25.06.2018 @ 08:00

Ny cykelcomputer fra Garmin, der på overfladen ikke ser ud af meget. Men overrasker positivt i test og kun vejer 33 gram, med mulighed for blandt andet Strava Livesegment.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

Fakta:

1,8” skærm

Vægt: 33 gram - cirka halvdelen af en Garmin 520

GPS baseret, GLONASS og Galileo satellitter

Mulighed for navigation

Kombatible med den nye Garmin Varia cykel radar

Kompatible med ANT+/BLE sensor (effekt, fart, kadence, puls, blandt andet)

Op til 15 timers batteritid

Mulighed for Garmin eller Strava live segment

 

Vejl.pris:

1699,- uden pulsbælte

2099,- med pulsbælte

2099,- med Edge fjernbetjening til styret og Edge front mount til styret.

 
Introduktion

Garmin, den amerikanske virksomhed der laver GPS udstyr, har efterhånden mange års erfaring i, at lave GPS-baserede cykelcomputere og sportsure. Garmin har siden de introducerede Edge-serien været førende inden for GPS-baserede cykelcomputere og det hører efterhånden til sjældenhederne, at man ser en cykelmotionist, der ikke kører med en af de mange modeller i Edge-serien.

 

De seneste bud på cykelcomputere fra Garmin er blandt andet 1030, 820 og 520 plus. Alle modeller, der på størrelse og udseende ligner deres forgænger. Men den seneste skud på stammen går i en anden retning i forhold til størrelse. Det er til dato en af de mindste GPS- cykelcomputere Garmin er kommet med.

 

Der har stort set samme funktioner som Edge 520. Navnet er Garmin Edge 130 og vi har haft mulighed for, at lave en dybdegående test af denne nye cykelcomputer der ikke ser ud af meget, men som vi godt kan afsløre overrasker positivt.    

 

Test

 

Æsken indeholder:

Garmin Edge 130
Justerbart beslag til at montere cykelcomputer med tilhørende elastikker
Micro-USB kabel
To stk. silikone cover. Blåt og grønt
Lille instruktionsvejledning til Edge 130´eren

 

Funktioner

Garmin Edge 130 betjenes via fem knapper. På venstre side af enheden er tænd og sluk knappen. Den holdes i bund for, at tænde enheden. Når enheden skal slukkes holdes den ligeledes i bund og man bliver spurgt, om man vil slukke den.

 

Her bruger man knapperne i højre side som er pil op eller pil ned. Man trykker derefter på den ene af knapperne under enheden, der har et stort “play” tegn.

 

Det er også denne knap, man bruger til at starte sin tracking af cykelturen. Knappen ved siden af “play” er omgangs knappen, den bruges også til at gå “tilbage” når man navigerer rundt i menuerne.


Denne testers første tanke, efter at have prøvet Edge 130, var at den er ligesom en Edge 520, bare i mini format.

 

Måden man navigerer rundt i menuerne på, minder på mange punkter om Edge 520. Brugere af Garmins produkter vil ikke have nogen problemer med, at sætte sig ind i dette nye produkt. Har man ikke tidligere kørt med en af de andre Edge modeller, er Garmins instruktionsmanual nem og lige til at gå til.  

 

Edge 130 adskiller sig fra 520´eren ved, at der kun er mulighed for en aktivitetsprofil på enheden. På flere af Garmins andre modeller er der mulighed for, at have flere profiler, så man blandt andet kan have en profil til træning og en til cykelløb.

 

Under de forskellig profiler kan man så indstille sine datafelter, som man vil. Funktionen med flere aktivitetsprofiler er der altså ikke blevet plads til i Edge 130. Hvilket ikke gør så meget, da det langt fra er alle, der benytter sig af de mange profiler.

 

Der er mulighed for at have op til 8 datafelter og op til 5 forskellige “skærme” på enheden.

 

Ude på cyklen er det nemt og simpelt, at navigere imellem de forskellige “skærme” og denne tester oplevede, at alle knapper var nemme at betjene.

 

 

Mini cykelcomputer med puls og watt

Edge-serien har alle muligheder for at se data fra både pulsmåler og wattmåler, det er ikke noget nyt. Men den nye “lille” dreng i klassen, Edge 130 har også disse muligheder og dette gør, efter denne testers mening, Edge 130 til en helt speciel cykelcomputer.

 

Under menuen Effekt er der mulighed for at vise følgende: Effekt 3s gennemsnit, Effekt gennemsnit, Effekt omgang, Effekt kilojoule, Effekt maks og Effektzone. Så bruger man wattmåler, er der rig mulighed for, at få en masse data vist på skærmen.

 

Dog har Edge 130 ikke mulighed for,at vise effekt 10 s eller normalized effekt. Men for mange motionister vil disse funktioner heller ikke være en nødvendighed. Det samme gør sig også gældende under menuen Puls, her er der også masser af mulighed for, at blive fodret med data.

 

Denne tester har tidligere kørt med Garmin Edge 520, der har været foretrukket på grund af de mange muligheder i forhold til puls og wattmåling og ikke mindst på grund af størrelsen.

 

Efter at have testet Edge 130´eren i en lille måneds tid, er konklusionen, at småt også kan være godt. Selvom skærmen kun er 1,8” så er det en skærm, der er let at læse og det var for denne tester også nemt at se data - selv med 8 forskellige datafelter på skærmen.  

 

Navigation og Strava livesegment

Når det handler om navigation på Edge 130´eren, så er det muligt, at følge ruter man tidligere har kørt. Vælger man en rute man tidligere har kørt og påbegynder turen, så vil enheden automatisk alarmere, når man skal dreje. Dette sker via et bip.

 

Eller man kan også selv lave ruter via Garmin Connect og downloade dem til enheden.


Det er ligeledes muligt at konkurrere mod sig selv eller andre ved Strava Livesegment. På Edge 130´eren har man mulighed for, at se Strava Live Segment i en sort/hvid udgave, som man kender fra andre modeller i Edge-serien.

 

Det er muligt at slå denne funktion til og fra. Da det måske ofte kan være lidt irriterende, at der dukker segmenter frem hele tiden. Man kan dog også skifte væk fra dem imens man kører, dette gøres ved at holde “menu” knappen inde.

 

Tilslutingsmuligheder

Med Edge 130 er der mulighed for, at overføre alle træningsdata via forskellige medier. Man kan på den almindelige måde overføre via det medfølgende Micro-USB kabel, som man også bruger til at lade enheden op med.


Eller man kan gøre det via bluetooth og Garmin Connect appen. Dette er klart den hurtigste måde at gøre det på og varer ikke meget mere end 30 sekunder. Dette kender vi også fra andre af Garmins tidligere modeller. Men Garmin har begrænset adgangen til tredjeparts applikationer.

 

Uden det skal blive super nørdet, så er der mulighed for at bruge Garmin Connect IQ app. Dog kun i forhold til datafelterne og ikke hele apps, du kan hente ned på enheden, hvilket man kender det fra blandt andet 1030´eren eller 820´eren hvor denne funktion fungerer virkelig godt.


Det giver god mening, at man ikke har alle disse muligheder, da man for at skulle få det optimale ud af disse apps have en god farve skærm.   

 

Konklusion

Garmin Edge 130 er virkelig en cykelcomputer der overrasker positivt.

 

Enheden ligner og er på samme størrelse med nogle af de små cykelcomputere, der kun kan vise fart og hastighed.

 

Men her stopper den sammenligning så. Edge 130 er en cykelcomputer, der har utrolig mange af de kendte funktioner man kender fra nogle af de tidligere og større modeller. Enheden er utrolig nem at betjene med Garmins velkendte menuer.


Garmin har ramt den lige på sømmet i forhold til hvad brugerne vil have, eller rettere sagt hvad de måske ønsker i fremtiden. Dette skal forstås sådan, at enheden har en størrelse, der gør at mange helt sikkert vil benytte sig af den.

 

Eftersom den har mulighed for at vise både puls og watt, vil man måske også se nogle køre enkeltstart med den monteret i mellem bøjlerne.

 

Prisen på denne enhed er 1699,- hvilket i den grad er godkendt i forhold til de funktioner den har.

 

Denne tester spår at dette måske er den cykelcomputer som mange går ud og investerer i, ligesom man så med Garmin 500 (den blå) og senere 520´eren.

 

Garmin Edge 130 er måske beviset på, at småt også er godt.   

Sådan har vi testet

Garmin Edge 130 er blevet testet i juni måned. Testturene har været fra 1,5-4 timer.
 

Stillet til rådighed af

Garmin Danmark

Motionsfeltet.dk's vurdering:

Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet