Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

15.01.2020 @ 06:50

Pirelli er ikke længere kun til de 4-hjulede, men har også set muligheder i at levere dæk til cykler. Pirelli begyndte at producere dæk til landevejsraceren for nogle år siden, men er nu også tilgængelige til cross og gravel. Pirelli er kommet med en større serie til det lidt blødere underlag og her bliver cross dækkende til blandet underlag testet.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(8/10)

Fakta:

Producent: Pirelli
Produkt: Cinturato Cross mixed Terrain (findes også i ’Hard Terrain’)
Farver: Sort (Classic Brun lanceres til februar)

Størrelse: 700x33c (findes også i: 700x35, 700x40, 584x45)

Vægt: 395 gram (angivet til 390 gram af Pirelli)

Pris: 399,- kroner per dæk (øvrige størrelser koster kr. 449,- kroner)

 

Introduktion

Jeg har været spændt på at se, om Pirelli nu også kunne levere et produkt, som lever op til de lidt anderledes krav, der er til cykler sammenlignet med biler.

 

Ingen tvivl om at Pirelli har en masse erfaring i, hvordan man leverer dæk i verdensklasse til biler. Men uden at vide alt for meget om dæk til biler, så antager jeg, at der er en forskel.

 

Det er for eksempel ikke så tit, at jeg har kørt mine dæk varme andet en par gange med nødbremse på landevejen. Endvidere er det jo ikke så meget, at dækkene bliver påvirket af varme fælge mere - og slet ikke af de af os, som er skiftet over til skivebremser.

 

Men Pirelli har helt sikkert en masse viden om dækmønstre, gummiblanding og materialeblanding til forskellige temperaturer og underlag.

 

Test

Pirelli kom på markedet med deres Cinturato Cross Mixed Terrain i september 2019 og jeg har haft dem til test i november december.

 

I testen har jeg kørt på min crosscykel og primært kørt ture i skoven med en del single track og masser af sving.


Dækkene har ved kørsel vært monteret på Mavic Allroad hjul (indvendig bredde 22 millimeter).

 

Modtagelse

Pirelli har lavet en pædagogisk instruktion på indersiden af indpakningen, som gør det klart at dækkene både kan bruge med og uden slange. Meget ligetil - men ikke desto mindre relevant.

 

 

Jeg har i andre sammenhænge set flere kommentarer på eksempelvis Facebook fra brugere, som er i tvivl om brugen af dæk til tubeless også fungerer med dæk og slange.


Og med mindre at man er cykelnørd, så kan man komme i tvivl.

 

Montering

Jeg har monteret dækkene som tubeless.


Det kan være en udfordring både at få dækket på hjulet og til at slutte ordentligt til i kanterne på fælgen. Dækket må gerne være stramt at få på, uden at det skal være umuligt.


Jeg har prøvet tubless som var nemme at få på, men så helt umulige at få luft i og få til at sætte sig fast på siderne af fælgen.

 

Det omvendte har også været tilfældet: Vabler i hænderne efter at have bakset i lang tid med at få dækket på flankeret af den slags gloser, hvor det var godt, at børn ikke var i nærheden!

 

Jeg har her prøvet at montere dækket på 2 forskellige hjulsæt (Hunt 4-season og Mavic All-road), og det har fungeret næsten perfekt på begge hjulsæt. Jeg kæmpede lidt med at få dækket på og måtte også bruge dækjern til lige at få krænget det sidste på.

 

Men så sad det også perfekt.

 

 

Jeg bruger en fodpumpe med separat trykkammer, så jeg kan give dækket et godt skud luft første gang, så det sætter sig rigtigt på fælgen.

 

Jeg har tidligere brugt kompressor, men syntes det var langt mere besværligt - og langt mere larmende.

 

Dækket satte sig fint på plads første gang og uden brug af diverse tricks med sæbevand og lignende. Så var det bare at fylde sealent i, vende og dreje hjulet et par gange, og så vente et døgns tid før første tur.

 

Funktion

Min første tur blev kørt på min crosscykel og på en kombination af store grusstier og så afsluttet med træning af crossteknik på rundstrækning i skov med både mudder, bakker og singletrack, samt på græsbane for også at se lidt på, hvordan dækkene fungerede ved forskellige dæktryk.

 

 

Da jeg ruller ud, oplevede jeg med det samme et mere blødt dæk, end jeg var vant til.


Gummiet er markant blødere end for eksempel Vittoria Terreno Mix.

 

Pirelli-dækkene havde utroligt godt fat i underlaget, uden at jeg oplevede, at det gik ud over farten. Ret hurtigt fik jeg en god fornemmelse af dækket og dets evner til at ’holde’ fast i underlaget. Ingen problemer med uventet udskridning og fik da også mere og mere mod på farten rundt i svingene.

 

Jeg lagde ud med 3 bar i dækkene (jeg vejer 78 kilo) og det fungerede helt fint på de store grusstier. Prøvede også mudder og her var også et udmærket greb.


Dog i det lidt tungere og klistrede mudder blev de lidt glatte. Men retfærdigvis så har jeg aldrig rigtigt oplevet dæk, som fungerer optimalt i klisteret mudder. Det bliver ret hurtigt mudder imod mudder og det er altid glat.

 

 

På min særlige CX-test-rundstrækning, der indeholder skarpe sving, stejle op- og nedkørsler og nogle power-stykker, fungerede dækkene upåklageligt. Tog yderligere 0,5 bar ud af dækkene og det passede helt perfekt til rundstrækningen.

 

Jeg har tidligere oplevet at kunne køre dækkene af fælgen rundt i sving, når trykket blev for lavt, men her sad Pirellis dæk stadigvæk helt fast. Tænker, at det kun er overgået af lukkede ringe, som er limet på fælgen.

 

Endelig blev den første tur sluttet af med lidt 8-taller ved den lokale skole for at teste hvordan dækkene fungerede ved skarpe sving og med lidt luft.


Jeg tog yderligere 0,5 bar ud af dækkene, så jeg nu kørte med to bar.

 

På græsset fungerede det helt fint, og det er længe siden jeg har været så modig rundt i svingene. Det ender altid med et styrt - men det skal det jo gøre, ellers ved man jo ikke, hvor grænsen er. Og det gør jo ikke noget på blødt våd græs, man skal jo bare vaskes.

 

På den næste tur punkterede jeg dog to gange. Dog ikke værre end at det blev klaret med sealent og lidt ekstra luft. Punkteringer er ellers ikke noget, jeg har oplevet særlig meget af på tubeless.

 

Kørte hele sidste sæson på samme dæk uden punktering, men statistisk set kan man jo ikke lave god videnskab af nogle enkelte hændelser.

 

Jeg har nu kørt cirka 300 kilometer - primært på grus - og dækkene er ikke udpræget mærket af slid. Så selvom gummiet er den del blødere end mine andre cross/gravel-dæk, så ser de ud til at kunne holde mindst lige så længe.

 


Konklusion
Pirellis indtog på cross/gravel-markedet er ret overbevisende. Cinturato Mixed Terrain dækkene leverer et meget positivt indtryk på evnen til at holde cyklen på rette spor uanset underlaget.

 

Eneste minus i testen har været at de ikke har været lige så punkteringsresistente som andre dæk, jeg har kørt med. Men om det er tilfældigheder eller om det rent faktisk er udtryk for, at her er der forbedringsmuligheder, kræver lidt flere dæk og kilometer for at kunne konkludere mere endeligt.

 

Stillet til rådighed af: Peakbike

Motionsfeltet.dk's vurdering: (8/10)

Mangler du et påskeæg til cykelentusiasten
Hvis du ligesom os bare ikke kan få nok af Tour de France, så tjek de sportslige babushkadukker vi har fået i webshoppen.
Produktnyt: Canyon Neuron AL 2020
Canyon lancerer i dag en ny mountainbike, Canyon Neuron AL. Vi ser nærmere på cyklen.
4 skøre, sjove og nyttige ideer til pedal-elskere
Hvordan udfordrer man sig selv? Hvordan gør jeg min cykelrutine lidt sjovere? Og hvor finder jeg live streaming af cykelløb? Vi har samlet 4 måder du kan forbedre dit cykelliv.
LIVESTREAM: Feltet.dk Race Series
I aften den 31. marts klokken 20.15 slutter vi Feltet.dk Race Series med manér. Ved seriens 7. og sidste afdeling er nemlig flere point på spil end ved nogen anden etape, og der kan således avanceres kraftigt og rykkes godt og grundigt rundt på topstillingen i seriens respektive klassementer. Du kan følge det hele her på Feltet.dk eller på vores forskellige sociale platforme, hvor vi kommenterer slagets gang og hylder vinderne.
GOOD VIBES (ONLY) - Fra ret fed plan til RIDE SOLO - FLATTEN THE CURVE!
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...
Test: Pirelli Zero Cinturato dæk
Pirelli har med Cinturato dækket leveret et rigtigt kompetent dæk til de koldere måneder samt pendling. Særligt rullemodstand og vægt imponerer på dette super velrullende dæk.  
Ny cykelbog i shoppen: Læs løbet - taktik for cykelryttere
Feltet.dk fejrer fødselsdag og giver 20% rabat på hele webshoppen resten af marts med rabatkoden HURRA. Vi har i shoppen netop tilføjet bogen "Læs løbet - taktik for cykelrytteren" af Henrik Zachariassen og med forord af Brian Holm.
Hyggetyk eller hardcore?
I de seneste år har vi set en eksplosiv udvikling i salget af hometrainere og e-cykling.
Test: Plantronics BackBeat FIT 2100 – Wireless Sport
Et solidt og robust headset med fine funktioner og en god indstilling, som gør det nemmere at høre sine omgivelser, mens man hører musik.

Instagram #motionsfeltet

Produktnyt: Snup en vingummi - og kom i mål
Hurtige kulhydrater er din ven, når du er ved at køre træt på turen. Her har både energi-snacks, energidrikke og forskellige gel-produkter længe været et populært valg. Men nu kan du snuppe en energi-vingummi i stedet. Det er meget nemmere og knapt så besværligt at spise, når du er på hjul. Læs med, og find ud af, hvorfor det er så smart.
VIND ET HJULSÆT - VÆRDI 7.399!
Nu kan du vinde et lækkert 45mm carbon hjulsæt med keramiske lejer til en værdi af 7.399 kroner!
Test: Lazer Genesis
Lazers nyeste tophjelm - Genesis - kombinerer (usædvanlig) let vægt med aerodynamiske egenskaber og et avanceret justeringssystem, der giver gode tilpasningsmuligheder for de fleste. Det hele pakket ind i et ret cool og lækkert look.
Test: Rapha Pro Team Thermal Base Layer
Et teknisk meget veludført base layer som dækker alle de kolde måneder i Danmark.
Test: Isadore Thermerino Jersey
Slovakiske Isadore fortsætter med at producere high-end cykeltøj med baggrund i erfaringerne fra de nu pensionerede cykelbrødre Peter og Martin Velits.
Test: isolés Charles Storm Jacket
Vi har testet Charles Storm Jacket, som er en vind- og vandtæt jakke, der kan bruges som et ultrabeskyttende yderste lag i alle de kolde måneder i Danmark.
Vi udlodder 5 x Tour-præmier i aften kl. 19
Vind et flot Tour de France sæt til en værdi af 249 kroner. Feltet.dk udlodder i samarbejde med cykelsøgemaskinen Velomio.com fem sæt. 
Canyon lancerer sin første e-trekking cykel
Canyon har i dag lanceret endnu en ny cykel. Denne gang en e-trekking cykel - Canyon Pathlite:On.
Interesseret i cykeludstyr, rabatter, guides - se her!
Feltet.dk har siden 2010 haft en nyhedsbrev om cykler, udstyr og tilbehør, men vi har ikke serviceret vores nyhedsbrevsmodtagere specielt godt indenfor dette område...
Sidste chance: Vind cykel til 15.990 kroner og over 8.000 kroner kontant
Er du klar til en fantastisk cykelsæson? Sammensæt dit managerhold til 2020-sæsonen og vind kontante præmier.
Test: Rapha Pro Team sko
Rapha lancerer en ny sko som kører sig direkte ind i eliten med et vanvittigt godt miks af stivhed og komfort og et nyt, spændende materiale; Powerweave.
Deltag på Python Camp Mallorca
Det danske cykelbrand, Python Pro, har i 2020 lavet en Camp på Mallorca, hvor danske cykelmotionister kan deltage og låne Python-cykler.
Test: Knog Lil’ Cobber lygtesæt
Et kompakt lygtesæt i god kvalitet, som gør opmærksom på sin rytter og lyser godt op i mørket for god synlighed og tryghed.
Atlanterhavets cykel-hotspot
300 kilometer fra Afrikas kyst ligger De kanariske Øer, og den største af disse - Tenerife - byder på optimale forhold for cykling. Flere steder fremhæves øen som en af verdens bedste cykeldestinationer.
Test: Trek Supercaliber 9.8 2020
Med den nye Supercaliber er Trek startet med et blankt stykke papir og tænkt ud af boksen, da de skulle designe deres nye full suspension XC MTB. Det er der kommet et nyt og hyper-effektivt affjedringsdesign ud af.  

Seneste indlæg i debatten

Zipp hjul plejer at at fejle ved at navenes flanger knækker grundet underdimensionerede nav og for høj egerspænding :-) Det kan ske imens lågen står parkeret i skuret. Egerbrud er usædvanlige hvis egerspændingen i hjulet er jævn - med mindre man pumper clinchers for hårdt således at trykket komprimerer hjulet hvilket kan fører til at én eller flere egre mister spænding under brug. Enhver butik med eget værksted der sælger cykler med skive bremser bør IMHO have en kvalificeret mekaniker med det rette værktøj - Jeg er ikke i tvivl om at det ikke nødvendigvis forholder sig således :-( men jeg er også bare en halvgammel sur mand der irriteres over inkompetance.Feltet.dk har endnu engang været i det sociale hjørne, og på de sociale medier begynder det at vrimle med cykelryttere, som længes efter hverdagen. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/det_sociale_hjoerne_der_kaempes_for_det_gode_humoer/Jeg kan godt være enig så langt at kalde det “gyldne gensyn”, måske er at strække den, i hvert fald med dem vi på nuværende tidspunkt ved var dopede. I fht franskmændende tilbage i 90’erne, er det vel ikke så meget anerledes end nu, hvis man ser bort fra alaphilippe. Jeg tror ikke det var fordi de var mindre dopede, jeg tror det er deres mentalitet. De tror selv at de hele tiden ved bedst, også selvom de ikke gør. Man kan jo trække en reference til F1. Verdens største bilfabrikant, signer nogle af de bedste kørere, har det største budget og alligevel får de prygl af andre der kører med deres egen motor...

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Mangler du et påskeæg til cykelentusiasten
Hvis du ligesom os bare ikke kan få nok af Tour de France, så tjek de sportslige babushkadukker vi har fået i webshoppen.
Produktnyt: Canyon Neuron AL 2020
Canyon lancerer i dag en ny mountainbike, Canyon Neuron AL. Vi ser nærmere på cyklen.
4 skøre, sjove og nyttige ideer til pedal-elskere
Hvordan udfordrer man sig selv? Hvordan gør jeg min cykelrutine lidt sjovere? Og hvor finder jeg live streaming af cykelløb? Vi har samlet 4 måder du kan forbedre dit cykelliv.
LIVESTREAM: Feltet.dk Race Series
I aften den 31. marts klokken 20.15 slutter vi Feltet.dk Race Series med manér. Ved seriens 7. og sidste afdeling er nemlig flere point på spil end ved nogen anden etape, og der kan således avanceres kraftigt og rykkes godt og grundigt rundt på topstillingen i seriens respektive klassementer. Du kan følge det hele her på Feltet.dk eller på vores forskellige sociale platforme, hvor vi kommenterer slagets gang og hylder vinderne.
GOOD VIBES (ONLY) - Fra ret fed plan til RIDE SOLO - FLATTEN THE CURVE!
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...
Test: Pirelli Zero Cinturato dæk
Pirelli har med Cinturato dækket leveret et rigtigt kompetent dæk til de koldere måneder samt pendling. Særligt rullemodstand og vægt imponerer på dette super velrullende dæk.  
Ny cykelbog i shoppen: Læs løbet - taktik for cykelryttere
Feltet.dk fejrer fødselsdag og giver 20% rabat på hele webshoppen resten af marts med rabatkoden HURRA. Vi har i shoppen netop tilføjet bogen "Læs løbet - taktik for cykelrytteren" af Henrik Zachariassen og med forord af Brian Holm.
Hyggetyk eller hardcore?
I de seneste år har vi set en eksplosiv udvikling i salget af hometrainere og e-cykling.
Test: Plantronics BackBeat FIT 2100 – Wireless Sport
Et solidt og robust headset med fine funktioner og en god indstilling, som gør det nemmere at høre sine omgivelser, mens man hører musik.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet