16.01.2023 @ 17:15

Hvor stor forskel gør det for en god cykel at få skiftet standardhjulene ud med et sæt i topklasse?
Det prøver vi at give et bud på med denne test, hvor vi tester Conways full suspension MTB med en seriøs opgradering på hjulfronten.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

Fakta:
Producent: Mavic
Produkt: Hjulsæt
Model: Crossmax SL Ultimate 25
Størrelse: 29”, 25 mm bredde
Vægt: 1355 gram
Pris: 15.799,- kroner

 


Introduktion

Det er en velkendt påstand, at den bedste opgradering du kan give din cykel, er et sæt rigtigt gode hjul, især hvis din cykel er udstyret med et sæt ’standardhjul’. Jeg skriver bevidst ’standardhjul’, da det er meget forskelligt, hvilke hjul en cykel er udstyret med som standard fra producenten.

Dette er naturligvis meget afhængigt af prisklassen, nogle producenter er gode til at udstyre deres cykler med gode hjul som standard, andre vil hellere spare lidt på hjulene, og så lade det være op til brugeren at sætte de foretrukne hjul på.

I denne test har vi en Conway RLC FS 7.9 MTB til test. Det er en carbon full suspension MTB til cirka 43.000,- kr. Den er som standard udstyret med et sæt DT Swiss XR 1700 hjul, et fornuftigt hjulsæt i aluminium som i løs vægt koster cirka 5.000,- kr.

Men i stedet for dette sæt DT Swiss hjul, er vores testcykel udstyret med Mavic’s absolutte MTB-topmodel: Mavic Crossmax SL Ultimate 25.

Det er et 29 “ hjulsæt i carbon med 25 millimeter indvendig bredde med en vægt på blot 1355 gram.

Denne test drejer sig primært om Mavic hjulsættet, og derfor vil jeg ikke give en detaljeret beskrivelse at Conway MTB’en, men kun beskrive mit umiddelbare indtryk af cyklen.

 


Mavic Crossmax SL Ultimate.

Mavic har med deres Crossmax SL Ultimate skabt et hjulsæt med de professionelle ryttere for øje, og flere professionelle ryttere (blandt andet danske Sebastian Fini) har evalueret og givet input til Mavic’s udviklingsafdeling, så de har kunne fintune dette hjulsæt, som kommer i 2 bredder; 25 og 30 millimeter indvendig bredde.


Hjulene er baseret på en håndbygget carbonfælg på kun 360 gram (30 mm.) og 340 gram (25 mm.), hvor der er fjernet materiale mellem hullerne til egerne for at spare vægt. Dette skal sikre en så let fælg som muligt, uden det går ud over stivheden og holdbarheden.

Denne fælg er naturligvis tubeless ready, som det nu er standarden for MTB-hjul.


Hjulet er strikket op med 24 straight-pull double-buttet aerodynamiske ståleger i et to-krydsmønster, og der er benyttet samme længde eger i begge sider på for- og baghjul. Dette sikrer en helt ensartet spænding.

Mavic Instant Drive 360-friløbsnav har et dobbelt ratchet-system med 40 tænder, som giver en indgrebsvinkel på 9 grader, og ratchet-systemet giver også en og høj stivhed, da alle 40 tænder er i indgreb på samme tid. Bagnavet er kompatibelt med Shimano HG9-, Micro Spline- og SRAM XD-bodies.


Vi har haft 25 millimeter udgaven til test og den tynger vægten med blot 1355 gram ifølge Mavic’s specifikationer. Det er bestemt noget af det letteste, man kan finde på markedet.


Hvordan kører dette high-end hjulsæt til den nette sum af 15.799 kr. så?


Der er ingen tvivl om, at man kan mærke, at det er et seriøst let og stift hjulsæt, men man lægger egentligt først rigtigt mærke til det, hvis man skifter et tungere og blødere hjulsæt ud med et hjulsæt som Crossmax SL Ultimate. Der vil man kunne mærke forskellen i den måde cyklen accelerer på, da der er mindre vægt, der skal accelereres op i fart, og derfor skal der bruges færre watt for at opnå samme acceleration. Eller sagt på en anden måde, med de samme watt kommer du hurtigere op i fart.


Det kan faktisk beskrives med en formel, en variant af Newtons anden lov, og kan beskrives således.


Vinkel-accelerationen = Moment/hjulets inertimoment


Ja, nu bliver lidt nørdet, men da hjulets inertimoment stiger proportionalt med vægten, så vil et lettere hjul altid accelerere hurtigere end et tungere hjul, og det mærker man ganske tydeligt med dette hjulsæt. (Sorry, jeg kan ikke skjule min baggrund som ingeniør)

Det er ikke kun vægten, du kan mærke, men også stivheden. Hvis man rejser sig i pedalerne, med låste dæmperne og træder til, føles det som om, at ingen energi går tabt.

Hvis man aldrig kører på andet end hjul som disse, lægger man måske ikke så meget mærke til det. Men et billigere hjulsæt vil flexe mere end de dyrere hjulsæt, da de ikke er spændt så hårdt op.

Et hjulsæt som Crossmax SL Ultimate er med sin ens eger-længde, spændt mere ensartet op og med en højere eger-spænding, og derfor vil man ikke opleve så meget flex, når man giver den fuld gas i svingene, hvilket resulterer en mere præcis styring.

Stivheden har dog også en negativ effekt, som de professionelle XC-ryttere formentlig ikke bekymrer sig om. Et meget stift hjulsæt som dette har meget lidt flex, og dermed transmitterer det også flere rystelser op i styret. Dette lagde jeg mest mærke til på nogle ujævne grusveje, og knap så meget på sporet. Men efter et par timer, hvor man er ved at være træt i armene, lagde jeg mærke til det.

Jeg havde i samme periode en anden high-end cykel til test, også med et dyrt hjulsæt, og på Mavic hjulsættet var rystelserne en anelse mere udtalt.


Hjulsættet vi havde til test, var udgaven med 25 millimeter indvendig fælgbredde, og selvom om dette giver en fornuftig form på dækket, får man en større volumen og flere fordele med 30 millimeter udgaven. Men du får også en straf på 40 gram. Dette er naturligvis vigtigt for de professionelle atleter, men det betyder nok ikke alverden for os motionister, og hvis jeg skulle ud at bruge den slags penge på et hjulsæt, havde jeg valgt den bredere udgave, og så drage fordel at den større dækvolumen


Vi skal dog lige nævne elefanten i rummet. Nemlig prisen.
15.799 kr. er rigtig mange penge, også flere penge end mange motionister giver for deres cykel, og den almindelige motionist er da heller ikke målgruppen. Men selv om dette hjulsæt er beregnet til super-motionisten eller elite-rytteren, så vil alle opleve en mærkbar opgradering af deres cykel.

 


Conway RLC FS 7.9

Cyklen, vi testede hjulsættet på, er en med full suspension MTB med 110 millimeter vandring foran og 100 millimeter vandring på baghjulet.

Cyklen hører til i XC kategorien, med dens korte vandring og stejle vinkler.

Geometrien er dog lidt anderledes end andre moderne XC’ere. Kronrøret er forholdsvis stejlt med en vinkel på 69,5 grader, og sadelrørets vinkel er kun 72 grader, hvor de mest progressive rammer nærmer sig 75-76 grader. Du sidder med andre ord ’for langt’ tilbage, men til gengæld har den testede cykel i størrelse Large, et pænt langt reach på 473 millimeter.


Hvis man nørder stelgeometri, er Conway’en en lidt underlig størrelse, men på sporet viste det sig at fungere rigtigt godt.

Cyklen var udstyret med forgaffel og dæmper fra Rockshoxs SID-serie, som fint dæmpede både de små hurtige bump (tænk på et traktorhjulspor) og også de større udfordringer som drops.


Drivlinien er SRAM’s bedste mekaniske serie XX1, som med hurtige og sikre skift er en fornøjelse at bruge. Hvis jeg skal lave en sammenligning med Shimano’s XTR, er Shimano’s en tand bedre med et meget let skifte og med en bedre følelse i tommelfingeren. Men det er marginaler, der skiller de 2 grupper, og det er nok op den enkeltes præferencer, hvad man foretrækker.


På sporet var cyklen generelt en positiv oplevelse. Den er forholdsvis effektiv på bakkerne, men dog ikke helt så effektiv som de bedste.

Det der adskiller denne cykel fra de andre moderne XC’ere er, at den har et link ved bagakslen, hvor mange af andre mærker kører med en stiv bagramme, hvor man så i højere grad udnytter flex’en i sadelstræberne. Det er formentlig årsagen til, at Conway’en føles mere blød og komfortabel og knap så effektiv.


Når man så er kommet op til toppen af bakken, og skal give den fuld gas på nedkørslerne er den ganske stabil og sporsikker nedad, på trods af den stejle kronrørsvinkel. Dette viser bare, at man ikke skal dømme en cykels køreegenskaber på tallene alene.

 


Konklusion

Hvis du vil have noget af det bedste og letteste på markedet, hvad angår MTB hjul, så er Mavic Crossmax SL bestemt et godt bud på den ultimative opgradering til din cykel. Det er nogle af de letteste og stiveste hjul på markedet, og med to bredder at vælge imellem, kan du få den bredde/vægt-kombination, der passer bedst til dit behov.


Men vær klar til at punge ud, for topkvalitet koster.

Stillet til rådighed af: Hartje Ebsen A/S 

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

Det danske landshold udtaget til cross-VM
Den 4.-5. februar er der VM i cross i hollandske Hoogerheide, hvor et ungt dansk landshold stiller til start. 
Sæsonmanagerspillene er åbnet - 40.000 kroner i startpuljen
Er du klar til cykelsæsonen 2023? Nu er Feltet.dk's to store sæsonmanagerspil åbnet for tilmelding! Vi har puttet 40.000 kroner samlet i startpuljerne, så hvis du sætte de andre manager af, så er det kontant afregning!
Fini og Degns hold med store nyheder
Malene Degn og Sebastian Finis hold skifter sponsorer, får nyt navn og et helt nyt cykelmærke.
Spilstart rykket til Tour Down Under-managerspillet
Er du klar til WorldTouren? Sæt dit managerhold inden tirsdag klokken 08.30!
Test: Mavic Crossmax SL Ultimate 25 / Conway RLC FS 7.9
Hvor stor forskel gør det for en god cykel at få skiftet standardhjulene ud med et sæt i topklasse? Det prøver vi at give et bud på med denne test, hvor vi tester Conways full suspension MTB med en seriøs opgradering på hjulfronten.
Kom til Tysklands største cykelfestival BEMER Cyclassics
Kom til Tysklands største cykelfestival BEMER Cyclassics i Hamborg søndag den 20. august 2023. Cykl selv med og se WorldTour-løbet.
Løbsberetning: BEMER Cyclassics Hamburg 2022
Tine Mathiesen fortæller her om sin oplevelse ved motionsløbet Bemer Cyclassics i Hamborg.
Test: Canyon Lux WC CFR team
Den konstante udvikling af materialer og teknologi, giver os motionister bedre og hurtige cykler. Og Canyon har med deres topmodel af deres lagt endnu et lag på når det gælder om at komme først til stregen.
Produktfokus: DT Swiss leverer populære hjulsæt
DT Swiss har produkter til stort set alle kategorier blandt andet MTB, landevej, Gravel, Cross Country, E-MTB og flere. 

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Glædelig jul til alle
Feltet.dk og Motionsfeltet.dk ønsker alle en rigtig glædelig jul!
Test: Assos Löwenkralle jakke
En spændende opfindelse fra Assos, som giver mulighed for at lave en fleksibel og lækker jakke om til en styrtaske, så man kan have den med overalt. Som altid leverer Assos sublim kvalitet og løsninger.
Klar til cykelsæsonen? Opret en spillekonto - Få 1000 kr i velkomstbonus og 2 managerhold
Feltet.dk har lavet en samarbejdsaftale med spiludbyderen ComeOn, som gælder hele VM-slutrunden i fodbold. Det er en aftale, som sender Feltet.dk's brugere i udbrud, når det kommer til gambling på sportsbegivenheder eller casino. Vi tilbyder i samarbejde med ComeOn helt op til 1.000 kroner i bonus og to gratis managerhold til 2023-sæsonen.
Test: Trek Commuter Pro RT og Flare RT lygtesæt
Lygtesættet fra Trek bestående af Commuter Pro RT-forlygte og Flare RT-baglygte dækker rigeligt de behov, du har som cykelrytter eller cykel-pendler i vinterhalvåret. Lygtesættet gør dig synlig på god afstand, blænder ikke modkørende og kan forbindes med hinanden, så du kan styre begge lygter på én og samme tid.
En aften med Jens Voigt - The Shut Up Legs Tour
Unik aften med en af cykelsportens mest elskede karakterer, den tyske tempomaskine, speedsnakker og standupkomiker, tyske Jens Voigt. 
EL-pendlercykel EL-ler ej?
Kan der blive en vaskeægte EL-cykelpendler ud af en racerrøv? Cykelmosteren Tine Mathiesen har de seneste måneder testet en EL-pendlercykel. Læs om hendes erfaringer og konklusioner med en EL-cykel i denne artikel.
Test: Polar Pacer Pro løbe- og multisportsur
Polar Pacer Pro er Polar’s nyeste multisportsur, som ligger i den prisvenlige ende, med et funktionsspektrum, der ikke lader meget tilbage at ønske. Med dette ur på håndleddet bliver dine fysiologiske data ”registreret” 24/7. Det sidder ubemærket på armen og uanset sportsgren eller navigationsopgave, så kan denne ”schweizerkniv” af et ur, løse opgaven. Uden touch-skærm, men button-only betjening skæmmer bestemt ikke betjeningsoplevelsen, ligesom uret imponerer med en forrygende betjeningshastighed.
Anmeldelse: Pro Cycling Quiz
Feltet.dk har anmeldt brætspillet Pro Cycling Quiz.
Feltet.dk lancerer "Jul i Feltet"
Feltet.dk lancerer en julekalender, som kommer på sitet fra den 1. til den 24. december med forskellige cykelkendisser.
Cykelbrands advarer om falske hjemmesider og webshops
Falske hjemmesider og webshops, der henviser til FSA og VISION uden autorisation, er på spil.
Boganmeldelse: Mads P - Væddeløber og Verdensmester
Sin unge alder til trods har Mads Pedersen allerede opnået mere end mange etablerede stjerner når gennem en hel karriere. I sin selvbiografi, der er skrevet sammen med Per Bausager, kommer hovedpersonen omkring alt fra verdensmesterskab til vanvittige træningspas og vilde finaler.
Kom på billig cykelferie på Mallorca
Har du lyst til at køre på lækre racercykler på skønne Mallorca, så er Python Camp Mallorca måske lige noget for dig?
Oplev det bedste af Sierra Nevada på cykel
Det lyder som opskriften på den perfekte cykeldestination; masser af bjerge med hårnålesving og panoramiske udsigter, hyggelige tapasbarer i de små landsbyer og endelig mulighed for at slutte dagen med en svømmetur i Middelhavets blå bølger. Alt det kan man opleve, hvis man besøger ”Cycle Sierra Nevada” i det sydlige Spanien.
Tacx lancerer en ny indendørscykel
Alt i én indendørs smart bike tilbyder en af de mest præcise, realistiske og støjsvage indendørs cykeloplevelser - plus en fuldt justerbar pasform.
Test: Rapha Pro Team Training – efterårstøj
Lækre produkter i høj kvalitet, hvor især bukserne lukker et hul i markedet, som denne tester har efterlyst. 

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Efter halvandet år øjner Lizzie Deignan et comeback ude i horisonten. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/trek-stjerne_forklarer_roubaix-fravalg_og_udpeger_comeback/I gamle dage åbnedes det tidligere sprinterløb altid med en klassisk sprinteretape, men sådan er det ikke længere. For fjerde år i træk skal rytterne nemlig slutte med den korte bakke Cote de la Tour i Bellegarde, hvor sprinterne ganske vist stadig står stærkt, men hvor de mere holdbare typer har overhånden. Forinden er der dog lagt op til et gedigent sidevindsdrama, da mistralen vil blæse kraftigt - akkurat som den gjorde, da samme etape eksploderede til atomer i 2020 og 2022, hvor det i sidstnævnte tilfælde var en suveræn Mads Pedersen, der sejrede. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_1_etape_af_etoile_de_besseges_2023/Jeg fik en tanke da jeg kørte forbi en nu lukket cykelhandler på vej hjem fra arbejde. Er cykelindustrien - og måske i endnu højere grad cykelbutikkerne - i krise? Hvis man følger diverse cykel-relaterede YouTube kanaler, så skorter der ikke på forudsigelser om at 2023 vil være et kriseår for cykelindustrien. https://www.youtube.com/results?search_query=bike+industry+crisis+2023 Hypotesen er at den store efterspørgsel efter cykler under coronaen kombineret med problemer med forsyningskæder har ført til meget store forudbestillinger af cykler og udstyr i alle led af forsyningskæderne. Med en lurende recession og faldende efterspørgsel er der alt for meget hel og halvfærdigt cykeludstyr på lager i alle led. Jeg tænker heller ikke at timingen i forhold til fokus på high-end udstyr som elektroniske gear kommer belejligt i en periode med en stigende prisfølsomhed. Nogle af de store producenter (f.eks. Specialized og Giant) er allerede begyndt at forberede sig i form af fyringer og længere betalingsfrister til deres underleverandører. Jeg har nok haft den tanke, at det blot ville være en naturlig korrektion til et overophedet marked og at det måske ville være en fordel for os forbrugere. Dels i form af lavere priser og dels fordi det kan blive nemmere at skaffe cykler og dele. Men er det kun godt for os forbrugere? Når jeg kigger lidt tilbage kan jeg konstatere, at den cykelforretning jeg havde 100 meter fra min hoveddør er lukket (det var en kædebutik og ikke der jeg handlede allermest). Den cykelhandler jeg købte min gravelcykel hos (og fik cykel serviceret hos) har jeg lige opdaget er lukket og under konkursbehandling. Og dertil den nævnte lukkede cykelhandler jeg kørte forbi på vej hjem. Det ligner lidt en trend. Retfærdigvis er der også åbnet cykelforretning i København inden for det seneste år (https://www.giantstore-andreas-lund.dk/dk). Interessant nok arbejder netop Giant på salg direkte til forbrugeren i nogle markeder - dog med mulighed for at cykelhandleren kommer og samler cyklen. https://www.bikeradar.com/news/giant-to-offer-consumer-direct-sales-in-the-uk/ Hvad er jeres oplevelse? Lukker cykelhandlerne omkring jer? Vil i alligevel hellere handle på nettet end hos en cykelhandler? Uno-X har netop påbegyndt sin sæson, og fra onsdag skal fem danskere i aktion, i tillæg til de to som allerede er det.  Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/dansker-optakter_den_store_tour-chance_-_og_hvad_ellers/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Det danske landshold udtaget til cross-VM
Den 4.-5. februar er der VM i cross i hollandske Hoogerheide, hvor et ungt dansk landshold stiller til start. 
Sæsonmanagerspillene er åbnet - 40.000 kroner i startpuljen
Er du klar til cykelsæsonen 2023? Nu er Feltet.dk's to store sæsonmanagerspil åbnet for tilmelding! Vi har puttet 40.000 kroner samlet i startpuljerne, så hvis du sætte de andre manager af, så er det kontant afregning!
Fini og Degns hold med store nyheder
Malene Degn og Sebastian Finis hold skifter sponsorer, får nyt navn og et helt nyt cykelmærke.
Spilstart rykket til Tour Down Under-managerspillet
Er du klar til WorldTouren? Sæt dit managerhold inden tirsdag klokken 08.30!
Test: Mavic Crossmax SL Ultimate 25 / Conway RLC FS 7.9
Hvor stor forskel gør det for en god cykel at få skiftet standardhjulene ud med et sæt i topklasse? Det prøver vi at give et bud på med denne test, hvor vi tester Conways full suspension MTB med en seriøs opgradering på hjulfronten.
Kom til Tysklands største cykelfestival BEMER Cyclassics
Kom til Tysklands største cykelfestival BEMER Cyclassics i Hamborg søndag den 20. august 2023. Cykl selv med og se WorldTour-løbet.
Løbsberetning: BEMER Cyclassics Hamburg 2022
Tine Mathiesen fortæller her om sin oplevelse ved motionsløbet Bemer Cyclassics i Hamborg.
Test: Canyon Lux WC CFR team
Den konstante udvikling af materialer og teknologi, giver os motionister bedre og hurtige cykler. Og Canyon har med deres topmodel af deres lagt endnu et lag på når det gælder om at komme først til stregen.
Produktfokus: DT Swiss leverer populære hjulsæt
DT Swiss har produkter til stort set alle kategorier blandt andet MTB, landevej, Gravel, Cross Country, E-MTB og flere. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x