26.06.2019 @ 16:30

Mondrakers CHRONO CARBON R er en XC-mountainbike, der henvender sig til den mere seriøse cross country-rytter, som gerne vil køre mere aggressivt og have fart over feltet.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(8/10)

Mountainbiken er en fartmaskine, som er yderst velegnet til ruterne i de danske skove og som opfylder ønskerne om fart, gode styreegenskaber, lethed og stabilitet. Den har samme geometri som mærkets topmodel, men kommer til en pris, som er mere overkommelig.

 

Fakta

Producent: Mondraker

Model: Chrono Carbon R - XC PRO

Størrelser: S, M, L og XL

Design: kommer i ét design

Vægt: 10,4 kg (uden pedaler)

Vejledende pris: 19.999 kroner

 

Fakta om cyklen

Ramme: Chrono 29 Stealth full Carbon

Rammevægt: 1150g

Forgaffel: Rock Shox SID RL 29, 100 mm vandring

Hjulsæt: Mavic Crossmax 29, 25 mm indre bredde

Dæk: Maxxis Ikon 29 x 2.20

Bagskifter: SRAM GX EAGLE 1 X 12

Kranksæt: Truvativ Stylo 7K Eagle, 34T

Skiftegreb: SRAM Trigger NX Eagle

Bremsegreb: Shimano MT501

Bremser: Shimano MT501

Kassette: Sram PG-1230, 11-50T, 12s

Sadel: Mondraker Chrono Carbon R design

Sadelpind og styr: Aluminum

 

En ny spiller på det danske marked

Mondraker er et spansk mærke, som i 2001 startede deres produktion af mountainbikes. Med base i Alicante udvikler teamet bag Mondraker cykler med primært fokus på konkurrence, og man dækker alle bjergets discipliner.

 

Mondrakers sortiment byder både på mountainbikes henvendt til Downhill, Enduro, All Mountain, XC og sport. I dag laver Mondraker cykler, som gør sig bemærket på den internationale scene og køres af ryttere på højeste konkurrenceniveau, og det må siges at være på tide, at mærket for alvor bliver en del af det danske marked.

 

Udover det brede sortiment af mountainbikes finder du også e-mountainbikes samt tøj til hverdagsbrug og selvfølgelig til, når du skal en tur i skoven.

 

Mondraker tilbyder tre udgaver i XC-kategorien, og de ligger i hvert deres prisleje. Den dyreste og mest konkurrenceorienterede model er Podium Carbon med topkomponenter og integreret frempind, og den henvender sig til eksperten og den meget konkurrenceorienterede XC-rytter.

 

Mærkets mellemmodel, Chrono Carbon, er lavet med henblik på også at skulle køre hurtigt under konkurrence- og motionsforhold, så modellen er både til den erfarne rytter og motionisten.

 

Til sidst skal modellen Chrone nævnes, som er mærkets mountainbike i aluminium. Både Podium, Chrono Carbon og Chrono kan fås med forskelligt udstyr og gearkomponenter, og det er afgørende for cyklernes pris.

 

 

Test

Feltet.dk har testet Mondrakers Chrono Carbon R, som er en mountainbike, der er lavet til Cross Country. Mountainbiken henvender sig som nævnt til den erfarne motionist og konkurrencerytteren, som elsker fart og kører for at optimere sine omgangstider på sporet.

 

Chrono Carbon R er i denne test vurderet på blandt andet styreegenskaber, lethed samt komfort og hurtighed. Cyklen er blevet kørt i et varieret terræn, hvor den er blevet udfordret med alt fra tekniske nedkørsler, rockgardens, switchbacks med snævre sving, burns, stejle opkørsler samt ruter med rødder og sten.

 

Geometri og køreevne

Noget af det, som Mondraker udmærker sig på, er geometrien på deres mountainbikes. Normalt giver en længere cykel bedre stabilitet, mens en kort cykel giver hurtigere reaktionsevne, men Mondraker har formået at opnå begge fordele med deres særlige geometri.

 

Mondrakers XC Forward Geometry er defineret af et længere overrør og et længere reach. En teknologi som i første omgang er blevet anvendt til deres Podium-model, men som nu også anvendes i deres mellemklassemodel, og derfor får du med Chrono Carbon R en geometri, som har vist sig effektiv på elite-niveau.

 

Overrøret på Chrono Carbon R har en længde på 610 mm (alle længder beskrevet i artiklen er gældende for en medium), og et reach på 430 mm, som er afstanden fra midten af krankboksen til midten af kronrøret i en horisontal linje. Det lidt længere reach kompenseres dog med en kort frempind på 60 mm og lidt kortere kædestræbere på 430 mm.

 

XC Forward Geometry giver i dens kombination af et længere reach og en kort frempind en fornemmelse af en cykel, som er mere rummelig, uanset om du er siddende eller stående - dog uden at den føles for stor.

 

Den korte frempind giver en god og effektiv styring og har ydermere den indvirkning, at armene og hænderne kommer længere bag ved frontakslen, og det er med til at give gode styreegenskaber og en fornemmelse af stabilitet og sikkerhed på stejle og hurtige nedkørsler.

 

Det større reach og lange overrør kompenseres også af et offset på 51 mm og en head angle på 70 grader, hvilket giver en fornemmelse af en kortere og mere hurtigt reagerende cykel. Sammen med de kortere kædestræbere mærkes det tydeligt på de snævre og tekniske switchbacks, hvor cyklen føles nem at få rundt. De er dog ikke så korte at cyklen stejler på opkørsler med høje stigningsprocenter.

 

Ovenstående bidrager til en øget fornemmelse af at kunne køre mere aggressivt og være i stand til at presse cyklen rundt i sving for at komme hurtigere igennem.

 

Alt i alt har Mondraker gennem deres XC Forward Geometry skabt en cykel, som er perfekt til det formål og det terræn, cyklen er lavet til - det er derfor en XC-mountainbike, som er mere end perfekt til de spor, man finder i danske skove samt til fart og konkurrence.

 

Cyklen virker sikker på nedkørsler, så man i højere grad tør give slip på bremserne, den er præcis og hurtig i sine styreegenskaber på både op- og nedkørsler.

 

Man kan tydeligt mærke, at det er en cykel, der er sat op til race og med hurtighed for øje, men det forudsætter også at rytteren har nogle fornuftige køreegenskaber for at få det optimale ud af cyklen.

 

Kører man eliteniveau, vil man nok ønske sig nogle bedre og lettere komponenter, og er man begynder, vil en mere stabil cykel nok være at foretrække.

 

Tages cyklens prisleje i betragtning, vil man som konkurrencerytter og motionist med et vist færdighedsniveau få en mountainbike, som er relativ let og som dækker XC-rytterens behov om hurtighed, gode styreegenskaber og giver mulighed for at køre mere aggressivt.

 

Design, detaljer og komponenter

Det første man lægger mærke til, er cyklens udformning med et ”knæk” på overrøret. Det er et design, som er unikt for Mondraker, og som jeg synes, virker friskt og moderne samt gør, at cyklen skiller sig ud fra mængden.

 

Det flade, men lidt bredere overrør samt det korte kronrør giver cyklen et let og hurtigt udtryk, som stemmer godt overens med, at cyklen er lavet til fart. Cyklen kommer i et flot og stilfuldt design, hvor den matsorte carbon kommer godt til udtryk sammen med det lyseblå logo og de røde detaljer, som ikke er overgjort på nogen måde.

 

Det er det eneste design Chrono Carbon R kommer i. Frempinden kommer i et flot og enkelt design, som fuldender det smarte look.

 

Chrono Carbon R er udstyret med RockShox SID RL 29, der har en 100 mm vandring, som er yderst velegnet til det danske mountainbiketerræn og de udfordringer, som XC-rytteren står over for. RL-systemet (remote lockout) fungerer nemt og giver dig muligheden for at køre med fuld eller delvis affjedring i forgaflen.

 

Cyklen er udstyret med SRAM's 12-speed GX Eagle bagskifter, NX Eagle skiftegreb og Truvativ Stylo 7K Eagle kranksæt, som fungerer upåklageligt.

 

Cyklen kommer med en 11-50T kassette og en 34T klinge og giver et bredt spektrum af gear at spille på. Kun en enkelt gang på en bred og nedadgående grussti kunne jeg have brugt et højere gear, mens jeg op ad bakkerne havde gear nok til at ramme en kadence, som var optimal for mig.

 

Cyklen er monteret et sæt Mavic Crossmax 29” hjul med en indre bredde på 25 mm, som både er relativt lette, hurtige og velkørende, og med cyklens pris for øje er det et hjulsæt, som er meget passende. Med det ovenstående udstyr beskrevet og uden pedaler kommer cyklen med en vægt på 10,4 kg, som er ganske fornuftig for cykler i denne prisklasse.

 

 

Konklusion

Mit overordnede indtryk at Mondrakers Chrono Carbon R er rigtig god. Mondraker har formået at lave en mountainbike, som er hurtig samt let og som har en geometri, der opfordrer til fart og konkurrence.

 

Geometrien sikrer en XC-mountainbike, som har gode styreegenskaber på tekniske ned- og opkørsler, og den føles sikker og stabil, når der kommer fart under hjulene - også på nedkørslerne. Sammen med fornuftige komponenter er man stillet godt, når startskuddet lyder.

                  

Det kræver dog en vis teknisk snilde at få det optimale ud af cyklen, og det er derfor ikke en mountainbike, som vil være oplagt for begyndere og som elite-rytter vil mærkets Podium-model være at foretrække.

 

Mountainbiken henvender sig klart til den mere erfarne rytter, som vil få en cykel, der minder meget om Mondrakers Podium-model, men hvor der er sparet lidt på udstyret, for at holde prisen ned.

 

Netop det, at man får en cykel, der minder om mærkets top-model, men til en lavere pris, tænker jeg må være attraktivt for mange ryttere, og det gør Chrono Carbo R til en stærk konkurrent til andre mountainbikes i samme priskategori.

 

Stillet til rådighed af: El-Mas

Motionsfeltet.dk's vurdering: (8/10)

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Schurter og Fini ender på podiet – Ghost Factory triumferer på kvindesiden
Det blev til en samlet andenplads for Sebastian Fini og Nino Schurter i Absa Cape Epic.
Chefens hjørne: Feltet.dk startede for alvor på lokummet
Feltet.dk fylder i dag 21 år, men hvordan startede Skandivinaens største cykelside egentligt?
Nyt dansk talent smadrer Vingegaards gamle rekord
Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Bosch eBike Systems lancerer en ny batteriinnovation til el-cykler. PowerPack 800 Frame er navnet på det nye powerfulde batteri, men med batteriet følger flere store nyheder fra producenten.  
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet