16.01.2023 @ 17:15

Hvor stor forskel gør det for en god cykel at få skiftet standardhjulene ud med et sæt i topklasse?
Det prøver vi at give et bud på med denne test, hvor vi tester Conways full suspension MTB med en seriøs opgradering på hjulfronten.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

Fakta:
Producent: Mavic
Produkt: Hjulsæt
Model: Crossmax SL Ultimate 25
Størrelse: 29”, 25 mm bredde
Vægt: 1355 gram
Pris: 15.799,- kroner

 


Introduktion

Det er en velkendt påstand, at den bedste opgradering du kan give din cykel, er et sæt rigtigt gode hjul, især hvis din cykel er udstyret med et sæt ’standardhjul’. Jeg skriver bevidst ’standardhjul’, da det er meget forskelligt, hvilke hjul en cykel er udstyret med som standard fra producenten.

Dette er naturligvis meget afhængigt af prisklassen, nogle producenter er gode til at udstyre deres cykler med gode hjul som standard, andre vil hellere spare lidt på hjulene, og så lade det være op til brugeren at sætte de foretrukne hjul på.

I denne test har vi en Conway RLC FS 7.9 MTB til test. Det er en carbon full suspension MTB til cirka 43.000,- kr. Den er som standard udstyret med et sæt DT Swiss XR 1700 hjul, et fornuftigt hjulsæt i aluminium som i løs vægt koster cirka 5.000,- kr.

Men i stedet for dette sæt DT Swiss hjul, er vores testcykel udstyret med Mavic’s absolutte MTB-topmodel: Mavic Crossmax SL Ultimate 25.

Det er et 29 “ hjulsæt i carbon med 25 millimeter indvendig bredde med en vægt på blot 1355 gram.

Denne test drejer sig primært om Mavic hjulsættet, og derfor vil jeg ikke give en detaljeret beskrivelse at Conway MTB’en, men kun beskrive mit umiddelbare indtryk af cyklen.

 


Mavic Crossmax SL Ultimate.

Mavic har med deres Crossmax SL Ultimate skabt et hjulsæt med de professionelle ryttere for øje, og flere professionelle ryttere (blandt andet danske Sebastian Fini) har evalueret og givet input til Mavic’s udviklingsafdeling, så de har kunne fintune dette hjulsæt, som kommer i 2 bredder; 25 og 30 millimeter indvendig bredde.


Hjulene er baseret på en håndbygget carbonfælg på kun 360 gram (30 mm.) og 340 gram (25 mm.), hvor der er fjernet materiale mellem hullerne til egerne for at spare vægt. Dette skal sikre en så let fælg som muligt, uden det går ud over stivheden og holdbarheden.

Denne fælg er naturligvis tubeless ready, som det nu er standarden for MTB-hjul.


Hjulet er strikket op med 24 straight-pull double-buttet aerodynamiske ståleger i et to-krydsmønster, og der er benyttet samme længde eger i begge sider på for- og baghjul. Dette sikrer en helt ensartet spænding.

Mavic Instant Drive 360-friløbsnav har et dobbelt ratchet-system med 40 tænder, som giver en indgrebsvinkel på 9 grader, og ratchet-systemet giver også en og høj stivhed, da alle 40 tænder er i indgreb på samme tid. Bagnavet er kompatibelt med Shimano HG9-, Micro Spline- og SRAM XD-bodies.


Vi har haft 25 millimeter udgaven til test og den tynger vægten med blot 1355 gram ifølge Mavic’s specifikationer. Det er bestemt noget af det letteste, man kan finde på markedet.


Hvordan kører dette high-end hjulsæt til den nette sum af 15.799 kr. så?


Der er ingen tvivl om, at man kan mærke, at det er et seriøst let og stift hjulsæt, men man lægger egentligt først rigtigt mærke til det, hvis man skifter et tungere og blødere hjulsæt ud med et hjulsæt som Crossmax SL Ultimate. Der vil man kunne mærke forskellen i den måde cyklen accelerer på, da der er mindre vægt, der skal accelereres op i fart, og derfor skal der bruges færre watt for at opnå samme acceleration. Eller sagt på en anden måde, med de samme watt kommer du hurtigere op i fart.


Det kan faktisk beskrives med en formel, en variant af Newtons anden lov, og kan beskrives således.


Vinkel-accelerationen = Moment/hjulets inertimoment


Ja, nu bliver lidt nørdet, men da hjulets inertimoment stiger proportionalt med vægten, så vil et lettere hjul altid accelerere hurtigere end et tungere hjul, og det mærker man ganske tydeligt med dette hjulsæt. (Sorry, jeg kan ikke skjule min baggrund som ingeniør)

Det er ikke kun vægten, du kan mærke, men også stivheden. Hvis man rejser sig i pedalerne, med låste dæmperne og træder til, føles det som om, at ingen energi går tabt.

Hvis man aldrig kører på andet end hjul som disse, lægger man måske ikke så meget mærke til det. Men et billigere hjulsæt vil flexe mere end de dyrere hjulsæt, da de ikke er spændt så hårdt op.

Et hjulsæt som Crossmax SL Ultimate er med sin ens eger-længde, spændt mere ensartet op og med en højere eger-spænding, og derfor vil man ikke opleve så meget flex, når man giver den fuld gas i svingene, hvilket resulterer en mere præcis styring.

Stivheden har dog også en negativ effekt, som de professionelle XC-ryttere formentlig ikke bekymrer sig om. Et meget stift hjulsæt som dette har meget lidt flex, og dermed transmitterer det også flere rystelser op i styret. Dette lagde jeg mest mærke til på nogle ujævne grusveje, og knap så meget på sporet. Men efter et par timer, hvor man er ved at være træt i armene, lagde jeg mærke til det.

Jeg havde i samme periode en anden high-end cykel til test, også med et dyrt hjulsæt, og på Mavic hjulsættet var rystelserne en anelse mere udtalt.


Hjulsættet vi havde til test, var udgaven med 25 millimeter indvendig fælgbredde, og selvom om dette giver en fornuftig form på dækket, får man en større volumen og flere fordele med 30 millimeter udgaven. Men du får også en straf på 40 gram. Dette er naturligvis vigtigt for de professionelle atleter, men det betyder nok ikke alverden for os motionister, og hvis jeg skulle ud at bruge den slags penge på et hjulsæt, havde jeg valgt den bredere udgave, og så drage fordel at den større dækvolumen


Vi skal dog lige nævne elefanten i rummet. Nemlig prisen.
15.799 kr. er rigtig mange penge, også flere penge end mange motionister giver for deres cykel, og den almindelige motionist er da heller ikke målgruppen. Men selv om dette hjulsæt er beregnet til super-motionisten eller elite-rytteren, så vil alle opleve en mærkbar opgradering af deres cykel.

 


Conway RLC FS 7.9

Cyklen, vi testede hjulsættet på, er en med full suspension MTB med 110 millimeter vandring foran og 100 millimeter vandring på baghjulet.

Cyklen hører til i XC kategorien, med dens korte vandring og stejle vinkler.

Geometrien er dog lidt anderledes end andre moderne XC’ere. Kronrøret er forholdsvis stejlt med en vinkel på 69,5 grader, og sadelrørets vinkel er kun 72 grader, hvor de mest progressive rammer nærmer sig 75-76 grader. Du sidder med andre ord ’for langt’ tilbage, men til gengæld har den testede cykel i størrelse Large, et pænt langt reach på 473 millimeter.


Hvis man nørder stelgeometri, er Conway’en en lidt underlig størrelse, men på sporet viste det sig at fungere rigtigt godt.

Cyklen var udstyret med forgaffel og dæmper fra Rockshoxs SID-serie, som fint dæmpede både de små hurtige bump (tænk på et traktorhjulspor) og også de større udfordringer som drops.


Drivlinien er SRAM’s bedste mekaniske serie XX1, som med hurtige og sikre skift er en fornøjelse at bruge. Hvis jeg skal lave en sammenligning med Shimano’s XTR, er Shimano’s en tand bedre med et meget let skifte og med en bedre følelse i tommelfingeren. Men det er marginaler, der skiller de 2 grupper, og det er nok op den enkeltes præferencer, hvad man foretrækker.


På sporet var cyklen generelt en positiv oplevelse. Den er forholdsvis effektiv på bakkerne, men dog ikke helt så effektiv som de bedste.

Det der adskiller denne cykel fra de andre moderne XC’ere er, at den har et link ved bagakslen, hvor mange af andre mærker kører med en stiv bagramme, hvor man så i højere grad udnytter flex’en i sadelstræberne. Det er formentlig årsagen til, at Conway’en føles mere blød og komfortabel og knap så effektiv.


Når man så er kommet op til toppen af bakken, og skal give den fuld gas på nedkørslerne er den ganske stabil og sporsikker nedad, på trods af den stejle kronrørsvinkel. Dette viser bare, at man ikke skal dømme en cykels køreegenskaber på tallene alene.

 


Konklusion

Hvis du vil have noget af det bedste og letteste på markedet, hvad angår MTB hjul, så er Mavic Crossmax SL bestemt et godt bud på den ultimative opgradering til din cykel. Det er nogle af de letteste og stiveste hjul på markedet, og med to bredder at vælge imellem, kan du få den bredde/vægt-kombination, der passer bedst til dit behov.


Men vær klar til at punge ud, for topkvalitet koster.

Stillet til rådighed af: Hartje Ebsen A/S 

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

Ny vild DM-duel imellem Fini og Andreassen
Sebastian Fini genvinder DM-titlen i en tæt duel imod Simon Andreassen.
Heby og Vedersø kæmpede om U23-titlen
Gustav Heby Pedersen blev dansk mester i U23-klassen i mountainbike, da Danmarks største talenter dystede om XCO-titlen.
DM-tronen skifter: Bohés stime brudt
22-årige Sofie Heby Pedersen er ny dansk mester i mountainbike!
Skal Vingegaard på dit managerhold?
Det er nu muligt at sætte dit managerhold til Critérium du Dauphiné. Jonas Vingegaards sidste forberedelsesløb før Tour de France-forsvaret.
MAD,ONE: Slip dit indre bæst løs med innovativt cykeltøj
Den danske cykelrytter, Jakob Fuglsang, står bag et nyt cykeltøjsmærke, som Feltet.dk kigger nærmere på i denne artikel.
Feltet.dk lancerer en ny Giro-app
Feltet.dk lancerer en gratis app til årets Giro d'Italia. Det er en gratis beta-version, hvor du kan følge Giro-etaperne helt tæt.
Test: WTB Gravelier-sadel
For en cykelrytter som har rigtig svært ved at finde en sadel, som føles komfortabel, så vil begejstringen ingen ende tage, når man finder en sadel, som giver timevis på cyklen uden ubehag. WTB Gravelier har været netop den oplevelse og er en meget komfortabel sadel med nogle fede gravel specifikke features.  
Test: Assos R Bibshorts S9
Virkelig lækre bibs med vanlig Assos-teknologi, god materialekvalitet, lækre materialer og en pris som er yderst fair i et marked, hvor prisen for bibshorts ellers er stukket af.  
Produktnyt: Nyt dæk fra Pirelli - det hurtigste nogensinde
Mads Pedersen og Mattias Skjelmose kan se frem til at rulle bedre i 2023, da dæksponsoren Pirelli har gode nyheder til dem.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Danmarks Højeste Motionscykelløb fejrer jubilæum Kr. Himmmelfartsdag - skal du køre?
Danmarks Højeste Motionscykelløb afholdes igen i år Kr. Himmelfartsdag den 18. maj 2023.
Sidste chance: Deltag i årets Giro-spil! Præmier for over 40.000 kroner
Deltag i årets Giro d'Italia managerspil starter lørdag den 6. maj og slutter søndag den 28. maj 2022.
Test: Northwave gravel-tøj
Et afslappet sæt tøj til gravel-turene hvor udseende, funktion og komfort går op i en højere enhed.  
Langtidstest: Principia Gravel Carbon
Feltet.dk langtidstester Principia Gravel Carbon med HiRide Suspension forgaffel. Følg med de kommende måneder. 
Når de franske bjerge skiftes ud med ruter langs vandet
Cykelferie kan være andet end stejle alpeveje, skarpe kurver og dagsruter på plus hundrede kilometer. Vil man opleve en mere afslappet form for cykelferie, hvor der også er plads til en god frokost og et koldt glas vin, er området syd for Bretagne - det hedder Atlantique-Loire - det perfekte sted.
Talenterne kæmpede om sejrene i MTB Ligaen
Tobias Lillelund og Caroline Bohe triumferede i årets første afdeling af Shimano MTB Ligaen i Randers.
Test: Northwave Crossland Plus
Den trend, der lige nu buldrer frem i Sydeuropa, med all mountain-sko, som både kan bruges på cyklen, til og fra arbejde eller på café, er ved at vinde indpas i Danmark. Northwave introducerer nu Crossland Plus-modellen, der kan det hele.
Vind en signeret Jonas Vingegaard-trøje
Du kan vinde en signeret Jonas Vingegaard-trøje i Feltet.dk's Giro-managerspil. Tilmeld dig nu!
Stream Liege-Bastogne-Liege uden afbrydelser fra kl. 11
Discovery+ sender i dag Liege-Bastogne-Liege både for herrer og damer samt har optakts- og nedtaktsstudie. 
Produktnyt: Argon 18 lancerer ny cykel
Argon 18 har netop introduceret den helt nye Krypton cykel, som passer til alle terræner. 
Produktnyt: Gravelier - Ny sadel fra WTB
Det californiske mærke, WTB, lancerer en ny sadel, kaldet Gravelier, som er specielt designet til alle gravel-rytterne.
Highend brand tilbyder 25% rabat på cykelsko
Spar 25% på italienske topcykelsko i flotte designs. Benyt dette tilbud og få cykelsko med en unik historie.
Produktnyt: Nye cykelcomputere fra Garmin
Garmin er klar med to nye modeller af deres populære cykelcomputere. De hedder Edge 540 og Edge 840.
Manager: Vinderen af Baskerlandet Rundt fundet
”Satser du på Vingegaard?” blev der spurgt i teaseren til managerspillet i Baskerlandet Rundt. Det hurtige svar er: ”Ja, selvfølgelig!”, men er det nok - skal der ikke mere til end bare en genert knægt fra Salling? Det hurtige svar er: ”Jo, syv ryttere mere!”
Test: Trek Checkpoint SLR 9 AXS gravel
Ny gravelcykel fra Trek, hvor komfort og aerodynamik går hånd i hånd.
Ny vild DM-duel imellem Fini og Andreassen
Sebastian Fini genvinder DM-titlen i en tæt duel imod Simon Andreassen.
Heby og Vedersø kæmpede om U23-titlen
Gustav Heby Pedersen blev dansk mester i U23-klassen i mountainbike, da Danmarks største talenter dystede om XCO-titlen.
DM-tronen skifter: Bohés stime brudt
22-årige Sofie Heby Pedersen er ny dansk mester i mountainbike!
Skal Vingegaard på dit managerhold?
Det er nu muligt at sætte dit managerhold til Critérium du Dauphiné. Jonas Vingegaards sidste forberedelsesløb før Tour de France-forsvaret.
MAD,ONE: Slip dit indre bæst løs med innovativt cykeltøj
Den danske cykelrytter, Jakob Fuglsang, står bag et nyt cykeltøjsmærke, som Feltet.dk kigger nærmere på i denne artikel.
Feltet.dk lancerer en ny Giro-app
Feltet.dk lancerer en gratis app til årets Giro d'Italia. Det er en gratis beta-version, hvor du kan følge Giro-etaperne helt tæt.
Test: WTB Gravelier-sadel
For en cykelrytter som har rigtig svært ved at finde en sadel, som føles komfortabel, så vil begejstringen ingen ende tage, når man finder en sadel, som giver timevis på cyklen uden ubehag. WTB Gravelier har været netop den oplevelse og er en meget komfortabel sadel med nogle fede gravel specifikke features.  
Test: Assos R Bibshorts S9
Virkelig lækre bibs med vanlig Assos-teknologi, god materialekvalitet, lækre materialer og en pris som er yderst fair i et marked, hvor prisen for bibshorts ellers er stukket af.  
Produktnyt: Nyt dæk fra Pirelli - det hurtigste nogensinde
Mads Pedersen og Mattias Skjelmose kan se frem til at rulle bedre i 2023, da dæksponsoren Pirelli har gode nyheder til dem.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x