 

Den er testet i december til februar måned, hvor underlaget primært var vådt og glat.


Stillet til rådighed af: Trek Bikes Danmark

 

 

TESTRAPPORT

 

Brand

Trek

 

Model

Supercaliber 9.8

 

Hvad er cyklen lavet til og hvem henvender den sig til?

Cyklen henvender sig til den rendyrkede XC supermotionist eller licensrytter, som ønsker en løbsklar MTB. Cyklen er med sine 100 mm vandring på forgaflen og 60 mm bagpå, en hyper effektiv racermaskine.

 

Bedøm hvordan producenten er lykkedes med at ramme formål og målgruppe

Trek henvender sig til de hurtige piger og drenge i XC feltet, og her rammer de plet.

 

Hvordan er prisen i forhold til lignende cykler?

Når man betaler 47.999, - kr. for en cykel kan man også forvente en høj kvalitet. Og man får da også lette og stærke carbon komponenter hele vejen rundt. Kun hvad angår bagskifter og bremser har Trek nedgraderet en smule.

 

Ramme

Bedøm rammens udførsel / konstruktion

 

Den specielle ramme har en meget flot finish, med mange gode detaljer. Med Trek’s Control Freak kabel management, er kablerne ført internt og de kommer ud præcist, hvor de skal bruges.

 

Der er blevet plads til 2 store flasker, og med Knock Block featuren, sikrer du dig mod at forgaffel/styr banker mod rammen i tilfælde af styrt.

 

Beskriv rammegeometrien

Hvor rammens konstruktion er meget nyskabende, er geometrien mere traditionel.  Med en kronrørvinkel på 69 gr. og en sadelvinkel på 74 gr. og et reach på 455 mm sidder man godt placeret i midten af cyklen uden at være strakt helt ud.

 

Hvordan er indstillingsmulighederne?

Med den specielle og gennemførte rammekonstruktion, er det lidt spøjst at Trek har valgt at bruge en helt almindelig sadelklampe.

 

Men den er mere praktisk end en integreret. Det lige sadelrør, bevirker at der er masser at mulighed for at finde den rigtige sadelhøjde.

 

Styret er kun 720 mm bredt. Det kunne godt være bredere (specielt i de store størrelser), så kan man skære det til efter behov.

 

Hvad vejer den testede cykel?

Vægten for en størrelse Large er 10,8 kg.

 

Køreegenskaber

Er cyklen komfortabel at køre?

 

Med begge dæmpere åbne er cyklen komfortabel, men med en fast bagende.

 

Beskriv cyklens køregenskaber

Til trods for at der er tale om en rendyrker XC racer, er cyklen ganske letkørt, og styrer sikkert og hurtigt, gennem de svære passager på sporet. Til trods for at det er en full suspension MTB, opleves den væsentlig ”strammere” end andre XC fully’er.

 

Bedøm cyklens stivhed og kraftoverførsel

I forbindelse med denne test, har jeg måtte redefinere min opfattelse af, hvor effektiv en full suspension MTB kan være, når det gælder om at klatre til toppen af bakkerne. Denne MTB er lige en tand mere effektiv end andre full suspension MTB’er.

 

Beskriv styring - er den livlig, neutral eller doven?

Supercaliber er en rendyrket XC, og derfor er styringen hurtig, men den føles aldrig nervøs. Styringen opleves som sikker, både i de små skarpe sving og de hurtige brede sving,

 

Den testede størrelse er en Large, og her har Trek valgt at sætte et styr på med en bredde på 720 mm. Jeg tror, at med et bredere styr ville man opnå endnu bedre kontrol.

 

Komponenter

Matcher de valgte komponenter rammens egenskaber?

 

Drivlinien og bremser pasfungere rigtigt fint sammen med rammen, til trods for at der ”kun” er tale om mellemklasse komponenter.

 

Er der nogle komponenter som bør opgraderes i forhold til rammen?

Man kunne argumentere for at opgradere bagskifter og skiftegreb, men kun af hensyn til vægten.

 

Bedøm hjulsættet

Hjulsættet er et virkeligt godt hjulsæt, Til trods for at det ikke er specielt let, men det er dejligt stift og overfører kræfterne rigtigt godt. 29 mm indvendig bredde er et stort plus.

 

Konklusion

Med Supercaliber har Trek smidt en lille revolution ind i XC-klassen. Det nyskabende rammedesign fungerer fantastisk effektivt.

 

Og selv om den koster mange penge, synes jeg at man for god værdi for pengene. Og hvis den er hurtig nok til Jolanda Neff, er den helt sikkert også hurtig nok til alle andre.

 

Om testeren:

Alder: 52 år
Højde: 186 cm
Vægt: 79 kg

Jeg har cyklet i: 10 år
Så ofte cykler jeg: 2-3 gange om ugen.

Jeg kører disse discipliner: MTB (og en gang imellem sniger jeg mig ud på de smalle dæk)

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Schurter og Fini ender på podiet – Ghost Factory triumferer på kvindesiden
Det blev til en samlet andenplads for Sebastian Fini og Nino Schurter i Absa Cape Epic.
Chefens hjørne: Feltet.dk startede for alvor på lokummet
Feltet.dk fylder i dag 21 år, men hvordan startede Skandivinaens største cykelside egentligt?
Nyt dansk talent smadrer Vingegaards gamle rekord
Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Bosch eBike Systems lancerer en ny batteriinnovation til el-cykler. PowerPack 800 Frame er navnet på det nye powerfulde batteri, men med batteriet følger flere store nyheder fra producenten.  
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet