15.09.2021 @ 21:30

En flot og funktionel sko i dyrt look, men til en overkommelig pris.

Fakta:

Producent: Fizik
Produkt: Tempo R 5 Overcurve landevejssko

Farver: Sort/hvid

Størrelser: 37 - 48

Vægt: Én sko i str. 45 vejer 316 gram uden klamper

Vejledende udsalgspris: 1.169,- kroner

 

Introduktion

Italienske Fi’zi:k, der benytter den fonetiske transskription i sit visuelle udtryk, startede i 1996 med at levere sadler, sko og styrbånd til cykelindustrien, og godt 20 år senere havde man så godt fat i markedet, at hele syv World Tour-hold kørte med firmaets produkter.

 

Men Fizik er ikke bare stærke i forhold til high end-segmentet, man producerer også sko og sadler til begyndere og motionister. Fizik Tempo R 5 Overcurve placerer sig i midten af spektret - man kan købe væsentlig dyrere sko hos Fizik, men omvendt kan man også få Fizik-sko til under 1.000 kroner.

 

Test

Skoens rette navn er Tempo R 5 Overcurve, men hvad står betegnelsen ’Overcurve’ for?


Fizik beskriver selv konstruktionen som værende asymmetrisk hen over anklen, hvor skoens krave følger fodens forskudte knoglefremspring. Denne ergonomiske pasform har til formål, at man kan køre i længere tid uden at føle træthed i foden.

 

Udskæringen er asymmetrisk, så den giver en bedre pasform

 

God pasform

Første indtryk, når man tager skoen på er da også positivt. Pasformen er rigtig god, og skoens linjer følger fodens form godt. Skoen har både den nødvendige stivhed i sål og hæl, samtidig med at den føles behagelig blød og fleksibel hen over vristen samt fremme ved tæerne.

 

En særlig feature er de små gummidutter, der sidder i stoffet ud for akillessenen - det får skoen til at sidde ekstra stabilt. Forfoden er relativt snæver, men bredden kan justeres med det velcrospænde, der sidder foran. Dog kan ryttere med meget brede fødder risikere at opleve Tempo R5 en anelse smal.

 

Yderside

På skoens yderside skal et par væsentlige detaljer fremhæves, og første nedslagspunkt er sålen.

 

Denne er fremstillet i et komposit-materiale, der er en blanding af carbon og nylon, men selv om der ikke er tale om en ren carbonsål, er den stiv og yder god kraftoverførsel. Og netop det med en såls stivhed kan diskuteres, for mens en stiv sål yder optimal kraftoverførsel, vil den også trætte foden.

 

Og omvendt vil en blødere sål være mere behagelig at køre med, mens kraftoverførslen reduceres. Med F5’erens sål har man ramt et godt kompromis mellem komfort og kraftoverførsel.

 

På ydersiden skal også de to spænder fremhæves. Normalt er der et direkte forhold mellem prisen på en cykelsko samt fordelingen af wirespænder og velcrolukninger.

 

Hvor de billigste sko ofte spændes med to-tre velcrolukninger, har dyrere sko som regel udelukkende wirespænder. Tempo R 5 kommer med en kombination af disse løsninger - nemlig med velcrolukning ved tæerne samt et wirespænde ved anklen.

 

Som bekendt er ventilation vigtig, og en lang række lufthuller hen langs skoens sider, sørger for udluftning. Derimod er der ikke udluftning nedefra. På en del landevejssko er der skabt ventilation til fodsålen via et hul i skoens bund samt indersålen, men det er ikke tilfældet på R 5’eren.

 

Og så er der det visuelle udtryk: R5 ligner en high end-sko, der sagtens kunne koste det dobbelte. Den har et stilrent og enkelt design, udstråler elegance og er simpelthen flot.

 

På cyklen

Med sålen har man ramt et godt kompromis mellem komfort og kraftoverførsel. Jeg fornemmede, at de fleste af mine watt blev overført til cyklen, også når jeg stod op og trådte til i en spurt. Samtidig kunne jeg køre lange ture, uden at foden føltes træt - i hvert fald ikke mere end den plejer. En konkurrencerytter vil nok foretrække en stivere sål, men til motionsbrug er sålen velegnet.

 

Da mine testture blev kørt i sommervarmen, blev foden naturligvis varm. De mange ventilationshuller hen langs siden sørgede for god afkøling, og det havde selvfølgelig været rart med yderligere udluftning i bunden af skoen / sålen, men betydningen af en ekstra luftkanal her er sandsynligvis marginal.

 

Jeg oplevede også, at skoen sad godt fast, og hen over vristen var den nem at finjustere under kørslen. Et yderligere plus er den lille hæl, der er monteret bag på skoen. Når man står af cyklen og går, er bagskoen hævet, så man får en mere naturlig gang.

 

 

Skoen kombinerer BOA-spænde med et ekstra velcro-spænde

 

Konklusion

De færreste kan sige sig fri for en vis forfængelighed, når man taler om cykelbeklædning, og udseendemæssigt fremtræder R5’eren som en sko i den helt dyre ende. Visuelt matcher skoen de eksklusive tøj- og cykelbrands, og den fås endda til en yderst overkommelig pris.

 

Prisen er der naturligvis en forklaring på. Man har sparet ved at benytte velcrolukning i forfoden, og man har sparet ved at anvende kompositmateriale i sålen. Det trækker heller ikke op, at vægten ligger over de 300 gram.

 

Dette til trods får man meget sko for pengene. R5 har en god pasform, der retter sig ind efter fodens anatomi, og overlæderet er ikke stift, men føles blødt og behageligt. Sålen er hård nok til at give en fin kraftoverførsel, men samtidig er den også så fleksibel, at den ikke trætter foden i det lange løb.

 

Skoen er velegnet til den seriøse motionist, der gerne vil have flere af topskoenes features, men som kan gå på kompromis med vægt og materialer for at opnå en konkurrencedygtig pris.

Ydersålen er lavet i et kompositmateriale, der forener stivhed med kørekomfort

 

Sådan er skoen testet:

Fizik Tempo R 5 er testet i dansk sommervejr

 

Skoen er stillet til rådighed af:

Cycle Service Nordic

 

TESTRAPPORT

 

Mærke: Fizik

Model: Tempo R 5 Overcurve

 

Hvad er skoen lavet til?

Skoen er til den seriøse landevejsmotionist, der ønsker flere af topskoenes features til en konkurrencedygtig pris

 

Hvilke særlige features har skoen?

Tempo R 5 har en god pasform samt et effektivt wire-spænde for oven

 

Bedøm skoens konstruktion

Tempo R 5 er fremstillet i gode materialer og har et stilrent look, der normalt er forbeholdt dyrere sko. Sålen er ikke super stiv, men den trætter til gengæld heller ikke så meget i længden.

 

Bedøm ydeevnen

En konkurrencerytter vil foretrække en mere stiv sål samt en lettere sko. Men for motionistens vedkommende yder skoen det, den skal.

 

Bedøm holdbarheden

Det solide materialevalg virker robust, og den ekstra høje hæl betyder, at skoen slides mindre, når man går i den. Til gengæld har velcro-spænder en tendens til at blive løse efter lang tids brug. Men der er mange kilometer i R 5’eren.

 

Bedøm pasform

Hen over vristen og ved hælen er pasformen noget nær optimal, og det understøttes af skoens fleksible overdel samt wire-spændet, der kan finjusteres. Derimod kan bredfodede ryttere risikere begrænset bevægelsesfrihed ved tæerne. Dette kan dog delvis afhjælpes ved at gå et nummer op.

 

Bedøm størrelse

Som det meste fra Italien - aj, det lød fordomsfuldt!!! - er skoene små i størrelserne. De fleste vil opleve, at de skal gå et nummer op.

 

Bedøm vægt

R 5’erens vægt på +300 gram er relativ høj, men der er heller ikke tale om en konkurrencesko.

 

Bedøm komfort

God pasform, som understøttes af den asymmetriske overcurve-udskæring. Silikone bag akillessenen sikrer, at skoen sidder fast. Ryttere med meget brede fødder vil savne mere plads i forfoden.

 

Bedøm value for money

Man får meget for pengene. Prisen matcher entry-segmentet, mens skoens udseende og features er et niveau højere - uden at der do er tale om en top-sko.

 

Hvad kunne du især lide ved produktet?
Udseendet kombineret med den lave pris.

 

Var der noget, som du ikke kunne lide?

Vi er i afdelingen for petitesser, men lavere vægt samt ekstra udluftning i bunden havde været en fordel.

 

Konklusion

En sko, der rigeligt er pengene værd. En sko, som er mere til motion end konkurrence.

 

Om testeren                      

Jeg er en aldrende cykelmotionist, der primært kører landevej og træner seks gange om ugen

Tour de France-spillet er åbnet!
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 1. juli! Tour de France køres frem til søndag den 23. juli. 
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Hvem kunne ikke tænke sig at opleve stemningen, når Tour de France-feltet kæmper sig op over de høje pas i Alperne - eller måske endnu bedre - hvem drømmer ikke om selv at bestige et af de ikoniske bjergpas, man kender fra sommerens tv-transmissioner fra Touren. Denne sommer kan begge dele lade sig gøre i franske Serre Chevalier-Briancondalen.
SIDSTE CHANCE: Skal Vingegaard på dit managerhold?
Det er nu muligt at sætte dit managerhold til Critérium du Dauphiné. Jonas Vingegaards sidste forberedelsesløb før Tour de France-forsvaret.
Giro-manager: Vinderne er fundet
Årets Giro d'Italia er slut og dermed er det tid til at gøre status på årets første grand tour managerspil.
Heby: Kørte jo nærmest solo hele vejen
Sofie Heby er Danmarks pt. bedste kvindelige MTB-rytter.
Sejrende Fini afslører: Havde siver i afslutningen
Sebastian Fini er dobbelt dansk mester anno 2023. Den seneste titel blev vundet trods en punktering til allersidst. Det afslører han overfor Feltet.dk kort efter løbet.
Den erfarne stjerne besejrer opkomling i spurten
Endnu en dag, endnu en DM-titel for Sebastian Fini, der i dag kunne lade sig hylde som danmarksmester på XCC-distancen.
To DM-sejre på to dage: Heby overlegen i Aalborg
Sofie Heby kunne i dag følge op på gårsdagens DM-sejr på den lange distance med endnu en på den korte af slagsen.
Ny vild DM-duel imellem Fini og Andreassen
Sebastian Fini genvinder DM-titlen i en tæt duel imod Simon Andreassen.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Heby og Vedersø kæmpede om U23-titlen
Gustav Heby Pedersen blev dansk mester i U23-klassen i mountainbike, da Danmarks største talenter dystede om XCO-titlen.
DM-tronen skifter: Bohés stime brudt
22-årige Sofie Heby Pedersen er ny dansk mester i mountainbike!
MAD,ONE: Slip dit indre bæst løs med innovativt cykeltøj
Den danske cykelrytter, Jakob Fuglsang, står bag et nyt cykeltøjsmærke, som Feltet.dk kigger nærmere på i denne artikel.
Feltet.dk lancerer en ny Giro-app
Feltet.dk lancerer en gratis app til årets Giro d'Italia. Det er en gratis beta-version, hvor du kan følge Giro-etaperne helt tæt.
Test: WTB Gravelier-sadel
For en cykelrytter som har rigtig svært ved at finde en sadel, som føles komfortabel, så vil begejstringen ingen ende tage, når man finder en sadel, som giver timevis på cyklen uden ubehag. WTB Gravelier har været netop den oplevelse og er en meget komfortabel sadel med nogle fede gravel specifikke features.  
Test: Assos R Bibshorts S9
Virkelig lækre bibs med vanlig Assos-teknologi, god materialekvalitet, lækre materialer og en pris som er yderst fair i et marked, hvor prisen for bibshorts ellers er stukket af.  
Produktnyt: Nyt dæk fra Pirelli - det hurtigste nogensinde
Mads Pedersen og Mattias Skjelmose kan se frem til at rulle bedre i 2023, da dæksponsoren Pirelli har gode nyheder til dem.
Danmarks Højeste Motionscykelløb fejrer jubilæum Kr. Himmmelfartsdag - skal du køre?
Danmarks Højeste Motionscykelløb afholdes igen i år Kr. Himmelfartsdag den 18. maj 2023.
Sidste chance: Deltag i årets Giro-spil! Præmier for over 40.000 kroner
Deltag i årets Giro d'Italia managerspil starter lørdag den 6. maj og slutter søndag den 28. maj 2022.
Test: Northwave gravel-tøj
Et afslappet sæt tøj til gravel-turene hvor udseende, funktion og komfort går op i en højere enhed.  
Langtidstest: Principia Gravel Carbon
Feltet.dk langtidstester Principia Gravel Carbon med HiRide Suspension forgaffel. Følg med de kommende måneder. 
Når de franske bjerge skiftes ud med ruter langs vandet
Cykelferie kan være andet end stejle alpeveje, skarpe kurver og dagsruter på plus hundrede kilometer. Vil man opleve en mere afslappet form for cykelferie, hvor der også er plads til en god frokost og et koldt glas vin, er området syd for Bretagne - det hedder Atlantique-Loire - det perfekte sted.
Talenterne kæmpede om sejrene i MTB Ligaen
Tobias Lillelund og Caroline Bohe triumferede i årets første afdeling af Shimano MTB Ligaen i Randers.
Test: Northwave Crossland Plus
Den trend, der lige nu buldrer frem i Sydeuropa, med all mountain-sko, som både kan bruges på cyklen, til og fra arbejde eller på café, er ved at vinde indpas i Danmark. Northwave introducerer nu Crossland Plus-modellen, der kan det hele.
Vind en signeret Jonas Vingegaard-trøje
Du kan vinde en signeret Jonas Vingegaard-trøje i Feltet.dk's Giro-managerspil. Tilmeld dig nu!

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Anden gang var lykkens gang for tyske Georg Zimmermann. I dag trak han det længste strå i kampen mod Mathieu Burgaudeau og sikrede sig karrierens anden professionelle sejr.   Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/etapevinder_en_andenplads_havde_ogsaa_vaeret_et_godt_resultat/Mens et par af Tour-favoritterne og flere af deres rivaler afslutter deres sidste forberedelsesløb i Dauphiné, gør de fleste af de øvrige store navne til dette års udgave af La Grande Boucle sig klar til deres sidste udfordring inden deres store mål. Trods dets tidligere status som verdens mest prestigefulde ugelange etapeløb har Tour de Suisse tabt meget af dets appel til de største stjerner, der med 2018 som en markant undtagelse klart har tabt kampen om de største navne til Criterium du Dauphiné. Det gælder også i år, hvo antallet af Tour-kaptajner på klassementssiden er ganske lavt, men det ændrer ikke på, at det er en stjerneparade af navne, der vil kaste sig ud i otte dages alsidigt cykelløb på en rute, der byder på lidt for enhver smag. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_tour_de_suisse_2023/Måske er det sommer, men lørdag eftermiddag vil det kortvarigt igen føles som forår, når det herlige grusvejsløb Dwars door Het Hageland løber af stablen. For fjerde gang er det endda en del af den nye ProSeries, og det har ført til en ganske stærk startliste, hvor særligt de belgiske hold møder op med en stor del af deres A-hold til klassikerne og vil se frem til et løb, der på alle måder appellerer til dem, som elsker forårets store endagsløb. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_dwars_door_het_hageland_2023/Fra onsdag til søndag køres det fem dage lange ProSeries-løb ZLM Tour, der med sin prolog og fire helt flade etaper er en ganske speciel sag, der ofte er blevet brugt som Tour-forberedelse for de helt rene sprintere. I disse Dauphiné-tider tillader tiden ikke store optakter til hver etape, men vi vil hver dag komme med en kortere lynoptakt til den efterfølgende dags etape. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/lynoptakt_3_etape_af_zlm_tour_2023/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Tour de France-spillet er åbnet!
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 1. juli! Tour de France køres frem til søndag den 23. juli. 
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Hvem kunne ikke tænke sig at opleve stemningen, når Tour de France-feltet kæmper sig op over de høje pas i Alperne - eller måske endnu bedre - hvem drømmer ikke om selv at bestige et af de ikoniske bjergpas, man kender fra sommerens tv-transmissioner fra Touren. Denne sommer kan begge dele lade sig gøre i franske Serre Chevalier-Briancondalen.
SIDSTE CHANCE: Skal Vingegaard på dit managerhold?
Det er nu muligt at sætte dit managerhold til Critérium du Dauphiné. Jonas Vingegaards sidste forberedelsesløb før Tour de France-forsvaret.
Giro-manager: Vinderne er fundet
Årets Giro d'Italia er slut og dermed er det tid til at gøre status på årets første grand tour managerspil.
Heby: Kørte jo nærmest solo hele vejen
Sofie Heby er Danmarks pt. bedste kvindelige MTB-rytter.
Sejrende Fini afslører: Havde siver i afslutningen
Sebastian Fini er dobbelt dansk mester anno 2023. Den seneste titel blev vundet trods en punktering til allersidst. Det afslører han overfor Feltet.dk kort efter løbet.
Den erfarne stjerne besejrer opkomling i spurten
Endnu en dag, endnu en DM-titel for Sebastian Fini, der i dag kunne lade sig hylde som danmarksmester på XCC-distancen.
To DM-sejre på to dage: Heby overlegen i Aalborg
Sofie Heby kunne i dag følge op på gårsdagens DM-sejr på den lange distance med endnu en på den korte af slagsen.
Ny vild DM-duel imellem Fini og Andreassen
Sebastian Fini genvinder DM-titlen i en tæt duel imod Simon Andreassen.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x