Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

19.02.2020 @ 12:00

Med den nye Supercaliber er Trek startet med et blankt stykke papir og tænkt ud af boksen, da de skulle designe deres nye full suspension XC MTB. Det er der kommet et nyt og hyper-effektivt affjedringsdesign ud af.

 

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

Fakta

Producent: Trek
Produkt: Supercaliber 9.8
Farver: Gul/turkis testet, fås også i Rød/hvid og Sort)
Størrelse: Testet i Large, fås i S, M, M/L, L og XL
Vægt: 11,4 kg. Angivet af producenten
Vejledende udsalgspris: 47.999,-  kroner (Rød koster 52.999,-)

 

Fakta om cyklen

Ramme: OCLV Mountain carbon, Isostrut dæmper, 60 mm vandring

Forgaffel: Fox Performance 32 Step Cast, GRIP dæmper, 100 mm vandring

Bag-støddæmper: Trek IsoStrut, Fox Performance, DPS dæmper

Hjulsæt: Bontrager Kovee Elite 30 kulfiber, Tubeless Ready, 54T Rapid Drive 29”, 29 mm indre bredde

Dæk: For: Bontrager XR2 Team Issue, 29x2.25, tubeless ready

Kranksæt: Truvativ Stylo Carbon DUB, 32T

Krankboks: SRAM DUB PF30

Bagskifter: SRAM GX Eagle 1 X 12

Skiftegreb: SRAM GX Trigger Eagle

Bremser: Shimano XT M8100

Bremsegreb: Shimano XT M8100

Kassette: SRAM XG-1275, 10-50T, 12s

Sadel: Bontrager Montrose Elite, Titanium rails

Sadelpind: Bontrager Pro, OCLV Carbon, 31,6 mm
Styr og frempind: Bontrager Line Pro kulfiber, 35 mm, 5 mm højde, 720 mm bredde
Frempind: Bontrager Kovee Pro, 35mm, Knock Block, Blendr-kompatibel, 0 grader, 80 mm længde

 


Introduktion

Er man fan af XC World Cup racing, ville man i det meste af 2019 sæsonen kunne se Trek holdets ryttere, køre på en ny MTB, hvor der under den bagerste del af overrøret tilsyneladende foregik noget mystisk.

 

Det var nemlig dækket at et overtræk, Rygterne florerede gennem hele sæsonen, og så i september til VM afslørerede Trek så, hvad der gemte sig under klædet. De fleste havde nok gættet det; et nyt og anderledes full suspension design.

 

Men det var nok de færreste, der havde gættet på det design som Trek havde udviklet sammen med Fox. De kalder det for Isostrut.
 

 

Ramme og geometri

Med Isostrut har Trek/FOX integreret den bagerste dæmper i stellet, således at dæmperen er spændt fast i begge ender.

 

Dæmperen har altså ikke nogen led den vipper omkring, som andre affjedringsdesign gør det. Hele den bagerste ramme er støbt i et stykke kulfiber og er kun hængslet i et led lige over krankboksen.

 

Ydermere er dæmperens føringer integreret i stellet og da hele systemet kun har 1 led, taber det meget lidt energi, når der hamres igennem i pedalerne. (Advarsel; nu bliver det nørdet) Denne form for design forudsætter af kædestagene kan flexe, da man med kun et led, ikke kan sikre, at dæmperen kun skal optage kræfter langs centerlinien af dæmperen, men også sideværts kræfter.

 

Der vil uundgåeligt være større belastning på dæmperens føringer og kædestagene. Det har Trek/FOX helt sikkert taget højde for, da de designet systemet, og da den er blevet testet under de absolut sværeste forhold under World Cuppen, må vi gå ud fra at det kan holde til de tæsk, det er udsat for.

 

 

En af fordelene ve kun at have 1 led er, når du bruger lockout’en, og låser dæmperen, bliver den supereffektiv til at overføre kræften til underlaget.


”Ja ja” tænker du. ”Når jeg låser dæmperen, på min full suspension, bliver den da også rigtigt effektiv”.

 

Korrekt, men bare ikke lige så effektiv som dette system!!

 

Jeg var ganske overrasket over den forskel på en ”normal” fully, som har flere led, og så Supercaliber’en, når dæmperne er låst. Der er åbenbart mere flex i leddene end man lige tænker over.

 

Jeg har for nylig testet Canyon Lux, et virkeligt skarpt XC-våben, men der var en mærkbar forskel på, hvor effektivt de føltes på stigningerne. Om det så giver de afgørende sekunder på stigningerne, skal jeg lade være usagt.

 

Nu kører man jo ikke altid med dæmper låst, og med åben dæmper føles Supercaliber også mere effektiv end andre full suspension XC MTB’ere.

 

Med kun 60 mm vandring siger det næsten sig selv, at den ikke vugger så meget i affjedringen som en cykel med 100 mm vandring.
En anden afgørende faktor for XC rytterne er vægten. Med en vægt på 1950 gram inklusiv dæmper er Trek’en ikke den letteste, Den er dog kun overgået af Scott Spark RC.

 

Det kompakte design bevirker at Trek har fået fint plads til 2 store flasker, hvilket bestemt ikke er normalen på full suspension MTB’ere.

 

Hvor Trek har været meget nyskabende på affjedringsdesignet, er de gået lidt mere forsigtigt til værks med geometrien. De har stadigvæk flyttet sig hen imod en mere moderne geometri, men dog ikke så langt som Mondraker F-Podium eller Norco Revolver.

 

En kronrørsvinkel på 69 grader giver hurtige, men sikre styreegenskaber, og med en sadelrørsvinkel på 74 grader sidder man nogenlunde midt i cyklen. Jeg var dog nødt til at skubbe sadlen længst frem i sadelbeslaget for at få den rigtige vægtfordeling mellem for- og baghjul.

 

De korte bagstræbere på 430 mm, gør det let at få cyklen rundt på de snævre spor.

 

 

Køreegenskaberne

Nu har jeg rost denne ramme til skyerne, men hvordan kører den, når der bliver skruet nogle gode komponenter på.

 

Ja, Supercaliber er jo en XC MTB og kører også derefter. Den er virkelig affektiv, når du træder i pedalerne, både med åben og med låste dæmpere. Geometrien gør det let at finde den korrekte vægtfordeling mellem for og baghjul, når det bliver stejlt opad, så du både kan styre og få greb på baghjulet.

 

Når man så har nået toppen af stigningen og skal nedad igen, opfører cyklen sig rigtigt pænt. Med 69 grader i kronrørsvinklen, er den hurtig på styringen, men bliver aldrig nervøs, den tager svingene med stor sikkerhed, både de små skarpe, og den lange hurtige sving.

 

Med 60 mm affjedring bagude, vil man naturligvis ikke have den samme bundløse fornemmelse som en 160 mm Enduro cykel, og Supercaliber’en føles da også mere stram bagude end andre 100 mm XC MTB’er.

 

Men den bliver aldrig ukomfortabel, og den danser ikke rundt hen over rødderne som en hardtail, men den føles bare mere stram end andre full suspension XC MTB’er.

 

 

Komponenter

Da Trek har udviklet det nye affjedringssystem i samarbejde med FOX, er der naturligvis FOX forgaffel og dæmper på.

 

FOX IsoStrut dæmperen er fra FOX’s Performance serie, som ligger lige under Factory serien. Forskellen på de 2 er, at Performance serie har lidt færre justeringsmuligheder og så har den ikke den ultra glatte Kashima coating på dæmper benet.

 

Men der er stadig tale om en dæmper i virkelig høj kvalitet, med en god følsomhed over for små vibrationer og når terrænet bliver mere råt giver den masser af støtte og holder fin kontakt med underlaget.

 

Forgaflen er fra samme serie, og kvaliteten følger her dæmperen. Knap så mange justeringsmuligheder, men masser af kvalitet i affjedringen.

 

Den isolerer rigtig godt mod de slag og vibrationer fra sporet, og holder forhjulet i jorden, så du kan koncentrere dig om at styre.

 

Hjulene er Bontragers Kovee Elite 30, hvis carbonfælge har en indvendig bredde på 29 mm, som giver XR2 dækkene en rigtig god og stabil profil, og så får man masser af volumen i dækkene. Med den store volumen kan man lige sænke dæktrykket et par PSI og få endnu mere greb og komfort.

 

Med en vægt på 1700 gram er det ikke de letteste hjul, men da de er ganske stive, føles de forholdsvis lette at træde op i fart.

 

At de også kan tage nogle tæsk, fik jeg konstateret på den første tur på Trek’en, da jeg bliver overrasket over et gap jump med hårde kanter bygget af træ.

 

Jeg kommer næsten over, men forhjulet hamrer med høj fart direkte ind i kanten, jeg fortsætter ud over styret og lander i den bløde skovbund.

 

Med et par blå mærker gik det værre ud over mig end med forhjulet, som hverken blev skævt eller fik nogle løse eger.

 

Gearskiftet klares af SRAM GX Eagle bagskifter og skiftegreb i samarbejde med et Truvativ Stylo Carbon kranksæt. Det er SRAM’s mellemklasse 1 x 12 system, som giver nogle præcise og hurtige skift.

 

Det er kun få forskelle, der adskiller GX fra de dyrere serier, og med en 32 tands klinge og 10-50 tænder på kassetten, har man et fuldt tilstrækkeligt gearområde.

 

Bremserne er Shimano’s XT M8100. Der er en bremser, der ligger lige under Shimano’s topklasse XTR serie. Men det er bestemt en bremse, der kan matche nogle at de bedste bremser på markedet. Der er masser af bremsekraft, som er let at kontrollere.

 

Nu kan der være forskellige præferencer for, hvordan en bremse skal føles, men jeg er stor fan af den meget kontante fornemmelse, man får med Shimano’s  bremser.

 

Og så er reservedelene meget rimelige i pris og med Shimanos åbne system er de utroligt nemme at udlufte. Det faktum, at den benytter harmløs mineralsk olie i stedet for den skrappe DOT5 bremsevæske er også værd at tage med i overvejelserne.

 

Youtuberen Seths Bike Hacks har vist, at de kører fint på babyolie…

 

Dette er nok ikke noget som Shimano vil anbefale, og her fra Feltet, vil vi også påpege, at det naturligvis ikke kan anbefales.

 

 

Når man blander SRAM gear med Shimano bremser, kan man ikke drage fordel af den fælles monteringsklampe, SRAM Matchmaker/Shimano I-Spec, men det har ikke forhindret mig i at finde den korrekte position for både gearskifter og bremsehåndtag.

 

Konklusion

Men SuperCaliber har Trek sendt noget nyt og anderledes på ud på sporet. Og er du 100 % fokuseret på XC race kan det være en god ide og se om ikke SuperCaliber skal være din næste MTB.


SuperCaliber er ikke en MTB for alle. Det er et XC MTB’ernes svar på en Formel 1 racer. Supereffektiv, kompromisløs og hurtig. Det er som beskrevet mere stram end andre XC MTB’er og ikke så blød bagude.

 

Det er et par småting, jeg nok ville ændre. I de store størrelser ville jeg sætte et lidt bredere styr på. 720 mm er efter min smag for lille for os høje typer.

 

Og så ville jeg sætte en dropper post på. Men det vejer jo adskillige hundrede gram. Og for en kompromisløs XC’er er vægten jo altafgørende.

 

 

Sådan har vi testet:

Cyklen er testet på sporet i Rude skov. Det er et teknisk svært spor, som stiller krav til rytterens teknik.

 

Der er også nogle lækre flowstykker med berms og hop, og der er svære tekniske nedkørsler med sten og rødder, samt nogle lange teknisk svære opkørsler.

 

Den er testet i december til februar måned, hvor underlaget primært var vådt og glat.


Stillet til rådighed af: Trek Bikes Danmark

 

 

TESTRAPPORT

 

Brand

Trek

 

Model

Supercaliber 9.8

 

Hvad er cyklen lavet til og hvem henvender den sig til?

Cyklen henvender sig til den rendyrkede XC supermotionist eller licensrytter, som ønsker en løbsklar MTB. Cyklen er med sine 100 mm vandring på forgaflen og 60 mm bagpå, en hyper effektiv racermaskine.

 

Bedøm hvordan producenten er lykkedes med at ramme formål og målgruppe

Trek henvender sig til de hurtige piger og drenge i XC feltet, og her rammer de plet.

 

Hvordan er prisen i forhold til lignende cykler?

Når man betaler 47.999, - kr. for en cykel kan man også forvente en høj kvalitet. Og man får da også lette og stærke carbon komponenter hele vejen rundt. Kun hvad angår bagskifter og bremser har Trek nedgraderet en smule.

 

Ramme

Bedøm rammens udførsel / konstruktion

 

Den specielle ramme har en meget flot finish, med mange gode detaljer. Med Trek’s Control Freak kabel management, er kablerne ført internt og de kommer ud præcist, hvor de skal bruges.

 

Der er blevet plads til 2 store flasker, og med Knock Block featuren, sikrer du dig mod at forgaffel/styr banker mod rammen i tilfælde af styrt.

 

Beskriv rammegeometrien

Hvor rammens konstruktion er meget nyskabende, er geometrien mere traditionel.  Med en kronrørvinkel på 69 gr. og en sadelvinkel på 74 gr. og et reach på 455 mm sidder man godt placeret i midten af cyklen uden at være strakt helt ud.

 

Hvordan er indstillingsmulighederne?

Med den specielle og gennemførte rammekonstruktion, er det lidt spøjst at Trek har valgt at bruge en helt almindelig sadelklampe.

 

Men den er mere praktisk end en integreret. Det lige sadelrør, bevirker at der er masser at mulighed for at finde den rigtige sadelhøjde.

 

Styret er kun 720 mm bredt. Det kunne godt være bredere (specielt i de store størrelser), så kan man skære det til efter behov.

 

Hvad vejer den testede cykel?

Vægten for en størrelse Large er 10,8 kg.

 

Køreegenskaber

Er cyklen komfortabel at køre?

 

Med begge dæmpere åbne er cyklen komfortabel, men med en fast bagende.

 

Beskriv cyklens køregenskaber

Til trods for at der er tale om en rendyrker XC racer, er cyklen ganske letkørt, og styrer sikkert og hurtigt, gennem de svære passager på sporet. Til trods for at det er en full suspension MTB, opleves den væsentlig ”strammere” end andre XC fully’er.

 

Bedøm cyklens stivhed og kraftoverførsel

I forbindelse med denne test, har jeg måtte redefinere min opfattelse af, hvor effektiv en full suspension MTB kan være, når det gælder om at klatre til toppen af bakkerne. Denne MTB er lige en tand mere effektiv end andre full suspension MTB’er.

 

Beskriv styring - er den livlig, neutral eller doven?

Supercaliber er en rendyrket XC, og derfor er styringen hurtig, men den føles aldrig nervøs. Styringen opleves som sikker, både i de små skarpe sving og de hurtige brede sving,

 

Den testede størrelse er en Large, og her har Trek valgt at sætte et styr på med en bredde på 720 mm. Jeg tror, at med et bredere styr ville man opnå endnu bedre kontrol.

 

Komponenter

Matcher de valgte komponenter rammens egenskaber?

 

Drivlinien og bremser pasfungere rigtigt fint sammen med rammen, til trods for at der ”kun” er tale om mellemklasse komponenter.

 

Er der nogle komponenter som bør opgraderes i forhold til rammen?

Man kunne argumentere for at opgradere bagskifter og skiftegreb, men kun af hensyn til vægten.

 

Bedøm hjulsættet

Hjulsættet er et virkeligt godt hjulsæt, Til trods for at det ikke er specielt let, men det er dejligt stift og overfører kræfterne rigtigt godt. 29 mm indvendig bredde er et stort plus.

 

Konklusion

Med Supercaliber har Trek smidt en lille revolution ind i XC-klassen. Det nyskabende rammedesign fungerer fantastisk effektivt.

 

Og selv om den koster mange penge, synes jeg at man for god værdi for pengene. Og hvis den er hurtig nok til Jolanda Neff, er den helt sikkert også hurtig nok til alle andre.

 

Om testeren:

Alder: 52 år
Højde: 186 cm
Vægt: 79 kg

Jeg har cyklet i: 10 år
Så ofte cykler jeg: 2-3 gange om ugen.

Jeg kører disse discipliner: MTB (og en gang imellem sniger jeg mig ud på de smalle dæk)

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

GOOD VIBES ONLY – Forår 2020 – ”Hvor ska’ vi hen, du?”
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...
Flere seniorer cykler - og cykelhjelmen bliver mere populær
Stadig flere cyklister vælger at køre med cykelhjelm, viser den årlige cykelhjelmstælling fra Rådet for Sikker Trafik. Der er især sket en stigning blandt cyklister over 60 år.
Test: Carbon hjulsæt fra DKBIKE
Et godt rullende, stift og stilrent hjulsæt fra en af de nyere spillere på det danske marked.  
Vind et par fede cykelsko - værdi 1.599 kroner
Nu kan du vinde et par lækre hvide cykelsko fra Fizik til en værdi af 1.599 kroner. Vinderen findes ultimo juli.
Produktnyt: Rapha lancerer solbrille-kollektion
Rapha lancerer hele fire nye briller til ethvert behov på cyklen.
Har du en fysisk cykelbutik? Så lad os hjælpe dig gratis!
Kan du holde humøret oppe trods corona-krisen? Hvis du ikke kan, så er en tur på cyklen i det gode sommervejr.
Cykelforretning fylder 100 år - fejres med stor bogudgivelse
Cykelforretningen Schrøder Cykler fylder 100 år den 1. juli, og det bliver fejret med receptioner og bogudgivelse.
First Ride: Specialized Epic 2021
I dag præsenterer Specialized næste generation af deres ikoniske Epic-model.
Fusion sponsor for Uno-X Cup og dansk e-cykling
Fusion donerer masser af fede præmier til de ryttere, som deltager ved Uno-X Cup. Samlet donerer Fusion præmier for hele 16.400 kroner til de syv kommende afdelinger.

Instagram #motionsfeltet

Produktnyt: Garmin Edge 130 Plus og Edge 1030 Plus
Garmins nyeste GPS-cykelcomputere inkluderer førsteklasses navigation, præstationsindsigt og sikkerheds- og  trackingfunktioner. Du kan synkroniser let indendørs og udendørs træning, få indblik i præstationer med mere for at få hver tur til at tælle.
Produktnyt: Trek lancerer Émonda
Trek har lanceret den nye Émonda cykel. Den er hurtigere og lettere end nogensinde før.
Vind det nye 3T Exploro Racemax rammekit
I samarbejde med 3T udlodder vi et lækkert cykelstel (rammekit), som kan bruges i alt terræn. Rammekittet har en værdi af 23.995 kroner.
Test: Rebel Royal 45 Disc hjulsæt
No bullshit og udpræget value for money. Der er ingen grund til at stirre sig blind på brand-navnet på siden af hjulet længere.  
Produktnyt: Cannondale med tre nye cykelmodeller
​Cannondale har lanceret tre nye cykelmodeller, som kommer på markedet: Cannondale Topstone Carbon Lefty, Topstone Neo Carbon og Topstone Neo Carbon Lefty.
Test: Futurum Proformance cykeltøj
Den nye spiller fra Holland ligger prismæssigt i medium-intervallet, men imponerer på mange måder og leverer højt på kvalitet i forhold til pris og performance.
10 bud på gode tilbud i øjeblikket
Vi har allieret os med cykelsøgemaskinen Velomio.com for at finde 10 gode tilbud til dig.
Test: Principia Gravel
Et godt mix af alt det, som en gravelcykel skal kunne. God i alle terræner og vigtigst af alt: Det hele fungerer bare, uanset hvor vejen går hen.  
Pro Cycling Manager 2020 anmeldelse
Sommer betyder som regel Tour de France og Pro Cycling Manager, men i år må vi dog nøjes med sidstnævnte. Feltet.dks spilanmelder Rasmus Brandt har fået fat i årets udgave af cykelsimulatoren. Læs hans gennemgang af de nye elementer og hans dom lige her.
Produktnyt: Specialized lancerer ny sko - S-Works Vent
Specialized har lanceret en ny landevejssko - S-Works Vent. 
Produktnyt: Cannondale Scalpel 2021
Cannondale har lanceret deres nye full suspension MTB Scalpel for 2021. Den kommer i flere forskellige udgaver, som vi har kigget nærmere på. 
Produktnyt: Specialized lancerer ny sadel - skabt med 3D print
Specialized har i dag lanceret en ny sadel, som er en videreudvikling af den populære Power sadel. 
Pro Cycling Manager 2020 - udkommer i dag
Det kan være, at den internationale løbskalender er sat på pause, men den virtuelle cykelverden ruller hurtigere end nogensinde, og det gælder også for Pro Cycling Manager, der snart udkommer i 2020-versionen. Feltet.dks spilanmelder Rasmus Brandt kommer her med sit bud på, hvad vi kan forvente.
Racercykler og rødvin på Samsø
De kalder sig Bikebodys, de 18 gutter i alderen 40-67, der er samlet på Samsø for at cykle. Navnet, der rummer en god portion ironi men også en god sjat alvor, blev opfundet i et sjællandsk fitnesscen­ter i starten af det ny årtusinde. Lad os spole tiden tilbage.
Danskerne vs. Top 4 i verden - se eller gense Uno-X Cup
Tirsdag den 2. juni køres 5. afdeling af Uno-X Cup powered by DCU og Feltet.dk, og her gennemgår vi rute, indlagte spurter, regler, pointsystem, favoritter og meget mere. Husk, at løbet livestreames her på Feltet.dk, på Feltet.dk´s Facebook- og Youtube-side samt på DCU e-cyklings og DBR Lives respektive Facebook-sider fra klokken 20.00.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

GOOD VIBES ONLY – Forår 2020 – ”Hvor ska’ vi hen, du?”
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...
Flere seniorer cykler - og cykelhjelmen bliver mere populær
Stadig flere cyklister vælger at køre med cykelhjelm, viser den årlige cykelhjelmstælling fra Rådet for Sikker Trafik. Der er især sket en stigning blandt cyklister over 60 år.
Test: Carbon hjulsæt fra DKBIKE
Et godt rullende, stift og stilrent hjulsæt fra en af de nyere spillere på det danske marked.  
Vind et par fede cykelsko - værdi 1.599 kroner
Nu kan du vinde et par lækre hvide cykelsko fra Fizik til en værdi af 1.599 kroner. Vinderen findes ultimo juli.
Produktnyt: Rapha lancerer solbrille-kollektion
Rapha lancerer hele fire nye briller til ethvert behov på cyklen.
Har du en fysisk cykelbutik? Så lad os hjælpe dig gratis!
Kan du holde humøret oppe trods corona-krisen? Hvis du ikke kan, så er en tur på cyklen i det gode sommervejr.
Cykelforretning fylder 100 år - fejres med stor bogudgivelse
Cykelforretningen Schrøder Cykler fylder 100 år den 1. juli, og det bliver fejret med receptioner og bogudgivelse.
First Ride: Specialized Epic 2021
I dag præsenterer Specialized næste generation af deres ikoniske Epic-model.
Fusion sponsor for Uno-X Cup og dansk e-cykling
Fusion donerer masser af fede præmier til de ryttere, som deltager ved Uno-X Cup. Samlet donerer Fusion præmier for hele 16.400 kroner til de syv kommende afdelinger.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet