19.09.2021 @ 07:00

Garmin Rally XC200 pedalerne fra Garmin har wattmålere i begge cykelpedaler, som giver dig pålidelige effektmålinger og er nem at overføre fra cykel til cykel - uanset cykeltype.

Unboxing: Garmin Rally XC200 wattpedaler

Fakta:

Batteritype: LR44/SR44 (x4)

Batterilevetid: Op til 120 timer (med LR44-batteri)

Vægt: 444 g

Vandtæthed.: IXP7

Maksimal ryttervægt: 105 kilo

Nøjagtighed: +/- 1,0%

Klampetype: SHIMANO SPD

Q-faktor: 53 mm (55 mm med medfølgende 2 mm skive)

Stack-højde: 13,5 mm

Feltkalibrering

Justerbar udløserspænding

Garmin Connect™

Måleposition: spindel

Kommunikation: ANT+® og Bluetooth®

Vejledende udsalgspris: 9399,- kroner

 

I kassen:

Garmin Rally XC200 pedaler

Klampehardware

55 mm Q-faktor skive

Dokumentation
 

Introduktion

De slanke Garmin Rally XC200 pedaler monteres, som alle andre pedaler og er derfor nemme at flytte fra cykel til cykel.

 

Pedalerne er kompatible med Shimano SPD klamper og nemme af klikke i. De er ligeledes kompatible med Edge® cykelcomputer og Garmin Connect app, så det er nemt at opdatere software og overføre din data. Med 120 timers batterilevetid, skulle du gerne kunne komme ud på nogle gode lange træningsture.

 

Du skulle gerne kunne dykke langt ned i dine præstationer ved blandt andet at måle den samlede effekt og kadence. Synkroniser dine data med de apps du foretrækker og få en mere detaljeret analyse og datadeling. Pedalerne kan bruges på landevej, cross, gravel og mountainbike.

 

Pedalerne har effektmålere i begge pedaler i 200-modellen, mens Garmin Rally XC100 pedaler kun har i den ene side. Pedalerne viser mere end bare et watttal, de viser nemlig også avanceret cykeldynamik, som vi vil gå i dybden med senere. 


Test

Lad os starte lige på og hårdt! Hvorfor skal du overveje Garmin Rally XC200 pedaler? Det skal du, hvis du ønsker at blive klogere din cykling, dit tråd og hvis du ønsker at forbedre dig på den mest effektive måde.
 

Vi har testet pedalerne på mountainbike og cross/gravelcykler og kommer her med vores oplevelse af pedalerne.


Unboxing
 Montering

Første indtryk af pedalerne er, at de er flotte og så er de lidt højere end de almindelige XC pedaler. De få milimeter højere, som pedalerne er, vil for nogen kunne mærkes, mens det for andre vil kræve en justering af sadlen. Jeg kunne faktisk godt mærke, at jeg pludselig sad lavere end normalt, så jeg justerede min sadel herefter. 

 

Normalt spænder jeg ikke mine pedaler, så hårdt da jeg finder det unødvendigt, og så er de også nemmere at spænde af igen. Jeg spænder dem bare fast med hånden. XC200 pedalerne skal spændes forholdsvis hårdt til på pedalarmen med en gaffelnøgle. For mig skulle de spændes hårdere, end man plejede, men jeg tror normalt heller ikke, at jeg spænder mine pedaler særlig hårdt fast. 

 

Det er essentielt for watt-målingen, at pedalerne er spændt hårdt fast på pedalarmen ellers bliver data ikke målt korrekt. 

 

Normalt kan en umbraco nøgle bruges i enden på pedalen for at påmontere den pedalarmen. Det kan man ikke med XC200, der skal du bruge en gaffelnøgle. Men alt i alt super nem at montere og afmontere, hvis du bruger pedalerne på forskellige cykler. Via din cykelcomputer kan du kalibrere den, og det fungerer nemt og hurtigt. Hvis du har en udfordring, så skriver computeren en fejlkode.

 

Rally XC200 pedalerne kan give dig en unik indsigt i en række data, som gør dig til en bedre cykelrytter. Ved at holde øje med centrale elementer kan du få et bedre overblik over dit nuværende niveau, og over hvad du skal gøre for at blive ved på samme måde eller fortsætte for at forbedre dig.

 

Pedalerne giver dig så meget data, som du får indsigt i med Garmin Edge cykelcomputere, at du kan blive helt overvældet, når du starter op.

 

Det blev jeg i hvert fald! 

 

Hvilke data giver pedalerne og hvordan bruges data? 

Om du kører elite, motionist eller pendler, så kan Garmin hjælpe dig med at indsamle de nødvendige data til at dokumentere, hvor hårdt du har trænet eller hjælpe dig med at komme i bedre form.

 

Pedalerne kan selvfølgelig også hjælpe dig med at vise generelle data som:
- Effekt
- Gennemsnits effekt

- 3, 10 og 30 sekunders effekt
- Omgang - effekt
- Sidste omgang - effekt
- Maksimal omgangseffekt
- Maksimal effekt
- Kilojoule

- Watt per kilo
- Gennemsnits watt per kilo
- 3, 10 og 30 sekunder watt per kilo
- Watt per kilo per omgang
- Effektzone
- Tid i effektzoner
- Ensartethed i tråd
- Effektivitet i tråd
- Balance
- Gennemsnits balance
- 3, 10 og 30 sekunders balance
- Balance per omgang
- Intensity factor

- TSS

- Normalized power
- Omgang - normalized power
- Sidste omgang - normalized power
- % af FTP 
​- Lave FTP test


Garmins cykledynamik

Garmin har udvalgte enheder blandt andet disse pedalbaserede effektmålere, som giver dig adgang til Garmins cykledynamik.

Garmins cykledynamik er en række avancerede redskaber, der er beregnet til at give et omfattende indblik i, hvordan du kører, og hvordan din præstation ændres baseret på f.eks. kørestilling, opsætning af cyklen, varighed af cykelturen med mere.

 

Med cykledynamik kan cyklister, trænere, cykelmekanikere og endda fysioterapeuter analysere enkeltdata for at præcisere træningen for den enkelte. 

 

Højre/venstre balance

Garmin Rally XC200 dobbeltsidet pedaler kan adskille effekten i henholdsvis dit venstre ben og dit højre ben, så du ved om det ene ben er mere effektivt end det andet. Med andre ord, hvor symmetrisk du træder i pedalerne. Det kan du ikke med Garmin Rally XC100-modellen, fordi de kun er enkeltsidet, hvilket du skal være opmærksom på, når/hvis du vil købe pedalerne.

 

Studier viser, at en stor ubalance mellem venstre og højre ben kan medføre tidlig træthed samt risiko for skade. Derfor er det godt at vide, om der er betydelig asymmetri, så du kan arbejde på at forbedre det. Symmetri vil sige, at begge ben arbejder lige hårdt, hvilket giver dig større effektivitet.

 

 

Jeg har altid haft oplevelsen af, at mit højre ben klart var stærkest og træk det største læs. Men under træning med XC200 pedalerne kunne jeg løbende følge med på min cykelcomputer og til min store overraskelse se, at det var mit venstre ben, der arbejdede hårdest. Det har givet mig mulighed for at være opmærksom på at bruge begge ben lige meget. 

 

Sidder klamperne og hvordan er trådet på pedalen?

Garmin pedalerne kan også give dig data på, hvordan dit tråd er på pedalen. Det kaldes en måling af midterforskydning af platform (PCO), som beregnes ved at se på, hvordan kraften fordeles henover pedalplatformen, når du træder i pedalen.

 

Det vil sige, at du kan få vist, hvor kraften anvendes relativt til midten af pedalplatformen, og hvordan midterforskydningen af platformen er i løbet af et givet tidsrum. En analyse af disse data kan hjælpe dig med at bestemme den passende indstilling af cyklen samt klampeposition.

 

Dette kan være nyttigt for at forebygge skader.

 

Midterforskydning af platform måles i millimeter. Positive værdier f.eks. +6 mm angiver større kraft mod ydersiden af pedalen, mens negative værdier f.eks. -4 mm angiver større kraft mod indersiden af pedalen.

 

Du kan se disse oplysninger i grafisk format på din Edge-enhed. Den røde linje angiver den aktuelle 10-sekunders gennemsnitsværdi, og den blå linje repræsenterer gennemsnittet for de seneste 30 sekunder.

 

 

Eftersom jeg hurtigt mærkede en forbedring i forhold til højre/venstre justering, er det nærliggende at se på disse data også, da mit tråd på højre benet er meget ligesom illustration oven over, mens mit venstre tråd er tæt på midten af pedalen. Det forklarer måske, hvorfor jeg har haft fornemmelse af, at min højre ben har været stærkest? Men det har bare ikke var effektivt.

 

Jeg vil de næste måneder arbejde henimod at få mit tråd ind på midten af pedalen.

 

Effektfase - også kaldet PP

Effektfasen giver et overblik over, hvor effektiv du i øjeblikket er i din pedalbevægelse. Garmin effektmålere registrerer, hvor benet genererer positivt moment i en pedalbevægelse, og hvor hovedparten af det positive moment opstår.

 

Den registrerer også den vinkel, hvor disse kræfter starter og slutter, og hvor din kraftkoncentration produceres. Hvis du bruger en dobbeltfølende effektmåler, kan du bringe analysen et skridt videre og se, om der er forskelle mellem venstre og højre ben.

 

Effektfasen måles som en kombination af grader og buelængde, idet 0 grader repræsenterer klokken 12-positionen - altså pedalen er helt oppe, mens 180 grader repræsenterer klokken 6-positionen - altså nedalen er helt i bund.

 

Længden af effektfasen måles som forskellen mellem start- og slutvinklerne. En startvinkel for effektfase på 5 grader og en slutvinkel for effektfase på 220 ville for eksempel repræsentere en buelængde for effektfasen på 215 grader.

 

Med dobbeltfølende pedaler får du disse oplysninger for både højre og venstre ben. Derefter kan du se, hvor hovedparten af kraften produceres ved måling af topeffektfasen (PPP - Peak Power Phase).

 

Standardindstillingen er, at topeffektfasen repræsenterer 50% af den producerede effekt, men dette kan justeres op eller ned afhængigt af din præference.

 

Målinger af effektfase vises grafisk på Edge-enheder og på Garmin Connect. Dette gør det lettere for dig at visualisere din pedalbevægelse.

 

Denne illustration viser meget godt mit tråd. Jeg kunne helt sikkert arbejde med et rundere tråd, da jeg p.t. er alt for dårlig til at træde rundt, når jeg kører off-road. På landevejen er det dog knapt så galt, men der kan man også nemmere komme ind i et ensartet flow, hvor man i skoven eller på grusstierne, møder flere forhindringer. 

Men fedt pedaler viser, hvad jeg skal arbejde med, de gør dog ikke arbejdet for en...
 

Siddende/stående stilling

Du har sandsynligvis din helt egen præference for stilling på cyklen afhængig af klatring og spurter. Med disse Garmin effektmålere kan du se nærmere på din kørestilling også. Pedalerne registrerer nemlig, hvor meget du sidder og står op på cyklen. Det gør de ved at sammenligne de kræfter, der anvendes mod pedalerne.

 

Din kompatible Edge-cykelcomputer viser derefter den aktuelle stilling, opsummerer, hvor ofte og hvor længe du har opretholdt den stilling, og effektdata - alt sammen i realtid. Så du er opdateret på turen. 
 

Efter cykelturen kan du uploade dataene til Garmin Connect appen eller hvilke træningsapp, som du bruger f.eks. Strava eller Trainingpeaks med flere.

Der kan du se hver stilling, den tilknyttede kadence og hastighed, og du kan sammenligne den tid, du har siddet ned og tiden hvor du har stået op.

 

 

Du kan endda finde ud af, hvordan en bestemt stilling påvirker din effekt, og analysere bjergkørsel og spurter. Disse detaljerede data giver dig et nærbillede af, hvordan du kører og kan være nyttige, når du bestemmer effektiviteten af en stilling og identificerer tendenser for at skifte stilling på bestemte tidspunkter under en cykeltur.

 

Det kommer selvfølgelig også an på, hvordan du føler dig komfortabel med positionen på cyklen. Det hjælper f.eks. ikke noget at stå op på flad vej, hvis du ikke føler dig tryg med det.
 

Konklusion

Garmin XC200 pedaler er et sæt flotte pedaler og meget lette at af- og påmontere mellem forskellige cykler. De er ikke bare et sæt pedaler, men indeholder avanceret teknologi, som uddybet ovenfor.

Garmin XC200 pedaler er på mange områder, som at have en personlig træner til rådighed ved hver eneste træning. Alt din træning bliver nøje overvåget og analyseret, så du ved præcis, hvor du skal sætte ind for at finjustere din træning. 

 

Du kan følge med i dine data undervejs, mens du sidder på cyklen og efter endt træning, kan du uploade data for en grundigere analyse.

 

I starten var jeg overvældet over alt de data, som jeg skulle forholde mig til, samtidig med jeg skulle cykle og undgå at styrte på de tekniske spor.

 

Mit råd vil helt klart være, at de første par gange, du cykler med pedalerne, skal du kun forholde dig til få funktioner. Du kan nemt komme til at sidde og se på alle de mange data og ikke forholde dig til ruten. Det havde jeg i hvert fald svært ved - eventuelt gør de første par gange på nogle ruter du kender rigtig godt eller på landevejen.
 

Hvis du går i dybden med hver eneste data, kan du opnå en ekstremt grundig analyse af din træning, hvilket danner grundlaget for, at du kan forbedre dig. 
 

Pedalerne er uden tvivl til dig, der virkelig er seriøs med din træning, så er pedalerne en rigtig god investering. Hvis du hovedsageligt bruger cyklen som transportmiddel eller måske blot træner en gang om ugen, så får du ikke fuldt udbytte af pedalerne.

 

Sådan har vi testet: Vi har kørt med pedalerne 2-3 gange om ugen henover forår og sommer i Danmark på både tørre veje, våde veje og kuperet terræn.
 

Stillet til rådighed af: Garmin

Det helårlige managerspil åbnet - To forskellige spil i 2022
Feltet.dk's populære sæsonspil bliver nu udvidet med et aktivt sæsonspil. Du kan tilmelde dig allerede i dag.
Test: isolés vintertøj
Et lækkert sæt fra danske isolés, som viser stor teknisk know-how og kapacitet, hvor især jakken imponerer med høje beskyttelse og masser af varme i en strømlinet pakke.
Spar 50% på vinter- og forårscykeltøj
Feltet.dk og Team Motionsfeltet.dk har sat en række produkter ned på vores webshop, så søger du et godt tilbud - så kig forbi. 
Cannondale lancerer ny Synapse med SmartSense-teknologi
Amerikanerne lancerer en re-designet version af deres endurance-cykel til landevejen med stærkt opdaterede, teknologiske features, som inkluderer lys og radar. Målet er at fusionere performance, komfort og alsidighed i endnu højere grad.
Et klenodie har jubilæum - kender du ALAN?
I sommeren 1972 grundlagde en lille italiener ved navn Falconi Lodovico, et cykelbrand, der i dag, er et klenodie indenfor cykelsporten.
Test: Velocio vintertøj
Det amerikanske brand gør sit indtog med et teknisk ’tøjsystem’ til de koldeste vinterdage, som performer på alle parametre.
Øl skal give Børnecancerfonden halvanden million kroner
Velgørenhedscykelholdet Team Rynkeby har sat sig et ambitiøst mål. På bare fire uger vil de frivillige deltagere sælge over 35.000 gaveæsker med specialøl fra Fur Bryghus. Det skal give op imod halvanden million kroner til Børnecancerfonden.
Produktnyt: Specialized lancerer ny sko med snørebånd
Specialized har netop lanceret en ny sko med snørebånd, som hedder S-Works 7 Lace.
Test: Assos Superléger-tøj til hometrainer
Et komplet sæt optimeret til indendørs cykling, hvor bukserne imponerer så stort, at de er blandt de bedste denne tester har prøvet.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Manager: Mens vi bare venter på en ny sæson #2
Nu er det meget snart alvor. De forskellige WorldTour-mandskaber er ved at være klar - holdopstillingerne er på plads, de nye uniformer er blevet flashet, team-cyklerne fået den sidste lakering og januars obligatoriske træningslejre så småt gået i gang...
Test: Flowfeet by Flowlife
Flowfeet er et massageapparat, der giver dine fødder alt fra en kærlig til en dyb og effektiv massagebehandling, som får dine fødder hurtigt på toppen efter en hård træning. 
Feltet.dk styrker sine SOME-aktiviteter og investerer i fremtiden
I de kommende måneder vil Feltet.dk lancere en række nye aktiviteter både på det redaktionelle, funktions-. og designmæssigt plan. Feltet.dk øger også satsningen på det sociale medie, Instagram.
Produktnyt: Velocio "A better way"
Det der startede som en lancering af en kvindefokuseret kollektion har udviklet sig til en forpligtelse for en grønnere fremtid, hvor amerikansk-baserede Velocio mener, at der er en bedre måde at producere cykeltøj på.
Covid-alarm: Bestil dit Tour-merchandise senest søndag
De tre første dage i juli i år bliver historiske! For første og måske eneste gang gæster Tour de France-feltet lille Danmark. Skal du være festklædt?
Test: Rapha Women’s Explore Down Jacket
Vellykket og virkelig lækker dunjakke, som kan bruges på eventyr på cyklen såvel som i hverdagen.
Specialized præsenterer 2022-teamcykler
Specialized løfter sløret for de nye cykeldesigns til Quick-Step-Alpha Vinyl, Total-Energies og SD Worx. 
Test: 2022 Giant Revolt Advanced Pro 0
Den nye Revolt cementerer sin position som en af markedets bedste gravelcykler med levende styregenskaber, god komfort og muligheden for at ændre køregenskaberne med et udskifteligt dropout, som kan øge akselafstanden.
Test: Cannondale Scalpel HT Hi-MOD 1 2022
Scalpel HT Hi-MOD 1 har et rigtig godt forhold mellem effektivitet, adræthed, kontrol og stabilitet, mens cyklens geometri og lethed skaber en meget progressiv high-end mountainbike, der tilfredsstiller den konkurrenceorienterede og kræsne hardtail-rytters høje krav.
Konggaard / Xtreme sætter gang i generationsskifte
Konggaard ApS lancerer på årets første dag, at de har sat gang i et generationsskifte.
Se alle 35 danske UCI-sejre i 2021
Feltet.dk samler her alle de danske UCI-sejre på landevejen. Se eller gense de største danske cykelmomenter i 2021!
Godt nytår fra Feltet.dk - Tilbageblik og 2022
Feltet.dk ønsker alle et godt nytår og ser tilbage på året og frem på, hvad der venter i 2022.
Podcast: Quiz og kåringer fra året der gik på WorldTouren
Hvilke øjeblikke og ryttere var de mest fantastiske på WorldTouren i 2021? 
Prøv banecykling - Spar 20%
Du har nu igen muligheden for at prøve kræfter med cykelbanen i Ballerup! I en begrænset periode tilbyder Feltet.dk & Velo Events vores læsere muligheden for en helt unik cykeloplevelse på banen i Ballerup Super Arena.
Glædelig jul til alle
Feltet.dk og Motionsfeltet.dk ønsker alle en rigtig glædelig jul!

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Det helårlige managerspil åbnet - To forskellige spil i 2022
Feltet.dk's populære sæsonspil bliver nu udvidet med et aktivt sæsonspil. Du kan tilmelde dig allerede i dag.
Test: isolés vintertøj
Et lækkert sæt fra danske isolés, som viser stor teknisk know-how og kapacitet, hvor især jakken imponerer med høje beskyttelse og masser af varme i en strømlinet pakke.
Spar 50% på vinter- og forårscykeltøj
Feltet.dk og Team Motionsfeltet.dk har sat en række produkter ned på vores webshop, så søger du et godt tilbud - så kig forbi. 
Cannondale lancerer ny Synapse med SmartSense-teknologi
Amerikanerne lancerer en re-designet version af deres endurance-cykel til landevejen med stærkt opdaterede, teknologiske features, som inkluderer lys og radar. Målet er at fusionere performance, komfort og alsidighed i endnu højere grad.
Et klenodie har jubilæum - kender du ALAN?
I sommeren 1972 grundlagde en lille italiener ved navn Falconi Lodovico, et cykelbrand, der i dag, er et klenodie indenfor cykelsporten.
Test: Velocio vintertøj
Det amerikanske brand gør sit indtog med et teknisk ’tøjsystem’ til de koldeste vinterdage, som performer på alle parametre.
Øl skal give Børnecancerfonden halvanden million kroner
Velgørenhedscykelholdet Team Rynkeby har sat sig et ambitiøst mål. På bare fire uger vil de frivillige deltagere sælge over 35.000 gaveæsker med specialøl fra Fur Bryghus. Det skal give op imod halvanden million kroner til Børnecancerfonden.
Produktnyt: Specialized lancerer ny sko med snørebånd
Specialized har netop lanceret en ny sko med snørebånd, som hedder S-Works 7 Lace.
Test: Assos Superléger-tøj til hometrainer
Et komplet sæt optimeret til indendørs cykling, hvor bukserne imponerer så stort, at de er blandt de bedste denne tester har prøvet.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x