Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Morten Andersen 04.09.2018 @ 10:00

En feinschmecker-drøm som leverer alt det, man forventer af en topcykel, hvis budgettet er uden loft.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

Introduktion:

Når man snakker om de mest eksklusive brands i cyklingens verden, så har Lightweight længe været blandt kandidaterne til en af de øverste pladser i hierarkiet.

 

Meget få produkter kan få tungen til at hænge på en cykel-affencionado som et sæt hjul fra tyskerne og få opgraderinger til din cykel kan formå at få ligeså meget opmærksomhed fra ligesindede cykelfreaks.

 

Men Lightweight laver også andre produkter. Blandt andet en high-end (surprise!) carbonramme, som i denne sæson tilmed er opgraderet med en version til skivebremser i tillæg til den eksisterende model med fælgbremser.

 

Navnet er ’Urgestalt’, som bedst lader sig oversætte som en oprindelse eller en ’første version af noget.

 

Fakta:

Farve: Sort / hvid
Pris:
Urgestalt Disc rammkit: Kr. 27.999,-
Meilenstein Clincher Disc: Kr. 34.300,-

(Urgetalt-rammen sælges ikke som hel cykel, men skal specialbygges).

 

Test

Urgestalt Disc er anden generation af rammen, som første gang så dagens lys i 2013.

 

Ingeniørerne havde tre primære mål for øje i udviklingen af den nye generation: Kraftoverførsel, (retnings)stabilitet og maksimal stivhed. Det var med disse tre for øje, at den nye generation blev udviklet på ny.

 

Resultatet er således en ramme, som Lightweight selv siger selv, er den bedste og mest alsidige, de nogensinde har bygget.

 

 

Traditionel opbygning

Selve rammen er traditionelt opbygget med runde rørformer og en meget klassisk geometri. De tyske ingeniører og designere har øjensynligt skabt rammen med stor respekt for de klassiske dyder indenfor rammebyggeri og altså uden at skele til de aerodynamiske og vovede vinkler og former, som ellers præger en stor del af markedet i dag.

 

Det giver cyklen et klassisk og ikke mindst tidløst udtryk. Det går man helt sikket ikke galt i byen med!


Selve brandet Lightweight drejer allerede en del hoveder, så det klæder absolut rammen, at den ikke larmer for meget, men i stedet er underspillet og stilren - det synes vi matcher brand og ramme perfekt.

 

Den sorte, blanke lakering forstærker blot indtrykket:

 

En ramme som prøver at gå stille med dørene, men som bemærkes let og hurtigt af kendere.

 

 

Mest til race

Når man ser på de tre kriterier, som Urgestalt er bygget for at tilfredsstille, så står det klart for de fleste, at rammen er ret raceorienteret.

 

Og intentionerne viser sig at opnåede, for man får en ramme, hvor man bedst finder sig til rette, hvis man kan lide at sidde forholdsvist aggressivt på cyklen. Geometrien er i afdelingen for race og befinder sig et stykke fra Endurance-afdelingen, hvilket man skal være opmærksom på, hvis man pøsner på at få fingrene i Urgestalt.

 

Det falder dog helt naturligt, at hvis man er på jagt efter en ramme med de egenskaber, som man får her, så er man på jagt efter fart mere end eventyr.

 

Dog er geometrien på ingen måde ekstrem og adskiller sig ikke fra andre rammer, som er lavet til at give den gas på landevejen.

Det er let at finde sig til rette på rammen og hvis man er fan af de klassiske dyder indenfor traditionel cykelgeometri, så vil mam elske Urgestalt.

 

 

Stiv - men ikke led

Lightweight er ikke et brand man ser hver dag og slet ikke ét man får lejlighed til at opleve på egen krop, så det var absolut med en vis spænding, at vi drog på togt på Urgestalt-rammen.

 

Tyskernes know-how - og ret kompromisløse ry - taget i betragtning, så gik en stor del af spændingen på, hvordan det var lykkedes Lightweight at dimensionere rammens egenskaber og i hvor høj grad det kunne lykkes at forene den forventede, høje stivhed og den nødvendige komfort.

 

Ude på landevejen står det hurtigt klart, at rammen er meget stiv og at dens race-ophav ikke sådan lader sig fornægte.

 

Urgestalt er repsonsiv og reagerer let og hurtigt på ethvert antrit fra pedalerne. Rammen er let at træde op i fart og man har en udpræget følelse af, at meget få watt går tabt, når de vrænges ud af benene og omsættes til et større tal på cykelcomputerens fartmåler.

 

Vi er ret imponerede af krankboksens stivhed, som danner grobund for en harmonisk fordeling af de kræfter, som skal omsættes i rammens carbonfibre. Der er ingen slinger i valsen, selv når der spurtes, og distributionen fra krankboksen er i topklasse.

 

Generelt får man en fornemmelse af en robust cykel, som trods dens lave vægt, kan tøjle de kræfter man måtte smide efter den. I det danske, rullende terræn er det en af cyklens helt store forcer, når det kommer til køreegenskaber. Den æder simpelthen små bakker i en mundfuld, når man træder den an og responsen og følelsen af at ens kræfter omsættes hypereffektivt til fart er ret vanedannende.

 

Man får slet og ret lyst til at fyre den af på alle små bakker og så man skal altså passe lidt på, for man kan godt blilve lidt upopulær hos sine træningskammerater på den måde!

 

Som sagt var det i høj grad sammenspillet, vi var nysgerrige på og her vinder Urgestalt faktisk en masse point.

 

For selv om den er stiv og responsiv, så er den faktisk helt igennem komfortabel at køre på.

 


Race-geometrien fordrer naturligvis, at man ikke kan sidde helt konservativt på rammen, men som sagt er den på ingen måde ekstrem, så langt de fleste der cykler og har deres konkurrencegen intakt, vil alligevel sidde sådan på enhver cykel.

 

Rammen opleves som enormt retningsstabil og rolig, når man cruiser derudad. Rammen er rigeligt tilgivende overfor dårlig asfalt og ujævne underlag, til at man ikke kører rundt og føler at man får tæsk.

 

Selv om cyklens bageste trekant (også) er rigelig stiv til at håndtere masser af watt, så spiller den tilsyneladende en væsentlig rolle i cyklens fine komfort. Saddelstræberne er således forholdsvis spinkle for at øge komforten. Det er med til at skabe en god køreoplevelse.

 

Styreegenskaberne adskiller sig ikke væsentligt fra cyklens overordnede formål og ydeevne. Styringen er direkte og præcis - og derved er det en cykel, som kræver en lille smule tilvænning og egner sig bedst til en rytter med lidt erfaring. Når det er sagt, så matcher det natruligvis blot cyklens overordnede og erklærede formål om at være effektiv og hurtig.

 

Legendariske hjul i ny version

Cyklen var udstyret med Lightweights berømte Meilenstein-hjul, som er blevet opgraderet med en version til skivebremser.

 

Meilenstein-hjulsættet er nærmest ikonisk og den nye version har adopteret de fleste af de samme teknologier.

 

Mest bemærkelsesværdigt er det, at hele hjulet er lavet i carbon - jep, alt fra fælg til nav!

 

Det giver et let hjul, men også en helt fantastisk stivhed. Og hjulene skuffer da bestemt heller ikke. Den acceleration, man kan hive ud af dem, er intet mindre end imponerende og de matcher resten af pakken perfekt, så man får føler det, som en mindre bombeprøvesprængning, hver gang man beslutter sig for at fyre den af.

 

Hjulene er fantastiske på små bakker og giver en fed fordel, hvis man kører i terræn, hvor man ofte skal accelerere ud af sving.

 

Fælgene benytter Lightweights klassiske V-form, hvor mange andre producenter er begyndt at lave mere runde profiler i stedet. Hvor V-profilen er meget effektiv og areodynamisk, når vinden kommer lige på, så giver dne runde profil lidt bedre egenskaber under flere forhold.

 

I praksis er det svært at vurdere, om tiden er ved at løbe fra V-profilen, for Meilenstein føles enormt hurtigt og vi har ikke oplevet nogle problemer i vinden eller haft indtryk af et hjul, som en specielt sensitivt overfor sidevind og lignende.

 

Alt i alt et fantastisk hjul med en fantastisk konstruktion som er hurtigt på alle fronter.

 

 

Konklusion

Urgestalt-rammen er en sand fornøjelse at køre. Den er stiv som et bræt og reagerer på alle tråd i pedalerne, som effektivt bliver omsat til fart. Samtidig er den både stabil og komfortabel, så den faktisk dækker en lang række kriterier til racere såvel som motionister.

 

Krydret med de fantastiske Meilenstein-hjul har man en absolut drømmecykel til alt terræn og som kan konkurrere med den bedste cykler til både bjergene og i mere fladt terræn.

 

Bevares, cyklen bevæger sig også i de allerøverste luftlag prismæssigt, så tingene skal spille 100 %.


Prisskiltet snævrer selvsagt målgruppen ind, men de interesserede får en drøm af en køremaskine og en ramme - eller samlet pakke - som gør dem til en eksklusiv klub. Der er ikke mange Lightweight ude på vejene og for nogle har det i sig selv en værdi. Den slags er aldrig billigt. 

 

Stillet til rådighed af: Lucky Machine

Motionsfeltet.dk's vurdering:

GOOD VIBES ONLY – Long Slow Distance - Fra ØV-morgen til supertur
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Oplevelsen af et bikefit
Ekstraordinær bikefit-oplevelse hos Frank Institute of Sports, hvis motto om kompromisløs kvalitet gennemsyrer hele seancen.    
En forårsdag i Hell-singør - godkendt af Cancellara
I år er det 10. gang, CK Kronborg, afvikler "En Forårsdag i Hell-singør". Det sker søndag den 14. april og med sådan et arrangement lige om hjørnet er det naturligvis rart at få et klap på skulderen af en af forårsklassikernes konger, Fabian Cancellara, der i weekenden gæstede Copenhagen Bike Show i Øksnehallen.
Produktnyt: Ny hjelmteknologi fra Trek og Bontrager
Amerikanerne lancerer ny hjelmteknologi, der revolutionerer standarderne for sikkerhed og beskytter mod de farlige skråvinklede slag. Navnet er WaveCel og materialet er op mod 48 gange mere effektiv end almindelige hjelme til at forhindre hjernerystelser.
Øksnehallen skabte den perfekte kulisse for cykelfest
Der var mødt rekord mange udstillere fra ind- og udland op til Copenhagen Bike Show i weekenden, og det samme var Fabian Cancellara. Det var et godt mix, som trak mange besøgende til messen.
Bliv inspireret af Team Motionsfeltet.dk - Touren til Gardsøen uge 6
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til Tour TransAlp her til sommer.  
GOOD VIBES ONLY – Fra cykelmoster til Queen of Mountain?! (Part 1)
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Team Motionsfeltet åbner sæsonen i Jennum
Søndag den 31. marts åbner den danske landevejssæson for alvo, med motionsløbet Gran Fondo Jennum ved Vejle. Det største deltagende hold hedder Team Motionsfeltet.dk.
Jakob Fuglsang medejer af tøjmærke
Cykeltøj-iværksættere får den danske cykelrytter Jakob Fuglsang med på holdet. 

Instagram #motionsfeltet

Cancellara kommer til dansk cykelmesse
Nordic Bike Shows A/S er firmaet bag Copenhagen Bike Show, der siden 2015 har arrangeret Skandinaviens største cykelmesse i København med mere end 100 udstillere fra ind- og udland og over 15.000 besøgende.
Test: Bkool Smart Air
Tiden hvor hjemmetrænere var forbeholdt vinteren er forbi. Nye og smart teknologi gør, at man kan få underholdende træning hele året, men måske vigtigst af alt, så er hjemmetræneren blevet et vigtigt våben for dem som træner seriøst og struktureret. Her kan man nemlig træne særdeles effektivt og målrettet og derved få maksimalt udbytte af sin tid.
Produktnyt: Rapha Custom – teamtøj designet af dig
Nu kan flere af Raphas populære kollektioner fås som teamtøj, som let kan designes af alle med Raphas revolutionerende designmodul.
Aalborg MTB Marathon 2019 giver garanti for gåsehud
27. april 2019 er datoen, hvor det traditionsrige Aalborg MTB Marathon holder sit indtog i Aalborg - og byen fyldes med 3000 MTB-ryttere til en oplevelse, der sætter sig på nethinden.  
Test: Vittoria Barzo 29x2.35
Mange cykelmotionister kender Vittoria for deres landevejsdæk, men faktisk har Vittoria en bred palette af dæk til mountainbike, lige fra de lette XC-dæk til de tunge downhill-dæk. Vi har testet et godt bud på et allround dæk til XC-brug.
Årets største cykeldyst starter klokken 15 i dag
Feltet.dks helårlige spil, Feltet.dk Tour, starter på lørdag, når forårsklassikerne starter med Omloop Het Nieuwsblad. 
Bliv inspireret af Team Motionsfeltet.dk - Touren til Gardasøen uge 4
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til Tour TransAlp her til sommer.  
Cykeloplevelse i Verdensklasse i Odense
Frank Institute of Sports tilbyder nytænkende cykeloplevelse, hvor alt fra bikefit til kaffe gennemsyres af kompromisløs kvalitet.
MTB soloryttere i 2019-udgaven af Bike Transalp
Ruten for 2019-udgaven af mountainbikeløbet Bike Transalp er blevet offentliggjort, og ud over en ny målby kunne arrangørerne også afsløre, at det i år bliver muligt at stille op alene. Der er 1000 startpladser, så vent ikke for længe, hvis du vil prøve kræfter med løbet.
Produktnyt: S-Works EXOS
Specialized har lanceret en ny highend cykelsko, som er den letteste og mest revolutionerende, som den amerikanske gigant nogensinde har skabet. Navnet på skoen er S-Works EXOS. 
Jyllands største cykelmesse har vokseværk
De trange rammer i Ridehuset er skiftet ud med mere end 1.700 m2 i Centralværkstedet og Smedien, når Aarhus Bike Show afholdes den 9.-10. marts 2019. Dermed er Jyllands største cykelmesse blevet endnu større.
Kombinér cykeldrømme med skoleophold
Det pibler frem med talenter på den danske cykelscene. Sejre i både Grand Tours, forårsklassikere, OL, VM og EM vidner om den enorme kvalitet, de danske ryttere besidder. Har du eller en du kender drømme om at opnå det samme, eller er det lysten til socialt samvær i et læringspræget miljø, der trækker i dig, så kunne et efterskole- eller højskoleophold måske være noget for dig.  
Tre cykler på højkant i Feltet.dks Tour
Feltet.dk har startet vores store sæsonmanagerspil kaldet Feltet.dk Tour. Managerspillet starter den 2. marts og kan du køre dig til en podieplacering i spillet, så er du sikker på at vinde en cykel!
Produktfokus: ”Der er en grund til, at aerocyklerne ligner hinanden”
Cannondale SystemSix, det amerikanske mærkes aero-topracer, blev sendt på markedet i 2018, og modellen opnåede hen over efterår og vinter et utal af positive, internationaler anmeldelser samt topresultat i en uafhængig vindtunneltest af aerocykler: som den hurtigste på markedet. Feltet.dk har talt med Cannondale om modellen - og om aerocykler som ny, etableret modeltype.
Cykelbageren i Nørre Aaby har solgt over en halv million romkugler på under et år
Nørre Aaby Bageri har siden marts 2018, hvor de vandt prisen for Danmarks bedste romkugler ved FoodExpo i Herning, solgt over 500.000 romkugler. En stor del af dem er solgt til cykelturister, for det vestfynske bageri har en ganske særlig placering, der gør det nemt at nå på cykel fra flere af områdets større byer.

Seneste indlæg i debatten

Cykelsæsonen har været i gang i to måneder, men for feltets største endagesspecialister har alt indtil nu haft en karakter af forberedelse. Det slutter brat på lørdag, hvor rytterne giver sig i kast med årets første monument, Milano-Sarnremo. Kalenderens længste løb er på én gang det nemmeste af de store klassikere og samtidig det sværeste løb at vinde og signalerer for alvor forårets komme. Lørdag fra klokken 14.25 kan du følge slagets gang på Feltet.dk samt undervejs stille spørgsmål til vores ekspert, Emil Axelgaard Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/foelg_milano-sanremo_paa_feltetdk_1/Omloop Het Nieuwsblad og Strade Bianche fungerede som små teasere, men den rigtige klassikersæson starter først lørdag, når Milano-Sanremo afvikles. Som et af bare fem monumenter og det længste løb på hele kalenderen er den italienske klassiker blandt de allermest prestigefulde løb, og med dets helt unikke rute er det et af de mest åbne, hvor både sprintere og klassikerryttere kan gå efter sejren. Efter mange års forsøg på at gøre ruten hårdere er der igen i år tale om helt klassisk udgave af La Primavera, hvor det skal afgøres i den spændingsmættede finale på de berømte stigninger Cipressa og Poggio, inden det hele afsluttes på Via Roma i Sanremo. Enhver cykelrytter drømmer om at hæve armene i triumf på en af cykelsportens mest berømte opløbsstrækninger og at fejre sejren i klassikeren, der har ry for at være den nemmeste at gennemføre, men samtidig den sværeste at vinde. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_milano-sanremo_2019/Hvis man har svært ved at opnå makspulsen, så er det som regel fordi man ikke gør det rigtigt, eller fordi man ikke er ordentligt restitueret. For mig er letheden ved at få pulsen op den bedste indikation på, hvor meget jeg skal presse mig selv netop den dag. God fornøjelse:) Jeg kan anbefale at lave en lille krog af en gammel eger e.lign. Det gør det en del nemmere at fiske yder-kablet ud af styret igen.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

GOOD VIBES ONLY – Long Slow Distance - Fra ØV-morgen til supertur
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Oplevelsen af et bikefit
Ekstraordinær bikefit-oplevelse hos Frank Institute of Sports, hvis motto om kompromisløs kvalitet gennemsyrer hele seancen.    
En forårsdag i Hell-singør - godkendt af Cancellara
I år er det 10. gang, CK Kronborg, afvikler "En Forårsdag i Hell-singør". Det sker søndag den 14. april og med sådan et arrangement lige om hjørnet er det naturligvis rart at få et klap på skulderen af en af forårsklassikernes konger, Fabian Cancellara, der i weekenden gæstede Copenhagen Bike Show i Øksnehallen.
Produktnyt: Ny hjelmteknologi fra Trek og Bontrager
Amerikanerne lancerer ny hjelmteknologi, der revolutionerer standarderne for sikkerhed og beskytter mod de farlige skråvinklede slag. Navnet er WaveCel og materialet er op mod 48 gange mere effektiv end almindelige hjelme til at forhindre hjernerystelser.
Øksnehallen skabte den perfekte kulisse for cykelfest
Der var mødt rekord mange udstillere fra ind- og udland op til Copenhagen Bike Show i weekenden, og det samme var Fabian Cancellara. Det var et godt mix, som trak mange besøgende til messen.
Bliv inspireret af Team Motionsfeltet.dk - Touren til Gardsøen uge 6
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til Tour TransAlp her til sommer.  
GOOD VIBES ONLY – Fra cykelmoster til Queen of Mountain?! (Part 1)
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Team Motionsfeltet åbner sæsonen i Jennum
Søndag den 31. marts åbner den danske landevejssæson for alvo, med motionsløbet Gran Fondo Jennum ved Vejle. Det største deltagende hold hedder Team Motionsfeltet.dk.
Jakob Fuglsang medejer af tøjmærke
Cykeltøj-iværksættere får den danske cykelrytter Jakob Fuglsang med på holdet. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

AndetBoligadvokat