15.09.2021 @ 21:30

En flot og funktionel sko i dyrt look, men til en overkommelig pris.

Fakta:

Producent: Fizik
Produkt: Tempo R 5 Overcurve landevejssko

Farver: Sort/hvid

Størrelser: 37 - 48

Vægt: Én sko i str. 45 vejer 316 gram uden klamper

Vejledende udsalgspris: 1.169,- kroner

 

Introduktion

Italienske Fi’zi:k, der benytter den fonetiske transskription i sit visuelle udtryk, startede i 1996 med at levere sadler, sko og styrbånd til cykelindustrien, og godt 20 år senere havde man så godt fat i markedet, at hele syv World Tour-hold kørte med firmaets produkter.

 

Men Fizik er ikke bare stærke i forhold til high end-segmentet, man producerer også sko og sadler til begyndere og motionister. Fizik Tempo R 5 Overcurve placerer sig i midten af spektret - man kan købe væsentlig dyrere sko hos Fizik, men omvendt kan man også få Fizik-sko til under 1.000 kroner.

 

Test

Skoens rette navn er Tempo R 5 Overcurve, men hvad står betegnelsen ’Overcurve’ for?


Fizik beskriver selv konstruktionen som værende asymmetrisk hen over anklen, hvor skoens krave følger fodens forskudte knoglefremspring. Denne ergonomiske pasform har til formål, at man kan køre i længere tid uden at føle træthed i foden.

 

Udskæringen er asymmetrisk, så den giver en bedre pasform

 

God pasform

Første indtryk, når man tager skoen på er da også positivt. Pasformen er rigtig god, og skoens linjer følger fodens form godt. Skoen har både den nødvendige stivhed i sål og hæl, samtidig med at den føles behagelig blød og fleksibel hen over vristen samt fremme ved tæerne.

 

En særlig feature er de små gummidutter, der sidder i stoffet ud for akillessenen - det får skoen til at sidde ekstra stabilt. Forfoden er relativt snæver, men bredden kan justeres med det velcrospænde, der sidder foran. Dog kan ryttere med meget brede fødder risikere at opleve Tempo R5 en anelse smal.

 

Yderside

På skoens yderside skal et par væsentlige detaljer fremhæves, og første nedslagspunkt er sålen.

 

Denne er fremstillet i et komposit-materiale, der er en blanding af carbon og nylon, men selv om der ikke er tale om en ren carbonsål, er den stiv og yder god kraftoverførsel. Og netop det med en såls stivhed kan diskuteres, for mens en stiv sål yder optimal kraftoverførsel, vil den også trætte foden.

 

Og omvendt vil en blødere sål være mere behagelig at køre med, mens kraftoverførslen reduceres. Med F5’erens sål har man ramt et godt kompromis mellem komfort og kraftoverførsel.

 

På ydersiden skal også de to spænder fremhæves. Normalt er der et direkte forhold mellem prisen på en cykelsko samt fordelingen af wirespænder og velcrolukninger.

 

Hvor de billigste sko ofte spændes med to-tre velcrolukninger, har dyrere sko som regel udelukkende wirespænder. Tempo R 5 kommer med en kombination af disse løsninger - nemlig med velcrolukning ved tæerne samt et wirespænde ved anklen.

 

Som bekendt er ventilation vigtig, og en lang række lufthuller hen langs skoens sider, sørger for udluftning. Derimod er der ikke udluftning nedefra. På en del landevejssko er der skabt ventilation til fodsålen via et hul i skoens bund samt indersålen, men det er ikke tilfældet på R 5’eren.

 

Og så er der det visuelle udtryk: R5 ligner en high end-sko, der sagtens kunne koste det dobbelte. Den har et stilrent og enkelt design, udstråler elegance og er simpelthen flot.

 

På cyklen

Med sålen har man ramt et godt kompromis mellem komfort og kraftoverførsel. Jeg fornemmede, at de fleste af mine watt blev overført til cyklen, også når jeg stod op og trådte til i en spurt. Samtidig kunne jeg køre lange ture, uden at foden føltes træt - i hvert fald ikke mere end den plejer. En konkurrencerytter vil nok foretrække en stivere sål, men til motionsbrug er sålen velegnet.

 

Da mine testture blev kørt i sommervarmen, blev foden naturligvis varm. De mange ventilationshuller hen langs siden sørgede for god afkøling, og det havde selvfølgelig været rart med yderligere udluftning i bunden af skoen / sålen, men betydningen af en ekstra luftkanal her er sandsynligvis marginal.

 

Jeg oplevede også, at skoen sad godt fast, og hen over vristen var den nem at finjustere under kørslen. Et yderligere plus er den lille hæl, der er monteret bag på skoen. Når man står af cyklen og går, er bagskoen hævet, så man får en mere naturlig gang.

 

 

Skoen kombinerer BOA-spænde med et ekstra velcro-spænde

 

Konklusion

De færreste kan sige sig fri for en vis forfængelighed, når man taler om cykelbeklædning, og udseendemæssigt fremtræder R5’eren som en sko i den helt dyre ende. Visuelt matcher skoen de eksklusive tøj- og cykelbrands, og den fås endda til en yderst overkommelig pris.

 

Prisen er der naturligvis en forklaring på. Man har sparet ved at benytte velcrolukning i forfoden, og man har sparet ved at anvende kompositmateriale i sålen. Det trækker heller ikke op, at vægten ligger over de 300 gram.

 

Dette til trods får man meget sko for pengene. R5 har en god pasform, der retter sig ind efter fodens anatomi, og overlæderet er ikke stift, men føles blødt og behageligt. Sålen er hård nok til at give en fin kraftoverførsel, men samtidig er den også så fleksibel, at den ikke trætter foden i det lange løb.

 

Skoen er velegnet til den seriøse motionist, der gerne vil have flere af topskoenes features, men som kan gå på kompromis med vægt og materialer for at opnå en konkurrencedygtig pris.

Ydersålen er lavet i et kompositmateriale, der forener stivhed med kørekomfort

 

Sådan er skoen testet:

Fizik Tempo R 5 er testet i dansk sommervejr

 

Skoen er stillet til rådighed af:

Cycle Service Nordic

 

TESTRAPPORT

 

Mærke: Fizik

Model: Tempo R 5 Overcurve

 

Hvad er skoen lavet til?

Skoen er til den seriøse landevejsmotionist, der ønsker flere af topskoenes features til en konkurrencedygtig pris

 

Hvilke særlige features har skoen?

Tempo R 5 har en god pasform samt et effektivt wire-spænde for oven

 

Bedøm skoens konstruktion

Tempo R 5 er fremstillet i gode materialer og har et stilrent look, der normalt er forbeholdt dyrere sko. Sålen er ikke super stiv, men den trætter til gengæld heller ikke så meget i længden.

 

Bedøm ydeevnen

En konkurrencerytter vil foretrække en mere stiv sål samt en lettere sko. Men for motionistens vedkommende yder skoen det, den skal.

 

Bedøm holdbarheden

Det solide materialevalg virker robust, og den ekstra høje hæl betyder, at skoen slides mindre, når man går i den. Til gengæld har velcro-spænder en tendens til at blive løse efter lang tids brug. Men der er mange kilometer i R 5’eren.

 

Bedøm pasform

Hen over vristen og ved hælen er pasformen noget nær optimal, og det understøttes af skoens fleksible overdel samt wire-spændet, der kan finjusteres. Derimod kan bredfodede ryttere risikere begrænset bevægelsesfrihed ved tæerne. Dette kan dog delvis afhjælpes ved at gå et nummer op.

 

Bedøm størrelse

Som det meste fra Italien - aj, det lød fordomsfuldt!!! - er skoene små i størrelserne. De fleste vil opleve, at de skal gå et nummer op.

 

Bedøm vægt

R 5’erens vægt på +300 gram er relativ høj, men der er heller ikke tale om en konkurrencesko.

 

Bedøm komfort

God pasform, som understøttes af den asymmetriske overcurve-udskæring. Silikone bag akillessenen sikrer, at skoen sidder fast. Ryttere med meget brede fødder vil savne mere plads i forfoden.

 

Bedøm value for money

Man får meget for pengene. Prisen matcher entry-segmentet, mens skoens udseende og features er et niveau højere - uden at der do er tale om en top-sko.

 

Hvad kunne du især lide ved produktet?
Udseendet kombineret med den lave pris.

 

Var der noget, som du ikke kunne lide?

Vi er i afdelingen for petitesser, men lavere vægt samt ekstra udluftning i bunden havde været en fordel.

 

Konklusion

En sko, der rigeligt er pengene værd. En sko, som er mere til motion end konkurrence.

 

Om testeren                      

Jeg er en aldrende cykelmotionist, der primært kører landevej og træner seks gange om ugen

Det helårlige managerspil åbnet - To forskellige spil i 2022
Feltet.dk's populære sæsonspil bliver nu udvidet med et aktivt sæsonspil. Du kan tilmelde dig allerede i dag.
Test: isolés vintertøj
Et lækkert sæt fra danske isolés, som viser stor teknisk know-how og kapacitet, hvor især jakken imponerer med høje beskyttelse og masser af varme i en strømlinet pakke.
Spar 50% på vinter- og forårscykeltøj
Feltet.dk og Team Motionsfeltet.dk har sat en række produkter ned på vores webshop, så søger du et godt tilbud - så kig forbi. 
Cannondale lancerer ny Synapse med SmartSense-teknologi
Amerikanerne lancerer en re-designet version af deres endurance-cykel til landevejen med stærkt opdaterede, teknologiske features, som inkluderer lys og radar. Målet er at fusionere performance, komfort og alsidighed i endnu højere grad.
Et klenodie har jubilæum - kender du ALAN?
I sommeren 1972 grundlagde en lille italiener ved navn Falconi Lodovico, et cykelbrand, der i dag, er et klenodie indenfor cykelsporten.
Test: Velocio vintertøj
Det amerikanske brand gør sit indtog med et teknisk ’tøjsystem’ til de koldeste vinterdage, som performer på alle parametre.
Øl skal give Børnecancerfonden halvanden million kroner
Velgørenhedscykelholdet Team Rynkeby har sat sig et ambitiøst mål. På bare fire uger vil de frivillige deltagere sælge over 35.000 gaveæsker med specialøl fra Fur Bryghus. Det skal give op imod halvanden million kroner til Børnecancerfonden.
Produktnyt: Specialized lancerer ny sko med snørebånd
Specialized har netop lanceret en ny sko med snørebånd, som hedder S-Works 7 Lace.
Test: Assos Superléger-tøj til hometrainer
Et komplet sæt optimeret til indendørs cykling, hvor bukserne imponerer så stort, at de er blandt de bedste denne tester har prøvet.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Manager: Mens vi bare venter på en ny sæson #2
Nu er det meget snart alvor. De forskellige WorldTour-mandskaber er ved at være klar - holdopstillingerne er på plads, de nye uniformer er blevet flashet, team-cyklerne fået den sidste lakering og januars obligatoriske træningslejre så småt gået i gang...
Test: Flowfeet by Flowlife
Flowfeet er et massageapparat, der giver dine fødder alt fra en kærlig til en dyb og effektiv massagebehandling, som får dine fødder hurtigt på toppen efter en hård træning. 
Feltet.dk styrker sine SOME-aktiviteter og investerer i fremtiden
I de kommende måneder vil Feltet.dk lancere en række nye aktiviteter både på det redaktionelle, funktions-. og designmæssigt plan. Feltet.dk øger også satsningen på det sociale medie, Instagram.
Produktnyt: Velocio "A better way"
Det der startede som en lancering af en kvindefokuseret kollektion har udviklet sig til en forpligtelse for en grønnere fremtid, hvor amerikansk-baserede Velocio mener, at der er en bedre måde at producere cykeltøj på.
Covid-alarm: Bestil dit Tour-merchandise senest søndag
De tre første dage i juli i år bliver historiske! For første og måske eneste gang gæster Tour de France-feltet lille Danmark. Skal du være festklædt?
Test: Rapha Women’s Explore Down Jacket
Vellykket og virkelig lækker dunjakke, som kan bruges på eventyr på cyklen såvel som i hverdagen.
Specialized præsenterer 2022-teamcykler
Specialized løfter sløret for de nye cykeldesigns til Quick-Step-Alpha Vinyl, Total-Energies og SD Worx. 
Test: 2022 Giant Revolt Advanced Pro 0
Den nye Revolt cementerer sin position som en af markedets bedste gravelcykler med levende styregenskaber, god komfort og muligheden for at ændre køregenskaberne med et udskifteligt dropout, som kan øge akselafstanden.
Test: Cannondale Scalpel HT Hi-MOD 1 2022
Scalpel HT Hi-MOD 1 har et rigtig godt forhold mellem effektivitet, adræthed, kontrol og stabilitet, mens cyklens geometri og lethed skaber en meget progressiv high-end mountainbike, der tilfredsstiller den konkurrenceorienterede og kræsne hardtail-rytters høje krav.
Konggaard / Xtreme sætter gang i generationsskifte
Konggaard ApS lancerer på årets første dag, at de har sat gang i et generationsskifte.
Se alle 35 danske UCI-sejre i 2021
Feltet.dk samler her alle de danske UCI-sejre på landevejen. Se eller gense de største danske cykelmomenter i 2021!
Godt nytår fra Feltet.dk - Tilbageblik og 2022
Feltet.dk ønsker alle et godt nytår og ser tilbage på året og frem på, hvad der venter i 2022.
Podcast: Quiz og kåringer fra året der gik på WorldTouren
Hvilke øjeblikke og ryttere var de mest fantastiske på WorldTouren i 2021? 
Prøv banecykling - Spar 20%
Du har nu igen muligheden for at prøve kræfter med cykelbanen i Ballerup! I en begrænset periode tilbyder Feltet.dk & Velo Events vores læsere muligheden for en helt unik cykeloplevelse på banen i Ballerup Super Arena.
Glædelig jul til alle
Feltet.dk og Motionsfeltet.dk ønsker alle en rigtig glædelig jul!

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Det helårlige managerspil åbnet - To forskellige spil i 2022
Feltet.dk's populære sæsonspil bliver nu udvidet med et aktivt sæsonspil. Du kan tilmelde dig allerede i dag.
Test: isolés vintertøj
Et lækkert sæt fra danske isolés, som viser stor teknisk know-how og kapacitet, hvor især jakken imponerer med høje beskyttelse og masser af varme i en strømlinet pakke.
Spar 50% på vinter- og forårscykeltøj
Feltet.dk og Team Motionsfeltet.dk har sat en række produkter ned på vores webshop, så søger du et godt tilbud - så kig forbi. 
Cannondale lancerer ny Synapse med SmartSense-teknologi
Amerikanerne lancerer en re-designet version af deres endurance-cykel til landevejen med stærkt opdaterede, teknologiske features, som inkluderer lys og radar. Målet er at fusionere performance, komfort og alsidighed i endnu højere grad.
Et klenodie har jubilæum - kender du ALAN?
I sommeren 1972 grundlagde en lille italiener ved navn Falconi Lodovico, et cykelbrand, der i dag, er et klenodie indenfor cykelsporten.
Test: Velocio vintertøj
Det amerikanske brand gør sit indtog med et teknisk ’tøjsystem’ til de koldeste vinterdage, som performer på alle parametre.
Øl skal give Børnecancerfonden halvanden million kroner
Velgørenhedscykelholdet Team Rynkeby har sat sig et ambitiøst mål. På bare fire uger vil de frivillige deltagere sælge over 35.000 gaveæsker med specialøl fra Fur Bryghus. Det skal give op imod halvanden million kroner til Børnecancerfonden.
Produktnyt: Specialized lancerer ny sko med snørebånd
Specialized har netop lanceret en ny sko med snørebånd, som hedder S-Works 7 Lace.
Test: Assos Superléger-tøj til hometrainer
Et komplet sæt optimeret til indendørs cykling, hvor bukserne imponerer så stort, at de er blandt de bedste denne tester har prøvet.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x